Trgatev

Jelica Greganović RSS / 30.09.2008. u 11:37

Prlekija10.jpgTrgatev iliti berba je jedna od ključnih pojava života u Sloveniji. Da bi novopridošli žitelj ovdašnji osetio sve čari Slovenije mora prvo da se uzvere na Triglav, što ja još uvek nisam uradila i ne nameravam sve dok one čelične kablove za pridržavanje ne zamene konopcima, jerbo nisam rada da konkurišem gromobranima. Kada se odradi pentranje po planinama, poželjno je učestovati svim kapacitetima u berbi. Berba je, naravno, izgovor za razgovor, odnosno za uprizoravanje žurke dužih i širih razmera, pa još na otvorenom, pod maskom korisnog. Za ispunjavanje te kulturološko-poljoprivredne pretpostavke življenja u Sloveniji, u mom slučaju, brine naš komšija Jože. Svake godine, za pola sata branja grožđa, Jože organizuje celodnevnu žurku, na kojoj se najviše vremena troši na kondicijske pripreme za branje, kao i urnebesno proslavljanje uspešnog izlaženja na kraj sa ne lakim poslom branja nekoliko gajbica grožđa.

 

Vreme branja grožđa, kada ubogi čvorci idu u banje na oporavak od klopotaca, odnosno audio vetrenjača na bazi drveta, je najveselije u Štajerskoj. Naravno da se vinova loza sadi u Sloveniji gde god ima mrva zemlje i zeričak sunca, tako da se berbe odrađuju svuda, sem na alpskim razglednicama, ali u Štajerskoj je sađenje loze i ispijanje njenog krajnjeg produkta – lokal patriotska pretpostavka.

Mene doduše jesen podsvesno više podseća na igru trule kobile, kada se celcata Šumadija savije u pozituru te igre, isturi deo gde se leđa prestaju pristojno zvati i sakuplja šljive do onemoglosti. Kod nas grožđe više služi da ga deca zobaju još poluzrelo ili da ga neka strina uvali baba-tetki da ga ljušti zrno po zrno, crnom šnalicom na grbice vadeći semenke, pa da se od toga uprizori slatko. Mada, od šumadijskog vina nema boljeg sirćeta za salatu.

Daklem, meni Pavlov refleks radi u jesen na gamizanje za šljivama, a i moj gastritis pruža otpor vinskim čarolijama. Da ugođaj bude potpun, ispostavilo se i da sam alergična na vinovo lišće. Pre nekoliko godina sam na istarskoj berbi utrčala puna entuzijazma u vinograd i počela da se lepim grožđem, da bih se posle pola reda drpala k'o seoski džukac u prvom redu buvljeg cirkusa. Ruralni doživljaj je završen tako što su me poslali u kujnu da se tamo češkam jednom rukom, a drugom budem korisna po pitanju kuvanja ručka za veselo društvo u vinogradu. Od tada na berbama dužim kujne i družim se sa loncima.

Taj cilj, baziran na osnovama medjukulturalnog dijaloga, sam ostvarila u subotu. S obzirom da su naši mladunci bacili čifte i pružili nesalomiv otpor na sam pomen berbe u Bestragiji Gornjoj, ja sam strpala Žmua i Komšiju u auto i odvezla ih u Prlekiju. Prlekija je jedan od ćoškova Slovenije, gde je bog rekao laku noć, a država još nije stigla da kaže dobar dan. Između Štajerske i Prekmurja, Drave i Mure, je slepo crevce Prlekija, u kome žive Prleki, koji ne poznaju jednačenje po zvučnosti. Odatle je i naš komšija Jože, koji mi svake godine, svojim pozivom na berba-žurku do onemoglosti, omogućava praktičnu adaptaciju u Sloveniji. Prleki su simpatičan i otvoren slovenački živalj, mada kada bi se sudilo po imenu, čovek bi rekao da se radi o novopronađenom afričkom plemenu ili živom dokazu da patuljci iz priča zaista postoje. Do njih vodi izakan, pun rupa put, koji noću služi kao poligon za niski start srna, ježeva i zaprepašćenih lisica neodoljivo sličnih ušatim gremlinima. Put je idealan za gubljenje, što nam svake godine pruža zadovoljstvo zalutavanja i upoznavanja novopronađenih sela, do tada neviđenih, kao i uspostavljanja kontakata sa simpatičnim urođenicima. Usput odradimo i jezičke vežbe, jer Prleki govore prleški, uz dodatak štajerskog dijalekta, sa posebnim primesama prekmurskog koji niko sem njih u Sloveniji ne razume. Iako Slovenija vrvi od dijalekata, prekmurski je priča za sebe, kombinovana od slovenačkih i hrvatskih reči, kroz koju veju mađarski akcenti i stiskanje samoglasnika. Uz koje se neobjašnjivo lepi glas J, unoseći zabunu i nagon za kapitulacijom kod očajnog sagovornika.

Dakle, kada se par puta izgubimo i konačno uspemo da pronađemo džombav, nizbrdački put, tu je negde Jožetova kuća, iz koje se pruža neodoljiv pogled na zaljuljana brda pod vinogradima. I na svakom brdu po kuća, koja prozor-očima motri na grožđanu imovinu.

Oko podneva se kod Jožeta skupe rođaci i prijatelji, dobro se pojede, jer obrati pedesetak čokota grožđa nije mala stvar, zbog čega se posebna pažnja posveti zalivanju, da ne bi došlo do dehidracije na dvadeset metara od kuće. Kako bi berači, a i okolne čuvar-kuće u svakom trenutku znali o čemu se tu radi, u vinogradu se organizuju dugotrajni prekidi rada, koji se posvećuju grljenju i pevanju koliko te grlo nosi. S obzirom da je to iscrpljujuća psiho-fizička aktivnost, tu je podmladak koji lanjskim vinom podržava berače istovremeno stimulišući sve bučnije pevačke aktivnosti na račun branja.

Za negde oko sat vremena, kada se sve obere i odgajba u burad, koju tihim roptanjem mladunče traktora otandrlja uzbrdo, pa u podrum, iscprljeni berači se ponovo prehranjuju, uz preslišavanje poznavanja muzičkog blaga, kako slovenačkog, tako i iz susednih zemalja, uključujući i našu maticu. Negde u to vreme pada mrak testano gust, iz koga samo povremeno, uz puni efekat iznenađenja, ispadaju odozgo zreli orasi. To je znak da je tišina preglasna, a ekipa na rubu kolapsa od nehranjenja na sat vremena dupla doza, zbog čega se pristupa iznošenju kolača, dodatnih količina vina i...tada Jože iz podruma iznosi »Gašprčka« iliti Gašerčeka. Gašperček izgleda kao posledica mešanog braka furune i roštilja, a služi za pečenje kestenja, koje se u tom kraju, suprotno uobičajenim iskustvima, peče na vatri dovoljno visokoj da se alarmiraju lokalne vatrogasne jedinice u cilju sticanja neprocenjivog iskustva. Taj način bengalskog pečenja kestenja spada u filmsko-gastronomsku rubriku »rudareva kći«, zbog čega naredna dva sata okolo iskupljeni berači izgledaju kao pobegli iz zeničkih rudnika, uz vruće napred i sleđenu pozadinu.

Posle pomenutih rudarskih radosti, kada mrak postane dovoljno čvrst da zaradiš modricu prilikom pokušaja da izađeš iz kruga svetla, ja vršim povlačenje u civilizaciju, od koje nas deli nebrojeni broj rupa i životinja, koje iz okolnih šuma kreću u akciju. Krivine ni ne računam, one za razliku od ježeva ne mrdaju na užurbane četiri, buvljive nožice. Tako sam i ove subote noću skembala Žmua i Komšiju, u auto sa krajnjim poverenjem dat mi na dva kruga i odradivši sve lunaparkovske puteve regionalnog karaktera, uspela da se mimo policijskih patrola i noćnog života listopadnih šuma, probijem nazad do Ljubljane. Još dva dana mi je glava zvečala od radosti berbe, ali isplatilo se...bogatija sam za još jedno lokal-kulurološko iskustvo. Samo nek je veselo i nek se šareni. Multi kulti.

Jože je ostao da obere do kraja...

 

...Brihtne je glave, rad ma zabave,

Štajerc je pravi, rad se postavi:

»Nobedn še nejso ni me domu«...

 



Komentari (173)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 11:42 30.09.2008

Berba :-))

Kakav divan dogadjaj....sad samo da se prijavim pa idem da citam dalje ))

Evo procitalaaa ))))))))

Ajde kad ces da napises knjigu pa da se smejem u kontinuitetu a ne ovako na preskok kad god napises nesto ? )

I sama sam bila jednom na takvoj berbi od pola sata rada a celodnevnog zderanja i pijenja i bilo me sramota da do sada bilo gde to pomenem, toliko smo pojeli i popili )) Nikad necu zaboraviti one ustipke vruce a mi pomalo ozebli a atmosfera je izuzetna. I kod nas u Banatu isto to rade ))
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:47 30.09.2008

Re: Berba :-))

Upisala prisustvo...samo izvoli...obrati pažnju na prleško zaljuljano

mariopan mariopan 11:57 30.09.2008

Re: Berba :-))

JAO KAKO JE LEPOOOO.
ivana23 ivana23 11:58 30.09.2008

Re: Berba :-))

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:01 30.09.2008

Re: Berba :-))

Jeste bogu iza nogu, ali je stvarno lepo



i za razliku od alpskih delova je nežno zaljuljano, pa mene podseća na Šumadiju (samo loza umesto šljiva)
mariopan mariopan 12:10 30.09.2008

Re: Berba :-))

Sad znam sta je "zaljuljano " Al stvarno jeste parvi izraz....ovo se mora videti uzivo ))
TijanaMC TijanaMC 12:35 30.09.2008

Re: Berba :-))

I kod nas u Banatu isto to rade ))


Divno, sjajno! Ne treba prekidati tu tradiciju. U Ceskoj se berba grozdja zove "vinobrani" i pocinje bas nekako u ovo vreme i traje skoro ceo oktobar. Tada se razlicitim danima u razlicitim gradovima odrzavaju vasari, viteske borbe, veselja, koncerti lokalnih rock, pop, alternativnih bendova, prodaje se secerna pena, gutaju se vatra, sablje i ne znam sta jos... "Vinobrani" blagosilja kralj Karlo IV sa svitom (glumci i glumice iz lokalnih pozorista). Svuda tece mlado vino "burchak", mirisu kobasice sa rostilja, prodaju se licitarska srca - "pernicky", perlice, keramicke solje, rucni radovi, mirisljave svece... Vec se radujem. A gledacu da prodjem i kroz Banat na putu za Sumadiju. Do kad obicno traju berbe?

Jelice, hvala za tekst. You made my day.


Jelica Greganović Jelica Greganović 12:45 30.09.2008

Re: Berba :-))

Nema na čemu Tijana...berbe počinju i traju zavisno od vremena, ove godine će očito biti pre završene, jer je neobično hladno za ovo doba godine...
Inače Slovenija se ponosi najstarijom vinovom lozom na svetu, upisanom tako i u Ginisovu knjigu, stara je 400 godina i raste na mariborskom keju, Lentu, na obali Drave, zove se Stara trta, jer drugi naziv za lozu, u tom kraju je "trta"...svake godine je svečana berba te loze.



Jelica Greganović Jelica Greganović 12:48 30.09.2008

Re: Berba :-))

Daklem, kreni u Prlekiju, za razliku od alpskog dela Slovenije, oni su manje razvijeni i manje skupi, ali zato imaju ooodlične seoske turizme...i jako su dobri ljudi. Uz to su tu i dve reke, Mura i Drava, tako da ima i ta varijanta razgledanja, poznati su i po vodenicama...a imaju i odličnu hranu.
A ovo je klopotec


mariopan mariopan 12:50 30.09.2008

Re: Berba :-))

TijanaMC
I kod nas u Banatu isto to rade ))


Divno, sjajno! Ne treba prekidati tu tradiciju. U Ceskoj se berba grozdja zove "vinobrani" i pocinje bas nekako u ovo vreme i traje skoro ceo oktobar. Tada se razlicitim danima u razlicitim gradovima odrzavaju vasari, viteske borbe, veselja, koncerti lokalnih rock, pop, alternativnih bendova, prodaje se secerna pena, gutaju se vatra, sablje i ne znam sta jos... "Vinobrani" blagosilja kralj Karlo IV sa svitom (glumci i glumice iz lokalnih pozorista). Svuda tece mlado vino "burchak", mirisu kobasice sa rostilja, prodaju se licitarska srca - "pernicky", perlice, keramicke solje, rucni radovi, mirisljave svece... Vec se radujem. A gledacu da prodjem i kroz Banat na putu za sumadiju. Do kad obicno traju berbe?

Jelice, hvala za tekst. You made my day.

" alt="" border="0">

Raspitacu se ali mislim ceo oktobar. Dobrodosla )))
TijanaMC TijanaMC 12:52 30.09.2008

Re: Berba :-))

Hvala puno mariopan! :)

TijanaMC TijanaMC 12:53 30.09.2008

Re: Berba :-))

Hvala puno. Super informacija :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:17 30.09.2008

Re: Berba :-))

Ček, ček Tijana, a ko su svetli braća Turci na slici?
trickshot trickshot 15:55 30.09.2008

Re: Berba :-))

Slovenija se ponosi najstarijom vinovom lozom na svetu.
nece biti. nisam strucnjak ali kolko sam informisan (a i neznam da li je najstarija, u Hilandaru obitava loza stara 800godina), verovatno Ginisovim sluzbenicima jos nije poznato ili nemaju pristup. treba proveriti. btw nisam mislio nista na nacionalnoj osnovi.
Hemičarka Hemičarka 16:11 30.09.2008

Re: Berba

Ima i u Banatu.


Jelica Greganović Jelica Greganović 19:02 30.09.2008

Re: Berba :-))

Ne sumnjam, samo moguće da nije registrovana, tj. prijavljena, zato se ovi po Ginisu diče prvim mestom.
Kazezoze Kazezoze 20:24 30.09.2008

Re: Berba :-))

volim da chitam tvoje dozhivljaje, a volim i grozhdje... ma shta volim - obozhavam.
moja prijateljica imala lozu u bashti koja joj se penjala uz zid zgrade skroz do komshije iznad.
grozhdje bilo malo crveno, a slatkoooo. niko od 'olandeza nije ga nikad jeo.
kazhu da u zemlji iz koje raste ima azbesta, a on je otrovan.
ja im slagao da sam vec radioaktivno ozrachen iz rata, tako da na mene taj azbest ne deluje i stvarno ne deluje shto dokazuje i ovaj komentar))
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:53 30.09.2008

Re: Berba :-))

Zdravo drug :) Kz...ovo da ne deluje i to...možda samo malo svetliš noću
A što se tiče sadjenja grožđa, vidi mi smo posadili groždje u unutrašnjem, velikom dvorištu naše zgrade. Deda pripremio sadnice, doneli, komšija zasadio, komšinica dodavala vodu preko terase...i poraslo naše grožđe... posle komšija zamolio "prolazne komšije", skupštiniske poslanike koji se naravno menjaju zavisno od sastava parlamenta, da donose iz svojih krajeva sadnice...sada nam je već polovina dvorišta pod debelom hladovinom...mi smo zbog hladovine sadili grožđe, a ono raslo brzo kao iz vode i počelo da rađa...prošle nedelje je bila mala berba u našem dvorištu...rodi naše grožđe i po 35 kg, pa onda komšija u garaži stiska vino...a do tada domar bere i deli klincima i drugim komšijama...slatko kao med. Sad su se i komšije iz drugog dela zgrade napalile da i oni posade grožđe, pa i da njihova polovina dvorišta bude vinograd :) u centru grada.
dolybell92 dolybell92 06:20 01.10.2008

Re: Berba :-))

i za razliku od alpskih delova je nežno zaljuljano, pa mene podseća na Šumadiju (samo loza umesto šljiva)


U mom slučaju je asocijacija sasvim drugačija
podseća me na kineska i tajvanska terasasta polja ...

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:47 01.10.2008

Re: Berba :-))

Šta se na njima gaji? Pirinač? Vidim da rastu lokvanji, ali sumnjam da je to cilj...
dracena dracena 10:16 01.10.2008

Re: Berba :-))

Ne vredi ti da vrdaš. Hoćemo knjigu.
TijanaMC TijanaMC 11:37 01.10.2008

Re: Berba :-))

Ček, ček Tijana, a ko su svetli braća Turci na slici?


Ne znam da li su bas Turci u pitanju ili neki drugi orijentalni narodi (ma ovo su Cehinje, vidis da su nekako ridje i plavokose :))) To je deo scenografije na takvim manifestacijama. Ovo je sa proslogodisnje Mjelnicke berbe. Mnogo ljudi dodje kostimirano da ozivi duh bahanalija i slatkog uzivanja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:03 01.10.2008

Re: Berba :-))

Pa vidim ja da su nešto mnogo roza i crvenokosi za braću Turke, ali su se iskusno raspištoljili :)
TijanaMC TijanaMC 12:12 01.10.2008

Re: Berba :-))

Tog iskustva nikad dosta. Eh... :)))
gagas77 gagas77 11:46 30.09.2008

lepo

od tebe uvek nesto lepo..
hvala..
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:48 30.09.2008

Re: lepo

Za to smo se borili...moliću :)
izvol'te

gagas77 gagas77 11:55 30.09.2008

Re: lepo

..mmmm....neki rose..mozee...ziveeeliiii..
ivana23 ivana23 12:00 30.09.2008

I meze...

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:02 30.09.2008

Prleško meze,

iz njihove legendarne tunke (u je umlau)

dolybell92 dolybell92 17:24 30.09.2008

Re: lepo

Jelica Greganović
Za to smo se borili...moliću :)
izvol'te



Oooo ! Hvala, nisi trebala, al sad kad si već sipala...

Nego, i ja tebi na isti način ...i živeli ! Pa šta nam bude...

saphira saphira 11:55 30.09.2008

:-))

Upravo klopam grozdje, bas mi je legao tekst )

Pozdrav!
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:07 30.09.2008

Re: :-))

Ooooo, pa to ste vi :)
Pa, dobrodošla nazad...prijatno...
Evo za tebe, jesenjih boja Prlekije...


ivana23 ivana23 12:08 30.09.2008

Re: :-))

saphira saphira 12:13 30.09.2008

Re: :-))

hvala, hvala )

bas volim te smedjkasto-sucmurasto-zelenkaste
marija_sale marija_sale 11:56 30.09.2008

grožđe

,,Pre nekoliko godina sam na istarskoj berbi utrčala puna entuzijazma u vinograd i počela da se lepim grožđem, da bih se posle pola reda drpala k'o seoski džukac u prvom redu buvljeg cirkusa.'' :))))
,,Prlekija je jedan od ćoškova Slovenije, gde je bog rekao laku noć, a država još nije stigla da kaže dobar dan.''

Njama njam, ja bih se stopila sa ostalim grozdovima, jer bih verovatno visila negde sa nekog čokota, jedući sve te ljubičanstvene kuglice.

Pozz

M.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:05 30.09.2008

Re: grožđe

Ma jedem ga i ja...nego lišće mi kanda pravi probleme...mada su mene tada u vinogradu više motivisale breskve na krajevima redova...one vinogradarske, kod nas u Šumadiji ih zovu praske.


hoochie coochie man hoochie coochie man 21:56 30.09.2008

Re: grožđe

kod nas u Šumadiji ih zovu praske.

Sheptelije ili shantelije...
Ma samo trazin nacin da ti pohvalim tekst...
I da ti zamerim ono za radzu na Milutinovom blogu:)
MilutinM MilutinM 22:07 30.09.2008

Re: grožđe

kod nas u Šumadiji ih zovu praske.

Sheptelije ili shantelije...

Ovo prevideh.

Praska je makedonski naziv za breskvu.

A šantelije su one naizgled kržljave breskvice koje će vas iznenaditi izuzetnim ukusom. Vidiš, nikada nisam razmišljao kakva je rakija od njih ))
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:54 30.09.2008

Re: grožđe

Vidiš, nikada nisam razmišljao kakva je rakija od njih ))

Odlicna.
Probao:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:04 01.10.2008

hoochie

To su šeftelije, turski naziv za breskve uopšte, inače simbolizuju poljubac, zato su devojke mladićima slale breskve.
Ne znam na šta misliš sa Milutinovim blogom, stvarno...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:09 01.10.2008

Re: grožđe

Praske su kod nas u Šumadiji vinogradarske breskve. Zelenkasto bele, sa malo ružičastog, ono jedva...uvek su i nekako garave. Meso im je belo, lako se otvaraju, a deo oko koštice je crven i izgleda kao nacrtana šara. Za mene su one prava breskva, isto kao šumske jagode, divljaste, ali slatke i medenog mirisa koji ti ostane u nosu.

hoochie coochie man hoochie coochie man 12:17 01.10.2008

Re: hoochie

To su šeftelije, turski naziv za breskve uopšte

Diras mi u struku, al 'ajde:))
I kad insistiras, nemojte da trazite enologa, on je strucnjak za vino, determinaciju sorte vinove loze radi agronom-vinogradar:)
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:28 01.10.2008

Re: grožđe

Ovo su prelepi snimci. Unbelieveable. Kasnije cu proveriti da dobijem na Netu www. prlekija-on.net! . Ne mogu da verujem da je to Slovenija. Pa mi ranije nismo imali priliku da vidimo takve snimke u slovenackim turistickim propagandnim materijalima. Jel' to nesto novo? Da li se Slovenija 'prolepsala' u poslednje vreme?
Pa ja cesto odlazim u Istru, ali TAMO nisam imao priliku da vidim (na putu od Rijeke do Pule) TAKVE vinograde. Ili sam svaki put dremao u autobusu, usled duge i zamorne voznje od Beograda.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:21 01.10.2008

Re: grožđe

To nije Istra, to je Goriška, tj. Goriška brda, oko Gorice



Ne da je sve preplavljeno vinima, nego imaš i tu posebnu, vinsku turističku ponudu...ima čak i jedan Francuz koji se preselio tamo (zaboravila sam kako se zove, napisaću ti kad se opsetim), pravi vino i ima ozbiljan turistički objekat i ponudu...naravno to vino se tamo kombinuje sa ponudom odličnog kraškog pršuta. Imaš organizovane turističke ture od jednog do drugog vinoproizvođača...a oni su poznati i po najlepšim trešnjama u Slo, njihove trešnje su vožene i na bečki dvor, srcaste, velike, hrustavke.
A Prlekija je uvek bila lepa, samo kažem ti, svi hrle na Bled i u Kranjsku Goru i tu negde im se zaustavi vizija turizma u Sloveniji, Alpi i kraj...
Njihovi mlinovi su isto vredni gledanja, a hrana im je odlična, sa jakim mađarskim uticajima



Tamo je najbolje ići u seoski turizam, turistične kmetije, tako najviše osetiš svakodnevnog života, nije tako sterilisano kao hotelska ponuda.

Ništa manje lepo je i Prekmurje, koje jako liči na Vojvodinu



Uopšte, Slovenija je sastavljena od krajeva ništa manje lepih od Gorenjske, odnosno od Alpa. Ali su mnogo zapostavljeniji, iako su dramatično jeftiniji za uživanje.
Lord Greystock Lord Greystock 12:06 30.09.2008

Mnogo je dobro! :)

A vino, kakvo im je vino Jelice?

Mnogo lepo i podseća na naša dešavanja tog tipa. Luda zabava i krkanluk :)
ivana23 ivana23 12:09 30.09.2008

Re: Mnogo je dobro! :)



Jos ako je pozna trgatev...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:16 30.09.2008

Re: Mnogo je dobro! :)

Ma naravno, samo da je veselo...sad povodom branja, a onda za Sv. Martina je krštavanje vina i tu tek pada žurka do sabajle i ulepljivanje širih razmera...
Što se vina tiče, ja im nisam interesent, moj gastritis ima određene primedbe na tu vrstu zabave i uživanja...ali Slovenci se jako ponose svojim vinima, naravno ni Prleki ne zaostaju



Ja vrlo retko popijem neku slatku varijantu vina, a vrlo mi je ukusno "ledeno vino", koje se pravi od smežuranih zrna grožđa, koje je napala plemenita plesan, a moraju da budu i nekoliko dana na niskoj temperaturi, oko 6-7 stepeni ili se čeka da ga uhvati mraz i pospe sneg...e od tih zrna, tj. grožđa obranog prekasno se pravi to vino, koje je stvarno majstorsko...
49 41 49 41 17:56 30.09.2008

Re: Mnogo je dobro! :)

moj gastritis ima određene primedbe na tu vrstu zabave i uživanja...ali Slovenci se jako ponose svojim vinima, naravno ni Prleki ne zaostaju


Znala ili cula da je gastritis virusnog porekla ?

Sigurnu ne?!? Ko ni ja do pre izvesnog vremena.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:04 30.09.2008

Re: Mnogo je dobro! :)

Ne virusnog, nego može da bude bakteriološkog porekla. Meni su to odradili i nemam tu bakteriju, tako da je moj gastritis solista.
MilutinM MilutinM 12:08 30.09.2008

Grojze

Jelice, lepo opisano. Pročitah naizdušak.

Kao i ti, i ja sam navikao na srpske jesenje "trule kobile". Kao deca, morali smo se dobrano truditi oko sakupljanja šljiva i berbe duvana. Ko to nije radio, ne zna kako bole ledja. Još smo bili mali! Da me neko danas natera, ne bi me ispravili ni inkvizitori ((
MilutinM MilutinM 12:13 30.09.2008

Lavaux, izmedju Lozane i Montrea

mariopan mariopan 12:15 30.09.2008

Re: Grojze

MilutinM
Jelice, lepo opisano. Pročitah naizdušak.

Kao i ti, i ja sam navikao na srpske jesenje "trule kobile". Kao deca, morali smo se dobrano truditi oko sakupljanja šljiva i berbe duvana. Ko to nije radio, ne zna kako bole ledja. Još smo bili mali! Da me neko danas natera, ne bi me ispravili ni inkvizitori ((

Moj deda je imao sljivik , meni se ko detetu cinilo da je nepregledan i tako dgacaaaak, nikad pokupiti sljive i bas sam mrzela taj posao al ko da ga uradi nego mi deca. Ni mene niko ne bi netrao vise, da znas, ali kad si mali pa moras da slusas )))
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:17 30.09.2008

Re: Grojze

Helou Milutine...kad se samo setim...em te bole leđa, em ti prsti svako malo upadnu u premekanu šljivu, sav se ulepiš ko prase...mene bi sada posle takvog skupljanja mogli samo da kotrljaju...
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:16 30.09.2008

Nizbrdo i uzbrdo

Da bi novopridošli žitelj ovdašnji osetio sve čari Slovenije mora prvo da se uzvere na Triglav, što ja još uvek nisam uradila


Ma, i nemoj.
Nije PRIRODNO ići uzbrdo.
Šta ima čovek da prkosi sili gravitacije, pitam ja tebe?
Ne bi ti ja išla uzbrdo, kad ne moram, ni da mi plate!
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:19 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

Ja to govorim sve vreme...i mogu ti reći da ima ovde i opcija koja se slaže sa mojim mišljenjem, tako da postoji i narodna, koja kaže:

Niso gore nore,
nor je tisti ki gre gor.
(Nisu gore lude,
lud je onaj koji ide gore)
ivana23 ivana23 12:19 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

Krugolina Borup Krugolina Borup 12:21 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

(Nisu gore lude,
lud je onaj koji ide gore)


Što ti je narodna mudrost...!
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:22 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

Ivana darling, naravno da je predivan pogled, samo vidiš ti one kablove...to ti pričam, a uz to za taj pogled treba da hodam u dijagonali i dušicu svoju u nos da sateram...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:23 30.09.2008

Narodna mudrost

Naravno

flipper58 flipper58 12:23 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

Krugolina Borup:
"Ne bi ti ja išla uzbrdo, kad ne moram, ni da mi plate!"
Huda Srpkinja! (just joking)
ivana23 ivana23 12:27 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

Jelica Greganović
Ivana darling, naravno da je predivan pogled, samo vidiš ti one kablove...to ti pričam, a uz to za taj pogled treba da hodam u dijagonali i dušicu svoju u nos da sateram...


Bila sam na vrhu, penjali smo se dva dana (sa spavanjem u plan. domu). Meni je silazenje taze palo, sve imam utisak, na nizbrdici, da cu pasti na glavu. :))
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:27 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

flipper58
Krugolina Borup:"Ne bi ti ja išla uzbrdo, kad ne moram, ni da mi plate!"Huda Srpkinja! (just joking)


Slušaj, flipper, meni mi moja nacionalna legenda propisuje polje ravno, a ne kojekakve planinčuge.
Pentrati se po planinama nije patriotski!
Liti krv po poljima - jeste.

Krugolina Borup Krugolina Borup 12:37 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

Bila sam na vrhu, penjali smo se dva dana (sa spavanjem u plan. domu). Meni je silazenje taze palo, sve imam utisak, na nizbrdici, da cu pasti na glavu. :))


Pa, eto vidiš da nisi trebala ni da se penješ!
Nije PRI-ROD-NO!
ivana23 ivana23 12:44 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

Krugolina Borup
Pa, eto vidiš da nisi trebala ni da se penješ!Nije PRI-ROD-NO!


Ne znam, imam divna secanja na tu "avanturu".
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:49 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

flipere, huuuuuda
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:50 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

Naravno...prirodno je i zaljuljano, ono je najbolje, taman malo penjanja...ne previše...za zdrav život dovoljno.
mariopan mariopan 12:55 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

ivana23


POGLED SA TRIGLAVA

Ivana slike ti se pozlatile pa ovo je nestvarno lepo, pozelim da naslikam ali mi niko ne bi verovao da to postoji, mislili bi ljudi da je masta ))
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:02 30.09.2008

Jeruzalem

Ovo je delić Prlekije, koji se zanimljivo zove Jeruzalem...e, na njihovo belo slatko vino mogu i ja da se prevarim...neverovatno cvetno miriše, a takav i ukus ima...

mariopan mariopan 13:09 30.09.2008

Re: Jeruzalem

NESTVARNO LEPO.
trickshot trickshot 17:24 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

nisam se penjao na Triglav, ali na Planicu jesam, bio na skakaonici na najvisem nivou, ne bih se spustio skijama niz ono, mis'im ni na dupetu za brdo karamela.
izvinjenje za trol.
dolybell92 dolybell92 17:27 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

ivana23


POGLED SA TRIGLAVA


Baš ti hvala, pogolemo, sad ne mora da se verem...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:05 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

Silaženje jeste fakat veći problem, noge rade za sebe, jedva ih savataš.
marta l marta l 20:55 30.09.2008

Re: Jeruzalem

Ovo je delić Prlekije, koji se zanimljivo zove Jeruzalem...

pricali su mi da su ovu sortu doneli krstasi, otuda Jeruzalem (hm, najstarija loza?) i da se uzgaja samo ovde, na ovoj padini.....samo odavde je to pravo jeruzalemsko belo ...stvarno neponovljivo
a uz vino mora i ona prekmurska

...vsi so venci veeeejli, samo moj zeleeeejni, ce bi moja skuza na kamen spadnoula, kamen bi se rasklau na dvouje na trouje...
tuzna pesma, predivna, posle mora opet jeruzalemsko, za utehu .....
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:09 30.09.2008

Re: Nizbrdo i uzbrdo

Jelica G.
Da bi novopridošli žitelj ovdašnji osetio sve čari Slovenije mora prvo da se uzvere na Triglav, što ja još uvek nisam uradila

Krugolina B.
Ma, i nemoj. Nije PRIRODNO ići uzbrdo. Šta ima čovek da prkosi sili gravitacije, pitam ja tebe?
Ne bi ti ja išla uzbrdo, kad ne moram, ni da mi plate!


Ja sam bas hteo da komentarisem ovo oko penjanja na Triglav, ali je Krugolina bila brza, pa da se nadovezem na nju.

Jeste prirodno popeti se na Triglav, a svako penjanje se cini - uzbrdo; ali neka bude samo jedamput.

Ovo kazem zato sto sam se setio jedne trivijalne pricice vezane za japanskog pisca Jukija Misime (Yukio Mishima).
Naime, ono sto je Triglav Slovencima, to je Fudzijama Japancima. Ona je najvisa planina u Japanu (3.776 m), smatra se svetim simbolom te zemlje, ona zapravo Japancima predstavlja "izvanredan simbol vecnog zivota, ali i zestoke smrti". Penjanje na planinu se smatra svojevrsnim religioznim cinim, pa se od svakog Japanca to ocekuje. S tim u vezi, Mishima je rekao:
«Postoji jedna izreka oko Fudzijame. Ako se nikada niste peli na tu planinu, onda ste glupak; ako ste se peli jedamput, onda ste mudar covek. A ako ste se peli vise nego jednom, onda ste - glupak! Drago mi je da mogu da kazem da sam se ja peo – samo jednom!»

Prema tome, Jelice, popnite se na Triglav, ali samo jednom u zivotu, bice dovoljno.

P. S. Iznenadjen sam da vidim kako na fotografijama izgledaju lepo slovenacki vinogradi. Bravo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:08 30.09.2008

Vladimire,

ova zemlja je prekrivena vinogradima, nema ih samo u Alpima i alpskim dolinama...sve ostalo je prepleteno, posebno primorska regija



kud god pogledaš svuda su vinogradi...zbog čega su jedna od čestih pojava ovdašnje turističke ponude - vinski putevi...cela tura od vinograda do vinograda, od vina do vina...samo što svi hrle u Kranjsku Goru i na Bled
dracena dracena 13:15 30.09.2008

°o°

Radi se


i čuva,


A kad zima zagudi


Ješće se i piti.


Jelica Greganović Jelica Greganović 13:28 30.09.2008

Tako je

draga...a može i ovako



(ženski vokal je Tanja Ribič, najlepša ovdašnja glumica, Đurina žena)
jeremija92 jeremija92 13:34 30.09.2008

Živeo Jože

Dobar vam je taj komšija Jože.
Takve treba čuvati, ko malo vode na dlanu.
Jer, kako vreme odmiče, ljudi poput Jožeta sve je manje.

Viva Jože!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:35 30.09.2008

Re: Živeo Jože

Jože je zlato jedno, tako ga i čuvamo :)

I zato što je takav, pesma koja me uvek podseti na Jožeta i iz koje su stihovi sa kraja bloga. Zove se Štajerska se veseli i počinje:

V toti presneti, štajerski kleti,
bogi naš Joža, žena ga boža,
rad bi ostal pa mora domov...

A najbolje je izvodi jedan drugi Štajerc:



i sadrži lokal-patriotsko geslo: Nobedn še nejso ni me domu...

A, kad smo već u kancelariji, samo za Jožu, jer ono veče nije mogao da čuje taj aktuelni stih - KO BO SVOBODA ZASIJALA ))



ivana23 ivana23 13:44 30.09.2008

Re: Živeo Jože

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:41 30.09.2008

Eh,,,a kod mene

pruzis ruku kroz prozor i uhvatis se za grozd!!! Al nema ko da pruzi ruku, osim mene,,,ostaima nije zanimljivo, kad nije kupovno i prskano!!! O penjanju tim povodom ili nekim drugim, NI GOVORA!
poz
BKC
PS> mogla si kod mene da sedimo u dvoristu....itd
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:57 30.09.2008

Re: Eh,,,a kod mene

Eh, zemljače...zazubice...
ivana23 ivana23 14:00 30.09.2008

Re: Eh,,,a kod mene

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 13:47 30.09.2008

Smederevka

[url=http://blog.b92.net/text/4630/Vila%20Obrenovica%20u%20Smederevu/][/url]
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 13:49 30.09.2008

Re: °o°

[url=http://blog.b92.net/blog/12501/Velimir%20Mladenovic/][/url]

Jelice, hvala, ali linkovi ne rade. imate slican tekst na mom profilu. Pominje se vino i otkup, uzganjanje i zaborav...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:49 30.09.2008

Re: Smederevka

Velimire, fali ti posle prvog url zagrada da bi radilo
NNN NNN 13:48 30.09.2008

Povratak prirodi

Ili još jedan rad na temu zašto volimo da čitamo Jelicu G :)
Setim se sličnih akcija, ipak je rad stvorio čoveka, a čovek je društveno biće.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:02 30.09.2008

Re: Povratak prirodi

Hvala :)))
Черевићан Черевићан 14:03 30.09.2008

труње уочима

време мојега тинејџерства управо су обележиле пударине и беербе. то су кадгод усрему били прави проводи, јело се пило, певало ,а нашлобисе шта и за на леђа оборити убразду виноградарску, павозај . . .
присећамсе Ваше имењакиње г Greganović посве слободне у понашању смушкима ( иако је невиност тада била на цени а она девојка ) која се није двоумила кад се отпровода распали да те једноставно зграби заруку и поведе међчокотове малко од знатижељних очију скрајнуте.
једаред тако нашојојсе ија међбутинама , мириси грожђа оконас, бразда окопана па склиска, сумрак креено, ми обоје поднапити, трудим се ја одупирањем нас узбрдо кад видим она нешто мал мал па трепће
- коитие мој сочима , унекојећу
- та мани нисам истресла опанке па ми како ме троњошаш труње уоко упада, лако теби контра окренутом

ха, млади бесмо, живот биоје преднама
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:13 30.09.2008

Re: труње уочима

Iju gazda Čer...ja sam bila u kujni, majkemi....mada, samo da je veselo :)
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 14:20 30.09.2008

Re: труње уочима

dracena dracena 14:38 30.09.2008

Re: труње уочима

Šta tebe, Velimire, muče nevaljali linkovi danas? Jesi hteo ovo,
tj. ovo: http://blog.b92.net/user/12501/Velimir%20Mladenovic/ ?
dolybell92 dolybell92 17:09 30.09.2008

Re: труње уочима

мириси грожђа оконас, бразда окопана па склиска, сумрак креено, ми обоје поднапити, трудим се ја одупирањем нас узбрдо кад видим она нешто мал мал па трепће


и није ни приметила да сте били виђени...


trickshot trickshot 17:40 30.09.2008

Re: труње уочима

троњошаш

)))))))))))))))))

ovo jos nisam cuo.
dracena dracena 18:32 30.09.2008

Re: труње уочима

и није ни приметила да сте били виђени...

Samo je vrisnula: "Ijuuu, Gazda Čer!!!"
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:06 30.09.2008

Lutkolepa,

ko bi je i primetio, kada ima oči taman kao grožđana zrna, samo još da joj se brkovi uviju u spriralice i maska je potpuna.
ecce-florian ecce-florian 14:24 30.09.2008

oktoberfest

Pa tako namam vinopijama i treba
U oktobru, za vreme trajanja oktoberfesta, vinski blog nam postavlja Jelica koja:
Daklem, meni Pavlov refleks radi u jesen na gamizanje za šljivama, a i moj gastritis pruža otpor vinskim čarolijama.
Em voli žestinu, em joj nas dođe žao , pa iako od vina ima gastritis , onako napiše u hipu, da nam ne bude.
Stvrano treba da nas je sramota.
A tebi Jelice hvala za lep blog. Ovo za šljive eno gazda na blogu ima i tehnološke priloge i naučni pristup.
Nego nešto da te pitam:
Pa kako znaš da si alergična na lišće. Ako je to tačno onda ti možeš da piješ vino, al' ne smeš da jedeš sarmice u vinovom lišću. Šteta bre, šteeetaa.Znaš šta , dok još ima lišća rena, sad dok padaju ove kiše a pre mraza, naberi malo za zamenu, Ono, da te želja mine.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:10 30.09.2008

floriane,

iskustveno znam...tad kad sam utrčala u vinograd i krenula da berem grožđe, guram ruke po lišću i grlim čokote, posle desetak metara samo su počele da mi iskaču crvene tačke u rojevima po rukama, a dobila sam i crvenu faraonsku okovratnicu...onda je sve to lepo napupilo i svrbelo najstrašnije...odmah su me poslali nazad kući, u kujnu, pa sam se tamo češkala do mile volje...posle claritina se smirilo...nemam problem sa jedenjem grožđa, ni vinovih sarmica, ali imam problem sa kontaktom sa živom biljkom po koži.
ecce-florian ecce-florian 19:28 30.09.2008

Re: floriane,

Jesi li razmišljala o hemikalijama kojima neki malo previše ( za svaki slučaj) pojačaju koncentaraciju kada prskaju lozu.Probaj da uzbereš u proleće lišće sa loze koja nije sigurno prskana ( divlja loza) pa isprobaj po rukama. Ili da sisaš zaperke ( one dugačke žilice kiselkastog ukusa što pušta loza da se hvata)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:58 30.09.2008

Re: floriane,

Ama, ovo je bio turbo ekološki vinograd, gazda Emil Zonta, etno muzikolog, pre bi sam popio pesticid nego da ga prsne po svom dragocenom grožđu...a pravo da ti kažem da sisam federe od loze da bih mogla da rmbam u vinogradu...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana