Daj pet evra za kafu

MilutinM RSS / 12.09.2008. u 01:27

Iliti: vesele dogodovštine prilikom ulaska, boravka i izlaska iz Albanije

 

Odmor na Ohridu je idealna prilika da se obidje susedna Albanija. Dobro, skoro svima koji iz Srbije dodju u Ohrid na odmor to je daleko od pameti, ali meni, kao skoro nosiocu albanske spomenice sa 6 odlazaka do sada, djavo nije davao mira sve dok nisam ubedio društvo da odemo. Da li sam bio u pravu, procenite sami.

Prvi pokušaj bio je "stativa". Dogovorili smo se da krećemo u 7, ali sve jutarnje kafe, natezanja, punjenja goriva i poslednje nabavke dovele se nas do toga da smo na granici sa Albanijom, tu iza Struge, bili u pola 9, u petak 1. avgusta. Svi albanci koji se vraćaju u Italiju i dalje Švajcarsku i ko zna gde bili su na prelazu. Jeste, zvali smo Ѓоку, ali on je uspeo samo da na sredi da predjemo makedonsku granicu preko reda, ali nas je tamo dalje čekalo još nekoliko sati stajanja u kolini. Previše za jedan dan i kratkotrajnu posetu.

 

Dobro, idemo ponovo u ponedeljak. Ovog puta smo ustali dovoljno rano, sve organizovali, i bili sa sve troja kola (Beogradske, Užičke i Niške tablice) na granici u pola 7. Pre smene, što je za sve koji su ikada imali iskustvasaprelaskomgraniceuotežanimuslovima veoma važno = pre nego što bude smena.

 

Dodjomo do granice bez problema, predadomo pasoši i prodjomo. Od naše (makednoske u datom slučaju) protegla se kolona sve do albanske granice. Kad, makedonski policajac kome je izgledalo da se kolona na prilasku granici gomila, izadje i odsečno zapovedi prvome ispred nas: - Hajde, svi tamo to albanske granice u drugu kolonu.

 

Kakav poklon: svi polećesmo i za tili čas dolećesmo do rampe, na očiti užas svih onih koji su strpljivo u kolini čekali sa se albanski carinici zarade (mislim: da počnu da rade - primedba autora) i prime ih u svoju ljubljenu otadžbinu. Ne prodje minut a sa one strane dogega granični policajac, da ga ne opisujem, i poče da nit' odsečno nit' mlako mlatara rukama i na albanskom nam očigledno stavlja do znanja da smo idioti i prestupnici kojima je bolje da se vrate nazad odakle su došli da ih ne bi stigla pravična kazna zemlje u koju tako nasilno želimo da hrupimo.

 

Fotke: Bakir Čičić
Fotke: Bakir Čičić
Komšija koji je vozio i ženenam u kolima pobledeše, dok onaj ispred (kumanovske tablice) i onaj iza (tetovske tablice) na njemu razumljivom jeziku počeše da objašnjavaju da nas je makedonski policajac naterao. Ja, hladnokrvan, sa bogatim iskustvom u podmićivanju rumunskih, bugarskih i madjarskih carinicika iz prvih godina devedesetih (**** im canis canis mater) i veooooma bazičnim poznavanjem albanskog, hladnokrvno poslah poruku: Dy makine Serbe (čitaj: iza mene su još dva auta nas Srba, obrati pažnju na nas). Policajac isparadira napred - nazad, pa još jednom, sve vreme galameći nešto na albanskom, i onda na kraju pridje kolima i na čistom našem šapnu: - Daj 5 evra za kafu. OK, tu smo, 5 evra je dovoljna nadoknada za sat ili više čekanja i prenemaganja na granici. Iskeširah, i majstor maestralno otvori novu traku u koju uletesmo nas troja kola pored svih onih i dalje namrgodjenih revnosnih putnika kojibinaspojelidamogu (kad zamislim sebe u toj situaciji, mislim da bi i danas bio preko u zatvoru).

 

Sledeći korak: putarina. Nekih 2 evra po kolima, plus dranje uobičajeno za sve granice = higijensko prskanje vozila radi borbe protivn slivanke, šapa, kuge, velikih boginja, bubuljica nejebica i svih drugih svakodnevnoprisutnihiteškoizlečivihbolestiprotivkojihjeprevencijanajboljilek. Ovo sam lako završio uz osmeh i 5 evra ukupno za troja kola.

 

Onda dolazi pregled pasoša. U letnjem periodu, od juna i avgusta, mi gradjani Srbije ne moramo da vadimo vize (inače 35 evra), već možemo na granici da platimo 10 evra i udjemo u Albaniju. Skupim ja naše pasoše i dovedem ostalu dvojicu sa pasošima iz drugih kola na šalter. Mir dita. Mir dita. Gleda on pasoše, otvori moj i ovlaš se najmeja: Ha, Miloševići. Po - kažem ja, - moj amidža (turcizam, znači "stric" - primedba autora). Policajac pade sa stolice od smeja, dok ova dvojica drugih iskolačiše oči i streljaše me pogledom "jesi li ti lud, uhapsiće nas ovde na granici". Medjutim, policajac se povrati i sa osmehom koji je i dalje titrao krajem usana reče: Daj 5 evra za kafu. Udjomo bez problema i bez vize ali i bez ikakve priznanice; i ostala dvoja kola odmah iza nas.

 

Prodjosmo mi, prodjosmo svi, pa onda na put po Albaniji. Kako nam je bilo: lepo. Opisaću u nekom narednom blogu - ovde je druga tema.

 

Stižemo u Kruju, najlepše mesto u Albaniji (tvrdnja autora). Dvorac Djordja Kastratovića (tamo poznatijeg kao Skenderbeg)! Na ulasku u tvrdjavu čeka nas gospodin koji kao da je upravo izašao iz kancelarije Okružnog komiteta KP Albanije iz vremena obračuna hvaljenog Enver Hodže sa kapitalističkim plaćenicima sa severa i kaže: "Cena ulaznice je 100 leka, ali za vas može popust - 50 po čoveku." OK, malo više od 5 evra ali mnogo manje od realne cene . Dajemo pare - priznanice nigde.

 

Muzej Skenderbega - monumentalna gradjevina u kojoj je prikazan istorijat Albanije sa posebnim osvrtom na najvećeg junaka, njegovu borbu protiv Osmanlija, kasnije dobrovoljno izgnanstvo u Italiji i podršku i pažnju koju je zaslužio širom Evrope. I ista priča: karta košta ovoliko, ali za vas možemo da spustimo cenu. Vama jeftinije, nema priznanica, a i mi od nečeg moramo da živimo.

 

Savladasmo i to, obidjosmo taj stvarni lep kompleks i izuzetnu pijacu antikviteta, zatim se neki i okupaše u predgradju Drača, pa onda polako nazad. Na granici nešto manja kolona. Ovde nije bilo neophodno da plaćamo za prečicu. Policajac mirno uzima pasoše, ukucava podatke, i onda izgovara čuveno: Daj 5 evra. Petko Nišlija polude: Za šta bre 5 evra? Hladnokrvan odgovor: Da ti vratim pasoš.

 

Prodjomo i to i evo nas na ulasku u bratsku nam Makedoniju. Kad tamo: na papiru A4 odštampano na kompjuteru: Svi državljani Srbije moraju da imaju medjunarodno osiguranje. Kakvo sad pa osigiranje, opet polude Petko. Pa ja sam juče stigao i niko mi ništa nije tražio na Tabanovcima. Ništa ne vredi (čak ni telefoniranje Ѓоки; šef prelaza nije imala petlju da nas pusti). Platismo i to 5 evra, i to nazad u Albaniji! Kakav galimatijas. Jedva se dovukosmo do Centra, ali tamo sve nadoknadismo roštiljem i pivom.

 

Sve u svemu, dobro smo prošli. Platili smo i manje nego da smo plaćali sve što je trebalo (sem tog nepostojećeg osiguranja na povratku u Makedoniju). Ali ostaje gorak ukus haosa u kojem svaki granični ćoškaroš pandur, svaki korumpirani carinik ili cepač karata u muzeju može da te pogleda od oka i "učini ti" tako što će ti naplatiti manje (ne bi li sebi stavio u džep). Tužno, zaista.

Atačmenti



Komentari (112)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jack_bauer jack_bauer 01:53 12.09.2008

pozdrav gazda :)

ja sam se slicno osecao kad sam u meksiko, svojevremeno, prevozio neku rezanu gradju (khm, khm). das brki dvaes vasingtona i furaj. mozes slona da prosvercujes.

a u meksiku zuraja 24/7.
MilutinM MilutinM 02:00 12.09.2008

Re: pozdrav gazda :)

He, he, sve ima cenu na granicama.

U ona vremena znalo se:
- Rumunskom cariniku 500 - 1.000 maraka i autobus prolazi
- Unproforu 100.000 dolara i voz prolazi

Šta je unutra ... ma ko te pita!
mungos92 mungos92 02:00 12.09.2008

Re: pozdrav gazda :)

jack_bauer
ja sam se slicno osecao kad sam u meksiko, svojevremeno, prevozio neku rezanu gradju (khm, khm). das brki dvaes vasingtona i furaj. mozes slona da prosvercujes.

a u meksiku zuraja 24/7.


:)))) Bas malopre rekoh mojoj dragoj: Vidi, ovo isto k'o u Mehiku!:)

Mungos, The Putnik
jack_bauer jack_bauer 03:26 12.09.2008

Re: pozdrav gazda :)

:)))) Bas malopre rekoh mojoj dragoj: Vidi, ovo isto k'o u Mehiku!:)

to mu dodje zajednicko za sve egzoticne zemlje, gde mozes dobro da se provedes, a posle, brzo kuci :))
mungos92 mungos92 01:58 12.09.2008

Ako mi das...

... 5 evra, mozda dobijes i preporuku!

Mungos, The Sqhip
MilutinM MilutinM 02:01 12.09.2008

Re: Ako mi das...

Može preporuke za tri teksta za 10?
mungos92 mungos92 02:04 12.09.2008

Re: Ako mi das...

MilutinM
Može preporuke za tri teksta za 10?


Deal, bro'!

Mungos, The Cika Mita
Atomski mrav Atomski mrav 11:10 12.09.2008

Re: Ako mi das...

Inače mukotrpni prelazak ukrajinsko-mađarske granice je razveseljavao natpis "Carina" na ukrajinskom - "Mitnica" Kažu da se tako piše i na bugarskom
MilutinM MilutinM 11:23 12.09.2008

Re: Ako mi das...

"Mitnica" Kažu da se tako piše i na bugarskom

Potvrdno, tako se kaže
drug.clan drug.clan 13:05 12.09.2008

Re: Ako mi das...

Mitnica - izvedeno od reci mito sto nije "braca" u ovom slucaju :)
mara92 mara92 02:20 12.09.2008

...

Мајлутине,

Добар текст (ево, гратис препорука). Било би лепо да напишеш још који о Албанији, баш би било занимљиво...
MilutinM MilutinM 08:09 12.09.2008

Re: ...

Od nedelje, nema brige
Spiridon Spiridon 12:31 12.09.2008

Re: ...

Добар текст (ево, гратис препорука). Било би лепо да напишеш још који о Албанији, баш би било занимљиво...


moze, al da platis 5 evrica. Za kafu =]
mara92 mara92 14:16 12.09.2008

Re: ...

Spiridon
...moze, al da platis 5 evrica. Za kafu =]


'ел мож' у доларима?

MilutinM MilutinM 14:49 12.09.2008

Re: ...

Nema veze koje je boje, samo da je lova

PS Prvih 5 evra dao sam u denarima
goran_v_1984 goran_v_1984 16:09 14.09.2008

Nemoj

Mnogo je i ovo!
NNN NNN 03:13 12.09.2008

Sitnina

Ne moš s njom, a ne moš ni bez.
mungos92 mungos92 04:44 12.09.2008

"Daj 10 evra"....

.... je pravilo madjarskih carinika na izlasku IZ Madjarske KA Srbijici za putnike u nemackim "Turing" autobusima, da im "ne pregledaju prtljag", kaze moja draga.

Mungos, The Sablaznjen
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 12:11 12.09.2008

Re: "Daj 10 evra"....

ма ту се возачи бусева редовно уграђују, гледали сви "прелаз преко орања" у "ко то тамо пева", па савладали градиво...
Lepa Radmilovic Lepa Radmilovic 05:28 12.09.2008

nadam se bivsi

mi nikad da bude zet, amer, uputi se iz crne gore preko albanije do grcke da poseti svoje pretke. ode dzipom (wrangler) i prolazi kroz albaniju..u jednom trenutku zaustavi se da pita za direkcije kuda da skrene za grcku...a ovi ga pitaju odakle on to dolazi. on odgovori da dolazi i crne gore, na sta ga zgranuto albanci pitaju 'kako ti nisu ukrali auto'?!
Unfuckable Unfuckable 05:28 12.09.2008

Kako ono beše...

u "Otac na službenom putu" kada kamion u kok je Miki stiže u neku vukojebinu, na rampu koju kontroliše Lik u Kabanici (ne bih smeo da se kladim koji je glumac....)
MM : "Diži rampu !"
Lik : "Ne može!"
MM : "Kako bre ne može?"
Lik : "Lepo. Ne može"
MM : "Pa, juće je moglo?"
Lik : "Eeeee....juće je bilo juće, a danas je - danas...."
(kraća pauza, gledaju se)
Lik : "...nego...imaš ti cigaru ....?!
MM (kapira) : "Imam....evo (daje)"
Lik : "Ajd' prođi...."

...nego...je l' sam ja to video Maru - il' mi se pričinjava ?!?
gaston92 gaston92 06:35 12.09.2008

He, He

Dopao mi se tekst, a i mene podsetio na slicne dogodovstine na prelazu Gradina-Kalotina
normalan1 normalan1 07:24 12.09.2008

GRUDE BALKANSKE

Bas me ovo jutarnje čitanje bloga razgalilo pričom iz Albanije, ali, i podsetilo da mi rođeni pedeset i neke, koji smo švrljali sa crvenim pasošem kud nam volja, pamtimo ove situacije kako na ulasku u okolne tako i u svoju zemlju. To su naše GRUDE BALKANSKE!!!
I jedan vic da se i drugi razgale:
Razmišljali carinici šta da poklone kolegi za rođendan. jedan kaže:
- Džip!
- Malo - viču drugi.
- Stan - opet će neko.
- Malo viču drugi.
Jedan se doseti:
- 'Ajde da ga častimo sa smenom više na granici!
- Mnogo! - zagrajaše svi!
PS
Preporuka k'o vrata
margos margos 08:12 12.09.2008

Re: GRUDE BALKANSKE

Joj! Ovaj vic nije vic, to je bila stvarnost onih godina. Carina i putarina.... pa prosto ljuti kad ima manje vozila u smeni, jer su već ukalkulisali koliko im treba, a nema... Sećam se, na Preševu svi bili neki besni i kao po kazni tamo. Jednom, autobus na prelazu, kad stiže kombi sa orkestrom iz Vranja i krete svirka iz one njihove montažne kućice. Razvaljuje. Ne znam da li su oni posle nas bolje ili lošije prošli. S njima se nikad nije znalo.

E, a sad Makedonci dobili skener za autobuse, pa se uigravaju. Drndaju autobuse na redovnim linijama, tako da se nikad ne zna vreme dolaska u Skoplje. Redovni putnici oguglali, a ovi povremeni stalno drže neki miting te kako to nije u redu, te kako će da se žale... al se žurka nastavlja.

Super ti je priča, daj još!!! I slike, naravno. Daj i taj dvorac Skenderbega, a mož' i konjak, što da ne...
vracarac92 vracarac92 08:23 12.09.2008

Re: GRUDE BALKANSKE

a mož' i konjak, što da ne...

ja bih radije neko lokalno pivo.
Milutine, nosim se mišlju da sa klincima napravim kratak izlet u Albaniju (Skadar). Da li preporučuješ?
MilutinM MilutinM 09:03 12.09.2008

Re: GRUDE BALKANSKE

Da li preporučuješ?

Svakako. Najpre, situacija je normalna i uglavnom nemaš čega da se plašiš. Dalje, sve treba videti, i lepo i ružno. Ne znam sada da li Skadar spada u lepo ili ružno - procenićeš sam. Ja sam prošao jednom, kolima, sa kratik zastajanjem da fotografišem trg. Evo slike.



Bilo je to pre 6 godina, kada je situacija bila mnoooogo gora nego danas i kada se Albanije tek polako izvlačila iz dugogo perioda samoizolacije. Ono što sam sada video, 4 godine posle poslednje posete, je da se situacija izuzetno poboljšala.

U Skadru imaš tvrdjavu (Skadar na Bojani), možeš da osetiš situaciju u zemlji, da vidiš jezero sa druge strane, bunkere na plaži.
ja bih radije neko lokalno pivo.

Pre 6 godina probao sam Skadarsko pivo. To je retko pivo za koje mogu da kažem da je bilo užasno. No, imam etiketu za kolekciju, to je najvažnije. Možda se i ono u medjuvremenu popravilo. Ako ne, sasvim je dobro



Od Podgorice do granice imaš 26 kolimetara, a dalje do Skadra još 36. Ako sve bude u redu i nema gužve na granici i na putu, iskreno bih ti preporučio da putuješ još narednih 100 kikometara do Kruje. To je najzanimljivije mesto u Albaniji i ima se šta videti.

Ako se odlučiš da kreneš, javi se na PP za još nekih preporuka.
MilutinM MilutinM 09:09 12.09.2008

Re: GRUDE BALKANSKE

daj još!!! I slike, naravno. Daj i taj dvorac Skenderbega

Evo, za predjelo, snimak dvorca Skenderbegovog u Kruji


vracarac92 vracarac92 09:10 12.09.2008

Re: GRUDE BALKANSKE

Hvala na pomoći. Planiram taj izlet negde sredinom naredne godine.Sigurno ću te kontaktirati.
imam etiketu za kolekciju
I ti si kolekcionar? Ja sam imao fantastičnu kolekciju ali su je deca uglavnom razbucala.
MilutinM MilutinM 09:12 12.09.2008

Re: GRUDE BALKANSKE

I ti si kolekcionar?

He, he, skupljao sam u mladosti, a onda počeo ponovo kada sam krenuo da radim za Evropsku kancelariju. Imam oko 2000, ali je samo nekih 400 sredjeno. Nema se vremena, ali skupljam dalje
vracarac92 vracarac92 09:45 12.09.2008

Re: GRUDE BALKANSKE

Imam oko 2000, ali je samo nekih 400 sredjeno.
Pa ti si profi! Čestitam.
MilutinM MilutinM 09:48 12.09.2008

Re: GRUDE BALKANSKE

Znaš li koliko sakupljača ima po Netu? Čudo jedno. Probaj pa ćeš videti

Razmenjivao sam sa mnogima, slao koverte, dolazili u Beograd pa se djorali kao klinci na klupi, pisao fabrikama i mnoge mi slale, sakupljao raritete.

He, he, imam Gines iz tridesetih godina prošlog veka!
vracarac92 vracarac92 10:20 12.09.2008

Re: GRUDE BALKANSKE

Znaš li koliko sakupljača ima po Netu? Čudo jedno. Probaj pa ćeš videti

Razmenjivao sam sa mnogima, slao koverte, dolazili u Beograd pa se djorali kao klinci na klupi, pisao fabrikama i mnoge mi slale, sakupljao raritete.

He, he, imam Gines iz tridesetih godina prošlog veka!

Profi, kažem ja. Meni klinci desetkovali kolekciju. Ja sam imao pravilo da skupljam samo ono što lično popijem. Imao sam odličnu kolekciju iz sub-saharske Afrike,Evrope i južne, istočne i jugoistočne azije. Sve u svemu oko 1200 komada. Al džaba, podmladak sve upropastio, I onda neko kaže da na mladima svet ostaje!
margos margos 13:21 12.09.2008

Re: GRUDE BALKANSKE

I onda neko kaže da na mladima svet ostaje!

Ostaje svet. Oni su ti samo kolekciju desetkovali. Tebe još nisu. A ni svet. Bogu hvala:)
vracarac92 vracarac92 15:10 12.09.2008

Re: GRUDE BALKANSKE

Tebe još nisu
A nervi? A kosa?
A ni svet.
Da samo vidiš njihovu spavaću sobu...
margos margos 23:39 12.09.2008

Re: GRUDE BALKANSKE

vracarac92
Tebe još nisuA nervi? A kosa?
A ni svet.Da samo vidiš njihovu spavaću sobu...

Hajde bre... Bolje oni nego politika i nekakvi neprijatelji. Ili pacijenti.:))))
I znam da si srećan s njima i zbog njih, samo se malo praviš....
vracarac92 vracarac92 07:59 13.09.2008

Re: GRUDE BALKANSKE

Hajde bre... Bolje oni nego politika i nekakvi neprijatelji. Ili pacijenti.:))))
I znam da si srećan s njima i zbog njih, samo se malo praviš....
Ma naravno da se samo zezam, klinci su mi stvarno super.
Budimac Budimac 09:00 12.09.2008

:))

jedva čekam nastavak.
Inače tursko-bugarska granica je, po mom mišljenju, jedna od najkonfuznijih (svakako najkonfuznija na kojoj sam ja bio). Samo na turskom delu nekih 5 check pointa koji nisu jasno obeleženi, a 3-4 na bugarskom. Bugari listom traže "za kafu" (od Turaka nisam doživeo, možda zato što mi je turska registracija :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:31 12.09.2008

Daj 5 evra za kafu,

pa ću da ti napišem komentar.
MilutinM MilutinM 09:39 12.09.2008

Re: Daj 5 evra za kafu,

E, sada imam samo



Da ne gubim na transakciji, može li 8 ovih frankeštajna?
margos margos 09:48 12.09.2008

Re: Daj 5 evra za kafu,

MilutinM
E, sada imam samoDa ne gubim na transakciji, može li 8 ovih frankeštajna?

Jelica stara lola, al naišla na tebe prevejanog:))))

Sećate li se onog vica kad Muju u'vatilo jer je falCifikovao marke?
Ne... Pa im'o nivćanice sve od 33 marke. :)
MilutinM MilutinM 10:03 12.09.2008

Re: Daj 5 evra za kafu,

Sećate li se onog vica kad Muju u'vatilo jer je falCifikovao marke?
Ne... Pa im'o nivćanice sve od 33 marke. :)
*novo 

Ovako ide:

Falsifikovali Mujo i Haso pare, pa naprave novčanicu od 17 maraka. Ode Mujo da ih uvali i vraća se posle pola sata.
- Jes uspeo?
- Jašta, bolan.
- Pa šta si dobio?
- Jednu od 9 i dve po ćetiri
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:22 16.09.2008

Re: Daj 5 evra za kafu,

Može, para je para...izvinjavam se što kasnim, bila sam na svadbi :) u matici.
anica92 anica92 09:35 12.09.2008

RUMUNIJA I BUGARSKA

Pre par godina isla sam na turneju kolima po Rumuniji i Bugarskoj. Bila sam pripremljena na sve najgore, mito, korupciju, maltretiranje, kradju kola itd. Nista od toga me nije zadesilo. Za nas su bili olicenje EU. Svi ljubazni, nijedno zaustavljanje pandura, svuda fiskalni racuni... A prosli smo hiljade kilometara po Karpatima, Crnom moru.... Cim smo usli nazad u Srbiju, odmah nas je nasa mila milicija zaustavila i naplatila neku kaznu, vise se ne secam zbog cega.
anja77 anja77 09:37 12.09.2008

5 evra? dobro ste prosli !!!

Zao mi je sto nisam bila u vasem drustvu!!!! Odavno zelim da vidim Albaniju, ali mislim da se niko do mog drustva ne bi usudio na takav poduhvat :)))

Inace, sto se 5 evra tice, ne zalite se, kod nas traze vise cim vide strane tablice :))) Ne volim avione tako da sam se iz inostranstva cesto vracala kuci kolima. Koliko izmisljenih prekrsaja bez ikakve priznanice sam se naplacala!!!! Kladim se da ste vi u Albaniji imali bolji tretman nego ja u Srbiji. Da ne pricam da je moj prijatelj doziveo tipican pretres (izbacili su ga iz kola i gurnuli na haubu kao da je najozloglasenii kriminalac) jer je imao italijanske tablice!!!! A zatim je morao da im plati 1000 dinara (sram ga bilo, vozi punta a nema evre kod sebe) samo da bi ga ostavili na miru... I to je Srbija... Iskreno, vise se plasim nasih ljudi i policije, nego odlaska u Albaniju.

Ipak su mi najjadniji bili Madjari pre nekih 5 godina kad sam se zainatila da im nista ne platim na granici (nit ista prenosim, nit imam para) jer su mi na kraju trazili cokoladu koju su videli na zadnjem sedistu (=0.5eur!!!!). Korumpiranost i bezobrazluk nemaju granica :(((
MilutinM MilutinM 09:46 12.09.2008

Re: 5 evra? dobro ste prosli !!!

Anja,

što je veća beda i ekonomska nesigurnost, to je veća mogućnost da vam se tako nešto desi. Evo, komentar gore (Anica) govori o boljoj situaciji u Rumuniji i Bugarskoj. Stvari se polako menjaju (mada se neki baš teško menjaju, kao u poslednjem pasusu tvog komentara).

Nije ni sve u Albaniji ovako crno. Ovo je bila epozoda sa prelaza Ćafasan, preko koga veliki broj Albanaca sa Kosova, iz Južne Srbije i Makedonije ide dalje ka Albaniji, a onda trajektom iz Drača ka Italiji i dalje Evropskim zemljama. Zatim, unutrašnje kontrole očigledno nema, ili su i oni u talu.

Sasvim je druga priča na drugim prelazim (osim možda u Skadru). Na Ohridskom jezeru postoji i drugi prelaz, kod Svetog Nauma, gde nema gužve i gde se prelazi sasvim normalno i bez plaćanja kafe. Ljudi ga izbegavaju jer je četrdesetak kilmetara duži a put je lošiji (kroz Albaniju). Ja sam u Albaniju uglavnom ulazio avionom, na aerodrom Rinas. Tamo je procedura sasvim normalna, nema muvanja, ljudi predusetljivi - kao i u svakoj drugoj normalnoj zemlji.
anja77 anja77 09:54 12.09.2008

Re: 5 evra? dobro ste prosli !!!

Tamo je procedura sasvim normalna, nema muvanja, ljudi predusetljivi - kao i u svakoj drugoj normalnoj zemlji.


Oprezno sa recima... :)))
Jednom sam procitala u jednom italijanskom univerzitetskom udzbeniku iz humanisticke geografije da je Albanija "crna rupa Evrope" i da ne moze da se nazove zemljom treceg, vec cetvrtog sveta!!!!
Moze li se zemlja u kojoj jedna takva tvrdnja zavrsi u udzbeniku nazvati normalnom????
MilutinM MilutinM 10:07 12.09.2008

Re: 5 evra? dobro ste prosli !!!

Pa, sada, nije sjajno, ali se poboljšava polako. Ne ide tako lako iz onog (nazovimo ga) sistema ući u normalan svet. Ima svega i svačega, ali je većina ljudi normalnih, običnih.
anja77 anja77 11:10 12.09.2008

Re: 5 evra? dobro ste prosli !!!

Mislila sam na Italiju :))))
MilutinM MilutinM 11:22 12.09.2008

Re: 5 evra? dobro ste prosli !!!

Mislila sam na Italiju :))))

Ups, brzo čitanje sa moje strane (radi se, blog onako usput).

Italija... eh, uozbiljiće se, jednog dana. Dobro je da su već shvatili da Albanija nije u Italiji.
anja77 anja77 11:32 12.09.2008

Re: 5 evra? dobro ste prosli !!!

Dobro je da su već shvatili da Albanija nije u Italiji.
.

E, za ovo ste zasluzili preporuku :))))
Biljana Beba Knežević Biljana Beba Knežević 10:15 12.09.2008

Preporuka

"Daj 5 Evra za kafu" :)))))
MilutinM MilutinM 10:25 12.09.2008

Re: Preporuka

Evo kafa, pusti pare )))


jeremija92 jeremija92 10:34 12.09.2008

Balkan je to

Decenijama slušam i čitam kako smo "mi" bolji i napredniji od "njih", kako su "oni" drugi bolji i napredniji od "nas".
Ipak, svi smo mi slični.
Slična nam je muzika, običaji i mentalitet.
Razlikujemo se u nijansama.

Grčka je balkanska varijanta EU. Lično se više puta uverio.
O braći Hrvatima neću ni da govorim.

Svi smo mi Balkanci.

I po onom što je u nama plemenito i lepo, ali i po onom drugom, čega je nažalost više.
ivana23 ivana23 11:34 12.09.2008

5

dunjica dunjica 11:43 12.09.2008

skromni albanski policajci, carinici&co.

Daj 5 evra.

Tko je sredinom devedesetih putovao sa stranim tablicama po BiH, mogao bi doživjeti deja vu na tamošnjih "Morate platiti 20 maraka."
MilutinM MilutinM 11:50 12.09.2008

Re: skromni albanski policajci, carinici&c

Da, da, i krajem devedesetih i početkom ovog milenijuma. Ja sam uvek pazio da imam kod sebe 10 - 20 maraka.

Marta 2003. godine, idem iz Trebinja na aerodrom u Dubrovnik da dočekam trenera. Zaustavi me policija Herceg Bosne na onih nekih par kilometara pre granice koje oni kontrolišu. Svakog zaustavljaju, i svakom nešto nadju. Ja imam sve. Mac malo: nemam lance! Kakvi bre lanci, pa ovde je već 25 stepeni. Nema veze, propis je propis. Prodjoh sa magičnih 5 evra (mada se policijot mrštio jer je to manje od 10 majaka).

A najgore je kada se naizmenično putuje iz Federacije u RS. Pa na svakom ćošku ponovo neki novi policajci, i svima po 10 KeMa.
dunjica dunjica 14:24 12.09.2008

Re: skromni albanski policajci, carinici&c

A najgore je kada se naizmenično putuje iz Federacije u RS. Pa na svakom ćošku ponovo neki novi policajci, i svima po 10 KeMa.


E, moj ti, kad se toga sjetim... Ja ih ni u ona opaka vremena nisam razlikovala, pa sam ulazila u prepirke ponekad i govorila im kako su "oni drugi iza ćoška" jeftiniji. Joooj, kad se toga sjetim... mlado i ludo ;-)
vishnja92 vishnja92 14:32 12.09.2008

Re: skromni albanski policajci, carinici&c

govorila im kako su "oni drugi iza ćoška" jeftiniji

:))))))))
Belius Belius 12:03 12.09.2008

5 po 5 - vikendica

Nadao sam se da je prošlo vreme kad si pred put u zemlje slične našoj prethodno morao da odeš na menjačnicu i zamoliš da ti usitne jedno 30 Eura u apoene od 5...

Kada se pre jedno 8 godina ukrajinski carinik zaključao u kupe sa mnom, ja mislio ode guza - na svu sreću standardizacija je čudo: ode samo 5 vrića..
MilutinM MilutinM 12:57 12.09.2008

Re: 5 po 5 - vikendica

samo 5 vrića..

Ko je kome platio?
anja77 anja77 12:04 12.09.2008

Kuckam tako na poslu i razmisljam....

....... SKUPA KAFA, bre :)
MilutinM MilutinM 12:58 12.09.2008

Re: Kuckam tako na poslu i razmisljam....

Nije skupo. To je za celu smenu
NNN NNN 12:14 12.09.2008

Dres

Nego, jesi l' našao dres Fljamurtarija? :)
vracarac92 vracarac92 12:24 12.09.2008

Re: Dres

Nego, jesi l' našao dres Fljamurtarija? :)
Prošle godine ga je tražio (za mene) drugar koji radi nešto sa izbeglicama i azilantima. Nije ga našao. Šteta.
MilutinM MilutinM 12:59 12.09.2008

Re: Dres

To bi bila relikvija. Zanimljvo, ali bio sam na tom čuvenom meču, ovde u Beogradu. Odveo me kum. Tad me je vodio i nikada više.

A sa Albancima sam pričao o fudbalu. Prilično. I, prirodno, sećaju se tih mečeva sa Grobljem
vracarac92 vracarac92 13:13 12.09.2008

Re: Dres

Odveo me kum. Tad me je vodio i nikada više.
Fenomenalni Kušta u neznamkom minutu!
MilutinM MilutinM 13:19 12.09.2008

Re: Dres

Ako me sećanje ne vara, sredinom drugog
vracarac92 vracarac92 13:22 12.09.2008

Re: Dres

Ako me sećanje ne vara, sredinom drugog
72' ?
NNN NNN 15:12 12.09.2008

Re: Dres

Pre nekoliko dana mi je drug išao do Izraela, mog'o sam da tražim dres 5ah Tikve (mada nije to ko Fc Flj), ali to je bilo pre onog bunkera protiv 10 Kiprana, jebiga, što smo jadniji sve više nam preostaje zezamo komšije (i oni nas).
A Fc Flj je bilo skroz drugo vreme, tad je Real igrao bunker na Marakani i radovao se što je ispraćen sa samo 4 gola.
MilutinM MilutinM 15:18 12.09.2008

Re: Dres

A Fc Flj je bilo skroz drugo vreme, tad je Real igrao bunker na Marakani i radovao se što je ispraćen sa samo 4 gola.

Aaaah, dobra stara vremena ))
vishnja92 vishnja92 12:23 12.09.2008

je li, cika Milutine,

a kako se bese zvala mlada Gojkovica - ona sto je sirota uzidana u temelje Skadra?
ona je bila Albanka i citala sam negde da se sve zivo na severu Albanije zove po njoj.

bas tragican lik.
MilutinM MilutinM 13:03 12.09.2008

Re: je li, cika Milutine,

Vidiš šta je rodna neravnopravnost: poznata je samo kao Gojkovica mlada. Čak joj ni ime nisu zabeležili.

Evo pesme, za podsećanje
ecce-florian ecce-florian 13:25 12.09.2008

Re: je li, cika Milutine,

je li, cika Milutine,

#Link  Replika: 0


a kako se bese zvala mlada Gojkovica - ona sto je sirota uzidana u temelje Skadra?
ona je bila Albanka i citala sam negde da se sve zivo na severu Albanije zove po njoj.

bas tragican lik.

Višnja molim te, pa daj se skoncentrirati, pa Maja Gojkovica

edit: naknadno videvši gazdin odgovor, spreman sam (iako nerado) ublažiti svoj naučno zasnovan i potkrepljen stav glede imena i dela narečene Gojkovice i prihvatiti stav domaćina unatoč nekim nedorečenostima
naknada, čista sitnica, 5
vishnja92 vishnja92 13:41 12.09.2008

Re: je li, cika Milutine,

poznata je samo kao Gojkovica mlada

e cvrc.
kod nas je poznata samo kao takva. u Albaniji joj pamte ime i dostojno je velicaju. ima albansko ime.
ne obogatiste se ni ti ni florian na mojim evricima, da znas.
stasha.irl stasha.irl 23:07 12.09.2008

Mlada Gojkovica

... je ROZAFA i jeste, tamo na severu sve po njoj dosta hotela/... zove.
Inace i ja sam letos obisla Drac/Tiranu/Skadar iz CG. Isli smo sa organizovanom turom i nismo imali nikakvo cimanje na granici, osim sto nam se slosilo od boze-sacuvaj uskog i vrludavog puta prema granici a sa CG strane. Sama granica je mala, i izmedju jedne i druge strane nema cak ni asfalta nego neki sljunak.
Ali sve u svemu, Albanije nije ni priblizno ono sto vecina Srba misli o njoj (tj zaostala); vidi se golim okom da idu napred; svugde okacene zastave EU (pa ti vidi ko je zaostao; oni koje hoce u EU ili mi koji imamo ekipu koja nas vuce u srednji vek). Takodje zabradjenih zena nema, suprotno nasim ocekivanjima.
A da postoje predrasude u oba smera dokazuje cinjenica da se nasa devojka-vodich (vodichica?:) zaprepastila kad sam joj, posle krace price na engleskom, rekla da sam iz Srbije ("TI IZ SRBIJE???! PA NE IZGLEDAS TAKO":))) - vecina ostalih turista su bili Ruje.

vishnja92 vishnja92 09:37 13.09.2008

Re: Mlada Gojkovica

Mlada Gojkovica
je ROZAFA i jeste, tamo na severu sve po njoj dosta hotela/... zove.

hvala, Stasa :))

jesi vido, cika Milutine? floriana necem ni da pitam, on sve vidi :)))
MilutinM MilutinM 11:12 13.09.2008

Re: Mlada Gojkovica

Rekoh ja gore da sam samo prošao kroz Skadar.

ROZAFA

E, sada, pitao bi se čovek: otkud Gojkovica pa Rozafa? Nije li to Albansko ime, a ona je bila valjda "naša"?

Setih se zanimljive priče kustosa kuće Kralja Nikole, na Cetinju. Kaže otprilike ovako:

Nekada su se vodili ratovi. Pobede Crnogorci i pomere granicu pedesetak kilometara unutar Albanije. Mnogi koji su živeli tu sada su Crnogorci i uzimaju naša prezimena. Posle nekoliko godina, nadru Turci i zauzmu deo Crne Gore. Mnogi koji su tu živeli sada uzmu Turska ili Albanska prezimena. I jedno i drugo pod moranje. Ko bi danas mogao sa punim pravom da kaže da je čisti Crnogorac, Albanac ili Turčin?
vishnja92 vishnja92 11:24 13.09.2008

Re: Mlada Gojkovica

kako sam ja razumela, nije bila "nasa" nego Albanka.
u tome i jeste caka - mi je spominjemo kao "mladu Gojkovicu" a oni punim imenom. I ponose se njome.

meni je to obezimenjavanje strasno. pazi, 'mlada Gojkovica'. a sto se onda Gojko nije pobrinuo za nju? kako je Ban Strahinja umeo da oprosti, a ovaj nije umeo da cuva? pa lakse je cuvati nego prastati!

ako nista drugo, mogli smo bar da joj sacuvamo ime. predanje je zajednicko i u tome je sva lepota.
sajmon sajmon 12:38 12.09.2008

Bio sam u Kruji

I ono sto me je iznenadilo je govor kustosa i mapa velike Albanije u dvorcu.

Da li je prica i dalje ista da je Nis zapravo Albanski grad i da su ga Albanci oslobodili od Turaka?
MilutinM MilutinM 13:07 12.09.2008

Re: Bio sam u Kruji

Da li je prica i dalje ista da je Nis zapravo Albanski grad i da su ga Albanci oslobodili od Turaka?

E, tolikoveć ne znam istoriju.

Ali čuo sam mnoge zanimljive stvari u Kruji o istoriji Albanije. Koliko ne znamo o susedima...
sajmon sajmon 13:16 12.09.2008

Re: Bio sam u Kruji

Cuo sam i ja dosta zanimljivih stvari, ali bio sam sa nekom stranom delegacijom i mislim da kustos nije znao da je Srbin u delegaciji pa se malo "opustio".

Zaista mi je zaparalo uvo to da je rekao da su Albanci oslobodili Nis. Nisam neki istoricar, ali obzirom da je Cele kula u Nisu mozda su sve Srbe pobili pa su susedi morali da nam pomognu.

Ne zelim da unosim u ovaj blog ni trunku politicke, ni istorijske, diskusije o odnosima Albanije i Srbije u proslosti.

Utisak koji sam ja stekao je da ce uskoro , ukoliko Albanska vlada bude pametna, srpski turisti ici na albansko primorje. Crna Gora "puca" na elitni turizam, Grcka je EU, a Albaniji ce susedi srednje klase doneti mnogo profita. BTW Miskovic je vec u Albaniji!!!

MilutinM MilutinM 13:22 12.09.2008

Re: Bio sam u Kruji

Hajde, sada, da ne otkrivam sve detalje. Ostaviću za naredni blog.

BTW Miskovic je vec u Albaniji!!!
Gde nije

aleksandarz92 aleksandarz92 15:42 12.09.2008

Granica,

Policija, carina...

K'o da sam još na poslu.

Najluđe je bilo 1999-2000. Tad je postojao zvaničan dopis da boks cigara i flaša pića nisu mito.
MilutinM MilutinM 15:50 12.09.2008

Re: Granica,

boks cigara i flaša pića nisu mito.

Te sitnice, ma haj'te molim vas. To niko nije ni gledao ))
Vlasta92 Vlasta92 15:59 12.09.2008

Vellezer e motra,

miredita.
Une ty-ti mua. Ja tebi preporuku, a te meni samo kafu.
Te shihemi neser
Ttungatjeta.
MilutinM MilutinM 16:12 12.09.2008

Re: Vellezer e motra,

Po, po. Mirë se vjen!

Gëzuar!
anarh1st anarh1st 16:07 12.09.2008

5 evra za doktora

Za par godina ce traziti 5 evra za doktore, posto ce od tolike kafe zeludac da strada.
Preporuka
MilutinM MilutinM 16:14 12.09.2008

Re: 5 evra za doktora



E, ova ti je baš dobra. Nasmeja me ))


011-495 011-495 18:51 12.09.2008

Eee..

Prvi,poslednji i verovatno jedini put sam bio tamo 1985,7 dana sluzbeno u Tirani.Posle toga sam se pevajuci vratio u SSSR, niko nije mogao da mi skine osmeh sa lica. Principijelno mi je zao svih tih Evra koje ste dali.
MilutinM MilutinM 19:05 12.09.2008

Re: Eee..

7 dana sluzbeno u Tirani.Posle toga sam se pevajuci vratio u SSSR, niko nije mogao da mi skine osmeh sa lica.

Tužno je šta jedna klika može da uradi svom narodu. A Enver i njegovi su u tome bili nenadmašni.

Hm, razmisli. Stvari se menjaju. Još je daleko od sjajnog, ali ...
ipsi ipsi 21:27 12.09.2008

Heh

Odlican tekst, budi sjecanje kod svakoga od nas koji smo imali iskustva sa balkanskim carinicima))

Ljeto 2000-te, ocekujem njemce koji prvi put u zivotu dolaze u Republiku Srpsku.

Dogovor je da ih cekam na granicnom prelazu Zupanja/Orasje.

Zvoni telefon:

"Ipsi, carinik non stop ponavlja fünf euro, fünf euro....ali mi ga ne razumijemo?!"

"Pa kako ne razumijete, dajte covjeku pet eura....super tarifa da vas ne pregleda!"

"Ali mi imamo zeleni karton?!"

"Aman, daj covjeku petaka, objasnicu vam kad predjete granicu!"

Cudni ljudi, i dan danas prepricavaju taj dogadjaj)))


A da, zamjerali su sto nisu dobili racun))
MilutinM MilutinM 21:36 12.09.2008

Re: Heh

A da, zamjerali su sto nisu dobili racun))

Valjda si im našao nešto, iz kafane ili slično, da ne štete ljudi ))
ipsi ipsi 21:39 12.09.2008

Re: Heh

Naravno, u prvoj kafani sam nekako namolio konobara da mi napise na papircetu nesto sto lici na racun))
milosib92 milosib92 21:31 12.09.2008

A naši?

Vidim da si iskusan potkupljivač gazda Milutine. Nego, kakva su ti iskustva sa našim carinicima. Meni odavno nije niko tražio pare, al ja i tako u zadnje vreme idem preko grane avionom, pa ko velim nisam reprezentativan.

MilutinM MilutinM 21:38 12.09.2008

Re: A naši?

E, sa našima sam odavno u finim odnosima. Nekada smo imali običaj da se igramo skrivalice ;-))) ali sada sjajno funkcionišemo.

Sada se skrivalice igram sa Švajcarcima - znaš ono: rakija, kajmak, ajvar i ostale uspomene is rodnog kraja koje se nose sa sobom
milosib92 milosib92 21:43 12.09.2008

Re: A naši?

MilutinM
Sada se skrivalice igram sa Švajcarcima - znaš ono: rakija, kajmak, ajvar i ostale uspomene is rodnog kraja koje se nose sa sobom

Imaju li oni običaj da te prate, pa na nekom parkingu priđu i rastave kola da sve to nađu. Mislim ipak je to nemački komšiluk.
ipsi ipsi 21:46 12.09.2008

Re: A naši?

Taj dozivljaj sam imao prosle godine kada smo iz Holandije presli u Njemacku, a tablice nase....

Vrlo glupo su se osjecali drugovi policajci shvativsi da nismo svi narkodileri))
MilutinM MilutinM 21:52 12.09.2008

Re: A naši?

Imaju li oni običaj da te prate, pa na nekom parkingu priđu i rastave kola da sve to nađu. Mislim ipak je to nemački komšiluk.

Ne znam, uvek idem sa флугцојг

Ali imam priču za druga iz gimnazije Rašu. Pored kuće u Ženevi, on je dugogodišnjim radom kupio i jedno imanje u Francuskoj, na nekih tridesetak kilometara. Jednom, zatraži mu žena da doveze krompir koju su izgajali. Potera on nekih 60-tak kila. Kad, na jednom od "letećih" prelaza na kojima su kontrole samo povremene (a takvih prelaza je dosta oko Ženeve), stoje specijalci. Aha, švercujete krompir. Ma jok, to mi od kuće. Nema veze, imate pravo da prenesete 20, a ovde ima više.

Pa dok su našli vagu. Pa dok su utvrdili da ima tačno 66 kila, pa dok su odmerili 20 kila koje može da unese a onda ga naterali da onih preostalih 46 vrati u Francusku, ali ne da ih istovari preko grane, nego je morao da vozi do najbližeg poznanika i zamoli ga da ih pričuva. I, kao vrhunac, kazna od 80 franaka (u našim parama skoro 50 evra). To mu je, kaže, bio najskuplji krompir u životu.


milosib92 milosib92 22:09 12.09.2008

Re: A naši?

He, he ima da se zna red. Još ću ko Mile tranzicija da se borim da nam ostane naš blaženi nered.

Zamisli molim te ispečeš rakiju u selu, pa kreneš kući, a ono hop policija. Dozvoljeno vam je jedan litar, a za ostalo pratnja nazad pa vraćaj u bure. Džaba objašnjavanja da imaš slavlje, a da su gosti sa cugom i vole tvoju domaću. Ič ne pomaže, a kazna je pride.

Šta misliš da li bi pomoglo 5 evrića?
ecce-florian ecce-florian 22:34 12.09.2008

Re: A naši?

Sada se skrivalice igram sa Švajcarcima - znaš ono: rakija, kajmak, ajvar i ostale uspomene is rodnog kraja koje se nose sa sobom

Pomoć prijatelja
Kajmak za USA ( pre 11/9) se godinama slao u onim največim pikslama za niveu. Jedini problem bio da piksla mora da odstoji jedno vreme u vodi da izvuče miris. Posle se dosetili pa pakovali u foliju u pikslu, kao originalno pakovanje.
Od mene toliko.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana