IRENA SENDLER

matityahu RSS / 19.09.2008. u 09:52

Od mog prijatelja Mire dobih sledeći divan mail:

Irena Sendler
Irena Sendler

Nedavno je umrla 98-gospođa koja se zvala Irena Sendler. Za vreme Drugog svetskog rata dobila je dozvolu za rad u Varšavskom getu kao vodoinstalater - stručnjak za kanalizaciju. Njen rad u getu bio je paravan za izuzetno humano delo ... Kako je bila Nemica, znala je šta nacisti planiraju sa Jevrejima.Irena je na dnu svoje torbe za alat koju je nosila, krišom iznosila malu decu, a u prtljažniku svog automobila imala je vreću od grubog platna za veću decu.Takođe je imala psa koji je bio dresiran da laje kada bi je nemački vojnici puštali unutar i van geta. Vojnici, naravno, nisu znali da njegovo lajanje prikriva plač dece.

Za sve vreme dok je tamo radila, uspela je da spase 2500 dece. Ipak su je uhvatili, slomili obe ruke i noge i žestoko je pretukli.

  Irena je sačuvala spisak sa imenima sve dece koju je prokrijumčarila iz geta, držeći ga u staklenom peharu ispod drveta u svom dvorišstu koje je kasnije, nažalost, izgorelo.

Posle rata pokušala je da pronađe preživele roditelje kako bi spojila porodice. Većina je, na žalost, završila u gasnim komorama.

Deca kojima je pomogla bila su smeštena u poro
Čitulja
Čitulja
dice ili su bila usvojena.Prošle godine, Irena je nominovana za Nobelovu nagradu... Nije je dobila.Nobelova nagrada pripala je Al Goru koji je napravio film o globalnom zagrevanju.

Atačmenti



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miniko63 miniko63 10:55 19.09.2008

Irena Sendler

Heh...pa i ja objavih na blogu b92...od viška glava ne boli :)
matityahu matityahu 14:00 19.09.2008

Re: Irena Sendler

super, odoh da pogledam
NNN NNN 02:38 08.10.2008

Al Gor

...je zaslužio Nobelovu Nagradu, još da je potpisao Kjoto protokol, de bi nam kraj bio.
A Ireni su mogli 60 godina da dodele Nobela, možda bi dobila da je bila "preCednik Amerike" (3 nobelovca) (ili bar potpreCednik).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana