Ljubav| Život| Životni stil

O drveću

Budimac RSS / 17.09.2008. u 14:22

Opet dolazi vreme za sadnju drveća. Jeste da bi mnogo bolje bilo da je manje vruće i da je pala barem jedna kiša (zadnja je bila sredinom aprila) ali šta je tu je. Na pazaru se se pojavile mladice, a na nebu oblaci (nadamo se skoroj kiši).

Sadnja drveća je fizički posao, samo ovde je to malo više. U ovim krajevima izreka "nema 'leba bez motike" nema nikakvog smisla jer sa motikom, bar po pitaju zemljoradnje, otprilike možeš da se slikaš, isto važi i za ašov. Zemlja koja je ovde više nego prihvatljiva za zemljoradnju, dapače ubeđuju nas da je super, u rodnoj mi Vojvodini bi verovatno bila klasifikovana kao kamenolom (sad malo nostalgije: nigde nema vojvođanske crnice, meke ko duša... dobro... dosta... idemo dalje).

Bez alata nema ni zanata

Dakle, ništa motika. Ovde je alat po imenu "čapa" zakon. To je nešto kao bradva u nas, s tim što na drugom kraju ima dodatak sličan sekiri. Čapa služi za okopavanje, za uništavanje izdanaka na maslinama (tu taj "sekirični" deo dolazi do izražaja), pa i za kopanje neke osnovne rupe za sadnju. Međutim, za propisno sađenje rupa treba da bude otprilike 50x50x50 cm, a tu dubinu čapom je nemoguće postići. E, tu dolazi na scenu njeno veličanstvo, kraljica među alatima "kusku" (rod sam joj ja dodelio - u turskom nema rodova).

Kusku je čelična šipka 3 cm u prečniku dužine 150-160 cm, težine nekih 18-20 kg. Šipka je na jednom kraju je spljoštena i taj kraj služi za obradu "normalne" zemlje, a na drugom je ušpicena i to služi za razbijanje stene ako nemate sreće pa na istu naletite na dubini manjoj od uobičajenih 75 cm. Alatka radi na principu gravitacije, što znači diže se i pušta da slobodnim padom krcka zemlju koja, osim posle sezone kiša (zime ovde), ima konzistentnost betona. Ovaj bodibilding se prekida s vremena na vreme kad se oformi dovoljno "krhotina" zemlje - one se izbacuju starim dobrim ašovom.

Vrednost kusku kao alatke, ako kao parametar uzmemo posao koji obavlja, je neprocenjiva. Međutim i tržišnu vrednost je teško proceniti s obzirom da, verovali ili ne, ova alatka se NE MOŽE pazariti ready made, odnosno svako ima custom verziju. To u stvarnosti znači da pazariš čeličnu šipku i onda je nosiš kod kovača da ti od nje napravi (iskuje) kusku. Kovača, da prostite, ima ko govana, međutim, u današnje doba autogenog i električnog zavarivanja malo koji kovač ima furunu, a i kad ima furunu ne pali je svaki dan. Tako sam ja danima vozio šipku u kolima u potrazi za kovačem (svoje i/ili moje sreće) da bih na kraju posle komplikovanih telefonskih pregovora (i potezanja veza) umilostivio kovača Mustafu iz Čomlekčija (selo pogledom 5 km od našeg, putem barem duplo) da mi iskuje kusku. Mustafu pri svemu tome nisam uopšte video. Šipku sam ostavio pred zamandaljenim dućanom i sutradan posle njegovog poziva na istom mestu našao kusku. Pare sam ostavio trećem licu odnosno komšiji (uobičajeno cenjkanje je obavljeno prilikom pregovora - telefonom).

 

Pazarenje mladica

Kad je alat nabavljen treba nabaviti i materijal. Staro (najmanje dve godine odležalo) stajsko đubrivo nije problem. Kod Leventa, koga inače zovem prosvetljeni kauboj, "stajnjaka" ima ko govana, što u stvari i jeste samo su u pitanju goveđa. Inače, Levent je do pre šest godina bio izdavač u Istanbulu. Kad mu je dojadilo da se za svaki drugi naslov gomba po sudovima tast mu je ispunio želju i kupio mu farmu krava i 20 dunuma (2 hektara) zemlje, otud "prosvetljeni kauboj".

Elem, Levent je pun (često) dobrih saveta, tako nam je savetovao da kad idemo da kupujemo mladice nipošto ne kažemo prodavcu šta želimo, nego da ga pitamo šta ima, pa onda iz narečenog spiska odaberemo: "U suprotnom, uvaliće vam neki štap s korenom tvrdeći da je to baš to što želite i tek posle neodređenog vremena ćete saznati da to nije, recimo, ringlov nego šljiva."

Dokaz da poznavanje drveća i nije neka garancija da vam se slična stvar neće desiti je priča našeg komšije Sulejmana Katara. Da ne bude zabune, to nije Sulejman Katar sa nadimkom Fidedži (sadničar), nego onaj bez nadimka, muž od Ajše-hanum. Onaj što, uslovno rečeno, stanuje preko puta nas. No, svejedno - zabune su česte u selu sa uglavnom dva prezimena: Katar i Ujar, ali ako mislite da su to dve različite familije varate se. Ta dva prezimena su uzela dva rođena brata onomad kad je republika insistirala na uvođenju prezimena (pre nekih 70-tak godina).

No, da se vratimo na priču Sulejmana (ne Fidedži) Katara. On je pretprošlog proleća poželeo da ima jedno stablo mandarine. Kupio je na pazaru mladicu i posadio je da bi mu zimus donela jedan plod - narandžu. Rešen da ima mandarinu ovog proleća je posadio još jedno stablo, videćemo na zimu je l' mandarina ili narandža. Btw čika Sulejman ima oko 80 godina.

Naš "slučaj" je malo čudniji. Rukovodeći se Leventovim savetom ne iskazivasmo želje prodavcima. Jedan od njih u spisak mladica koje prodaje je ubrojao mušmulu. Eeee, sad je trenutak za malu digresiju (kao da ih do sada nije bilo).

Miškola u cvetu
Miškola u cvetu
Jedan od naših projekata na ovom parčetu planete je da za svakog rođaka i prijatelja posadimo drvo, osim što je to ispunjavanje onog čika Jovinog "gde god nađeš zgodno mesto..." to je i želja da nam ti (dragi) ljudi budu na neki način bliži. Oni koji nas posete će sami zasaditi svoje drveće (kao što su to činili belosvetski, mahom nesvrstani, političari onomad u Titovom parku prijateljstva), a za neke smo mi unapred to uradili. Osim toga sve to ima i praktičnu notu - dovoljno je da me Fu pita da li sam zalio kuma (kum je navraga tražio žalosnu vrbu, a ona pije li pije) pa da znam o kom drvetu se radi. Naše komšije su pokazale dosta entuzijazma za projekat tako da imamo limun po imenu Hasan (lonely donkey rider), jabuku po imenu Ajlin (ćerka Mustafe Katara), kajsiju Huseina, palme Leventa i Mine (supruga mu) itd. Elem, da završim sa di
Miškola sa plodovima
Miškola sa plodovima
gresijom, zet Miško je poželeo da ima mušmulu.

 

Da smo znali ono što sad znamo znali bi da mušmula nije listopadno drvo, te njena mladica ne može biti u formi štapa sa korenom. Međutim, čuvši prodavca da kaže mušmula rekosmo "davaj". Vrlo brzo su nam komšije rekle da nema šanse da je to mušmula. Teška srca smo prihvatili ali na pitanje šta je onda niko nije znao da odgovori. Nekoliko puta se oko tog drveta sastajao konzilijum naših suseljana bez ikakvog rezultata. Čudno ali istinito, niko tako drvo nikad nije video. Zet Miško je o svemu tome redovno obaveštavan i posle poslednjeg konzilijuma mi je poslao SMS: "Još mi je draže to drvo ako ni konzilijum ne zna šta je. Ja znam. To je Miškola!"

 

Sadnja

Dakle, pomoću kusku smo iskopali rupe. Zemlju bez kamenja smo pomešali sa stajnjakom (za borove i jele treba dodati peska). Nije loše ubaciti pola šake fosfata na dno rupe (poboljšava rast korena). Jedan sloj gorepomenute mešavine zemlje ubacimo u rupu i dobro sabijemo. Zatim stavimo mladicu u rupu, dobro je da je neko pridržava pri tome da ne bi bila nakrivo nasađena, i zatrpamo rupu pazeći da ne ostane vazdušnih džepova oko korena, i tu zemlju dobro sabijemo. Nakon toga se novoposađena mladica zalije. Ta prva voda se ovde veoma romantično naziva "džansu" (džan je duša, a su voda - izraz se često koristi i kao žensko ime).

To bi bila tehnika. Međutim, sastojak neophodan u tom procesu je ljubav (nije li u svemu?). Kada ja, već umoran i kad mi je dosta svega, počnem da psujem, moja Fu protestuje: "No, p***a! Love koy! Without love olamaz!", upotrebljavajući naš lični trojezični "esperanto" (koy - stavi, olamaz - ne može). Znam da je debelo u pravu.

Ovde se kaže da kad ideš na onaj svet sa sobom ne možeš poneti ništa osim drveća koje si posadio. Ne znam, kao agnostik ne verujem u život posle života ali ako su u pravu Fu i ja ćemo imati šta da nosimo.

 

--------------------------------------------------

Beleške na margini

Poslednjih dana se više družim sa kusku nego sa ovim sokoćelom, pa otud (osim povremenog komentarisanja) malo odsustvo sa bloga.

....

Ako neko prepozna Miškolu voleo bih da znam koja je to vrsta drveta. Plod, veličine vrha palca, je tvrd ali ne čini se nejestiv (mada nije neki gušt). Drvo je cvetalo celo proleće i dobar deo leta. Listopadno je.

A kad smo već kod Miškole i zeta mi Miška. On večeras otvara izložbu u galeriji ULUS-a (Knez Mihailova 37) pa ako vas put u sledeće dve nedelje nanese, svratite.

 

Atačmenti



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

yanjing yanjing 14:56 17.09.2008

hehe

mnoooogo lep post i obicaj
i zanimljiv komsiluk ;-)
a tek Mustafa sto je zakon, slatko sam se ismejala;-)


btw. i ja sam nesto razmisljala o drvecu ovih dana - zakljucila da u Beogradu nedostaje javora i da bi nam jeseni bile lepse da ih je malo vise... ako se odlucim na sadnju to ce biti moj pik))
Budimac Budimac 17:01 17.09.2008

Re: hehe

Mustafa je sjajan majstor al' neopevano lenj :)))

Uuuu, te boje jeseni su retke ovde ali ponegde naprave fantastičan akcenat. Jesen ovde uglavom ozeleni krajolik - kiše speru prašinu sa maslina i borova, spržena trava se probudi i ozeleni. Retko listopadno drveće daje žute i ređe crvene akcente tom zelenilu.

Hvala za komentar i fotku :)
AlexDunja AlexDunja 15:01 17.09.2008

:)

Ta prva voda se ovde veoma romantično naziva "džansu" (džan je duša, a su voda - izraz se često koristi i kao žensko ime).

To bi bila tehnika. Međutim, sastojak neophodan u tom procesu je ljubav (nije li u svemu?). Kada ja, već umoran i kad mi je dosta svega, počnem da psujem, moja Fu protestuje: "No, p***a! Love koy! Without love olamaz!", upotrebljavajući naš lični trojezični "esperanto" (koy - stavi, olamaz - ne može). Znam da je debelo u pravu.


pozdrav za fu!
jezik vam je veoma lep
)
Budimac Budimac 17:02 17.09.2008

Re: :)

pozdrav za fu!
jezik vam je veoma lep
)

Pozdrav prenet i uzvraćen :) Hvala.
Ajnur Ibran Ajnur Ibran 15:27 17.09.2008

Menjam stan za salas!

Budimac, odlican tekst.
Inace, skoro bese, pre par meseci, isao sam da vidim neki salas 11 km od Novog Sada prema Sirigu(govorim ti ovo, jer ti znas gde je to), mislim nesto manje pre Ceneja, medjutim, uslovi su bili nemoguci, bilo je potrebno mnogo ulaganja, a iznajmio bih ga... Pa se nesto mislim, kupicu svoj...
Malo sam se umorio od buke, i ljudi...
Ne znam kad si poslednji put bio u Novom Sadu, ali i on(sto je valjda normalno) vise nije ono sto je bio. Daleko je od beogradske ludnice, al cini se, sitno i uporno se trudi i kopa ka brzini, bezobrazluku, i kvantitetu po cenu kvaliteta.
Tako da, priroda me leci...
Pozdrav, i neka ti je sadnja sa srecom!
Budimac Budimac 17:09 17.09.2008

Re: Menjam stan za salas!

Znam dosta salaša na tom potezu do Čeneja (na nekima sam i radio/snimao). Koliko sam obavešten užasno su postali skupi. Naš je san da imamo nešto i u Vojvodini.

Priroda je čudo i meni se percepcija potpuno promenila otkako smo ovde. Mogu da vidim vevericu ili detlića na krošnji drveta udaljenog 50-60 metara ali zato je svaka poseta supermarketu postala bolan napad na čula, a traženje određenog artikla u moru sličnih mora.

Bio sam u NS januara ove godine i ne mogu da dođem k sebi kako nestaju delovi grada odnosno kako se transformišu u nešto što mi se nimalo ne dopada.

Hvala tebi i držim ti palčeve za salaš.
Unfuckable Unfuckable 15:27 17.09.2008

pozdrav The Baštovanima

i ponovo, upitni pogled prema Onima Koji Znaju zašto je - upitan....
Budimac Budimac 17:10 17.09.2008

Re: pozdrav The Baštovanima

:))) Hvala Unf, pa šta da kažem? Imajmo strpljenja...
Budimac Budimac 17:20 17.09.2008

Re: pozdrav The Baštovanima

Btw Unf Miško ti je kolega ribolovac i ta fotka koju je nakačio na Sačijev portfolio je očigledno sa pecanja :))
sentinel26 sentinel26 15:47 17.09.2008

Lijepo, poučno,...

Za nas koji smo daleko od sličnih uslova zanimljivo, lijepo.

Za one u čijem životu ima sličnih zanimanja i poučno.

Izuzetno mi drago za ovo naredno:
Ovde se kaže da kad ideš na onaj svet sa sobom ne možeš poneti ništa osim drveća koje si posadio. Ne znam, kao agnostik ne verujem u život posle života ali ako su u pravu Fu i ja ćemo imati šta da nosimo.

U mladjim godinama posadio sam po desetak jabuka i krušaka, stotinjak šljiva i više od hiljade topola i borova.

Sve do jedne su se "primile", nikada nijedna mi se nije "osušila".

Znači, anamo, tamo, mogu da očekujem "ordenje" ili najljepše mjesto u raju ?!

Poz.
Budimac Budimac 17:11 17.09.2008

Re: Lijepo, poučno,...


Znači, anamo, tamo, mogu da očekujem "ordenje" ili najljepše mjesto u raju ?!

Sigurno ako postoji :)
crossover crossover 15:56 17.09.2008

Џем од мушмула

из Корнвола је био добар, давно...

Портфолио зета Мишка: Saatchi gallery и Absolute Arts.

Поздрав и препорука.
Budimac Budimac 17:13 17.09.2008

Re: Џем од мушмула

Hvala za pozdrav i preporuku, a nadasve na trudu da se zet pronađe u sajberspejsu...
crossover crossover 19:49 17.09.2008

Re: Џем од мушмула

Hvala za pozdrav i preporuku, a nadasve na trudu da se zet pronađe u sajberspejsu...


Није тешко кад се воли уметност, па реко’, да видимо.
crossover crossover 16:34 17.09.2008

Ћускија

Kusku je čelična šipka 3 cm u prečniku dužine 150-160 cm, težine nekih 18-20 kg. Šipka je na jednom kraju je spljoštena i taj kraj služi za obradu "normalne" zemlje, a na drugom je ušpicena i to služi za razbijanje stene


Ако се не варам куску би се код нас звала ћускија, а и звучи као транскрипција од куску. Нисам сигуран, али мислим да сам је препознао по опису.
Budimac Budimac 17:15 17.09.2008

Re: Ћускија


Ако се не варам куску би се код нас звала ћускија, а и звучи као транскрипција од куску. Нисам сигуран, али мислим да сам је препознао по опису.

Bravo!!! Ma, da, aspolutno sigurno. Meni nije palo na pamet jer sa ćuskijom nisam dolazio u dodir - inače se zezam da bi kusku iliti ćuskija jednostavno nestala u vojvođanskoj oranici :)))
dunjica dunjica 16:43 17.09.2008

sadnja

Ovde se kaže da kad ideš na onaj svet sa sobom ne možeš poneti ništa osim drveća koje si posadio.

Da, ta tema sadnje i nade je prisutna u različitim kulturama i vremenima. Tako i Martin Luther reče prije 500tinjak godina, parafraziram: "I kada bih znao da će sutra biti propast svijeta, opet bih posadio drvo."

Uživala sam čitajući post.
Budimac Budimac 17:18 17.09.2008

Re: sadnja

"I kada bih znao da će sutra biti propast svijeta, opet bih posadio drvo."

Kao da je Martin čitao Muhameda - samo još jedan dokaz koliko je sve to zapravo blizu.
Hvala na poseti i lepom komentaru.
zeks92 zeks92 17:36 17.09.2008

kusku sam vidjao u Boki Kotorskoj...

...samo zaboravio sam kako ga tamo zovu...kopaj,kopaj ... sadi,radi .... rodice ti!
Budimac Budimac 17:45 17.09.2008

Re: kusku sam vidjao u Boki Kotorskoj...

zeks92
...samo zaboravio sam kako ga tamo zovu...kopaj,kopaj ... sadi,radi .... rodice ti!

Pa moguće da je i tamo ćuskija kako je to crossover odlično uočio da je "naški" za kusku...
Ma nije rod u pitanju :))) Više ono "sve što raste i treba da raste"...
mikele9 mikele9 09:50 18.09.2008

O drvecu

Tekst je bozanstven kao uostalom i svi tvoji tekstovi. Znas sta, sakupi sve tekstove i stampaj knjigu, odnosno nekoliko knjiga u zavisnosti od tematke.
Ljudi te citaju i vole tvoje pisanje, uradi to.
Poljubi Fu, pazi mi na Miskolu,
voli te i pozdravlja tvoj Mikele
Budimac Budimac 10:02 18.09.2008

Re: O drvecu

Dragi Mikele, što bi ovde rekli javaš, javaš... Hvala na toplim rečima, a Miškola je dobro i veselo, naročito posle sinoćnje blage kišice koja je sprala prašinu sa lišća :)
vishnja92 vishnja92 10:06 18.09.2008

e sto

volim drvece :)))
a sad imas i kisu...
Budimac Budimac 10:15 18.09.2008

Re: e sto

a sad imas i kisu...

pa poškropila je malo no lakše se diše.
Hvala na poseti :)
vishnja92 vishnja92 10:27 18.09.2008

Re: e sto

a sto toliko brines koje je ono drvo? lepo ti kaze kum -
"Još mi je draže to drvo ako ni konzilijum ne zna šta je. Ja znam. To je Miškola!"

:)))

ps - moje biljke po stanu imaju imena. a imam i obdaniste od bendzamina. popunjeni svi kapaciteti - skoro pa profitabilno (jos kad bih mogla da ih odvojim od sebe, njih male i nejake)
Budimac Budimac 10:40 18.09.2008

Re: e sto

a sto toliko brines koje je ono drvo?

To će ostati Miškola čak i ako se sazna šta je... čista radoznalost :)
biljke, (život) su čudo...
yanjing yanjing 10:27 18.09.2008

cestitke

na apgrejdu iz potpalublja;-)
Budimac Budimac 10:39 18.09.2008

Re: cestitke

na apgrejdu iz potpalublja;-)

Hvala najlepše :) to mi je zaista ulepšalo dan:)
jeremija92 jeremija92 10:49 18.09.2008

Setih se...

... kad smo, onomad, kod jednog mi prijatelja, na vikendici iznad Dunava, sadili voćnjak.
On, veselnik, pozvao društo da mu pomogne, niko se u sadnju ne razume, a svi pametni.
Debatovalo se, nadgornjavalo, a sve uz roštilj i piće.
Kad je posao bio završen svi zadovoljni - i novi voćar i asistenti. Nastalo slavlje i opšte veselje.

Sutra ujutro, pitaju ga komšije, što mu redovi voćaka idu ere-vere, kao da su pijani.
I danas svi u kraju taj voćnjak zovu: "Pijani voćnjak".

Budimac, lep post.
pozz.
Budimac Budimac 11:12 18.09.2008

Re: Setih se...

"Pijani voćnjak".

:))) dešava se... imam i ja nekoliko nakrivo nasađenih :)
MilutinM MilutinM 11:01 18.09.2008

Sadjenje

Uživao sam čitajući. Podsetilo me na pesmu

Imao sam i ja želju da zasadim drvo kad mi se kćerka rodila, no nikako. Omače mi se. Bila bi danas lepa ta breza od 17 godina, kao i moje pilence ))

A ako treba da ponesem sve svoje sadnice "gore", neće mi lako biti. Bio sam komandir izvidjačke brigade na ORA "Njegoševa šuma" pre skoro 30 godina. Dosta smo posadili po Lovćenu.

PS. Gledam odjednom tvoj i Krugolinin blog. A juče ih nisam video. Mislim da sam lud. A onda shvatim da ste unapredjeni. Čestitam. Svaka čast!
Budimac Budimac 11:27 18.09.2008

Re: Sadjenje

Ah Đole... "Ko nije prvo drvo razumeo pa onda sadio taj nije ništa uradio i shvatiće kad tad da ne zna šta je hlad" uf kako je to lepo...
Milutine rasturi me usred bela dana:)))

Breza nam je velika želja ali se ne nalazi lako u ovim krajevima, a pitanje je da li bi izdržala ove vrućine.

Hvala na poseti čestitkama i lepom komentaru.
mariopan mariopan 12:31 18.09.2008

Re: Sadjenje

Kakva lepa prica!

I ja stalno sadim drvece ili lozu, sad imam prvi rod od grozdja Afus Ali, ono belo koje ovde u banatu zovu Kozije sise, dizvines, a imam najvise Muskat Hamburga, slatkog crnog, malo Italija i Beogradsko rano...to je od loze...a sad imam i da vadim neke sadnice kupljene isto tako kao kod vas, na isiti nacin, da ne kazes sta trazis jer ce ti uvaliti bilo sta nego pitam prodavca sta mu je ono i ovo i tako biram, ali se opet potrefilo da to nije ono sto sam htela.

Jedna tresnja vec drugu godinu pokazuje da je divljaka, jedan ringlov je trebao da bude Stenlejka, samo su mi visnje ono sto sam htela jer sam ih od prijatelja i rodbune iskamcila kao maldice. Kajsije su mi vec stare, jednu vadim teska srca ove godine ali sadim odmah na drugo mesto mladu. U ovu zemlju i stap da zabodes, suv od deset godina, prolistao bi.

Imam dunju sad bas stize, mirise ko nenormalna, kruske slatke, jabuke nakisele i desetak puta sadjenu breskvu koja nikako da postane ono sto joj pise na etiketi pri kupovini, vec se to utvrdi posle dve tri godine nege i zalivanja, cekanja prvog roda i razocarenja....

.Ako i jeste tezak fiziki posao ja to ne osecam dok radim, a ja sam ih svojerucno sadila. Kad olista onako mlado zeleno lisce i kada prvi cvetovi pocnu da pucaju ja znam da se zivot svakog proleca obnavlja. To je bas utesno zar ne?

Divan tekst, dopalo mi se najvise sto se alat ostavi majstoru pa on uradi kad moze i hoce, kako ljudi zive opusteno, bas tako i treba )))))

Pozdrav iz Banata ( da ti siljem malo ove nase masne crnice?)
Budimac Budimac 12:56 18.09.2008

Re: Sadjenje

Pozdrav iz Banata ( da ti siljem malo ove nase masne crnice?)

ne bi bilo loše :)))
Kad pokazujem fotografije Vojvođanske ravnice ovdašnjim suseljanima, ne mogu da veruju... No, zato ovde ima maslina ali o njima kad dođe sezona branja (novembar-decembar)
Hvala na poseti :)
malaramona malaramona 21:54 18.09.2008

izlog...

He,he evo tebe na naslovnici, a ko je prvi preporučiJo!
Budimac Budimac 22:58 18.09.2008

Re: izlog...

:))) ti bez sumnje i veliko hvala za to.
Nenad Šeguljev Nenad Šeguljev 09:01 19.09.2008

...

ah... znaći to je ono o čemu mi je bane pričao... : )
Budimac Budimac 09:14 19.09.2008

Re: ...

ah... znaći to je ono o čemu mi je bane pričao... : )

:)))) verovatno, ne znam o čemu je Bane pričao :)))
dangubas dangubas 21:56 22.09.2008

test

est
NNN NNN 01:42 25.09.2008

Fascinantno!

Jedan od najboljih tekstova na b92logu! Nemam reči.
Budimac Budimac 13:35 25.09.2008

Re: Fascinantno!

Hvala, svežepečeni ujače:) prija, itekako.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana