Miting za Kosovo u Šumadiji - Opet!

Branislav Kovačević Cole RSS / 09.07.2007. u 14:38

Tako je pocelo !
Tako je pocelo !

U petak uveče, 06.jula, Kod Krsta, u centru Kragujevca, održan je Veliki miting (po najavama organizatora) od koga se očekivala podrška gradjana Šumadije Kosovu i Metohiji. Način oglašavanja, kao i sve ostalo, zaličilo je mnogima na “stara dobra” Miloševićeva vremena, kada se patriotizam lio potocima, a sve uz gusle i niz gusle! Iskren da budem pomislio sam da će se Šumadinci primiti na ovaj “patriotski zov”, a posebno zbog činjenice da nas nacionalni mediji prosto, ponovo, zasipaju ništa manjim patriotskim obećanjima “ne damo Kosovo”, “Kosovo je naše…”

“Veliki” miting za opstanak Kosova i Metohije u Srbiji u organizaciji predsednika Radničkog otpora Radiše Pavlovića, SDS-a Dragana Popovića, Konzervativne stranke koju je predstavljao Mirko Jović, biznismena iz Jagodine (poreklom sa Kosova) Miodraga Nikolića – Femana , dok su kao govornici bili najavljeni i predstavnici Srba sa Kosova Marko Jakšić, Milan Jovanović, glumica Ivana Žigon...doživeo je potpuni debakl. Miting kako su isticali organizatori nije imao stranački karakter, već je cilj bio da se pošalje jasna poruka, iz srca Srbije, da niko ne može da nam oduzme 15 odsto teritorije.

Zahvaljujući pojedinim lokalnim televizijama, autor ovog teksta, je bio u prilici da vidi i čuje manje više sve one koji su se obratili nešto većem broju okupljenih gradjana, nego što ih ima, uobičajeno, kod Krsta! Ta činjenica da je bilo stotinak gradjana, ispred bine, uz obaveznu scenografiju dece u folklornoj nošnji na bini, nije delovala dovoljno ubedljivo , spram patriotske retorike na koju su bili spremni oni koji su došli da govore. Zbog svega toga, većina je počinjala svoje obraćanje okupljenim gradjanima rečima “stida” i “srama”, zbog male posećenosti mitingu, a eto oni su došli, neko iz Beograda, neko sa Kosova, neko iz Čačka, a bogami i iz Republike Srpske. Jedan student teologije iz Čačka (neka mi oprosti, nisam mu pribeležio ime!) je zaurlavao sa bine, obraćajući se mladima da im se pridruže, jer su oni u vreme mitinga napunili obližnje bašte kafića, gledajući prenos sa Vimbldona.

Neću se ovde baviti omiljenom retorikom tih i takvih mitingaša, pa ni učešćem Mirka Jovića, kao ni pokličima (doduše jedva izmamljenim!) Radovanu Karadžiću…Neću se baviti ni njihovim već olinjalim frazama, koje više ne mogu da dobace ni do ispred bine. Neću se baviti ni pokušajima, neveštim, da se napravi neka politička manipulacija, kako bi im se još neko priključio….Ma neću se njima uopšte baviti.

Njima nisu poverovali čak ni oni na koje su najviše računali, izbeglice sa Kosova, nesrećnici, koje je ta i takva politika dovela dokle je dovela. I njima su ONI jasni!

Tik preko puta ili iza bine, sa koje su se smenjivali govornici, ali svakako na suprotnoj strani, mnogi su uz pomoć video bimova posmatrali tenisere iz Srbije koji su ponovo zabeležili fantastičan uspeh.

Kakva simbolika…..!

Naši teniseri pokazali su svetu sasvim drugo lice, lice koje je bilo vedro i nasmejano, lice koje je uspešno…Lice koje je čitav niz godina bilo skriveno, lice koje ima šta da pokaže i ponudi svetu, pa i da ga pobedi.

Kragujevčani su tog dana izabrali !

Atačmenti



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:42 09.07.2007

Ne znam sta se dogadja...

ali uglavnom nema celog teksta...Verovatno je neka tehnicka greska...koja ce se otkloniti...!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:24 09.07.2007

Re: Ne znam sta se dogadja...

tekst se pojavio...nekako...ali na Blogy ima problema..ali se radi na njihovom otklanjanju...!
izvinjenje svima!
vojvodina vojvodina 16:22 09.07.2007

Re: Ne znam sta se dogadja...

Gospodine Kovacevicu, svaki Vas tekst mi je kao mali praznik, jedva cekam sledeci da se pojavi. Malo smo se "potkacili" na forumu NS "Dnevnika", ali sve je to u zaru borbe (oko autonomije) i nadam se da nema zle namere. Pratim Vas rad (i misao) jos iz... ne smem ni da se setim od kada, uglavnom, bili ste nam drag gost (u Novom Sadu) sredinom devedesetih na jednom od vecih sastanaka/Kongresa jedne od partija sa kojom ste tada bili u savezu. Nema veze to, da se vratim na Vas sjajan text...
Prvo pitanje - KAKO JE MOGUCE DA TAJ MIRKO JOVIC JOS SETA SLOBODAN????? Pa zar taj nije "skrajnut" negde, posle svih ovih godina i zla koje je podrzavao i izazivao? Secam ga se kada se pojavio, sav zajapuren, u nekoj psiho ljubicastoj kosulji (sa sve maramicom u dzepu od sakoa, naravno!), urlajuci na TV - u o potrebi raspada SFRJ, Srbovanju i sve kako vec ide (okruzen ostalim tadasnjim revolucionarima, sve neki bradati i neispavani, kao sto i dolikuje revolucionarima, dosli oni da ruse nasu Vladu u Vojvodinu, Sloba - Sloboda samo trlja ruke... moj pokojni tata je istog sekunda rekao, cim ih je video kako dolaze takvi sa Zeleznicke stanice - "nece ovo deco na dobro izaci". Onda je pravio svasta po Slavoniji i tamo vec gde je trebalo, onda se opet pojavio, par godina kasnije, sav zadrigao, ocito mu je dobro islo tih godina. I taj lik opet medju nama?? E to je sramota! Veeelika sramota! Kako su takvog tipa preskocile sve te promene, hapsenja, "Sablje"... Pa taj bi mi bio u "Top 10", najmanje, samo da je mene neko pitao. Taj se ne sme zaboraviti! Kad ono, isti on opet vice i zove! Zemlja cuda!
Sto se tice mitinga i ja sam iznenadjen da je bio slabo posecen... To samo znaci da je dat mig "zavisnim glasilima" da pojacaju kampanju, da bi sledeci miting bio kao u "stara dobra vremena", videcete. Valjda su dezurni patrioti imali slobodan dan tada, ko zna. Ako svi ti isti, jos jednom prevare narod i povedu ga kao s' pocetka devedesetih, e onda tom narodu tako i treba. Tacka.
Jos nesto da Vam kazem - znate li zasto Vi i slicni nikada necete doci na vlast (cak i da zelite)? Pa suvise ste pametni, kulturni i dobri. A mi ostali samo mozemo da kukamo sto zivimo u zemlji gde se ceni sve obrnuto od nabrojanog.
Takodje, po mom zaista skromnom misljenju, Vas prilog o Golom Otoku je bio prilog koji sam, od svih na ovom Forumu, citao sa najvise paznje i uzivanja. Vise puta.
Molim Vas pisite cesce! O bilo cemu.
jesen jesen 17:23 09.07.2007

Re: Ne znam sta se dogadja...

Sto se tice mitinga i ja sam iznenadjen da je bio slabo posecen
Ne razumem zasto ste iznenadjeni....Tenis je mnogo zanimljiviji od Mirka Jovica, Radise.....i sl......Srbija danas je daleko od onoga sto smo zeleli 2000te ali je ipak promenjena.....Ljudi su shvatili da samo "govornici" imaju vajdu od svojih govora pa su se i oni okrenuli sebi...svom poslu, porodici....svom zivotu.....Nikome vise nije stalo da pude publika ili dekor u predstavi koja niti je zanimljiva, niti nekom pomaze........
Mirjana Gabelic Mirjana Gabelic 22:24 09.07.2007

Re: Ne znam sta se dogadja...

sa ili bez zavrsetka tekst je odlican, deluje osvezavajuce na ovoj vrucini a uliva i nadu......
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:32 10.07.2007

Re: Ne znam sta se dogadja...

Vojvodina

Naravno uvek mi je drago kad se setim tog revolucionarnog perioda, mitinga i kongresa u Vojvodini...Ne zzalim, jer sam pored politike upoznao beskrajno mnogo pametnog i lepog sveta...Na zalost i Vojvodina, poput ostalioh delova Srbije, ima svoje Jovicce///Bozzovicce & ostale....koji sada mirno setaju uzzivajuci blagodeti ostvarenog ekstra-patriotskog profita!!! Moguce je da je ovaj miting bio generalna proba pred Mitinge I lige...ali cak i da je tako, dobro je, jer ce i oni od te strategije morati da odustanu....
Sto se tice stavova u kojima se ne slazzemo..pa hvala Bogu da je tako.,...svet bi bio ruzzan i dosadan kada bi se u svemu svi slagali....ali postoji nesto gde se slazemo, a to je da moramo medjusobno da se postujemo, ni vise , ni manje!
Hvala Vam na lepim recima, pohvalama....Oko Golog otoka, nisam ja nikakav ekspert za to, vec sam samo bio u prilici da saslusam razlicite verzije jednog te istog dogadjaja, jednih te istih sudbina ali iz razlicitih uglova....
Da...nagovaraju me prijatelji da zavrsim...(?) dva zapoceta romana....(eto eksluzive!!!)...KO zna....Nikad ne reci NIKAD! (Cekam penziju.....hahahahahahha!!!)
Vidimo se, eventualno u NS...Trebalo bi da budem 12 i 15....Za sada je jednom sigurno, 15/tog!
poz
BKC
DEDA DEDA 16:25 09.07.2007

DOKLE BRE VISE?????!!!


Oni stvano nisu normalni , veruju u soptvenu laz i traze nove - stare vernike , valjda se nece upcati siroinja raja , da "pobedujemo" opet, bilo bi malo mnogo za 10g. dvaputa .

pozdrav
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:33 10.07.2007

Re: DOKLE BRE VISE?????!!!

Eh da je samo dva puta......!!!
poz
BKC
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 16:33 09.07.2007

Kragujevcani su izabrali da gledaju tenis


kao daleko zanimljiviji dogadjaj, svakako je lepse sedeti u hladovini, pijuckati hladno pice i gledati tenis - nego stajati na suncu i slusati bolide kako po hiljaditi put govore jedno te isto.Vrlo praktican i logican izbor. I neka mi posle neko kaze da je nas narod glup.

Bez obzira sto skoro niko nije dosao da gleda miting, velika vecina naroda (95%) je protiv nezavisnog Kosova, ali je i protiv rata (70%) . To znaci da je sada sve na diplomatiji Srbije, da pregovorima izboksuje sto povoljnije resenje.

Pozdrav
Bojan
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 16:58 09.07.2007

Re: Kragujevcani su izabrali da gledaju tenis

Lepo receno.
Samo, velika vecina naroda u Srbiji je i za mnoge druge stvari. Ciji uslov je da svaki pojedinac u Srbiji malo poradi i na sebi.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:34 10.07.2007

Re: Kragujevcani su izabrali da gledaju te

...Diplomatija je ta koja teret promasaja i gresaka zeli da podeli ili prebaci na gradjane, pa otuda vrlo ceste zloupotrebe....posebno medijske...Nadam se da smo se naucili?
poz
bkc
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 08:45 10.07.2007

Re: Kragujevcani su izabrali da gledaju tenis

Zdraviću, čemu toliko tamburanje. Zasviraj i za pas zadeni...o))) jel moze tambura za pojas...o)))
Kako ti znaš koliko je posto naroda za šta....Jesi istrazivao mozda...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:01 10.07.2007

Re: Kragujevcani su izabrali da gledaju tenis

Drago Njegus Kovacevic
Zdraviću, čemu toliko tamburanje. Zasviraj i za pas zadeni...o))) jel moze tambura za pojas...o)))Kako ti znaš koliko je posto naroda za šta....Jesi istrazivao mozda...


Pa bilo je prilicno informacija u nasoj stampi u vezi ovoga o cemu pise Bojan. Uostalom Drago, sta ce ti bolje istrazivanje od zadnjih izbora u kome je (neka tamo politika koja se zalaze za nazavisno Kosovo dobila samo nesto vise od 5 posto glasova ...
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 15:44 10.07.2007

Re: Kragujevcani su izabrali da gledaju tenis


Kovacevic Drago,

Probaj da zadenes, vidi dal' moze da ti stane.

Citam novine i posecujem razne sajtove, informisem se - jer me interesuje. Bio sam u Srbiji u tri navrata od Decembra prosle godine. Razgovaram sa ljudima, vrlo sam komunikativan da ti kazem - razgovaram sa obicnim ljudima na ulici. Imam dosta prijatelja. Retko, zaista retko ko je za nezavisnost Kosova, kao i za ratovanje na Kosovu. odgovor je, da, istrazivao sam - zato mislim da je ovaj postotak koji sam izneo tacan.
Ako te interesuje, reci cu ti da je raspolozenje prema tvom LDP-u izrazito negativno - upravo zbog vaseg stava o nezavisnom Kosovu.

Samo nastavi da upotrebljavas ovo sa tamburom, presesce ti i tebi i BS - kao sto sam vec i napisao, podnecu tuzbu protiv vas zbog toga sto ste u vise navrata falsifikovali moj identitet na blogu, cim dodjem sledeci put u Beograd.

Bicete obavesteni.
ervetor ervetor 22:11 10.07.2007

Re: Kragujevcani su izabrali da gledaju tenis

Koliko bi posto glasova u ludnici dobio neko normalan ?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:35 11.07.2007

Re: Kragujevcani su izabrali da gledaju te

Razumem svaku vrstu polemike i neslaganja, ali VAS MOLIM da se uzdržite od pretnji bilo koje vrste....
Vas stav izražavajte i branite argumentima....i to nece biti sporni, ali zaista obratite pažnju....
unapred hvala!
bkc
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:20 09.07.2007

Preyimenjače...

Ma sve je to OK, ali otkud bre ubaci tenisere u ovu priču...o))
Kakve oni imaju veze sa ovim, osim što su poreklom iz Srbije. jeli mozda njih neko pitao što bi sa 15 posto teritorije, je li neko ulozio neke pare u njihovu karijeru, je li imaju i sada kakvu podršku ood drzave, jeli....misssimmm...
Tako si mogao u priču ubaciti i recimo fizičara Nsarskog, surovu liberalku Bruk, našu MMMilu koja radi za engleske medije.... Nisu ni oni lice Srbije koje predstavlja Mirko Jović, Feman ili Marko Jakšić.
Taj Feman je još član DS-a. Mirko Jović je sa svojom strankom kolektivno ušao u DOS, pa onda u DS....
Znači, ekipa koja je gostovala kod Krsta ne razlikuje se od predsednika Tadića, premijera Koštunice i Tome Nikolić u ničemu, kao što se ni ovi ništa ne razlikuje. Mirko Jović nikada nije otišao negde, a da ga tamo nije poslala UDBA. Od Vukovara do ovoga izleta do Krsta u Kragujevcu. Da su bili sigurni da će izaći deset - petnaest hiljada Kragujevčana, ne bi govorili Jović i Feman, nego Tadič i Koštunica...uz sasluzenje Velje i Verka...o)))
No, to je dobra vest. Problem Kosova bolje razume narod nego političari. Nego, narod je tako vaspitan i politički treniran da ne voli očigledne istine....odnosno ne voli da mu se javno saopštavaju...
jesen jesen 19:49 09.07.2007

Re: Preyimenjače...Drago,

..Cole je hteo da kaze da ljude vise zanima tenis nego Kosovo....zato je pominjao tenis.....hteo je da kaze da su lice Srbije i oni koji gledaju tenis a ne samo oni koji igraju.....Tako sam ga bar ja razumela...
miladin miladin 20:28 09.07.2007

Re: Preyimenjače...Drago,

tako je madam,ponekad mi 0vakve persone nisu jasne...Cole jasno i razumljivom pise,za sve... al ondak se javi Drago i potpuno promasi kontekst...no dobro barem je na pravom koloseku
Pozdrav Coletu i svima koji ga shvataju
kraguj
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 23:06 09.07.2007

Re: Preyimenjače...Drago,


Stvar je vrlo jednostavna, ljudi su izabrali da gledaju tenis, umesto mitinga. A teniseri imaju veze sa ovim - jer igraju tenis, koji su ljudi izabrali da gledaju. Ne moze on da razume cak ni ovako proste stvari, zbog mrznje i nihilisticke dekadencije koje nosi u sebi.

Sto kaze nas narod sa sela "seljak u grad, seljak iz grad" .
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:43 10.07.2007

Re: Preyimenjače...

Nisam ja ubacio tenisere
Postovani prezmenjace,
vec su oni igrali u to vreme....dakle, ako si pazljivo citao tekst, onda je sve jasno! Ne zanimaju me politicki stavovi tenisera, oni najbolje igraju tenis pa ih i ne treba mesati u svo ovo blato.Neka njih na Vimlldon polju, a politicari na Kosovu polju. Ali ako mislis da se bilo koja politicka garnitura na vlasti ne bi "okacila" o njihoive uspehe, nezavisno od ulozzenog, varas se..Tog politicara nema na svetu!!!
Sto se Femana tice, on je bio u DS/u za vreme poc Djindjica, pa nije smetao ni Cedi....Bio je u vreme DOS.a potp.Privredne komore ili tako sto....itd...te te molim da ne lepis bas svuda sve sto ne stoji....Ne znam njegovu danasnju partijsku pripdanost, ali mislim da vise nije u DS/u ...a najvise bi mu pristajalo da bude u SRS...npr. ili bar DSS!
Mirko JOVIC nikada sa svojom partijom nije bio kolektivni clan DOS/a....Dakle to bar znam....a da li se upisao, kolektivno ili pojedincano u DS///Hm, ne znam.....Znam da se pojavio jednom na nasem (DOS) mitingu u Vojvodini, na bini i da sam ja taj miting napustio, jer nisam hteo sa njim da stojim na istom mestu. Tada su mi rekli, istine radi, da ga je kao govornika delegirala DS????Kasnije se vise nikada njigde nije pojavio ili bar meni nije u znanju.
Sto se mitinga tice, cini mi se da je ovo bila necija solo akcija, a mozda i probni, neuspesni balon....Verko i Velja vise nece stajati na istoj bini,.....hm, koliko ja znam...itd.
U svakom slucaju, za razliku od drugih medija, ja sam Vas samo o svemu obavestio....
poz
BKC
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:57 10.07.2007

Re: Preyimenjače...Drago,

.........dobro ste me kao i uvek razumeli.,...!!!
Hvala
poz
bkc
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:58 10.07.2007

Re: Preyimenjače...Drago,

..Ma nije strasno...samo ne treba uvek trpati i sopstvene politicke stavove....tamo gde im nije mesto...Drago je ok...ima pravo na licnu gresku.,...hahahahah shala , mala!
poz
bkc
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:58 10.07.2007

Re: Preyimenjače...

Drago Njegus Kovacevic
....Znači, ekipa koja je gostovala kod Krsta ne razlikuje se od predsednika Tadića, premijera Koštunice i Tome Nikolić u ničemu, kao što se ni ovi ništa ne razlikuje. ...


Drago, ti uglavnom delujes ozbiljno i razumno, ali te tvoja politicka ostrascenost povremeno toliko zaslepi da si u stanju da napises ovakve besmislice koje ne prilice ni klincu u prvom razredu osnovne skole.

Ako bi nase politicke opcije svrstavali u neke grupe onda bi Toma Nikolic i Mirko Jovic mogli da budu samo u grupi sa LDPetc, koja se jednim imenom moze nazvati i - EKSTRMISTICKA. Naravno oni zastupaju stavove koji su dijametralno suprotni vasim, kako i prlici drugoj strani jedne te iste, ekstremisticke medalje.

Hvala bogu samo da narod u Srbiji vec odavno ne podleze kojekakvim ratnim huskacima ... ali ni vama koji ste spremni da zarad uskog politickog interesa zaboravite na stotine hiljada kosovksih zrtava i da se zalazete za bezuslovno prepustanje Kosova albanskim nacionalistima sto bi znacilo direktno proizvodjenje novih zrtava i etnicko ciscenje preostalog nealbanskog stanovnistva sa Kosova.

A izmedju dve ekstremisticke opcije (bez obzira da li je Ona SRS-a ili LDP-a) postoji i ova sadasnje vlade Srbije, koja inisistira na opste prihvacenim nacelima medjunarodnog prava ... a i ljudskih i humanitarnog prava. I nalazenju resenja koje bi bilo prihvatljivije za obe strane. A ISTOVREMENO sa tim zalaganjem, kao sto vidimo, vlada je odmah na pocetku svog rada energicno ubrazala saradnju sa Hagom i priblizavanje Evropi. Tako da je jasno da nikom nije ni na kraj pameti konfrontacija sa svetom ... Steta je samo sto ti i tvoja partija niste u stanju da odate priznanje vladi za uspesan pocetak rada ... a nemate ni pravih kontraargumenata (pa pricate besmislice kao ti ovde

Nadajmo se da ce vlada ipak imati nekog uspeha i da ce koliko toliko uspeti u nastojanju da svi nealbanci sa Kosva ne (p)ostanu zrtve ... ali cak i da nema nikakvih rezultata i da se se ostvari ono za sta se vi zalazete, ipak ce imati moralno opravdanje da je pokusala sve sto je u njenoj moci. I moci ce mirne savesti da pogleda u oci stotinama hiljada zrtava etnickog ciscenja na Kosovu ...

pozz
adam weisphaut adam weisphaut 17:33 09.07.2007

Meni je licno

najvise zao sto se nije pojavila Ivana Zigon, pa da fiasko bude kompletan
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:45 10.07.2007

Re: Meni je licno

Da to bi bio pravi ugodjaj,,,,,
poz
BKC
kuki kuki 17:45 09.07.2007

Secam se

da su Kragujevcani bili i medju prvima koji se masovno nisu odazvali mobilizciji za Vukovar. I ostatak Sumadije ce da otvori oci. Neko pre neko kasnije a sve u zavisnosti koliko su im puni stomaci.
Voleo bih da pokusaju da organizuju takav miting u Krajini. Tu bi se tek iznenadili.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:47 10.07.2007

Re: Secam se

..pa ne bih se zakleo da se Kragujevcani nisu odazvali na patriotski poklic..90/tih..Ipak bilo je i dosta njih protiv, sto je tacno. Uostalom ja sam organizovao jedini Koncert za mir u Srbiji avgusta 90/te!....A sto se Krajine tice....nema tamo vise mitinga za dugo vremena.....
Poz
BKC
Taska Dana Taska Dana 18:24 09.07.2007

Cole!

Volim da citam tvoje tekstove....bas uzivam uvek a ovaj mi je legao kao melem. Ziveo Kragujevac i pametni ljudi u njemu!!!

Jedva cekam da zasija onaj, pravi , zdravi srpski duh! Jedva cekam da prestanu kukumavcenja i dilejisanja po mrtvim politickim pitanjima a da zablistaju vestine i mudri kreativni mozgovi kojih ima, ima ima!!! :)
Pozdrav!!!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:48 10.07.2007

Re: Cole!

Ok...ipak je ovo bio samo jedan insert iz politickog zivota,....Voleo bih da delim Vase odusevljenje, ali...malo cemo sacekati na to...Ipak..stvari bivaju jasnije...vecini!
Poz
BKC
PS>Hvala na komplimentima
MMMila MMMila 20:29 09.07.2007

Vec vidjeno...

Scenariji se ponavljaju, samo "slepi kod ociju" ne primecuju da smo sve to (mitinge i sl) vec videli. Ali i prevazisli. Izliva nacionalizma pred polupoznatim ili za siru masu i nepoznatim ljudima su besmisleni. Paznju prvlace teniseri! Bas tako!

Nisam sigurna da je i jedan klinac, vrsnjak Ane i Jelene i Noleta i Janka spreman da zarad necijih ideala ide u rat. Ovakvi mitinzi nisu nista drugo nego huskanje! Najgore vrste!

Hvala, ne trosimo vishe! Rat vishe ovde ne stanuje. Deca hoce tenis, hoce da lepo zive nakon sto zavrse skolu, da ih cene zbog znanja, da je isto vrednovan prvak drzave u matematici kao i prvak drzave fudbalu!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:49 10.07.2007

Re: Vec vidjeno...

Kamo lepe srece da je bas sve tako........ali idemo ka tome...!Nadam se!
poz
BKC
MMMila MMMila 11:28 10.07.2007

Re: Vec vidjeno...

Pa, ne idemo josh (ka tome da je matematicar vishe vazan od fudbalera), ali valjda ni u EU nije tako ! Bekama svi znamo, al zna li ko najpoznatije naucnike danasnjice! :(

Vishe mi se, u ovom trenutku, svidja da idemo ipak ka Evropi (kakva je da je), da ne idemo u rat i da budemo razumni. Doduse, mnogo tesko...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:33 10.07.2007

Re: Vec vidjeno...

..pa tu se slazzemo....nema nesporazuma!
bkc
sentinel26 sentinel26 22:56 09.07.2007

Miting ... i u Podgorici ?

Mislim da ovaj (u KG) i svi naredni mitinzi imaju vezu sa predstojećim (predsedničkim i lokalnim) izborima.
I u podgorici je danas gospodin Božidar Djelić, potpredsednik Vlade Srbije održao dva mitinga. Jedan sa predstavnicima vlasti a drugi sa predstavnicima Srba koji žive u Crnoj Gori.

Pored lekcije o (ne)priznavanju buduće države Kosovo, B.Djelić je obavijestio predstavnike vlasti u CG da će se ove godine studenti sa crnogorskim državljanstvom u Srbiji upisivati kao i svi strani studenti, ali ako se nacionalno deklarišu kao Srbi, e onda će studirati pod istim uslovima kao i Srbi iz Srbije.

Aferim bre Božidare, tako se brane nacionalni interesi. To što ovi u Crnoj Gori ne vrše razdvajanje, ko im je kriv. A što je prošle godine upisano (pod istim uslovima) više studenata iz Srbije i Republike Srpske nego obrnuto nema nikakve veze sa izborima u Srbiji.
Neka zapamte sa kime su bili u zajedničkoj državi, pa još se mirno odvojili, onako na prepad i neočekivano. Ne može to bre baš tako kako oni hoće.

Sada Božidare, onaj spisak od 70 i nešto hiljada Srba koji žive u CG što si primio od vojvode Mandića a koji kolektivno hoće da dobiju srbijansko državljanstvo tresni na sto pred Voju. Neka vidi on ko ga je tretirao kao izdajnika (ono ranije).

P.S. Gospodine Kovačeviću, meni ovo liči, ako nije izvinjavam se.
Poz
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:52 10.07.2007

Re: Miting ... i u Podgorici ?

Nemojte se izvinjavati....To je vas osecaj!
Ja sam bio protiv drzavne zajednice SCG,,,,pa samim tim i za nezavisnost...da ne objasnjavam dalje...!
poz
bkc
johnny011 johnny011 00:38 10.07.2007

dobre vesti....

dobre vesti šalješ nam Cole iz Kragujevca. Stotinak ljudi spremno da sluša ludake i ratne profitere. Eto, da (ponovo) budemo ponosni na Šumadiju :))
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:55 10.07.2007

Re: dobre vesti....

U tom smislu da,.....ali ima jos puno toga da se objasni, razume, prihvati, promeni...Ide tesko....ali ka cilju, Valjda...
poz
bkc
prolaznica prolaznica 17:26 10.07.2007

demonsstracije...

Slika i tekst me podsetise na "spontane" demonstracije na trgu Nikole Pasica u doba "duhovnog vodje" sa slike.
Ma, naravno, iako smo bili primorani da napustimo radna mesta da bi "spontano" demonstrirali, retko ko da je isao na iste. Ja jednom gvirnula samo da vidim koga su dovezli. Boze, kojih sve tipova nije bilo!

Bojan Zdravic Bojan Zdravic 18:25 10.07.2007

Re: demonsstracije...


Upravo to, ljudi su bili primoravani da idu kolektivno sa posla na ovakve mitinge - pod pretnjom otkaza. To je bila samo prividna i lazna podrska. Od uvodjenja visestranacja - Slobodan Milosevic NIKADA nije imao vise od 35% podrske u Srbiji. Sve izbore koje je dobio, dobio je izbornom kradjom.

Sada je takvu prinudu prakticno nemoguce vise sprovesti, zato na ovakve mitinge ljudi nece dolaziti. Od Milosevicevog rezima je ostalo ono najbitnije zapravo, a to su DB i KOS. Oni se moraju raspustiti i ukinuti - sa ciljem uvodjenja prave demokratije u Srbiju. Naravno, odmah posle toga otvoriti sva dosijea i sprovesti lustraciju, koja bi se odnosila na period od 41. do danas.

Zato sam misljenja, da opozicija u Srbiji mora da se koncentrise na ovakav nacin uvodjenja demokratije, nikako na jalova svakodnevna prepucavanja - koja ne vode nikud. Jednostavno, ne treba se svadjati i polemisati sa svakim udbasem ponaosob, mnogo ih je brate - preko 100,000 . Jednostavno treba traziti ukidanje tih sluzbi - na taj nacin ih razvlastiti, i sa njima zavrsiti jednom zauvek.

Pozdrav
Bojan
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:42 11.07.2007

Re: demonsstracije...

Hm.,.....nemojte gresiti dushu....Slobodana je narod voleo i na samom pocetku, su dobrovoljno isli, bar vecina, a drzava je to pripomagala....Tek kasnije, od Panicca, (izbori 92.) pocinje pad rejtinga kod Milosevica....To me malo podseca na Titovo vreme....kao niko nije plakao kad je umro, terali su narod na ulice da ga docekuje....Naprosto nije tacno...narod je, vecina, Tita obozzavao.,...Uzimte snimak doceka Tita u KG...1978....pa STRASNO,ceo grad je bio ofarban u crveno...a gradjani su trcali iz ulice u ulicu samo da ga vide jos jednom....itd.Naknadna pamet je uvek najskuplja...No, bilo ne ponovilo se, ako smo nesto naucili?
poz
bkc
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:45 11.07.2007

Re: demonsstracije...

....Pomalo utopisticki izgleda Vasa ideja o uvodjenju (zavodjenju!) demokratije....makar se slagao sa svim onim drugim delovima,...lustracija, raspustanje KOS...i sl....dosijei....itd.Toga nigde nije bilo niti ce biti, ali bar koliko toliko...sam vrh da se lustrira...i sl, pa ce biti dovoljno...Za pocetak bi bilo uputno da se objave dosijei svih partijskih lidera, poslanika....i vlasnika velikih preduzeca, direktora javnih preduzeca......itd..Koliko da se pocne...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:46 11.07.2007

Re: demonsstracije...

Ti tipovi su jos tu.....ne brinite...!!!
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 13:28 11.07.2007

Re: demonsstracije...


Da, Slobodana je deo naroda voleo, ali ne vecina naroda. Milosevic je drasticno pokrao izbore sa Panicem 92. - te izbore je katastrofalno izgubio. On je lazirao i izbore 90. kada je namakao vec u prvom krugu preko 50%, sto je bila klasicna kradja takodje. Milosevic je definitivno izgubio vecinsku podrsku u narodu Srbije, kada je izveo tenkove na ulice Beograda posle 9. martovskih demonstracija. Sudbina Srbije bi bila potpuno drugacija da je postovana volja naroda - t.j. da nisu lazirani izbori.

Ne vidim sta sam pogresno rekao povodom uvodjenja demokratije u Srbiju, mozda nisam bio dovoljno precizan. Da probam da obrazlozim, stanovista sam da mi u Srbiji prakticno i nemamo demokratiju, jer su sve stranke zapravo DB ispostave, i u rukovodstvima parlamentarnih stranaka su DB si KOS saradnici, ukljucujuci lidere stranaka naravno. To je zapravo partijska drzava - teza Gospodje Vesne Pesic. Posto ovo nema veze sa demokratijom, i posto mi u Srbiji prakticno i nemamo demokratiju, ja sam stanovista da demokratija treba da se uvede - ne da se zavede Cole, molim Vas nemojte mi inputirati:))

Stanovista sam, da sve dok postoje ovakve tajne policije, mi necemo imati demokratiju u Srbiji. Pa hajdemo da budemo pragmaticari onda, hajde da ukinemo tajne policije i uvedemo demokratiju. Kako? Pa vrlo prosto, pobedimo na izborima i izglasajmo u Parlamentu ukidanje DB i KOS i gotovo - demokratija je uvedena...Posle toga ce otvaranje dosijea i lustracija ici lako i brzo. To treba da bude platforma opozicije za izbore (ukidanje DB i KOS, otvaranje dosijea i lustracija), to treba da bude u tacki jedan izbornog programa - nikako nezavisno Kosovo, kao na prethodnim izborima.



Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:37 11.07.2007

Re: demonsstracije...

Ma ok je.,...ja sam se samo posluzio jednom saljivom doskocicom ,og prijatelja N.Canka.,..koji je jednom u vreme Milosevica, dao negde izjavu, u shali naravno, da demokratija u Srbiji, treba da se zavede....Nista vise!
Ne brinite..ne sluzim se imputiranjem..
Poz
bkc
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 17:40 11.07.2007

Re: demonsstracije...


Dobra doskocica - dobra Boga mi... Canak je meni izuzetno gotivan lik, zao mi samo sto prodjosmo onako na izborima zimus...

Ja mislim da bi trebalo da probamo da srusimo ove jos jednom, da ustalasamo Srbiju jos jednom - pa kako nam Bog da. Ali ovoga puta uz pomoc tacke br. 1 iz mog prethodnog posta, sta Vi mislite gosn' Cole?

Pozdrav
Bojan
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:15 12.07.2007

Re: demonsstracije...

odgovorih...ali nesta odgovor, pa ponavljam..
Ne znam na koji 1.stav mislite, ali ako se radi o raspustanju KOS/a i Db...to deluje OK , ali je nemoguce, a ja u bajke poodavno ne verujem...Medjutim moguice je da se raspuste ideologizovani i kriminalizovani kadrovi....znaci lustracija...svuda..Time bi se proluftirale i stranke, pa i sve drugo....otvaranje dosijea, bi takodje doprinelo prociscenju...sve u svemu jedno jako dobro oranje, posle koga bi nastupio mraz, da sve to malo sredi...a onda prolece, zalivanje, negovanje.....recima poljoprivrednika, uz malo sunca, eto plodova....Jedino nisam predvideo djubrenje...ko velim ne treba nam jedno vreme...???
poz
bkc
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 14:58 12.07.2007

Re: demonsstracije...


Gosn' Cole hvala na odgovoru, koliko sam shvatio, ovo bi bile onda reforme DB/KOS posle lustracije.

Misljenja sam da oni dok postoje nece dozvoliti lustraciju, jer u svim strankama su rukovodioci upravo oni iz DB/KOS. Oni ce glasati protiv lustracije i otvaranja dosijea u skupstini.

Zagovaranje ovakvih reformi, nece doneti mnogo glasova opoziciji na izborima. DB/KOS se "reformisu" vec vise od 60 godina i ostaju potpuno isti zapravo . Mislim da to na izborima nece doneti vise od 2-3% jer narod ne veruje u ovakve reforme - zato ce vrlo malo ljudi i glasati za to.
Prakticno, ja mislim da je ovakva reforma neizvodljiva na ovakav nacin, jer opozicija nece imati dovoljan broj poslanika da izglasa ovo.

Ja bih voleo da opozicija osvoji 51% na izborima, a za to je potreban jedan konkretan i beskompromisan program u kome bi pored zalaganja za uvodjenje demokratije u Srbiju (ukidanje DB/KOS, lustracija i otvaranje dosijea) bili sadrzani i povracaj nacionalizovanog i konfiskovanog, preispitivanje porekla imovine, preispitivanja zakonitosti privatizacije za svaku ponaosob...

Ne vidim sta drugo opozicija treba da radi osim da zahteva na ispravljanju nepravdi i anomalija u sistemu i drustvu, pocevsi od 41. do danas. Mislim da to treba da radi iskreno, posteno i beskompromisno.

Pozdrav
Bojan



Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:28 12.07.2007

Re: demonsstracije...

Postovani,
rekoh ja da ne verujem u bajke...one su lepe, ciste, iskrene...ali i nemoguce, po definiciji, zato se i zovu bajke...Dakle ko god dodje na vlast, njemu treba policija, vojska....etc...Ali zato i potenciram, NAJODGOVORNIJI treba da budu lustrirani....Nema te drzave na svetu u kojoj nema afera u njihovim javnim i tajnim sluzbama, ali se to unutar njih radi diskretno, a samo tu i tamo neka afera izbije na videlo...ili pred sud...Sto se opozicije tice, sta god pod tim podrazumevali, nadam se ne i SRS i SPS....puno malih i velikih trvenja ima unutar njih, zatim razlicitosti vidjenja situacije, pa i izlaza iz nje..>Samo je SM mogao da napravi DOS,a da je znao kako je sve klimavo bilo unutar toga...NIKAD, od nas ne bi pao....Medjutim, kako je dobro ukacio drug Lenjin (treba mu nesto i priznati?)..."ako nam neko dodje glave, doci ce nam mangupi iz nasih redova..." SM je to prevideo....cini mi se?
Pravo privatne svojine mora da bude neprikosnoveno..to je valjda "prva lekcija" a da bi to bilo tako, naravno mora se vratiti konfiskovano. nacionalizovano, oteto....makar ja mislio da je i tada bilo tajkuna, ratnih profitera...i sl..Ali uprkos svemu to je bila njihova imovina...
Sto se preispitivanja privatizacije tice, to je manje vise jalov posao, osim ako u slucaju velikih tajkuna nije bilo protivzakonito...a jeste, vecinom...Postoje metode...i za to....ali nema snage , ni politicke volje...!!!
Nova Vlada/Vlast bi imala pune ruke posla, ali ne bi smela da vraca tocak nazad, vec bi kako je Z.Djindjic jednom rekao " na automobilu koji ne sme da stane, treba da zamenimo tockove..."
Ukratko..to bi bilo to!
poz
BKC
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 00:51 13.07.2007

Re: demonsstracije...


Gosn' Cole, jos jednom hvala na odgovoru. Potpuno Vas razumem, i uglavnom slazem sa Vasim stavovima. Poenta moje diskusije je da opozicija treba da napravi PROGRAM za sledece izbore koji bi omogucio da narod masovno glasa za nju - upravo zbog tog programa (koji sam predlozio)`. Sad da li su to bajke ili ne, videcemo koliko opozicija osvoji na sledecim izborima.

Ako osvojimo 5% kao na prethodnim izborima, naravno da ce to biti bajke, i da od toga nista nece biti moguce sprovesti u delo.

Ali, ako osvojimo vise od 50%, naravno da to nece biti bajke. Vrlo je lako i jednostavno sve to i uraditi u praksi, ako imamo vecinu u parlamentu. Prakticno, u tom slucaju bi vrlo lako bilo izglasati u skupstini te zakone (o ukidanju DB/KOS, o otvaranju dosijea , o lustraciji od 41. , o povracaju nacionalizovanog i konfiskovanog, o preispitivanju porekla imovine, o preispitivanju zakonitosti privatizacije) . To onda ne bi bile bajke - to bi bili izglasani zakoni. Ne moze nas niko spreciti da to uradimo, ako imamo vecinu u parlamentu.

Vrlo jednostavno, da bi narodu ponudili da glasa za takav jedan program - moramo prvo takav program i napraviti, potom i objaviti u javnosti. Kada osvojimo vecinu u skupstini, lako cemo mi u hodu zameniti tockove na automobilu, stavicemo automobil na sleper i dok sleper vozi menjacemo tockove. Mozemo automobil postaviti i na brod, voz, i avion isto i menjati u hodu tockove - hocu da kazem da postoje uvek mogucnosti i da se ne treba ucauriti, da treba izaci iz stereotipa i odresiti se sto kaze nas narod, i krenuti u visi nivo bez straha i oklevanja. Za sve postoje nacini, samo nam treba vera i optimizam u to sto radimo. Nije to toliko komplikovano koliko izgleda. Resenja su i u najkomplikovanijim situacijama, uvek vrlo jednostavna - samo ih treba spoznati.

Pa Gosn' Cole, pod opozicijom podrazumevam opoziciju ovoj partijskoj drzavi, t.j. ovoj Vladi, tu ukljucujem i SRS i SPS naravno. Ne mislim tu na neku organizovanu opoziciju u ovom trenutku, stanovista sam da opozicione snage u Srbiji treba da se reorganizuju i okupe oko ovakvog jednog programa.

Na zalost, LDP ujedinjenjem sa GSS-om odveo kompletnu opoziciju u Srbiji u corsokak. - opozicija je potpuno razbijena i dezorijentisana, bez ikakve perspektive.

Zato sam misljenja da jedan ovakav program moze i treba, da okupi opozicione snage i opoziciji da pravi smisao.

Pozdrav
Bojan
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:27 13.07.2007

Re: demonsstracije...

....Ja se sa Vama nikako ne mogu slozziti oko SPS/.a i SRS/a kao opozicionih partija, jer ako sami govorite o DB/ovskim liderima i sl. onda ih svakako u tim partijama ima u neogranicenim kolicinama...Elem, onda oni ne mogu biti opoziccija, cak ni onda kad nisu, formalno, na vlasti...Podsecam Vas da zakon o lustraciji postoji....nije ukinut...? Donela ga je DOS/ovska skupstina....i NISTA! Ne sprovodi ga legalista..Zasto? Odgovorje relativno lagan , samo treba malo zaceprkati.....
poz
bkc
ps> Ne slazem se u mnogim stvarima sa LDP/om & koalicijom, mada sam bio na njihovoj listi...ali da su oni odveli opoziciju u corsokak...HM...Koju opoziciju?
BK
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 14:40 13.07.2007

Re: demonsstracije...


Gosn' Cole, to je tako u konstrukciji recenice ispalo pogresno. Moze da se shvati i kao sto ste Vi shvatili. Naravno SRS i SPS nisu opozicija, rekao sam da su obe deo partijske drzave. Znaci partijska drzava= stranke Vlade + SPS i SRS.

Da bi sproveli zakon o Lustraciji i treba nam vecina u skupstini. Ja sam da se taj DOS-ov zakon o lustraciji malo i doradi, prvenstveno da vazi za period od 41.

Kad kazem opozicija, mislim prvenstveno na opozicione snage, sto cine ljudi koji su protiv ovakve partijske drzave. To su obicni ljudi koje treba okupiti i organizovati, ima ih zaista mnogo u Srbiji. Osnova okupljanja treba biti ovakav program.

Pozdrav
Bojan
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:50 13.07.2007

Re: demonsstracije...

Ok..jer ja sam vas i pitao...mislite li da su opozicija i SRS/SPS/.///pogledajte prethodni POST, otuda nesporazum...ok....Sto se lustracije tice, nema sa njom vise nista skupstina...osim ako se po Poslovniku steknu uslovi za promenu tog zakona...Sto se tice VAse zelje da se on sprovodi od 1941...mislim da je to vec sada irelevantno....jer on predvidja zabanu javnog delovanja....itd, a sumnjam da jos ima javno aktivnih iz tog perioda....Ima ih ali su oni pravi rariteti....
Mislim da je jako tesko vise okupiti gradjane oko necega, kao sto se desilo 05/tog oktobra....Morace, za to, jos puno vremena da prodje....itd
Osnova promena je promena svesti, a ne okupljanje...na tj nacin, a to je najsporiji postupak....ali tu smo gde smo...!
Uostalom probajte sa komsijama, rodjacima , prijateljima iz okruzenja...pa ce Vam vec tada sve biti jasno....
poz
'bkc

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana