Osoba A, B ili C?

Zorana Z. Mihajlović Milanović RSS / 24.09.2008. u 11:58

 

Iako smo svakodnevno svedoci raznih vesti (mahom loših) koje zaokupljaju naše misli i život, ono što smo imali prilike da čujemo koliko juče, od ministra ruske Vlade je nešto što zaslužuje mnogo više od novinskih članaka, i našeg razočarenja.

Energetski sporazum Ruske Federacije i Srbije koliko može biti dobar u oblasti gasne privrede, toliko je težak i nepovoljan u oblasti naftne privrede Srbije, a zajedničko im je što je nedorečen u svemu osim u podatku o ceni po kojoj se vlasnički transformiše NIS.

Mnogo se prethodnih godinu dana pisalo o sporazumu, još je više bilo izjava vodećih političara koji su nas uveravali da je to nešto najbolje što se moglo desiti srpskoj ekonomiji i energetici.

Polako, kao u onom eksperimentu sa žabom (koju lagano zagrevaju) prihvaćena je teško objašnjiva stvarnost da Vlada zbog „viših ciljeva" ne poštuje sopstvenu odluku (a to je privatizacija NISa putem tendera, u I fazi u manjinskom iznosu), odnosno da takvom privatizacijom nacionalne naftne kompanije, kroz našu zemlju prolazi magistralni gasovod Južni tok. Taman kad smo to svarili, i nismo se potpuno skuvali, ili bar to nisamo osetili, promena vlade, i zvanično formiranje pregovaračnog tima, ulilo je nadu da je ipak moguće učiniti bar nešto na pospešenju ovakvog sporazuma.

Mnogo političkih razmirica, mržnje, jurnjave za kratkoročnim političkim poenima, ali i političkih obračuna je obeležilo ovaj Sporazum. A on, teško da je baš tako povoljan koliko se pojedini utrkuju da ga promovišu, „frljajući" se podacima koji su daleko od realnih. Sigurno da nema čoveka u ovoj zemlji koji ne bi voleo da bude na desetine hiljada novih radnih mesta, ili da prihodi od tranzitnih taksi budu preko 200 mil evra. Međutim, vreme politbirovskih saopštenja je prošlo. Ni Ajnštajn ne bi mogao dati rešenje jednačine, u kojoj su sve promenljive nepoznate - kada se ne zna ni gde gasovod ulazi, a gde izlazi iz Srbije, kog je kapaciteta, tj prečnika cev, niti koje će se metode koristiti za njihov obračun!! Mada, šta zna Ajnštajn, šta je tranzitna taksa u srpskoj političkoj areni.

Naslušali smo se prozivki i epiteta da su jedni patriote, drugi izdajnici, jedni su anti-ruski a treći pro zapadno orjentisani...a retko ko da se setio da smo mi svi građani jedne male države na Balkanu, koja pored povoljnog geostrateškog položaja u regionu, nije bogata niti energetskim resursima, niti izgleda zrelim i vizionarskim političarima.

U Srbiji potrošnja energije raste, i to po prosečnoj godišnjoj stopi od 3-5%. Uvozna energetska zavisnost je već danas viša od one koja se projektuje za 2015.godinu. Uvoz energije bilo da je u pitanju el.energija, nafta ili gas tek će rasti. Mogli smo mi imati i bolju startnu poziciju, ali samo radi nas samih je nemamo. Jer kako objasniti da osam godina nije započeta izgradnja ni jednog elektroenergetskog kapaciteta (i ne zna se kada će), ili što se o vlasničkoj transformaciji NISa govori isto toliko vremena, dok je od subvencija i razlike u višoj ceni rafinerijske prerade, NIS do danas mogao imati jos jednu ali tehnološki modernu i savremenu rafineriju Pančevo.

Postojanje jednog pravca dotoka gasa, ne samo da nije energetski bezbedno već zemlju stavlja u težak položaj prihvatanja visokih tranzitnih taksi koje se plaćaju za prolaz gasa kroz Mađarsku. Sa stanovišta planova gasifikacije Srbije, njegov kapacitet već danas nije dovoljan. Pitanje postojanja drugog pravca je pitanje budućeg razvoja, i to svakako treba da bude krak Južnog toka, pristojanog magistranog kapaciteta, koji nije „min 10mlrd m3", nego preko 15mlrd m3 (ne treba zaboraviti da je Srbija je pre samo tri godine potpisala Memorandum o izgradnji ovakvog gasovoda kroz Srbiju kapciteta 18 do 20mlrd m3, tada bez uslovljavanja i vezanih trgovina).

Šta se promenilo, ne samo za tri godine, vec za par meseci vreme je da se sazna.

Oktobra prošle godine, ruska delegacija je u Beogradu razgovarala sa najvišim zvaničnicima naše vlade -  od premijera, potpredsednika do ministara...Tadašnji ministar energetike A.Popović, je svojim izjavama pokušao da pobije sumnje ne samo autora ovog Bloga, već i drugih analitičara, da "Gazpromnjeft" želi većinsku privatizaciju NIS-a, nazvavši ih „spekulacijama, pošto bi to bilo u suprotnosti sa važećom Strategijom privatizacije nacionalne naftne kompanije koja predviđa prodaju manjinskog paketa akcija strateškom partneru" (A.Popović, 08.oktobar 2007.godine, dnevni list Danas)

Samo dva meseca kasnije, početkom decembra 2007.godine, ruski ambasador u Beogradu, je istom ministru predao predlog pred-Sporazuma Srbije i R.Federacije u oblasti energetike. I gle čuda! pored kraka gasovoda za koji se ne zna da li je magistralni, podzemnog skladišta gasa koje je predviđeno sa samo 50% mogućeg kapaciteta, tu se našla i većinska privatizacija NISa, i to za 400 mi €, uz planirane investicije od min 500 mil €.

Iako je to bio predSporazuma, do januara 2008.godine kada je i potpisan u Moskvi, nije pretrpeo nikakvu dopunu ili promenu, pa je prerastao u Sporazum, najnepovoljniji u odnosu na sve druge koje je Rusija potpisala sa drugim zemljama kroz koje se planira prolaz Južnog toka - od vezane trgovine, do manjinskog ućešća srpske strane u novoj komapniji koja će imati zadatak izgradnje i upravljanja gasovodom.

Ono što je pretrpelo promene jeste budžet Srbije, koji je smanjen za još preko 400 hilj evra, za iznos koji je plaćen konsultantu kako bi uradio procenu kapitala NISa (prvi put urađenu). Konsultant kao i svaki konsultant, zadatak je prihvatio, a u rezultatu se ogradio od svega i svačega, gotovo i od samog sebe.

Bez obzira na sve, neke bitne odrednice su morale naći mesto u pregovaranju. Ili smo očekivali da kao u onom vicu kada se Piroćanac moli Bogu da dobije na lutriju, a ovaj mu kaže „pa kupi srećku!.", i smo i mi očekivali da će ruska strana da vodi računa o srpskim intersima i viziji razvoja!!!

Kod gasovovoda ključna su pitanja većeg kapaciteta i skladišta, a kod NISa statusa domaće nafte i većih investicija.  

Zašto to nije urađeno je bilo pitanje spekulacija, sve do juče, kada je ruski ministar jasno rekao „Dobro, nemojte da prodajete ako vam je jeftino. Vi ste procenili, vi ste ponudili cenu, mi smo kazali da pristajemo" (23.09.2008. ministar za vanredne situacija R.Federacije Šojgu, B92)".

Dakle nemamo pravo da se ljutimo ni na koga, osim na nas same. Ruska strana je vrlo jasno znala šta hoće, i to je dobila, uz minimalne troškove. Uz našu neslogu, izdaju, i politička trvenja, cena koju će Srbija plaćati biće visoka.

Svi mi danas ne samo da imamo pravo, već moramo da znamo KO se to brecnuo da bez prave procene, javnosti...ponudi dve stvari: jedna je vlasništvo nad 51% NISa, a druga je cena od 400 mil € plus investicije!!?

Imenom i prezimenom, funkcijom.

Ovo je pitanje za Agenciju za borbu protiv korupcije, ili Komisiju, ovo je pitanje za državne organe od policije do svakojakih službi, ovo je pitanje nacionalne bezbendosti.

KO IMA TAKVO PRAVO?

A ako odgovora ne bude, onda je jasno da nema razlike.

A ako ima poricanja, onda neko laže.

Svi su pred zakonom jednaki, prema tome bio premijer, predsednik, vice premijer, ministar bio radnik, ili lekar..svako ima ime i prezime, i mora da preuzme odgovornost.



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 12:16 24.09.2008

BRAVO

BRAVO za tekst.

Da li ce IKADA ova zemlja dobiti sudove koji ce da sude akterima ovako velike stete za sve nas ili cemo i dalje da placamo nazovi eksperte da nam ovoliku stetu prave, placamo ih, debelo, oni su sve bogatili licno, a mi sve siromasniji i uskoro necemo imati sta vise da prodamo. Da li su u pitanju provizije koje neko ispod stola dobija da bi nama napravio ovoliku stetu, to je zapravo pravo pitanje za Agenciju za borbu protiv korupcije koju upravo sada pretumbavaju i preoblikuju da im ne bi smetala u biznisu? Bilo je i takvih spekulacija po zutoj stampi a kada procitam sve ovo pomislim da je to moguce?

Ko ce za to da ODGOVARA?
antioksidant antioksidant 12:46 24.09.2008

Re: BRAVO

Da li ce IKADA ova zemlja dobiti sudove koji ce da sude akterima ovako velike stete za sve nas

Ko ce za to da ODGOVARA?

posto su u pitanju manje vise politicke odluke, za pocetak odgovornost treba traziti na izborima.

ali nesto sumnjam

tema je suvise kompleksna da ni se upakovala u lep, jasan i jednostavan predizborni slogan

tako da nam ostaje samo da placemo i placamo



ps - osmeh na kraju je zbog sunca napolju

pozz
medjutim92 medjutim92 13:05 24.09.2008

Re: BRAVO

[quote=
antioksidant]
ps - osmeh na kraju je zbog sunca napolju

I to je nekakvo smanjenje energetske zavisnosti :)

Re: BRAVO

BRAVO za tekst.

Da li ce IKADA ova zemlja dobiti sudove koji ce da sude akterima ovako velike stete za sve nas ili cemo i dalje da placamo


Hvala.

svedoci smo da ta prica sa sudovima, preuzimanjem odgovornosti...kod nas ide vrlo tesko.
Na zalost, zaista sam misljenja da se racuni moraju polagati o tome sta se radim, i kako...Na kraju to se radi u porodici, medju prijateljima....a da ne govorimo koliko je vazno u drzavi.
Mi biramo politicare, iz nasih prihoda se izdvajaju sredstva za funkcionisanje...ne samo da je moralno da znamo, vec je to obaveza sa njihove strane. A ako nece, onda je nasa obaveza da trazimo.
antioksidant antioksidant 12:43 24.09.2008

!

U Srbiji potrošnja energije raste, i to po prosečnoj godišnjoj stopi od 3-5%. Uvozna energetska zavisnost je već danas viša od one koja se projektuje za 2015.godinu


dobra projekcija nema sta

Re: !

Srbiji potrošnja energije raste, i to po prosečnoj godišnjoj stopi od 3-5%. Uvozna energetska zavisnost je već danas viša od one koja se projektuje za 2015.godinu

dobra projekcija nema sta


Da, bas tako.
Puno puta sam komentarisala srpsku strategiju energetiku, pocev od njenog obima do onoga sto je u njoj, polaznih podataka,..
kako su godine prolazile, i kako se nista iz nje nije realizovalo, pocela sam da komentarisem da, ako se ne moze dopuniti, ono bar da se nesto iz nje ostvari. Iz srpske strategije je proistekao dokument Program ostvarenja strategije, koji tek interesantan...I cak postoji obaveza da Min.energetike prati njegovo ostvarenje..i o tome informise vladu!!
ono sto me nervira, sto ne mogu da razumem, i zbog cega zaista mislim da nemamo zrele politicare..jeste da mi nikada nismo culi ni jedan Izvestaj ili da je obajsnjeno sta su uzroci zbog kojih se neke stvari iz Programa nisu realizovale.
To sto ispunjavamo odredjene forme jer nam je to neko trazio...pa imamo dokumente, a onda nam stoje na sajtovima..i hvataju prasinu..je za mene gore nego da ih nemamo.
A vreme prolazi.
mungos92 mungos92 12:48 24.09.2008

Vetrenjace, suncani kolektori...

... i jos neke "alternativne" novotarije, redukovali bi potrebe Srbije za uvozom energije bar za 50%.

2. Imajuci u vidu tehnoloski nivo NIS-a (citaj: tehnolosku zastarelost, prim. Mung.), dil 400+500 milijuna mi izgleda sasvim OK, da se elegantno "otarasimo" jednog od najvecih gutaca para poreskih obveznika RS.

Mungos, The Don Kihot Sa Razlogom
antioksidant antioksidant 12:59 24.09.2008

Re: Vetrenjace, suncani kolektori...

Imajuci u vidu tehnoloski nivo NIS-a (citaj: tehnolosku zastarelost, prim. Mung.), dil 400+500 milijuna mi izgleda sasvim OK, da se elegantno "otarasimo" jednog od najvecih gutaca para poreskih obveznika RS.

da je u dil ukljucena i obaveza novog vlasnika da podigne tehnolosku opremljenost bar do dostizanja minimalnih ekoloskih standarda - rado bih se slozio sa tobom.
mungos92 mungos92 13:22 24.09.2008

Re: Vetrenjace, suncani kolektori...

antioksidant
Imajuci u vidu tehnoloski nivo NIS-a (citaj: tehnolosku zastarelost, prim. Mung.), dil 400+500 milijuna mi izgleda sasvim OK, da se elegantno "otarasimo" jednog od najvecih gutaca para poreskih obveznika RS.

da je u dil ukljucena i obaveza novog vlasnika da podigne tehnolosku opremljenost bar do dostizanja minimalnih ekoloskih standarda - rado bih se slozio sa tobom.


Koliko znam -jeste!

Mungos, The Pomalo Obavesten
antioksidant antioksidant 13:35 24.09.2008

Re: Vetrenjace, suncani kolektori...

Koliko znam -jeste!

Mungos, The Pomalo Obavesten

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у области нафтне и гасне привреде

Члан 1.
Стране ће пружити помоћ око пројектовања, изградње и коришћења објеката у оквиру реализације следећих пројеката:
.......
реконструкција и модернизација технолошког комплекса који припада Акционарском друштву „Нафтна индустрија Србије“, Република Србија

Члан 11.
Српска Страна за реализацију пројеката наведених у члану 1. овог споразума обезбеђује:
......
задржавање у периоду до завршетка реконструкције и модернизације технолошког комплекса Акционарског друштва „Нафтна индустрија Србије“ важећих захтева у погледу квалитета продуката од прераде нафте који се производе.


njihova obaveza je opsta neprecizna formulacija o modernizaciji a ne spominje se do kog nivoa

nasa obaveza je da ne smemo da podizemo ekoloske standarde ako oni nisu spremni

lose znas


mungos92 mungos92 13:48 24.09.2008

Re: Vetrenjace, suncani kolektori...

antioksidant
Koliko znam -jeste!

Mungos, The Pomalo Obavesten

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у области нафтне и гасне привреде

Члан 1.
Стране ће пружити помоћ око пројектовања, изградње и коришћења објеката у оквиру реализације следећих пројеката:
.......
реконструкција и модернизација технолошког комплекса који припада Акционарском друштву „Нафтна индустрија Србије“, Република Србија

Члан 11.
Српска Страна за реализацију пројеката наведених у члану 1. овог споразума обезбеђује:
......
задржавање у периоду до завршетка реконструкције и модернизације технолошког комплекса Акционарског друштва „Нафтна индустрија Србије“ важећих захтева у погледу квалитета продуката од прераде нафте који се производе.


njihova obaveza je opsta neprecizna formulacija o modernizaciji a ne spominje se do kog nivoa

nasa obaveza je da ne smemo da podizemo ekoloske standarde ako oni nisu spremni

lose znas




Sta je tu sporno?

Mungos, The Lose Zna
antioksidant antioksidant 13:59 24.09.2008

Re: Vetrenjace, suncani kolektori...

Sta je tu sporno?

Mungos, The Lose Zna

nista

pazi mungose, ovaj sporazum je previse kompleksan da bi se kacili za jedan clan. meni je samo zao sto nismo (srpska strana) insistirali na podizanju ekoloskih standarda. stvarno me briga za cenu. tih 400 mio je meni mnogo, drzavi je nista (potrosi to za pola godine u previse darezljivom budzetu). ali imali smo mogucnost da nateramo nekog drugog da napravi taj nis da nas ne truje vise.

to nismo iskoristili. jos smo se ovim sporazumom odrekli prava da ga teramo na podizanje ekostandarda kasnije.

to mi je problem.

a to da li je nis dat ispod cene - druga je to tema

pozdrav
mungos92 mungos92 14:11 24.09.2008

Re: Vetrenjace, suncani kolektori...

antioksidant
Sta je tu sporno?

Mungos, The Lose Zna

nista

pazi mungose, ovaj sporazum je previse kompleksan da bi se kacili za jedan clan. meni je samo zao sto nismo (srpska strana) insistirali na podizanju ekoloskih standarda. stvarno me briga za cenu. tih 400 mio je meni mnogo, drzavi je nista (potrosi to za pola godine u previse darezljivom budzetu). ali imali smo mogucnost da nateramo nekog drugog da napravi taj nis da nas ne truje vise.

to nismo iskoristili. jos smo se ovim sporazumom odrekli prava da ga teramo na podizanje ekostandarda kasnije.

to mi je problem.

a to da li je nis dat ispod cene - druga je to tema

pozdrav


Uopste me ne zabrinjava pitanje podizanja ekostandarda NIS-a, jer to jednostavno MORA da se uradi ASAP. Ako hocemo bar da stanemo na otirac EU.
Dalje, mislim da su "momci" dobro uradili dil sa Rusima, posebno kada se uzmu u obzir neke (spoljno)politicke okolnosti. Pa i po cenui prekoracenja ovlascenja od strane nekih iz nase momcadi... Hope you understand?

Mungos, The Objektivan
antioksidant antioksidant 14:16 24.09.2008

Re: Vetrenjace, suncani kolektori...

Uopste me ne zabrinjava pitanje podizanja ekostandarda NIS-a, jer to jednostavno MORA da se uradi ASAP. Ako hocemo bar da stanemo na otirac EU.

e vidis mene zabrinjava.

nisam siguran da taj "otirac" ima toliku snagu da nas natera na normalno ponasanje. mi smo se sporazumom odrekli mogucnosti da primoravamo nis (ciji god on bio) da podize standarde.

Dalje, mislim da su "momci" dobro uradili dil sa Rusima, posebno kada se uzmu u obzir neke (spoljno)politicke okolnosti. Pa i po cenui prekoracenja ovlascenja od strane nekih iz nase momcadi... Hope you understand?


razumem da ti tako mislis.

necu ti blanko verovati

hope you don't ask?
mungos92 mungos92 14:22 24.09.2008

Re: Vetrenjace, suncani kolektori...

antioksidant
Uopste me ne zabrinjava pitanje podizanja ekostandarda NIS-a, jer to jednostavno MORA da se uradi ASAP. Ako hocemo bar da stanemo na otirac EU.

e vidis mene zabrinjava.

nisam siguran da taj "otirac" ima toliku snagu da nas natera na normalno ponasanje. mi smo se sporazumom odrekli mogucnosti da primoravamo nis (ciji god on bio) da podize standarde.

Dalje, mislim da su "momci" dobro uradili dil sa Rusima, posebno kada se uzmu u obzir neke (spoljno)politicke okolnosti. Pa i po cenui prekoracenja ovlascenja od strane nekih iz nase momcadi... Hope you understand?


razumem da ti tako mislis.

necu ti blanko verovati

hope you don't ask?


Nope!

Mungos, The Ne Pita
antioksidant antioksidant 14:25 24.09.2008

Re: Vetrenjace, suncani kolektori...

Nope!

Mungos, The Ne Pita

not even apple pita?

Re: Vetrenjace, suncani kolektori...

[/i][i]njihova obaveza je opsta neprecizna formulacija o modernizaciji a ne spominje se do kog nivoa

nasa obaveza je da ne smemo da podizemo ekoloske standarde ako oni nisu spremni


Upravo ovakve stvari su trebale da budu, i treba da budu deo pregovora..A kod nas se pregovori nisu ni vodili, iako jasno u Sporazumu pise da mogucnost pregovaranja postoji do kraja 2008.godine..
Do formiranja Pregovarackog tima, pregovora nije bilo, ili su oni bili potpuno tajni... a ako ih je bilo tajnih, onda oni nisu doprineli promeni tj dopuni ili poboljasanju po nas
Od formiranja pregovarackog tima, pa do danas..kada se uzmu u obzir izjave Sojguja..jasno da nista nije postignuto..
Velika steta.

Re: Vetrenjace, suncani kolektori...

Dalje, mislim da su "momci" dobro uradili dil sa Rusima, posebno kada se uzmu u obzir neke (spoljno)politicke okolnosti. Pa i po cenui prekoracenja ovlascenja od strane nekih iz nase momcadi... Hope you understand?

Kako se i kojim tempom podici ekoloski ili svi ostali standardi...to takodje mora da se nadje u ugovoru, i vrlo je pipavo, i direktnoj vezi sa visinom investicija u NIS. A one nisu dovoljne u visini od 500 mil evra
Mislim da su Rusi odlicno uradili svoj posao..., a da su se nasa momcad zaigrala da ne kazem preigrala.
I jos jednom su pokazali da silan novac koji je odlazio na NIS poslednjih jos malo pa deset godina, je odlazio svuda samo ne tamo gde treba..jer da jeste mi bi danas imali jednu od najrazvijenih naftnih kompanija u JI Evropi..i kao takvi bi kretali u pregovore, dokapitalizacije... i sl, ili ucestvovali u kupovini drugih kompanija...
Ovako treba da budemo zadovoljni, jer cemo sada Uredbom da cuvamo i Gazpromnjeft par godina dok on ne modernizuje NIS!!!
mungos92 mungos92 09:34 25.09.2008

Re: Vetrenjace, suncani kolektori...

Zorana Z. Mihajlović Milanović
I jos jednom su pokazali da silan novac koji je odlazio na NIS poslednjih jos malo pa deset godina, je odlazio svuda samo ne tamo gde treba..jer da jeste mi bi danas imali jednu od najrazvijenih naftnih kompanija u JI Evropi.


That's it!

Mungos, The Realan
antioksidant antioksidant 09:58 25.09.2008

Re: Vetrenjace, suncani kolektori...

That's it!

Mungos, The Realan

yep


antioksidant, the agreeable

ps - nasa momcad.

ha, ha ...
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:08 24.09.2008

Nisu jasna vasa pitanja

Procitao sam sa zanimanjem, jer tema je sama po sebi ne samo aktuelna, vec vazna i interesantna.
Vidim da imate dosta relevantnih pokazatelja, premda tokom pisanja sebi dozvoljavate slobodu da "delite lekcije" kao:
Zorana Z.
...a retko ko da se setio da smo mi svi građani jedne male države na Balkanu, koja pored povoljnog geostrateškog položaja u regionu, nije bogata niti energetskim resursima, niti izgleda zrelim i vizionarskim političarima.

Ovo da nemamo "zrele i vizionarske politicare" vam bas i nije trebalo. Ako ostavimo po strani mogucnost da ni politicari, takvi kavi jesu, nisu zadovoljni sa narodom (sic), podseticu na staru floskulu "da svaki narod ima politicare kakve zasluzuje". Dakle, ti falicni politicari o kojima govorite su izabrani nasim glasovima.
Dalje, nije sporno da se u ovaj aranzman Srbije sa Rusijom uslo brzopleto, uz rukovodjenje nekim visim interesima. Mozda se za trenutak zaboravilo ono staro pravilo: Bratstvo za bratstvo, ali sira za pare". Ali ostaje cinjenica da smo - usli u tu igru. (Zasto se ne pitate da li su ranije privatizacije bile idealne, recimo Sartid u Smederevu i mnoge druge?)

Ministar Dinkic je umnogome odgovoran, shodno nastupima u javnosti, sto se sve vreme ponasa kao mali Djokica, zamajavuci ovaj narod da cemo mi naknadno da namagarcimo Ruse i da trazimo da plate vise od onog sto je vec dogovoreno. Ako on nije kriv po drugim osnovima (nije se ova privatizacija vrsila bez njegovog ucesca) onda bi morao samo zbog toga da da ostavku.
Juce su Rusi ovde istupili ostro, sa pravom. Rekli su to sto ste vi naveli. Medju redovima je bilo: ako vam se ne svidja, izvolite prekinite sporazum, ako imate petlju.
Usli smo u tamni vilajet, niti valja da se nastavi realizacija sporazuma niti valja da se prekine.
IPAK, ja licno smatram da, i pored svih vidljivih manjkavosti, treba ici dalje, jer POSTOJE I MNOGE PREDNOSTI, nemojmo da kukumavcimo i gledamo samo negativnosti, posao se treba sagledavati U CELOSTI.
Na kraju, slazem se s vama da treba da se javnosti kaze ko je
Zorana Z.... Svi mi danas ne samo da imamo pravo, već moramo da znamo KO se to brecnuo da bez prave procene, javnosti...ponudi dve stvari: jedna je vlasništvo nad 51% NISa, a druga je cena od 400 mil € plus investicije!!?
Imenom i prezimenom, funkcijom.
Ovo je pitanje za Agenciju za borbu protiv korupcije, ili Komisiju, ovo je pitanje za državne organe od policije do svakojakih službi, ovo je pitanje nacionalne bezbendosti.
KO IMA TAKVO PRAVO?

premda nam to saznanje (imenom i prezimenom coveka) nece bas olaksati situaciju.

P. S. Ne zaboravimo, dolaze teska vremena za privlacenje stranih investicija. Ako bismo (hipoteticno) prekinuli ovaj dil sa Rusima, imali bismo problema (kao sto imamo sa Borom i drugima) da nadjemo NOVOG DOBROG PARTNERA, ako postoji bolji od Rusije.
Daj Boze da imamo vise srece oko privatizacije JAT i ostalih...
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:41 24.09.2008

Re: Nisu jasna vasa pitanja

I jos nesto. Slazem se sa ovim
Ono što je pretrpelo promene jeste budžet Srbije, koji je smanjen za još preko 400 hilj evra, za iznos koji je plaćen konsultantu kako bi uradio procenu kapitala NISa (prvi put urađenu). Konsultant kao i svaki konsultant, zadatak je prihvatio, a u rezultatu se ogradio od svega i svačega, gotovo i od samog sebe.


Ja tu, opet, vidim krivicu ministra Dinkica. Imam osecaj da je on bio taj koji je trazio da se izvrsi nova procena i da se plati pola miliona evra, a za to smo dobili procenu koja nam nista ne vazi, mozemo je macku okaciti o rep... Sta nam je trebala ta nova procena? Ako bismo danas ponovo dali nekoj nezavisnoj firmi pola miliona evra da izvrsi (trecu?) procenu ona bi izasla sa novom brojkom... Cemu to? Naravno, Dinkic ce reci da je odluku da se trazi procena i plati pola miliona evra donela vlada... pa necemo li valjda da ocekujemo da cela vlada padne zbog toga? Ali on je jahao na tome, on je "hipnotisao" ostale u vladi, pa su se oni slozili... na necemu sto trezni ne bi smeli.
U svakom slucaju, bilo je pogresno izlaziti s novom procenom "kako bismo uplasili Ruse i ubedili ih da daju jos neku kintu odozgo". Zasto bi.
mariopan mariopan 14:13 24.09.2008

Re: Nisu jasna vasa pitanja

Ja ne vidim krivicu ministra Dinkica ja ga vidim medju resetkama...)))))
Vidovita Vidovcica.

Re: Nisu jasna vasa pitanja

Ovo da nemamo "zrele i vizionarske politicare" vam bas i nije trebalo. Ako ostavimo po strani mogucnost da ni politicari, takvi kavi jesu, nisu zadovoljni sa narodom (sic), podseticu na staru floskulu "da svaki narod ima politicare kakve zasluzuje". Dakle, ti falicni politicari o kojima govorite su izabrani nasim glasovima.
Dalje, nije sporno da se u ovaj aranzman Srbije sa Rusijom uslo brzopleto, uz rukovodjenje nekim visim interesima. Mozda se za trenutak zaboravilo ono staro pravilo: Bratstvo za bratstvo, ali sira za pare". Ali ostaje cinjenica da smo - usli u tu igru. (Zasto se ne pitate da li su ranije privatizacije bile idealne, recimo Sartid u Smederevu i mnoge druge?)


upravo zato sto mi biramo te iste politicare, zato i pisem, i mislim da dobro moramo da promislimo i da prestanemo da razmisljamo po sistemu - samo da gore ne bude...
Postoje mogucnosti i one moraju da se iskoriste...potpuno.. jer ako se ne iskoriste onda ona razlika izmedju toga koliko se moglo, a koliko se postiglo je CIST GUBITAK koji prerasta u progresiju.
I koliko god govorili o visim interesima...., da je postojao, i da postoji dogovor, jedistvo, jasna strategija oko nekih bitnih pitanja...Energetski sporazum bi bio daleko povoljniji, i u delu koji se odnosi na formiranje zajednicke kompanije sa Srbijgasom gde Srbija ima manjinski udeo (49%), i u delu oko NISa.
Ali nasi politicari nisu znali sta hoce. Samo pitanje Naftagasa je dovoljno samo po sebi kompleksno.
Rusi su jos prosle godine bili pripremljeni za tender za NIS.., a onda su se predomislili. Promena odluke je bila podstaknuta direktnim i indirektnim porukama srpskih predstavnika, ko god to bio.
Uopsta ta bahatost u odnosu prema sopstvenoj zemlji, nas kosta.
pitanje drugih privatizaciaj koje pominjente, potpuno se slazem, ali ja se bavim pre svega energetikom..te o tome ne pisem. Ali recimo pitanje privatrizacije beopterola i njegov dalji razvoj, i produzenje ugovora jer partner (LukOil) nije u ugovorom predvidjenom roku postovao ulaganja...jer upravo primer kako kod nas sve moze...Los primer
Pitanje Bora je isto tako problem, ali ne zato sto za Bor niko nije bio zainteresovan..jjer za 8 godina ova kompanija je mogla nekoliko puta dobiti partnera, i onaj kraj dole ne bio toliko nerazvijen. Problem je u trvennjima i razmiricama, odnosno nema jasnih kriterijuma..a kada toga nema, svako gura koliko moze, i koga moze i gde ima interesa.

Takodje iako kazete premda nam to saznanje imenom i prezimenom coveka nece olaksati situaciju - mislim da niste u pravu. mozda nece olaksati situaciji, ali ce se shvatiti da tako vise ne moze da se radi, i da ovo nije Nedodjija, niti smo mi ovce. Jer potpuno se slazem, nije ovo jedina stvar koja se desila na ovaj nacin...
I to nije nikakav lov na vestice..., jer toga nam je takodje valjda dosta. Ovde je rec o pravima i odgovornostima onih koji vode ovu drzavu.
bene_geserit bene_geserit 20:02 24.09.2008

detalji?

Sta je sve deo ovog dila?
- kes za 51% NISa (OK to se zna - 400 M eura; koliko god se Dinic hvatao za to ovo je najmanje bitan deo)
- investicije za modernizaciju postrojenja NISa (zna se suma 500+ M eura, ne znaju se rokovi?)
- do kada ce da ostane monopol NISa u Srbiji (ovo je koliko shvatam vrlo bitno; jel' definisano)
- status domace nafte (takse na koriscenje busotina?)
- krak gasovoda Juzni tok (min 10 G m^3)
- skladiste gasa u Banatskom Dvoru (minimalni kapacitet se isto zna)
- kako se deli profit od transporta gasa
- kako se vrsi oporezivanje (da li postoje neke poreske olaksice za ove firme)
- prosirenje bescarinskog sporazuma sa Rusijom na automobile?

Da su nam rusi zavrnuli ruku, to je valjda jasno. Da smo pregovarali u najgore moguce vreme po nas, jesmo (nekako uvek tako bude) - u vreme najvece frke oko Kosova. Da rusi mogu da grade gasovod kroz Rumuniju umesto kroz Srbiju i to je jasno, pa mogu da nas ucenjuju.

Interesantno je da li je prosirenje bescarinskog sporazuma sa Rusijom na automobile stvarno nezvanicni deo dila kao sto se suska (pogotovo u svetlu ugovora sa Fijatom).
Usput, bice tek interesantno oko ugovora sa Fijatom koliko je on povoljan/nepovoljan po Srbiju.

Ja na celu stvar ovako gledam:
- da nasi politicari brinu samo za svoje dupe to je tacno, i da nisu previse sposobni takodje, da vole da sklapaju ovakve dilove u cilju predizborne propagande isto tako, da uzimaju provizije vrlo izvesno
- sa druge strane mi bas i nismo privlacna destinacija za investitore koji rade cisto i posteno, hronicno nestabilna politicka situacija; moramo da dajemo sve moguce olaksice da bi privukli nekoga
- vrednost NISa kao takvog je problematicna, da danas donesemo ekoloske zakone i da otvorimo trziste mogli bi samo da stave katanac na bravu; koliko ima investitora spremnih da uloze u modernizaciju NISa (koliko ja znam skoro da ih nema)?
- slazem se da je osnovni problem ovog ugovora to sto je neprecizan i nedorecen (valjda ce da ga preciziraju ovim pregovorima, da makar znamo o cemu pricamo)
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:13 24.09.2008

Re: detalji?

Bene geserit
Ja na celu stvar ovako gledam:
- da nasi politicari brinu samo za svoje dupe to je tacno, i da nisu previse sposobni takodje, da vole da sklapaju ovakve dilove u cilju predizborne propagande isto tako, da uzimaju provizije vrlo izvesno
- sa druge strane mi bas i nismo privlacna destinacija za investitore koji rade cisto i posteno, hronicno nestabilna politicka situacija; moramo da dajemo sve moguce olaksice da bi privukli nekoga
- vrednost NISa kao takvog je problematicna, da danas donesemo ekoloske zakone i da otvorimo trziste mogli bi samo da stave katanac na bravu; koliko ima investitora spremnih da uloze u modernizaciju NISa (koliko ja znam skoro da ih nema)?
- slazem se da je osnovni problem ovog ugovora to sto je neprecizan i nedorecen (valjda ce da ga preciziraju ovim pregovorima, da makar znamo o cemu pricamo)


Ok, vi ste dali dosta podataka i na kraju misljenje kako gledate na celu stvar, ali opet to su uopstene konstatacije (koje svakako stoje). Nema jasnog zakljucka sta (po vasem misljenju) treba raditi. Na kraju kazete da u pregovorima treba precizirati mnoge stvari koje su za sada nejasne, sa tim se slazem, ali ni tu mi nemamo previse odresene ruke, jer ce i tu Rusi da nas zavlace kako njima odgovara.
Izbegli ste da kazete da treba da prekinemo dil (ako se uopste moze prekinuti). Ja smatram, kao sto sam vec rekao, da ne treba. Prema tome, ja se slazem da treba u daljim pregovorima nastojati da se dobije sto se moze dobiti, ali je potpuno moguce da cemo na kraju krajeva da (ipak) legnemo na rudu i prihvatimo ono sto Rusi sami hoce da rade.
Drugim recima, hipoteticno pitam da li narod treba da izadje na ulice i da protestvuje protiv loseg vodjenja celog tog posla? Ili da trazi da padne vlada?
Ne verujem da je ta opcija moguca.
bene_geserit bene_geserit 22:34 24.09.2008

Re: detalji?

vladimir petrovic
Nema jasnog zakljucka sta (po vasem misljenju) treba raditi. Na kraju kazete da u pregovorima treba precizirati mnoge stvari koje su za sada nejasne, sa tim se slazem, ali ni tu mi nemamo previse odresene ruke, jer ce i tu Rusi da nas zavlace kako njima odgovara. Izbegli ste da kazete da treba da prekinemo dil (ako se uopste moze prekinuti).

Nisam ja dao nikakve podatke nego postavio pitanja, rek'o neko zna vise pa ce sad da izadje sa podacima da svi znamo vise o temi, pa da mozemo bolje da diskutujemo.
Kako bilo ko moze da ima misljenje tipa ovo je dobro ili nije dobro za Srbiju na osnovu ovako neceg nedefinisanog (ako izuzmemo navijacke komentare rusofila i rusofoba)?

Ono sto svi znamo da nije dobro za nas je koriscenje ovog i drugih poslova u cilju predizborne propagande. A posto je kod nas dokazano da je pamcenje naroda kratko a misli se od danas do sutra, politicari imaju dvostruki interes da sklope dil koji nije bas sjajan za Srbiju: prvi mito, drugi sto vise dilova (kakvih god) to vise predizbornih poena.
Uostalom, dovoljno je pogledati kako je DS iskoristio dil sa Fijatom (za koji je veliko pitanje koliko je koristan za Srbiju) u svrhe predizborne propagande.

Re: detalji?

Ja na celu stvar ovako gledam:
- da nasi politicari brinu samo za svoje dupe to je tacno, i da nisu previse sposobni takodje, da vole da sklapaju ovakve dilove u cilju predizborne propagande isto tako, da uzimaju provizije vrlo izvesno
- sa druge strane mi bas i nismo privlacna destinacija za investitore koji rade cisto i posteno, hronicno nestabilna politicka situacija; moramo da dajemo sve moguce olaksice da bi privukli nekoga
- vrednost NISa kao takvog je problematicna, da danas donesemo ekoloske zakone i da otvorimo trziste mogli bi samo da stave katanac na bravu; koliko ima investitora spremnih da uloze u modernizaciju NISa (koliko ja znam skoro da ih nema)?
- slazem se da je osnovni problem ovog ugovora to sto je neprecizan i nedorecen (valjda ce da ga preciziraju ovim pregovorima, da makar znamo o cemu pricamo


Upravo je nedorecenost Sporazuma i Protokola, ostavila mogucnost za pregovaranje.
Od kapaciteta gasovoda, koji se ne moze znati dok studija izvodljivosti celog gasovoda Juzni tok, ne bude gotova, a to ce biti verovatno u I kvartalu 2009.godine, kapaciteta skladista gasa..do dinamike ulaganja u NIS. Pitanje domace nafte je nesto o ceme se moralo voditi racuna. Srbija nije Irak po bogatstvu u nafti, ali je ima za narednih 50tak godina, i ona cini 20% danasnje potrosnje, uz uljne skriljce koje imamo u ogromnim kolicinama (kvalitetne i danas vec vrlo isplative za eksploataciju) za isto toliko godina, mogli smo biti preko 50% samodovoljni u decenijama koje dolaze. Zato mislim da ta kratkovidost u razmisljanjima pri donosenju odluka, nece imati posledice danas, ili dok traju mandati postojecih..., ali to ce se osetiti u srednjem i dugom roku. Valjda treba da se trudimo i cinimo da zaista gradimo odrzivu ekonomiju i energetiku.
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:05 25.09.2008

Re: detalji?

Bene Geserit
Ono sto svi znamo da nije dobro za nas je koriscenje ovog i drugih poslova u cilju predizborne propagande. A posto je kod nas dokazano da je pamcenje naroda kratko a misli se od danas do sutra, politicari imaju dvostruki interes da sklope dil koji nije bas sjajan za Srbiju: prvi mito, drugi sto vise dilova (kakvih god) to vise predizbornih poena.
Uostalom, dovoljno je pogledati kako je DS iskoristio dil sa Fijatom (za koji je veliko pitanje koliko je koristan za Srbiju) u svrhe predizborne propagande.

Zorana Z.
Ja na celu stvar ovako gledam:
- da nasi politicari brinu samo za svoje dupe to je tacno, i da nisu previse sposobni takodje, da vole da sklapaju ovakve dilove u cilju predizborne propagande isto tako, da uzimaju provizije vrlo izvesno

Ok, oko ovoga se slazemo. Politicari manipulisu sa narodom, obecavaju svasta tokom predizbornih kampanja, smejulje se i zovu novinare na kafu (secate se srceparajuce scene Dinkica i njegove zene, zvali novinare doma a imali samo 9 solja za kafu, pa se moralo piti u smenama), itd. itd. TO NIJE NENORMALNO, cak je to posve normalno, to rade politicari u svim zemljama sveta, od Novog Zelanda do Kanade, od Argentine do Japana. To bismo radili i mi, svako od nas pojedinacno, da smo krenuli putem politike. Znaci, problem nije u politicarima, problem je u NARODU, odnosno u biracima. Ako nasedaju predizbornim lazima (iz straha "da ne bude gore", kako rece Zorana Z. ) onda neka trpe sta im se dogadja. Do sledecih izbora.
S druge strane, slazem se da je dobro da se stalno ponavlja da politicari daju nerealna obecanja prilikom izbornih kampanja, kako bi krotkom narodu to nekako (ipak) uslo u glavu, pa da vise vodi racuna kada glasa.

Da se vratim na dil sa Rusima. Vec godinama nama su Rusi indiskretno zamerali sto ignorisemo njihove investitore, sto smo "orijentisani" na zapadne... pa oni nisu uspevali da dobiju nijednu znacajniju privatizaciju u Srbiji. I onda dolazi slucaj sa NIS (dobro ukomponovan sa podrskom Srbiji oko Kosova), kada ce nam Rusi naplatiti "sve sto su ranije ispustili". A siguran sam da nije u pitanju samo velika vestina Rusa da iskoriste priliku kada im se ukaze, vec pre nestrucnost srpskih politicara, koji se ulizicki poneli prema Rusima (ispada da smo mi startovali sa niskim zahtevima oko NIS i poneli smo se u stilu "bacuske, dajte koliko date, mi cemo biti srecni i zadovoljni".
Vreme je da mislimo na sledece izbore i da ne biramo vecito iste.

N. B. Da li ima u pitanju namerne netransparentnosti u ovom dilu, odnosno mogucnosti da neko "vanredno" zaradi na tome, to ne znam. Neka strucne sluzbe (ako ih ima) rade svoj posao.
bene_geserit bene_geserit 20:03 24.09.2008

.

.
mariopan mariopan 21:30 24.09.2008

Re: .

A mene zanima zasto su svi tako ravnodusni na ideju da se sve radi u korist nekoliko politicara i nazovi eksperata a na stetu cele Srbije i da za to niko nece odgovarati pred sudom. Zasto je za nas normalno da se neko okoristi trenutnom situacijom pa makar da dobija ministarsku platu ( da zamislimo da nema proviziju nego samo platu nezasluzenu a velku za nase uslove) i mi to prihvatamo kao "normalno"? Sve dok ljudi koji sebe prodaju kao "eksperte" prave ovakve dogovore radi svoje politicke promocije a na nasu stetu, i sve dok mi to prihvatamo kao normalno, Srbija nece biti normalna zemlja.
bene_geserit bene_geserit 23:01 24.09.2008

Re: .

Kako mislis ravnodusni? Ja ne znam nikoga ko je ravnodusan.
Mozda pre nemocni, sludjeni svakodnevnim "velikim temama" (Kosovo, uclanjenje u EU) na koje sustinski nemamo nikakvog uticaja, ili ljudi prosto nemaju vremena od borbe da zarade za 'leba.

Mi cak i ne znamo da li je dil stetan za Srbiju ili nije, ali ono sto znamo je vrlo sumnjivo - iskoriscen je za politcku promociju, prilicno je nedefinisan i nedorecen ili makar netransparentan (tj. definisan je ali mi ne znamo detalje).

I mene sludjuje sto face kao Dinkic ili jos gore Velja Selja (nije ni bitno koje face kada razmislim bolje) prodaju sebe za eksperte i sklapaju nekakve dilove za koje ne mozes da navatas ni informacije kakvi su tacno, a radi se o STOTINAMA/HILJADAMA MILIONA eura nasih para. Za mene cim je nesto toliko netransparentno znaci da je u pitanju korupcija (a koriscenje dilova u svrhe politicke promocije je isto korupcija ili u najmanju ruku sukob interesa).
Hoce li ijedan veliki posao da se sklopi u Srbiji, a da otvoreno kazu detalje, pa da vidimo sta je dobro, sta lose, sta dobijamo, sta gubimo, pa javna rasprava ... uh ala sam ja zabrazdio ...
mariopan mariopan 08:23 25.09.2008

Re: .

bene_geserit
Kako mislis ravnodusni? Ja ne znam nikoga ko je ravnodusan.
Mozda pre nemocni, sludjeni svakodnevnim "velikim temama" (Kosovo, uclanjenje u EU) na koje sustinski nemamo nikakvog uticaja, ili ljudi prosto nemaju vremena od borbe da zarade za 'leba.

Mi cak i ne znamo da li je dil stetan za Srbiju ili nije, ali ono sto znamo je vrlo sumnjivo - iskoriscen je za politcku promociju, prilicno je nedefinisan i nedorecen ili makar netransparentan (tj. definisan je ali mi ne znamo detalje).

I mene sludjuje sto face kao Dinkic ili jos gore Velja Selja (nije ni bitno koje face kada razmislim bolje) prodaju sebe za eksperte i sklapaju nekakve dilove za koje ne mozes da navatas ni informacije kakvi su tacno, a radi se o STOTINAMA/HILJADAMA MILIONA eura nasih para. Za mene cim je nesto toliko netransparentno znaci da je u pitanju korupcija (a koriscenje dilova u svrhe politicke promocije je isto korupcija ili u najmanju ruku sukob interesa).
Hoce li ijedan veliki posao da se sklopi u Srbiji, a da otvoreno kazu detalje, pa da vidimo sta je dobro, sta lose, sta dobijamo, sta gubimo, pa javna rasprava ... uh ala sam ja zabrazdio ...

Ovde se potpuno slazem sa tobom. Na to sam i mislila, muljanja na sve strane, a niko ne odgovara. Lakse mi je kada vidim da ljudi nisu ravnodusni, moramo da trazimo odgovornost, dok je ne trazimo njima je lepo a nama sta nam Bog da.
Pozdrav
racko92 racko92 14:21 25.09.2008

Osoba A,B, ili C

Zorani veliko hvala na ovom teksu koga sam , sticajem okolnosti citala zajedno sa predhodnim njenim blogom Kadrovska eutanizija. Jedan sa drugim u takvoj vezi. I jedan i drugi dokaz da u Srbiji odluke donose prodavci magle, amateri,,,,,jeste krivica je nasa jer smo ih birali. Pogledajte strukturu Vlade odnosno Vlada od posle Zorana pa na ovamo....Mrtva trka nosioca kofera, ne znaju ni kada su posli a jos manje odakle su dosli. Ali znaju od 10% pa na dalje ugradjuju gde stignu ......Ako nisu doprinosi za licne potrebe onda su za stranacku stvar....Jedina uteha od inflacije strategija , licitiranja sa datumima i prodavanja tople vode je sto.....kako god i kad god ce Srbija biti u EU. I EU joj treba jer nema domacina .....i ocigledno da sve sto se nametne sa strane kao batina sjajno utice na uredjivanje Srbije . A srbi vole da su zrtve
predragmiljus predragmiljus 10:40 26.09.2008

Država i privatizacija


Proces privatizacije javnih preduzeća je krenuo. Pitanje je da li je sve dobro promišljeno i postoji li adekvatna stratrgija države, odnosno plan da se prodajom postignu pravi ciljevi. Po izjavi ruskog ministra, što se tiče NIS-a, ne bi se reklo... Mnoga pitanja nagoveštavaju da se u to ušlo prilično brzopleto ili je postojala namera...Događaji koji su iza nas možda su i uslovili da se privatizacija NIS-a odvija na način koji nam finanasijski baš i ne odgovara. To za sad tako izgleda. Međutim, kad smo već doveli sebe u situaciju da prodajemo najvredniji segment naše privrede, naše porodično blago, to uradimo sa više mudrosti. To kažem zbog toga što mislim da smo od osnivanja NIS a.d. (akcionarskog društva), do danas, promenuli osnovnu nameru u odnosu kako je tad, u svrhu privatizacije urađeno restruktuiranje preduzeća. NIS a.d.. Srpska naftna kompanija trebala je da bude organizovana po principu holding kompanije ili grupe, slično preduzećima u delatnosti u okruženju. Međutim, činjenica je, da je ista Vlada, promenula, kurs restruktuiranja, već u začetku procesa. Nismo proces restruktuiranja doveli do kraja, ili prvobitnog cilja, već krenuli u još veću centralizaciju unutar postojećeg NIS-a, što je uslovilo da se i Memorandum i Sporazum sa Rusima dogovori za celo preduzaće. Da li je tu bilo neobaveštenosti i/ili nečeg drugog, sad nije za razmatranje. Sam proces, odnosno stanje pripravnosti, previše dugo traju, da će mnogi segmenti NIS-a, zbog smanjenih investicija imati veliku štetu. Mogli smo od prvih pregovora sa Ruskim partnerom, konkretnije da definišemo učešće domaće proizvodnje nafte i gasa (ili ga izostaviti ). Ono jeste da je u krizi, ali i kao takvo državi sa sadašnjim cenama nafte na svetskom tržištu donosi 1 milijardu dolara na godišnjem nivou. Istraživanje i proizvodnja nafte u nas ima tradiciju 60 godina i neopravdano je zapostavljena, ako se uzme u obzir da je baš ona opravdani uzrok nastanka sve naftno gasne delatnosti u nas. Osetili smo njen značej i u periodu sankcija. Nafta proizvedena sa našeg prostora, od koje je izfinanasirano i naše učešće na koncesiji u Angoli, sa koje Srbija ubira ne mali prihod, podmiruje oko 20% naših potreba i u priličnom procentu puni budžet. Ovde ne treba zaboraviti i izuzetan broj stručnjaka iz ove oblasti, čiji odlazak u inostranstvo je sve intenzivniji. Činjenica da zahvaljujući domaćoj proizvodnji, imamao siguran profit i da bi sa njenim povećanjem on bio još veći, sa trendom smanjivanja spoljnotrgovinskog deficita (jer njeno učešće u uvozu je vrlo značajno) nameće pitanja, zašto mi ne rezvijamo domaće poslove (sad kad je cena nafte visoka sa trendom daljeg rasta), već ih prepuštamo drugima. Da li je to kretanje linijom manjeg otpora i/ili potreba da se zaštite određene interesne grupe.
U osnovi mi smo država koja živi od izbora do izbora, bez ikakvih obaveza vladajućih struktura prema građanima i zakonu. Država bez koncepta održanja nacionalnih interesa i razvoja bilo čega, pa i energetike. Država bez sistema samokontrole. Država u kojoj postoje ljudi prema kojima se zakon primenjuje, odnosno prema kojima je sistem revnostan i persone van zakona. Država u kojoj je prisutna drastična podeljenost, koju podgrevaju finansijski moćnici, korumpirajući i tzv. opoziciju i tzv. poziciju. Odatle, svi u svim strankama-političari su pozicija, a sto puta prevareni građani ili narod, običan, prostodušan, je opozicija. U takvoj konstalaciji stvari, stranke ne mogu biti demokratske, jer su liderske. Već 20-tak godina imamo iste ljude u političkom miljeu Srbije. Isti sve vreme održavaju sistem kojim jedemo sami sebe, stavljajući interese stranke (i pojedinih moćnika), ispred intresa države. Višepartijski sistem nije uspostavio posle 2000. godine demokratske principe društva, vladavinu prava i/ili poštovanje zakona. Isti lideri se manipulacijama održavaju u političkom životu, osnivjući nove ili krećući se iz stranke u stranku, bez posledica za postupke iz predhodnih perioda. I na kraju, u moru neodgovornosti, prema buđetu, državnom kapitalu, pristrasnom kadriranju i posle sotinu mandata, svi oni održavaju sistem koji je uspostavljen pre 2000.godine. Ništa se tu bitnije nije promenulo, osim jahača.
Možemo li takvi i u tu EU???



vladimir petrovic vladimir petrovic 12:42 26.09.2008

Re: Država i privatizacija

predragmiljus
Možemo li takvi i u tu EU???


Mozemo. U ocekivanju da nas prevaspita. I da pomogne da budemo drzava kao vecina ostalih u Evropi.
Uostalom, i mnoge druge drzave su ulazile u EU sa manjom spremnoscu (od Grcke i Portugala do Bugarske i Rumunije). Vazno je uci. A koliko znam, izlaska nema, nije predvidjeno u propisima.... Sauve qui peut!
predragmiljus predragmiljus 14:51 26.09.2008

Re: Država i privatizacija

Ee, ne pitam zbog njih, nego zbog nas, ili ti naših. Da li im je namera iskrena, obzirom na broj zakona koje treba usaglasiti, a skupština ne radi, pa ne radi...A, kad će Đekna, bogumi...Kako je to neko već pitao!
Pa dobro, objasni mi da li treba da stvorimo ambijent da drugi požele da dođu kod nas i ulože kapital ili da ih jurimo po celom svetu i dovlačimo za rukav.?Ko tu koga za devizne dnevnice...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana