SPO pobedio na izborima

medjutim92 RSS / 29.09.2008. u 13:02

doduse, u Austriji :)

 http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=110866

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) pobednik je prevremenih parlamentarnih izbora u Austriji, održanih u nedelju, a veliki uspeh ostvarile su stranke esktremne desnice - Slobodarska partija (FPO) i Savez za budućnost Austrije (BZO).

Ministar unutrašnjih poslova Marija Fekter saopštila je da je vladajuća SPO, prema rezultatima koji jedino ne sadrže glasove dijaspore i poslate poštom, osvojila 29,71 odsto glasova, što je minus od 5,7 odsto u odnosu na rezultat sa izbora 2006. godine.

Socijalisti će u budućem sazivu parlamenta imati 58 poslanika, 10 manje nego u ranijem sazivu.

Na drugom mestu je Narodna partija (OVP) koja je dobila 25,61 odsto glasova, za 8,7 manje nego na prošlim izborima, tako da će u novom sazivu parlamenta imati 50 poslaničkih mesta - 16 manje nego dosad.
OVP je u julu prekinula vladajuću koaliciju sa SPO, posle čega su raspisani vanredni izbori.

Najveći dobitnik izbora je ekstremno desničarska FPO Hajnc-Kristijana Štrahea, koja je uspela da poveća broj glasova za 7 odsto, na 18,01 procenat.

Divna evropska zemlja ta Austrija, sreća njihova što su već u Evropi, garant ih nikad ne bi primili :)

No, ono sto je najinteresantnije u celoj vesti je sledeće:

Štrahe je u predizbornoj kampanji posebnu pažnju posvetio srpskoj zajednici, koje su ostale stranke, donedavno zapostavljale.

Sve parlamentarne stranke, izuzev FPO, zapostavile su glasače srpskog porekla i gotovo isključivo su se obraćali Austrijancima turskog porekla.

Štrahe, koji je, zajedno sa svojim partijskim kolegama u Austriji jedini protivnik priznavanja nezavisnosti Kosova, mobilisao je, pre svega, nezadovoljne mlade birače, kao i glasače poreklom iz Srbije.

Mnogi Austrijanci srpskog porekla, umesto da, po običaju, glasaju za socijaldemokrate, ovaj put su svoj glas dali FPO-u, stranci ekstremne desnice.

Šta čovek da kaže na ovakvu vest, koja čak nije ni na b92 ovako preneta, pa da neko kaže taj izdajnički b92, samo prica da su Srbi ovakvi i onakvi..  Štaviše, Štrahe je kao mlađi bio neonacista, postoje i slike koje je nevešto pokušavao da objasni kao fazon.. a kancelar Guzenbauer ih je objasnio kao "jedini greh iz mladosti" (Jugendtorheit).. poznato odnekud?

Svašta može da mi bude jasno, ali da glasaš za nekog ko je za proterivanje stranaca, a ti si stranac.. prava srpska posla..



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jaril Jaril 13:41 29.09.2008

:-)

Можда желе да буду протерани. )))
medjutim92 medjutim92 13:43 29.09.2008

Re: :-)

Jaril
Можда желе да буду протерани. )))


aha, to li je?

Znaci odatle radikalima Oto Kis Marton, hoce da sto pre dodje do Evropske Unije :))

velko M, Jarile

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana