Gradjanske inicijative| Roditeljstvo| Zdravlje

Zašto Srbi treba da izumru od bele kuge - III deo

Krugolina Borup RSS / 02.10.2008. u 22:40

Mama-Kengurica u epizodi: INDUKCIJA

Za premijerno prikazivanje na ultrazvuku, sin nam se odlučio za ležeći položaj, s obe ruke pod glavom. Majkin Crnogorac, već tada je znao kako se ima živeti! Tom prvom nadimku ostao je dosledan sve do kraja: na pamet mu nije padalo da išta požuruje, već je kucanje na vrata ovog sveta započeo tek pola sata nakon isteka dana koji budući roditelji svetkuju kao "Termin", kalendarsko Crveno Slovo. Kašnjenje sa stilom, pa da.

"Jao, sine, nemoj sad! Doktorki smena počinje tek od 7 ujutro!" apelovala je panično Mama-Kengurica.

Šetaj - diši - gledaj na sat - šetaj - diši - gledaj na sat... U 7 se Tata-Kengur i ja ukrcamo u jugića i pretorbarimo do porodilišta. Tu se dramatično oprostimo, kao da se više nikad u životu videti nećemo. Što je sigurno, sigurno je. Nikad se ne zna.

Majkinom Crnogorcu se, pak, ne žuri. Rešio da na svet dođe natenane i gospodski. Malo vrata otvara, malo leškari s rukama pod glavom. Pa tako od pola sata posle ponoći, pa do 2 popodne. Tek tada su vrata bila dovoljno odškrinuta da se Mama-Kengurici može dati epidural. O, blažen da je ko ga izmisli! Sad i Mama-Kengurica može malo ruke pod glavu... Odspavam sat vremena na stolu. Izistinski! Sa sve hrkanjem! Probudi me čudan zvuk CTGa, kome je igla počela da divlja.

Uto eto mog anesteziologa (onog iz druge epizode, što nije "svaki").

"Šta se ovo dešava?" pitam ga.

"Ništa neobično, ne brinite. Skoro ste spremni."

"Kako? Pa jel' to meni data indukcija?"

"Jeste."

"Zašto?"

"Pa, mnogo je sporo išla cela stvar. Da se ubrza."

Da se ubrza? Zašto da se ubrza? Pokušavam da shvatim tu njihovu logiku, ali ne ide. Pa, ja nigde ne žurim. Nisam u bolovima, imam epidural, totalno mi je ok. Zašto se mora žuriti? Zašto mene niko nije pitao da li želim indukciju? Kad malo bolje razmislim, ne samo da me niko nije pitao, već me niko nije ni obavestio da mi je data...

I onda me, kao grom iz vedra neba pogodi bljesak proniknuća, božanski inspirisano otkrovenje... NJIMA se žuri! SPPVMD je tu od 7 ujutro. Sad je pola 5 popodne. Njoj se smena odavno završila. Hoće žena kući. A možda ima i pacijente zakazane za popodne u privatnoj ordinaciji u kojoj radi.

Uto eto i nje.

"Spremna si, vreme je za napone. Ti si načitana, garantovano znaš kako treba. Jesam u pravu?"

Klimnem glavom u znak odobravanja, odlučujući da ignorišem ironičnu žaoku. Imam sada preča posla.

"Ajde onda."

Stenje Mama-Kengurica, napinje se iz petnih žila, ali bezuspešno. Majkin Crnogorac ni da mrdne kroz porođajni kanal. Posle pola sata, primećujem krajnje neobičnu pojavu, nešto što u potpunosti odudara od svih priča koje sam o situaciji u porodilištima čula od onih koje se porađahu pre mene: oko mene počinju da se skupljaju Beli Mantili. Prvo ih je bilo dvoje... pa četvoro... pa šestoro... pa desetoro... Vidim ja da je vrag odneo šalu. Šta će njih tuce oko mene? Pa to nije prirodno!

Za minut mi je postalo jasno.

Jedna me uhvati za jednu nogu, druga me uhvati za drugu nogu, treća i četvrta skočiše na stomak i počeše da ga pritiskaju i mese što jače mogu... a ostali horski viču: "NAPNI SE!!"

Majkin Crnogorac, pak, ne haje ni pišljiva boba. Ni da mrdne kroz porođajni kanal.

Uto se začu veliki BAAAAAAAAAAAAAAAAAAM!!!!

Poskočiše metar od stola u daljinu one što me raščerečiše, poskočih i ja metar od stola u visinu. Šta je ovo? Pa ko nas sad bombarduje? Beli Mantili na sekund zaboravljaju na mene, osvrću se uokolo, dok jedan nije rešio misteriju:

"Pao erkondišn sa zida."

Dobro je. Ja mislila Majkin Crnogorac udara pleh muziku da objavi sopstveni dolazak na ovaj svet. Ne bih volela da se rodi uobražen. A dobro je i da mi sto na kome ležim nije parkiran ispod erkondišna.

Uto igla na CTGu počinje da divlja još više nego do tad. Ono tuce Belih Mantila oko mene se nešto zgledaju, nemuštim jezikom dogovaraju, a ja se mislim: Gotovo je, sine, nema nam spasa.

"Idemo na Carski rez", čujem moju doktorku.

Dakle, neviđena žena! Pa, lepo sam joj ja govorila da mi odmah treba da idemo na carski rez, a ona nije htela ni da čuje! Em sam matora (37u uzela), em sam sitna (44,5kg pre trudnoće), em je beba veća od prosečne (3.800), em mi MD rekla da mali nije baš najbolje namestio glavu (SPPVMD odbila da poveruje u stručno mišljenje MD), em mi Mars u Solaru na vrhu pete poklopljen s natalnim Ascendentom... Koliko treba čovek da se razume u medicinu i astrologiju da shvati da je carski tu neizbežan? Da je od početka slušala Mama-Kenguricu, do svega ovoga ne bi ni došlo!

Skidaju me s epidurala. Poturaju mi da nešto potpišem.

"Šta je ovo?"

"Dozvola za operaciju."

"Znači, daćete mi totalnu?"

"Hoćemo."

Potpisujem bez razmišljanja. Daj više tu totalnu, HOĆU DA UMREM OD BOLOVAAAA!!! Što me prvo ne odvezoste u operacionu salu, pa me onda skidaste s epidurala??? Jel' vi to imate neki tajni pakt s Bogom da svaka žena IPAK mora da otpati od porođajnih bolova, pa i kad plati anesteziologa koji nije "svaki"?

Dišem ubrzano da ne bih jecala i vrištala, a suze od bolova se slivaju niz obraze kao Nijagarini vodopadi. Anesteziolog (onaj što nije "svaki") stavlja mi masku na lice i, kao, nešto broji. A ja se u sebi molim Bogu.

"Oče naš, ti što jesi na nebesima,

da se sveti ime tvoje,

da bude carstvo tvoje,

i da bude..."

**********

Smeli i revolucionarni predlog ministru zdravlja:

General Medical Council Ujedinjenog Kraljevstva izdao je brošuru u kojoj objašnjava smernice kojih se lekari imaju pridžavati u svom radu s pacijentima. Hajde da tu brošuru prevedemo, pa da po jedan primerak uručimo svakom lekaru u Srbiji! Hajde da besplatne primerke iste, prevedene brošure, besplatno delimo pacijentima po bolnicama i domovima zdravlja, kako bi i oni znali šta od lekara treba da očekuju! Hajde da prevod tih smernica okačimo na internet, na vebstranicu ministarstva zdravlja!

Evo i prevoda prve stranice iz pomenute brošure, koja je ujedno i kratak sadržaj iste:

Dužnosti lekara registrovanog pri General Medical Council

Pacijenti moraju biti u stanju da svoj život i zdravlje povere lekarima. Da biste to poverenje opravdali, vi morate pokazati poštovanje za ljudski život i morate:

1) Brigu o pacijentu učiniti svojim prioritetom

2) Zaštititi i promovisati zdravlje pacijenata i javnosti

3) Obezbediti dobar standard prakse i nege

- Stalno dopunjavati svoje profesionalno znanje i veštine

- Prepoznati granice svoje kompetentnosti i ostati unutar njih

- Raditi s kolegama na način koji će biti u najboljem interesu pacijenta

4) Ophoditi se prema pacijentima kao prema individualcima i poštovati njihovo dostojanstvo

- Ophoditi se prema pacijentima s uvažavanjem i ljubazno

- Poštovati pacijentovo pravo na privatnost

5) Raditi partnerski s pacijentima

- Saslušati pacijente i odgovoriti na njihove brige i preference

- Dati pacijentima informacije koje žele ili koje su im potrebne, a na način na koji ih oni mogu razumeti

- Poštovati pacijentovo pravo da odluku o svom tretmanu i nezi donesu zajdno s vama

- Podržati pacijente u njihovim nastojanjima da se brinu o sebi kako bi poboljšali i održali svoje zdravlje

6) Biti iskreni i otvoreni i postupati s integritetom

- Reagovati bez odlaganja u slučaju da imate dobar razlog da verujete da vi ili neki vaš kolega dovodite pacijente u rizik

- Nikada nepošteno diskriminisati pacijente ili kolege

- Nikada ne izneveriti pacijentovo poverenje u vas ili poverenje javnosti u profesiju

Vi ste lično odgovorni za svoju profesionalnu praksu i morate uvek biti spremni da opravdate svoje odluke i dela.

Atačmenti



Komentari (208)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Krugolina Borup Krugolina Borup 22:40 02.10.2008

Žene, majke, rađale - pažnja!

Krugolina priprema vebsajt (trenutno je u izradi) čiji će jedini i osnovni cilj biti da prikupi informacije o stanju u srpskim porodilištima. U tu svrhu, Krugolina poziva sve žene koje su IKAD (dakle, i pre 30 godina - dobro će nam doći, poređenja radi) i BILO GDE u Srbiji rađale, da ispričaju svoju priču. Ali, Krugolina poziva i žene iz dijaspore, koje su se porađale u inostranstvu, da takođe ispričaju svoju priču - poređenja radi. Da bi se materijal na vebsajtu mogao organizovati i razvrstati po godištima, porodilištima i temama, Krugolina je pripremila određenu listu pitanja koje moli da se pridržavate. Listu pitanja naći ćete nešto niže u ovom postu.

Svoju priču, tj. odgovore na pitanja, možete postovati ovde kroz komentar, ili možete poslati Krugolini na pp. Prilikom postavke priči na vebsajt, anonimnost će biti 100% zagarantovana, tj. svaki porođaj biće potpisan sa Mama-Kengurica BROJ. Krugolina je svoju priču već ispričala, i Krugolina je zavedena kao Mama-Kengurica 001. Brojevi se dodeljuju redosledom primanja priča - pa se vi dovijajte kako ćete da nabodete 007.

Ako ste se porađali više puta - popunite poseban formular za svaki od porođaja.

Ako imate fotografije, video ili audio zapise iz srpskih porodilišta koje biste podelili sa širim auditorijumom - kontaktirajte me na pp, da se dogovorimo oko prosleđivanja istih.

Ma koliko bilo bolno, ja vas molim, skupite hrabrosti da sednete i napišete priču, iako će vas to sve naterati da sve još jednom proživite. Iz ličnog iskustva vam tvrdim da će imati i terapeutsko dejstvo.

Unapred zahvalna,
Krugolina The U-Šta-Sam-Se-To-Uvalila

Lista pitanja:
1. Koje godine ste se porodili?
2. U kom gradu i porodilištu?
3. Da li ste u porodilištu doživeli bilo kakve neprijatnosti? Kakve? Da li vas je neko vređao i ponižavao? Kako?
4. Kako su vas oslovljavali u porodilištu? Imenom i prezimenom, ili nekim nadimcima? Kojim?
5. Da li je bilo problema sa smeštajem ili opremom? Kakvih?
6. Kada ste, nakon porođaja, prvi put videli svoje dete? Koliko ste ga često viđali? Da li ste mogli da ga vidite kad god želite?
7. Kada ste, nakon porođaja, prvi put podojili svoje dete? Da li je bilo problema s dojenjem? Kakvih?
8. Da li ste ikada posumnjali u stručnost lekara i lekarskog osoblja? Kada i zašto?
9. Da li ste ikada posumnjali u opravdanost nekih protokola i pravila u porodilištu? Kojih? Zašto? Kako biste ih vi promenili?
10. Da li ste nekoga morali potplatiti? Ako jeste, koga (zanimanje, ne ime)? Za šta? Koliko?
11. Imate li bilo kakvih drugih zapažanja ili komentara koji gornjim pitanjima nisu obuhvaćeni, a smatrate ih važnim?

OCENJIVANJE
Na skali od 1 do 10, ocenite:
- tretman koji ste u porodilištu imali
- ljubaznost lekara i osoblja
- zainteresovanost lekara i osoblja
- ljudskost lekara i osoblja

Krugolina Borup Krugolina Borup 22:40 02.10.2008

Re: Žene, majke, rađale - pažnja!

Priča Mama-Kengurice 001

Koje godine ste se porodili?
2004.

U kom gradu i porodilištu?
Beograd, Gradska bolnica na Zvezdari

Da li ste u porodilištu doživeli bilo kakve neprijatnosti? Kakve? Da li vas je neko vređao i ponižavao? Kako?
- Kada sam, posle carskog reza, dovezena na odeljenje intenzivne nege, buncala sam i imala sam problema da se razbudim i povratim normalno disanje. U svemu tome, nisam se setila da stavim uložak, te sam iskrvarila po posteljini. Kad sam došla k sebi, sestra se na mene izdrala što sam isprljala posteljinu, i odbila da je zameni. Kada sam se sutradan požalila načelnici intenzivne nege na ponašanje te sestre, zajedno sa još nekoliko žena u sobi, dobili smo sledeći odgovor (citiram): "Nemojte da mi dirate Slobčeta! Ona je ovde najvrednija! Da znate da ću sve da vas tužim kod nje." Poruka je jasna: ne žali se nikom ništa, ćuti i trpi, jer ćeš da napraviš samo još gore.

Kako su vas oslovljavali u porodilištu? Imenom i prezimenom, ili nekim nadimcima? Kojim?
- Samo me je anesteziolog (koga sam, inače, potplatila za epidural) oslovljavao imenom.
- Sekcija iz sobe br. 8
- Načitana
- Majka

Da li je bilo problema sa smeštajem ili opremom? Kakvih?
- U sred porođaja, u porođajnoj sali je pao ekrondišn sa zida. Srećom, ja nisam ležala ispod njega. Pitam se, šta bi bilo da jesam?
- Kreveti na kojima smo na intenzivnoj nezi spavali, bili su postavljeni u polusedeći položaj. Kada smo sestru zamolili da ih postavi u ležeći položaj, kako bismo mogli da spavamo, onda je odgovorila (citiram): "Ne može. To govno su nam Amerikanci dali kao donaciju, i čim smo ga dobili, pokvarilo se." Nakon dve noći spavanja u polusedećem položaju, moj anesteziolog nam je otkrio tajnu: kada se kreveti uključe u struju, rade savršeno, i mogu se podešavati u sve moguće položaje, pa i ležeći.
- Jastuka na odeljenju intenzivne nege nije bilo. Objašnjeno nam je da ih protokol bolnice ne dozvoljava.
- Stolice na odeljenju Baby Friendly, kako mi je rečeno, protokolom nisu dozvoljene, iako je mnogo lakše dojiti kada se sedi u stolici, jer ima naslon, nego u krevetu bez naslona.

Kada ste, nakon porođaja, prvi put videli svoje dete? Koliko ste ga često viđali? Da li ste mogli da ga vidite kad god želite?
- Doneli su mi dete da ga vidim dok se još nisam potpuno od anestezije razbudila, te ga nisam pošteno ni videla. Pri tome mi nisu dali da ga pipnem. Pošto protokol bolnice zahteva 3 dana intenzivne nege nakon carskog reza, a donošenje beba na intenzivnu negu nije dozvoljeno, dete sam videla još samo jednom, ponovo na samo dva do tri minuta, jer sam tri dana plakala pa su se uplašili da ne dobijem nervni slom. Nisu mi dali da ga dodirnem niti podojim. Tek četvrti dan, kada sam prešla na odeljenje Baby Friendly, mogla sam prvi put dodirnuti moje dete.

Kada ste, nakon porođaja, prvi put podojili svoje dete? Da li je bilo problema s dojenjem? Kakvih?
- Tek četvrti dan, jer mi ga pre toga nisu dali, pošto sam morala biti tri dana na intenzivnoj nezi posle carskog reza, a protokol bolnice ne dozvoljava unoštenje beba na odeljenje intenzivne nege. Naravno da je problema s dojenjem bilo. Niko nije došao na intenzivnu da mi pokaže kako da se izmuzavam, pa su dojke do četvrtog dana potpuno zablokirale. Potom sam morala potplatiti sestru da mi sredi dojke, pre nego što sam mogla uopšte da počnem dete normalno da dojim. Usled rana koje su se na bradavicama otvorile, dojenje je bilo užasno bolno, a osoblje je odbijalo da bebu dohrani kad ja nisam mogla da izdržim dojenje sa takvim ranama.

Da li ste ikada posumnjali u stručnost lekara i lekarskog osoblja? Kada i zašto?
- Nikada mi neće biti jasno zašto me lekarka, kao prvorotku koja je zašla u 37. godinu života, koja je pre porođaja bila sitne građe (44.5 kg), za koju se znalo da je beba krupnija od proseka (3.800) i kojoj je privatna lekarka koja je vodila trudnoću dan pred porođaj rekla da beba nije potpuno dobro namestila glavu - nije odmah poslala na carski rez, već je insistirala na prirodnom porođaju pri kome mi je prvo data indukcija, a potom se sve opet završilo hitnim carskim rezom. Dovodim u pitanje tu njenu odluku, jer je protivna svemu što sam ikada o porođajima pročitala. Danas razmišljam: da me je odmah poslala na carski rez, možda ne bi imala osnova da me uputi anesteziologu na epidural, za koji je isti uzeo 250 eura na crno u džep.
- Prilikom intubacije pod totalnom anestezijom, anesteziolog mi je izbio zub. Možda je tako moralo - ne znam. Ali, volela bih da znam zašto to ni jednom rečju nije pomenuto na otpusnoj listi, niti zašto mene niko nije obavestio da li, eventualno, imam pravo na nadoknadu troškova izrade novog zuba od strane bolnice? Ako tih prava nemam, a zašto ih nemam?
- Trinaesti dan po porođaju dobila sam ovčije boginje. Dva dana nakon izbijanja prvog plika, razgovarala sam sa 5 zdravstvenih radnika: a) zaposlenima u službi "Halo Beba"; b) lekarom opšte prakse; c) pedijatrom; d) infektologom; e) ginekologom. Niko od njih mi nije rekao da u roku od 72 sata od izbijanja prvog plika bebu treba da odvedem na Infektivnu kliniku da primi kratkotrajnu zaštitu od ovčijih boginja. Tek četvrti dan sam tu informaciju našla na internetu, ali tad je već bilo kasno. Tako je i moja beba dobila ovčije boginje, 25. dan svog života - potpuno nepotrebno. Dovodim u pitanje opšte znanje lekara o osnovnim stvarima, naročito znanje infektologa i pedijatra s kojima sam razgovarala, koji bi to svakako morali znati.

Da li ste ikada posumnjali u opravdanost nekih protokola i pravila u porodilištu? Kojih? Zašto? Kako biste ih vi promenili?
- Nakon što je postalo jasno da prirodan porođaj neće uspeti, već da se mora na carski rez, skinuta mi je epiduralna anestezija u porođajnoj sali, nakon čega je prošlo 20 minuta pre nego što su me prevezli u operacionu salu i dali mi totalnu anesteziju. Kako sam bila i pod indukcijom, bolovi u tih 20 minuta bili su strašni. Zar nije moguće porodilju prvo prevesti u operacionu salu, pa joj onda skinuti jednu i dati drugu anesteziju, da bi se što manje mučila?
- Nikada mi neće biti jasno zašto je nakon porođaja carskim rezom potrebno tri dana intenzivne nege? Ako je već potrebno (a sigurno nije), protokol ne sme majci zabranjivati da za sve to vreme vidi dete!
- Prvu noć po porođaju, sestra je odbila da mi da spavaćicu, navodeći da protokol bolnice zahteva da žena prvu noć spava gola. Nikada mi neće biti jasno zašto? Smrzla sam se pored prozora koji je bio polomljen, a grejna sezona još nije počela.
- Tri dana na intenzivnoj nezi hrana i piće nisu dozvoljeni, što je totalna budalaština. Sve vreme mora da se prima infuzija i nosi urinarni kateter. Na moje insistiranje da sam sigurna da mogu kontrolisati uriniranje i bez katetera, rečeno mi je da to nije poenta. Kateter se nosi kako bi se merila količina izbačene tečnosti iz organizma. Zar ne postoji neki drugi način da se to izmeri?
- Protokol Baby Friendly odeljenja propisuje dohranu beba samo u podne i u ponoć. Između toga, nemoguće je nahraniti gladno dete. Zašto? Beba ne može biti gladna kad joj vi to kažete, već kad stvarno jeste gladna. Dohrana mora postojati kao mogućnost u svakom trenutku.

Da li ste nekoga morali potplatiti? Ako jeste, koga (zanimanje, ne ime)? Za šta? Koliko?
- Epiduralna anestezija zvanično je koštala 10.000 dinara, kao dodatna usluga koju zdravstveno osiguranje ne pokriva, te se ima posebno platiti na žiro-račun bolnice. Pored toga, međutim, neophodno je bilo i na crno platiti anesteziologa 250 eura. Ako se to ne uradi, porodilja nema šanse da dobije epidural na porođaju, pa sve i da plati 10.000 dinara na žiro-račun bolnice.
- Sređivanje zablokiralih grudi, zbog toga što mi dete tri dana nisu dali na podoj, uradila mi je sestra koja inače radi u toj bolnici, ali tek kada sam joj tutnula 10 eura u džep. Pre toga nikome od zaposlenih nije palo na pamet da bi neko to trebao da uradi. Ta usluga se mora "naručiti", lekari i osoblje je ne prepisuju.

Imate li bilo kakvih drugih zapažanja ili komentara koji gornjim pitanjima nisu obuhvaćeni, a smatrate ih važnim?
- Na Institutu za majku i dete, gde sam radila amniocentezu u četvrtom mesecu trudnoće, bubašvabe su šetale po podu i zidovima, na prozorima nije bilo zavesa, a prekoputa je bilo gradilište, tako da su građevinci imali celodnevni šou-program za gledati, zanimljiviji od bilo kakve televizije.
- Termin za amniocentezu na Institutu za majku i dete zakazuje se tako što prvo porodilja mora doći da zakaže termin za zakazivanje, pa onda na zakazanom terminu zakazivanja isti i zakazuje. Zar ne može sve to jednostavnije, s manje dolazaka i čekanja u redovima, naročito ako žena pri tome pati od mučnina u prvim mesecima trudnoće?
- Protokol Instituta za majku i dete zahteva da trudnica, po urađenoj amniocentezi, u bolnici ostane tri dana. Zašto? Uobičajena svetska praksa ženu zadržava nekih pola sata do sat, pa se potom ona otpušta kući. Izgleda da kod nas treba popuniti neku normu bolničkim noćenjima, kako bi zdravstveni radnici mogli zaraditi platu.
- Brošura koja reklamira porođaj u porodilištu obećava mogućnost mnogih izbora, između ostalog i da li žena želi klistir i brijanje pre porođaja ili ne. Tako nešto postoji samo u toj brošuri. U praksi žena nema mogućnost izbora.
- Kad sam dobila ovčije boginje 13. dan po porođaju, po savetu lekara nazovem porodilište - da ih obavestim, da sterilišu sve gde sam bila, uključiv i operacionu salu. Na centrali me prebace na lokal Glavne sestre. Niko se ne javlja, vrati mi se poziv na centralu. Objasnim o čemu se radi, prebaci me na porodilište. Sestra koja je digla slušalicu, kad sam joj rekla zašto zovem, kaže: "Zovite glavnu sestru." Nisam mogla da verujem! "Dakle, ja imam boginje i malu bebu, zovem vas da ja vama učinim uslugu, a vi me upućujete da zovem ponovo! Znate šta? Ako hoćete da uzmete podatke i prenesete dalje - izvol'te. Ako nećete - ja ponovo neću zvati!" I onda se smilovala da uzme podatke i obavesti nadležne.


OCENJIVANJE

Na skali od 1 do 10, ocenite u proseku:
- tretman koji ste u porodilištu imali 1
- ljubaznost lekara i osoblja 1
- zainteresovanost lekara i osoblja 1
- ljudskost lekara i osoblja 1

aguero aguero 23:04 02.10.2008

DOBRA KNJIGA O RADJANJU(PORADJANJU)

....treba da pocne OTPOCETKA!Da bi bila BESTSELER!
Razumem da je poradjanje bolno,ali treba predstaviti ceo ciklus!
Cesto smo imali prilike da cujemo(ranije,mnogo ranije) kako govore za zenu koja je radjala pet,sest i vise puta,kako se jadna namucila!
Pa,i jeste!
A o tome kako se prvo nauzivala-ni reci!
Uz to,podsecam- NEMA LJUBAVI BEZ BOLA!
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:07 02.10.2008

Re: DOBRA KNJIGA O RADJANJU(PORADJANJU)

NEMA LJUBAVI BEZ BOLA!


U, hebote, ala ti imaš neki zaheban ljubavni život...
miljanah miljanah 23:19 02.10.2008

Re: DOBRA KNJIGA O RADJANJU(PORADJANJU)

aguero
....
A o tome kako se prvo nauzivala-ni reci!


Je l ' to kao ono sto vicu na porodilje "Dok si se j....ala, lepo ti je bilo..."?

Alo, miner...
Sram Vas bilo
aguero aguero 23:25 02.10.2008

Ma,

ne mogu sad da prekidam.....
aguero aguero 23:29 02.10.2008

IZVINJAVAM SE,

..........necu vise!Ali tesko je odoleti kad se (samo) namesti!
NNN NNN 01:07 03.10.2008

Priča Mama-Kengurice 002

1. Koje godine ste se porodili?
1.2008

2. U kom gradu i porodilištu?
2.Beograd, GAK Narodni front

3. Da li ste u porodilištu doživeli bilo kakve neprijatnosti? Kakve? Da li vas je neko vređao i ponižavao? Kako?
3. Prvi kontakt sa doktorkom koja me porađala bio je pri pregledu, nekih sat vremena po smeštanju u porođajni boks. Pre toga mi se nije obratila ni rečju, niti mi je pomenula da bi ginekološki pregled koji sledi (nisam još bila primila epidural) mogao biti izuzetno bolan. Kada sam dreknula, ona je pitala: "Šta se dereš?" Na moj odgovor: "Pa, boli me!" Usledilo je pitanje:"Je l’ ti to hoćeš da se svađaš sa mnom?" Ne vidim razloga da mi se nepoznata osoba (na svom radnom mestu) obraća sa ti i na takav način. Naravno da ne očekujem da mi govore:"GurajTE", ali elementarna pristojnost.. Nešto kasnije, iz razgovora te dr. i porodilje do mene u boksu (njen pacijent) saznala sam da je u međuvremenu išla da otvori odmor dok se "ne smiri malo situacija, pošto su nam zabranili da dolazimo van svoje smene za svoje pacijente". Još malo kasnije skinuli su me sa CTG aparata jer ih je mrzelo da donose drugi za novopristiglu porodilju. Sat vremena nisu imali nikakav uvid u stanje mojih kontrakcija i rada bebinog srca, da bi se, kada su me ponovo priljučili na CTG, ispostavilo da je porođaj stao i da beba ima znatno usporenu srčanu radnju. Kasnije kada sam se već porodila na carski rez i našla na intenzivnoj nezi, koja u Frontu traje 24 sata, doživela sam od jedne iste sestre nekoliko neprijatnosti: prvo bila je vrlo nezadovoljna što zbog primljenog epidurala nisam mogla da kontrolišem noge i da "skočim" sa kolica, kojima su me dovezli posle carskog reza, na krevet; drugo, kada sam pitala kada je moj sin rođen, ona je bacila pogled na listu u dnu kreveta i rekla "izvađen u deset do dva". Zbog ove rečenice sam plakala mnogo puta do sad.. mislim da nikome normalnom ne treba objašnjavati zašto. Ista sestra odbila je da mi pomogne da odvijem plastični poklopac na ramenu da bih ubrizgala sebi epidural koji mi je anesteziolog ostavio, uz objašnjenje da one ne daju anesteziju i da zovem njega, i da ću uostalom i tako dobiti neko sredstvo protiv bolova, a ne to "u kičmu, pa da posle ne možeš da mi se pomeriš".

4. Kako su vas oslovljavali u porodilištu? Imenom i prezimenom, ili nekim nadimcima? Kojim?
4. Imenom anesteziolozi, kao i dr. sa odeljenja carskih rezova, a sestre :"Majko".

5. Da li je bilo problema sa smeštajem ili opremom? Kakvih?
5. Ne, osim što smataram da su nepraktični i neudobni kreveti jer su bez naslona (neophodnog za dojenje) i previsoki (za žene koje zbog rane imaju veliki problem sa ustajenjem i vraćenjem u krevet).

6. Kada ste, nakon porođaja, prvi put videli svoje dete? Koliko ste ga često viđali? Da li ste mogli da ga vidite kad god želite?
6. Prvi put sam ga videla nekoliko sati posle porođaja, na par minuta i potpuno ošamućena od anestezije. Već narednog dana sam ga videla nekoliko puta (ne kada sam ja htela, već kada je protokol predviđao), a od trećeg dana je bio pored mene čitav dan.

7. Kada ste, nakon porođaja, prvi put podojili svoje dete? Da li je bilo problema s dojenjem? Kakvih?
7. Prvi put sam dojila trećeg dana od dana porođaja zbog terapije antibioticima. Pošto te večeri sestra nije htela da mi ostavi dete preko noći (iako sam tražila, uz naivnu pretpostavku, da ako nam dojenje ne bude išlo, mogu da ga odnesem u boks), jer "nema ona vremena da trčka po spratu", meni je nadošlo mleko i izazvalo začepljenje, bol i sl. Za četiri dana u baby friendly porodilištu, sestre koje se bave time (tzv. laktacija) videle smo samo na vratima sa kojih pitaju: "Je l’ ima nekih problema?" i odlaze posle pipkanja od dve sekunde uz komentar :"Dobro je to! Masirajte!" Samo nikad ne pokažu kako. Probleme sam otklonila tek kod kuće, velikom upornošću pre svega, i evo uspešno dojim svoje dete već više od tri meseca (hvala Bogu i Avent pumpici).

8. Da li ste ikada posumnjali u stručnost lekara i lekarskog osoblja? Kada i zašto?
8. Da, kada je u trci na kolicima do operacione sale, babica prokometarisala, misleći da je ne čujem: "Ja sam odmah rekla da to neće ići." To babicino odmah je znači bar neka 4 sata pre lekarske odluke o carskom rezu.

9. Da li ste ikada posumnjali u opravdanost nekih protokola i pravila u porodilištu? Kojih? Zašto? Kako biste ih vi promenili?
9. Smatram da je neopravdano što nije dozvoljeno korišćenje pumpica za izmlazavanje mleka. Takođe smatram neopravdanim što se odluka o carskom rezu donosi samo u prisustvu određenog lekara (šefa, načelnika i sl.), što dovodi do bespotrebnog razvlačenja porođaja (u slučaju sestre mog muža na 12 sati).

10. Da li ste nekoga morali potplatiti? Ako jeste, koga (zanimanje, ne ime)? Za šta? Koliko?
10. Ne, nisam i nikad neću.

11. Imate li bilo kakvih drugih zapažanja ili komentara koji gornjim pitanjima nisu obuhvaćeni, a smatrate ih važnim?
11. Ne, sve je već rečeno...i to kako :)
Ustvari imam. Porodiljama niko ništa ne govori. Ja sam se našla u situaciji da o toku svog porođaja čujem samo rečenicu:" U salu!" Niko se nije udostojio da mi kaže zašto idem na carski rez i kako je moja beba. Smatram da majke u svakom trenutku moraju da budu obaveštene o procedurama, zahvatima i stanju u kojem se nalaze. (Naravno da nisu propustili da mi u svoj toj žurbi poture da potpišem saglasnost za carski rez.)

OCENJIVANJE
Na skali od 1 do 10, ocenite:
- tretman koji ste u porodilištu imali
- ljubaznost lekara i osoblja
- zainteresovanost lekara i osoblja
- ljudskost lekara i osoblja
ps. pošto su mi iskustva sa različitim ljudima u porodilištu vrlo različita teško mi je da dam neku opštu ocenu, pa ću dati malo drugačije bodovanje:
-anesteziolozi 10
-akušeri u porođajnom boksu 1
-ginekolozi na odeljenju c.r. 10
-pedijatri: 7
-sestre na odeljenju c.r. 5
-pedijatrijske sestre: 8
-sestre iz laktarijuma: 1
rayzippo rayzippo 07:33 03.10.2008

Re: DOBRA KNJIGA O RADJANJU(PORADJANJU)

miljanah

aguero....A o tome kako se prvo nauzivala-ni reci!Je l ' to kao ono sto vicu na porodilje "Dok si se j....ala, lepo ti je bilo..."?Alo, miner...Sram Vas bilo


preporuka...ne mogu dodjem sebi...hahahahahah
neobavestena neobavestena 09:00 03.10.2008

Re: Žene, majke, rađale - pažnja!

Hajde da pokazem da postoje klinike u Srbiji u kojima je lakse poroditi se. I da naglasim: radjala sam dva puta. Prvi put 1997, a drugi put pre nekoliko meseci. Prvi put su i uslovi i osoblje bili grozni, pa sam na taj nacin pripremljena otisla na drugi porodjaj. Na moje veliko iznenadjenje - promene su se dogodile.


Lista pitanja:

1. Koje godine ste se porodili? 2008.
2. U kom gradu i porodilištu? Klinicki centar Kragujevac
3. Da li ste u porodilištu doživeli bilo kakve neprijatnosti? Kakve? Da li vas je neko vređao i ponižavao? Kako? Nisam dozivela nikakve neprijatnosti od strane osoblja. Naprotiv, svi su bili jako ljubazni, od lekara - dr Varjacic, koja me je primila za porodjaj, do dr Folica i dr Sazdanovica koji su me, na kraju proodili. Poradjala sam se od ponoci do jutra, tako da sam "zakacila" dve smene osoblja. U nocnoj smeni su mi babice prinosile vodu, dodavale mobilni telefon da razgovaram sa suprugom, i bile uz mene svo vreme, a jedna od njih mi je govorila kako sam lepa, i tepala mi kao malom detetu. Ne znam sta jos lepo reci o toj zeni, osim da se zove Jovanka. U jutarnjoj smeni je glavna sestra Sneza dolazila da obidje porodilje i posle porodjaja. Apsolutno pozrtvovana i ozbiljno profesionalna.
4. Kako su vas oslovljavali u porodilištu? Imenom i prezimenom, ili nekim nadimcima? Kojim? Oslovljavili su me imenom ili imenom i prezimenom.
5. Da li je bilo problema sa smeštajem ili opremom? Kakvih? U kupatilu pored sobe u kojoj sam smestena posle porodjaja nije bilo svetla, ni u wc-u ni u prostoriji sa tusem, pa sam morala da se tusiram i da idem u wc sa poluotvorenim vratima, jer kad se ona zatvore, nista se ne vidi. Takodje, tusevi su u ocajnom stanju - kad sam pronasla kupatilo u kojem je bilo svetla, u njemu nije bilo tople vode, tako da sam pre odabrala da se tusiram toplom vodom u mraku nego hladnom po svetlu.
6. Kada ste, nakon porođaja, prvi put videli svoje dete? Koliko ste ga često viđali? Da li ste mogli da ga vidite kad god želite? Dete je sve vreme bilo pored mene, bebu friendly sistem odlicno funkcionise. Prve noci posle porodjaja, da bi se majke odmorile, i uz nasu saglasnot, sestra je odnela sve tri bebe iz sobe u drugu sobu.
7. Kada ste, nakon porođaja, prvi put podojili svoje dete? Da li je bilo problema s dojenjem? Kakvih? Par sati posle porodjaja sam prvi put podojila svoju bebu. Nisam imala problema, jer sam imala prethodno iskustvo sa dojenjem.
8. Da li ste ikada posumnjali u stručnost lekara i lekarskog osoblja? Kada i zašto? Nisam sumnjala u strucnost, niti sam za to imala bilo kakvih razloga.
9. Da li ste ikada posumnjali u opravdanost nekih protokola i pravila u porodilištu? Kojih? Zašto? Kako biste ih vi promenili? Nisam imala sumnji tim povodom.
10. Da li ste nekoga morali potplatiti? Ako jeste, koga (zanimanje, ne ime)? Za šta? Koliko? Nikoga nisam potplatila, cak mi je jako zao sto se svim tim divnim ljudima nisam na lep nacin zahvalila. Mozda je ovo dobar nacin, jer zaista im jesam zahvalna.
11. Imate li bilo kakvih drugih zapažanja ili komentara koji gornjim pitanjima nisu obuhvaćeni, a smatrate ih važnim? Ovo je moje iskustvo sa drugog porodjaja. Iskustvo sa prvog, osim jake posvecenosti i strucnosti lekara je sasvim drugacije - drago mi je sto je veliki deo osoblja na ovoj klinici promenjen, i to na bolje. Takodje, smatram da uslovi u kojima ti ljudi rade nisu u rangu sa njihovom posvecenoscu.



OCENJIVANJE
Na skali od 1 do 10, ocenite:
- tretman koji ste u porodilištu imali 10
- ljubaznost lekara i osoblja 11
- zainteresovanost lekara i osoblja 11
- ljudskost lekara i osoblja 11
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:34 03.10.2008

Re: Žene, majke, rađale - pažnja!

Biljo (koja se kriješ iza muževljevog nicka NNN) i Neobaveštena, hvala vam za priče! Naravno da nam trebaju i pozitivne priče! Evo, ja ako ostanem opet u drugom stanju, sad znam da treba da idem u Kragujevac! ) Bez sve šale.

Hvala i agueru za skretanje pažnje na gramatičku grešku.
(Razočarala sam se u druga mikimedica što mi ranije na to nije skrenuo pažnju, i kao u čoveka i kao u komunistu.)
Dakle, od sad smo samo Kengurice, a ne i Mama-Kengurice.

NNN priča je - Kengurica 002
Neobaveštena je - Kengurica 003
jacHa. jacHa. 09:45 03.10.2008

Re: Žene, majke, rađale - pažnja!

Lista pitanja:

1. Koje godine ste se porodili?
- 2007.

2. U kom gradu i porodilištu?
- Beograd, GAK Narodni Front

3. Da li ste u porodilištu doživeli bilo kakve neprijatnosti? Kakve? Da li vas je neko vređao i ponižavao? Kako?
- Nisu hteli ni da čuju za epidural na moj zahtev. "Ne može, nemate dozvolu načelnika."
Ja sam se porodila 23 dana pre termina. Dozvola za epidural se po njihovom protokolu dobija od lekarskog tima dve nedelje pre termina. Sreća je da sam išla privatno kod sjajnog lekara (u kojeg sam imala bezuslovno poverenje) koji je, avaj, na odmor otišao na dan mog porođaja, ali mi je preporučio zamenu, kod koje sam, opet srećom, bila na pregledu tri dana ranije, te mi je dala broj telefona i rekla da je zovem ako se desi nešto neplanirano. Zvala sam je u 3 ujutru, kad sam pošla u porodilište, zvala sam je po dogovoru kad sam prošla prijem, zvala je i ona mene kad sam već bila u boksu i obezbedila mi anesteziologa i epidural za tren. Posle se stvari iskomplikovale, pa je porođaj završen carskim rezom, ali to nije tema.
- Drska sestra i neljubazna sestra na pripremi za porođaj, pritom nepažljiva: više me je bolelo dok me nekim nožem izbrijala nego sav porođaj. Srećom, brzo je završila. Žene, to obavezno odradite same ili uz pomoć nekoga bliskog!
- Pitanja upućena sestrama sa laktacije su bila zalud upućena. Ignorisale su me u potpunosti. Rezultat: mesec dana po porođaju je dolazila patronažna sestra da mi masira dojke i oslobodi me te bolne muke. Dete veoma rano odbilo da siki i pilo moje mleko na flašicu. Šest meseci sa Aventovom pumpicom sam se osećala kao krava.
- Nekoliko pitanja upućenih neonatologu naišlo na odgovor "Javite mi se 06* *** ***, pa dođite u moju ordinaciju"
- Administrativni radnik mi je upisao da sam pravoslavka, bez da me priupitala. Te sam je terala da žvrlja i napiše šta ja hoću.

4. Kako su vas oslovljavali u porodilištu? Imenom i prezimenom, ili nekim nadimcima? Kojim?
- Majko - sestre
- Vi - lekari

5. Da li je bilo problema sa smeštajem ili opremom? Kakvih?
- ne (a nisam bila u apartmanu!)

6. Kada ste, nakon porođaja, prvi put videli svoje dete? Koliko ste ga često viđali? Da li ste mogli da ga vidite kad god želite?
- treći dan nakon porođaja, i to pošto sam se sama popela na sprat iznad mog. Zbog carskog reza nisam bila u stanju ranije da se popenjem uz stepenice, a odbijali su da mi je donesu jer je jedna majka čija je beba bila sa mojom u boksu imala proliv, pa su sve te bebe bile u izolaciji dok im nisu doneti rezultati.
Mogla sam da odem na sprat kad god hoću, ali mi nisu dali da je dodirnem. Doneta mi je u sobu tog, trećeg, dana predveče.

7. Kada ste, nakon porođaja, prvi put podojili svoje dete? Da li je bilo problema s dojenjem? Kakvih?
Treći dan po rođenju je bio prvi podoj. Mleko je dan ranije krenulo, međutim, sestre sa laktacije kad se jednom/dvaput pojave su prodavale knjige, išle iz smene... te nijedna nije bila zainteresovana da se bakće sa mnom. Pomogla mi je cimerka koja mi je pokazala kako da masiram grudi i da izmuzavam mleko. Moji su mi prošvercovali u porodilište silikonske bradavice i Aventovu pumpicu. Nažalost, to nije bilo dovoljno, moje grudi su bile tvrde kao kamen, a kako u porodilištu nisam imala odgovarajuću negu, patronažna sestra iz mog mesta je dolazila čitavih mesec dana svaki dan da mi po dva sata masira grudi. Dete je pilo moje mleko, ali iz flašice. Sa četiri meseca nije htela uopšte da sisa, a ja sam to doživela veoma teško.

8. Da li ste ikada posumnjali u stručnost lekara i lekarskog osoblja? Kada i zašto?
- Lekari su mi bili sjajni. Porodili su me kao princezu, obilazili svaki dan i anesteziolog i doktorka koja me porodila. Nisam osetila nijedan bol od momenta primanja epidurala (imala špric sa lekom i instrukcije kako da ga doziram kroz ono čudo u leđima), ožiljak od carskog reza je trenutno jedva vidljiva crtica od 11cm.
- sestre sa laktacije treba sve otpustiti. One ne rade ništa. Bukvalno ništa. U mojoj sobi sa još sedam porodilja nijednoj nisu ništa pomogle. Iako smo pomoć tražile.

9. Da li ste ikada posumnjali u opravdanost nekih protokola i pravila u porodilištu? Kojih? Zašto? Kako biste ih vi promenili?
- Dozvola za epidural se daje dve nedelje pre porođaja. A ja se porodila 23 dana ranije. Vodenjak. Zar nije moguće tu dozvolu dobiti na licu mesta? Koliko je meni moj anesteziolog objasnio, moguće je. Čak se veoma retko dešava da ne smeju da rade epidural iz medicinskih razloga.
- Tri dana bez hrane posle carskog reza. Ja sam već drugi dan ustala, kao nešto se tuširala, terala sebe da što više šetam, treći dan prala kosu, sve vreme bila gladna kao vuk. Kakva infuzija. Roknu ti ujutru sve odjednom i ćao. A meni McDonalds u glavi. Fishburger. Palačinke sa eurokremom. Čudesa. Krijući sam pojela jednu bonžitu drugi dan, a sutra sam imala tajnu gozbu sa kutijom plazma keksa. Dozvolila bih hranu primerenu trenutku, ako neko skapava od gladi, kao što sam ja mislila opsesivno o hrani. Da li ste probali nekad da ne jedete ništa tri dana? A četvrti vam daju da se najedete jedne šolje supe?

10. Da li ste nekoga morali potplatiti? Ako jeste, koga (zanimanje, ne ime)? Za šta? Koliko?
- doktorku koja me porodila, 200 €. Došla jedan dan i šapnula mi "znate, treba da častite nešto anesteziologa...", ja pozovem drugaricu u devetom mesecu trudnoće koja je planirala da potplati lekare da je pitam za cenovnik. Otkud da znaš? Kao da to negde piše! A da ih častim kao? Čime? Muž mi se naljutio, on neće mito, on hoće policiju. Ma hoću i ja, ama nisam bila u situaciji da teram pravdu. Izmrcvarena i umorna, gladna, napolju 42 stepena... Tu sam u njihovim šakama. Strah. Šta ako ne dam.
- anesteziologa 100 €
- inače, doktor koji mi je vodio trudnoću, a nije me porodio jer je otišao na godišnji odmor, odabran je zbog dva iskustva mojih dugarica sa njim, gde se na temu "da častimo" on toliko uvredio i naljutio da se ne zna kojoj je bilo neprijatnije što je ponudila. Takvi doktori postoje.
11. Imate li bilo kakvih drugih zapažanja ili komentara koji gornjim pitanjima nisu obuhvaćeni, a smatrate ih važnim?
ako se setim ću gi dubacim.

OCENJIVANJE
Na skali od 1 do 10, ocenite:
- tretman koji ste u porodilištu imali 8
- ljubaznost lekara i osoblja - od 1 do 10, razni su bili
- zainteresovanost lekara i osoblja - anesteziolog 10+, lekari 10, sestre 8, sestre sa laktacije 1
- ljudskost lekara i osoblja - neonatolog 1, laktacija 1, pripremna sestra 1, svi ostali 10, zaista posvećeni.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:58 03.10.2008

Re: Žene, majke, rađale - pažnja!

Jacho, hvala.
Kengurica 005.
(004 mi stiglo na pp)
jacHa. jacHa. 10:01 03.10.2008

Re: Žene, majke, rađale - pažnja!

JacHa je od Jasna
pozzz i podrška
Ana M. Ana M. 16:24 03.10.2008

Re: IZVINJAVAM SE,

Aguero, ti si emotivno retardiran.
Taska Dana Taska Dana 04:28 04.10.2008

Re: Žene, majke, rađale - pažnja!

Prvi porodjaj, Pristina, 1979.

Mene licno nisu vredjali ali su vredjali druge zene tako sto su im se sestre rugale kojekakvim prostackim doskocicama. Mene su plasili jer sam bila prvorotka.
Bilo mi je jako neprijatno sto su neke zene tretirali kao gradjane stotog reda...na primer Romkinje.

Uglavnom su me zvali prvorotka.

Bolnica je bila stara, prljava. prenatrpana. Poradjala sam se sa jos 5 zena u istoj sali a posle porodjaja sam bila smestena u sobi sa jos 7 zena. Posteljina je bila prljava, bubaruse su setale po zidovima, unosila se hrana i odeca preko veze, susio se ves po radijatorima i stalno se neko drao kroz prozor.
Dete sam videla posle nekoliko sati i podojila ga . Niko mi nista nije objasnjavao niti davao savete, ja sam bila od onih "nacitanih" pa sam se snalazila. Bebu su mi doneli dva puta. Zbrisala sam iz bolnice istog dana na svoju odgovornost.
Dete sam dojila prvi put posle pet sati od porodjaja. Dojenja su bila prilicno bolna na pocetku. Kod kuce me je obisla babica i dala mi nekoliko saveta. Obisao me je i lekar i tom prilikom pregledao i bebu.
Moj porodaj je trajao od 7 ujutro do 5 ujutro sledeceg dana. Dali su mi indukciju prvog dana uvece i rekli mi da se setam sto smatram strasno riskantnim iz vise razloga. Dok sam se poradjala uz mene je bila samo babica...lekara uopste nisam videla....nije se pojavio ni na kraju jer nije morao da me usiva.
Kad sam se ja poradjala a to je bilo pre trideset godina, protokoli su bili slicni kao i danas. Niko od tvojih nije mogao da bude s tobom, nikakvu pripremu ti niko nikada nije nudio, niko ti nista nije govorio, sta te snadje snaslo te....ako ti se nesto desi puj pike ne vazi.....racunalo se u nesrecan slucaj.
Meni se desilo da sam jako krvarila na kraju porodjja kad se beba vec rodila, secam se da se setra drala na mene.
Od onog silnog setanja,na koje su me naterali, bebi se pupcana vrpca obmotala oko vrata i oko ruke pa sam je jedva rodila, sve svojom snagom i naporima , bez glasa, bez kukanja...nisam vise ni napone imala ...i niko nije doktora pozvao...boze sacuvaj...imala sam srecu...kad je beba izasla babica je dreknula....ode ti dete na kraju! I ja ustanem da spsavam dete a dete u redu, place i koprca se...srecica mala....
Tada su se nosili sitniji pokloni, kafa, cvece, bombonjera.

Drugi porodja, Pristina, 1980.

Porodjaj je poceo oko ponoci. Zima, sve se zaledilo. Kad sam stigla u bolnicu lekar koji me je primio se drao na mene sto ne izuvam cizme brze...ne moze on celu noc da ceka namene...Zamalo sam ga odalamila onom cizmom, koju sam u bolovima sa onolikim stomakom skidala stojeci ...taj mi nije pomogao ni da sednem a ni nisam imala gde jer je on sedeo na toj jednoj jedinoj stolici...a krevet je bio previsok.
Taj lekar me je oslovljavao sa "zeno" ! Kako me je primio u bolnicu tako je i nestao. Opet sam se porodila samo sa babicom. Ovog puta je porodjaj bio brz i prilicno lak. Kad se beba rodila , prvo su mi je stavili na stomak a onda su mi je uzeli i stavili na sims od prozora pa otisli....Ja opet ustala da spasavam dete...s prozora siba ledeni vazduh...
Bolnica i dalje musava , pretrpana, bubaruse, buba svabe, prljavi WC....Opet sam zbrisala kuci do uvece.

Treci porodjaj, Pristina, 1984.
Nova bolnica a kao da nije. Prljavo, bubasvabe, buba ruse, prljava posteljina, prenatrpano, susi se vise vesa po radijatorima jer su radijatori veci.
I dalje me zovu prvorotka jer izgledam mnogo mlada, ai jesam mlada. Tog dana je bilo pedest porodjaja i pedest abortusa. Stigla sam uvece, niko me ne tretira, samo prevrcu ocima i vicu...jao jos jednna prvortka. Bacili me u krevet i ja buduci da, kao sve znam, je mi nije prvi put , poradjam se sama. Kad je bilo pri kraju ja se javim. Oni me strpaju u jedan od bokseva za poradjanje i zabporave na mene.
Doju tri lekra , dve zene i jedan muskarac, malo stariji od mene, pogledaju me i kazu mi da se stisnem jer oni moraju na kafu. Odu i ostave me...zauvek....Ja cekala....cekala nigde zive duse....Pocinje da me hvata panika, srce mi lupa kao ludo....nesto ne ide kako treba....lose mi je...gubim snagu....pokusam da zovnem nekog...niko se ne javlja...Onda resim da vrisnem iz sveg glasa....valjada ce me neko cuti. Cuo me neki student koji je tuda slucajno prolazio....i njegov drug...zamolim ih da mi pomognu. Jedan je otrcao po babicu a drugi je stajao kraj mene i drhtao...Kad je babica dosla objasnila mu je da treba da mi se navali na stomak i gurne bebu....jadnicak on...uradio je sta mu se reklo...dok je babica trcala po makaze za pupak....Beba se strasno namucila ali je na kraju sve ipak bilo dobro...jer je beba bila zdrva.
Kad sam sutradan srela ono troje lekara...rekla sam im sta mislim o njima a oni se uopste nisu potresli....samo su mi rekli da ako mislim da ih tuzim da se pitam kome i cu i kako cu da ih tuzim kad oni znaju sve glavne face u gradu.
Sto jest, jest , tako je i bilo...Opet sam zbrisala do uvece na svoju odgovornost.

Tretman u porodilistu ... 3
Ljubaznost lekara i osoblja 1
Zainteresovanost lekara i osoblja...3
Ljudskost lekara... U mom slucaju 0, osoblje 3.
Babica i studenti 10 za ljudskost i zainteresovanost da spasu mene i dete.





Krugolina Borup Krugolina Borup 10:42 04.10.2008

Re: Žene, majke, rađale - pažnja!

Jao, Taska Dano, jaoooo....
Evo me gde čitam uz prvu jutarnju, i opet plačem.
I ne znam šta da kažem.
Tebi veliki zagrljaj.

Kengurica 010
(009 stiglo na pp)
Taska Dana Taska Dana 14:06 04.10.2008

Hvala na zagrljaju Krugolina ! :)

Uvek prija i mnogo znaci!

I ja saljem veliki zagrljaj svim zenama i muskracima koji su prosli pakao zbog nemorala, nestrucnost i bahatosi onih koji bi trebalo da budu najhumaniji.

Pozdrav !
flipper58 flipper58 22:45 02.10.2008

Povodom naslova

Nećemo iz inata.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:53 02.10.2008

Re: Povodom naslova

Nećemo iz inata


Ne morate.
Ponuđen, ko počašćen!
A naslov se menja samo preko mene mrtve.
aguero aguero 23:22 02.10.2008

TAUTOLOGIJA

Dovoljno je Kengur-da se zna da je Tata,
a kengurica-da je Mama (od-sto bi rekli Nemci) malog kengura.
Mama-kengurica,to je tautologija!Odaje je torba u kojoj nosi bebu,a ne namirnice iz Maxija!
Moze Mica kenGURICA.ili
Grgur kengur....
A moze mala kengurica (kci),
Mali kengur (sin).........
Dakle - Kengurica OO1,OO2........
OO7 je rezervisano za Dzejmsa Kengura!
No,nije bitno za ovu pricu!
vishnja92 vishnja92 09:30 03.10.2008

Re: TAUTOLOGIJA

tautologije su iskazi.
pleonazmi su izrazi koji sadrze ponovljena znacenja.
ssvetlana92 ssvetlana92 23:18 02.10.2008

Svaka ti čast!

Ne mogu da odolim a da ti ne čestitam na ideji, upornosti, srčanosti! Želim da ti ovo uspe jer je to od velikog značaja za poboljšanje uslova žena koje nisu bolesne, nego treba da urade najlepšu stvar na svetu. Da donesu bebu na svet!
Trebalo bi da su ozarene osmehom, od trenutka saznanja pa do tog velikog momenta (porodjaja) u njenom životu. Pre svega da ih poštujemo, pomognemo, potapšemo, osmehnemo se kad ih vidimo...!
Moramo da volimo žene koje donose bebe na svet, ne zbog te bele kuge, nego sto će postati majke i brinuće o svojim mladima dok ne postanu ljudi! Veliki je to posao!
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:19 02.10.2008

Re: Svaka ti čast!

Hvala ti na podršci, Svetlana.
Znači.
ssvetlana92 ssvetlana92 23:32 02.10.2008

Znači!

Značilo je i meni jedne davne godine kada sam posetila prijateljicu u Škotskoj. Saznala je da je trudna, ja sam bila prisutna...odlučila da će roditi, treće dete! Doktor je ustao sa svoje stolice, ozarenog pogleda i prelepim osmehom i čestitao joj! Posle toga nas je proveo kroz sve sale koje su predvidjene za porodjaj, sedenje, ležanje, bazen, epidural, carski rez i td. Nisu nas špricali usput, nego su nas sestre i doktori u prolazu veselo pozdravljali, znajući o čemu se radi! Nakon toga je moja prijateljica dobila paket sa lutkom, pelenom, kremama, flašicama i svim potrepštinama za vežbanje kod kuće. Tu su bile i brošure za lakšu kupovinu putem telefona, nakon porodjaja!
Dobila je i broj telefona doktora...gde god da bude, ako je u problemu da mu se javi!!!!
Sele smo u kola i zajedno plakale od sreće! Nikada to neću zaboraviti!
Bilo je to pre 20 godina, u Glazgovu! Eto...a ovde se skoro ništa nije promenilo u po tom pitanju!
Zaboravih da dodam da je državna bolnica u pitanju!
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:36 02.10.2008

Re: Znači!

Imam ja drugaricu koja se, pre mnogo godina, iselila u Švajcarsku.
Pričala mi posle, kad je prvi put išla tamo kod lekara, ušla u ordinaciju, a on ustao sa stolice i pružio joj ruku.
Ona skočila metar od njega. Totalno se zbunila.)

E, ista ta moja drugarica, nakon 13 godina života u Švajcarskoj, odluči da se patriotski vrati u otadžbinu.
I, kad je prvi put morala nekom prigodom davati urin na analizu, ode i dadne i... nedelju dana kasnije pričamo mi telefonom, ja je pitam kakvi su rezultati analize, a ona će meni: ne znam, još mi nisu ništa javili.

Sedi žena kući, misli da joj je ovo Švajcarska, i čeka da joj jave rezultate telefonom!
ssvetlana92 ssvetlana92 23:42 02.10.2008

Re: Znači!

Haha...očas posla se razmazimo, a činjenica da nas baš i ne vole u tom stanju. Često čujem da kažu...a naše bake su se u njivi poradjale, dok vi samo nešto zakerate! Mnogi bi voleli da se žene i dalje poradjaju u njivi! E pa neće moći, kad si se ti dokopala teme! :)))
NNN NNN 11:31 03.10.2008

Re: Znači!

Inače me oduvek nervirala ta priča o babama i njivama...Jesu se porađale u njivama, ali sa kakvim rezultatima? Moja baba je rodila petoro dece, a preživelo je troje. Poslednji među njima, moj otac, rodio se na carski rez u tek otvorenom GAK Frontu. Ona deca što nisu preživela rodila su se u njivama.
Biljana
Dr M Dr M 23:45 02.10.2008

Bravo za inicijativu!

Bravo Krugolina!

Sa reci na dela.
Ako ovo ne izazove odgovarajuci odjek onda smo sami krivi za sve sto nam se desava.

P.S.
Izgleda da postoji neka telepatija medju nama-pustim tekst na sopstveni blog i vidim ovu divnu akciju.
Al` dobro, ovo je ozbiljna inicijativa, ono tamo samo lakse note...
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:50 02.10.2008

Re: Bravo za inicijativu!

Ako ovo ne izazove odgovarajuci odjek onda smo sami krivi za sve sto nam se desava


I ja tako nekako mislim.
Opet, bilo odjeka, nebilo odjeka - meni će najvažnije biti da mogu da kažem - ja sam pokušala i učinila sve što je u mojoj moći.
Neće niko više moći da mi kaže da samo palamudim i ništa ne radim.)

Idem sad da čitam blog!!
NNN NNN 13:16 03.10.2008

Re: Bravo za inicijativu!

meni će najvažnije biti da mogu da kažem - ja sam pokušala
Mene za dan bezbednosti, ako se sete sete se...
Daria Starorimska Daria Starorimska 00:34 03.10.2008

pitanje

Draga Krugolina,

Na sreću ili nesreću nisam majka niti sam rađala, ali imam grozna i vrlo bolna iskustva sa ginekolozima i raznim GAKovima. Ta iskustva nosim kao otvorene rane na srcu i duši, a bogami i telu koje u koje se duboko utetoviralo sećanje na traumu, sva poniženja, šikaniranje, maltretiranje, samoživo eksperimentisanje i izživljavanje nad mojim telom od strane raznoraznih "stručnih" lekara/ki i sestara. I ja sam se kao ti i ostale hrabre žene koje su se odvažile na trudnoću u zemlji Srbiji na početku 21. veka susrela sa svim užasom bolnica, paklene realnosti boravka u istim, ginekologa/škinja i medicinskog osoblja iako nisam rađala, iako sam želela da rodim, ali su mi 2003. izazvali spontani pobačaj svojim nestručnim delovanjem i bez revizije me otpustili da dobijem sepsu od koje sam se jedva spasila dok je psihički oporavak trajao sve do pre godinu dana. Moje iskustvo i iskustvo drugih žena i devojaka koja sam nakon mog traumatičnog iskustva slušala dali su mi uvid koliko je ova pojava duboko ukorenjena u samu srž zdravstvenog sistema (neljudski tretman trudnica i porodilja SE PODRAZUMEVA, svaka pobuna i otpor istom smatraju se hirovitošću i razmaženošću) i koliko je široko rasprostranjena (sistem obaveštavanja o mitu, tarifama za određenu proceduru i lekara/ku, kao i sistem primopredaje istog je u bolnicama praktično javan, lekari i sestre to smatraju normalnim i ispravnim - jer, bože, ko od njih sme očekivati bilo kakvu stručnu uslugu nakon što su odeljali katedre od školovanja a u Srbiji nemaju svetsku platu - i sa punim pravom i bez pardona i uvijanja to ispostavljaju kao zahtev - UZMI ILI OSTAVI! A najranjivije grupe, poput trudnica i porodilja, su i najprofitabilnije). Moja trauma i 7 dana pakla zvanog GAK Narodni front, uticali su da donesem odluku da NIKAD ne rodim dete u zemlji Srbiji. Niti želim da se izlažem šikaniranjima i izživljavanjima domaćih GAKova i njihovog "stručnog" i "uzvišenog" osoblja tokom trudnoće i porođaja, niti želim da podarim novog građanina državi Srbiji koja toliko malo ceni život i Onu koja ga na svet donosi. Iz tog razloga sam pre par meseci izvršila abortus, koji mi je (iako izvršen u drugoj ustanovi) vratio i ponovio iskustvo prethodnog užasa i putem kojeg sam shvatila da se možda negde na svetu nešto menja, samo ne među ginekolozima i GAKovima u Srbiji u odnosu na tretman žena i porodilja. Iskreno se divim svakoj devojci ili ženi koja je preživela iskustvo porođaja u beogradskim GAKovima i odlučuje se da kroz isti pakao ponovo prođe. A nekad sam u tinejdžerskim godinama sanjala da imam MINIMUM troje dece... Za to nedostaje osnovni preduslov: da se žene tretiraju s poštovanjem kao ljudska bića i iznad svega kao ŽENE!
Malo sam se raspisala ;-) ali moje pitanje glasi, da li i iskustva nas koje smo imale nesreću da se sa našim reproduktivnim i ženskim zdravljem doktori/ke grubo poigraju želiš sklupljaš i uključiš na svoj vebsajt?
HVALA ZA ČLANKE!!!!! Ovim daješ doprinos unapređivanju položaja žena u ovom tamnom vilajetu....
sedma sedma 01:08 03.10.2008

Re: pitanje

Draga Daria, tvoja prica me je potresla pa suze same naviru... nadam se da ces uspeti da nadjes neku vrstu pravde i utehe... pozdrav i podrska
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:37 03.10.2008

Re: pitanje

Daria, ti skrećeš pažnju na nešto o čemu ja nisam razmišljala, jer prosto nisam imala takvih iskustava.
Nešto niže i Mala Sneki pominje istu temu.
Dakle, sigurno i to treba obuhvatiti.
Moj problem je samo: ne znam kakva pitanja-smernice da postavim, jer nemam iskustvo iz koga bih ih izvukla.
Možda jednostavno da ispričate priče takve kakve su.
Može?
tom tom 14:43 03.10.2008

Re: pitanje

Predlažem da se ove diskusije proslede nekom dnevnom listu da objavi. O ovome se više ne sme ćutati.
Mada od ove teme verovatno može da se napravi feljton koji bi izlazio cele godine :(
nicolaus_liesinich nicolaus_liesinich 02:39 03.10.2008

a kod kuce?

Sto se nisi porodila kod kuce, kao moja zena .. 2 puta ... to je opcija u Kanadi, ako imate fobiju od bolnice ... link ... inace, ovde u Torontu te isfuraju posle porodjaja iz bolnice za manje od 24 casa.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:42 03.10.2008

Re: a kod kuce?

Ovde je pravilo sledeće: ako se i porodiš - slučajno i neplanirano - kod kuće, hitno odmah i ti i beba MORATE u bolnicu.
Inače, niti će da ti zavedu dete da je rođeno, niti će mu dati krštenicu, niti išta.
O tome da neko dođe kod tebe kući da te porodi - nema ni govora.
Dr M Dr M 09:44 03.10.2008

Re: a kod kuce?

O tome da neko dođe kod tebe kući da te porodi - nema ni govora.


Osim u selu, naravno.
tyson tyson 03:06 03.10.2008

Plakanje

E, Krugolina, a što si plakala tokom tri dana po porođaju?
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:44 03.10.2008

Re: Plakanje

tyson
E, Krugolina, a što si plakala tokom tri dana po porođaju?


Zato što mi nisu dali da vidim svoje dete.
Ti to zovi "postporođajna depresija", ako hoćeš.
Ja ti tvrdim da iste ne bi bilo da sam mogla da vidim i da pipnem moje dete.
NNN NNN 11:42 03.10.2008

Re: Plakanje

Meni nisu dali dete 24 sata, tj. videla sam ga jednom na 3 sekunde...Mislim da mi je to najteži dan u životu..To je takva pustoš..baš to...Ne može čovek (žena) rečima da opiše..samo ti se plače.
Biljana
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 06:26 03.10.2008

Važi za N=1, N=N+1

Krugolina, ljubavi, jako lepo si sve napisala. Ne samo u ovom tekstu.
Ja nisam majka i ne znam kako je to biti majka) Evo ti jedan kraljevski orden u ime nas očeva koje si malko postidela zbog onih naših smešnih pokreta koji su, okreni obrni, doveli do muke rađanja i pisanja, a za doprinos čišćenju višegodišnje prašine i otkrivanju tajni.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:45 03.10.2008

Re: Važi za N=1, N=N+1

Ma, čoveče, šta ti je, ne budali!
Šta ste vi krivi, niste vi ništa krivi!
Vama je, tvrdim, gore nego ženi koja ide na klanje, baš kao što je i dijaspori za vreme bombardovanja bilo gore da to odande gde su gledaju i zamišljaju, brinući o svojima, nego nama koji smo bili ovde.

tako treba

Mislim da je sjajno to sto si pocela da prevodis materijal sa onih web sajtova. Da ne izmisljamo toplu vodu. Ako imas vremena i ako ti se da, mogla bi da predjes na onaj o trudnoci. Ako imas bilo kakvih problema sa strucno terminologijom, znas da uvek mozes da me pitas.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:48 03.10.2008

Re: tako treba

Ja bih ceo taj "guidance" prevela i negde okačila, možda i poslala ministarstvu uz revolucionarni predlog.
Ali, brine me pitanje autorskih prava.
Ne može ko kako hoće da prevodi bez pitanja (izuzev omanjih delova), bez dozvole.
Mislim, može - za svoje lične potrebe.
Ali, to kačiti nege javno, bez dozvole ne bi smelo.

Meni najlogičnije da to ministarstvo zdravlja lepo prevede, prethodno zatraživši dozvolu, pa da sve bude regularno.
Koliko se tome možemo uopšte nadati?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:33 03.10.2008

Uput

Draga Krugolina, evo ti moje iskustvo sa Uputom (iz daljeg teksta, videces zasto veliko slovo). Ispricacu ti iskustvo sa mog drugog porodjaja, kada sam rodila Marijanu, iako su na prijemu u GAK hteli da me sprece u toj nameri, jer nisam imala Uput.

Bila je to moja druga trudnoca i u dlaku ista ko prva, kada sam rodila Viktora. Dakle, ja sam bila srecna i vesela trudnica, hiperaktivna, bez ikakvih tegoba, sem sto sam prva tri meseca spavala, po sistemu, gde god vidim prazno mesto ja zzZzzz. I seksualni zivot mi je bio super, vodila sam ljubav do zadnjeg dana:)

Na porodjaj sa Marijanom, dosla sam maltene pravo iz bioskopa. Naime, to vece smo MojKengur i ja bili u dva bioskopa, to cu da pamtim dok sam ziva, jer sam onako, u devetom mesecu, morala da kaskam od jednog do drugog bioskopa vrlo hitro, da ne propustimo pocetak. Pre bioskopa smo vodili ljubav, mis'im. Kuci smo se vratili u 11 uvece. E sad, posto je meni vise vremena trebalo u kupatilu, pustila sam Kengura prvog, tako da kad sam ja zauzela taj meditativni prostor, Kengur je vec skoro zahrkao.

Kad sam sela na solju da piskim, odjednom sam shvatila da to moje piskenje suvise dugo traje i da bice da mi je pukao vodenjak.

- Ustaj bre palimo u bolnicu puk'o mi vodenjak - drmusala sam umornog Kengura grabeci torbu sa stvarima i oblaceci cipele na bose noge, u letu.
- Jel si sigurna? - trljao je oke sludjeni Kengur - pa ima jos 15 dana!?
- Naravno da sam sigurna bre! - vec sam grebala na vrata - Kakvih bre 15 dana, porodicu se za 20 minuta, si normalan!

Elem, ja nikakvog straha oko porodjaja nisam imala, sem jednog, golemog. Da cu da se porodim na ulici, na stepenistu, pa sta cu, ko da mi presece pupcanu vrpcu.

Strah je bio opravdan. Jer, Viktora sam rodila za pola sata, iako mi je bio prva trudnoca i iako sam ja mala i sitna i uska. Izleteo je kao na toboganu, cak me nesto nije ni bolelo, a nisu me ni seckali, pa sam odmah po porodjaju bila ko nova.

Kengur je drhtavom rukom zvao telefonom Brata, motorizovanog. Ya 10 minuta ispred zgrade je bio Brat, sa upaljenim autom. Mene su vec rokali trudovi. Nisu nesto boleli, ali su bili vrlo cesti, u pravilnim razmacima. U tih deset minuta, svako malo, kad me zviznu, ja se savijem u cirilicno slovo G, pa kad minu, ja se uspravim.

Do porodilista nam je trebalo manje od 10 minuta, ali sam ja panicila na zadnjem sedistu da daju gas, da se ne porodim u autu. Naravno da su i oni umirali od straha da se ne porodim u autu, pa su plesali po poledici, jer bio je mart i neka gnusna poledica.

Fakat, u bolnicu smo stigli za dvadesetak minuta, od mog piskenja na solji. Jeste da ja nisam imala carape na nogama jer sam u frci zaboravila da ih obucem, ali sam imala peskirce u gaceronima jer sam curila, moju omiljenu trudnicku haljinu sa peruanskim vezom i dobru volju da se porodim u bolnici.

Kad sam videla onaj dugacki hodnik, sunce me obasjalo, jer sam se dokopala Bolnice, jeee! Dakle, zbogom strahu, necu se poroditi na ulici!

Trudovi su vec bili tako cesti da sam na svakih par koraka morala da se savijem. Tako savijena sam stigla i pred Sestru. Jes' da je sacekala da odahcem i uspravim se, lupkajuci olovkom, al' onda me je docekala:

Ja (zadihano): - Dobro vece, dosla sam da se porodim! (mis'im, moj ogroman stomak bio je dokaz)
Sestra: - Dajte mi Uput.
Ja (smotamo): - Izvinite, kakav Uput!?
Sestra (nestrpljivo): - Uput za prodjaj. Od vaseg lekara.
Ja (opet u polozaju cirilicnog G, gledam je odozdo): - E, nisam stigla da odem po umut, ovo je 15 dana ranije...
Sestra: - Pa morate da imate uput (dalje vec ne pamtim, trtljala je na temu)
Ja (shizim vec): - Sestro, molim vas da ga ne tupite, evo vam ydravstvena knjiyica, donece moj Kengur uput cim svane nego dajte da se porodim, evo samo sto nisam!!!!
Sestra (neumoljivo): - Morali ste da uzmete Uput (i dalje veze na temu)

E sad, cinjenica je da sam ja slabo isla na kontrole, mislim, dobro sam se osecala i sta sad da se cimam, to mi je bila logika. I naravno da Sestri nisam mogla da kazem da me ginekolog nije video par meseci, ali sam zaista pred taj dan D mislila da odem, al' eto, beba poranila.

I dok su mi se vracali moji strahovi, ok, nesto umanjeniji, jer sam se ipak dokopala prijema u bolnicu, izmedju trudova sam smisljala kako da ubedim Sestru da mi dozvoli da se porodim, tj da se ne omacim na hodniku bas.

Ja: - Izvin'te, huhuhuhuhuhu (to dahcem kao pas, da manje boli), a jel ima neki nacin da ja ipak legnem ovde i porodim se iako nemam uput, pa sa'ce ponoc, Dom zdravlja zatvoren.

Sestra: - Morate da platite 57 dinara.

Ja (presrecna, nasli smo modus jipi): - Evo evo, sa'cu da nadjem pare.

E sad te 1986. godine 57 dinara je bila neka smesna para. I tu ja malo uspravno, malo u polozaju cirilicnog slova G isfuram na hodnik u kome gore dole idu porodilje i rodbina, i u toj reci vidim i mog Kengura i Brata mu.

Ja (panicno): - Daj pare, brzo, nemam Uput, traze lovu.

I Kengru i Brat, na koje sam uradila transfer panike vataju se za dzepove i guraju mi lovu u rukice. Ja histericno upadam kod Sestre i guram joj neke krupne novcanice.

Sestra (ladno): - Nemam kusur da vam vratim.

Ja: - Ne treba mi kusur, treba mi da legnem!!! Porodicu se!!!!!

Sestra (tonom Cuvara Tajne, filozofski): - Ovde se svi poradjaju.

Ja (shiznuto skroz): - Zeno, imaj milosti, stvarno cu da ti se porodim ovde, na betonu!

Sestra (i dalje neumoljivo): Molim vas, nadjite sitne pare!

Ja: - Gde bre da nadjem, pa jedva stojim, si normalna!!!

Sestra (pobedonosno): - Pa na hodniku, pitajte nekog...

Ja, sad u permanentnom polozaju cirilicnog slova G, savijena, izgmizem od sestre na hodnik u zaurlam:

- Jebote, Kengure, ova mi ne da da se porodim dok joj ne dam 57 dinara, nema sitno, nece kusur, fuck!

Kengur i Brat kopaju po dzepovima, neke ruke drugih pratilaca porodilji se pruzaju, ja skupljam sicu i u dve sake donosim Sestri.

Sestra (razmestila papire, drzi hemijsku): - ime i prezime....

E tada mi je mrak pao na oci, mislim, dok ona sve to popuni, ima da se omacim na betonu, ali nish mi nije vredelo.

Kad je sve napisala sto je htela, nasla sam se na stolu Dezurnog Ginekologa.

Dezurni: - Sedam prstiju otvorena.

Posle je sve bilo ko na ubrzanom filmu. Prvo su me bacili u jato cekacica, da bi posle dva minuta po pozvali i ubacili "preko reda".

Secam se da mi je na spratu (aaah kako sam bila srecna sto sam ga se dokopala) druga Sestra lupala na vrata od toaleta deruci se:
- ajde pozuri i ne naprezi se krenuo ti je porodaj!

I sta da ti kazem, Krugolino, cim su me turili na sto, posle par minuta, sam se porodila:) I da rezimiram, od mog piskenja kod kuce do prodjaja proslo je oko 45 minuta. Marijanu sam rodila tacno u ponoc. Dete ponoci, sto bi rekao Ruzdi.















Dr M Dr M 08:55 03.10.2008

Re: Uput

cim su me turili na sto, posle par minuta, sam se porodila:)


Moja svastika je u njihov lift usla kao trudnica a izasla, dva sprata iznad, kao MAMA.
Posle slicne epizode na salteru.
vishnja92 vishnja92 09:36 03.10.2008

Re: Uput

evo ti moje iskustvo sa Uputom

ja sam apsolutno i neopozivo zgranuta.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:50 03.10.2008

Re: Uput

Dakle, Vesna, nasmeja me i rasplaka me istovremeno.))
Ne znam šta da ti kažem izuzev jedno veliko HVALA što si ispričala svoju priču.
Nikad neću zaboraviti 57 dinara.)))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:01 03.10.2008

Re: Uput

Dakle, Vesna, nasmeja me i rasplaka me istovremeno.))
Ne znam šta da ti kažem izuzev jedno veliko HVALA što si ispričala svoju priču.
Nikad neću zaboraviti 57 dinara.)))


necu ni ja, majkemi:)
za divno cudo, ja se od tog porodjaja secam samo tog akanja na prijemu, mog straha da se ne porodim na hodniku, straha da mi ne otece sva plodova voda dok ulazim izlazim kod NeumoljiveSestre. i danas ne znam na koji su me sprat odveli, sve je bilo kao munja. E da, secam se i lupanja o vrata klozeta i uputstva "pozuri, da se ne porodis u klozetu".

:)


malasneki malasneki 08:48 03.10.2008

Ginekologija

nije samo problem porodiliste. cela ginekologija nam je OUT!
kad budem imala vise vremena napisacu moje iskustvo
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:51 03.10.2008

Re: Ginekologija

Sneki, kad god budeš imala vremena, čekamo priču!
gagas77 gagas77 09:49 03.10.2008

..dva puta kengur / torbar..

..iskustvo za prepricavanje..
..mislim da sam jedina koju nisu primili u porodiliste sa kontrakcijama na 2 minuta i komplet otvorena..
kaze doktorka "..nemam glavicu jos, ako ste kolima brzo u drugo porodiliste..znate imamo samo dva kreveta prazna..za HITNE slucajeve.."..da primili me u drugo MRESTILISTE..i rekli.." nemoj u liftu molim te"..jedinstveno iskustvo
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:53 03.10.2008

Re: ..dva puta kengur / torbar..

ako ste kolima brzo u drugo porodiliste..znate imamo samo dva kreveta prazna..za HITNE slucajeve.."..


)))
Neko mi je jednom prilikom pričao kako je u nekoje doba (pre bele kuge) i po dve porodilje bilo u jednom krevetu.
Pitam se, šta bi radili da žene odjednom preko noći reše da odrade to pitanje bele kuge?
Jesu li oni spremni za navalu beba i dece?
U koje vrtiće i u koje škole bi išla ta deca?
gagas77 gagas77 09:53 03.10.2008

Re: ..dva puta kengur / torbar..

da, bese to iste te rodne plodne 2004..i prolece diwno..
grad beograd..grdaska bolnica..a ondak neko prljavo sa buba-svabama..cije ime nikako da upamtim..
gagas77 gagas77 09:59 03.10.2008

Re: ..dva puta kengur / torbar..

izgleda da jesu..jer u skolu idemo III razred u tri smene...ali tu imamo i nesto lepo..znate ako u tu skolu idete osam godina, ustedite citavu jednu godinu sedenja u klupi...jer cas nam traje 40 min..a za vrtic tata kengur nasao vezicu i torbicu otvorio..doooobrooo otvorio :))))
NNN NNN 13:19 03.10.2008

Re: ..dva puta kengur / torbar..

imamo samo dva kreveta prazna..za HITNE slucajeve
Znam lika koji je ošao u sportsku radnju i tražio patike br. 47, a oni mu odgovorili:"Nema, mi prodajemo samo velike brojeve!"
zima62 zima62 11:06 03.10.2008

bebe :)

Najtoplija i najiskrenija pohvala i podrska u nastojanju da se i o ovoj temi cuje jasno i glasno. Cestitam na upornosti.
Ja sam vec odavno mama tako da se svih detalja i ne secam dobro - ili sam to svesno potisnula, ali citajuci blog i komentare prozima me i dan danas osecanje straha, nemoci i usamljenosti u tim trenucima.
Prvi porodjaj 1991. drugi 1996. posle duuuuugog premisljanja i vaganja za i protiv.
Najvece ponizenje ikada dozivljeno su ta dva dana . Tretmani "pripreme" za sam cin porodjaja dok trpim bolove i kontrakcije su trenuci kojih se bojim i danas.
Mislim da zbog dozivljenih trauma i dan danas vecina zena u Srbiji svesno odlaze posetu ginekolozima i ne javlja se na redovne kontrole jer svaki odlazak evocira uspomene na nesto sto se zeli zaboraviti na nesto o cemu ni same sebi ne zele nista da kazu.
Imam dve devojke. Tek sada shvatam moju majku koja je plakala kada sam joj javila da krecem u porodiliste i koja mi je rekla da ce sve TO proci i da ce sve biti u redu. Bogu hvala bilo je u redu ali proslo nije.
Zbog mojih devojaka i zbog svih zena koje se odlucuju na porodjaj podrzavam sve gore napisano u prethodnim komentarima, zelim da se SVE promeni i da se zene, trudnice, porodilje tretiraju kao ljudska bica sa svim civilizacijskim tretmanima i paznjom koja im pripada.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:16 03.10.2008

Re: bebe :)

Zimo, ugreja mi srce.
Hvala na podršci.
Ako nećemo mi same za sebe da se izborimo, a ko će?

Pretpostavljam da ti je suviše bolno da sedneš i napišeš obe priče... ali, ja se ipak nadam da ćeš skupiti hrabrosti. Pa, na pp. Polako, kad osetiš potrebu. Nigde ne žurimo.)

Imaće terapeutsko dejstvo, garantujem ti.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:25 03.10.2008

Re: bebe :)

Mislim da zbog dozivljenih trauma i dan danas vecina zena u Srbiji svesno odlaze posetu ginekolozima i ne javlja se na redovne kontrole jer svaki odlazak evocira uspomene na nesto sto se zeli zaboraviti na nesto o cemu ni same sebi ne zele nista da kazu


A za ovo ću da te citiram u raznim prilikama, na raznim mestima.
I često.)
vishnja92 vishnja92 11:25 03.10.2008

Re: bebe :)

Krugolino, sad te nista ne razumem.

hoces na pp, hoces ovde, hoces na sajtu?
gde otkucavaju ti kengurbrojevi? meni se javlja da je na redu 007, al ne znam kako da ga maznem.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:27 03.10.2008

Re: bebe :)

Draga, kad priču napišeš, treba da mi je pošalješ. Hoćeš na pp, hoćeš ovdi javno - biraj.
Sve što stigne na pp ili je ovde javno postavljeno, ja šifriram brojevima i šaljem web-dizajneru da turi na sajt koji je u izradi.

Jel' sad jasnije?

EDIT: kengur brojevi otkucavaju iz Krugolinine glave. Krugolina vodi računa o redosledu pristizanja priča, kako na pp tako i ovde, i hronološki dodeljuje brojeve. Sledeći na redu je 006. U ovome trenutku.)
vishnja92 vishnja92 11:40 03.10.2008

Re: bebe :)

e kuku
da ja pozurim polako, pa cu taman da dignem 007.

poslacu ti na pp. nesto mi se ipak ne mili da detalji budu ovde. bolje na sajtu kome je to tema.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:41 03.10.2008

Re: bebe :)

Dva porođaja - i marneš oma i 006 i 007.
zima62 zima62 11:46 03.10.2008

Re: bebe :)

Sto se citata tice - prenosim ti apsolutno autorsko pravo.
Sto se prica tice moracu da "izbacim" to iz sebe. Mozda ce to biti dobar nacin da svojim devojkama ispricam sve, jer sam ih priznajem do danas ipak drzala u delimicnoj zabludi.
BTW spremamo se na prvi ginekoloski pregled - starija cerka. Uz razgovor zakljucile da bi bilo dobro da primi vakcinu protiv papiloma virusa i time smanjimo eventualne probleme. Hiljadu pitanja u zadnjih par dana tipa kako se to obavlja, a sta ce da mi radi, a jel neprijatno a kakav je to osecaj kad se skines i legnes na taj sto......
Uzimam slobodu da javim kako je proslo.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:56 03.10.2008

Re: bebe :)

Uzimam slobodu da javim kako je proslo.


Obavezno.
A mi držimo fige.
NNN NNN 13:28 03.10.2008

Re: bebe :)

zima62
Najtoplija i najiskrenija pohvala i podrska u nastojanju da se i o ovoj temi cuje jasno i glasno. Cestitam na upornosti.
Ja sam vec odavno mama tako da se svih detalja i ne secam dobro - ili sam to svesno potisnula, ali citajuci blog i komentare prozima me i dan danas osecanje straha, nemoci i usamljenosti u tim trenucima.
Prvi porodjaj 1991. drugi 1996. posle duuuuugog premisljanja i vaganja za i protiv.
Najvece ponizenje ikada dozivljeno su ta dva dana . Tretmani "pripreme" za sam cin porodjaja dok trpim bolove i kontrakcije su trenuci kojih se bojim i danas.
Mislim da zbog dozivljenih trauma i dan danas vecina zena u Srbiji svesno odlaze posetu ginekolozima i ne javlja se na redovne kontrole jer svaki odlazak evocira uspomene na nesto sto se zeli zaboraviti na nesto o cemu ni same sebi ne zele nista da kazu.
Imam dve devojke. Tek sada shvatam moju majku koja je plakala kada sam joj javila da krecem u porodiliste i koja mi je rekla da ce sve TO proci i da ce sve biti u redu. Bogu hvala bilo je u redu ali proslo nije.
Zbog mojih devojaka i zbog svih zena koje se odlucuju na porodjaj podrzavam sve gore napisano u prethodnim komentarima, zelim da se SVE promeni i da se zene, trudnice, porodilje tretiraju kao ljudska bica sa svim civilizacijskim tretmanima i paznjom koja im pripada.
KADA BIH OVO MOGAO VIŠE PUTA DA PREPORUČIM!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:07 03.10.2008

Pregled obican

Pe nekoliko meseci, razbolim se ja ko stoka, mislim grip. ali, temperatura ne silazi, bas mu ga daje, ja nikakva, lezim ko prostac. Zove me drug, NacelnikKlinike, urla u tel @#$%% sto se ne javljam. Kazem, prikoci, umirem bre, koje javljanje, si normalan. Sta ti je, kazem, grip, evo 10 dana 39 temp. Kaze, ti si nenormalna zena, to nije grip, to je neka upala, jel cesto piskis jel te pecka? Kazem, nemam pojma, ne pecka me nish, pusti me da riknjavam bre, natenane. Kaze, ne zezaj se, dodji na Kliniku, da vidimo, ali odmah, trpaj se u taxi.

Ja odgmizem do taxija, dodjem na Kliniku i PreVeze, mrka lica pustim da sa mnom rade sta 'oce. Nacelnikova Drugarica me turi na ultra zvuk, pregledaju mi sve do u sitna crva, i bubrege i jetru, stomak ceo, nema nish, samo ja crkavam. Kaze Nacelnik, ajde molim te, ovo smo iskljucili, idi kod Ginekologa svoga, da i to vidimo, pa odma donesi friske rezultate.

I ja tako odem kod Ginekologa. Kunjam na stolici, citam reklamne papirice, bokte, al se to promenilo od mog zadnjeg dolaska. Te javljaju telefonom, te papanikolau te trt mrt.

I nekako se dokopam reda i udjem kod PrenasminkaneDoktorke. Ona me pogleda mrko, ono, malo digla glavu s artija i trep trep na mene, i ja tu ukapiram da mi sledi nevidjeni blam, jerbo nisam bila zilion godina.

I krenem da petljam, te roka me nesto, a la grip, ali nije, na sta ona popizdi i kaze kako vas nije sramota da mi dolazite bolasni, ocete da me zarazite.

Kazem, necu mame mi, al mi rekli da moram da dodjem, ne bih ja, jok, ni u bunilu.

Pita kad ste zadnji put bili kod ginekologa?

Ja promrsim, pre 10 godina, a lazem, neopevano, nisam bila 20.

znam ja da je to seljacki, al nisam imala nikakvih tegoba i sta sad:)

Tu se ona zgrane i frkne nesto i vise sa mnom nije ni zucnula.

samo Lezite, Stavite Papir (to pod dupe, moja primedba), Ustanite.

Ko Pitija, bokte.

I tako... odradim ja to, al po rezultat nisam dosla. Ono, jes rekli da zovu telefonom, ali mene niko nije zvao. A da se ponovo suocim sa TrepDoktorkom, od tri reci, ni slucajno, suvise sam bila bez energije za to.

Odem lepo kuci i ubijem se antibioticima. I sve prodje, ko rukom...:)

Sedim posle, s drugaricom, Pravom Doktorkom Sa Srcetom i pricam joj.

Kaze, pa stvarno si stoka, kako bre 20 godina da ne odes kod ginekologa!? Si luda bre?

A kad si ti zadnji put bila, pitam Doktorku sa srcem, aj priznaj, i ne lazi, ko ja!

Ona uzdahne i kaze... pa... pre .... 15 godina:)

Seljanko, rekoh joj:)

Krugolina Borup Krugolina Borup 12:15 03.10.2008

Re: Pregled obican

))))))))))))))))))))
Ja ne bila 2 godine, i već se pola godine tresem i jedem kako sam seljanka neopevana i uopšte ne vodim računa o svome zdravlju, a mamograf, a k... palci...
Sad pročitam ovo, i lakše mi.))

A ne valja, Vesna, ne valja.
Evo sad će obe dottori s bloga da nas kritikuju.
I treba da nas kritikuju.
U pravu su.

Kako kaže Tomica, šta ono beše magična reč: PREVENCIJA!
lidiaz lidiaz 13:22 03.10.2008

Re: Pregled obican

E stvarno cudo sto ne ides. Jedan od mojih prvih odlazaka kod Specijaliste, neiskusno krenem u pantalonama, srecom u duzem dzemperu. U GAK-u. Specijalista ima ordinaciju u glavnom hodniku, onom cim se udje u bolnicu. Pozovu mene, ja udjem. Unutra dve prostorije, u ovoj prvoj sestra za stolom, mali paavan i nekoliko zena u redu ispred druge sobe. U drugoj sobi Specijalista. Kaze meni sestra da idem da se skinem od pola nadole. "Kako bre da stojim ovde bez gaca?" "Pa nema lekarka vremena da ceka da se skines." To skidanje valjda traje beskonacno dugo. Iskisnije me gledaju sazaljivo i kaze da je trebalo da obucem suknju. Usred Bg zime A i nemam Suknje Za Ginekoloski Pregled.
Stojim ja tako u redu, treca ili cetvrta (provela sam sigurno vise od pola sata tako, trebalo mi je 1 minut da se skinem) i vucem onaj dzemper, srecna sto je zima i sto je moj dzemper do pola butina.
Kako recepcioneri nisu postojali narod ko narod upada u ordinacije redom da trazi informacije. Sestra vice na njih i izbacuje ih, ali nije nimalo prijatno.

Drugo iskustvo je sa ultrazvuka. Rekli mi da popijem 2 litra vode i ja ujutro popila uredno 8 casa. Al' ne lezi vraze, voda dugo putuje kroz moj organizam, i kazu mi da se vratim oko podne (prvi termin bio u osam ujutro). Iako stanujem blizu, mene mrzelo da idem kuci, uzmem litar soka, popijem i krene da se nalivam vodom da me opet ne vrate. Oko 11 ja vec i vise nego spremna, ali lekar je "na spratu". Ja molim onu sestru, kazem puci cu. Stize lekar sa studentima i kazu mi da moram da cekam jos malo. Koje bre malo, ne mogu da stojim, ne mogu da sedim. Pita me doktor da napravimo dil, da me on odma na ultrazvuk, ali da posle na meni demonstrira studentima pregled, i da oni isto pregledaju. Naravno da sam pristala. Ma kraju price, studenti su bili daleko nezniji od doktora.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:33 03.10.2008

tjah

pa znam ja da treba i cerki to pricam, al na sebi ne primenjujem, covek ima tendenciju da zaobilazi mesta koja su neprijatna, dugocekajuca, frustrirajuca, mislim, nisam sadomazo da idem na kontrolu, prosto, nemam zivac za to:)
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:37 03.10.2008

Re: tjah

Ja idem privatno, tako da ne mogu da se izgovaram na dugočekajuće prenašminkano spidigonzales-pregled maltretiranje.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:20 03.10.2008

Re: tjah

vish, to je dobra ideja, nisam se ni setila, mada nemam Kengura, sama sam s mladuncima pa se ne razbijam od love, hebiga. 'ocu kazem, tanka sam, permanentno, za privatnjake
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:04 03.10.2008

Re: tjah

Pa, šta čekaš, traži Kengura!!
ivan_dzo ivan_dzo 13:07 03.10.2008

porodjaj iz ugla Kengura

Nadam se da mi necete zameriti sto iz ugla Kengura postujem pricu o nasem porodjaju. Naime svo vreme porodjaja sam bio prisutan i imao sam prilicno dobar pregled desavanja. Tako da sam bar malo "kompetentan":)

1. Koje godine ste se porodili? 2008

2. U kom gradu i porodilištu? London, Royal Chelsea & Westminster hospital (bolnice nije samo porodiliste, vec se obaljaju sve vrste lecenja i zahvata)

3. Da li ste u porodilištu doživeli bilo kakve neprijatnosti? Kakve? Da li vas je neko vređao i ponižavao? Kako?
Nikakve neprijatnosti nije bilo, svi su bili veoma ljubazni i od pomoci. Zelim da naglasim da u toj bolnici nismo ranije nikog sreli od lekara i babica koji su ucestvovali u porodjaju. Jednostavno to je bila ekipa koja je u tom trenutku bila dezurna. A posto je porodjaj trajao duze, ekipa koja nas je sacekala je otisla kuci a preuzela nas je sledeca smena.
Te ljude nikad nisam video ranije a vodili su racuna o zeni (i bebi) kao da se poznajemo godinama.

4. Kako su vas oslovljavali u porodilištu? Imenom i prezimenom, ili nekim nadimcima? Kojim? Moju zenu su zvali po prezimenu, a mene samo "sir" dok sam ih smarao sa bezbroj pitanja i zahteva (a kada ce epidural, a koliko ce jos da traje?...itd)

5. Da li je bilo problema sa smeštajem ili opremom? Kakvih? Prvo smo primljeni u pripremnu sobu sa jos 5 porodilja koje su tu cekale da se otvore dovoljno i idu na porodjaj. Krevet i sve ostalo je bilo super, ali to mojoj zeni nista nije znacilo jer se previjala od bolova i kukala kad ce vec jednom taj epidural. Kada se konaco dovoljno otvorila, premestili su nas u zasebnu sobu u kojoj bi trebalo da se porodimo. (to je bilo oko 18h a stigli smo u bolnicu oko podne). U toj sobu je usla anesteziolog i postavila epidural a babice je postavila neki pojas aparatom koji je pratio kontrakcije i bebine otkucaje srca. Zena se proporodila i hvalila na sav glas "onog sto je smislio epidural". Svi aparati oko nas su radili, cak i maska sa gasom "za smejanje" koju sam par puta i ja koristio da se smirim.

6. Kada ste, nakon porođaja, prvi put videli svoje dete? Koliko ste ga često viđali? Da li ste mogli da ga vidite kad god želite?
Posto beba nije htela da izadje prirodnim putem, babica je oko 2 ujutro pozvala lekara da pregleda moju zenu. On je kratko pregledao rad srca bebe i kontrakcije i pozvao glavnog doktora da ga konsultuje. Usao je crvenokosi Britanac, koji mi se prvo ucinio da ima 16 godina, predstavio se i rekao da zeli da pregleda zenu jos jednom pre nego sto preuzmu daljne korake i pitao nas da li se slazemo. Naravno da se slazemo doktore samo da se porodimo vec jednom! Pregledao je zenu i pokusao da napipa glavicu bebe. Kad je zavrsio rekao nam je da beba digla glavu, i da nije u idealnom polozaju te predlaze da je porode vaakumom, ako to ne uspe onda forcepsom (kao kljesta koja izvlace bebu) a ako i to ne uspe onda idemo na carski rez. Da li se oboje slazemo ? Moja zena je klimnula glavom a ja sam samo uspeo da kazem "of course". Sto bre mene pitaju, ja sam samo jedan obican masinki inzenjer...
Zenu su izgurali u operacionu salu a mene obukli kao Dr-a i rekli mi da ponesem bebine stvari koje ce da obuce. Koje sad stvari da ponesem? Puna torba stvari a nema zene da mi kaze sta da ponesem. Uzeo sam 2 benkice i 2 pamucne pelene, za svaki slucaj.
U operacionoj sali sam seo pored zeninog uzglavlja a oko nas 2 anesteziologa, 3 lekara, 2 babice i jos neki u mantilima koji su bili sa strane. Otkinuo sam od straha jer vidim da je ozbiljno, a moja zena hvala bogu nista ne oseca ispod pupka i ne vidi to ludilo oko nje. Pitam kako je a ona kaze OK. Bio sam manji od makovog zrna...
Bebu su uspeli da "izvuku" forcepsom 25min posto smo usli u salu. Babica je pruzela i pokazala zeni koja je plakala od srece. Onda je bebi obrisala lice, izmerila je i rekla mi da joj dam odecu. Zbunjeno za joj pruzio hrpu stvari koju sam poneo, ona je uzela benkicu, obukla bebu u nju i dala bebi meni da je drzim. Odlepio sam u trenutku od emocija i straha.. Drzao sam bebu tako da je i zena vidi dok su je usivali, a kad je to zavrseno onda su bebu stavili majci na grudi i odveli nas u postporodjajnu sobu. Od tada se nisu mama i beba razdvajali, osim kad je mala zelela da spava pa je mama spusti u krevetac koji stoji pored maminog. Porodja se bio u subotu rano ujutro, u nedelju popodne smo bili kuci.

8. Da li ste ikada posumnjali u stručnost lekara i lekarskog osoblja? Kada i zašto? Ni u jednom trenutku.

9. Da li ste ikada posumnjali u opravdanost nekih protokola i pravila u porodilištu? Kojih? Zašto? Kako biste ih vi promenili? Pa samo ne znam sto smo cekali toliko dugo da odemo u operacionu salu. Mogli su to valjda i pre da urade, ali ovde u UK i dalje propagiraju prirodan porodjaj bez ikakvih pomagala. U nasem slucaju je to bilo nemoguce..

10. Da li ste nekoga morali potplatiti? Ako jeste, koga (zanimanje, ne ime)? Za šta? Koliko?
Ne, i verujem da bi me izbacili iz bolnice da sam pokusao.

11. Imate li bilo kakvih drugih zapažanja ili komentara koji gornjim pitanjima nisu obuhvaćeni, a smatrate ih važnim?
Prisustvo partnera porodjau je vise nego preporucljivo, to sto bebu uzmu od majke nakon porodjaja je surovo. Bebi je potrebno da oseti majcinu bliskost od prvog trenutka.

Ocene: svima bio dao 10, a posebo mojoj zeni:)
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:13 03.10.2008

Re: porodjaj iz ugla Kengura

Ivane, naravno da i tate mogu da učestvuju!
Kengur 006.

Hvala za priču. Treba nam, poređenja radi, što više priči iz inostranstva, naročito zbog bolničkih protokola.
Jel' može jedno potpitanje?
Da li si morao da najaviš unapred svoje prisustvo na porođaju, i samim tim bio upućen da uradiš bris grla i nosa, kao i koprokulturu (valjda sam sad napisala kako treba!) ? U stvari, da li si morao bilo kakve analize unapred da radiš, da bi te pustili da prisustvuješ porođaju?
vishnja92 vishnja92 13:22 03.10.2008

Re: porodjaj iz ugla Kengura

Nadam se da mi necete zameriti sto iz ugla Kengura postujem pricu o nasem porodjaju

ode mi covek u vip listu. rasplakao me nacisto :))
4krofnica 4krofnica 13:47 03.10.2008

Re: porodjaj iz ugla Kengura

MOGUCE JE!
jedan normalan kengur.
ivan_dzo ivan_dzo 14:25 03.10.2008

Re: porodjaj iz ugla Kengura

Nisam morao da se najavim nista niti da sam morao da dajem "kulturu" bilo kakve vrste.
Jednostavo kada su poceli trudovi, svi smo se ukrcali u kola (buduca mama, Kengur i buduci baba i deda koji su bili kod nas u poseti). Kad smo stigli u bolnicu na ulazu u porodiliste su pitali za mene da li je ovo Vas partner. Zena je potvrdila i pustili su me unutra da budem sa njom svo vreme, a baba i deda su morali na autobus i kuci bez nas.
Cak i za operacionu salu su mi dali samo odecu koju sam morao da nosim i kapicu.
Jedino su mi rekli u slucaju carskog, onda ide totalna anestezija i u tom slucaju cu morati da napustim hirursku salu.
Ovde u stvari je jako pozeljno da neko bude uz porodilju (najcesce partner, ali moze i neko drugi ako partner ne moze iz bilo kog razloga)
NNN NNN 18:35 03.10.2008

Re: porodjaj iz ugla Kengura

Royal Chelsea & Westminster hospital
Zvuči ko neka "socijala" :)
ssvetlana92 ssvetlana92 18:58 03.10.2008

Re: porodjaj iz ugla Kengura

vishnja92
Nadam se da mi necete zameriti sto iz ugla Kengura postujem pricu o nasem porodjaju

ode mi covek u vip listu. rasplakao me nacisto :))

Haha, a ja pomislila kako su mi živci popustili, pa cmizdrm! :)
j.bre j.bre 19:17 03.10.2008

Re: porodjaj iz ugla Kengura

ivan_dzo
Puna torba stvari a nema zene da mi kaze sta da ponesem. Uzeo sam 2 benkice i 2 pamucne pelene, za svaki slucaj.
...
Onda je bebi obrisala lice, izmerila je i rekla mi da joj dam odecu. Zbunjeno za joj pruzio hrpu stvari koju sam poneo, ona je uzela benkicu, obukla bebu u nju i dala bebi meni da je drzim. Odlepio sam u trenutku od emocija i straha.. Drzao sam bebu tako da je i zena vidi dok su je usivali, a kad je to zavrseno onda su bebu stavili majci na grudi i odveli nas u postporodjajnu sobu. Od tada se nisu mama i beba razdvajali


Suza suzu stize :)

ivan_dzo
Ocene: svima bio dao 10, a posebo mojoj zeni:)


A ja 10 dajem tebi!
ivan_dzo ivan_dzo 20:49 03.10.2008

Re: porodjaj iz ugla Kengura

NNN
Royal Chelsea & Westminster hospitalZvuči ko neka "socijala" :)


Ma samo tako zvuci, u stvari mislim da sve drzavne bonice u UK pocinu sa Royal, nesto kao i sto se svi ratni brodvi zovu HMS (Hers Majesty Ship) pa onda ime.
A bolnicu ne mozes da biras vec te rasporede po adresi na kojoj stanujes.

Hvala svima koji su poslali tako pozitivne komentare na moj post.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:59 03.10.2008

Re: porodjaj iz ugla Kengura

Ma, njima je sve, bre, royal, svaki drugi hotel royal, a kad uđeš unutra, ono rupa neviđena.
cassiopeia cassiopeia 13:22 03.10.2008

Krugolina,

Hvala na svemu što činiš za buduće Kengurice. Nemam jos iskustvo torbarenja al' čim nađem Kengura kome ću pokloniti jednog ili više Kengurića (nadam se više, al kako vreme leti daj bože da bude i jedan ili jedna, ne biram) eto mene da napišem koju o svom iskustvu. Raduje me činjenica da postoji nada da će se nešto popraviti kao rezultat tvojih napora.
Tebi želim još Kengurića:)

Pozdrav,
Tanja
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:03 03.10.2008

Re: Krugolina,

Hvala tebi, Tanja, na lepim rečima.
I da što pre nađeš Kengura i baciš se na posao pravljenja Kengurića!!
cassiopeia cassiopeia 18:05 03.10.2008

Re: Krugolina,

Hvala tebi:)

Nego sedim, čitam komentare i priče i razmišljam šta još učiniti da se stvari poboljšaju. Meni se čini da je jedna od najvažnijih stvari dostupnost informacija. Vezano i za pripremu za trudnoću, samu trudnoću i porođaj. A bogami i sve ono što nas čeka kad taj deo preguramo. Nadam se da će na tom sajtu koji praviš biti mesta i za tako nešto.

A odoh bogami i Kengura da potražim
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:09 03.10.2008

Re: Krugolina,

Nego sedim, čitam komentare i priče i razmišljam šta još učiniti da se stvari poboljšaju. Meni se čini da je jedna od najvažnijih stvari dostupnost informacija. Vezano i za pripremu za trudnoću, samu trudnoću i porođaj. A bogami i sve ono što nas čeka kad taj deo preguramo. Nadam se da će na tom sajtu koji praviš biti mesta i za tako nešto.


Ima tih informacija svud po netu, a ima i knjiga, lepih, prevedenih, objavljenih - i ko hoće, može to da nađe. NIje to problem.

Problem je što mi ne znamo šta nas u porodilištu čeka.
Nigde ne postoji na vebsajtu bilo kog porodilišta objašnjenje kakvi su bolnički protokoli, na primer.
A taj "bolnički protokol" se stalno poteže kao objašnjenje i opravdanje za sve što ti se u porodilištu dešava, a čini ti se nenormalnim.
Ono što bih ja volela jeste da se dočepam "bolničkih protokola" svih porodilišta u Srbiji, pa sve da ih turim na vebsajt.
Eto.

EDIT: problem je, naravno, i što u knjigama i po vebsajtovima piše jedno, a onda odeš u porodilište i "bolnički protokol" diktira sasvim drugo. Svaka knjiga će da ti kaže da dete treba odmah da bude pored majke i da se podoji što pre. Onda ćeš da odeš u bolnicu i nakon carskog reza završiš na intenzivnoj gde "protokol bolnice" ne dozvoljava unošenje beba. I nećeš ni videti ni podojiti svoje dete tri dana. To je problem.
cassiopeia cassiopeia 18:19 03.10.2008

Re: Krugolina,

Pa hajde onda da se udružimo i izvučemo na svetlo dana te famozne "bolničke protokole". Evo i peticiju ću potpisati odmah ovde. Jeza me hvata od pomisli da mi dete ne daju zbog glupih pravila.
Definitvno su ta porodilišta problem.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:24 03.10.2008

Re: Krugolina,

Pa hajde onda da se udružimo i izvučemo na svetlo dana te famozne "bolničke protokole".


Pa, sestro, nedostatak informacija vezano za način na koji porodilišta funkcionišu je takav da ti ja pojma nemam ni od koga bi mi te protokole trebali da tražimo, dal' od ministarstva, dal' od svake pojedinačne bolnice, ko to propisuje, je li u domenu javnih informacija... pojma nemam.

A po normalnim državama, to sve objavljeno na internetu, na vebsajtovima bolnica.
cassiopeia cassiopeia 18:36 03.10.2008

Re: Krugolina,

Krugolina Borup
[quote

Pa, sestro, nedostatak informacija vezano za način na koji porodilišta funkcionišu je takav da ti ja pojma nemam ni od koga bi mi te protokole trebali da tražimo, dal' od ministarstva, dal' od svake pojedinačne bolnice, ko to propisuje, je li u domenu javnih informacija... pojma nemam.



Pa možda neko od lekara ko se ovde javlja sa komentarima može da nam kaže ima li šanse da se do toga dođe i da bude javno dostupno.

Sad mi je palo na pamet da te pitam da nisi slučajno slala mail povereniku za informacije od javnog značaja, Rodoljubu Šabiću. Možda može da pomogne u ovom slučaju.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:00 03.10.2008

Re: Krugolina,

Sad mi je palo na pamet da te pitam da nisi slučajno slala mail povereniku za informacije od javnog značaja, Rodoljubu Šabiću. Možda može da pomogne u ovom slučaju.


Viš, to ti je odlična ideja, na pamet mi ne bi palo!
On bi, valjda, trebalo da zna odakle se ti bolnički protokoli mogu dobiti, ako se uopšte mogu dobiti...
cassiopeia cassiopeia 19:03 03.10.2008

Re: Krugolina,

Krugolina Borup
Sad mi je palo na pamet da te pitam da nisi slučajno slala mail povereniku za informacije od javnog značaja, Rodoljubu Šabiću. Možda može da pomogne u ovom slučaju.


Viš, to ti je odlična ideja, na pamet mi ne bi palo!
On bi, valjda, trebalo da zna odakle se ti bolnički protokoli mogu dobiti, ako se uopšte mogu dobiti...


Ako ništa bar zna od koga tu informaciju može da traži. Javi ako odgovori.
Saznam li nešto ili se setim eto mene kod tebe opet.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:09 03.10.2008

Re: Krugolina,

Upravo sam mu poslala email.
Valjda nece ko Milosavljevic, da mi ne odgovori!
Ali, petak je, ne nadam se ničemu do ponedeljka.
cassiopeia cassiopeia 19:14 03.10.2008

Re: Krugolina,

Čestitam na brzini i upornosti:)
Odgovoriće sigurno videćeš.
tom tom 14:31 03.10.2008

moje iskustvo

Kad se moja supruga poradjala, doktorka kaže, "dodjite tog i tog datuma da vas porodim". Mi dodjemo, šibnu inekciju za indukovanje porodjaja, i tako smo čekali jedno pet šest sati. Onda, priča mi supruga, dodje neki doktor i kaže ovoj našoj, "ma ova žene se neće danas poroditi". I mi odemo kući, pa se porodimo tek za dve nedelje.......
Dal je ovo normalno? Molim stručnjake za mišljenje.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:38 03.10.2008

Re: moje iskustvo

Tome, ja nisam stručnjak, pa ne znam šta da ti odgovorim, stvarno.
Valjda će neki od dottora što ih po blogu imamo da svrne, pa da kaže koju.
Nema ih nešto danas.
Ali, doći će...
aquariusoptimist aquariusoptimist 16:31 03.10.2008

Samo moje misljenje

Najlepse molim da pre nego sto skocite da mi izvadite oci zbog ovoga sto cu da napisem, pokusate da uocite moj point.
Ja sam izricito protiv davanja-primanja mita i korupcije. Na nekom blogu ubih se objasnjavajuci zasto je korupcija rak rana srpske privrede. Takodje, zivim u zemlji gde je placanje mita doktorima unheard of , bar za mene.
Ali , moj stav po pitanju davanja mita doktorima u porodilistu je sledeci:
Doktora, babica, sestara...ima koliko hoces. I nije ih briga ni za tebe ni za bebu, vi ste za nih samo jedni u nizu.
Tvoj zivot i zivot tvoje bebe su jedni jedini i najvazniji na svetu.
Ako potplacivanje (koliko god da imam lose misljenje o tome) pomaze da se ima dobar porodjaj i tretman u porodilistu, ja sam za to da se plati.
Duboko verujem da su uzroci korupcije sistemski, a da zena na porodjaju nije u prilici da se bori sa korupcijom i kriminalom. Porodjaj nije vreme za to.
Protiv korupcije treba da se bori na nekom drugom mestu, a to nije porodiliste.
Dakle, ako je to njihova cena, plati, imaces bolje uslove u porodilistu, iz porodjaja cete i ti i beba bolje da izdjete, a protiv mita se bori na nekom drugom mestu i po mogucnosti pre porodjaja.
Apsolutno je odvratno sta srpski doktori rade: ucenjuju trudnu zenu i bebu da im plate da im pruzili doktorsku pomoc za sta su vec placeni (pa sta ako su im male plate, svima su male plate).
Situacija je takva kakva je: ucena sa jedne strane a tvoj i bebin zivot i zdravlje sa druge. Porodiliste nije mesto u Srbiji da se bori protiv mita.
Molim da imate u vidu da je ovo samo moje misljenje, moguce je da sam potpuno u krivu.
Pokusavam da racionalizujem celu stvar.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:59 03.10.2008

Re: Samo moje misljenje

Duboko verujem da su uzroci korupcije sistemski, a da zena na porodjaju nije u prilici da se bori sa korupcijom i kriminalom. Porodjaj nije vreme za to.
Protiv korupcije treba da se bori na nekom drugom mestu, a to nije porodiliste.


Apsolutno sumirana srž.
Žena pred, za vreme i posle porođaja ima mnogo važnijih briga i posla nego da se maja s policijom.
Ali - to ne znači da na korupciju u porodilištima treba zažmuriti.
To samo znači da je na MInistarstvu zdravlja da osmisli nekakav plan kako tome da stane na put.
A potom i da ga dosledno sprovede.
Pa, ako treba svaku trudnicu po dva policajca da prate u porodilište - nek je prate, brate!
j.bre j.bre 17:33 03.10.2008

Re: Samo moje misljenje

aquariusoptimist
Najlepse molim da pre nego sto skocite da mi izvadite oci zbog ovoga sto cu da napisem, pokusate da uocite moj point.


Eh... Kamo srece da sam te imala za prijatelja 2005.

Sada se jedem sto sam dozvolila da mi princip pobedi zdrav razum.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana