Mediji| Politika

Spin spin spin

Budimac RSS / 19.09.2008. u 15:47

Dok sam bio u potpalublju "preštampao" sam jedan tekst o spinovanju tzv. "iranske krize" sa mog (sada pomalo zapuštenog - nepostizavam) privatnog bloga. To je tema koju pratim dosta dugo iz, pretpostavljam, razumljivih razloga -  ne bih voleo još jedan rat na granici zemlje u kojoj živim (generalno ne bih voleo nijedan rat nigde). Pogotovo mi se gadi pomisao da započne na osnovu lažnog preteksta poput onog u Iraku.

Gospodin Mohamed el Baradej, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency, u daljem tekstu IAEA), je pre koliko četiri dana (15. septembra) predao, prvo Savetu bezbednosti UN, pa tek onda, juče, upravnom odboru agencije, novi izveštaj o Iranu i iranskim nuklearnim aktivnostima. Izveštaj, za sada, nije javan što je omogućilo (ponovno) spinovanje onoga šta se nalazi u njemu.

Zahvaljujući ranijim kontaktima sa dr Gordonom Prejterom (Gordon Prather), jednim od retkih stručnjaka (atomski fizičar) koji piše, a ne spinuje, o "iranskoj krizi", sinoć sam došao u posed tog izveštaja. Na moj mejl u kome ga podsećam na te ranije kontakte i pitam ga da li bih mogao dobiti izveštaj dr Prejter je odgovorio u roku od nekih 10 minuta mejlom sa atačiranim izveštajem i jed(i)nom lakonskom rečenicom: "needless to say, the report doesn't say what AP says it says".
[nepotrebno reći, izveštaj ne kaže šta AP (Asošijeted pres) kaže da kaže]

Neću se mnogo baviti time šta je sve izspinovano iz ovog izveštaja. Njujork Tajms u najboljoj tradiciji Džudit Miler (novinarke koja je valjala propagandu protiv Iraka, do te mere da se posle novina morala izvinjavati čitaocima zbog tih laži, a ona bila primorana da "da ostavku") štampa članak u kome je jedina nedvojbena istina da izveštaj IAEA ima 6 (šest) strana. Pomenuti AP (Asošijeted pres) donosi naslov o "zabrinutosti" Rusije i Kine (tek čitanjem vesti se shvati da zapravo Havijer Solana misli da su pomenute zemlje zabrinute). Uglavnom u svakom pisaniju o izveštaju se pominje, odnosno naglašava ad nauseam, iranska nekooperativnost u rešavanju nerešenih pitanja.

Hmm, da, to je (relativno) tačno. Međutim, šta su nerešena pitanja i odakle ona dolaze, niko, osim retkih pojedinaca (Gordon Prater, Garet Porter i Skot Riter su glavni među njima) ni ne pokušava da objasni. No, pre nego što pređem na to pitanje, moram da kažem da i ovaj izveštaj (kao i svi prethodni) konstatuje (više puta, odosno za svaki deo iranskog nuklearnog programa) da nema diverzije fisionog materijala i da je sav fisioni materijal pod kontrolom agencije, kao i to da Iran nije prekoračio obogaćivanje urana preko 5% (obogaćenost dovoljna za nuklearno gorivo, a patetično neupotrebljiva u bilo kakve vojne svrhe).

U gorepomenutom prošlom tekstu sam pomenuo tzv. smoking laptop kao glavni izvor nerešenih pitanja i opisao sam tri problematične studije koje se i zvanično nazivaju navodne studije (aleged studies) iz jednostavnog razloga što ni el Baradejeva agencija nije u stanju da potvrdi njihovu verodostojnost, pa čak ni poreklo. Tada sam takođe napisao da je priča o smoking laptopu relativno komplikovana ali zbog dužine teksta nisam ulazio u detalje. Sada vidim da je za razumevanje apsurdnosti cele situacije neophodno znati barem osnovni kostur te priče.

 

Smoking laptop

Ta priča (za javnost) počinje novembra 2004. kada tadašnji državni sekretar SAD Kolin Pauel objavljuje novinarima da su američki obaveštajci došli u posed dokumenata koji su, ako se pokažu kao autentični, kako reče, od vrhunske važnosti. Vrlo brzo se otkriva da su dokumenti na jednom laptop računaru, koji je navodno ukraden u Teheranu od jednog iranskog zvaničnika. Ko je ukrao i doneo to američkim obaveštajcima? Pa, u štampi se pojavljuje dva eufemistička opisa organizacije koja je donela taj laptop: 1) "iranska disidentska organizacija", 2) Nacionalni savet otpora Irana (NCRI - National Council of Resistance of Iran). Ovo drugo mu dođe slično svojevremenom Nacionalnom iračkom kongresu, preko koga je Ahmed Čalabi valjao pomenutu propagandu protiv Iraka. Kaj god, pravo ime organizacije je Mudžahedin-e Kalk ili MEK (narodni mudžahedini), a ta se respektabilna organizacija nalazi na spiskovima terorističkih grupa kako SAD tako EU.

Mudžahedin-e Kalk u Bakubi, Irak
Mudžahedin-e Kalk u Bakubi, Irak
Digresija: to da je na tim spiskovima ne znači ništa jer po principu "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj" kampovi za vojno krilo organizacije u Iraku se nalaze pod zaštitom američkih trupa. (zvuči možda poznato?)

Dok Dafna Linzer u Vašington postu (2006.) piše da američki obaveštajci smatraju dokumente u laptopu autentičnim ali ne mogu to da dokažu, dotle Skot Riter piše: "Ja imam jednostavno rešenje za pitanje laptopa: dajte mu UNSCOM tretman. Oformite tim kompjuterskih forenzičara iz CIA, FBI i Sekretarijata odbrane i ispitajte računar bajt po bajt." (Skot Riter je 7 godina bio inspektor u specijalnoj komisiji UN za kontrolu naoružanja u Iraku, UNSCOM). Ups!? Pa zar to nije urađeno po defaultu? Nije i ne postoji nikakva volja da se nešto tako uradi (bar ne javno).

Naravno, neko je odmah otrčao do Beča i el Baradeju & comp. dostavio dokumenta. IAEI je u početku bila mnogo sumnjičava prema istim i nije ih baš mnogo mirisala ali valjda su štap i šargarepa učinili svoje (mislim se, nešto... el Baradejev Nobel za mir) te su ti dokumenti postali ono oko čega se 99% koplja u "iranskoj krizi" lome. Pri svemu tome Iranu nije omogućeno da vidi u celosti i/ili originalu ta dokumenta (!?), liči pomalo na "kadija te tuži, kadija ti sudi".

Dobro, a šta je sa onih preostalih 1%? To je komičnija priča nego priča o smoking laptopu. Prilikom jedne inspekcija IAEA Iranci su inspektorima otvorili neki depo sa dokumentima među kojima je bila i jedna kartonska kutija sa preciznim instrukcijama kako se visokoobogaćeni uran lije u oblik polulopte (dve takve čine "srce" nuklearne bombe). Na pitanje šta i otkud ovo ovde, slegli su ramenima i rekli došlo sa nekim drugim stvarima iz Pakistana (notorne mreže za nuklearnu proliferaciju dr Kana), nit' smo tražili, nit' nam treba, zato je ovde. Proverom sa pakistanskim zvaničnicima je utvrđena autentičnost dokumenta kao i to da ga Iran nije tražio ali da je to dr Kan gratis delio okolo, valjda kao neki bonus. Treba li crtati dalje ili je dovoljno?

Gore sam napisao da je (relativno) tačno da Iran nije kooperativan glede rešavanja spornih pitanja. Međutim, iz perspektive Irana (koji ponavljam nema ni pristupa spornim dokumentima u celini i originalu) ta pitanja su rešena i Iranci očekuju da se El Baradej i agencija ponašaju u skladu sa Međunarodnim sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja, Safeguard agreements i Dodatnim protokolima.

Upravo u tom grmu leži zec. Novembra 2005. (baš nekako pred dodelu Nobela) el Baradej je poslao depešu Iranu (pdf fajl) u kojoj zahteva od istog transparentnost koja, pajz sad, prevazilazi Safeguard agreements i Dodatne protokole.

To implement transparency measures, as requested by the Director General in his report, which extend beyond the formal requirements of the Safeguards Agreement and Additional Protocol, and include access to individuals, documentation relating to procurement, dual use equipment, certain military owned workshops and research and development locations;(prvi paragraf dokumenta, naglašavanje moje)

Nema nikakve osnove u pomenutim sporazumima (ni dosadašnjoj praksi agencije) niti međunarodnom pravu za takav zahtev. Najcrnje je što je Iran dugo pokušavao da balansira i da delimičo izlazi u susret tim zahtevima. Međutim, jednom kad krene priča o dual use ona nema kraja. Setimo se sankcija Iraku, po kojima nije bio u stanju da uvozi ni obične olovne vodovodne cevi, zbog moguće dvostruke upotrebe, o vakcinama da ne govorimo.

Da završim citiranjem Skot Ritera: "Činjenica da se IAEA koristi za blatantnu anti-iransku propagandu ne čini uslugu organizaciji koja ima presudno važnu misiju od svetskog značaja."

The fact that the IAEA is being used as a front to pursue this blatantly anti-Iranian propaganda is a disservice to an organization with a mission of vital world importance.

 

---------------------------------------------

Beleške na margini

Kao i uvek kad pišem o "iranskoj krizi" moram napisati disclaimer. Ne pišem ovo zato što bih da branim iranski režim.

Ako je neko zainteresovan za izveštaj IAEA neka mi se javi na PP.

Atačmenti



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

marco_de.manccini marco_de.manccini 16:33 19.09.2008

mana uvezhbana

svakog sam dana
protiv Irana
nikad protiv Kana
il' Pakistana
(sve zbog urana)


Budimac Budimac 17:40 19.09.2008

Re: mana uvezhbana

:))) hvala na pesmici i poseti :)
nsarski nsarski 16:38 19.09.2008

Spinmeisters

da to dr Kan gratis delio okolo, valjda kao neki bonus

Bonus? Pre ce biti kao reklama za svoje proizvode. Znas ono, kupite nas auto marke Ford i dobicete 10% popusta za osiguranje kod firme Ford International.
Ubise se trazeci nukes po Iraku i Iranu, a njihov pajtas dr. Kahn pred ocima celog sveta valja svoju robu. Oces 100 megatona? 200? No problemo! Ako kupite 5 komada dobijete besplatno krstarecu raketu i cisternu goriva pride.
Skot Riter se ovde smatra za disidenta, a jos pre 6 godina je govorio ono sto ovi tek sada pricaju.
Budimac Budimac 17:39 19.09.2008

Re: Spinmeisters

Skot Riter se ovde smatra za disidenta, a jos pre 6 godina je govorio ono sto ovi tek sada pricaju.

Skot Riter je jedini ex marinac, (registrovani) republikanac koji mi na neki način imponuje. Inače ga pamtim još iz perioda kad je bio UN inspektor u Iraku i izigravao alfa psa u inspekciji.
nsarski nsarski 17:56 19.09.2008

Re: Spinmeisters

pamtim još iz perioda kad je bio UN inspektor u Iraku i izigravao alfa psa u inspekciji.

Da, naravno, ali posle je dao otkaz i bio im je bas kamen na koji su se zuljali dok su pripremali okupaciju Iraka. Ali, situacija je bila ista kao i danas sa Iranom.
Zanimljivo da je laptop opet sada povezan sa Pauelom. Svi se dobro secamo njegovih briljantnih "dokaza" u UN da Irak ima WMD, ukljucujuci i yellow cake iz Nigera.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:14 19.09.2008

Re: Spinmeisters

Svi se dobro secamo


eh, da se svi dobro secamo ne bi postupak uvek bio isti.

na to se i rachuna. da se ne secamo bash svi. da smo zauzeti. da se umorimo ponekad. da nam je svejedno vec. i shto je najgore, tako i jeste.
Budimac Budimac 18:38 19.09.2008

Re: Spinmeisters

Zanimljivo da je laptop opet sada povezan sa Pauelom. Svi se dobro secamo njegovih briljantnih "dokaza" u UN da Irak ima WMD, ukljucujuci i yellow cake iz Nigera.

Uvek sam smatrao nepravednim da je Al Gor dobio Oskara, a Pauel ne :))
MilutinM MilutinM 20:37 19.09.2008

Re: Spinmeisters

Uvek sam smatrao nepravednim da je Al Gor dobio Oskara, a Pauel ne :))

Gor je dobio Nobela, a Pauel bi mogao samo tog Oskara. E sad, da li za glumu ili režiju... Ili možda scenografiju
Budimac Budimac 21:00 19.09.2008

Re: Spinmeisters

MilutinM
Uvek sam smatrao nepravednim da je Al Gor dobio Oskara, a Pauel ne :))

Gor je dobio Nobela, a Pauel bi mogao samo tog Oskara. E sad, da li za glumu ili režiju... Ili možda scenografiju

Gor je dobio i Oskara i Nobela. O tempora! O mores!
A Pauelu Oskar bi dodelio definitivno za glumu :))) bilo je dosta indikacija da su mu tekst pisali drugi (navodno je jednom čak pokazao rudiment kičme i vikao kako on to sranje neće čitati)
MilutinM MilutinM 21:18 19.09.2008

Re: Spinmeisters

A Pauelu Oskar bi dodelio definitivno za glumu :)))

Pa, i dosta je zanimljive scenografije nastalo njegovom zaslugom, po raznim Iracima i XXXXstanovima.
nsarski nsarski 21:37 19.09.2008

Re: Spinmeisters

A Pauelu Oskar bi dodelio definitivno za glumu :))) bilo je dosta indikacija da su mu tekst pisali drugi (navodno je jednom čak pokazao rudiment kičme i vikao kako on to sranje neće čitati)

Ja mislim da su bas onda El Baradeja uzeli na nisan. Kad je Pauel pomenuo Niger i uranijum, i izvukao onu jeftinu falsaru od ugovora sto su mu Italijani napravili, El Baradej je kao iz topa rekao: "Oh, pa to je fake!". Tu se prilicno zeznuo. Sad mora da im se uvlaci da popravi stvar...
Budimac Budimac 21:43 19.09.2008

Re: Spinmeisters

Naravno, bilo je interesantno kako je on svojevremeno prikazivan kao "golub" te administracije, a za njim se vuče krvav trag još od Vijetnama. U svojoj knjizi je pisao da preferira da ga se plaše nego da ga vole (pišući o položaju Amerike u svetu) i da želi da bude siledžija u kraju. Hmmm, ako je takav "golub" kakvi su "sokolovi"?
Budimac Budimac 21:52 19.09.2008

Re: Spinmeisters

"Oh, pa to je fake!". Tu se prilicno zeznuo.

I ne samo on. Njegova ekselencija ex ambahador Vilson je lepo upropastio karijer svoje žene Valeri Plejm okliznuvši se na tom falsifikatu. A ona je čini se bila vrlo uspešna u tom svom poslu i pretpostavljam da je mnogima u ovoj zemlji odahnulo kad je "odstreljena", jer ova zemlja je takođe interesantna karika u tom lancu tajne proliferacije.
nsarski nsarski 22:00 19.09.2008

Re: Spinmeisters

Zanm.
Vilson je pukao kad je objavio celu stvar u NY Timesu, a onda je Libby (The Scooter) provalio za Valeri. I danas se oko toga sude, ali slaba vajda. Mada, odlicna poruka buducim herojima:)))
Ma, uzas. Ako nisi imao prilike, idi vidi najnoviji film brace Cohen - Burn after reading - maestralna komedija o spooks i ljudskoj gluposti. Poceo je da se prikazuje prosle nedelje ovde. Neces nista nauciti, jer sve je to stara stvar, ali ima da se smejes 1:37min bez prestanka:))))
Budimac Budimac 22:05 19.09.2008

Re: Spinmeisters

idi vidi najnoviji film brace Cohen - Burn after reading

hoću sigurno, bolja preporuka mi ne treba :)
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:45 19.09.2008

ljudi

Zasto mi se cini da nije do oruzja vec do ljudi?Zato sto pre dolaska na vlast ovih ili onih krize nije ni bilo, barem ne u ovom obimu. Ljudski faktor, uvek i vazda...
deberzerak deberzerak 17:05 19.09.2008

Re: ljudi

Zasto mi se cini da nije do oruzja vec do ljudi?Zato sto pre dolaska na vlast ovih ili onih krize nije ni bilo, barem ne u ovom obimu. Ljudski faktor, uvek i vazda...


Naravno da je do ljudi, oruzije niti se pravi samo niti se samo aktivira. "Drang nach osten" , ovog puta u SAD izvedbi, must go on.

Kao i uvek kad pišem o "iranskoj krizi" moram napisati disclaimer. Ne pišem ovo zato što bih da branim iranski režim
.

Bez disclaimera nista, u pravu si, mogli bi da te okarakterisemo kao fundamentalistu, tj. da kazemo da si nas prethodnim tekstom u kom si nam lazno prikazivao "osecajni, ekoloski"deo tvoga bica u stvari pripremao za ovu pro-iransku propagandu.

Budimac Budimac 18:21 19.09.2008

Re: ljudi

Zato sto pre dolaska na vlast ovih ili onih krize nije ni bilo, barem ne u ovom obimu. Ljudski faktor, uvek i vazda...

Došlo na red ) A mislim da bi se desilo bez obzira na to ko je na vlasti kako SAD tako i u Iranu.
Budimac Budimac 18:29 19.09.2008

Re: ljudi

Bez disclaimera nista, u pravu si, mogli bi da te okarakterisemo kao fundamentalistu, tj. da kazemo da si nas prethodnim tekstom u kom si nam lazno prikazivao "osecajni, ekoloski"deo tvoga bica u stvari pripremao za ovu pro-iransku propagandu.

:))))
Ni Sadamov ni iranski režim nisu za branjenje, daleko bilo. Naprotiv. No, režimi se ne bombarduju nego narodi, a kako se tenkovim demokratija širi Bliskom istokom imamo priliku videti u Iraku.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:00 19.09.2008

Individualna krivica

i kolektivna kazna.
Budimac Budimac 19:24 19.09.2008

Re: Individualna krivica

Individualna krivica
i kolektivna kazna.

Da,,, često...
Drago mi je videti te ovde :)
crossover crossover 23:09 19.09.2008

Re: ljudi

Došlo na red ) A mislim da bi se desilo bez obzira na to ko je na vlasti kako SAD tako i u Iranu.


Ovo je potpuno tačno. A evo zbog čega je došlo na red:

"It focuses instead on a warhead design and modifications to Iran's long-range Shahab-3 missile and a medium-range missile in its arsenal. The Shahab-3 has a range of 800 miles and is capable of hitting Israel."
Budimac Budimac 23:15 19.09.2008

Re: ljudi

crossover
Došlo na red ) A mislim da bi se desilo bez obzira na to ko je na vlasti kako SAD tako i u Iranu.


Ovo je potpuno tačno. A evo zbog čega je došlo na red:

"It focuses instead on a warhead design and modifications to Iran's long-range Shahab-3 missile and a medium-range missile in its arsenal. The Shahab-3 has a range of 800 miles and is capable of hitting Israel."

Sedi 5 :) A za domaći ovo (ako već nisi).
crossover crossover 23:38 19.09.2008

Re: ljudi

Uradio domaći :)

Pazi, ako Cipi Livni to kaže ja nemam razloga da sumnjam, žena je bila na "izvoru" informacija, doduše to je tek skoro "priznala" :) Mada, kad su spooks u pitanju, uvek može da se ispostavi da gledaš u smoke screen...
Budimac Budimac 23:42 19.09.2008

Re: ljudi

crossover
Uradio domaći :)

Pazi, ako Cipi Livni to kaže ja nemam razloga da sumnjam, žena je bila na "izvoru" informacija, doduše to je tek skoro "priznala" :) Mada, kad su spooks u pitanju, uvek može da se ispostavi da gledaš u smoke screen...

Ali zapravo je sasvim logično, što bi se plašili jedne kad imaju 200-300, znaju oni dobro da niko nije (toliko) lud pa makar bio Supreme leader ili predsednik Irana.

EDIT: Cela frka računa na histeriju običnih smrtnika, oni gore to posmatraju 'ladne glave i samo rajcaju.
crossover crossover 23:55 19.09.2008

Re: ljudi

Ali zapravo je sasvim logično, što bi se plašili jedne kad imaju 200-300, znaju oni dobro da niko nije (toliko) lud pa makar bio Supreme leader ili predsednik Irana.


Jeste, al’ kada su počeli da padaju skadovi u prvom zalivskom, kaže mi drugar, da je bila gadna frka, jeste nuke - nije nuke... To si dobro rekao, oni manipulišu strahom stanovništva, to je drevna doktrina.
Unfuckable Unfuckable 19:30 19.09.2008

meni je

ubedljivo najluđi deo - Smoking laptop kao i
Pri svemu tome Iranu nije omogućeno da vidi u celosti i/ili originalu ta dokumenta


("šta bre ti ima da gledaš....ima da slušaš !"
genijalno
Budimac Budimac 19:41 19.09.2008

Re: meni je

("šta bre ti ima da gledaš....ima da slušaš !"

Drčni ti Iranci, što reče jedan meni omiljeni lik na jednoj omiljenoj radijskoj emisiji: "Iranci se dugo dure, oni su još uvek besni na Aleksandra Makedonskog."
(možda neka sličnost pada na pamet?)
zeks92 zeks92 21:44 19.09.2008

hm...mislim da je americka ekonomija ...

...na izdisaju. Naduvan balon! Ali armija im je jaka. A rat je njima lep prihod ...
Pa... u ime svetskog mira i sigurnosti - jurisaju na naftna polja!
Budimac Budimac 21:55 19.09.2008

Re: hm...mislim da je americka ekonomija ...

zeks92
...na izdisaju. Naduvan balon! Ali armija im je jaka. A rat je njima lep prihod ...
Pa... u ime svetskog mira i sigurnosti - jurisaju na naftna polja!

Znaš kako je imperije teško umiru, ova u čijim ostacima živim je disala na škrge (ekonomski) čitava dva-tri veka, znaš ono "bolesnik Evrope", dobro vremena su se promenila istorija malo ubrzala ali ne bih tipovao na to da ćemo videti taj krah. No, ko zna...
Budimac Budimac 23:33 19.09.2008

Imao sam nameru

ali sam zaboravio, da negde u tekst ubacim ovu antologijsku rečenicu.
Unfuckable Unfuckable 23:46 19.09.2008

Budimac

rasturačina
Tačno ono što mi se priviđalo.
Ali, nekako imam utisak da najbolje tek treba da se dogodi )))

Budimac Budimac 23:50 19.09.2008

Re: Budimac

Ali, nekako imam utisak da najbolje tek treba da se dogodi )))

Sad me bacaš u frku...Šta!?
Unfuckable Unfuckable 23:56 19.09.2008

Re: Budimac

kako kaže papagaj u onom vicu ....
"Znaš ti ....šta !"

; )))))
samo napred
sentinel26 sentinel26 15:09 20.09.2008

Re: Budimac

Budimac
Ali, nekako imam utisak da najbolje tek treba da se dogodi )))
Sad me bacaš u frku...Šta!?
Interesuje nas vaša konkretna prognoza ?

Igra sa Iranom i okolo njega će da traje dugo. Ne zbog Irana nego zbog sastava mogućih učesnika a najviše zbog "publike".

Glavnom je potrebno "pojačanje" (ne u smislu vojne sile) u odnosu na Irak - II, kako zbog "publike" tako i domaćih poreskih obveznika.

U medjuvremenu može lako da bude "avansirane" kolateralne štete, kao što je Sirija naprimjer.

Stalna napetost oko Irana ima velikog uticaja na njegove susjede ( najprije na njihove ekonomije ) da se ponašaju za vrijeme njegovog opkoljavanja po željama glavnog.
Budimac Budimac 17:13 20.09.2008

Re: Budimac

Interesuje nas vaša konkretna prognoza ?

Da pređemo na (blogersko) ti?

Pa ima više scenarija (ne zna se koji je gori) a od svakog se ježim. Sada trenutno izgleda kao da se fokus pomerio na Pakistan ali mislim da je to samo trenutno. U krajnjoj liniji oni su van neke vojne opcije upravo zbog posedovanja bombe (van vojne opcije kažem, osim ovog američkog čačkanja mečke po Vaziristanu koje će ili prestati kad nekom Pakistanskom generalu pukne film ili se može, a u to ne verujem, pretvoriti u neko veće zlo. Svi pakistanski generali su Paštuni -- pleme u većini u Vaziristanu i istočnom Afganistanu).

Pored toga što se trenutno fokus drži tamo "iranska kriza" će se nastaviti i zapravo već idu tajne operacije unutar samog Irana. Ne znam da li se zna da su pre dve nedelje holandski specijalci napustili teritoriju severnozapadnog Irana gde su operisali (zajedno sa Kurdima i MEK-om) jer navodno imaju informacije da će bombardovanje Irana početi uskoro. Saj Herš (Symor Hersh) jedan od najboljih živih investigative reporter-a na planeti je još početkom juna napisao "Priprema bojnog polja" u kome je, između ostalog, otkrio enormna povećanje finansija za cover operations u Iranu.

Meni se čini da pretekst i javno mnjenje (koje nije za rat sa Iranom, preko 70% je za diplomatiju) nisu nešto što sprečava američku administraciju da napadne Iran. Postoje, čini se, podele unutar same administracija, a ni vojska, čini se, nije preterano entuzijastički raspoložena. Naravno, sve se to može promeniti vrlo brzo i zapravo mi se čini da je taktika da se Iran navuče na neki glup potez, s jedne strane, s druge možda će se pokušati sa nekom iscenacijom na moru, poput one dosta napete situacije u januaru. U svakom slučaju obe strane su zafarbane u ćoškove i tu teško može doći do nekog raprošmana. Mislim, kad se neko nazove Hitlerom (u ovom slučaju Ahmedinedžad) onda se s njim ne pregovara i vice versa ako je zemlja predstavljena kao Great Satan. To mora pući kad-tad i ja se bojim da će to biti pre nego što Buš ode s vlasti.

Drugi scenario je da će Izrael napasti nuklearna postrojenja u Natancu i/ili Isfahanu (nešto kao repriza bombardovanja iračkog reaktora Ozirak). Teško je pretpostaviti da bi Iranci to progutali (kao što je Irak progutao jer je u to vreme bio američki klijent) i pretpostavlja se da bi im prva mera osvete bila zatvaranje Hormuškog moreuza (nešto što sa lakoćom mogu da urade), a to bi Amerikance po defaultu uvelo u rat iste sekunde.

Po jednoj crnoj slutnji (a nije jedina) Rej Mekgavern kaže da ovi u američkoj administraciji ne shvataju razliku između high explosives & nukes i da će kad vide da ne mogu tako lako da izađu sa Iranom na kraj predložiti bacanje atomskih bombi na isti ("onih manjih". Čovek je proveo celu svoju karijeru kao analitičar u CIA i davao je dnevni brifing Bušu starijem... Malo se čovek smrzne kad to čuje od njega.

U region se navlači oružje u ogromnim količinama i kako ja obično kažem teško mi je da poverujem da se kupuje da bi skupljalo prašinu.

Mene, prirodno brine kako će se ova zemlja postaviti. Da li će dozvoliti da bude odskočna daska? U bazi Indžirlik nisu samo američki avioni ima i izraelskih. S jedne strane pokušavaju da se otvore ekonomski prema Iranu, a da ne pokvare odnose sa Zapadom (služe i kao diplomatski kanal oko ovog mrcvarenja oko iranskog nuklearnog programa). Međutim, apsolutno nemam predstave kako će to odigrati. (Naime, da vlada vlada suvereno, odnosno da joj vojska ne "diha za ovratnik" (Lačni Franc) onda znam da bi ostala neutralna i ne bi dozvolila da bude launching pad za napad na suseda. To joj je uspelo u vezi Iraka, da li može još jednom veliko pitanje.
sentinel26 sentinel26 18:08 20.09.2008

Re: Budimac

Budimac
Interesuje nas vaša konkretna prognoza ?
Da pređemo na (blogersko) ti?

Pa ima više scenarija (ne zna se koji je gori) a od svakog se ježim. Sada trenutno izgleda kao da se fokus pomerio na Pakistan ali mislim da je to samo trenutno.

Svakako, ja to po navici "dok se drugačije ne dogovorimo".

Zahvaljujem na izuzetno iscrpnom odgovoru.
I ja mislim da oni sa Pakistanom neće raditi ništa spektakularno osim naravno kompletne kontrole i dovodjenja pod njihov uticaj na 100% ako može. To im je jeftinije.
Rat na granici Indije im za sada ne odgovara iz više razloga.

Za Iran mislim da ste takodje u pravu, oni će ga stalno provocirati dok jednoga dana ne pukne i onda nema povratka. Ameri su već uveli praksu da predsjednik (taktički) planski ostavlja nasledje novome.
Male taktičke A-bombe i blasterke su sigurno planirane.
Tragično je to što 70% amerike ne može da zaustavi ludake.

Turskoj će i oni pomoći da odglumi neutralnost, takva im je korisnija, da joj previše ne pokvare "šanse" za Evropu, mada i oni znaju da je taj štap dugačak ko kumova slama.
Poz.

Budimac Budimac 18:30 20.09.2008

Re: Budimac

Ameri su već uveli praksu da predsjednik (taktički) planski ostavlja nasledje novome.

Jednom je Buš rekao da će svog naslednika "zaključati" u bliskoistočnu politiku. Boljeg načina od proširivanja sukoba na Iran nema. U tom slučaju nema govora ni o "teoretskom" povlačenju iz Iraka (ono ionako nije u planu ali koristi "mirovnjaku" Obami da daje obećanja ludom radovanja).
nsarski nsarski 21:24 20.09.2008

Re: Budimac

Jednom je Buš rekao da će svog naslednika "zaključati" u bliskoistočnu politiku. Boljeg načina od proširivanja sukoba na Iran nema. U tom slučaju nema govora ni o "teoretskom" povlačenju iz Iraka (ono ionako nije u planu ali koristi "mirovnjaku" Obami da daje obećanja ludom radovanja).

Za 6 dana ce predsednicka debata pa ce biti indikativno i to koliko ce se potezati "pitanje Irana", posebno sada kada im je pukao Casino Capitalism i banksters im opljackali zemlju.
ivana23 ivana23 21:43 20.09.2008

Casino Capitalism

Budimac Budimac 22:04 20.09.2008

Re: Budimac

Za 6 dana ce predsednicka debata

Ko će moderisati?
Budimac Budimac 22:10 20.09.2008

Re: Casino Capitalism

Casino Capitalism

Drago mi te videti i kao uvek super ilustracija :)
nsarski nsarski 22:10 20.09.2008

Re: Budimac

Ko će moderisati?

Haaaaaahaaa,
nije vazno ko glasa, vazno je ko broji glasove!:))

Jim Lehrer prvu (u Misisipiju), Tom Brokaw drugu, 7 oktobra u Tenesiju - Nesvil - ova ima formu town hall meeting).
Vice presidental debate je kod mene na univ. (St. Louis) - 2. oktobra - svi cekamo Saru! Karata nema, sve je strogo kontrolisano.
ivana23 ivana23 22:22 20.09.2008

Re: Budimac

Karata nema, sve je strogo kontrolisano.


maksa83 maksa83 22:30 20.09.2008

Re: Budimac

Za 6 dana ce predsednicka debata pa ce biti indikativno i to koliko ce se potezati "pitanje Irana", posebno sada kada im je pukao Casino Capitalism i banksters im opljackali zemlju.


Sjajna imena.
nsarski nsarski 22:37 20.09.2008

Re: Budimac

banksters=the lawlessness of gangsters combined with the power and privilege of bankers. To je Truman koristi da opise kako je doslo do market crash-a 1929.
Budimac Budimac 22:47 20.09.2008

Orvel je već stigao

Karata nema, sve je strogo kontrolisano.

Vide li šta naprave od konvencija?
I ono hapšenje Ejmi Gudman?
Budimac Budimac 22:48 20.09.2008

Re: Budimac

@maksa83
dobrodošao.
nsarski nsarski 22:54 20.09.2008

Re: Orvel je već stigao

Vide li šta naprave od konvencija?

Evo ovde o kartama

Ako ikako bude karata one ce se deliti lutrijom, i to samo studentima. Nastavno osoblje i drugi uposleni nemaju prava ni na lutriju.
Vlasta92 Vlasta92 22:56 20.09.2008

Uuuu,

kako je dobra ova fotka!
crossover crossover 01:15 21.09.2008

Re: Casino Capitalism

Casino Capitalism


Ivana, kako ti ovo radiš?
Što kaže Budimac, stvarno si majstor!
yanjing yanjing 01:20 21.09.2008

Re: Budimac

svi cekamo Saru!



Joj!Kuku!
Ta zena je takav frik.
Prosto ne mogu da ne prokomentarisem. Kako joj cujem ime tako me nesto stegne u stomaku, neka je ona samo simbol i figurica, ali sve sto predstavlja je zlo bez dna. Cist horrority.



nikiriki nikiriki 19:51 22.09.2008

Re: Budimac

Sara pripada tzv Dispensationalist-ima . Ja nisam ni znao da takvi postoje ... al eto, bio sam neobavesten.

- - - - - - - - -
Pitanje: da li je Iran pod nekim zvanicnim ili nezvanicnim ekonomskim sankcijama ?

Budimac Budimac 06:32 23.09.2008

Re: Budimac

Pitanje: da li je Iran pod nekim zvanicnim ili nezvanicnim ekonomskim sankcijama ?

Da, Iran je pod sankcijama od decembra 2006. Sankcije je razrezao Savet bezbednosti UN kada je "iranska kriza" (malo neregularno) postala predmet interesovanja tog tela.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana