Stigla Evropa, stigao i Ronaldo

b92rian.clough RSS / 19.09.2008. u 21:22

Evropske aktivnosti premijerligaša počele su ove nedelje i to je ono na šta treba posebno obratiti pažnju tokom sastavljanja tima. Menadžeri engleskih klubova često primenjuju rotaciju, da ne bi previše premorili svoje fudbalere, što se odražava na startne postave kako u Premijer ligi, tako i u Ligi šampiona (Kup UEFA je u drugom planu u ovom tekstu, jer za sada još nemamo fantasy igru posvećenu njemu).

To se posebno odnosi na ekipu Liverpula, jer Rafa Benites veoma retko izvodi istu odbrambenu četvorku, pa je teško pogoditi ko pravi društvo Karageru i Reini. Zato je cena igrača u odbrani tog kluba toliko različita.

Povrede

Pogledajmo pred početak kola još jednom listu povređenih:

http://www.physioroom.com/news/english_premier_league/epl_injury_table.php

Jasno je da će Njukasl ponovo imati problema da sastavi bilo kakvih 11 fudbalera spremnih za meč na Boleyn Groundu, što bi trebalo da olakša posao West Hamu.

Tek nešto lakše biće Evertonu, koji idu na KC stadion, a Portsmut bar ima dovoljan broj igrača za rotaciju.

Situacija Ronaldo

Na utakmici Lige šampiona sa Viljarealom na teren se vratio Kristijano Ronaldo. Odigrao je poslednjih pola sata, deluje fizički spremno, i treba ga očekivati i u meču sa Čelsijem, možda ne od početka, ali u nekoj fazi sigurno.

Ronaldo je prošle godine bio ubedljivo najkorisniji igrač lige sa 282 poena, gotovo 80 više od prvih pratilaca. Situacija sa njim zato je bila veoma interesantna: znalo se da ga neće biti u prvih mesec dana, ali su mnogi odlučili da ga uzmu u tim već tada, očekujući pravu navalu i porast cene kad se vrati na teren.

S obzirom da se radi o najskupljem fudbaleru u igri, jasno je da će svaki tim koji želi da ga dovede morati da napravi čitav niz poteza, ne bi li stvorio dovoljno novca za takav transfer.

Osvrt na UCL Fantasy

U ovom tekstu nećemo se mnogo baviti Ligom šampiona, jer je preostalo više od deset dana do drugog kola. Ipak, treba obratiti pažnju na dva detalja:

1. U Ligi šampiona dozvoljeno je mnogo više izmena - po dve u svakom kolu, plus dodatni broj za početak svake dalje faze, a na to dodajte i da su izmene jeftinije (odnose 3 umesto 4 poena).

2. Ako je u Premijer ligi savet da koristite sigurne startere slabijih klubova radije nego igrače koji nemaju garantovan status u velikoj četvorci, Ligi šampiona treba prići na drugačiji način. Za tačno polovinu timova igra se završava posle šest kola, daljih osam odigraće osam utakmica, četiri tima igraće deset, dva dvanaest, a dva po trinaest utakmica. Zbog toga je ovde potrebno češće menjati ekipu i voditi računa o onome što sledi na proleće.

Strateško planiranje

Strateško planiranje je bitno i u Premijer ligi. Veoma je poželjno imati predstavu o tome kakav je raspored u sledećih nekoliko kola za svaku od ekipa, da biste mogli da planirate izmene po 2-3 nedelje unapred i tako štedite poene koje biste izgubili za eventualne dodatne izmene u nekom kolu.

Zbog toga spremamo dodatne menije u okviru igre, u kojima ćete moći da se upoznate sa brojnim detaljima iz Premijer lige.

Konačno, ovu epizodu bloga završićemo pozivom svim učesnicima (a u obe igre ukupno ih je znatno preko 10 hiljada) da pošalju svoje komentare u ovom blogu na sve teme vezane za igru (izuzev tehničkih, njih i dalje šaljite na fantasy@b92.net).

U narednim nedeljama pokrenućemo zatvorene lige, a otvorićemo i prostor za komunikaciju unutar njih kroz forum.

Pozdrav i - igrajte se sa nama!



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

simkke simkke 21:36 19.09.2008

Daj mi objasni samo jedno...

Zasto stavljamo rezerve kad se njihovi poeni ne racunaju, bar koliko ja vidim...
b92rian.clough b92rian.clough 21:01 20.09.2008

Re: Daj mi objasni samo jedno...

U slučaju da neko od igrača iz startnih 11 ne igra, ulazi neko od rezervnih igrača.

Dalje, postojanje klupe za rezerve olakšava posao oko transfera, evo primera:

Imate u timu odbrambenog igrača recimo Blekburna, koji igra sa Čelsijem u gostima, a posle toga ima tri lakše utakmice. Logično je da ćete ga staviti na klupu protiv Čelsija, i onda ga vratiti za sledeće tri utakmice.

Da nema klupe za rezerve, za taj manevar trebao bi vam po jedan transfer ove i sledeće nedelje, ovako štedite taj transfer za nešto korisnije.
simkke simkke 23:44 20.09.2008

Re: Daj mi objasni samo jedno...

b92rian.clough
U slučaju da neko od igrača iz startnih 11 ne igra, ulazi neko od rezervnih igrača.

Dalje, postojanje klupe za rezerve olakšava posao oko transfera, evo primera:

Imate u timu odbrambenog igrača recimo Blekburna, koji igra sa Čelsijem u gostima, a posle toga ima tri lakše utakmice. Logično je da ćete ga staviti na klupu protiv Čelsija, i onda ga vratiti za sledeće tri utakmice.

Da nema klupe za rezerve, za taj manevar trebao bi vam po jedan transfer ove i sledeće nedelje, ovako štedite taj transfer za nešto korisnije.


OK, hvala, makes sense
NNN NNN 23:08 19.09.2008

Čemu ovo služi, a uz to i ne radi?

Da li će biti i za NBA (tekstovi na blogu itakoto)?
b92rian.clough b92rian.clough 21:08 20.09.2008

Re: Čemu ovo služi, a uz to i ne radi?

Hoće.

Sistem NBA Fantasy igre je značajno drugačiji od ovog u fudbalu (zapravo, poklapa se samo osnovna koncepcija po kojoj statistika iz realnih utakmica utiče na fantasy rezultat).

Pre nego što igra počne moraćemo detaljno da se pozabavimo pravilima, a materijala za blog tokom sezone u NBA ima čak i više nego u fudbalu.
nestor92 nestor92 21:50 20.09.2008

Da li Ronaldo vredi 14 poena?

Mislim da se prosla godina za njega nece u potpunosti ponoviti, iako deluje zaista spremno i bice sigurno u samom vrhu po korisnosti. Prosle godine Ferguson nije imao resenje u napadu, ali ako se Bugarin bude brzo adaptirao i bude u pristojnoj formi, to ce promeniti koncepciju, pa mozda i donekle smanjiti ucinak Ronalda. Mada, s obzirom da je on u FF igrac sredine, sto znaci ekstra bod za svaki gol i ekstra bod za clean sheet ... ako prodam Drogbu i zamenim ga za Zakija ... pa iduce nedelje tapnem i Deka ...

Nekako se ne mogu oteti utisku da je Arsen Venger neunistiv. Taman mislite da je sa Hlebom i Flaminijem otisla i igra, kad eto Denilsona potpuno drugacijeg nego prosle godine i Nasrija. A jos se covek otarasio i Senderosa...

Iako je najavljeno da je ukljucena opcija promene cena, vidim da je jos uvek na snazi soc. model. Fiksne, unapred određene cene fudbalera. A sta mi menadjeri da radimo?
b92rian.clough b92rian.clough 06:33 21.09.2008

Re: Da li Ronaldo vredi 14 poena?

Biće promene cena veoma brzo, neke druge neodložne stvari su uticale na to još ne uđemo u tu akciju.

Već smo sistemski spustili cene igračima koji su napustili ligu (pošto ne možemo da ih pobrišemo iz igre, jer ih neki igrači imaju u svojim timovima).

A što se tiče Ronalda... Da totalno pređem u prvo lice, prošle sezone uzeo sam ga u drugom kolu i dao mu traku. Man Utd je igrao u Portsmouthu, a Ronaldo je dobio crveni karton - zbirna ocena minus 1 pomnoženo 2 puta za kapitena... Posle toga ga ne bih držao u timu ni da donosi 10 bodova u svakom kolu (a nije daleko).

On nije igrao u sledeće tri utakmice, u prvom kolu je imao tri boda (90 minuta bez primljenog gola, 0:0 sa Readingom), od šestog kola do kraja skupio je 280 bodova, dakle nekih osam i po poena po kolu.

Sad, ne bih ni da pokušam da pogodim kako će odigrati ove sezone. On je u 2006/2007 od oktobra do marta imao prosek od preko 6 poena po kolu i mislio sam da mu u 2007/2008 sledi slična, možda čak i nešto manje produktivna sezona, a on dao 42 gola.
nestor92 nestor92 22:41 23.09.2008

Re: Da li Ronaldo vredi 14 poena?

Jedino sto je izvesno je da nema zainteresovanih za raspravu o igri i to kako fudbalskoj tako i FF.

Kad je vec tako, samo mala intervencija. Kevin Dejvis iz Boltona je dao 3, a ne 2 gola. Onaj u proslom kolu se negde kod vas zagubio.

Pozdrav druze Klafe
simkke simkke 00:36 22.09.2008

Na osnovu cega

..se dobijaju kazneni poeni?
b92rian.clough b92rian.clough 08:24 26.09.2008

Re: Na osnovu cega

U Premijer ligi sistem je nepromenljiv od drugog do poslednjeg kola: za pravljenje više od jedne izmene po kolu, 4 poena po dodatnoj izmeni.

U Ligi šampiona sistem je nešto relaksiraniji, što bi rekao onaj pr dr iz MUP-a što je gostovao na B92 Info neko veče.

Bazično su dozvoljene dve izmene, a kazna je 3 poena, s tim što se u pojedinim kolima mogu vršiti i dodatne izmene.
ronin92 ronin92 11:23 25.09.2008

Ronaldo

bitna cinjenica je i da je Ronaldo igrao mec protiv Midlzbroa i dao prvi gol (ostala dva Gigs i Nani)...takodje kad je rec o povredama i ono shto je pomenuto da je fizicki spreman, treba reci da se dosta kalkulisalo sa njegovom povredom u smislu koliko je ozbiljna i da je na neki nacin malo "prolongiran" povratak na teren i zbog letoshnjeg prepucavanja sa Real Madridom...
b92rian.clough b92rian.clough 08:28 26.09.2008

Re: Ronaldo

Nisam baš siguran da su kalkulisali. Vratio se na teren dve nedelje pre najavljenog termina, a punih mesec dana pre prve prognoze (nisam siguran da bi se Real tako lako povukao da su znali da će moći da igra 14. septembra).

Drugo, dobro je za njega da se malo odmori, ako pogledaš šta se sad dešava sa Andersonom (drži ga na klupi, jer se raspada od iscrpljenosti, u junu igrao kvalifikacije za SP, u avgustu OI). A i tako uvek lagano ulazi u sezonu, tek od sredine oktobra obično uđe u formu (u sve tri dobre sezone je bilo tako - 2003/04, 2006/07, 2007/08).

Što se te utakmice tiče, izgleda da je mali Brazilac relativno dobro prošao, ništa nije puklo, ligamenti su izgleda ok. Baš je izgledalo jezivo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana