Šaban, puževi i Gardijan

Ivan Blagojevic RSS / 17.09.2008. u 17:28

 

U petak 15. avgusta londonski „Guardian" je objavio tekst koji je potpisao novinar Garth Cartwright, praktično (malo zakasneli) in memoriam Šabanu Bajramoviću. Iste večeri su članovi britanskog benda The Brand New Heavies na niškoj Letnjoj pozornici visoko podigli Nišville grand prix - statuu Šabana Bajramovića.

The singer Šaban Bajramovic, who has died of heart failure aged 72, at his home in Niš, Serbia, was known across the Balkans as "king of the Gypsies". He is, arguably, the most influential musician from the region since the second world war, his artistry matched only by his gambling, fighting, carousing, and refusal to recognise any rule or regulation. All of which inflamed his legend.

Šaban i "Šaban Grand Prix"
Šaban i "Šaban Grand Prix"

„Pitao sam malog puža,

da mi svoju kuću proda.

A puž meni odgovara,

otkud tebi, otkud para.

kad si para ti imao,

na kartama, na barbutu -

proćerdao".

Šaban Bajramović je propevao džez na 14. Nišvilu 1997. godine. Pratio ga je na klaviru, premijerno, poznati bugarski pijanista Vasil Parmakov, uz nezaobilaznog Mišu Blama na kontrabasu. Danima smo se dogovarali oko termina uvežbavanja nastupa, a onda je Šaban, pred sam početak probe (na dan početka festivala) zatražio avans honorara, dobio ga i - nestao. Pojavio se tek na tehničkoj probi, sveže ofarban i širokog osmeha. Uz kratki dogovor, sve je „leglo" i južnjački „gipsy jazz" je potekao niškom salom Doma Vojske Jugoslavije. Ostatak honorara je završio u varljivoj sreći barbuta u lokalnoj kockarnici.

Across the 1960s and 70s Šaban's status to Balkan Roma would be comparable to that of James Brown's to African-Americans: a musician who gave his community a voice. He would sing in Romani, "hey, another beating from the police," his superb tenor voice conveying the Gypsy experience like no other. He incorporated diverse influences - including jazz and mariachi - into his music and won popularity across Yugoslavia and beyond, singing for President Tito and Indian prime minister Indira Gandhi.

Tih godina Nišvil festival nisu pomagali ni grad Niš ni republika, pa sam ga finansirao sam  - uglavnom otkupom i izvozom puževa: Od Subotice do Bujanovca u Srbiji i od Plevena do Ruse u Bugarskoj. U hladnjače koje sam zakupljivao stizali su brojni sakupljači, uglavnom pripadnici romske nacionalne manjine. Pristizali su pretovarenim vozilima posle svake kiše, istovarivali gajbe prepunjene puževima i pevušili Šabanovu pesmu „Pitao sam malog puža".

Šabanove pesme su pevali i bugarski otkupljivači duž Dunava, ali i žene koje su u hladnjačama ručno vadile meso puževa iz kućica, a ja sam razmišljao o seriji Šabanovih koncerta u Bugarskoj. Uzgred, Šaban mi nikada nije zapamtio ime, već je o meni u intervjuima stalno pričao kao o „onom koji radi onaj festival".

Krenuli smo na dogovor o turneji mojim, skoro novim autom, ali ispred granice je motoru „iz čista mira" pukla radilica. Pozvao sam šlep službu da vrati auto u Niš, i bugarske prijatelje da sa Šabanom nastave put i odvezu ga na dogovor o turneji. Posle su mi rekli da je sav novac ostavio u bugarskim kafanama i kockarnicama.

Puževi se izvoze u kamionima hladnjačama. Čim osete nisku temperaturu oni se uvuku u svoje kućice i hiberniraju. Bez hrane mogu da izdrže nekoliko meseci i sa prvim znacima otopljavanja promole dva para antena iz kućice. Jedan par je za vid, a drugi za razmnožavanje.

Te zime sam pozvao Šabana da Nišlijama čestita Novu srpsku 1998. godinu. Preko 100.000 ljudi na gradskom trgu, prvi direktan prenos nekog takvog dogadjaja na RTS-u iz (opozicionog) Niša, pokoja zamerka političara: „doveo si ciganina da nam čestita srpsku novu godinu". Bio je to ujedno i poslednji celvečernji koncert Šabana i njegovih „Crnih mambi" u Nišu. Pratio ga je i izvrsni hor „Veliki bugarski glasovi" dirigenta Zdravka Mihajlova. Pevali su zajedno u ponoć Šabanovu „Đeli Mara" koju je Bregović koju godinu ranije prisvojio i dao joj naziv „Mesečina". Negde oko 02.00 poletelo je ka Šabanovoj glavi par konzervi piva  - od njegovih Nišlija.

Nakon vađenja iz kućice, puž se kuva dva puta, a kućica se dugo pere sve dok ne postane apsolutno čista. Mesu puža se zatim dodaje šest začina, a onda se ručno, malom viljuškom, vraća u kućicu, koja se onda zaliva specijalnim maslacem i na kraju zamrzava. Uz „Don Perinjon" porcija od pet puževa u kućici je ekskluziva svakog pariskog restorana.

Šaban je puževe probao na jednoj od najluksuznijih svadbi bogatih italijanskih Roma, gde je pevao za kilogram zlata. Svoj zlatni zub umalo nije polomio o kućicu puža, dok mu nisu objasnili funkciju viljuške. Pevao je mladencima i sve češće nazdravljao mladi Don Perinjonom, da bi pripit, iza ponoći, „sa mikrofona" zatražio d

U Nišville radiju 1997
U Nišville radiju 1997
a prvi spava sa mladom. Linča se spasio bekstvom u noć ostavljajući zlatni honorar.

Kusturica je video na RTS-u Šabanov festivalski jazz nastup, i pozdravio nas sugestijom da obavezno izdamo takav CD. U Nišville radiju ubrzo se okupila grupa džez muzičara (na čelu sa Dragomirom Milenkovićem Jogom) koja je trebalo da sa Šabanom uvežba meterijal za prvi srpski CD romskog džeza. Međutim, Šaban je bio vrlo nedisciplinovan i svojeglav („Dečko, jel znaš ti da sviraš. Pa, ako znaš onda sviraj, a ne pričaj o note"), a onda su krenuli i prvi problemi sa srcem. Ništa od CD-a. Prošlo je vreme hirurških zahvata, Šaban se malo oporavio i na XXII Nišvilu kao gost nastupio u nezaboravnom duetu sa Esmom Redžepovom. Kralj i Kraljica su tada otpevali prvi i jedini duet u dugim karijerama.

In 2003, I travelled to Niš to interview him again, for my book Princes Amongst Men: Journeys With Gypsy Musicians. Where in Amsterdam he had been restless, at home he was engaging, boasting of releasing 20 albums and writing 760 songs, and claiming he had perfect pitch as a child. "Life inspires me to write songs," Šaban explained, "my inspiration is life because I am a great consumer of life!" While Šaban's face bore knife scars from his wild days, he exuded a warm nature.

Šaban's popularity survived the disintegration of Yugoslavia and he enjoyed a 2005 Balkan-wide hit as guest singer with the Croatian band Cubismo. A Serbian documentary, titled Šaban, chronicled his final years. Its soundtrack, again produced by Dragi Sestic, has just been released in Britain. His sole British performance, in May 2006 at London's Mean Fiddler, enabled German producer Henry Ernst to record Šaban as part of his Gypsy Queens and Kings project. I will never forget watching him, seated on the bed of a tiny London hotel room, wreathed in cigarette smoke coughing, but singing beautifully.

Godišnje se iz prirode u Srbiji ubere više od 1.000 tona puževa. Moguće ih je uzgajati i na farmama, ali njihova potreba za slobodom je ipak veća od pola metra u zemlju ukopanog lima i visoke žičane ograde.

Sledeće godine, Festival mu je dodelio prvu nagradu za životno delo i uručio bronzanu statuu njegove figure.  Tada je i svečano otvorio Nišvil - na engleskom jeziku. Čitao je krupno ispisani ćirilični fonetski transkript  - beskrajno duhovito i šarmantno. Zato je kod verzije na srpskom jeziku, promašio oba padeža i ime festivala. Iastu statuu Šaban je uručio i vođi sastava Incognito rečima „Čast mi je da ovom gospodinu uručim moju statuu", i otpevao mu jednu džez improvizaciju.

Pokrenuli smo inicijativu da Ministarstvo kulture počne sa dodelom takozvanih nacionalnih penzija zaslužnim umetnicima i predložili Šabana kao jednog od nosioca. Posle godinu dana, Ministarstvo je stvarno započelo sa dodelom tih penzija, ali Šaban nije bio na tom spisku, uz obrazloženje da nema ostvarenu „običnu" penziju, pa samim tim ne ispunjava uslove ni za nacionalnu. Proverili smo u socijalnom - i zaista nije imao ni dan radnog staža. Nikada ni dinar od primljenih honorara nije uplatio za radni staž posredstvom  estradnih udruženja. Izvukao sam mu obračun koliko je potrebno da se jednokratno uplati da bi ostvario pravo na minimalnu penziju kao preduslov za nacionalnu - i to je iznosilo oko 8.000 evra. „Zašto da dajem tolike pare za ovo malo vremena što mi je ostalo" - rekao je tada.

Esma i Šaban 2005
Esma i Šaban 2005

I zaista, šest meseci kasnije na Niškom groblju grupa njegovoh poklonika ispratila ga je u neverici da ih je tako malo.

Utisak je popravio dolazak predsednika države Tadića i ministra Ljajića, ali su i oni bili zaprepašćeni „slabim odzivom" Nišlija. Reditelj Goran Paskaljević (u čijim je filmovima Šaban pevao i glumio) rekao je tada da ga Niš nije zasluživao. Pozvali su me da i ja govorim pored Šabanovog odra, ali nije bilo smisla. Pomalo sam osećao krivicu što nema ni desetine one publike sa Trga i što nisam podsetio gradske oce da zakupe autobuse i pozovu sugrađane da organizovano odaju poštu svom velikanu. Mada, Šaban to možda ne bi ni želeo. Ionako ga „velika scena" nije privlačila, pa bi često, umesto serije nastupa u velikim dvoranama, birao svirku za bakšiš u kafanama.

Najveća potražnja je za belim puževima i njihovim kućicama. Sivi puževi i kućice su takođe traženi. Jedino, puževe golaće niko ne otkupljuje.

During the civil war, Šaban disappeared; rumours suggested he had died in poverty, but he was in Niš, breeding pigeons, releasing home recordings and avoiding the Miloševic regime. Bosnian producer Dragi Sestic tracked him down in 2000 and convinced him to record an album, A Gypsy Legend, released on the Dutch label World Connection, that won international acclaim. In 2001, I interviewed him in Amsterdam. The ensuing European tour was cancelled after Šaban began missing dates, preferring to sing in German Yugoslav restaurants for tips than at concert halls.

Tog dana mu je posmrtno dodeljena nacionalna penzija koja se, međutim, može koristiti samo za života umetnika i ne prenosi se na naslednike.

„Ne pitaj me mali puže,

sad je zima, noć je hladna,

bar me pusti da prespavam,

nemoj pužwe, nemoj tako,

zar ti mene nije žao."

Šaban Bajramović je napisao preko 700 pesama među kojima i „Pitao sam malog puža"

Kućice puževa su izuzetno cenjene na svetskom tržištu.Oštećene kućice se ne bacaju već se lepe smesom samlevenih delova kućica i lepka.

Ali pužu koga „useljavaju" viljuškom u tako „renoviranu" kućicu - to ništa ne znači.

                                                                                                  „Onaj" što radi „onaj" festival

Atačmenti



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

saban

U petak 15. avgusta londonski „Guardian"

of note: Guardian je izvorno manchesterski, a ne londonski list
Ljubiteljka lika i dela S Bajranmovica
Doctor Wu Doctor Wu 18:33 17.09.2008

Trt mrt

neko pokušava da od Šabana napravi Ruben Gonzaleza, od Niša Havanu, od Miloševića Kastra. I da, usput, obrne kintu u UK. Već viđeno. Garth Cartwright bolje da ode do nekih siteova po East Angliji i Hampshireu gde mu zemljaci puškama teraju gippoe.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 18:37 17.09.2008

Re: Trt mrt

Doctor Wu
neko pokušava da od Šabana napravi Ruben Gonzaleza, od Niša Havanu, od
Miloševića Kastra. I da, usput, obrne kintu u UK. Već viđeno. Garth
Cartwright bolje da ode do nekih siteova po East Angliji i Hampshireu
gde mu zemljaci puškama teraju gippoe.

Iz cega treba valjda da zakljucimo da je Nis toliko superioran u odnosu na Havanu (a miloshesku u odnosu na Kastra), da je svako poredjenje ocigledno zlonamerno i uvredljivo? Pazi da nam ne pozli od tolikog kompleksa superiornosti. Kad si poslednji put bio u Nisu, doktore?

Re: Trt mrt

A da li znate da je Shaban bio na Golom Otoku? Navodno zbog neke zenskadije, ali ne mogu sad da se setim cele price.
Sve u redu ovaj jazz fazon, tamne naocare i belo odelo, ali najjaci spot svih vremena je iz osamdesetih, dok jos nije postao Kubanac, kad jase na belom konju, nekom melanholicnom ravnicom u magli, a svetluca mu zlatan zub. Lepo se vidi da je covek KRALJ.
adam weisphaut adam weisphaut 19:54 17.09.2008

Re: Trt mrt

Verujem da bi obaveštnost o uslovima i kojim je Šaban živeo ne bi škodila diskutantima koji inače sve znaju na osnovu čitanja u Gardian-u.
AlexDunja AlexDunja 19:58 17.09.2008

Re: Trt mrt

adam weisphaut
Verujem da bi obaveštnost o uslovima i kojim je Šaban živeo ne bi škodila diskutantima koji inače sve znaju na osnovu čitanja u Gardian-u.

ni ovo ne bi skodilo !

samo za Dr Wu-a :)))

Doctor Wu
neko pokušava da od Šabana napravi Ruben Gonzaleza, od Niša Havanu, od Miloševića Kastra. I da, usput, obrne kintu u UK. Već viđeno. Garth Cartwright bolje da ode do nekih siteova po East Angliji i Hampshireu gde mu zemljaci puškama teraju gippoe.

Doctor Wu Doctor Wu 20:48 17.09.2008

Re: Trt mrt

Iz cega treba valjda da zakljucimo da je Nis toliko superioran u odnosu na Havanu (a miloshesku u odnosu na Kastra), da je svako poredjenje ocigledno zlonamerno i uvredljivo?

Pa to, valjda, samo ti možeš da zaključiš.
During the civil war, Šaban disappeared; rumours suggested he had died in poverty, but he was in Niš, breeding pigeons, releasing home recordings and avoiding the Miloševic regime.

Možeš li da mi objasniš kako je on to avoided the Miloševic regime? Tako što je držao koncerte po Sava centru? Što je pevao pesme za Kusturičine filmove?
Blade Runner Blade Runner 21:02 17.09.2008

Re: Trt mrt

Tako što je držao koncerte po Sava centru? Što je pevao pesme za Kusturičine filmove?


Ma da nije mrtav trebalo bi ga streljati! On je bio pod direktnom Milosevicevom komandom i izvodio pevacko-teroristicke akcije u Hrvatskoj i Bosni. Sta ti je bre covece? Trgni se malo. Covek je radio svoj posao - pevao.
Doctor Wu Doctor Wu 21:12 17.09.2008

Re: Trt mrt

Sta ti je bre covece? Trgni se malo. Covek je radio svoj posao - pevao.

Ne znam koliko imaš problema sa razumevanjem onoga što je napisano, ali ja baš to i tvrdim. I nekako ne vidim da je ŠB bio nešto posebno politički angažovan, a još manje politički-etnički proganjan, što se to implicira u Guardianovom tekstu. Elem, pošto vidim da neki nisu shvatili, moja diskusija se nije odnosila na ŠB nego na pisanje Guardiana.
Blade Runner Blade Runner 21:19 17.09.2008

Re: Trt mrt

Po tome kako si napisao izgleda da je on podrzavao rezim
Tako što je držao koncerte po Sava centru? Što je pevao pesme za Kusturičine filmove?

a ako ga nije podrzavao onda ga je avoid.
adam weisphaut adam weisphaut 21:34 17.09.2008

Re: Trt mrt

Koliko se sećam doskorašnji počasni građanin Užica je već prešao na demokratsku stranu u vreme kad je Šaban pevao Bubamaru, tako da je bio i drugar s Milom Đukanovićem.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 22:08 17.09.2008

Re: Trt mrt

Doctor Wu

Pa to, valjda, samo ti možeš da zaključiš.

Pazi, te droge su zbilja teske -- ti pokusavas da pronadjes neku antisrpsku zaveru u svakom tekstu prenetom iz zapadnih izvora iz bloga u blog, a kad ti neko to prebaci, onda dobije ovakav "recit" odgovor. Ali dobro, sve replike su tu, svako moze sam da se uveri u kojoj meri te je obuzela antizapadna paranoja. Sto je, uvek ponavljam, velika steta za nekoga ko je nekada davno na ovom istom (tj. sad vec arhivskom) blogu citirao Hayeka i fon Mizesa.


Možeš li da mi objasniš kako je on to avoided the Miloševic regime? Tako što je držao koncerte po Sava centru? Što je pevao pesme za Kusturičine filmove?

Sta je tvoja poenta? Da blatis mrtvog coveka tako sto ga bez razloga i povoda povezujes sa pokojnim tiraninom i jos zivim tiraninovim omiljenim reziserom i hodajucim Cernobiljem srpske kulture? Majstor Saban je radio svoj posao i drzao se po strani od politickih pritisaka u vremenu u kome su se i kurta i murta i kusta klanjali julu i najvecoj intelektualki u istoriji poznatog svemira, profesorki MM, nije mu turneje organizovao zeljko kvazikulturni simic, niti ga je na predizborne mitinge vukla hijeni nalik gorica gajevic, nije mu skupocene automobile kao mnogim drugim "umetnicima" poklanjao mihalj kertes, nije ga pokradenim parama zdravstvenih i penzijskih fondova lecio srpski mengele, dr milovan bojic, itd. isl. -- i mislim da je to bila i poenta odlomka u Gardijanu koji citiras. Naravno, ti ga shvataj i dalje u svom zaveroloskom kljucu -- samo napred.

Mada bi me doista zanimalo da cujem od tebe, koji si relativno skoro ustvrdio na jednom drugom blogu da je Kastro uradio i neke korisne stvari za Kubu (sa cim se ja u sustini slazem, iako mi je odvratan kao komunista), sta je tacno i koliko pozarevacki monstrum uradio za Srbiju -- a da poredjenje sa Fidelom zapravo za njega ne bi bila (sasvim neopravdana) pohvala...
Doctor Wu Doctor Wu 07:17 18.09.2008

Re: Trt mrt

svako moze sam da se uveri u kojoj meri te je obuzela antizapadna paranoja.

:), zaboravio si i rusofilska. Takve komentare bi čovek očekivao od nekog lumena (copyright by Qsovac, respect where respect is due) poput Drageca, ali dobro, kad insistiraš. Baš me čudiš, ti obično nisi sklon takvim uopštavanjima i paušalijama, :).

Inače, da pojasnim, moj stav je više anti-Guardian, koji vidim kao novinu kojom politely red nouveau riche blerovske Britanije "kupuju" nazad svoju savest. Jednostavno ih ne volim.
Sta je tvoja poenta? Da blatis mrtvog coveka tako sto ga bez razloga i povoda povezujes sa pokojnim tiraninom i jos zivim tiraninovim omiljenim reziserom i hodajucim Cernobiljem srpske kulture?

Objasnih gore. Nisam preterani poznavalac lika & dela "majstor Šabana", ali čini mi se da je ŠB bilo dosta u medijima tokom trajanja Miloševićevog režima i da nije tačno da je čovek isti izbegavao (gore sam izneo par primera). Nisam poricao da je gajio golubove a svakao ne mislim da sam ga blatio time što sam iznosio neka fakta.

Što se tiče odrednica "jos zivi tiraninov omiljen reziser" i "hodajuci Cernobilj srpske kulture" ako misliš na Kusturicu, priznajem da ne delim tvoje mišljenje- iako ne volim previše njegove filmove, iz intervjua koje sam pročitao Kusturica mi je kao čovek baš simpa.

Re: Trt mrt

anti-Guardian, koji vidim kao novinu kojom politely red nouveau riche blerovske Britanije "kupuju" nazad svoju savest. Jednostavno ih ne volim.

Ja bih se samo kratko slozila sa ovom tvrdnjom kolege Wu-a.
Nije lose kad neko citira neki izvor da prethodno zna dovoljno o njegovom kredibilitetu.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:19 18.09.2008

Re: Trt mrt

Doctor Wu

Što se tiče odrednica "jos zivi tiraninov omiljen reziser" i "hodajuci
Cernobilj srpske kulture" ako misliš na Kusturicu, priznajem da ne
delim tvoje mišljenje- iako ne volim previše njegove filmove, iz
intervjua koje sam pročitao Kusturica mi je kao čovek baš simpa.

Da odgovorim samo na ovo, posto je paradigmaticno. Vidis, u tome sto ti je on simpa nezavisno od filmova (meni se cini da bi jedina smislena odbrana njegova bila bas na osnovu filmova, ali dobro) i lezi problem -- posto on pati od iste antizapadne paranoje. Jedino sto je u njegovom slucaju ona zacinjena sa dobrom dozom balkanskog naci sentimentalizma.

Ili, u skracenom obliku: ne mogu -- ukoliko iole drzis do razuma i logike -- ti istovremeno biti simpa i Kusta i fon Mizes.
Doctor Wu Doctor Wu 13:53 18.09.2008

Re: Trt mrt

Ili, u skracenom obliku: ne mogu -- ukoliko iole drzis do razuma i logike -- ti istovremeno biti simpa i Kusta i fon Mizes.

Sve mi kaži, samo me nemoj terati da biram između Kuste i von Misesa...
adam weisphaut adam weisphaut 15:16 18.09.2008

?

Ne znam zašto se tema o jednom umetniku (Šabanu) trolluje diskusijom o jednom kafedžiji (kako mu je već ime)?
Blade Runner Blade Runner 16:13 18.09.2008

Re: Trt mrt

Ne znam o kredibilitetu Gardiana, ali ne sumnjam u Sabanov kredibilitet. Cini mi se da bi on trebao da bude u fokusu ovog posta, a ne Gardian.
dunjica dunjica 19:01 17.09.2008

Šaban i Mostar sevdah reunion

Zadnjih godina je mnogo surađivao s Mostar Sevdah Reunion.

shaban i jospa

mariopan mariopan 21:04 17.09.2008

Re: shaban i jospa

Kralj.
Pevao srcem pa ga potrosio na nas, za sebe nista nije ostavio, nije umeo. Hvala mu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:28 17.09.2008

Tvoja priča je mnogo

lepša od one iz G, koja je prosto višak... kupoprodajna pesmica za puževu kućicu je pravi biser.
Šta je barbut? Neka igra kartama?
Nisam znala da su puževi tako slobodoljubivi...i nisam znala da se beru...ja sam mislila da se love.
Blade Runner Blade Runner 22:35 17.09.2008

Re: Tvoja priča je mnogo

barbut se igra kockicama (2 kockice). Puzevi se beru jer da bi se lovili trebalo bi da beze, a oni ne mogu )
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:37 17.09.2008

Re: Tvoja priča je mnogo

Aaa...fala.
Ja ipak mislim da puževi beže, sporo, ali beže. Jabuke ne beže.
dunjica dunjica 08:24 18.09.2008

Re: shaban i jospa

shaban i jospa

kralj i kraljica! evo, naježila sam se...
MilutinM MilutinM 09:07 18.09.2008

Re: shaban i jospa

shaban i jospa

Divan početak dana
Inner Party Inner Party 00:39 18.09.2008

Serbian outlaw

U jednoj recenziji proslogodisnjeg albuma grupe Beirut, Bajramovic je nazvan "serbian outlaw"...

Which is kinda cute.
Željko Mirković Željko Mirković 09:16 18.09.2008

tema za film

ivane,
steta et oda se nismo udruzili da napravimo dokumentarni film o njemu zajedno.
Pre par godina ja sam poceo pripreme za film i trebalo je da se to dogodi, ali nas je presekla njegova bolest.
Mozda bi trebalo da sednemo i napravimo novi koncept o Sabanu kojeg niko nije poznavao.
pozdrav
Zeljko Mirkovic
Malanika Malanika 13:05 18.09.2008

Re: tema za film

Željko Mirković
ivane,steta et oda se nismo udruzili da napravimo dokumentarni film o njemu zajedno.Pre par godina ja sam poceo pripreme za film i trebalo je da se to dogodi, ali nas je presekla njegova bolest.Mozda bi trebalo da sednemo i napravimo novi koncept o Sabanu kojeg niko nije poznavao.pozdravZeljko Mirkovic


Dragi Ivane, kompliment i preporuka za tekst i za trud koji iza svega organizacionog mogu da pretpostavim. Ne zaboravimo i, naravno ljudsku dimenziju. A posto mi je do nje veoma stalo - jedna mala molba Zeljku a i svima koji imaju namere da o S.B. ili drugima snime film ili sl. najdobronamernije moguca: koncept o Sabanu koga niko nije poznavao, izaziva neku nelagodu u meni kada je u pitanju osoba koja vise nije ziva. Ukoliko neko imatakve pretenzije, a i osecam, zapravo tu pozitivnu nameru u vasem stavu, neka film/knjiga/esej - koja god forma uzeta - bude nazvana "Moja slika Sabana Bajramovica" (naravno po stavu i smislu, ne mislim bukvalno preuzimanje naslova

Ja sam, sticajem okolnosti, upoznala coveka koji mi je ispricao neke "insajderske slike o Sabanu Bajramovicu", bile su lepe, tuzne, prave, ljudske, slike coveka i drustva koje ga je okruzivalo. Na osnovu toga, a i ostalog sto sam cula i videla, zakljucujem da je bio pre svega "Umetnik", jedna posebna dusa i uz to, neveziva, svoja, onakva kakvi ti ljudi obicno jesu - ka njima se pruzaju ruke, oko njih se glasine sire, o njima se diskutuje , pisu knjige, blogovi, snimaju filmovi, a oni ostaju daleko, ali sijaju i dalje na nas - jer su prave ZVEZDE i pevaju, pisu, slikaju jer kroz to zive.

A mi smo ono Platonsko Ogledalo...

Pozdrav
mayo1 mayo1 11:46 18.09.2008

Dobra glazba nema granica

'Kralj ciganske muzike' Šaban Bajramović u Dubrovniku

Utorak, 14.08.2007.

DUBROVNIK - Nakon koncerata u beogradskom Sava Centru i u zagrebačkom Vatroslavu Lisinskom, najznačajniji romski pjevač, kompozitor i pjesnik, Šaban Bajramović nastupa danas u 21 sat u Dubrovniku u amfiteatru hotela Belvedere, gdje će predstaviti svoj novi album "Romano Raj".

'Kralj ciganske muzike' rođen je 1936. godine, školu gotovo da i nije pohađao, a glazbeno obrazovanje je, kao i većina pripadnika njegova naroda, stekao na ulici.

U 19. godini je, zbog ljubavi, pobjegao iz vojske, pa je kao dezerter osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku. Budući je pred Vojnim sudom izjavio da ga nitko ne može osuditi onoliko koliko on može izdržati, kazna mu je bila povećana na pet i pol godina.
Na Golom otoku je osnovao zatvorski orkestar koji je, između ostalog, svirao jazz, uglavnom kompozicije Louisa Armstronga i Franka Sinatre te popularne španjolske i meksičke melodije. Danas kaže da je Goli otok bio njegov životni univerzitet na kojem je formirao način razmišljanja, a tvrdi i da je za to vrijeme pročitao oko 20.000 knjiga.

Prvu ploču snimio je 1964. godine, a danas iza njega stoji oko 20 albuma i pedesetak singlova. Napisao je i komponirao oko 700 pjesama. Preko 20 godina je predvodio sastav Crna mamba, s kojim je obišao cijeli svijet. Na osobni poziv Nehrua i Indire Gandi nastupio je i u Indiji, gdje je službeno proglašen 'kraljem svjetske ciganske muzike'.

Kao glumac pojavio se u filmovima 'Nedeljni ručak' i 'Anđeo čuvar' Gorana Paskaljevića, 'Gypsy Magic' Stoleta Popova i 'Crna mačka, beli mačor' Emira Kusturice.

Na pozornici će pored Bajramovića nastupiti i novosadsko Dobrovoljno kovačko društvo (DKD) koje čine renomirani glazbeni umjetnici Petar Radmilović (bubanj), Ištvan Mađarić (bas), Ivan Aleksijević (klavijature), Saša Petrović (gitara i vokal), Miloš Jovanović (gitara), Bunford Gabor (klarinet i saksofoni), Ignac Šen (violina), Mišel Kurina (cimbal), Dragoslav Stanisavljević i Vladimir Krnetić (trube).







NNN NNN 15:08 18.09.2008

Omiljena (od ŠB)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana