Novi Emo poredak

ulven RSS / 11.09.2008. u 22:49

    Posle niza supkulturnih pokreta koji su zapljusnuli svet počev od tedsa, modsa, hipika, pa preko pankera, darkera, rejvera, grandžera pa i domaćih dizelaša polako je u prvi plan izbio novi pokret čijoj sve većoj popularnosti je najviše kumovo internet, stvarajući jedan od najmasovnijih pokreta u istoriji rok (sup)kulture-Emo(tional).

 

Emo (Imo), u suštini nije nov rok pokret gledano na vremenskoj skali, već ima svoje korene u fanovima  oko demo hardkor grupa iz Vašingtona, negde sredinom osamdestih. Prvi album koji je načinio jasan pomak ka pravljenju tzv. emocionalnog iliti osećajnog hardkora jeste sjajni prvenac nikad prežaljenih Hüsker Du- Zen Arcade. Sirov zvuk ovog albuma je trebalo da bude osnova za razvitak ovog potpravca hardkora (ili šta god da je u pitanju), međutim vrlo brzo Emo je izgubio svoju usku muzičku odrednicu i tokom godina se kako muzika tako i sam pokret dosta izmenio, pa ga vrlo malo veže sa ovom ranom fazom.

 

 Pored Hüsker Du, dosta je bio uticajan, ovde relativno poznat bend Fugazzi ,a čak se među bendovima koji su uticali na ovu scenu spominju i Sonic Youth. Prema tome hardkor, indi i prepoznatljiv „noise" Sonic Youth-a su činili osnovu ovog novog zvuka negde početkom prošle decenije.

 

Devedesetih se pojavio grandž, čiji Emo, muzički gledano nije nikav pandan ili iz današnjeg ugla gledano-produžetak, ali nesumnjivo je uticaj grandža doprineo formiranju izgleda, stava i muzičkog ukusa emo fanova. Veliki uspeh Nirvane i Soundgarden-a doprineo je ozbiljnijem ulaganju muzičkih kuća u sve što je ličilo na grandž ili čak indi, tako da je pri kraju devedesetih došlo do pojave bendova koji su ozbiljnije radili na tome da njihov zvuk bude dovoljno prepoznatljiv ali i interesantan da bi privikuo neku širu publiku.

 

 Međutim pravi uspeh i češće isticanje emo etikete stiže sa uspehom Dashboard Confessional i Jimmy Eat World, čiji nastupi i ponašanje van scene su doprineli da se njihovi fanovi posvete imitiranju svojih omiljenih grupa, ali sve vreme razvijajući svoj poseban stav koji treba da ih odvoji od fanova drugih bendova pa i time u neku ruku pokreta. U suštini Emo pokret je više usmeren na same fanove, nego na samu muziku, što dosta podseća na čuveni problem sa hipicima i nepostojećom hipi muzikom ili darkerima i gotik rokom osamdesetih.

 

Internet je odigrao više nego značajnu  ulogu u formiranju ovog pokreta dajući mu istovremeno šansu da se jako brzo širi, prvo u Americi a potom u Zapadnoj Evropi. Do pre koji dan sam bio bezrazložno ubeđen da toga kod nas nema, ali kada sam na ulici video dvoje tinejdžera koji su obučeni i ponašaju se striktno po pravilima jednog od najvećeg Emo portala http://www.emo-corner.com, bilo mi je jasno šta znači globalizacija, u pravom smislu te reči.

 

Da li ste već videli Emo fanove na ulici ? Verujem da jeste. Da li ste znali da su baš Emo? E, to već teže. Uglavnom biste ih okarakterisali kao pankere, ako ste konzervativni ili 60+, ili kao grandžere, darkere ili čak rejvere ako ste već prestali sa godinama da uopšte pratite štaje aktuelno, ili ako vas to nikad nije ni zanimalo. Kako god, ni ujednom niste pogrešili, jer eklekticizam krasi emo pokret i to je osnovna kritika Emo-a od dugog niza kritika, ozbiljnih ili ne, koje prate ovaj trend u poslednjih pet godina kada je postao globalno aktuelan.

 

Duge šiške koje padaju niz lice, preuzete iz manga filmova, sa pokojim ofarbanim pramenom u plavo ili crveno ili nešto treće, dok je ostatak kose crn ili prirodan, crne tesne majce i farmerke koje mogu biti kargo i skejterske patike, su najčešći izgled emo fanova, šminka može ali ne mora, sa sve akcentom na uniseks izgledu, tako da ovaj izgled podseća na gomilu već viđenog. Ali to ipak nije sve.

 

Stav. Emo fanovi za razliku od prethodnih grupacija teže ekstremnom prikazivanju osećanja za oba pola. Dečaci plaču i besne i kad su dobri drugari mogu i da se poljube, jer se to devojčicama sviđa. Ma koliko ovo na prvi pogled delovalo originalno-ipak nije. Tu ideju su im dale anime i stripovi nastali pod okriljem japanskog supkulturalnog fenomena -Yaoi (Jaoi)- stripovi, knjige, anime sa muškim homoseksualnim sadržajem, koji prave žene za žene, a ne za druge homoseksualce. Poznavao sam svojevremeno jednu Dankinju koja se zaljubila u virtualnog Akija (proleće na japanskom), „zvezdu" crtaća o dečacima za žene.

 

Emo su jako uobraženi, navodno dosta upoznati sa poezijom i drže se zatvorenog kruga prijatelja, istih kao oni- i dosta poziraju, ali ne za novine već za slučajne prolaznike i porodicu. Tinejdž stav izgubljenog buntovnika je vrlo čest- kuliranje nije više moderno-to je poruka ovog pokreta.

 

Sve u svemu ovaj mišmaš darkera, grandžera i čega sve ne najgoru kritiku doživljava upravo od svojih omiljenih grupa. Gay Piccioto (Gaj Pikjoto) iz grupe Fugazzi je rekao da oni nisu nikakav Emo i da je emo pokret glupost, sa čime se složila većina grupa koju emo fanovi slušaju. Isto se dešavalo i sa The Doors i Jefferson Airplane, koji su kategorički odbacivali da su deo hipi pokreta, koji su usput i kritikovali ili sa Andrew Eldritch-om koji je uporno insistirao da Sisters of Mercy nisu gotik grupa. Međutim, novac je presudan, tako da su i ove stare grupe pa tako i ovi novi (emo?) bendovi ipak zaboravljali svoj stav kad je trebalo da se svira na festivalima koji su bili jasno profilisani većinskim delom publike. Gledano reverzibilnim izvođenjem zaključaka, Emo pokret može biti kritika vaskolike muzičke industrije, u kojoj je bitan trend koji se brzo može isplatiti, a potom se ono što je izvor (muzika) "upegla" da odgovara publici, umesto obratno.

 

Ipak ne treba podceniti snagu ovog pokreta koji preko gomile portala „propagira" emo stav i izgled i kroz forume savetuje kako biti emo za 24 sata. Usput rečeno, ti forumi su stekli  skoro pa kultan status (iz kulturološke vizure gledano), zbog glasina da se na njima razmatraju načini samoubistva dostojnog jednog emo fana. Bez obzira što je ovo izmišljotina, nesumnjiv je njegov veliki uticaj na (američke i ine) tinejdžere zbog status posebnosti koji Emo, na prvi pogled, pruža. Upravo iz razloga svoje rastuće masovnosti jedan od forumša, jednog od većih emo portala, je i istakao ovaj novi trend kao- Novi emo poredak.

 

I Hića zna znanje
I Hića zna znanje

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana