Društvo| Mediji| Politika

YouTube? I ja tebi!

Budimac RSS / 01.10.2008. u 09:57

Turska je četvrti član veoma eksluzivnog kluba zemalja koje su zabranjivale (i/ili povremeno zabranjuju) YouTube. Ostala tri su Kina, Pakistan i Tajland (sve slobodoljubac do slobodoljupca). No, ta grupica je samo ortodoksnije krilo kluba čiji članovi su Severna Koreja, Saudijska Arabija, UAE, Iran i mnoge druge zemlje koje pokušavaju da cenzurišu internet (ali to čine diskretnije).

Krajem avgusta dnevnik Zaman je objavio da je (u tom momentu) 853 sajta zabranjeno u Turskoj. To je više od 100% povećanja broja od sredine aprila kada ih je bilo "svega" 423. Poslednji high profile slučaj se desio skoro. Radi se o zabrani sajta Ričarda Dokinsa, po tužbi privatnog lica (vratiću se na taj slučaj kasnije u tekstu).

Malo istorije

Prvi zakon o internetu u je predložila vlada Bulenta Edževita u proleće 2001. Tada sam radio u jednom web studiju i sećam se kako su se gazde, da prostite, saseravale od pomisli da taj predlog zakona prođe. Naime, predlog je oslikavao predlagačevo (vladino) apsolutno nepoznavanje fenomena zvanog internet. Tako se, između ostalog, predlagalo da država izdaje dozvolu za svaki sajt, a vlasnici bi bili dužni da svaki update dostave nadležnim organima u 2 (dva) primerka(!?). Dva primerka čega? Kako? Ništa nije bilo jasno iz tog predloga.

Zakon je prošao (što govori mnogo o sastavu tadašnjeg parlamenta) ali je predsednik odbio da ga potpiše. Veliki kamen sa srca je pao svim web profesionalcima, a vlada je pala sledeće godine.

Važeći zakon o internetu je donet maja 2007. [I] taj zakon je sklepan na brzinu bez dubljeg promišljanja posledica. Zakonom se predviđa devet osnova za zabranu. Dečja pornografija i vređanje Ataturka su dve od njih. Međutim, po meni, problem nije toliko u osnovama za zabranu koliko u lakoći procesa zabrane. Naime, po važećem zakonu svaki građanin i/ili javni tužilac može na bilo kom sudu pokrenuti proces koji će dovesti do zabrane sajta, a da vlasnici sajta uopšte nemaju šansu da se brane ili skinu "inkriminisani" sadržaj pre zabrane. Osim toga, nije zakon o objavljivanju na internetu jedini po kome sajt može biti zabranjen, u aprilu od pomenutih 423 sajta, 321 je bio zabranjen na osnovu tog zakona, a 102 po nekim drugim.

Mnogi ovde su svesni da su stvari postavljene naglavačke i da je zabrana koja bi trebala da bude zadnje sredstvo stavljena na prvo. Sredinom juna turk.internet.com je sponzorisao sastanak na kome se raspravljalo o cenzuri interneta. Na planini Bolu (za to doba godine, veoma prijatnoj turističkoj destinaciji) sastali su se predstavnici ministarstva pravde, advokatske komore, telekomunikacijskih organizacija i raznih NVO.

Jedan od predloga sa tog sastanka je bio da ministarstvo pravde oformi ili odredi sudove koji mogu doneti odluku o zabrani sajtova. Podsećam, sada svaki sud može doneti takvu odluku i nije retkost da jedan sud odbije zahtev, a da ga onda tužilac preseli u drugi koji ga prihvati. Drugi predlog, vredan pomena, je da provajderi blokiraju IP adrese sa "inkriminisanim" sadržajem, a ne cele sajtove (što je delimicno u primeni, slucaj Wordpress.com-a npr). Za sada stvari stoje kao da se taj sastanak nije ni desio.

U avgustu, na inicijativu bloga elmaaltshift.com pokrenuta je akcija protiv zabrane sajtova. Akciji se pridružilo preko 400 sajtova od kojih su neki na vrhu popularnosti. Jednog dana ti sajtovi su se "samozabranili" postavljajuci imitaciju obaveštenja koje vas ošamari kad nagazite na zabranjeni sajt (vidi sliku).


YouTube

youtube.gifNaravno, najviše problema ima sa YouTube-om, pre svega (zvanično objašnjenje) zbog toga što uglavnom Grci, a ni Jermeni nisu za podcenjivanje, kače na isti sadržaje uvredljive za Ataturka. Turski javni tužioci traže od YouTube-a da, pod jedan, obrišu sve sadržaje uvredljive za Ataturka. Pod dva, otvore predstavničku kancelariju u Turskoj, te stoga postanu platiše turskog poreza i obavezni da poštuju zakone Turske, a time (nadaju se tužioci) bi oni mogli da zabranjuju pomenute sadržaje worldwide.

Mogu samo da zamislim kako na to gledaju zvaničnici iz YouTube-a. Kompanija je ljubazno odgovorila da nema blagu nameru da otvara podružnicu u Turskoj. Da kompanija nije osnovana u istoj te ne podleže njenim zakonima, a što se tiče brisanja sadržaja ne mogu izaći Turskoj u susret (ranije jesu u nekoliko navrata) jer to bi omogucilo lavinu takvih zahteva iz slobodoljubivih Pakistana i Tajlanda itd.

Do sada je bilo više zabrana YouTube-a, ali nijedna nije trajala duže od, koliko se sećam, šest nedelja. Sada je YouTube (zvanično) van domašaja turskih internet korisnika od sredine maja, znaci 4 i po meseca. Doduše, sa pauzom od nekoliko sati.

Dnevnik Star je 18. juna objavio da je zabrana YouTube-a podignuta. No, kad sam tog jutra pokušao da proverim tu vest poznati beli ekran sa crvenim tekstom "Ovaj sajt je zabranjen odlukom suda..." me je ošamario po ko zna koji put. Posle zvanja tehničke podrške mog provajdera i slanja mejla Star novinama nije bilo jasno da li je vest tačna ili ne. Star mi je odgovorio posle par sati mejlom koji je zapravo bio uputstvo kako da se stigne do YouTube-a menjajuci proxy settings kompjutera. Hej, a ja mislio da zabrana podignuta!

Dan kasnije se sve razjasnilo. Naime, ni Star ni ostali nisu lagali. Zabrana je zaista bila podignuta u večernjim časovima u utorak, da bi oko 10 ujutro u sredu ponovo bila uspostavljena. Razlog, uobičajen, sadržaji na YouTube-u koji vređaju oca nacije.

 

Slucaj Dokins

Dawkins.jpgGrađanin Adnan Oktar a..k.a Adnan hodža, takođe poznat pod spisateljskim pseudonimom Harun Jahja (Harun Yahya), je ovog septembra dobio još jednu u nizu njegovih "pobeda" protiv internet sajtova koji mu se ne dopadaju, uspevši da ubedi Istanbulski krivični sud mira (?) [Istanbul Criminal Court of Peace] da zabrani pristup sajtu Ričarda Dokinsa. Naime, građanin Oktar se smrtno uvredio kada je Dokins prokomentarisao njegovu knjigu Atlas Kreacionizma, koju Mr Adnan nesebično deli po svetu, rečima da nema reči koje bi pomirile sjajnu i bogatu produkciju te knjige sa njenim besmislenim sadržajem. Sud je uvažio njegovu uvređenost.

"I am at a loss to reconcile the expensive and glossy production values of this book with the breathtaking inanity of the content."

Od momenta zabrane u Turskoj Dokinsov sajt je kao badge of honour okacio banner "Banned in Turkey" (vidi sliku).

G-din Oktar je bio neuspešan u pokušaju da zabrani Dokinskovu knjigu. Inače u maju ove godine Adnan Oktar zajedno sa 17 drugih članova njegove organizacije je osuđen na tri godine zatvora zbog... pa... vidite sami (nadam se da ce Wikipedia "preživeti" gnev tog zilota). U Oktarove ranije "uspehe" se može ubrojati prošlogodišnja zabrana čitavog bloga Wordpress.com koja više nije na snazi, ali je članak koji govori o toj zabrani (sa sve pismom Mr Adnanovih advokata i komentarima) i dalje nedostupan (normalnim putem), kao i zabrana sub-domein-a Google groups od aprila ove godine.

Važna molba: S obzirom da narečeni ima svoje (izdavačke) pipke po celom svetu, pa i u Srbiji, molim vas da u komentarima zadržite svoje najgore mišljenje (koje delim sa vama) o ovoj personi. Naime, ne bih želeo da mi b92 ili blog b92 budu dostupni isključivo preko 3rd party proxy sajtova (preko njih je log in nemoguć).

Pozadina

Oni koji čitaju redovno moje tekstove o Turskoj i komentare poput ovog se mogu zapitati kako je moguće da pišem o olakšanju što se tiče slobode govora, okupljanja i štampe, od dolaska ove vlade (2002), kada se eto cenzura interneta ubrzava. Odgovor je jednostavan. Vlada sa tim nema veze, a ako bi se usudila da stavi primedbu na rad pravosuđa digla bi se prašina do neba i "sekularisti" bi osuli novu porciju drvlja i kamenja na istu. Jedina njena krivica je prilično loš zakon o objavljivanju na internetu, ali ponavljam on nije jedina osnova po kojoj se zabrane donose.

Ovaj nagli skok u broju zabranjenih sajtova ne mogu da vidim drugačije nego kao posledicu pravosudnog puča o kome sam pisao (Turska za pocetnike [2] 5 pasusa ispod slike), odnosno, kao pravosuđe van (ikakve) (samo)kontrole (berserk je izraz koji mi dolazi kad mislim na engleskom). Pri tome svemu nadasve "sekularno" pravosuđe se neće libiti da usvoji "argumente" islamističkog zilota (po sistemu "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj"). U krajnjoj liniji sve se to kasnije može iskoristiti protiv vlade, ako nikako drugačije ono žaljenjem na loš image Turske u "ostatku sveta".

Cela stvar me podseća na situaciju sa vladinim usporavanjem pregovora sa EU. Naime, činjenica je da su usporili odkad je počela politička kriza (više od godinu i po dana). Da bi se krenulo napred u pregovorima trebalo bi pružiti neke ustupke glede Kipra (otvaranje turskih luka za kiparske brodove npr.). Vlada je za, opozicija grčevito protiv i preti novom krizom ako se vlada usudi na taj potez. Za armiju se ne treba pitati na čijoj je strani, dovoljno je znati da je dan nakon otvaranja jednog prelaza izmedu grčkog i turskog dela Kipra, šef generalštaba nenajavljeno otišao u (zvaničnu) posetu predsedniku turskog dela Kipra. Dovoljno?

U subotu su nam bili prijatelji, tipični predstavnici te "sekularne" Turske koja je apsolutno anti-protivna svemu što vlada kaže i/ili radi. Kad su se oni "požalili" na usporavanje europskih integracija samo što nisam pao sa stolice. No, to je perfektna ilustracija jedne od mnogih kvaka 22 koje ova vlada mora da rešava.


Besmisao

Svaki korisnik interneta u Turskoj, pod uslovom da ne živi pod kamenom (a pod kamenom teško da ima pristup internetu) zna kako da pristupi zabranjenom sajtu. Sajtova preko kojih je to moguće uraditi ima tušta i tma. Ja najčešce korisitm https://browseunblocked.com/ ili https://gtfomy.biz/ koji potiču od ko zna gde u svetu. Međutim, isto tako ima turskih sajtova koji rade posao (čak imaju shortcut ka YouTube-u) kao što su http://ktunnel.com/ i rival mu http://vtunnel.com/. Prema alexa.com-u ktunnel je na 37. mestu najposećenijih sajtova u Turskoj, a vtunnel kaska za njim i na 41. je mestu. Pored zabrane YouTube, takođe prema alexa.com, je na 17. mestu po popularnosti u Turskoj.

E sad, O.K, dostupno je, ali šta to u praksi znači za mene, recimo, ovde na blogu? Ako neko, objavi samo link za klip na YouTube-u onda je to za mene pesma samo desno (us)kliknem (s ljubavlju, naravno) na link i Copy link location. Zatim otvorim jedan od gorepomenutih sajtova i pejstujem link. Očas posla. Međutim, ako neko embeduje YouTube klip onda je malo komplikovanije. Hajlajtujem taj deo strane opet desni klik ali sada biram View Selection Source, u tom novom prozoru nađem ime YouTube klipa, kopiram ga, nazad na browser i na jedan od tih proxy sajtova, pa na YouTube, pa pejstujem ime klipa (imena su kao što znate tipa o97fQmNIkXM, ovo je Balaševicev "Aco Braco", koji Gordana(c) voli da kači okolo :). Priznaćete i nije neka zabava, mislim cela ta procedura.

--------------------------------------

Beleške na margini

Sticajem okolnosti kao freelancer u Istanbulu sam odradio jednu tezgu od tri poslića za izdavačku imperiju građanina Oktara. Javio sam se na jedan oglas u kome su tražili Fleš (action-script) programere. Tek kad sam stigao na sastanak sam ukapirao o kome se radi (naravno g-dina Oktara nisam video lično, samo njegovu sitnu boraniju). Pare su mi bile preko potrebne (bio sam bez posla), te sam prihvatio da za njih odradim jednu fleš prezentaciju, jednu fleš igricu (stupidna je do bola) i jedan fleš intro za neki brodogradilišni sajt (sajt je verovatno odavno mrtav). To veče kad sam se vracao sa sastanka postigao sam apsolutni rekord u dužini vožnje - 20 km za 3,5 sata, verovali ili ne (bilo je skoro "Kome se žuri nek ide peške", Ko to tamo peva). Naime, sneg (koji se btw topio) je totalno blokirao saobraćaj preko mosta na Bosforu (inace komada 2, uska grla istanbulskog saobraćaja), tako da mi je trebalo više od pola sata samo da se uključim u kolonu na autoputu za most nekih 10 km od istog.

Pare su mi bile isplaćene mnooogo kasnije po obavljenom i predatom poslu. Tek pošto im je Fu poslala mejl u kome je citirala jednu Muhamedovu izreku, nešto na liniji "plati radnike pre nego što im se znoj od posla osuši sa čela". Sledećeg dana jedan je došao doneo pare i tortu u znak izvinjenja, a saradnja je na obostrano zadovoljstvo (moje sigurno) prekinuta.

***

XForce.gif

 

 Interesantan podatak

Preme polugodišnjem XForce izveštaju (pdf fajl 3.37 Mb) Turska je na drugom mestu po slanju spama. Čitavih 8% svetskog e-mejl đubreta se šalje odavde. Prva je Rusija sa 11,6%, a SAD zaslužuje bronzu sa 7,1%. Za ostale vidi sliku. XForce je IBM-ov Internet Security Systems research and development team.

 

 

***

Disclaimer: Kao što sam to jednom već napisao u nekom od tekstova o Turskoj, osećam se malo glupo "braneći" vladu koja mi u suštinskim stvarima nije bliska (konzervativna iliti desna za moj ukus), ali čiji rad sam osetio (pa i na svojoj koži) kao bitno poboljšanje u odnosu na prethodnu. Međutim, još mi je gluplje da bez reči posmatram kako (do 2002. vladajuća) ultra-nacionalistička "elita" svim sredstvima pokušava da poništi rezultate, kako izbora tako i rada te vlade. Ovo manijakalno zabranjivanje sajtova spada u to drugo.

 



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Turska

se ocigledno desekularizuje. Pre par godina su ukinuli zakon o zabrani feredze na fakultetima.
Zaniljivo mi je skoro bilo da saznam da su UA Emirati zabranili Skype. Nisam sigurna da li je u pitanju zabrinutost nedostatka kontrole informacija ili ekonomski interes.
Budimac Budimac 10:19 01.10.2008

Re: Turska

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
se ocigledno desekularizuje. Pre par godina su ukinuli zakon o zabrani feredze na fakultetima.

Ovo jednostavno nije tačno. Ni prva ni druga rečenica. Veruj mi da ne bih živeo u zemlji koja je na putu "desekularizacije". Ako te zanima šta se u stvari ovde dešava savetujem čitanje moje serije Turska za početnike. Ali utkratko, radi se o klasnoj borbi i borbi dosadašnje vladajuće elite da spreči demokratizaciju zemlje i njeno otvaranje prema svetu. Za to koriste bauk "islamizma" koji ovde nema skoro pa nikakvo uporište (partije koje zaista možemo nazvati islamističkim, dve ili tri postoje, ukupno ne mogu dobiti više od 2% glasova.)
Zaniljivo mi je skoro bilo da saznam da su UA Emirati zabranili Skype. Nisam sigurna da li je u pitanju zabrinutost nedostatka kontrole informacija ili ekonomski interes.

Ni ta zabrana ne funkcioniše, jedino je teško downloadovati Skype program :)
EDIT: Sin (ne biološki) mi živi u Dubaiju i veselo se ispričamo s vremena na vreme preko Skype-a.

Re: Turska

propustila sam tvoje prethodne tekstove. sad cu da pogledam.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:11 01.10.2008

Re: Turska

Dr Ana
...Turska se ocigledno desekularizuje. Pre par godina su ukinuli zakon o zabrani feredze na fakultetima.


Ja isto imam taj utisak. Nije Turska ono sto je ranije bila od kako su na vlasti ovi iz Islamisticke partije (ne znam tacno ime) sa Erdoganom i Gulom). Zar tome nije primer bas to ukidanje zakona o zabrani studentkinjama da nose feredze na univerzitetu?
Ja sam jedno vreme ziveo u Rabatu. Normalan svet tamo, ili skoro normalan. Ali, kako ima mnogo Marokanaca gastarbajtera u Evropi, od susedne Spanije do Svedske, ispada da se mnogi od njih u novim sredinama ponasaju skoro fundamentalisticki (trazenje da devojcice u skolama nose marame, cak nepristajanje ni da se devojcice, kada postanu punoletne, slikaju gologlave za licne karte i pasose, vec uvek i opet sa maramama i slicno). A u Rabatu toga nije bilo, na ulicama je normalan svet, devojke gologlave, tek po neka nosi maramu ili taj islamski sal... Drugim recima, Marokanci u inostranstvu su zadrtiji nego oni u Maroku (ili je tako bilo samo u Rabatu i Kazablanci, a u dalekoj unutrasnjosti je mozda drukcije, ne znam).

Da se vratim na Tursku. Zar nije smesno kada na TV prenosu parade za nacionalni praznik te zemlje vidis generale i druge vojne licnosti, sa suprugama, koje lice "na pariske gospodje", i politicare kao sto su Erdogan i Gul sa suprugama u feredzama i crnini, koje lice na Iranke i Saudijke? Ta pada svima u oci, pa coveku izgleda da se Ataturkova Turska ipak polako - desekularizuje.
Voleo bih da nije tako, da se nista ne menja...
A opet, svima (u Turskoj) je stalo do priblizavanja, odnosno ulaska u EU, pa valjda shvataju da se Turska, makoliko ona bila 'regionalna sila', mora prilagodjavati EU a ne EU Turskoj...

Budimac
Ovo jednostavno nije tačno. Ni prva ni druga rečenica. Veruj mi da ne bih živeo u zemlji koja je na putu "desekularizacije". Ako te zanima šta se u stvari ovde dešava savetujem čitanje moje serije Turska za početnike. Ali utkratko, radi se o klasnoj borbi i borbi dosadašnje vladajuće elite da spreči demokratizaciju zemlje i njeno otvaranje prema svetu.

Voleo bih da ste u pravu. Ali ako neke snage vuku nazad, protive se demokratizaciji i turskom otvaranju prema svetu, onda to daje povoda da se veruje da se istovremeno radi i o 'desekulariziaciji', odnosno postepenog napustanja Ataturkovih striktnih pro-evropskih pravila kada su u pitanju zene...
franzzjb franzzjb 16:05 01.10.2008

Re: Turska

Znam sad šta će biti.

Evo da pomognem:

Turska za početnike 1

Turska za početnike 2

Turska za početnike 3
nsarski nsarski 16:10 01.10.2008

Re: Turska

A moze covek samo da svrati u Dotjol (Дортјол) kafe i da sazna sve o Turskoj:)

Budimac Budimac 16:14 01.10.2008

Re: Turska

Ataturkovih striktnih pro-evropskih pravila kada su u pitanju zene...

)))))))
Kojih to Ataturkovih striktnih pro-evropskih pravila kada su u pitanju žene?
Možda ovih kao na slici oca nacije sa suprugom?
Zar nije smesno kada na TV prenosu parade za nacionalni praznik te zemlje vidis generale i druge vojne licnosti, sa suprugama, koje lice "na pariske gospodje", i politicare kao sto su Erdogan i Gul sa suprugama u feredzama i crnini, koje lice na Iranke i Saudijke?

Morate mi pokazati te fotografije s obzirom da pouzdano znam (gledam svaki dan) da ni Gulova ni Erdoanova žena ne nose feredže niti crno, nego samo pokrivaju glavu (razlika je ogrooomna).

I vas bih uputio na moje ranije tekstove o Turskoj, jer se i kod vas radi o očiglednoj neobaveštenosti, koja uopšte nije za zameriti s obzirom na izveštavanje iz Turske. Osim toga nije loše pratiti ni zapadne medije (pre svega evropske) koji su odavno skapirali da "sekularisti" koriste islamofobiju kao svoj najjači adut u pokušaju da negiraju potpuno transparentni demokratski proces. (izbegavati neokonzervativce koji valjaju najcrnju moguću propagandu, koja se onda reciklira ovde kod ljudi koji odbijaju da vide stvari kakvim jesu)

Kao što verovatno znate Turska je kandidat za EU sa najdužim stažom (ide to dobrih 40 godina unazad i vreme EEZ), a da je ova "islamistička" vlada prva koja je nešto uradila, osim deklarativnog blebetanja, da se Turska istoj i približi. Za dve godine (od 2002. do 2004.) su uspeli da dovedu zemlju do toga da prođe kopenhaške kriterijume (malo li je?). Nešto što se nije moglo ni sanjati pod "sekularistima", pri tome su joj upravo oni na svakom koraku podmetali klipove u točkove.

Što se tiče oblačenja, ja stojim na stanovištu da mi se u podjednakoj meri gade oni koji bi silom da pokriju žene, kao i oni koji bi silom da ih otkriju. Smatram da to treba prepustiti ženama, a izbor (mislim, pravi izbor) će biti moguć samo poboljšavanjem opštih sloboda. Po tom pitanju nalazim da je ova vlada neutralna u odnosu na kod oblačenja, a pokušava da proširi pomenute slobode. Problem marama u Turskoj, bez obzira što vi mislite da je to nekakvo Ataturkovo nasleđe (dotični je samo zabranio "saksije na glavama" (Bebi Dol) muškaraca), je postao problem tek posle poslednjeg krvavog vojnog puča 1980. Pre toga nije bio problem i moja žena je imala koleginice na univerzitetu koje su pokrivale glavu (a čije je školovanje tim pučem i njegovim posledicama brutalno prekinuto).

Strašno je ako u XXI veku budemo gledali formu propuštajući da vidimo sadržaj.
Budimac Budimac 16:23 01.10.2008

Re: Turska

Znam sad šta će biti.

)))
BINGO!
Budimac Budimac 16:25 01.10.2008

Re: Turska

nsarski
A moze covek samo da svrati u Dotjol (Дортјол) kafe i da sazna sve o Turskoj:)

Možda, ali nisam siguran... Ovde, ovako otvoreno priča/piše samo šačica intelektualaca :)


Unfuckable Unfuckable 10:03 01.10.2008

preporuka

pa- čitam jednom kada stignem ; )))))))
Budimac Budimac 11:36 01.10.2008

Re: preporuka

Unfuckable
pa- čitam jednom kada stignem ; )))))))

Hvala Anf. Nadam se da ću opravdati poverenje dato unapred :)))
margos margos 12:40 01.10.2008

Re: preporuka

Nadam se da ću opravdati poverenje dato unapred :)))

Budimac, bez brige, opravdao si. Potpisujem.

Nisam odčitala i odgledala sve linkove, al ostaje činjenica da si nas informisao ne samo o jutjubu, nego mnogo šire. Pošto Turska nije samo Istambul i Alanja, tvoji insajderski uvidi su posebno zanimljivi.
Hvala :)
Budimac Budimac 13:50 01.10.2008

Re: preporuka

, tvoji insajderski uvidi su posebno zanimljivi.

Hvala tebi Margos :)
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:24 01.10.2008

stvarno

zanimljiv clanak. Cesto o Turskoj razmisljamo s predrasudama, i zato je uvek dobro imati nekog ko ce nam pisati o jednoj obicnoj zemlji, na jedan zivotni nacin. Nego, zanima me, s obzirom na ovu pricu o sekularizaciji, kako obicna svet kapira Orhana Pamuka, i njegovu gradjasnku opredeljnost? preporuka je vec odradjena:)
Budimac Budimac 13:04 01.10.2008

Re: stvarno

Pre svega hvala na preporuci.
kako obicna svet kapira Orhana Pamuka, i njegovu gradjasnku opredeljnost?

Odnos prema Pamuku je sjajna ilustracija šizofrenog odnosa onih koji se nazivaju "sekularistima" u ovoj zemlji.

Pre Nobela je bio kovan u zvezde. Posle kontroverzne izjave jednom švajcarskom listu da je on jedini u zemlji koji otvoreno priča o jermenskom genocidu i ratu sa Kurdima (koji je odneo 30000 života i napravio 3 miliona internih izbeglica i koja btw nije tačna jer ovde ima puno intelektualaca koji o tome otvoreno govore i pišu) ta publika se dobrim delom ohladila prema njemu, a ultra-nacionalistički advokati su počeli da ga ganjaju po notornom članu 301 turskog krivičnog zakona o "uvredi turkstva" (nedavno kozmetički promenjen). Na kraju je oslobođen optužbi.

Posle Nobela ta ista publika je počela da ga mrzi. Vest o Nobelovoj nagradi je dočekana sa odzvanjajućom tišinom tadašnjeg ("sekularnog" predsednika republike Neždeta Sezera. Jedini koji su mu javno čestitali su bili tadašnji i sadašnji premijer Erdoan i tadašnji ministar inostranih poslova, a sada predsednik Abdulah Gul. Sada se u medijama "sekularističke" orjentacije Orhan Pamuku dodaje "takozvani pisac".

Moj prijatelj bivši istanbulski izdavač, a sada kravar u selu blizu našeg, koji je, između ostalog, laureat neke nagrade koja se dodeljuje među izdavačima za unapređenje slobode govora, mi je za Pamuka dan posle Nobela rekao, odmahujući rukom "Ma, on je petao koji rano kukuriče."

Na spisku za odstrel koji je nađen tokom istrage para-državnog kartela koji se naziva Ergenekon (suđenje treba da počne krajem ovog meseca) Orhan Pamuk je imao prominentno mesto. Taj "sekularistički" deo Turske uključujući običan svet ne podržava tu istragu i bagatelizuje je na svakom koraku. Ako suđenje bude uspešno dobar deo od 8000 (da, osam hiljada) političkih ubistava od 1980. će biti rasvetljeno.

P.S. Reč sekularisti stavljam u navodnike zato što oni brane poredak u kome religija nije odvojena od države - to je jedan od mnogih klišea koje (svetska) štampa uzima zdravo za gotovo ne trudeći se da pogleda ovdašnje zakone koji su takvi kakvi su od osnivanja republike.

EDIT: Oni koji su nam po izgledu strani (i. e. žene koje se pokrivaju) su veći borci za građansku opciju nego oni koji su nam bliski po kodu oblačenja. Paradoks.
corn mouth corn mouth 17:17 01.10.2008

Re: stvarno

oni koji su nam po izgledu strani (i. e. žene koje se pokrivaju) su veći borci za građansku opciju nego oni koji su nam bliski po kodu oblačenja. Paradoks.

Veliki pozdrav, g Budimac.
to sto ste rekli izgleda da nije ograniceno sam na tursku.
Imali smo nesto slicno ovog leta u montrealu kada je islamska zajednica iznela zahtev da grad pored postojecih bazena finansira otvaranje bazena samo za zene. Moglo se cuti kako je Quebec sekularan pa novac poreskih obveznika ne moze da se koristi za udovoljavanje hirovima verskih zajednica (kao da pripadnici inkriminisane verske zajednice i sami ne placaju porez), pa ako se ovom "njihovom" zahtevu udovolji sta ce biti sledeci, pa se pominjala i zabrana nosenja feredza kod public servants, a culo se na sve strane od istih - "nek idu tamo odakle su dosli ako im se ovde ne svidja". Forsirana asimilacija pod plastom sekularizma.

Ovde je katolicka crkva bila vrlo uticajna do pre nekih 20-ak godina, recimo, kontrolisala je vecinu clanova u komisiji za cenzuru filmova (e.g. premijerno prikazivanje Kubrickove Odiseje u Montrealu je proteklo bez cuvene pocetne scene koja je u celini obrisana na zahtev katolicke crkve jer sugerise da je covek nastao od majmuna). Tako da se ne moze dovesti u pitanje koliko je sekularizam danas vazan za ovo drustvo. Ali to sto je vecina sekularna nije nikakva garancija da je liberalna ili da nije nacionalisticki nastrojena.
Budimac Budimac 18:08 01.10.2008

Re: stvarno

Forsirana asimilacija pod plastom sekularizma.

Koja zahvata i Evropu kako se islamofobija pumpa u svetu.

Međutim, ima jedna bitna stvar koju propuštam da kažem u ovim komentarima (mada sam je pominjao u ranijim pisanijima), a to je razlika u terminu "sekularizam" kako se shvata ovde i na Zapadu. Dok na Zapadu sekularizam podrazumeva individualne religiozne slobode, ovde je shvaćen (barem od "sekularista" kao pravo države da gazi te slobode kako joj se u datom trenutku prohte. Iz te različitosti u poimanju termina proizilaze mnogi nesporazumi, glede situacije u Turskoj. Tako ljudi van ove zemlje koji inače (da su potpuno obavešteni) ne bi ni u bunilu podržavali ksenofobičnu, ultra-nacionalističku i militarističku političku opciju padaju u zamku te (čarobne) reči "sekularizam" i misle da podržavaju nešto progresivno (a podržavaju zapravo nešto što je blizu fašizma, ne upotrebljavam tu reč olako).

Slično se dešavalo kad su 90-tih neki (retki) svetski socijalisti podržavali S.M-a kao "socijalistu" ili takođe retki anti ili alter-globalisti kao simbol borbe protiv novog svetskog poretka. Vrlo uporediva situacija, a caka je u nedostatku informacija.

P.S. Možemo da pređemo na "ti" :)
Черевићан Черевићан 13:34 01.10.2008

знатижељом бременит

почесте ми навику стварати г Budimac да исчекујем Ваше прилоге а ради личне едукације. турску посетих пре пар деценија она знана тура, аја софија, топкапи сарај ,босфор, принчевска острва, додуше и троју али излет из грчке, но је неупознах. ово је изузетна прилика коју нам Ви нудите и небих да је пропустим .

фала унапред.
Budimac Budimac 13:54 01.10.2008

Re: знатижељом бременит

Uvek ste dobrodošli g. Čer!
Svi znamo ili bi trebali da znamo da se jedna zemlja zaista upoznaje tek nakon nekog perioda življenja u njoj, odnosno da to nije moguće preko 1-2 stupca u novinama ili minut-dva na TV-u. Stoga ću gledati da svoja saznanja o ovoj veoma zanimljivoj zemlji (sve su takve uostalom) nesebično delim sa svim posetiocima ovog bloga.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:23 01.10.2008

slabo sam prartio

turske prilike mi nisu bile bash najjasnije. nisam pratio u zadnjih 10 godina, priznajem. ma shta 10 godina, nikad nisam pazhljivije pratio. sad se bolje uklapa. mislim, ta sekularna struja je vrlo uspeshno plasirala poziciju da su erdogan i kompanija ludaci koji samo shto nisu i danak u krvi uveli nazad. za one kao ja, koji prate povrshno ili i ne prate, posao su odradili veoma dobro.

a imam poznanika, turchin ozhenjen shvedjankom, sve lepo besedi i razumemo se dobro, ali jednom kad je neko spomenuo te sekularne spasioce umal' nije chashu slomio u rukama. sad mi je malo jasnije.



Budimac Budimac 16:21 01.10.2008

Re: slabo sam prartio

ali jednom kad je neko spomenuo te sekularne spasioce umal' nije chashu slomio u rukama. sad mi je malo jasnije

Najjednostavnije kako se stvar može postaviti jeste da je turska prerasla u svakom pogledu okvir koji su joj dosada određivali "spasioci" i da ekonomski gledano je to borba između dve (kapitalističke) klase. Na jednoj strani su oni koji su do sad vladali (vojska, gradska ekonomska elita i birokratija), a na drugoj klasa poduzetnika nicknamed Anadolijski tigrovi, koja sada pošto je postala ekonomski jaka traži svoj deo kolača. To što su oni tradicionalniji po izgledu i ponašanju ne čini ih islamistima niti zadrtima, velika većina njih se školovala po (zapadnom) svetu i upravo njima i njihovim biznisima bi odgovaralo veće otvaranje prema svetu, dok bi prethodni da ostanu "vlasnici" Turske i da se tu niko (a najmanje Evropa) ne meša.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:26 01.10.2008

Re: slabo sam prartio

ma odlichno si objasnio, sve je jasno. jasan mi je sad i poznanik. a nisam hteo tad odmah da ga pitam poshto sam video da mu je tema "zhivac", pa da ne diram.
mariopan mariopan 16:48 01.10.2008

Re: slabo sam prartio

Meni se svi ovi tekstovi dopadaju zato sto tako sa razumevanjem ( i ljubavlju) pises o zemlji u kojoj zivis, a nama dajes sansu da zavirimo unutra, da je razumemo i mozda zavolimo kao ti.

Hvala, uzivam.
Budimac Budimac 16:54 01.10.2008

Re: slabo sam prartio

mariopan
Meni se svi ovi tekstovi dopadaju zato sto tako sa razumevanjem ( i ljubavlju) pises o zemlji u kojoj zivis, a nama dajes sansu da zavirimo unutra, da je razumemo i mozda zavolimo kao ti.

Hvala, uzivam.

Hvala tebi Mariopan za zaista tople reči. Pokušavam da se u svemu što radim pridržavam saveta moje Fu "love koy" (sećaš se iz teksta o drveću) i drago mi je kad se to oseti.
Budimac Budimac 16:56 01.10.2008

Re: slabo sam prartio

poshto sam video da mu je tema "zhivac"

Potpuno ga razumem :)
malaramona malaramona 18:38 01.10.2008

preporukeee...

Ako se ne varam( a ne varam se-))) ovo je jedan dobar updejt texta sa tvog bloga.
Očekujemo još dobrih tekstova o tvojim avanturama na Levantu...

Ipak ja imam jedno pitanje ili molbu.

Na tvom ličnom blogu ima nekoliko textova koji oštro kritikuju neke od medija (pre svega srpskih) koje ovde po difoltu vidimo kao uticajne, liberalne ili šta ti ja znam kakve.Dobar primer
Takodje ima dobrih textova koji govore o nečemu što si nazvao globotomirani svet.

Pitanje je, da li će takvih tvojih tekstova biti i na bloguB92? Naravno ja mogu da ih čitam i na tvom ličnom blogu, ali mislim da bi se ovde (b92) razvila interesantna diskusija.
Da, i ako može još par muzičkih želja-))

Naravno preporuka za sve što si dosada ovde napisao i pozdravi sve u tvom malom selu.
P.S. Sad tek shvatam da ne znam kako se tvoje selo zove.
Budimac Budimac 19:48 01.10.2008

Re: preporukeee...

Ako se ne varam( a ne varam se-))) ovo je jedan dobar updejt texta sa tvog bloga.

Jeste, s tim što moram priznati da sam bio šokiran brojem zabranjenih sajtova od kad sam prvi put pisao na tu temu, a ovaj poslednji "uspeh" građanina Oktara me ponukao na pisanje ovog updejta.

Lični blog sam sada, kao što vidiš, prilično zapostavio ne postizavam. Mada bih možda trebalo da sad stvari krenu u obrnutom pravcu pa da objavljujem tamo ove tekstove. Naime, tamo je pisanje bilo kao govorenje zidu :)

Što se tiče drugog pitanja ono je, svesna si toga, vrlo škakljivo. Naravno, da ako naiđem na mega glupost kao onomad onu koja me je inspirisala za ovaj tekst neću oćutati, bez obzira na eventualne posledice. Moram priznati da sam sada u fazi kad slabo pratim srpske medije, no ako mi neki od njih spomene "studije" Freedom Hous-a ili neku slučnu glupost reagovaću :)

P.S. Sad tek shvatam da ne znam kako se tvoje selo zove.

U prevodu Planinski izvor :)
malaramona malaramona 20:15 01.10.2008

Re: preporukeee...

Budimac

Što se tiče drugog pitanja ono je, svesna si toga, vrlo škakljivo. Naravno, da ako naiđem na mega glupost kao onomad onu koja me je inspirisala za ovaj tekst neću oćutati, bez obzira na eventualne posledice. Moram priznati da sam sada u fazi kad slabo pratim srpske medije, no ako mi neki od njih spomene "studije" Freedom Hous-a ili neku slučnu glupost reagovaću :)




OK. nadajmo se glupostima-)))
malaramona malaramona 20:17 01.10.2008

Re: preporukeee...

Budimac

P.S. Sad tek shvatam da ne znam kako se tvoje selo zove.

U prevodu Planinski izvor :)


I da, pozdravi sve Planinskoizvorćane, valjda-)))
vishnja92 vishnja92 09:30 02.10.2008

Re: preporukeee...

U prevodu Planinski izvor :)

kakvo ime za mesto zivljenja!
:)

odlican tekst.
Goran Vučković Goran Vučković 21:27 01.10.2008

Srbija zemlja slobode :)

Znači Srbija je zemlja Internet slobode - nema zabrana?

Inače, ono što nisam znao (pa sam posle otkrio) je da su u Italiji cenzurisani Internet sajtovi stranih sportskih kladionica (neophodna je lokalna licenca). Radili smo sajt za Italijanski joint-venture William Hill-a (posle su prodali biznis, tako je bio dobar ), pa su nam Italijani pokazali kako, kad se proba neki od poznatijih sajtova, budemo redirektovani na neki sajt ministarstva finansija ili tako nešto koji kaže kako je to no-no.

Ono što sam takođe primetio u Italiji, ne znam da li je svuda tako, je da su nam po Internet kafeima tražili pasoš na kopiranje. Zvuči šizično sa tačke gledišta ličnih podataka (ko je on da uzima scan mog pasoša) - ali bez toga ne može. Takođe insistiraju da iskopiraju pasoš pri kupovini pre-paid SIM kartica za mobilne telefone...
Budimac Budimac 21:52 01.10.2008

Re: Srbija zemlja slobode :)

kad se proba neki od poznatijih sajtova, budemo redirektovani na neki sajt ministarstva finansija ili tako nešto koji kaže kako je to no-no.

Onda znaš osećaj :))) Prilično glupo se oseća čovek kad ne dođe tamo kuda je namerio.
Ono što sam takođe primetio u Italiji, ne znam da li je svuda tako, je da su nam po Internet kafeima tražili pasoš na kopiranje.

Da, to mi je rekla sestra.
Takođe insistiraju da iskopiraju pasoš pri kupovini pre-paid SIM kartica za mobilne telefone...

Ovde nisam siguran da je stranci uopšte mogu kupiti. Znam da traže lične karte, a da li prihvataju strane pasoše ne znam.
Goran Vučković Goran Vučković 22:28 01.10.2008

Re: Srbija zemlja slobode :)


Ovde nisam siguran da je stranci uopšte mogu kupiti. Znam da traže lične karte, a da li prihvataju strane pasoše ne znam.

Koliko se sećam, mi smo kupili jednu u Askoli Pićenu, kad smo bili na moru pre dve godine u tom kraju (San Benedeto del Tronto).
crossover crossover 23:04 02.10.2008

Re: Srbija zemlja slobode :)

Goran Vučković

Ono što sam takođe primetio u Italiji, ne znam da li je svuda tako, je da su nam po Internet kafeima tražili pasoš na kopiranje. Zvuči šizično sa tačke gledišta ličnih podataka (ko je on da uzima scan mog pasoša) - ali bez toga ne može.


))))
Ako bi ti možda palo na pamet da pustiš neki perl script, ili pokreneš nmap ili neki sličan alat, da znaju ljudi na koju adresu da pošalju Strathclyde police. Probaj, eksperimenta radi, da uradiš nešto što verovatno nikada ne bi, idi u neki internet kafe u Kaledoniji, da proverimo da li će ti tražiti neki id
NNN NNN 23:40 01.10.2008

Navuk'o sam se na igricu

Congratulations!
You have proved
yourself to be as
successful as a
jumping spider.
:)
Preporuka.
Hteo ili ne uvek iz ovih tekstova naučim dosta o Turskoj.
A oktara smrada nisi video jer je bio zauzet :(

Budimac Budimac 08:59 02.10.2008

Re: Navuk'o sam se na igricu

NNN
Congratulations!
You have proved
yourself to be as
successful as a
jumping spider.
:)

:))))) ja "obožavam" one kreacionističke poruke posle igre :))))

Hteo ili ne uvek iz ovih tekstova naučim dosta o Turskoj.

Hvala za preporuku i meni najdražu vrstu komplimenta.
A oktara smrada nisi video jer je bio zauzet :(

Ma super da nisam :))) suviše je on zauzet da bi se bavio jednim "kaurinom" ko što sam ja :)
NNN NNN 11:39 02.10.2008

Re: Navuk'o sam se na igricu

:))))) ja "obožavam" one kreacionističke poruke posle igre :))))
Moš mislit koliko sam se smejao kad sam naleteo na poruku tipa "Alah je stvorio pauka skakača s tako preciznim...", ipak je tu uopšte nisam očekivao. Onda sam se čak i zabrinuo, odakle li sve vrebaju slične (propagandne) poruke!
Budimac Budimac 13:03 02.10.2008

Re: Navuk'o sam se na igricu

NNN
:))))) ja "obožavam" one kreacionističke poruke posle igre :))))
Moš mislit koliko sam se smejao kad sam naleteo na poruku tipa "Alah je stvorio pauka skakača s tako preciznim...", ipak je tu uopšte nisam očekivao. Onda sam se čak i zabrinuo, odakle li sve vrebaju slične (propagandne) poruke!

Narečeni gospodin ima zilion sajtova od kojih su mnogi za decu na kojima valja svoju "nauku".
gordanac gordanac 22:06 02.10.2008

---

Međutim, ako neko embeduje YouTube klip onda je malo komplikovanije.

nije, isto ti je
samo "click" na "kvadrat" desno dole, na ekranu "embed" YouTube, "slika" pobegne u smanjenje i na "embed" ti se i pojavi adresa, na nju "desni click" i "copy" (nema veze što će ti miš pokazivati "crticu", a ne strelicu - radi, samo uradis "paste" posle gde god ti treba..

Inače - opet si napravio sjajan tekst, bilo mi zanimljivo bez obzira što znam sve info, baš zanimljivo s raznih "pointofvjuova" :))))

EDIT:
evo ti jedan "za vežbanje" - dakle "click" na kvadratić u "sredini" između "oznake za ton" i ""strelice na gore" ili na kvadratić koji se pojavi kad dodireneš mišem "strelicu na gore":))



EDIT 2:
izvinjenje
sada mi je drugarica poslala "sliku" u e-mail kako ti vidis YouTube, ne može moj mali "recept" evo ga link
Čovek sa mesecom u očima Balašević
Budimac Budimac 07:31 03.10.2008

Re: ---

ne može moj mali "recept"

ne mere, ja vidim samo belu površinu, a desni klik mi da fleš-ov box "Movie not loaded & About Adobe Flash Player 10".
Hvala za link, legao Đole sjajno uz prvu kafu i natmureno nebo :))
crossover crossover 23:25 02.10.2008

Budimac,

blago rečeno, tvoji tekstovi su fenomenalni.
Već me je pomalo blam što ne mogu da obuzdam oduševljenje
Budimac Budimac 07:34 03.10.2008

Re: Budimac,

crossover
blago rečeno, tvoji tekstovi su fenomenalni.
Već me je pomalo blam što ne mogu da obuzdam oduševljenje

:))) Hvala Crossover, što reče Anf. negde (citirajući, ako se dobro sećam, sportske novinare) to prija ali i obavezuje :)))
Unfuckable Unfuckable 07:35 03.10.2008

otkrio sam

da imam mali "problem" sa Budimčevim tekstovima : ne komentariše mi se, simply as that (što je alarmantno čudno za sve one koji me poznaju ; )))
....samo čitam i uživam
Budimac Budimac 08:02 03.10.2008

Re: otkrio sam

Unfuckable
da imam mali "problem" sa Budimčevim tekstovima : ne komentariše mi se, simply as that (što je alarmantno čudno za sve one koji me poznaju ; )))
....samo čitam i uživam

Hvala Anf.
Posle 5 godina blogodarenja na privatnom blogu, na kome je za isti period bilo komentara otprilike koliko prstiju na rukama (pola od toga rođačko-prijateljskog karaktera) bilo mi je jako uzbudljivo kad sam ovde počeo da dobijam feedback. Naravno, to i dalje prija ali shvatam da to (velik broj komentara) nije cilj i najveće zadovoljstvo mi je da znam da neko čita i uživa u ovim pisanijima.
Goran Vučković Goran Vučković 08:31 03.10.2008

Re: otkrio sam

Posle 5 godina blogodarenja na privatnom blogu, na kome je za isti period bilo komentara otprilike koliko prstiju na rukama (pola od toga rođačko-prijateljskog karaktera) bilo mi je jako uzbudljivo kad sam ovde počeo da dobijam feedback.

Čovek je društvena zverka :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana