Nasilje - nedostatak socijalnog straha kod nasilnika

Drago Kovacevic RSS / 14.07.2007. u 00:12

Najnovije nasilje nad učesnicima "povorke različitosti" u Novom Sadu, pa nasilje nad aktivistima "Incijative mladih" u Nišu, najavljeno nasilje u cilju sprečavanja "gandža marša" i preporuka policije da se isti ne održi, već viđeno masovno nasilje vezano za sprečavanje gej parade u Beogradu, upadi neofašista na tribine i maltretiranje učesnika, tribina o Srebrenici na pravnom fakultetu u Beogradu 2005. godine, divljanje po gradovima Srbije nakon 17. marta 2004. godine te paljevina džamija u Beogradu i Nišu, brojni incidenti na štetu manjinskih pripadnika u Vojvodini tokom proteklih nekoliko godina, samo su neke, vidljive, manifestacije nasilja u našem društvu, nad kojima se redovno zapanjimo, a u stvari nema mesta nikakvom iznenađenju. To nasilje je sistematski podhranjivano, diskretno podržano a negde i planski provedeno od strane centara moći u našem društvu i ono je, na žalost, često puta preovlađujući politički stav.

Tada, kad je nasilje preovlađujući politički stav, nasilnici smatraju da rade legalan posao i smatraju da kompletnom društvu rade uslugu, čuvaju njegove vrednosti i moralno zdravlje.

Ne znam da li ste primetili, ali najveći broj opskurnih pokreta kombinovanih sa navijačkim grupama nastalih u desetak zadnjih godina u najtešnjim je odnosima ca SPC. Ili imaju blogoslov za svoj rad, ili se direktno inspirišu tim "naukom" ili je značajan deo pripadnika tih pokreta iz redova studenata bogoslovije. Skoro svi pripadnici tih pokreta se vrlo glasno pozivaju na crkvu,verske simbole koriste kao znak svog vizuelnog identiteta, pozivaju se na teologe te crkve (N. Velimirovića, recimo) ili nose spoljna obeležja vere. Čak imaju standarnizovane psovke i pogrde ( na primer svakog liberalnijeg čoveka koji im se suprostavi iz gomile kvalifikuju kao "čivuta", "baliju", "ustašu" ili "šiptara". Naravno, tu se za ne faliti i "komunjare"). Isto se moglo čuti na tribini u "žutoj kući", na Trgu Republike, u Novom Sadu ili Nišu. ista pamet i ista ruka, iste naopake instrukcije.

Pre neki dan stajao sam na Trgu za vreme manifestacije ŽUC vezanih za sećanja na žrtve Srebrenice. Bila nas je u grupi nekolicina sa bloga, gospođa Žanka Stojanović i profesor Žarko Korać. Videlo se već po načinu na koji je policija pristupila obezbeđenju toga skupa da incidenata i napada na učesnike neće biti. Dolazili su i prolazili već poznati incijatori incidenata, jedan je čak otišao i seo na postolje spomenika iza leđa učesnicama, neki dva tri puta prošli preko trga, nekolicinu je policija vrlo diskretno udaljila sa trga prethodno ih legitimišući( oni koji bolje poznaju situaciju glede tih grupa skoro sve ih mogu prepoznati jer njih nema mnogo - ja tvrdim ne više od 300 a u tvrdom jezgru mnogo manje - ne računajući navijače). Sreo sam i jednoga moga zemljaka sklonog ideologiji tih grupa. Došao je da im, ako bude trebalo pruži bočnu podršku. Bilo mu je čudno da se to sve odigrava u miru i redu, a da "njegovih" nema. Prodiskutovali smo malo žučnije oko toga treba li ili ne treba praviti takve manifestacije i sigurno bi se rastali uz psovke da nije naišao bloger Milan Novković iz Londona, koji je predložio da razgovor nastavimo u troje, uz pivo u bašti koja je bila na nekoliko koraka.

Dakle, tamo gde policija ozbiljno obezbedi skup nema nasilja. Tamo gde ga ne obezbedi ono je zagarantovano. Kad su pod pritiskom javnosti i međunarodnih faktora neki izgrednici hapšeni i suđeni, kazne su bile simbolične. Sticao se utisak da bi ih neke sudije i nagradile, da je za to bilo ikakve mogućnosti. Setite se paljevine beogradske džamije. Jeli neko možda za to odgovarao, a na snimku pred džamijom se prepoznaje na desetine likova....ili recimo gej parade...

Nasilnici nemaju socijalnoga straha i to je bitan faktor nasilja. A sve dok je tako država je odgovornija od njih samih.

 



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mrkzhv mrkzhv 01:36 14.07.2007

zlo

Dokle god se ti huligani ne budu kaznjavali, nasilja ce biti. Nadam se da nece ni biti potrebe za policijom na takvim skupovima.

Ne znam da li ste primetili, ali najveći broj opskurnih pokreta kombinovanih sa navijačkim grupama nastalih u desetak zadnjih godina u najtešnjim je odnosima ca SPC. Ili imaju blogoslov za svoj rad, ili se direktno inspirišu tim "naukom" ili je značajan deo pripadnika tih pokreta iz redova studenata bogoslovije. Skoro svi pripadnici tih pokreta se vrlo glasno pozivaju na crkvu,verske simbole koriste kao znak svog vizuelnog identiteta, pozivaju se na teologe te crkve (N. Velimirovića, recimo) ili nose spoljna obeležja vere


A crkva cuti.
Uzasna je ova zemlja.
Votazi Votazi 04:08 14.07.2007

a crkva cuti-hipoteticki

Vijesti na B92

Sinoc je u Beogradu na koncertu R.S. poznati basista Kit Ričards podigao Tri prsta u znak nake pobjede!
Molimo da se to ispita i da se vidi u Hagu,imali li mjesta Tuzbi. Zaboga,vrijedja toliliki slobodomisleci narod koji je bio na istom koncertu.Pa nije valjda isao u skolu zajedno sa Amfilohijem?
Uzasna je ova zemlja!
kamichak kamichak 08:11 14.07.2007

...

Nasilnici nemaju socijalnoga straha i to je bitan faktor nasilja.


hm. ja sam uvek mislila da je strah jedan od generatora nasilnog ponasanja?
lilit lilit 09:15 14.07.2007

Re: ...slazem se kamichak


Da je tako potvredjuje i smrtna kazna u SAD-u.
Gde ce veci strah od toga a sa kakvim rezultatima?
lilit lilit 09:16 14.07.2007

Re: ...slazem se kamichak


Da je tako potvredjuje i smrtna kazna u SAD-u.
Gde ce veci strah od toga a sa kakvim rezultatima?
lilit lilit 09:17 14.07.2007

Re: ...slazem se kamichak

Sta bi ovo?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:17 14.07.2007

Re: ...

to kamichak..
Fenomen nasilja je veoma kompleksan i ja sam pisao o jednoj vrsti nasilja, odnosno bila mi je zanimljiva baš ta vrsta koju ovih dana gledamo i o kojoj čitamo, a koju generiše odsustvo straha.
Postoji nasilje ili nasilno ponašanje koje direktno generiše strah...Postoji nasilje koje generiše represija države ili nekih društvenih grupa. To je model nasilja po principu opruge. Što ga više stišćeš ono više skače.
Veliki broj autora koji o nasilju pišu, definišu ga kao "prirodno čovekovo stanje" a "dobro i altrzuizam" kao veštačko. Definišu ga i kao uzurpaciju slobodne volje.
Dakle ja nisam imao ambiciju da odgovorim na pitanje "šta je nasilje", već da bacim svetla na mali delić toga fenomena u našim konkretnim uslovima.
Nesporno je također da između nasilja i doba koje živimo postoje tesni odnosi ili kako bi sociolozi rekli "struktrna sličnost s osobenim pojavama doba u kome živimo".
Haloran, jedan od autora koji se šire bavio ovim fenomenom i koji je uradio knjigu "Televizija i nasilje", tvrdi recimo da svako društvo prozvodi nasilja u meri za koje za njim oseća potrebu., dakle "da ima nasilje koje zaslužuje"...
adam weisphaut adam weisphaut 09:56 14.07.2007

Upravo sm odgledao

snimak akcije Inicijative maladih za ljudska prava u centru Nisa u sred bela dan i moram priznati da iako sam vec navikao na sve i svasta, da su me reakcije podsetile na 5 minuta mrznje iz 1984-te.
MMMila MMMila 13:23 14.07.2007

Da nece biti da ipak ima veze sa...

... nedostatkom kucnog vaspitanja???

Lanac nedostataka je poduzi, cini mi se. Pocinje od roditelja, preko skole, pa onda do drustva koje tolerise i cak ohrabruje kradje, lazi i prevare.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:07 15.07.2007

Re: Da nece biti da ipak ima veze sa...

Ima veze i sa kućnim vaspitanjem, ali to je samo jedan od elemenata.
No, jesi li ikada čula da roditelji u skladu sa potrebom da dete u društvu bude što borbenije, da kao lepo vaspitano ne ispada šonja, dete uče agresivnom ponašanju. To je trend na koji se sve više roditelja odlučuje, ne zato što su zli i naopaki, nego što to smatraju zahtevom vremena i najboljim interesom deteta.
MMMila MMMila 10:06 16.07.2007

Re: Pa naravno...

Stalno tvrdim da se u neko (ne tako proslo) vreme najbolje prolazilo (finansijski, a kod nas u Srbiji je jos uvek novac merilo svega) kada ili svercujes benzin, ili cigarete, ili prodajes fudbalere! Svi mafijasi su se time bavili, roditelji na sitno isto radili da prezive, deca gledala i pogresno ucila...
Naravno, ovo je surovo karikiranje nase politicke situacije, ali zalosno je sto ne reagujemo na pravi nacin. AGresivnost ide pod ruku sa svim tim, jednostavno "zakon jaceg" na takvim trzistima je jedini koji vlada.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana