Шта ћемо наћи у сржи атома?

Dušan Maljković RSS / 25.09.2008. u 22:02

CERN_LHC_t2030shigh.jpeg

ЛХЦ, та огромна машина тек је почела да ради, резултати неће бити очигледни скоро и њена магична моћ испољиће се тек око 2020. године. Извесно је да ћемо имати одговоре на питања о атому и космосу која можемо да поставимо, а историја нас учи да ћемо наћи одговоре и на питања за која нисмо ни сањали да ћемо их поставити. Баш онако као што се десило са Галилејовим телескопом.

 

Телескоп, који је направио Галилео Галилеј при крају 1550, имао је снагу увеличавања као јефтини двоглед који се може купити у Волмарту, али, био је сасвим довољан да отвори врата ка новом свету. Овим инструментом Галилео је могао видети Јупитер и четири месеца, као и да су на Сунцу пеге, што га је навело на закључак да се оно окреће. Најспектакуларније су биле Венерине фазе – моћни доказ за Коперниково гледиште о Сунчевом систему у коме је центар Сунце, а не Земља. Кад су направљени бољи телескопи, знање о комплексном и дивном новом свету космоса, постепено се повећавало. Постали смо свесни огромног свемира испуњеног бизарним објектима – пулсарима, кварковима, црним рупама – као и да смо ми становници на потпуно неважној тачки, на делу галаксије коју чине милијарде звезда са својим соларним системима.

Уз нешто мало техничких промена, телескоп је потпуно изокренут и усмерен ка свету малих ствари. Микроскоп је открио велики и комплексан свет микроба, тако мали да би хиљаду њих могло стати без икаквог гурања на тачку којом се завршава ова реченица. Тај свет нас је довео до генетике, микробиологије, вируса и бизарности која је стотинама пута мања од микроба – до атома. Да би се објаснио атом, научници су измислили квантну теорију која је довела до полупроводника и технологија увелико заслужних за економски напредак у XX веку. Ето, таква је била моћ доброг инструмента. Пошто је велики део природе сувише мали и сувише удаљен да би се могао видети, научна открића су увек зависила од измишљања алатки. Данас, научни свет присуствује почетку рада нове алатке, машине великог хадронског сударача или колајдера (ЛХЦ – Large Hadron Collider). То није јефтин двоглед. Од ове машине очекује се да побољша увеличање и распознавање особина објеката, досад највећи у историји физике честица – по неким тврђењима 500 пута више него досад. ЛХЦ је акцелератор честица – направа монструозних размера у кружном подземном тунелу, пречник јој је 4,3 км, лоцирана је у ЦЕРН-у, Центру европске организацији за нуклеарна истраживања, на швајцарско-француској граници, близу Женеве. Моћни суперпроводљиви магнети усмеравају протоне кроз тунел, а честице се убрзавају огромном волтажом све док се не створи задивљујућа количина енергије од 7 трилиона електрон-волти. Следећих месеци, када техничари доведу машинерију онлајн, протони ће са том огромном енергијом бити усмерени да се сударе с другим протонима, што ће довести до распадања на хиљаде мањих честица, чији ће кратак живот регистровати оближњи детектори. Иако ЛХЦ није први сударач који је до сада направљен, он ради под највећом енергијом. То значи да ће судари честица у њему у једној секунди бити много јачи, али и да ће акцелератор правити и сударе сто пута веће од било ког сударача у свету.

Као Галилеов телескоп, ЛХЦ даје научницима нови увид у свет малог и индиректно у свет врло великог. Шта ће научници видети уз помоћ ЛХЦ? Домашај и сензитивност те машине откриће нови свет, поклон XXI веку. Какав нови света? Утицај Галилеовог телескопа могао се одмерити за протеклих пет столећа, али за ЛХЦ ми немамо тај луксуз. Рачунајући на знање постигнуто помоћу алатки начињених после Галилеја, питамо се да ли ће ЛХЦ донети неко изненађење?
Било би добро да донесе. У овом времену, прилично ограничених финансијских средстава, ЛХЦ, резултат сарадње хиљада научника, инжењера и студената, коштао је осам милијарди долара, укључујући и добар део неких националних буџета. Да би се схватило какав ће ЛХЦ имати утицај на деценију која долази, потребно је бацити поглед на фундаментална питања због којих је машина направљена. Кад се мало упустимо у лавиринт физике малих честица, можемо схватити колико ће ова машина дубоко продрети у природу физичког света.

За сада, комплексност је главна одлика физике. Што више гледамо ствари изблиза, то су оне компликованије и физички свет изгледа неразумљивији. У протеклом столећу, физичари су тежили ка теорији свемира која је једноставна и лепа, али пронашли смо све више честица и физичких сила које никако нису могле да се кохерентно уклопе једна с другом. То је као кад имате неколико даљинских управљача: један за телевизију, други за ДВД плејер и трећи за дигитални видео-рикордер – ДВР. А треба вам један прост, универзални даљински управљач. За физичара, то је теорија о свему.

Нико не верује да ће ЛХЦ на магичан начин обезбедити такву теорију, али се надамо да ће омогућити да ствари мало приближимо тој теорији.

ЛХЦ ће донети упрошћавање, јер ће нас вратити на сам почетак. Он ће дати поглед на космос какав је био у моменту рађања. Ово је важно, јер су тада ствари биле много једноставније. Једина сигурна (за сада) теорија је да се свемир родио пре 13,7 милијарди година у космичкој експлозији, првобитном праску или биг-бенгу који је створио време и простор. У првој инстанци, све што видимо данас – укупна материја и енергија које ће увек постојати, биле су компримоване у незамисливо малу запремину. У том тренутку два јако различита домена – унутрашњи простор физике честица, приказан микроскопијом (акцелераторима за честице), и спољашњи простор космологије и астрофизике који су откривени телескопима на Земљи и онима који су у васиони, попут Хабловог, били су у том тренутку једно те исто. Кад је свемир у раном детињству почео да се шири и хлади стварајући звезде и галаксије, онда су простори малог и великог почели да се раздвајају. Ствари су постојале компликоване.

Да би се замислио принцип који стоји иза свемира, потребно је вратити се до тренутка биг-бенга и извести неке експерименте. На несрећу, то је лако као добити интервју од Исака Њутна или Александра Великог. Али ЛХЦ ће нам омогућити да поновимо услове који су владали у првим делићима секунде свемира. Не све услове одједанпут, наравно, али довољно услова да би нам омогућило почетак разумевања процеса у којима су се примордијалне честице сударале и стапале како би формирале једра и атоме од којих се састоје Сунце и његове планете. Теоретичари физике доћи ће до приче како су се најмање компоненте материје сјединиле да би начиниле најегзотичније облике на небу – црне рупе, пулсаре, експлозије звезда итд. Поновним стварањем услова у моменту после великог праска, ЛХЦ ће помоћи да створимо кохерентан опис васионе.

Било би много лакше објаснити садашње стање физике кад бисмо имали кохерентан преглед, али га немамо. Уместо тога, неопходно је говорити о питањима због којих је ЛХЦ и направљен – једно питање – један део слагалице. Како идемо даље, обриси слагалице почињу да добијају дефинитивни облик.

Због чега постоји толико много честица? До сада је у сударачима у Фермилабу као што је Тевартон у Чикагу или у ЦЕРН-у е+е- (знатно мањи него ЛХЦ), доказано да најмање и фундаменталне честице у свемиру нису атоми. Те још мање честице се називају кваркови и лептони. (Верује се да се укупна материја састоји од шест типова кваркова и шест типова лептона.) Али ово је само почетак – ту су неутрони, муони, W и З честице. Због чега је све то тако комплексно? Апсолутни оптимизам дела теоретских физичара довео је до убеђења да иза застрашујуће комплексности лежи дивна једноставност. Наде су појачане и концептом о симетрији, поготову кад се теоретске идеје испитују математичким путем. Калеидоскоп нам показује задивљујуће комплексну шему, али она се објашњава врло простим начином постављања огледала. ЛХЦ ће, бар се надају физичари, помоћи да се виде просте комбинације облика као у калеидоскопу.

lhc_welding_700.jpg Шта држи васиону да се не распадне? Гравитација је сила која ми држи ноге на тлу, али она је само једна од четири силе у свемиру. Ту је и електромагнетизам, добро познат сваком школском детету, јер је научило да га изазове кад увија жицу око ексера и крајеве споји са батеријом. Кључна је улога електромагнетизма у спајању кваркова и лептона, како би направили атом, а онда од атома – молекуле. Задатак атома је поједностављен постојањем двеју других сила: “јаке” и “слабе”, које делују у атомском језгру. Физичаре излуђује околност да се ове четири силе не мешају једна с другом: били смо у могућности да направимо теорију која би их све повезивала, али нисмо знали шта ћемо с гравитацијом. Имамо теорију о електромагнетској сили, која омогућава врло успешне претпоставке. Имамо теорију о слабој сили као и задовољавајућу теорију о јакој сили. Али оно што је за плакање, јесте теорија која сједињује све три силе, али укључује и гравитацију (то би била дуго тражена и незграпно названа теорија о свему – theory of everything). Иако гравитација изгледа као очигледна животна чињеница поготову за лаика, за теоријског физичара она је страшно компликована. Док три друге силе – јака, слаба и електромагнетска – очигледно имају исто порекло, гравитација упропашћује укупну теорију.

Да би се схватило зашто је гравитација проблем, мора се отићи дубоко, у лавиринт. Како нам каже квантна теорија, сила између два објекта, било да је то привлачење или одбијање, захтева размену честица које преносе силу. Замислимо два играча безбола на леду и са клизаљкама. Кад Јанко баца лопту Марку, он је одбачен уназад, а кад Марко хвата лопту, коју је упутио Јанко, он је, такође, одбачен уназад. Лопта је честица која преноси силу и можемо је назвати бозоном, и за сваку врсту и тип силе постоји различит бозон. Експерименти на малим сударачима открили су присуство бозона који носи јаку силу између кварка и електричних честица под напоном, и слабе силе. Међутим, сила која преноси Земљину тежу јесте честица звана гравитон и потпуно се разликује од осталих. У овом случају, акцелератори су бескорисни јер је сила гравитације фантастично слаба. Направите ову пробу: испустите комад папира и он ће пасти јер га привлачи укупна планета. Сада држите папир магнетом који користите за држање неке цедуље на фрижидеру. Сила којом земља привлачи папир, недовољна је да савлада мали магнет и он побеђује. Када је сила Земљине теже тестирана у односу на силу електрицитета, утврђено је да је слабија фактором јединице иза које стоји 40 нула.

Да ли је ЛХЦ довољно снажан да направи гравитацију? Није. То би захтевало много јачи акцелератор. Ипак, постоји нада да ће ЛХЦ помоћи разумевању Ајнштајновог концепта гравитације. То се мора учинити индиректно. Морамо гледати много других феномена и посматрати утицај на гравитацију.

Шта је то “божја честица”? Један од путева којим бисмо пошли да бисмо видели космички калеидоскоп, био би посматрање нарочитог типа бозона названог Хигсов бозон. Запамтимо да је бозон честица која је у вези са силом. Хигсов бозон је тај који даје масу другим честицама. Помислите на бозон као на блатњаво поље. Када корачате тим пољем, крећете се спорије као да на себи имате неки терет. По истом резону присуство Хигсовог бозона учиниће да честица буде тежа. Због разлога који су сувише компликовани да бисмо их овде објашњавали, Хигс је у оквиру могућности које поседује ЛХЦ и апсолутно је могуће да ћемо га ускоро открити. Његово проналажење решиће многе мистерије. То је разлог због чега неки људи воле да га називају “божјом честицом”.

Запитајте физичара због чега је било неопходно направити ЛХЦ и одговор ће увек бити: због Хигса. Разговори о Хигсовом бозону воде се деценијама. Његова моћ да кад га поменете, према вама окрене главе експериментатора из свих земаља, јесте импресивна. Он је на врху листе свих мотива којима се руководило у изградњи скупог акцелератора честица.

Ево објашњења: Хигсов бозон могао би бити узрок опште компликованости и комплексности честица и сила. Назовите то Хигсовим пољем (мислите на блато) и рецимо да он преовлађује у укупном простору. Без Хигсовог поља кваркови и лептони, као и друге честице, имали би нулту масу. Све четири силе биле би упрошћене и претворене у једну и теоретски физичари тражили би посао по огласима за запошљавање. Међутим, са Хигсовим пољем честице се извлаче из блата: електрони стичу мало масе, муони нешто више, лепи кварк постаје заиста тежак, а онај који је изнад њега прави дебељко. Честице назване W и З стичу велику масу, док фотон, једноставно, игнорише Хигсово поље. Али сада математика постаје комплексна, четири силе се поново појављују и физичари су запослени пуном паром. Хигсов бозон је кључ за разумевање система огледала, у нашем примеру калеидоскопа. Осим тога, Хигс делује лековито на извесну математичку патологију. До сада су обављене неплодне потраге за Хигсовим бозоном, али ће се дефинитивни докази за Хигсове феномене скоро сигурно појавити током истраживања на ЛХЦ-у.
 

Како помаже велики хадронски сударач у разрешавању ове мистерије? ЛХЦ је направљен да изазове колизију, судар честица и да физичарима омогући поглед на распаднути материјал који се при том добио. Честице које знамо из квантне теорије удружене су са постојањем малих поља силе, што значи да кад нађете једну честицу (као Хигсов бозон) ви сте онда нашли и силу која иде уз ту честицу (Хигсово поље). Ако је ниво енергије у сударачу довољно висок, а ЛХЦ је има највише, судари честица ће направити много масивније нове честице. То повећава изгледе да ће из милиона колизија које се догађају сваке секунде настати и Хигсов бозон. Онда ће он бити “покупљен” од стране детектора прикључених на моћне компјутере и изазваће огроман аплауз у контролној просторији. Ако се то догоди десет или двадесет пута, изазваће одушевљење у целом свету. То је начин на који су све досадашње честице – кваркови, лептони и бозони, откривени у старим акцелераторима. ЛХЦ страшно важним чини то да је његова енергија довољно велика да произведе Хигсов бозон. Потреба за унификацијом не завршава се Хигсовим бозоном. Један од кључних знакова о јединственој “теорији о свему” било би нешто што се назива суперсиметријом. То је математичка теорија која сугерише да све до сада познате честице – кваркови и лептони – морају имати близанце. Ниједан од ових близанаца није до сада откривен. Али то није био разлог да им се не надену поетичка имена: скваркс, слептон. ЛХЦ ће, међутим, променити све.

lhc1-fg7ma6qd.jpeg Вратимо се до тренутка од пре 13,7 милијарди година када су укупан свемир и његов садржај представљали запремину која је била скоро једнака нули. Од тада, свемир се ширио; све галаксије су се кретале удаљавајући се једна од других. Али гравитација привлачи. Она вуче галаксије ближе једна другој, што би требало да успори експанзију. У 1998. две групе експериментатора покушале су да измере степен којим се успорава експанзија свемира, али одговор је деловао као шок: експанзија није била успорена, била је све бржа и бржа. Нешто је морало деловати мистериозно, јер је укупна материја потискивана у страну. То називамо црном или тамном енергијом. Тамна енергија вероватно највише збуњује, али је вероватно и најважније откриће о свемиру. Кад израчунамо количину енергије која је потребна да би удаљавала галаксије једну од друге, бројка је огромна: она износи 75 одсто од укупне енергије у свемиру.

Како ће ЛХЦ помоћи у идентификацији тамне енергије? Тамна енергија има важније задатке него да збуњује теоретске астрофизичаре. Она доприноси укупној количини енергије у свемиру и компензује појаву кривина које су проузроковане материјом. (Ајнштајн нам је говорио да материја проузрокује кривљење простора, али када су енергија и материја уравнотежени, кривина се не јавља – свемир остаје плочаст.) Али као и неке друге врсте енергије могуће је да црна енергија има честице које су у вези са честицама из саме тамне материје. Пошто је ЛХЦ направљен да тражи честице, замисливо је да би могао пронаћи и те специфичне честице црне енергије (уколико уопште постоје).

Постоји још једна нерешена мистерија о кретању галаксија и кретању звезда у оквиру галаксија. Када астрономи рачунају како би требало да се галаксије и звезде крећу сходно законима гравитације, они виде да им једначине дају погрешан закључак. Осматрања показују да се звезде и галаксије понашају као да у галаксији има много више материје него што се може израчунати сабирањем звезда, тј. процењивањем масе сваке звезде и добијањем укупне количине. Да би се разумела стабилност звезда у галаксији, мора се рачунати на десет пута већу количину материје него што је она виђена. Шта би могло да проузрокује ову несагласност? Закључак је да су галаксије окружене материјом која надмашује гравитационе силе, али која се не да регистровати јер се не види – због тога је зовемо тамна материја.

Од чега је направљена тамна материја? Били су разматрани многи, многи кандидати. Да ли би то могле бити већ мртве звезде које не емитују никакву светлост? Црне рупе? Гигантске планете? Данас је порекло тамне материје непознато. Ипак, да није било тамне материје, галаксије се не би образовале и ми не бисмо постојали. Теорија суперсиметрије, уколико је истинита, предвиђа постојање огромног броја нових честица близанаца кварковима, лептонима и бозонима које смо већ срели, укључујући и неке изванредне кандидате. Они ће се показати после анализе резултата судара у ЛХЦ-у.

Где одлази антиматерија? У 1930-им годинама теоретичари су предвидели да свака наелектрисана честица има близанца антиматерију – електрон има свој позитрон; протон има антипротон. Међутим, у нашим галаксијама и онолико докле можемо допрети нашим чудесним алаткама, све што можемо видети јесте материја. Њено одсуство приписује се безначајној асиметрији: кад је васиона створена, било је нешто више материје него антиматерије. Кад се она једна с другом сударе, оне се међусобно уништавају стварајући фотоне – честице светлости. Тако је укупна материја “конзумирана” од стране материје, а оно што је преостало јесте светлост. Природа асиметрије још није добро схваћена, али ће нам ЛХЦ помоћи да је разумемо.

Да ли има само четири димензије (три у простору и једна временска)? Једна од најузбудљивијих могућности коришћења ЛХЦ јесте налажење онога што се назива екстрапросторним димензијама, не рачунајући оне уобичајене: ширина, висина и дубина. Екстрадимензије су оно на чему се заснива теорија струне, једна од најузбудљивијих спекулација у науци и један од приступа претпостављања могућности сједињења земљине теже и осталих сила. Теорија струне говори да је свет састављен од финих вибрирајућих струна, при чему су те вибрације у суштини низови честица. (Уколико ово не разумете, не брините. Врло мало људи нешто зна и нешто разуме о овоме.)

Постојање екстрадимензија је једна од најважнијих предвиђања из теорија струне. Највећи број ових димензија је увијен, тако густо да се не могу препознати. У неким верзијама ове теорије, енергија гравитације губи се, цури из тродимензионалног система и одлази у скривене димензије, чиме се обезбеђује механизам за слабљење силе гравитације. Коришћењем ЛХЦ могли бисмо открити скривене екстрадимензије и то проучавањем реакција на местима где изгледа да енергија цури. (Енергија се креће дуж димензија које се не виде.) Овакво откриће увелико би охрабрило и стимулисало такозване теоретичаре струне.

Кратки сажетак није ни близу декларације о очекивањима која би испунио ЛХЦ у решавању загонетке свемира. Иако је та огромна машина тек почела с радом, оштрина и снага ЛХЦ, као неког метафоричког телескопа за свемир, неће бити тако очигледна у следећих неколиког година и његова магична моћ испољиће се тек око 2020. године. Извесно је да ћемо имати одговоре на питања која знамо да поставимо, и уколико је историја неки водич, наћи ћемо одговоре и на питања за која нисмо ни сањали да ћемо их поставити. Заправо, онако као што смо урадили са Галилеовим телескопом. 

Леонид Ледерман (Аутор је добитник Нобелове награде за физику 1988.)

Newsweek (Preuzeto iz magazina NIN, br. 3012, 18. 9. 2008.)Komentari (91)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KafaJeGotova KafaJeGotova 22:17 25.09.2008

piši ćirilicom

ostani srbin

Домашај и сензитивност те машине откриће нови свет, поклон XXИ веку.
Dušan Maljković Dušan Maljković 22:24 25.09.2008

Re: piši ćirilicom

Sorry, nemam dećirilizator tj. latinizator.

Elem, ovo nije tema o Srbiji, pisanju ćirilicom i sl -- mada, zalud ja ovom pišem: pametnom bi bilo dovoljno da se pozabavi napisanim, a ne da lovi greške "prebacivanja" iz jednog pisma u drugo i još da ih politički "podmazuje".

Dokon pop i jariće krsti -- ne znam da li je srpska, ali je dobra! :)
KafaJeGotova KafaJeGotova 22:30 25.09.2008

Re: piši ćirilicom

pa, neko je imao ćirilizator... što može da bude podtema.
ja i nisam nešto pametan. izvini, ali nije moja krivica.
pritom, mislim da je cela priča sa lhc-om upravo to 'dokon pop i jariće krsti'.
Dušan Maljković Dušan Maljković 22:33 25.09.2008

Re: piši ćirilicom

Jeste, dokoni ljudi napraviše LHC, sve ne znaju šta će i kud će...

Nemam ništa protiv podeteme, btw, ali zar uvek i sve mora da ode na politiku, srpstvo i ostale vragolije -- evo i sam shvatih, dok sam prenosio tekst, da sam polako počeo da zaboravljam ćirilicu... Loš sam Srbin (ovaj nisam Srbin uopšte, ali šššššš! nemojte im reći)...
Tica44 Tica44 23:05 25.09.2008

Re: piši ćirilicom

А ово...

(ЛХЦ – Ларге Хардон Цолаидер)


Велики укрућени цолаидер??!?!? Ово је било у НИН-у??

Да не бих потпуно скренуо са теме, ево како се студенти у Церну забављају...

Dušan Maljković Dušan Maljković 23:30 25.09.2008

Re: piši ćirilicom

Evo odoh da popravim... :)
dragan7557 dragan7557 00:32 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Sorry, nemam dećirilizator tj. latinizator.

Elem, ovo nije tema o Srbiji, pisanju ćirilicom i sl -- mada, zalud ja ovom pišem: pametnom bi bilo dovoljno da se pozabavi napisanim, a ne da lovi greške "prebacivanja" iz jednog pisma u drugo i još da ih politički "podmazuje".

Ovo je poprilično hm. odgovor jer bih na tvom mestu sebi postavio pitanje zašto pišeš bozon umesto BOSON kao i ostatak sveta ili smatraš da je latinično S na ćirilici Z. ili ipak koristiš ćirilo-latinizator.
Odgovor koji je navodno za pametne je vrlo iritantan jer ukazuje na neozbiljnost koju upravo pokušavaš da izbegneš.

Uzgred nisi jedini ako je to neka uteha, a kafa zgotovljena je u pravu .
dragan VIIVVVII ili arapskom čirilicom 7557 razlika je kao što vidiš frapantna a izgleda i tvoja osetljivost na primedbe.
Dušan Maljković Dušan Maljković 00:39 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Ali, nit' ja tekst pisah, nit napisah -- neko je u NIN-u očigledno malo previše "prebacio" latinični tekst u ćirilicu.

Uostalom, na neke primedbe sam reagovao, pa sam izmenio, kao što se da videti.

Btw, u srpskom je BOZON. A kako "ostatak sveta" piše -- teško da bismo znali kako je baš u svakoj zemlji, zar ne?
nsarski nsarski 00:47 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Ime Bozon potice od imena cuvenog Indijskog fizicara Satyendra Nath Bose, na Bengalskom sɐθ.jin.ðrɐ nɑθ bos, i izgovara se "Bose", palatalizacijom, valjda, se dobija bozon.
Cestice koje se nazivaju bozoni se pokoravaju, tzv., Bose-Einstein statistici. Jednostavnije receno, postoje dve vrste cestica, bozoni i fermioni. Fermioni - koji se pokoravaju Fermi-Dirak statistici - imaju polovicni spin (1/2, 3/2, itd - elektroni, na primer).), dok bozoni imaju celobrojni spin 0, 1, 2...(foton, na primer).
Ne znam da li je u svakoj zemlji ustanovljana norma naziva bozon. Na engleskom se kaze "boson".
dragan7557 dragan7557 00:57 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Нико не верује да ће ЛХЦ на магичан начин обезбедити такву теорију, али се надамо да ће омогућити да ствари мало приближимо тој теорији.


Mašine ne proizvode teorije JOŠ NE niti pak obezbeđuju iste dok približavanje teoriji je isto sporno.
Teorija se postavlja i dokazuje po striktnim pravilima pa svako ko je pametan (oni na koje se pozivaš) mora da dobije vrtoglavicu od ove rečenice. Teorija stoji kako je postavljena i nije moguće približavati joj se ili udaljavati od nje. Stavljanje u tekst magičnosti (?) isti u potpunosti diskvalifikuje kao ozbiljan pokušaj.

Preporuka za temu ali budi ozbiljniji kako bi te u tom duhu ljudi i shvatali. Ako je za srpsko jezičko područje onda je spominjanje Volmarta isto što i spominjanje neke magline X u sazvežđu Y jer ovaj auditorijum nije nije familijaran sa lancem dućana koji uzimaš za primer. Da si rekao Delta bilo bi najjasnije, Merkator magaze kolonijalne robe
bi izazvao razne polemike dok bi recimo pominjanje Maksi bakalnica uzburkalo krv.

dragan7557
Dušan Maljković Dušan Maljković 01:01 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Jel ste vi čuli za FIGURE OF SPEECH? Ne misli autor da će LHC sesti za kompjuter i otkucati "teoriju svega" već da će nam omogućiti da je upotpunimo, jer ona još "nije gotova", kao što znate.
dragan7557 dragan7557 01:08 26.09.2008

Re: piši ćirilicom


Btw, u srpskom je BOZON. A kako "ostatak sveta" piše -- teško da bismo znali kako je baš u svakoj zemlji, zar ne?

To je valjda što su Srbi naprečac postali Rusi jer jedino Rusi u vascelom svetu žvrljaju bozon a oni malo prosvećeniji u skladu sa svetom pišu kao ostatak sveta boson. Izgleda da ono o popupu i jaretu treba da bude :
"nepismen Srbin i bosone krštava"
dragan7557
Dušan Maljković Dušan Maljković 01:13 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Vidim da biste se lepo složili sa onima koji danas umesto FILOZOFIJA insistiraju na FILOSOFIJA.

Izvinjavam se, ali kako se u bilo kom partikularnom jeziku piše "u skladu sa svetom"? Pa ne postoji svetski jezik, već mnoštvo jezika, koji, svaki u skladu sa svojom logikom, usvaja lokalnu varijantu nekih "opštih" pojmova. Prema tome, ako smatrate da je BOZON greška u srpskom vi to i pokažite, a ne pozivajte se na apstraktan "sav ostali svet". Kako i sami rekoste, Rusi takođe kažu BOZON, a valjda su i oni deo sveta?
dragan7557 dragan7557 01:47 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

nsarski
Ime Bozon potice od imena cuvenog Indijskog fizicara Satyendra Nath Bose, na Bengalskom sɐθ.jin.ðrɐ nɑθ bos, i izgovara se "Bose", palatalizacijom, valjda, se dobija bozon.
Cestice koje se nazivaju bozoni se pokoravaju, tzv., Bose-Einstein statistici. Jednostavnije receno, postoje dve vrste cestica, bozoni i fermioni. Fermioni - koji se pokoravaju Fermi-Dirak statistici - imaju polovicni spin (1/2, 3/2, itd - elektroni, na primer).), dok bozoni imaju celobrojni spin 0, 1, 2...(foton, na primer).
Ne znam da li je u svakoj zemlji ustanovljana norma naziva bozon. Na engleskom se kaze "boson".

Sarski, dobro jutro,
hvala na komentaru i podsećanju koje je za mene suvišno ali za druge je od koristi.
Ako se može govoriti o problemu onda je isti izazvala IPA Intern. Fonetska organizacija (Agencija) a izgleda samo Srbi i Rusi prihvatili.
Zabunu u ruskom još više izaziva statement IPA da Rusi u ćiriličnom pismu pišu bozon dok se u latiničnoj verziji piše bozon sa pisanim naglaskom na slovo o u drugom slogu.

Kada je ova greška nastala i kako nije mi poznato a bilo bi interesantno istražiti. U svakom slučaju prema pravilima pisanja u srpskom jeziku a i u mnogim drugim nije moguće menjati pisanu izvornu jezičnu formu suglasnika pa je samim tim isključeno da Srbi izmišljaju novi naziv jer se ne radi o prevodu već primeni postojećih pravila kako fonetske tako i pisane forme osobito u srpskom jeziku gde se primenjuje pravilo 'piši kako čitaš i pitaj kako je napisano što naravno uslovljava pisanu izvornu formu boson kao i fonetsku isto boson. Tvrdoglavo teranje "svoga" inata zaprženog nacionalizmom je naravno prisutno.
Nemci koji su poznati po svojoj fonetskoj izmeni pisane forme S u fonetsku Z takođe koriste boson i isto ga izgovaraju, znači nema prezvaranja S u Z.
Prijatan dan
dragan7557
lidiaz lidiaz 01:52 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Mi smo na faxu u Beogradu ucili o Boze-Ajnstajnovoj kondenzaciji. A i bozon se i na engleskom (opste prihvaceni jezik nauke) izgovara sa "z" ne sa "s".
dragan7557 dragan7557 02:07 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Vidim da biste se lepo složili sa onima koji danas umesto FILOZOFIJA insistiraju na FILOSOFIJA

Svakako jer ZOFIA NEMA ZNAČENJE A SOFIA ZNAČI NAUKA na staro grčkom dok je jota ubačena zbog fonetske osobenosti cq. razlike između srpskog i izvornog grčkog jezika. Slovo J u staro grčkom ne postoji.

Za vašu informaciju svetski jezik postoji još odavno i zove se Esperanto, za odgovor na ostatak teksta pogledajte odgovor nsarskom, osim za primedbu "kako sami kažete Rusi takođe kažu boson" nastalu zbog ili neznanja značenja izraza ŽVRLJANJE (negativna konotacija)= PISANJE ili pogrešne interpretacije pošto nigde nisam napisao da Rusi kažu :

To je valjda što su Srbi naprečac postali Rusi jer jedino Rusi u vascelom svetu žvrljaju bozon a oni malo prosvećeniji u skladu sa svetom pišu kao ostatak sveta boson.

Te i ovde važi pravilo 'čitaj kao što pišeš a piši kao što govoriš'
dragan7557
Dušan Maljković Dušan Maljković 02:20 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Reč filozofija je preuzeta iz nemačkog, otud Z. No, ona i dalje znači "ljubav prema mudrosti" -- ne znam odakle vam ono NAUKA, no možda ima o to značenje, nisam upućen -- tj. referira na starogrčki "original". Upravo ta opsednutos fonetikom, koju i vi demonstrirate, karakteristična je za najopskurnije desničarske krugove koje bi da premetnu FILOZOFIJA u FILOSOFIJA uz argument da je prvo "ljubav ka mraku (zofos)". Da, moglo bi biti, kada bi reč bila preuzeta iz starogrčkog, što nije slučaj.

Esperantno niej svetski jezik jer nije usoep u nameri da postane. Možda će to uspeti engleski, ali ono što sam ja hteo da kažem je da nema jednog svetskog koji proisto diktira izgeld ostalih ne-svestkih jezika. Stoga, niej relevantno "kako sav ostali svet" nego da li je u srpskom pravilno reći bozon ili boson. Čak i da je u pitanju greška, izraz se ustalio, a kao što znamo, čak i ustaljene greške vremenom postaju legitimisane u razvoju jezika tj. postaju standard. Vi, naravno, možete zamerati što je do inicijalne "greške" došlo, ali ja imam utisak da je svo to insisitiranje ovde preterano i s ciljem da nas odvoji od inicijalen teme i zavede u nekakav minuciozni lignvistički fah-idiotizam preko koga vljda svako treba da demostrira svoje poznavanje detalja koji, u odnosu spram nauke zvane fizika, baš i nisu previše relevatni.
dragan7557 dragan7557 02:55 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Dušan Maljković
Jel ste vi čuli za FIGURE OF SPEECH? Ne misli autor da će LHC sesti za kompjuter i otkucati "teoriju svega" već da će nam omogućiti da je upotpunimo, jer ona još "nije gotova", kao što znate.

Na srpskom figurativni način izražavanja, a slika LHC koji sedi za kompjuterom mi skače pred iskolačenim očima.
Posle ludačkog cerekanja pojavljuje se profil Ledermana pa anfas koji sledi close up izbečenog (takođe) Ledermana, pa užasavajuće slike ledermana kako jaše LHC koji opet jaše na veselom kompjuteru koji se unezvereno okreće kako video šta ga snađe,pa vizija Teorije svega koja u obliku ogromnog jatagana nakaradno pokušava da izbode ili popuni rupetine na samoj sebi.

03.43 polako dolazim sebi i odmah izgubljeno grabim za opipljivu kakvu takvu normalnost Neuro-Mancera i spas Božiji potražio od William Gibson- a lično i personalno.
Laku noć svima,
dragan7557
dragan7557 dragan7557 03:01 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Dušan Maljković
Reč filozofija je preuzeta iz nemačkog, otud Z. No, ona i dalje znači "ljubav prema mudrosti" -- ne znam odakle vam ono NAUKA, no možda ima o to značenje, nisam upućen -- tj. referira na starogrčki "original". Upravo ta opsednutos fonetikom, koju i vi demonstrirate, karakteristična je za najopskurnije desničarske krugove koje bi da premetnu FILOZOFIJA u FILOSOFIJA uz argument da je prvo "ljubav ka mraku (zofos)". Da, moglo bi biti, kada bi reč bila preuzeta iz starogrčkog, što nije slučaj.

Esperantno niej svetski jezik jer nije usoep u nameri da postane. Možda će to uspeti engleski, ali ono što sam ja hteo da kažem je da nema jednog svetskog koji proisto diktira izgeld ostalih ne-svestkih jezika. Stoga, niej relevantno "kako sav ostali svet" nego da li je u srpskom pravilno reći bozon ili boson. Čak i da je u pitanju greška, izraz se ustalio, a kao što znamo, čak i ustaljene greške vremenom postaju legitimisane u razvoju jezika tj. postaju standard. Vi, naravno, možete zamerati što je do inicijalne "greške" došlo, ali ja imam utisak da je svo to insisitiranje ovde preterano i s ciljem da nas odvoji od inicijalen teme i zavede u nekakav minuciozni lignvistički fah-idiotizam preko koga vljda svako treba da demostrira svoje poznavanje detalja koji, u odnosu spram nauke zvane fizika, baš i nisu previše relevatni.

Sad' ovo videh, zahteva dugo pisanje pa ću odgovoriti kada ustanem .
dolybell92 dolybell92 07:14 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Na engleskom se kaze "boson".


Piše ili kaže ?
Kad već idemo u cepidlačenje oko nebitnih stvari...
da li je boson ili bozon ?
Kad tu "enigmu" MI rešimo, sve što je napisano biće većini jasnije !?

vladimir petrovic vladimir petrovic 09:20 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Dragan 7557
Za vašu informaciju svetski jezik postoji još odavno i zove se Esperanto,


Tell me about it!
Esperanto je jedan od slabasnih pokusaja... Who cares about it?
dragan7557 dragan7557 11:55 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Велики укрућени цолаидер??!?!? Ово је било у НИН-у??

Još lepše i definiše više nin (ne zaslužuje da se piše Velikim slovom ako ovako kao što ste napisali stoji.
Ako umesto colaidera stavimo sudarač onda postaje jasno koja je sprava u pitanju i jasno je da makar jedna polovina stanovništva planete lično i personalno poseduje ove "velike ukrućene (po potrebi) sudarače na veliko zadovoljstvo druge polovine sveckog stanovništva koje povremeno koristi ovu veličanstvenu pavu.

Za serviziranje se u našem vremenu koristi Viagra firme Pfaizer što je izuzetno veliko dostignuće naučnika.
Naravno u stanju MLITAVOSTI,( koje je veoma često kod kako Ogromnih, Velikih,većih tako i manjih i najmanjih ukrućenih sudarača) se ova najdragocenije svetsko dobro upotrebljava za druge funkcije koje su potrebne kako bi se spremnost za sudaranje održala na najvećem nivou pripravnosti.

Čestice koje se kreću kroz colaider su na srpskom naravno poznate pod nazivom Zperma jer se po raznim nacionalnim osobinama razlikuju od ostatka sveta koji uglavnom ima Sperm u , koja je mnogo niža po kvalitetu na čega ukazuje i upotreba slova S za oznaku mesta u tabeli kvaliteta od A do Z gde je za razliku od drgih primena korišćena njihova Latinična Tablica (usklađivanje svetskih prilika) umesto Našeg Čiriličnog standarda, koji datira iz doba Zllatne Kašike (kaşik (turski) mašina za srkanje i druge radnje) i po svemu se razlikuje od današnjih standarda koji se naziva dobom Zarđale Kašike u kojem se tursko slovo Ş = Š nalazi na prvom mestu ovog standarda.
Važna napomena: standard poznat kao alfa omega je odavno sa sve korisnicima crk'o.
dragan7757
dragan7557 dragan7557 13:45 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Reč filozofija je preuzeta iz nemačkog, otud Z. No, ona i dalje znači "ljubav prema mudrosti" -- ne znam odakle vam ono NAUKA, no možda ima o to značenje, nisam upućen -- tj. referira na starogrčki "original".

Pojam SOPHIA (gnostika) Božija emanacija kod Helena Boginja mudrosti = znanje.
File,filo filaiki na staro i novom grčkom drug, prijatelj a kao glagol znači drago itd.

Dakle družiti se sa znanjem je isključeno u prirodi jer znanje spada u kategoriju imaginarnih "objekata" .
Za objašnjenje pojma druženja (aktivno stanje) pogledajte literaturu (recimo Stanford Enciklopediju i ili Oxford rečnike - izlazi svake godine)
Upravo ta opsednutos fonetikom, koju i vi demonstrirate, karakteristična je za najopskurnije desničarske krugove koje bi da premetnu FILOZOFIJA u FILOSOFIJA uz argument da je prvo "ljubav

Nije u pitanju fonetika već pravila PISANJA koja VAŽE za Proto Sinajsko Pismo iz koga je polupismeno i tek u drugom pokušaju izveden Helenski Alfabet koji je opsluživao pet (po nekim šest) starih helenskih jezika.
Prvi pokušaj cca. 800 god. PNE propao a alfabet formiran po pravilima važečim za Proto Sinajsko Pismo oko 400 god. PNE
Iz ovog pisma (alfabet) je formirana ćirilica (prilagođavanje jeziku) mada novija istraživanja pokazuju da su
Kirilos (i sradnik Methodius) stvaorili glagoljično pismo a ne kao što se dosada smatralo ćirilično.
Esperantno niej svetski jezik jer nije usoep u nameri da postane.

Esperanto je po konvencijama svetski jezik sa svi što je potrebno jednom jeziku da bi dobio ovaj naziv (pravila pisanja izgovaranja itd.

Strikrno gledano Engleski to nije (nedostatak gramatičkih pravila i pravula pisanja) ali jeste po popularnosti u svetu kao i Španski i Mandarinski i po broju ljudi koji ga koristi
Čak i da je u pitanju greška, izraz se ustalio, a kao što znamo, čak i ustaljene greške vremenom postaju legitimisane u razvoju jezika tj. postaju standard.

Ovaj Göbelizam (tri puta ponovljena laž postaje istina ne važi za jezičke standarde jer da je tako latinski bi već odavno bio Italijanski te je ovo nepotrebno komentarisati. Za ostalo (pošto se slažemo sa Čomskim pogledajte Univerzalnu gramatiku i druge radove pa će vam insistiranje biti jasnije kao i prava gigantska veličina dela i lika
Noama Čomskog zašto je Lingvistika izuzetno važna.
Da, moglo bi biti, kada bi reč bila preuzeta iz starogrčkog, što nije slučaj.

Ovo mi liči na NAZI retoriku jer negira postojanje Filosoije pre pojave nemačkog jezika (pripada grupi germanskih jezika) ali bi to bila dugačka diksusija a pošto (?) predpostavljam da vam je nepoznata skorašnja Reforma nemačkog jezika kao i sadržaj i pravila koja propisuje Visoki Nemački (Hochdeutsch) svaka dalja diskusija na ovom planu je besmislena dok je pokazano neznanje i silovanje jezika neverovatno.
Vi, naravno, možete zamerati što je do inicijalne "greške" došlo, ali ja imam utisak da je svo to insisitiranje ovde preterano i s ciljem da nas odvoji od inicijalen teme i zavede u nekakav minuciozni lignvistički fah-idiotizam preko koga vljda svako treba da demostrira svoje poznavanje detalja koji, u odnosu spram nauke zvane fizika, baš i nisu previše relevatni.

Ovde ( i nigde u civilizovanom svetu) se ne radi o demonstriranju detalja i ili pak isticanju već o Jezičkim KONVENCIJAMA kako bi mogli da se međusobno razumemo bez dvoumljenja šta duga strana ustvari misli,ono što kaže mora da korespondira sa onim što misli kako bi slika (i ton) bili identični kod sagovornika,
u svakom drugom slučaju i najmanja sitnica stvara samo privid identičnosti i vodi u ono što se naziva Babilonische Sprache.
Favorizujući Fiziku na ovaj način vi zaboravljate da da ista ne bi ni postojala bez dva jezika govornog jezika korisnika i jezika zvanog Matematika koja je vrlo zahtevan jezik je nedozvoljava kršenje pravila kao govorni jezik.
Sve dok je Fizika bila deo Prirodoznanja a matematika predstavljala sekundarni jezik dolazilo je do kršenja svega i svačega i da je upravo zahvaljujući striktnom pridržavanju jezičkih(matematičkih) konvencija Matematika razvije u univerzalni jezik inteligentnih bića.
ako u prilogu nsarskog dodate jedno ime Podolski dobijate Ajnštajn Bose Podolski što ima sasvim druko značenje i sadržaj od Ajnštajn Bose.
I na kraju ja nisam lingvist već poliglot a ligvistika mi je hobi i svakim danom dobija na važnosti, te svrstavanje u fach idiotizam nije relevantno.
Dušan Maljković
Reč filozofija je preuzeta iz nemačkog, otud Z. No, ona i dalje znači "ljubav prema mudrosti" -- ne znam odakle vam ono NAUKA, no možda ima o to značenje, nisam upućen -- tj. referira na starogrčki "original". Upravo ta opsednutos fonetikom, koju i vi demonstrirate, karakteristična je za najopskurnije desničarske krugove koje bi da premetnu FILOZOFIJA u FILOSOFIJA uz argument da je prvo "ljubav ka mraku (zofos)". Da, moglo bi biti, kada bi reč bila preuzeta iz starogrčkog, što nije slučaj.

Esperantno niej svetski jezik jer nije usoep u nameri da postane. Možda će to uspeti engleski, ali ono što sam ja hteo da kažem je da nema jednog svetskog (Čega nema)koji proisto diktira izgeld ostalih ne-svestkih jezika. Stoga, niej relevantno "kako sav ostali svet" nego da li je u srpskom pravilno reći bozon ili boson. Čak i da je u pitanju greška, izraz se ustalio, a kao što znamo, čak i ustaljene greške vremenom postaju legitimisane u razvoju jezika tj. postaju standard. Vi, naravno, možete zamerati što je do inicijalne "greške" došlo, ali ja imam utisak da je svo to insisitiranje ovde preterano i s (apostrof)ciljem da nas odvoji od inicijalen teme i zavede u nekakav minuciozni lignvistički fah-idiotizam preko koga vljda svako treba da demostrira svoje poznavanje detalja koji, u odnosu spram nauke zvane fizika, baš i nisu previše relevatni.

Sada pročitajte svoj tekst kako ga ja vidim i biće vam jasnije o čemu pričam a možda i neće uz poznato jebiga.
Svakako ako bih pod lupu stavio čestitog Alfredovca Ledermana i nin uživanju nigde ne bi bilo kraja.
prijatan dan,
dragan7557
nsarski nsarski 14:09 26.09.2008

Re: piši ćirilicom


dobijate Ajnštajn Bose Podolski što ima sasvim druko značenje i sadržaj od Ajnštajn Bose

U pitanju je EPR (Einstein Podolsky Rosen) paradox objavljen 1935.
Bose-Einstein statistika je napravljena prema radu Bose-a koji svoj rad o statistici cestica celobrojnog spina (fotona konkretno) nije mogao da objavi, poslao ga Ajnstajnu, i ovaj iskoristio svoj uticaj da se rad objavi 1925. Vaznost ovog rada je dugo bio teorijske prirode, a tek je 1995 prvi put eksperimentalno napravljen sistem (Bose-Einstein kondenzat) koji je ova teorija predvidjala. 2001 je dodeljena Nobelova nagrada za ovo.
dragan7557 dragan7557 14:29 26.09.2008

Re: piši k'o Velj Ilić

Esperantno niej svetski jezik jer nije usoep u nameri da postane. Možda će to uspeti engleski, ali ono što sam ja hteo da kažem je da nema jednog svetskog (Čega nema m.p)koji proisto diktira

Ovo što ste napisali ako se čita predstavlja potpunu besmislicu i živo me podseća na Svetu Skupštinu Serbie
ali ono što sam ja hteo da kažem je da nema jednog
Treba da glasi nema jednog svetskog proisto , greška prilikom quote.
E,pa mogli bi konačno sa reči da pređete na dela i zbilja napišete šta hoćete da kažete,jer ovde ne stoji čega to nema svetskog jezika ili nečeg drugog zamislite a+b = a+b, ako u prvom izrazu izbacimo a imamo +b =a+b što nije istina jer +b=/=a+b, ili a+b=+b nije istina jer a+b=/=+b itd.Ako umesto a i b stavimo ili izbacimo jednu vrednost jednačina postaje nejednačina.
Pošto ste vi izbacili u gornjoj jednačini jezik a ostavili svetski, proisto je jasno je da vi nećete ništa da kažete.
a pisanje ispravki kao dodatka tekstu i nije baš neka od viđenijih osobina.
Ah,da Esperantno naravno NIJE USPEO u svojoj nameri jer jezik je stredstvo (alat) i kao takav nema namere

dragan7557
u opskurnom desničarskom krugu
dragan7557 dragan7557 14:46 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

nsarski

dobijate Ajnštajn Bose Podolski što ima sasvim druko značenje i sadržaj od Ajnštajn Bose

U pitanju je EPR (Einstein Podolsky Rosen) paradox objavljen 1935.
Bose-Einstein statistika je napravljena prema radu Bose-a koji svoj rad o statistici cestica celobrojnog spina (fotona konkretno) nije mogao da objavi, poslao ga Ajnstajnu, i ovaj iskoristio svoj uticaj da se rad objavi 1925. Vaznost ovog rada je dugo bio teorijske prirode, a tek je 1995 prvi put eksperimentalno napravljen sistem (Bose-Einstein kondenzat) koji je ova teorija predvidjala. 2001 je dodeljena Nobelova nagrada za ovo.

Vel'ko FALA Nenade !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A pošto si ispravio nema potrebe da ja to radim pošto sam hteo već da napišem ispravku i umesto jedno stavim promenu dva imena, mada namera u ovom slučaju jasna kroz
kontekst menjanja slike (deskripcije) i rezultata kao potvrde da su u pitanju ozbiljne stvari a ne zajebavanje kako bi to bilo rečeno skupšinskim rečnikom cq. jezikom.
dragan7557
posle oslobođenja iz opskurnih desničarskih krugova uz pomoć prikana sa Bljog
dragan7557 dragan7557 14:55 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

vladimir petrovic
Dragan 7557
Za vašu informaciju svetski jezik postoji još odavno i zove se Esperanto,


Tell me about it!
Esperanto je jedan od slabasnih pokusaja... Who cares about it?

UN
dragan7557 dragan7557 15:14 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

lidiaz
Mi smo na faxu u Beogradu ucili o Boze-Ajnstajnovoj kondenzaciji. A i bozon se i na engleskom (opste prihvaceni jezik nauke) izgovara sa "z" ne sa "s".

Na najmanje jednom" Faks-u" u Srbiji su imeđu ostalog prodavani ispiti i ili diplome što veoma mnogo govori o autoritetu i moralnom integritetu onih koji su vas i druge učili, i naravno okvalitetu prodane robe.

Za način izgovaranja (fonetsko pisanu definiciju) koja izaziva zabunu idite na sajt IPA pod boson,potom dodatak o izgovaranju (fonetika) ili Word Spell
A spelling dictionary.
jedan od boljih startovan (nadgradnja) 1988
izdanje Harrap's Reference
editors
Bud Wileman
Robin Wileman
Ima naravno i drugih.
dragan7557
nsarski nsarski 16:21 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Na najmanje jednom" Faks-u" u Srbiji su imeđu ostalog prodavani ispiti i ili diplome što veoma mnogo govori o autoritetu i moralnom integritetu onih koji su vas i druge učili, i naravno okvalitetu prodane robe.

Ne razumem kakve ovo veze ima sa nazivom "bozon". Generacijama se taj termin tako upotrebljava kod nas, i u fizici i u hemiji i drugde. Moralni integritet sa tim nema nikakve veze.
Na americkim fakultetima (gde sam ja ucio i predavao studentima o ovome) se boson izgovara kao "bozon", poneko kao "bouson". Ako je to ustaljena praksa, onda je stvar pedanterije insistirati na necemu drugom.
Slican primer imamo sa izgovorom imena zemalja. Mi i mnogi drugi, ukljucujuci anglosaksonce, izgovaramo i pisemo "Brazil" (Federative Republic of Brazil). Brazilci ime svoje zemlju pisu "Brasil" (República Federativa do Brasil), i tako ga izgovaraju (cuo sam cak i "Brasiu". Sta je tu "ispravno"?
lidiaz lidiaz 16:57 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

dragan7557
lidiaz
Mi smo na faxu u Beogradu ucili o Boze-Ajnstajnovoj kondenzaciji. A i bozon se i na engleskom (opste prihvaceni jezik nauke) izgovara sa "z" ne sa "s".

Na najmanje jednom" Faks-u" u Srbiji su imeđu ostalog prodavani ispiti i ili diplome što veoma mnogo govori o autoritetu i moralnom integritetu onih koji su vas i druge učili, i naravno okvalitetu prodane robe.

Prvo ne dozvoljavam da se o profesorima fizike govori na taj nacin. Oni nisu prodavali ispite i/ili diplome. Tako da moji profesori imaju i autoritet i moralni integritet. Zbog toga je fizika cesto skrajnuta. Ovakve insinuacije su u najmanju ruku ruzne.
Dalje, ja se bavim bozonima vec dosta godina i ne mogu da se setim da ih bilo ko iz bilo koje nacije izgovara sa s. A sgurno bi mi zaparalo usi. Jezicki cistunci mogu da traze kakva god pravila hoce, za nas fizicare cestica ce ostati bozon.
complex complex 17:58 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

dragan7557
lidiaz
Mi smo na faxu u Beogradu ucili o Boze-Ajnstajnovoj kondenzaciji. A i bozon se i na engleskom (opste prihvaceni jezik nauke) izgovara sa "z" ne sa "s".

Na najmanje jednom" Faks-u" u Srbiji su imeđu ostalog prodavani ispiti i ili diplome što veoma mnogo govori o autoritetu i moralnom integritetu onih koji su vas i druge učili, i naravno okvalitetu prodane robe.


Dakle Vi tvrdite da su se na Fizickom fakultetu u Beogradu ispiti prodavali? Izgleda da ostatak sveta, ne zna za to. Zato nas ima svuda. I zamislite svi govorimo "bozon" umesto "boson".

P.S. Svaka Vam cast na tome kako ste paznju sa teme kojom se autor teksta bavi prebacili na pravopis.
lidiaz lidiaz 18:11 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Jel' taj ostatak sveta moze da pokaze makar jedan dokaz? Ili je pretpostavka ako je Pera prodavao ispite, onda mora da je to radio i Zika, posto stanuju u istom bloku? Jako, jako ruzno.

Paznju sa teme na pravopis nisam ja skrenula, vec upravo VI
Ja sam samo naglasila da je u svetu fizicara, a bozoni su deo fizike, pravilno izgovara sa z. Vi jezicki cistunci bolje se bavite stvarnim problemima srpskog jezika, nego sto se petljate u pojmove fizike.

PS Mozete Vi da izgovarate bozon kako god hocete, znate li uopste sta je to? Ne maze se na hleb x-(
dragan7557 dragan7557 18:34 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Na americkim fakultetima (gde sam ja ucio i predavao studentima o ovome) se boson izgovara kao "bozon", poneko kao "bouson". Ako je to ustaljena praksa, onda je stvar pedanterije insistirati na necemu drugom.

Ma ,nije u pitanju pedanterija u vezi sa reči već u vezi sa pojmovima, fonetikom i smislom.
Greške ove vrste i nisu neke naročite greške i za njih obično imamo stručnjake koji od brljotina prave razumljiv tekst.
Ova pojava će u relativno bliskoj budućnosti biti prošlost zahvaljujući implantima i posebnim programima koji će omogućiti bez jezični direktni prenos misli na relacijama čovek-čovek i čovek mašina, bez problema ove vrste pošto se na ovome već uveliko radi.

Na drugom mestu je i sposobnost ljudskog mozga(?) da ove greške u dobroj meri koriguje pa do dvoumljenja u pogledu napisanog i ili rečenog teksta "kockice" postavi na potreban način te kod malog broja slučajeva dolazi do pravih problema.
Na americkim fakultetima (gde sam ja ucio i predavao studentima o ovome) se boson izgovara kao "bozon", poneko kao "bouson".

Ovde si jedino ti primetio da se pisana i fonetska forma reči razlikuju te smo ovo u principu raščitili.
Problem u srpsko hrvatskom jeziku nastaje kao što sam već napisao zbog previla pisanja i izgovaranja što srpski pored korejskog jezika čini jedinstvenim na svetu, a koje pravilo je ovde zbog bastardizacije jezika poremećeno jer se boson piše sa S te je izgovarati drukčije od napisanog nije pravilno a što si i sam istakao.
Ne znam da li je u svakoj zemlji ustanovljana norma naziva bozon. Na engleskom se kaze "boson".
nsarski
Piše ili kaže ?
pita doly jasno i glasno
Slican primer imamo sa izgovorom imena zemalja. Mi i mnogi drugi, ukljucujuci anglosaksonce, izgovaramo i pisemo "Brazil" (Federative Republic of Brazil). Brazilci ime svoje zemlju pisu "Brasil" (República Federativa do Brasil), i tako ga izgovaraju (cuo sam cak i "Brasiu". Sta je tu "ispravno"?
*novo
sarski.
Za zemlju možemo da kažemo Brazil inoficijelna forma.
Oficijelna forma pisanja naziva imena jedne države je nešto sasvim drugo, ista stvar je i sa Mexiko i Mehiko itd. Eklatantan primer je bio nazivanje suverene države Crne Gore Kvazi državom što je ravno izgovaranju kletvi u skupšioni Srbije i pored toga što je sulud čin predstavlja i uvredu.
Naravno da to ukazuje na primitivnost onoga ko ovo čini dok ozbiljno shvaćeno predstavlja težak diplomatski incident za kakav su u prošlim vremenima vođeni ratovi i ili ljudi spaljivani na lomači, čupani im jezici, nabijani na kolac ili "humano slani na Goli Otok"
Dovoljno je spomenuti veliku Shizmu (1.000 godina) upravo zbog reči kako bi bilo jasna narodna "reč
je ubojitija od bilo kog oružja".
Sa ovim sam ovu raspravu po ovom pitanju završio uz napomenu (ako je navod tačan)
(ЛХЦ – Ларге Хардон Цолаидер)Велики укрућени цолаидер??!?!? Ово је било у НИН-у??

(ЛХЦ – Ларге Хардон Цолаидер)Велики укрућени цолаидер??!?!? Ово је било у НИН-у??


onda je ovo katasrofalna erozija nečega što je nekad predstavljalo jedan od savršenijih jezika na ovoj planeti,
dok je precednica Upravnog odbora Politike i glavna urednica sa svim lektorima i prevodiocima zaslužila dobre batine (čupanje jezika nije u modi) i prigodnu robiju u Hadron = Ukrućenom stanju dok ne colaider- iše zbog izazivanja i podržavanja erozije nacionalnog jezika. Što se tiče nin-a broj treba povući iz prodaje a narodu vratiti trostruke pare uz pismena izvinjenja.
Zamislita da je neki novinar za vreme Josipa Broza napisao Čita umeto Tita ili da umesto Boris Tadić napišemo Boriz Tadić ????
dragan7557
ivana23 ivana23 18:49 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

dok je precednica Upravnog odbora Politike i glavna urednica sa svim lektorima i prevodiocima zaslužila dobre batine (čupanje jezika nije u modi) i prigodnu robiju u Hadron = Ukrućenom stanju dok ne colaider- iše zbog izazivanja i podržavanja erozije nacionalnog jezika. Što se tiče nin-a broj treba povući iz prodaje a narodu vratiti trostruke pare uz pismena izvinjenja.


Kakve sad veze ima Politika sa NIN-om?
dragan7557 dragan7557 19:45 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

P.S. Svaka Vam cast na tome kako ste paznju sa teme kojom se autor teksta bavi prebacili na pravopis.


Hvala na komplimentu.
Rukovođenje diskusijama je Umetnost (mada ih ima koji tvrde da je talent i ili sposobnost) koja mi je ostala iz prošlih vremena dok sam bio aktivan (sada u penziji). Inače do detalja objašnjena u Teorijama Argumentacije, obaveznan predmet
i najvažnija potreba High Management-a na nižim nivoima se koristi u Project Managementu vrhunskih svetskih firmi (Transnacionalne firme) i ili globalnih operativnih timova.
dragan7557

lidiaz
Mi smo na faxu u Beogradu ucili
o Boze-Ajnstajnovoj kondenzaciji. A i bozon se i na engleskom (opste prihvaceni jezik nauke) izgovara sa "z" ne sa "s".


Na najmanje jednom" Faks-u" u Srbiji su imeđu ostalog prodavani ispiti i ili diplome što veoma mnogo govori o autoritetu i moralnom integritetu onih koji su vas i druge učili, i naravno okvalitetu prodane robe.

Dakle Vi tvrdite da su se na Fizickom fakultetu u Beogradu ispiti prodavali?

Ovde je čitaocu nejasno kome se obraćate. Ovo se naziva prostom (primitivnom) manipulacijom sa uspostavljanjem nepostojeće konekcije između dva teksta i kao što vidite ima uspeha kod naše fizičarke koja odmah respondira je se oseća optuženom i izaziva stavljanje respondenta u odbrambenu poziciju sa rečima
Ja sam samo naglasila

Kod dece veoma primetno sa dodatcima "nisam ja majke mi, ja sam samo..." i onda sledi katastrofalna greška koja otkriva nesigurnost u ispravnost vlastitog znanje što vodi ka sledećoj neistini :
da je u svetu fizicara, a bozoni su deo fizike

Ovde su dve komponente važne : 1. pozivanje na viši autoritet kao garancije za ispravnost (istinitost) vlastitog stava i greška :2. bosoni su deo fizike što je netačno jer bosoni nisu deo fizike već materije, dok se Fizika bavi samo izučavanjem bosona u sklopu izučavanja materije.
Treća komponeta kao rezultat manipulacije je ispoljavanje nemoći, potpuna predaja i pokušaj skretanja na potpuno irelevantne stvari dokumentovana rečima
pravilno izgovara sa z. Vi jezicki cistunci bolje se bavite stvarnim problemima srpskog jezika, nego sto se petljate u pojmove fizike.

Reči koje vređaju protivnika i umanjuju njegov autoritet u očima govornika su boldovane.
Treba li još reći da boson nije pojam već čestica.

Ovako bi izgledao prvi čas u uvod u Teoriju Argumentacije.
Posledica neznanja, nespretnosti i prostote koja se viđa u Skupštinama celog sveta (sa izuzetcima vrhunskih lidera) bilo u politici ili u privredi je posledica ne vladanja ovakvim znanjima.
Ovakvu analizu stručnjaci početnici rade sporo u početku a kada ovladaju umetnošću ona postaje integralni deo ličnosti i prelazi u intuitivnu primenu a manipulacija se pretvara u instrument ubeđivanja na vrhunskom
nivou.
dragan7557
Kazezoze Kazezoze 19:54 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Велики укрућени цолаидер

nije vishe ukrućen. iscurio helijum.
ispuhala ćuna k'o dushica))


btw ja ovim svojim holandezima jednom prilikom rekao da napishu kazezoze (ovako izgovaraju) i oni napisali kasesose))
dragan7557 dragan7557 20:08 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

ivana23
dok je precednica Upravnog odbora Politike i glavna urednica sa svim lektorima i prevodiocima zaslužila dobre batine (čupanje jezika nije u modi) i prigodnu robiju u Hadron = Ukrućenom stanju dok ne colaider- iše zbog izazivanja i podržavanja erozije nacionalnog jezika. Što se tiče nin-a broj treba povući iz prodaje a narodu vratiti trostruke pare uz pismena izvinjenja.


Kakve sad veze ima Politika sa NIN-om?

Ja sam mislio da je nin produkt kuće "Politika" izvinjavam se ako sam pogrešio, za svaki slučaj proveriti treba.
Ako nin nije "Politika" produkt onda navedeno važi za vlasnika proizvoda a sve ostalo stoji.
Svakako hvala na pitanju.
dragan7557
dragan7557 dragan7557 20:12 26.09.2008

Re:propast

Kazezoze
Велики укрућени цолаидер

nije vishe ukrućen. iscurio helijum.
ispuhala ćuna k'o dushica))


Ni Viagra nije što je nekad bila. Nem'š čo'ek nikom više da veruje.
dragan7557
ivana23 ivana23 20:25 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

dragan7557

Ja sam mislio da je nin produkt kuće "Politika" izvinjavam se ako sam pogrešio, za svaki slučaj proveriti treba.Ako nin nije "Politika" produkt onda navedeno važi za vlasnika proizvoda a sve ostalo stoji.Svakako hvala na pitanju.dragan7557


Sto ste vi nepoverljivi... :)

NIN

Politikina izdanja
dragan7557 dragan7557 20:31 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

Ovakve insinuacije su u najmanju ruku ruzne.

Nisu insinuacije ljudi su bili u zatvoru i biće procesuirani skandal Pravni Fak, Kragujevac(?)
cestica ce ostati bozon.

a bozoni su deo fizike,

?????? Ovo sam istakao u drugom tekstu.
Što reče doly juče kod ćirkovića :"opredelite se ili je unijat ili pokatoličen.
Ili je boson čestica ili je deo fizike ???
Na najmanje jednom" Faks-u" u Srbiji

Jasnije nije moguće. Gde ste vi pronašli "insinuaciju na Vaše profesore"
Beograd ni jednom nije spomenut u tekstu ili je ime Beograd zamenjeno sa rečenicom "na najmanje jednom faksu.
Prvo ne dozvoljavam da se o profesorima fizike govori na taj nacin.

Ovo je top arogancije.
Da bi bilo ko mogao da nešto ne dozvoljava (ili dozvoljava) mora da ima ili vlast ili Autoritet dozvoljavanja ili zabranjivanja koji vi nemate.
Ja recimo nisam hteo da dozvolim bombardovanje YU (nisam jedini) i .................
Nemojte sve uzimati ozbiljno pa čak ni blog reče Milan juče Krugolinici
Želim vam prijatno veče.
dragan7557
Opskurni desničarski krugovi probisveta
dragan7557 dragan7557 20:44 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

ivana23
dragan7557

Ja sam mislio da je nin produkt kuće "Politika" izvinjavam se ako sam pogrešio, za svaki slučaj proveriti treba.Ako nin nije "Politika" produkt onda navedeno važi za vlasnika proizvoda a sve ostalo stoji.Svakako hvala na pitanju.dragan7557


Sto ste vi nepoverljivi... :)

NIN

Politikina izdanja

Hvala na linkovima ali mi još uvek nije jasno ko je vlasnik nin-a potražiću sam ili stavite link na strukturu većinskog vlasničkog kapitala.
Što se tiče nepovreljivosti, stvar iskustva i profesionalizma verujem samo sebi.
Uzgred pohvala za vaš enormni doprinos sa raznim slikama na ovom blogu.
Pozdrav
dragan7557
ivana23 ivana23 21:02 26.09.2008

Re: piši ćirilicom

dragan7557

Hvala na linkovima ali mi još uvek nije jasno ko je vlasnik nin-a potražiću sam ili stavite link na strukturu većinskog vlasničkog kapitala. Što se tiče nepovreljivosti, stvar iskustva i profesionalizma verujem samo sebi.


Nin je u nekoj fazi privatizacije, bile su najavljivane, pa (nedokucivo/naprasno) odlagane aukcije koliko sam pratila.

complex complex 09:47 27.09.2008

Re: piši ćirilicom

Oproste ako ste moj komentar razumeli pogresno. Pitanje i komentar su upuceni osobi pod nadimkom dragan7557. Moja greska sto sam citirala i Vas komentar u sklopu komentara dragan7557.
simkke simkke 22:24 25.09.2008

Dzaba ste pravili...

kad ce Zemlja ionako da eksplodira za 5-10 god.
Dušan Maljković Dušan Maljković 22:26 25.09.2008

Re: Dzaba ste pravili...

Ne znam razlog vaše optimistične prognoze, ali bih voelo da ga podelite sa nama...:)
simkke simkke 22:37 25.09.2008

Re: Dzaba ste pravili...

Dušan Maljković
Ne znam razlog vaše optimistične prognoze, ali bih voelo da ga podelite sa nama...:)Ne znas razlog?
Gde ti zivis?
Pogledaj malo oko sebe...5 stepeni u septembru, 50 u julu, rupa na nebu, bara na polovima, cunami, El Ninjo, 11 septembar...jel ti treba jos ili...
Dušan Maljković Dušan Maljković 22:43 25.09.2008

Re: Dzaba ste pravili...

Dakle ipak smak sveta?

Ali kako će to zemlja ekslodirati? Ili će nešto da pukne u njoj, ili će da je nešto spiči iz svemira... Ovo o čemu vi pričate je ekološka katastrofa, što je i dalje sporna tačka u debatama: da li je to posledica "ntrmalnog" procesa u razvoju Zemlje ili pak nešto indukovano u celini zagađenjem.

Manite se tih scenarija katastrofe, please... Toliko ih ej do sada bilo, pa pogledajte -- Apokalipsa kasni više nego vozovi na brzim prugama Srbije...
simkke simkke 22:46 25.09.2008

Re: Dzaba ste pravili...

Dušan Maljković
Dakle ipak smak sveta?Ali kako će to zemlja ekslodirati? Ili će nešto da pukne u njoj, ili će da je nešto spiči iz svemira... Ovo o čemu vi pričate je ekološka katastrofa, što je i dalje sporna tačka u debatama: da li je to posledica "ntrmalnog" procesa u razvoju Zemlje ili pak nešto indukovano u celini zagađenjem.Manite se tih scenarija katastrofe, please... Toliko ih ej do sada bilo, pa pogledajte -- Apokalipsa kasni više nego vozovi na brzim prugama Srbije...Apokalipsa u glavi je stigla odavno...Pa sad, kako ce tacno da 'vrisne', ne znam, ali da ce da vrisne verujem...
Kazezoze Kazezoze 23:02 25.09.2008

dobro su startovali...

prvo im uleteli hakeri, posle iscureo helijum... e ovaj kvar je posebno interesantan))
kao kad bi novom BMW-u tek izashlom iz radnje procurilo ulje))
nemoguce!!!
jeste li zvali djenku da to na brzinu 'opravi))
ivana23 ivana23 23:10 25.09.2008

Re: dobro su startovali...

Kazezoze
prvo im uleteli hakeri, posle iscureo helijum... e ovaj kvar je posebno interesantan))kao kad bi novom BMW-u tek izashlom iz radnje procurilo ulje))nemoguce!!!
jeste li zvali djenku da to na brzinu 'opravi))


Jes', pa da nas spali... )
simkke simkke 23:10 25.09.2008

Re: dobro su startovali...

Kazezoze
prvo im uleteli hakeri, posle iscureo helijum... e ovaj kvar je posebno interesantan))kao kad bi novom BMW-u tek izashlom iz radnje procurilo ulje))nemoguce!!!jeste li zvali djenku da to na brzinu 'opravi))Eee, da je to BMW pravio, dosad bi preslo 150 000 km
nsarski nsarski 23:11 25.09.2008

Re: dobro su startovali...

Kazezoze
prvo im uleteli hakeri, posle iscureo helijum... e ovaj kvar je posebno interesantan))
kao kad bi novom BMW-u tek izashlom iz radnje procurilo ulje))
nemoguce!!!
jeste li zvali djenku da to na brzinu 'opravi))

Ja sam jednom seo u novog Volvoa, izasao na ulicu i ispao mu motor. Шајсе хепенс.
Kazezoze Kazezoze 23:23 25.09.2008

Re: dobro su startovali...

Ja sam jednom seo u novog Volvoa, izasao na ulicu i ispao mu motor. Шајсе хепенс.

ma chim su te videli skontali da si rasejani nauchnik pa ti podvalili nedovrshen volvo...hoce to trgovci))
nsarski nsarski 23:27 25.09.2008

Re: dobro su startovali...

ma chim su te videli skontali da si nauchnik pa ti podvalili nedovrshen volvo...hoce to trgovci))

Ово је било у Канади, ја нисам личио на научника, by any stretch of imagination.
Unfuckable Unfuckable 05:29 26.09.2008

Re: dobro su startovali...

Шајсе хепенс.


šajse ili šajze ?
; ))))
nsarski nsarski 23:09 25.09.2008

Moram da kazem, Dusane,

you never cease to amaze me.
Taman sam mislio da je ovo izaslo iz tvog pera, ali vidim Lederman se potpisao. Btw, naziv "Bozja cestica" je on smislio, ali mislim da se nije bas masovno primio. Tebi kao interpretatoru masovne kulture ce to biti jasno. U svakom slucaju, cestitam na ovome. Prevod je malo ispod standarda pa se negde potkrade i rogobatna formulacija koja lici na materijalnu gresku. Ili, kako rece Einstein: try to say things as simple as possible, but not simpler than that.
Ako LHC eksperimenti zaista potvrde predvidjanja teorije struna, mozda pokazu i da se negde u svemirskom beskraju nalazi i tvoj supersimetricni parnjak Smaljkovic! :))
Cestitam, jos jednom.

Dušan Maljković Dušan Maljković 23:24 25.09.2008

Re: Moram da kazem, Dusane,

Hvala.

Nisam ja prevodio, trenutno radim na prevodu nove Žižekove knjige "The Monstrocity of Christ", tako da me to okupira... Evo male ekskluzive samo za tebe...

"U iskušenju smo da odemo korak dalje i pročitamo Čestertonovu poslednju rečenicu drugačije – iako on to nije hteo, ali ipak bliže neobičnoj istini: kada ljudi umišljaju da postoji nekakvo „dublje značenje“ nečega „zbog straha od tri reči: Stvoren je Čovekom“, ono što ih zaista plaši jeste gubitak transendentnog Boga koji jamči da univerzum imam smisao, Boga kao skrivenog gospodara koji „vuče sve konce“. Umesto toga, dobijamo Boga koji je napustio transcendentni položaj i bacio se u sopstveno stvaranje, upuštajući se u njega do tačke sopstvene smrti, da bismo mi, ljudi, ostali bez više sile da vodi brigu o nama, sa strašnim teretom slobode i odgovornošću za sudbinu božanskog stvaranja, i tako i za Boga samog. Nismo li danas previše uplašeni da pretpostavimo sve navedene posledice ove tri reči? Ne biraju li radije oni, koji danas sebe zovu „hrišćanima“, da ostanu pri udobnoj predstavi o Bogu koji sedi gore na nebu, blagonaklono vodi računa o našim životima, šalje nam sina kao dokaz svoje ljubavi, ili, još ugodnije, pri slici Boga kao bezlične Više Sile?"

Ja vidim da ni vi ni Ćirković ne staviste ništa o LHC-u (a blogonarod to očekivao!), pa rek'o moram ja, a tekst mi se učinio, iako popularnim, i naučno doslednim. Delite moje mišljenje?
nsarski nsarski 23:30 25.09.2008

Re: Moram da kazem, Dusane,

Ja vidim da ni vi ni Ćirković ne staviste ništa o LHC-u

Smaljkovicu, ne pratis Biće skoro propast sveta?!
ivana23 ivana23 23:30 25.09.2008

Re: Moram da kazem, Dusane,

Dušan Maljković
Ja vidim da ni vi ni Ćirković ne staviste ništa o LHC-u (a blogonarod to očekivao!), pa rek'o moram ja, a tekst mi se učinio, iako popularnim, i naučno doslednim. Delite moje mišljenje?


:))) ili :(((
Dušan Maljković Dušan Maljković 23:40 25.09.2008

Re: Moram da kazem, Dusane,

Smaljkovicu, ne pratis Biće skoro propast sveta?!


Uh, promače mi... No, nema veze -- the more, the marrier! :)

A vi nsraski širite tu paranoju o crnim rupama!? znao sam da ste deo antihaškog lobija -- što da isporučujemo optuženike kada ionako neće biti sveta?! E nsarski, nsarski -- još malo pa ćete predlagati da dr Dabić pokreće LHC svojom bioenergijom!!! :)
lidiaz lidiaz 23:41 25.09.2008

Re: Moram da kazem, Dusane,

Prevod je malo ispod standarda pa se negde potkrade i rogobatna formulacija koja lici na materijalnu gresku

Prevod je tako rogobatan da sam ja odustala od citanja teksta. Ovako predstavljen prepun je netacnih i nepreciznih tvrdnji.
Mozda ja ne umem da ovako "objasnim" puku, ali ovo je meni nerazumljivo.

Evo i originalnog teksta.
nsarski nsarski 01:32 26.09.2008

Re: Moram da kazem, Dusane,

lidiaz
Prevod je malo ispod standarda pa se negde potkrade i rogobatna formulacija koja lici na materijalnu gresku

Prevod je tako rogobatan da sam ja odustala od citanja teksta. Ovako predstavljen prepun je netacnih i nepreciznih tvrdnji.
Mozda ja ne umem da ovako "objasnim" puku, ali ovo je meni nerazumljivo.

Evo i originalnog teksta.

Na primer, u originalnom tekstu pise da je LHC 4.3 kilometers in radius (radius=poluprecnik), dok prevod kaze пречник јој је 4,3 км. Radius je poluprecnik. Precnik se na engleskom kaze diameter. Ukupna duzina prstena je oko 27km, tj. 2* Pi*4.3=2*3.14*4.3=27.02km. Ako je precnik=4.3km, onda je duzina upola manja, tj. 13.501km. Ovo je materijalna greska.
lidiaz lidiaz 02:13 26.09.2008

Re: Moram da kazem, Dusane,

Pritom neke stvari ne treba bukvalno prevoditi, bez smisla
dragan7557 dragan7557 02:18 26.09.2008

Re: Moram da kazem, Dusane,

lidiaz
Prevod je malo ispod standarda pa se negde potkrade i rogobatna formulacija koja lici na materijalnu gresku

Prevod je tako rogobatan da sam ja odustala od citanja teksta. Ovako predstavljen prepun je netacnih i nepreciznih tvrdnji.
Mozda ja ne umem da ovako "objasnim" puku, ali ovo je meni nerazumljivo.

Evo i originalnog teksta.

Koliko se sesećam i vi ste pisali o LHC mada nisam čitao pošto dešavanja stoje na izvornom sajtu nema potrebe za preživanjem (žvakanjem) stare slame.
dragan7557
lidiaz lidiaz 02:34 26.09.2008

Re: Moram da kazem, Dusane,

Ja pokusam da prenesem kad saznam da se nesto desava s obzirom da sam skoro na izvoru informacija. Samo sto meni bas ne idu dugacki literarni radovi, a nemam ni previse vremena. Za ozbiljan tekst neophodno je nekoliko sati sto pisanja, sto pretrazivanja linkova, sto objasnjavanja na jeziku koji ce svako razumeti :(.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:11 26.09.2008

Re: Moram da kazem, Dusane,

Dušan Maljković

Ja vidim da ni vi ni Ćirković ne staviste ništa o LHC-u (a blogonarod
to očekivao!), pa rek'o moram ja, a tekst mi se učinio, iako
popularnim, i naučno doslednim. Delite moje mišljenje?

Pa prijatelju, iskreno govoreci, dvoumio sam se oko toga i troumio. Ali je prevladao moj anarhisticki i individualisticki duh, pa zakljucih da necu da pisem o necemu sto je u toj meri skupo, drzavno regulisano, masivno i kolektivisticko ;o))

Shalu na stranu, podseti nas sta je to Cesterton zapravo rekao na samrti?

Inace preporuka, bez obzira na prevod, Lederman je ziva legenda. Od svih prica vezanih za njega, meni je najdraza ona kad on putuje prigradskim metroom svaki dan pored neke dusevne bolnice i jedanput bas kad se on vozio polupraznim vagonom, udjose dve sestre sa grupom pacijenata koje su povele u setnju. Sednu oni tako, sve u redu, i kad je trebalo da sidju, sestre naravno uzmu da prebrojavaju sticenike, a kad je jedna videla Ledermana: "...osam...devet... A ko si ti?" Ovaj kao iz topa odgovori: "Nobelovac i direktor Fermilaba!" A ona ce: "Aha, deset... jedanaest..."
Dušan Maljković Dušan Maljković 03:17 26.09.2008

Re: Moram da kazem, Dusane,

Ja sam primetio da ste imali nekakve rezerve prema celom projektu, a u moru euforije u vezi sa LHC-om -- kao ipraznoverne paranoje oko smaka sveta -- ozbiljan kritički tekst bi nam zaista bio "hleb nasušni".

Meni je tekst delovao ok, fizika mi jeste hobi, a ne profesija, ali mislimd a je tekst generalno lepo napisan i da je u informativnom smislu korektan. A prevod ko prevod -- mi koji se bavimo time znamo šta je autor hteo da kaže, čak i kada prevodilac to pokušava da prikrije! :)

Sjajna anegdota! :)

A Česterton -- nije rečenica na samrti. već poslednja u prethodnom pasusu u odnosu na onu koju sam citirao. Inače, teza knjige Žižeka tj. Hegela kakvim ga Žižek čita jeste da je na krstu umro sam Bog i da je ostao Sveti duh kao zajednica verujućih -- stvaranje je Bog ostavio nama, njega više nema. Sartrovski rečeno: Bog nas je radikalno osudio na slobodu. Zanimljivo štivo, uskoro će iti gotovo, pa se vidimo na promociji.
dolybell92 dolybell92 07:34 26.09.2008

Re: Moram da kazem, Dusane,

Sartrovski rečeno: Bog nas je radikalno osudio na slobodu


Mora da pitam: šta radi radikalno u navedenoj rečenici?
Dušan Maljković Dušan Maljković 07:37 26.09.2008

Re: Moram da kazem, Dusane,

To znači da, čak i kada želimo da pobegnemo od slobode, to ne možemo da učinimo, jer nemamo tačku "sigurnosti", budući da je Bog mrtav. Sve je prepušteno nama, uz moguićnost samouništenja. Nema nebeskog spasa, nema garancije večnosti -- samo open source političke zajednice koja je stalno "onkraj groba": možete to razumeti kao Žerikoov "Splav Meduze" koji nema nikakvo čvrsto tle na koje bi se iskrcao sem onog na kome pluta po neizmernom okeanu (ali na njemu može da sagradi civilizaciju).

Radikalno sa Radikalima nema nikakve veze. Ni sa Naprednjacima, dakako. :)
GajaR GajaR 08:37 26.09.2008

Re: Moram da kazem, Dusane,


MMC>
Sednu oni tako, sve u redu, i kad je trebalo da sidju, sestre naravno uzmu da prebrojavaju sticenike, a kad je jedna videla Ledermana: "...osam...devet... A ko si ti?" Ovaj kao iz topa odgovori: "Nobelovac i direktor Fermilaba!" A ona ce: "Aha, deset... jedanaest..."


Bravo... )))
dexter92 dexter92 15:18 26.09.2008

One question please

LHC treba da dovede materiju u stanje koje ne postoji u vidljivom svemiru ako sam dobro razumeo. Neka me fizicari isprave ako je potrebno, ali ni jedan slican eksperiment nikad nije izvrsen. Fuzija, fisija su procesi koji se desavaju u prirodi. Za dovodjenje materije na tako visoke temperature se samo PRETPOSTAVLJA da se moglo desiti prilikom Big-Banga za koji se isto PRETPOSTAVLJA da se odigrao.
Zar ne bi bilo postenije reci: Dovescemo materiju u stanje tako visoke energije (iako na mikronivou) iako nemamo pojma kakva ce svojstva ona tada da pokazuje niti kakve ce fenomene eventualno da generise posto se slicne situacije ne dogadjaju u prirodi?
new_media_center new_media_center 16:02 26.09.2008

Re: One question please

.
nsarski nsarski 16:29 26.09.2008

Re: One question please

ni jedan slican eksperiment nikad nije izvrsen

Eksperiment nije. Ali, u prirodi dolazi do sudara cestica mnogo vecih energija nego sto je LHC u stanju da proizvede. Neki kosmicki zraci imaju energije koje se mere u EeV (Exa electron Volts = 1 milion TeV, u LHC govorimo o desetak TeV) i sudaraju se sa cesticama na Zemlji ili u kosmosu.
Dušan Maljković Dušan Maljković 16:39 26.09.2008

Re: One question please

Možemo li taj principo ovako formulisati: iako neki fizički fenomen može da se ne javlja u univerzumu, već samo u eksperimentu, on se kreće u granicama koje prirodni zakoni nalažu tj. kada bi se u prirodi javili potrebni i dovoljni uslovi, i fenomen bi se pojavio. Stoga, iako ne simulira nužno postojeće "prirodno stanje" sam eksperiment je deo tog stanja tj. prirode u celini -- on nije nikakva "ne priroda" a fenomeni koje proizvodi sz takođe "prirodni" fenomeni, nastajući baš kao takvi i u okviru eksperimenta.
dexter92 dexter92 16:43 26.09.2008

Re: One question please

@nsarski
Hvala na odgovoru.
Ako biste bili ljubazni imam jos jedno pitanje :)
Pretpostavlja se da ce u eksperimentu doci do formiranja jako malih crnih rupa sa jako malim vekom trajanja 10 na minus 100 sekundi. Cestice se sudaraju u vakuumu , znaci bez priustva okolne materije u detektorima koji su prilicno velikog precnika.
Ukoliko bi u nekom worst case scenariju doslo do toga da ta mikro crna rupa ipak dodje u kontakt sa obliznjom materijom(na primer zid LHC-a) pre nego ispari da li bi moglo doci do njenog progresivnog sirenja? Ukoliko bi doslo do toga da li moze da se izvede proracun za koliko bi cela planeta bila usisana? :)
dexter92 dexter92 16:49 26.09.2008

Re: One question please

Možemo li taj principo ovako formulisati: iako neki fizički fenomen može da se ne javlja u univerzumu, već samo u eksperimentu, on se kreće u granicama koje prirodni zakoni nalažu tj. kada bi se u prirodi javili potrebni i dovoljni uslovi, i fenomen bi se pojavio. Stoga, iako ne simulira nužno postojeće "prirodno stanje" sam eksperiment je deo tog stanja tj. prirode u celini -- on nije nikakva "ne priroda" a fenomeni koje proizvodi sz takođe "prirodni" fenomeni, nastajući baš kao takvi i u okviru eksperimenta.


Ja se slazem da bi i takav eksperiment bio "prirodan", ali se postavlja pitanje koji bi bili njegovi efekti.
Ali kao sto rece nsarski izgleda da se sudari tako visokih energija (i jos vecih) ipak desavaju u prirodi pa je i sam eksperiment "prirodan" :)
dexter92 dexter92 16:56 26.09.2008

Re: One question please

Ustvari ja sam negde procitao da ce na tom mikronivou prilikom sudara cestica to biti "najtoplije mesto u galaksiji" pa me je to navelo da pomislim da je rec o nekim uslovima koji se ne javljaju u prirodi ni pod kakvim okolnostima.
nsarski nsarski 17:17 26.09.2008

Re: One question please

Pa, u principu, moze i tako da se razmislja. Medjutim, postoje pojave u kosmosu koje ne bi zeleli da "simuliramo" na Zemlji.
U centru Sunca se neprestano odvijaju nuklearne reakcije (fuzije) i tom prilikom se oslobadja ogromna energija, zato Sunce sija. Mi takvu (nekontrolisanu) reakciju ne bi zeleli da izazovemo na Zemlji jer bi to dovelo do oslobadjanja velike energije koja moze da nas unisti. Takva nekontrolisana reakcija se proizvodi, na primer, prilikom eksplozije hidrogenske bombe - ne verujem da bi iko normalan voleo da se takva eksplozija desi u njegovom dvoristu.
nsarski nsarski 17:28 26.09.2008

Re: One question please

dexter92
Ustvari ja sam negde procitao da ce na tom mikronivou prilikom sudara cestica to biti "najtoplije mesto u galaksiji" pa me je to navelo da pomislim da je rec o nekim uslovima koji se ne javljaju u prirodi ni pod kakvim okolnostima.

Kad ljudi kazu "najtoplije mesto u galaksiji", to je vise metafora nego cinjenica. Jedna cestica ima brzinu (kineticku energiju) a ne temperaturu. Temperatura je statisticki izvedena velicina (srazmerna srednjoj kinetickoj energiji cestica u nekoj posudi, na primer). Nekad ljudi izrazavaju kineticku energiju cestice preko temperature koja bi bila potrebna da se ta cestica tako brzo krece. Konkretno, na sobnoj temperaturi (20C), srednja brzina cestica (atoma od kojih se sastoji vazduh) je oko 350m/sec - otprilike brzina zvuka. Ako zagrejemo vazduh do 40C (duplo), srednja brzina se poveca za oko 50% (preciznije sqrt(2)=1.41 puta). Ako bi se cestica kretala brzinom 90% brzine svetlosti, ekvivalentna temperatura koja bi odgovarala toj brzini je mnogo destina miliona stepeni (temperatura u centru Sunca je oko 20 miliona stepeni). U fuzionim reaktorima su ekvivalentne temperature oko 60 miliona stepeni. Na to se misli kad se kaze "najtoplije".

P.S. U gornjem racunu se potkrala greska. Temperatura u jednacini Ek~T je izrazena u Kelvinovim stepenima. Sobna temperatura je oko 300K (273+20), tako da je 40C oko 313K, nije duplo, dakle, kako sam gore napisao.
Ali, u principu, na sobnoj temperaturi cestice imaju prosecnu brzinu od oko 300m/sec. Svetlost ima brzinu milion puta vecu (300 000km/sec). Cestica koja se krece brzinom bliskoj svetlosti bi imala ekvivalentnu temperaturo oko milion na kvadrat (hiljadu milijardi) puta vecu od sobne.
Hot enough for you?:))
nsarski nsarski 17:46 26.09.2008

Re: One question please

dexter92
@nsarskiHvala na odgovoru.Ako biste bili ljubazni imam jos jedno pitanje :)Pretpostavlja se da ce u eksperimentu doci do formiranja jako malih crnih rupa sa jako malim vekom trajanja 10 na minus 100 sekundi. Cestice se sudaraju u vakuumu , znaci bez priustva okolne materije u detektorima koji su prilicno velikog precnika.Ukoliko bi u nekom worst case scenariju doslo do toga da ta mikro crna rupa ipak dodje u kontakt sa obliznjom materijom(na primer zid LHC-a) pre nego ispari da li bi moglo doci do njenog progresivnog sirenja? Ukoliko bi doslo do toga da li moze da se izvede proracun za koliko bi cela planeta bila usisana? :)

Te "mini crne rupe" su ekstremno malih dimenzija, tako da za njih "zid" kao pojam ne postoji - njima sve izgleda kao veoma krupna ribarska mreza. Drugo, one imaju veoma kratak zivotni vek i ispare za 10^(-26) sekundi ili brze. Tacni brojevi zavise od teorije iz koje se ovi modeli stvaranja crnih rupa prave. I, opstije, za sada se samo pretpostavlja da bi one mogle, teorijski, da se formiraju. Da li zaista hoce, uopste nije izvesno. Fizicari, naravno, bi voleli da imaju priliku da ih detektuju i ispitaju njihove osobine.
dragan7557 dragan7557 19:59 26.09.2008

Re: One question please

nsarski
dexter92
@nsarskiHvala na odgovoru.Ako biste bili ljubazni imam jos jedno pitanje :)Pretpostavlja se da ce u eksperimentu doci do formiranja jako malih crnih rupa sa jako malim vekom trajanja 10 na minus 100 sekundi. Cestice se sudaraju u vakuumu , znaci bez priustva okolne materije u detektorima koji su prilicno velikog precnika.Ukoliko bi u nekom worst case scenariju doslo do toga da ta mikro crna rupa ipak dodje u kontakt sa obliznjom materijom(na primer zid LHC-a) pre nego ispari da li bi moglo doci do njenog progresivnog sirenja? Ukoliko bi doslo do toga da li moze da se izvede proracun za koliko bi cela planeta bila usisana? :)

Te "mini crne rupe" su ekstremno malih dimenzija, tako da za njih "zid" kao pojam ne postoji - njima sve izgleda kao veoma krupna ribarska mreza. Drugo, one imaju veoma kratak zivotni vek i ispare za 10^(-26) sekundi ili brze. Tacni brojevi zavise od teorije iz koje se ovi modeli stvaranja crnih rupa prave. I, opstije, za sada se samo pretpostavlja da bi one mogle, teorijski, da se formiraju. Da li zaista hoce, uopste nije izvesno. Fizicari, naravno, bi voleli da imaju priliku da ih detektuju i ispitaju njihove osobine.

Da si ovo i ostalo napisao na početku ne bi došlo do cele rasprave o jeziku a svima bi bilo sve mnogo jasnije
I naravno preporuka za jasnoću u prikazima koja su u mnogo čemu jasnija od izvornog "prevoda" o kojem je reč.
dexter92 dexter92 20:30 26.09.2008

Re: One question please

Nsarski, jos jednom hvala na iscrpnim odgovorima :)
nsarski nsarski 20:51 26.09.2008

Re: One question please

Da si ovo i ostalo napisao na početku ne bi došlo do cele rasprave o jeziku a svima bi bilo sve mnogo jasnije

Hm, pa nije ovo moj blog. Ja sam gost kao i ti.I moja prva primedba se odnosila na los prevod - koji je zaista ispod nivoa javne novine.
nsarski nsarski 20:53 26.09.2008

Re: One question please

dexter92
Nsarski, jos jednom hvala na iscrpnim odgovorima :)

Happy to oblige:))
mladen.mladen mladen.mladen 15:03 27.09.2008

jel cu promasiti temu ako pisem o autoru,)

A cini mi se da je Leon dobitnik Nobela za eksperimentalni dokaz postojanja neutrina skoro dve decenije ranije, samo sto niko u medjuvremenu nije uspeo da potvrdi...

Pokusao sam da pregledam da li je neko ovo pominjao u komentarima, ali prvih par me je uzasnulo pa cu ipak reci bez kompletnog pregleda:

U knjizarama u Srbiji mozete pronaci knjigu Leona Ledermana Bozija cestica (uvek sam je vidjao u knjizari matematickog fakulteta kod Studentskog parka, pravo od Platoa ka faksu). Knjiga bi morala biti udzbenik, i deo svake kucne biblioteke. Trenutno nije kod mene pa ne mogu da dam tacnije podatke (izzdavac i sl).

A ima ponesto i za Srbinjane uvek i na svakom mestu - covek u knjizi pise i o Rudjeru Boskovicu i kako je bio pametniji i od Njutna i od Ajnstajna (pretpostavljam da ce takvim likovima konstatacija da se ovo odnosi na teoriju o fizici cestica proci neopazeno :)
prexy92 prexy92 16:03 27.09.2008

ukoliko je u NIN-u zaista pisalo...

... "veliki ukruceni kolajder", to bi bila potvrda jedne druge "teorije svega" - psihoanalize - i samim time da je ljudima sex uvek na pameti. cudo jedno te frojdovske omaske. :)
zlatnasredina zlatnasredina 19:27 27.09.2008

Gde se tema izubila u ovim komentarima?

Šta je svemir 'teralo' da se širi nakon Veliog praska?
nsarski nsarski 20:01 27.09.2008

Re: Gde se tema izubila u ovim komentarima

Šta je svemir 'teralo' da se širi nakon Veliog praska?

Pa, prasak:)
Sta tera parcice granate da se razlete posle eksplozije?
zlatnasredina zlatnasredina 12:36 28.09.2008

Re: Gde se tema izubila u ovim komentarima

A šta ga tera sad, da se širi kad je gravitacija toliko prisutna?
prexy92 prexy92 12:40 28.09.2008

Re: Gde se tema izubila u ovim komentarima

a ako gurnes kolica niz put sta ih tera da se krecu iako ima trenja? :)

ono sto treba da se pitas je ne sta ga tera da se siri, vec sta ga tera da se siri sve brze i brze.
morgenstern morgenstern 01:37 01.10.2008

Otto Rössler

Jedan od interviewa.

Da li se pretpostavke naučnika poput prof. Rösslera uzimaju za ozbiljno? Ako se po Teoriji struna crne rupe stvore na manjim, u LHC-u mogućim, energijama i Hawkingova radijacija pokaže kao nepostojeća, te crne rupe krenu da rastu geometrijskom - a ne linearnom - progresijom, da li to znači da će se svet naći u "neprijatnoj" situaciji?

On takođe, u više tekstova dostupnih na internetu, napominje nespremnost naučnih krugova i izvesno "slepilo", pogotovu onog dela naučnika uključenih u rad LHC-a, da otvore jednu veliu debatu na kojoj bi bile sagledane sve moguće implikacije eksperimenata koji če se sprovoditi u sudaraču.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana