SLAVONSKI PLADANJ

matityahu RSS / 27.09.2008. u 18:48

dunja
dunja
POKLON RECEPT


Uz SLAVONSKI PLADANJ

Kulen,
kulenova seka
Slavonska kobasica
Prodimljene krvavice
Zelena i crvena paprika
Luk

U vrijeme svinokolje (kolinja) u Slavoniji se gotovo obvezatno priprema kulen i kulenova seka. To su polutrajne mesne prerađevine koje su postale gotovo jestvenim simbolom te regije. Osim toga Slavonci i kobasice rade na svoj način, tako da su prepoznatljive po mekoći i grubo sjeckanome mesu. Kao svježe, tek nadjevene, pripremaju se pečenjem (pečenice), a prosušene na dimu postajupolutrajni pripravci pa se samo izrežu na veće komadiće i poslužuju. Tu se još može naći i prodimljena krvavica te od svježega kravljeg sira brzo i jednostavno pripremljena satrica.

Uz dobro pašu paprika i luk.

Atačmenti



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunjica dunjica 18:55 27.09.2008

Mhhh... Ali, što mi budiš Heimweh?

matityahu matityahu 19:27 27.09.2008

Re: Mhhh... Ali, što mi budiš Heimweh?

Radim neke recepte za kurs, citajuci ih ogladnio sam i nisam mogao da odolim a da ne podelim sve to s nekim. Jedino nisam mogao da odlucim izmedju slavonskog i podravskog pladnja. Ispade slavonski.
dunjica dunjica 21:42 27.09.2008

Re: Mhhh... Ali, što mi budiš Heimweh?

Onda podravski nekom drugom prilikom?
matityahu matityahu 22:00 27.09.2008

Re: Mhhh... Ali, što mi budiš Heimweh?

evo je druga prilika

Podravski pladanj

Sušeni jezik
Sušeni buncek
Sušen dimljeni sir (prge)
Zelena salata
Kiseli krastavči


Tanke ploškice sušenoga jezika, koje karakteriziraju PODRAVSKI PLADANJ, po svojem su mekom sočnom tkivu, zagasito crvenoj boji i blagu okusu nešto posebno. Uz to se može naći i sušeni buncek, a tipično za Podravinu, pa i za druge sjeverne kontinentalne regije, jest i sir »prge«. Prge su mali stošci prosušena ili lagano prodimljena svježega kravljeg sira začinjena crvenom paprikom tako da pikantnim okusom dopunjuje blagi okus suhog jezika. Za dekoraciju može poslužiti zelena salata ili kisefi krastavci.
dunjica dunjica 22:09 27.09.2008

Re: Mhhh... Ali, što mi budiš Heimweh?

Hvala!

Kažeš da radiš recepte za kurs? Daješ studentima da prevode i dodatno nauče o gastronomiji/tradicijama različitih regija? Ili te stvari spremate na kursu?

Moja poznanica ovdje na privatnim tečajevima Jezika, koje daje, kuha sa studentima sarmu, razvlači pitu, ...
matityahu matityahu 22:42 27.09.2008

Re: Mhhh... Ali, što mi budiš Heimweh?

ne pravim hranu, dajem im samo recepte (po dva-tri nedeljno da prevedeti na svedski ili neki drugi jezik) Apsolutni pocetnici uce samo sastojke i prave "sopstveni recnik" - bar prvih 2-3 meseca. Gastronomiju smatram vrlo vaznom. Ovo smo do sada uradili na hrvatskom: http://www.mediana.se/index.php?title=RECEPTI_NA_HRVATSKOM (oni koji uce hrvatski prvenstveno a ostali po zelji)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana