PLATON I MUZIKA

spadalo92 RSS / 15.09.2008. u 06:38

 

Ovo vreme mi upropasti vikend. Mislio sam da malo ošišam travnjak, malo da čeprkam po ružičnjaku, da sedim pod lozom, gustiram malo belo, presečeno (špricer - prim. prev.), sladim se grozdovima tamjanike iznad moje glave... Ništa od toga. Od subote ujutro kiša, kiša, pa opet kiša, a Celzijusovih stepeni ukupno 10. Sedim u sobi i prebiram po TV kanalima. Mrka kapa. Od duga vremena uzeh da sređujem skromnu biblioteku. Naletim na Platona. 'ajde, reko', da malo prelistam, tek da mi prođe vreme. I naletim na sledeće:

- Nije li muzika, Glaukone, osnova vaspitanja zato što ritam i harmonija najdublje prodiru u unutrašnjost duše i najviše je obuzimaju, unoseći u nju plemenitost i otmenost, ali samo kada je muzičko obrazovanje dobro vođeno, jer u protivnom neće imati takve efekte? A ovo opet zbog toga što će mladi čovek, koji je u muzici valjano obrazovan, moći najlakše da zapazi sve ono što je nepotpuno i nesavršeno u delima prirode i radinosti. Takav će čovek imati najživlji osećaj nepotpunosti tih dela i opravdano će biti njima nezadovoljan, dok će se, naprotiv, pohvalno postavljati prema lepim delima, nalaziće u njima zadovoljstvo, ugrađivaće ih u svoju dušu kao njenu najbolju hranu, pa će tako postati ujedno lep i dobar. S druge strane, on će opravdano prezirati stvari koje su ružne, mrzeće ih još kao dete i pre nego što bude sposoban da to samom sebi razjasni, a kad to postigne, radovaće se svojoj sličnosti s lepim delima koju je valjanim muzičkim vaspitanjem u najvećoj meri postigao.

- I meni se čini - reče on -  da takvi ciljevi čine vaspitanje u muzici opravdanim.

- Tako je - rekoh ja......

Platon "Država", Knjiga treća, XII, 401d-402b.


Eh,Platone, moj Platone! Kada bi kojim čudom oživeo, pa malo poslušao Zvezde Granda, šta bi pomislio o muzičkom životu Srbije? Užasnuo bi se, verovatno, i bezglavo pobegao nazad odakle si došao, misleći da si nekom greškom zabasao u sam pakao.



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 07:20 15.09.2008

hm

kolateralna šteta ove kiše je pojačano trovanje tv programom....
Primećujem slične simptome i kod sebe
Jaril Jaril 07:51 15.09.2008

?

А што само Звезде Гранда? Платон би под лоше музичко васпитање подвео и ЕКВ, Мадону, Негатив, Александру Радовић, Шакиру, Битлсе, Пинк Флојд, Дафи, Ејми... па блуз, џез...
ergos ergos 14:49 15.09.2008

E, čika Platone, prepametni...?!


Kao što ono reče Aristokle, poznatiji kao, čika Platon prepametni: ...muzika je hrana duši... ali podsetimo se,
mi malo kao upućeniji, ona je tek mali segment u vaspitanju, zajedno sa poezijom ... Dakle nema je
u Državi ( idealnoj) Platonovoj.

Ali zato kod nas u Srbiju i širije, muzike, hrane dušine, ima na pretek, kao i u pesmi, mlađahne
Jelene Karleuše, koja samoljubivo poje: Kako je dobro biti ja!

A hrana k`o hrana, neka manje, a neka više svarljiva.
A duša k`o duša, neka manje a neka više vrluda u traganju za lepim, koje će iznedriti dobro.

Ja toliko, u sumoran kišni dan, meseca rujna.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana