Zašto se ne povedemo primerom Nemačke?

matityahu RSS / 18.09.2008. u 00:42

 Nemačka je sastavila listu 600 000 Jevreja koji su živeli na teritoriji tadašnje Nemačke u periodu 1933-1945 i koji su bili diskriminisani od strane nacista. Ova lista će biti razaslana svim vodećim arhivama sveta da bi potomci lakše upoznali sudbine svoji porodica. Federalna vlada Nemačke je izjavila da će lista biti predate izraelskom Jad Vašemu, Muzeju Holokausta u Vašingtonu, Klejms Konferenciji i Međunarodnoj službi traženja nestalih u Bad Arolsenu, Nemačka. Nemački federalni arhiv je sastavio listu i rad je finansiran od strane vlade i fondacije koja se brine o nadoknađivanju ropskoj radnoj snazi tokom nacističke ere. Sve je koštalo 2,24 miliona dolara. Za vreme pregovora oko nadoknade robovima došlo se na ideju o pravljenju jedne takve liste. Upotrebljavane su informacije u Federalnom arhivu, opštinski registri i liste deportacija Jevreja. Danas, u sredu 17. septembra lista nije predata i javnosti jer po striktnim nemačkim zakonima privatnosti do toga ne može da dođe zato što ima podataka o još uvek živim ljudima.

A kod nas? Zašto se tako nešto slično ne napravi, uradi? Materijala ima, novac se može naći, zanalaca i znanja ima. Da li ima dobre volje? Žrtve Drugog svetskog rata. Jevrejske. Srpske. Žrtve drugih naroda. Žrtve progona, Žrtve ratova iz devedesetih. Imenom i prezimenom. Da i oni mi dobijemo mir. Mir sa samima sobom. Mir sa drugima.



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragoljub92 dragoljub92 17:51 19.09.2008

#

мислим да се плаше да би им то разбило илузије о броју жртава,ово што ти предлажеш сам ја чуо још пре двадесетак година али нешто ,поред пословичне лењости ,није повољи некима
matityahu matityahu 22:33 19.09.2008

Re: #

Потпуно се слажем с тобом. На жалост није по вољи не само некима него многима. Илузије о броју жртава су ипак само илузије и средство манипулације. У Југославији се покушало са набрајањем и пребројавањем жртава још крајем шездесетих када је требало наплатити одштету од Вилија Бранта. Савезни завод за статистику је урадио толико траљаво да се сваки пут изненађујем. Била им је важна бројка. Нису могли да стављају и иделошке противнике као жртве, а ни квислинге, а нису могли ни да достигну број жртава који је био полу-официјелан, па су направили скоро ништа и забункерисали. до 1992 године када је материјал интегрално прештампан. Ја поседујем само јеврејске жртве. Погледај ако те инетересује не www.elmundosefarad.eu, под search ако тражиш латиницом Савезни завод. Има мало о томе.
dunjica dunjica 19:02 19.09.2008

razlike

Jedan od razloga, naizgled banalan, ali značajan je i njemačka poslovična organiziranost i posvećenost detalju. Još više od toga, odgoj generacija poslijeratnih Nijemaca da kao narod budu svjesni odgovornosti za (ne)djela iz prošlosti, dakako uz stalno "podsjećanje" izvana, odakle se financirala posljeratna obnova zemlje (princip mrkve i batine, rekli bismo danas).

Znaš, Njemačka je imala sasvim jasnu situaciju nakon 2. svjetskog rata: izgubila ga je, ali na prve znake pokajanja se ipak moralo pričekati, unatoč gorepomenutom podsjećanju i odgovu, bilo izvana, bilo od vlastitih boraca za istinu i pravdu.

S druge strane, u Jugoslaviji su postojale nekoliko "istina" (po nacionalnoj, ali i ideološkoj liniji) o događajima i broju žrtava u 2. svjetskom ratu. Nije postojalo jedinstveno gledanje na stvar, a rastrzanost interesa ne pogodije jasnoći. Uz to, sve što bi moglo baciti sjenku na visoko slavljeno bratstvo i jedinstvo i slavnu antifašističku prošlost je ili bilo gurano pod tepih ili ubrzo ušutkano.

A što se tiče bavljenja ratovima 90tih, postoje inicijative. Rado ću pomenuti centar Documenta u Zagrebu. No, još nije dosegnuta dovoljna vremenska distanca da bismo imali pravo očekivati neke spektakularne rezultate.

Sve ovo nas ne bi smjelo spriječavati da se ugledamo na njemački primjer koji navodiš. Iako, i ovdje u Nj. je to ponekad vrlo težak poduhvat, jer uvijek ima zataškavanja, na različitim nivoima. Vidi ovo na primjeru Deutsche Bahn.
matityahu matityahu 22:24 19.09.2008

Re: razlike

Navodeći nemački primer u glavi sam imao sam jednu jedinu stvar, svestan razlika i prošlosti i sadašnjosti Nemačke i naših zemalja – naime, IME i PREZIME. Može se manipulisati svime, i brojkama i uzrocima i posledicama ratova. Svaka generacija vidi kroz nešto drugačiju prizmu dela očeva i dedova na bilo kojoj strani. Ali imena, imena ostaju. Ja se borim sa tim imenima (jevrejskih žrtava tokom Drugog svetskog rata) i ako čekamo vremensku distancu još ćemo manje znati. Holokaust je najdokumentovaniji „događaj“ genocid u istoriji, a opet znamo imena sam polovine postradalih. Isto važi i za jevrejske žrtve Jugoslavije. Zna se nekih 45 000 imena a i sama brojka je pitanje. Svaka inicijativa je dobrodošla kada su u pitanju zadnji ratovi, ali bez podrške vlastii ne može se mnogo uraditi. A vlasti kao vlasti. Iz političkih pobuda gledaju (čak ni to preterano) samo žrtve sa odgovarajućim prezimenima. Deutsche Bahn sam pratio od početka i peripetije u vezi s tim. Ali, bar su nešto uradili. A propo zeleznica i hrvatske i nedićevske (Srpska državna železnica) železnice su profitirale od deportovanja Jevreja kako iz Osijeka, Zagreba, Beograda, Sarajeva, Skoplja, tako i iz Soluna. I one su davale „grupni popust“ za porodice i grupe iako se nije radilo o odlasku na letovanje ili kupeima prve klase. Čak se i cena karata obračunavala u različitim valutama, pa kursna razlika, pa dinari, pa kune, pa... Iza svega su stajali Nemci i Nedićeva vlada, naravno kada je u pitanju Srbija i vlada Hrvatske. Čak je po sporazumu hrvatske vlade i Nemačke Hrvatska dobijala po 4 marke (ako se dobro sećam cifre) za svakog deportovanog Jevrejina sa teritorije NDH-a.

Bilo kako bilo, ja sam da se napišu imena svih.
dunjica dunjica 12:06 20.09.2008

Re: razlike

Bilo kako bilo, ja sam da se napišu imena svih.


Potpuno se slažem, ali smatram važnom javnost projekta, da ne ostane poznato samo malom krugu ljudi koji se tu angažiraju i rade na otimanju od zaborava.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana