Rodjendan Lige socijaldemokrata Vojvodine - LSV

Branislav Kovačević Cole RSS / 16.07.2007. u 13:09


LSV
LSV

Sinoć je obeležena 17-to godišnjica Lige socijaldemokrata Vojvodine. Bila je to prilika da se sretnu mnogi stari članovi, osnivači stranke, njihovi prijatelji, stranački - koalicioni prvaci, bivši lideri DOS.a, gosti....! Bilo je, kako je to uobičajeno, telegrama – čestitki sa teritorije cele bivše Yuge, bilo je raznih pri-sećanja, naravno i švedskog stola sa raznim djakonijama.....

Reklo bi se ugodna noć, sa prijateljima...

Ipak iza tih 17 godina postojanja, trajanja i opstajanja Lige, stoji daleko više od svečarskog obeležavanja, a nije sinoć bilo prigode da se o tome progovori, pa eto Bloga o njima-nama!

Liga socijaldemokrata je jedna od retkih, a svakako prva partija, osnovana izvan beogradskih centrala. Nije nastala kao frakcija, ili krilo neke od postojećih partija, već je osnovana sa vrlo jasnim programom, povratka osnovnih vrednosti autonomije Vojvodine i prava njenih gradjana da sa-znaju „Di su njihovi novci ...?“. Tih 90-tih godina sada već prošloga veka, režim Slobodana Miloševića i njegovih satrapa, ne samo da je uzimao (otimao, krao, švercovao, ucenjivao.....) već je i trošio onako kako se njemu činilo da treba u državne i privatne svrhe...Podsetimo se samo piramidalne štednje, raznih „Dafiment „ i „Yugoskandik“ banaka....kao i svega drugog. Daleko bi nas odvelo nabrajanje. Nisu ni sami Vojvodjani bili nevini u svemu tome...Setimo se Kertesa, Zelenovića, Radomana Božovića (hoće li njega neko nekad spomenuti?), Milorada Vučelića....pa sve do nevinog (?) Brane Crnčevića...Sve vojvodjanski kadar!!! Ipak prva, a jedno vreme i jedina partija koja je izašla, sa možda najboljim političkim i socijalnim (a marketinški svakako ubedljivim) sloganom bila je LSV !

„ TAČKU NA PLJAĆKU !“

Drugi važan deo njihovog partijskog programa, svakako je bila antiratna politika, politika koja se vrlo precizno profilisala, a posebno u delu koji se tiče ljudskih i gradjanskih prava. Pravo na različitost, što je za samu Vojvodinu bilo daleko razumljivije, prihvatljivije i neophodnije, u odnosu na ostatak Srbije, koji nije osećao taj „manjinski“ problem...

Njihov stav (LSV-a) prema zločinima, pa samim tim i zločincima, prema saradnji sa Haškim tribunalom, prema lustraciji.....morao bi da bude konesuzualno prihvaćen od svih onih partija koje preferiraju da su pro-evropske, moderne!

LSV je prošla kroz svojih 17 godina postojanja vodjena i navodjena svojim harizmatičnim, vrcavim, duhovitim, ponekad neshvaćenim, ponekad namerno loše tumačenim, ali svakako posebnim, predsednikom Nenadom Čankom.

Ekonomista po obrazovanju, muzičar u slobodnom vremenu, stručnjak za marketing....

Nenad Čanak nikoga nije ostavljao ravnodušnim, ni svoje prijatelje, a još manje neprijatelje. Njega ili mrze ili vole, ili mu zavide, ili mu se dive, ili ga osporavaju ili ....

Sve je kod njega izmedju dva ILI.

On je vodio stranku snagom svog političkog instikta, često praveći ustupke ili kompromise, vešto bartajući činjenicama ali i mitovima, a sve sa ciljem očuvanja autentičnog vojvodjanskog, političkog, mišljenja. Beogradske stranke, lideri tih stranaka-preciznije, svi od reda, pokušavali su, pa i dalje pokušavaju, da ga odmaknu od vlasti i veoma jakog (doduše nevelikog, ali bitnog) biračkog jezgra u koji su se ušančili on i LSV . Posebno su to radili u intermecu izmedju dva izborna ciklusa, republičkog, pokrajinskog ili lokalnog, svejedno. Za razliku od mnogih drugih vojvodjanskih stranaka, koje su u medjuvremenu nastale na talasu autonomije Vojvodine, a koje su kako nastale, tako i nestale, LSV, od 2000-te godine u različitim varijantama, opstaje na vlasti i ne samo da opstaje, nego i sprovodi deo po deo svog programa. Ne ide to tako brzo, onako kako bi Ligaši hteli, ali ide....Povratili su deo autonomije, povratili su svoje mesto, mesto Vojvodjana u Pokrajinskom parlamentu, gde se, za sada, govori na šest službenih jezika....povratili su deo svega onoga što jeste njihovo pravo na specifičnost. Nisu naravno puno toga još uradili, te je tako još uvek moguće da se Velja Ilić, kao resorni ministar i dalje šepuri sa „tajnim“ koncesijama oko auto puta podarenim mimo znanja i volje vojvodjanskih predstavničkih tela, ali nije tu kriva LSV, već Veljini koalicioni partneri.

Moglo bi se nadugačko i naširoko o mnogim aspektima politike koju je vodila LSV, ali ono što se mora priznati svakako je dosledno poštovanje programa u borbi za razvoj demokratije u Srbiji, za njenu decentralizaciju, kao i borbi za ljudska i gradjanska prava. U mnogim širokim ili manjim koalicijama LSV nikada nije odstupala od svojih osnovnih načela. LSV nikada nije stupala u koalicije ili delila vlast sa strankama koje su činile okosnicu režima S:Miloševiča, kao ni sa nacionalističkim partijama. Njoj su uvek bili draži koalicioni partneri, manje ili regionalne partije, ali se nije libila ni sporazuma sa, na jednoj strani vodećom partijom u Srbiji DS-om, ili sa njenom frakcijom, a potom i partijom LDP-om. LSV je po svemu autentična partija, partija dostojna poštovanja jer je uspela da se sačuva i očuva svih ovih godina.

Znam, mnogi će mi staviti primedbe zbog ovog teksta! Znam reći će da sam subjektivan, jer smo Nenad i ja višegodišnji, ne samo politički, prijatelji i sličnomišljenici. Ipak ima nečega u LSV-u , čega nema u drugim partijama – neformalnost, spontanost i srdačnost kada Vas prihvate kao prijatelja.

Uprkos mnogim teškim, ali i lepim danima provedenim sa njima i sa Nenadom, najmanje što mogu da uradim za sve njih je da im posvetim ovaj Blog, jer bez LSV-a i Nenada na političkoj sceni Srbije sve bi bilo drugačije.

Od LSV-a, kao i od Vojvodine očekujem daleko veći učinak u promenama koje nas tek očekuju, a koje će doprineti da se konačno nadjemo u velikoj porodici evropskih država.

Atačmenti



Komentari (140)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:26 16.07.2007

Cestitamo...

...rodjendan i sve najbolje zelje za dalji rad, s tim sto valja staviti i par kritickih primedbi. Prva je da je vreme da se g. Canak (koga inace takodje licno cenim) povuce sa rukovodeceg mesta i "oproba" neka druga posla u stranci, da nekom drugom priliku da bude lider (sto je jedno od najsustinskijih nacela demokratija, svako valja da bude zamenljiv, pa ma koliko dobro radio) i da stice iskustvo, a sam i dalje radi nesmanjenom - a zapravo jos vecom - energijom na modernizaciji naseg drustva. Drugo, mozda bi trebalo da promene ime - vecina njihovih stavova bliza je liberalizmu na umerenoj desnici nego socijaldemokratiji.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:40 16.07.2007

Re: Cestitamo...

Hvala u njihovo ime....Ja se ne bih sam mesao u njihove unutrasnje stvari....tako da to njima prepustam na volju....kako oko izbora starog/novog predsednika, tako i oko svega ostaloga...
poz
BKC
zeka Novi Sad zeka Novi Sad 20:25 16.07.2007

Re: Cestitamo...

Postovani gospodine M.Cirkovicu ,neizmerno vam hvala na "lepim" zeljama i "dobronamernim" sugestijama,medjutim nijedna od njih na vasu zalost nece biti usvojena,bar ne sada. Vi ste naime pozeleli da LSV nestane sa politicke scene na sta verujem niko u toj stranci ne moze i nece pristati. Dozvolili ste sebi da pozicionirate Nenada Canka na neko manje odgovorno mesto jer vam ne odgovara da on i dalje bude predsednik. Postavlja se pitanje zasto? Necu se truditi da proniknem u vase motive jer me to ne zanima, ali metodologija je itekako zanimljiva i tipicna... Svi ostali eufemizmi o energiji samo jos vise ogoljuju vasu jeftinu propagandu. I drugo mozda jos bitnije pozeleli ste ili savetovali da LSV promeni ime jer se je po vasem sudu mnogo bliza liberalnoj desnici nego socijaldemokratiji. Drugim recima pozeleli ste ovoj stranci da u potpunosti ostane bez svog identiteta i da izgradi novi a da u tom procesu nestane. Hvala ali ne hvala.
Sta drugo ocekivati od prosecnog desnicara (liberala) nego da prosipa neodmerene stupidarije ciji je jedini cilj eliminacija bilo kakvog kritickog misljenja.
Jedini nacin da se LSV ne utopi u moru kvaziliberalnih strancica jeste da se vise pomeri u levo,jer Srbiji a pre svega Vojvodini nedostaje istinski levicarska stranka koja ce biti dovoljno kriticna da ne propusti kroz sebe sve katalaksicarske baljezgarije i tranzicione zamke i koja bi se tako profilisana uspesno suprotstavila liberalizmu odnosno (umerenoj desnici). Vi a i ostali propagandisti iz vaseg ideoloskog miljea svesni ste opasnosti po vas koju bi prouzrokovalo pojavljivanje jedne ovako ideoloski profilisane stranke i zato pokusavate da to sperecite svim sredstvima. Vase pisanje na ovom blogu ima samo jedan cilj a to je propagiranje tog nakaradnog ideoloskog diskursa i sprecavanje pojavljivanja bilo kakvog kritickog misljenja. Vase tekstovi se krecu od opravdavanja ovog bolesnog sistema koji ste progasili jedino mogucim a ujedno i najboljim, do antikomunistickog delirijuma u koji povremeno zapadate boreci se protiv (davno umrlih) aveti komunizma koja se pojavljuju jos samo u vasoj pomracenoj svesti.
Ubedjen sam da ce se u Srbiji pre ili kasnije profilisati istinski levicarska stranka koja ni u jednom segmentu nece biti spreman da koketira sa bilo kakvim desnicarskim idejama i da ce to znaciti opadanje vaseg (katalaksicarskog) uticaja i pocetak kraja slobodnotrzisne utopije. Da li ce LSV biti vodeca snaga ili deo takve politicke organizacije videcemo licno voleo bih da bude, ali ono sto vam obecavam jeste da nece prestati da se zalaze za ciljeve koje propagira vec 17 godina ,a posebno nece pristajati da joj umisljeni frustrirani idolozi odredjuju mesto na politickom spektru. Zbog toga postovani gospodine M.Cirkoviicu najljubaznije bih vas zamolio da se nosite u k...c.
S postovanjem
Zeka

PS: Dragi druze Cole hvala na objavljivanju ovog bloga i veliko hvala na lepim recima upucenim sinoc na rodjendanu
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 01:23 17.07.2007

Re: Cestitamo...

U svoj tezine svoje mentalne bolesti, bacate drvlje i kamenje na liberale uz ciju ste pomoc jedino i usli u skupstinu. Mene ne mozete da uvredite, kao sto me ne vredja ni nacisticki olos ciji ste vi samo odraz u ogledalu i na ciji se vokabular ugledate. Stranka koju brane takvi idioti zaista nema ozbiljniju perspektivu.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:26 17.07.2007

Re: Cestitamo...

Postovani,
nema razloga da na takav nacin, ostro, reagujetena necije razmilsjanje ili vidjenje stvari, pa i u vezi LSV/a...Naprosto nije bilo potrebe...ali ne branim, svako ima pravo da se predstavlja na nacin na koji misli da treba....Ja i dalje mislim da je sve sto je rekao M.Cirkovic, pre svega i iznad svega UNUTRASNJA STVAR LSV/A i Nenada Canka...Ni manje , ni vishe....!
Hvala...!
poz
BKC
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:32 17.07.2007

Re: Cestitamo...

Mislim da kao sto "Zeka" nije u pravu jer je reagovao daleko ostrije, nego sto treba, tako ni Vi niste u pravu, sto ste istom merom uzvratili...Ne zelim da brisem ni jedan post (osim onih privatnio uvredljivih, a Zekin i Vas su na samoj ivici toga)
Ko je kome vise pomogao da udje u Parlament, veliko je pitanje, ali je cinjenica da obe strane ne bi usle jedna bez druge!!? Ako je Beograd bio glavno uporiste te Koalicije, a on joj je dao nepunih 60.ooo glasova od oko 210.000, onda se s pravom moze postaviti pitanje ko je "povukao" tu Koaliciju...ali to je stvar onih koji unutar nje o tome odlucuju....Ono sto se frapantno moze, fakticki,. videti to je takodje cinjenica...da je Beograd sa toliko glasova dobio cak 9 poslanika, a svi ostali 6...Ako je to liberalizam....Hm....onda je to verovatno neki poseban oblik centralistickog liberalizma...Znaci brojevi i argumenti govore vise od uvreda.
U svakom slucaju poz.
BKC
zeka Novi Sad zeka Novi Sad 11:56 17.07.2007

Re: Cestitamo...

Oko toga ko je mentalni bolesnik mozemo se sporiti . Moj post je bio upucen kao kritika vasem pisanju ako ste vi umislili da predstavljate citav jedan ideoloski diskurs onda ja ne znam ko ima mentalnih problema. Na ovom blogu predstavljam sebe i pisem onako kao mislim u svoje ime i ne predstavljam partiju. Vi medjutim pretendujete da predstavljate SVE liberale u ovoj dzavi i one koji su u LDP-u i oni koji se samo prepoznaju kao ideoloski liberali ,a pri tome ni ne zivite ovde. Licemerno zar ne?
Nisam zeleo uopste da vas uvredim vec samo da pokazem cime se vi na ovom blogu bavite i u koje svrhe. Lepo je sto se branite ad hominem argumentima jer to samo dokazuje da sam bio u pravu. Ko je kome vise pomogao da udje u skupstinu nije tema ,mada ne sumnjam da biste i u ovom slucaju kad bismo upotrebili argumente i uporedili cifre izgubili ,ali ono sto je potpuni hit i ono sto vi namerno i svesno radite jeste izjednacavanje mene sa nacistima :).Verujem da ce se svi katalaksicari u tome sloziti ali jedno je teorija a drugo je praksa. Praksa je merilo svake teorije a ne obratno i to je ono sto vasnajvise demantuje.. U praksi jedino ko se aktivno i fizicki suprotstavlja tom nacistickom olosu koji vi intenzivno osudjujete iz inostranstva smo mi u Novom Sadu. Zato gari pokrij se usima i cuti jer svi tvoji argumenti na ulici ne vrede nista i ne sumnjam da bi pobegao od istog tog nacistickog olosa kad bi te neko od njih samo popreko pogledao ili bi dosao i kukao meni kako treba da te fizicki zastitim od njih jer ti eto nisi u stanju ili to nije u skladu sa tvojom stupidnom nenasilnom ideologijom (kao sto se desilo pre nekoliko dana u Novom Sadu kad su oni koji zaradjuju stotine hiljada evra propagirajuci bas tu vasu ideologiju dosli kod nas da ih zastitimo jer su ih napali na ulici). Svo to nasilje na ulicama Srbije kojeg se vi gnusate i koje najostrije osudjujete iz sobe jasuci na tastaturi nece nestati samo od sebe ma koliko ga vi verbalno osudjivali. Jedini nacin da to prestane jeste oformiti grupu ljudi organizaciju koja ce se tome aktivno suprotstaviti a ne pisati saopstenja i pretiti preko interneta. Jos jednom podvlacim moje pisanje na ovom blogu upereno je iskljucivo protiv vas i vaseg angazmana na ovom blogu koje ima za svrhu da napada sve ono sto ne spada u vas ideoloski diskurs,a posebno protiv vase preporuke da se LSV utopi u liberalnoj mocvari srpske politicke scene.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:17 18.07.2007

Re: Cestitamo...

Zeka
Jedini nacin da se LSV ne utopi u moru kvaziliberalnih strancica jeste da se vise pomeri u levo,jer Srbiji a pre svega Vojvodini nedostaje istinski levicarska stranka koja ce biti dovoljno kriticna da ne propusti kroz sebe sve katalaksicarske baljezgarije i tranzicione zamke i koja bi se tako profilisana uspesno suprotstavila liberalizmu odnosno (umerenoj desnici).


Zeko ja mesecima vec ovde tvrdim da je sramota za Srbiju sto jedan politicar koji je bio vrlo blizak sa vodjama najtezeg oblika organizovanog kriminala, kao sto je Nenad Canak, nije odavno u "penziji". I moji politicki stavovi su otprilike ono sto bi se moglo okarakterisati kao "centar". Ali sam se ipak ovde javio pre svega da bih se SLOZIO sa vama ... ma koliko to, na prvi pogled, kontradiktorno zvucalo .

Naime i ja mislim da su najvece sanse da neka partija uspe u Srbiji bas na LEVICI. Zato sto tamo nema nikoga. SPS je partija proslosti (i njom opterecena) koja ce uskoro "izumreti" (kao i njeni biraci). A ogroman broj potencijalnih biraca je odrastao i vaspitavan u levicarskom duhu. I ogroman broj njih je sada siromasan. Pa uostalom i u vecini zemalja istocne Evrope su se levicarske partije ponovo vracale na vlast.. Jedino u Srbiji nema nikoga na toj strani ...

pozz

ps. Naravno da vam je besmislica ono "pre svega Vojvodini" ... ako su vam takve ambicije onda morate biti stranka za celu republiku. Kakva vam je to "lokalna" levica ... i naravno da morate da se oslobodite balasta proslosti zvanog "Canak" ... tih levicara sa balastom ima jos mnogo u Srbiji...
Dilan Dog Dilan Dog 13:58 16.07.2007

Pridruzujem se cestitkama,

ali, moram reci da nisam simpatizer LSV-a, mada sam iz Vojvodine.

Meni se npr., ne dopada njegov humoristicki stil i preuvelicavanje pojedinih momenata, dogadjaja i sl. - mada ima smisla za humor.
Secam se npr. da je na konferencijama za stampu, pre par godina, izjavljivao da je Kostunica `ultranacionalista`. Nisam ljubitelj Kostunjce :), ali ipak on nije `ultranacionalista`...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:01 16.07.2007

Re: Pridruzujem se cestitkama,

...Ima smisla za humor...pa na taj nacin i neke istine lakse podnesemo...pa tako i tu koju navodite da je Kostunicas ultranacionalista! To bih mislio i ja, cak i da nemam dodirnih tacaka sa politikom...naprosto mislim da jeste.No Vi imate pravo da mislite suprotno...naravno, ali argumenti su neumoljivi...Ali svejedno vazno je da se vodi civilizovan dijalog cak i kada se ne slazzet.Pozdrav
bkc
sentinel26 sentinel26 14:12 16.07.2007

Prudružujem se čestitkama

LSV čestitam 17-godišnjicu
i nadam se da će sljedeće godine punoletstvo dočekati u nekoj boljoj i srećnijoj Srbiji.
Nemam primjedaba na njihov program. "Di su naši novci" je neobično samo u Srbiji, a u svijetu je normalno pitati vlast kako je potrošila novac koji ste joj povjerili.
Trenutak kada će vlasniku "tajnih koncesija" ići u posjetu i nositi cigarete je sve bliži.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:17 16.07.2007

Re: Prudružujem se čestitkama

Ja se nadam da ce SVI vlasnici "tajnih" koncesija zavrsiti bas tako kakav je i Vas predlog...
poz
bkc
gaus gaus 14:21 16.07.2007

Novi Sad suzama ne veruje...

Ja sam jedan od obrazovanih, mladih i lepih koji su, kao gradska ekipa, rasli i ziveli u Novom Sadu 80-tih i 90-tih, pa cu dati sebi za pravo da kazem sledece:
- Canak nije i, nadam se, nece ni postati sinonim za gradjanski Novi Sad. Jedan klasican kompleksas nikad prihvacen od pravih urbanih novosadskih momaka se okrenuo prigradskoj mracnoj dilerskoj ekipi iz Veternika/Futoga. Onaj ko dobro poznaje nocni zivot Novog Sada zna o cemu pricam - konstantno druzenje i kumstvo sa Opacicem (diler heroina/kokaina, ubica i nasilnik) i Koletom (presao put od vlasnika prodavnice zdrave hrane do muliti-milionera za 5 (pet) godina) ne bih svstao u vrhunska intelektualna dostignuca. Igrom slucaja veoma dobro poznajem bivsu suprugu gosn Canka i pitao bih vas sledece: kako neko moze da pretenduje da upravlja demokratskim promenama a fizicki maltretira sopstvenu suprugu? Naime, g. Cole, pretpostavljam da i sami znate da je ta nesrecna gospodja zavrsila par puta i u bolnici sa ozbilnim povredama. Pa, pitam se, kako covek koji se nije razdvajao od ubice i dilera heroinom (dok ovaj nije zavrsio na robiji) moze biti moralno podoban za bilo sta osim za zivotnu marginu? Quote: "Ekonomista po obrazovanju, muzičar u slobodnom vremenu, stručnjak za marketing..." - kako licemerno zvuci ova vasa recenica, vi ili zaista nemate pojma ko je taj covek ili...

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:29 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Mogao bih da iskoristim svoje pravo da VAs banujem jer iznosite direktne uvrede,,ali, naravno da to ni nenad ne bi dozvolio...pa necu ni ja....Moje poznavanje sa Nenadom, ne znaci i kumstvo...a koliko ja znam nije kum ni sa Opacicem...ali, jednom izneta lazz uvek pretenduje da postane istina...Ipak mislim da gradjani NS/a znaju gde je istina.IZnosenjem delova iz privatnog zivota....u najmanju ruku je neukusno, a posebno kada je lazz u pitanju....pa nekako VAs post lici na jedan od poznatih DB tabloida....Dakle ako nemate nista drugo...onda ste pinudjeni na ovaj nacin komunikacije, sto Vas samim tim eliminise kao ozbiljnog coveka...i sagovornika...
Nenad je dipl ecc., specijalizovao je oblast marketinga....zavrsio je srednju muzicku skolu.....itd.MOZDa i to nije tacno?
BKC
PS>Malo je proslo vreme Milosevicevih agitacija i recnika koji odudara od civilizacijskog, cini mi se!
sentinel26 sentinel26 14:43 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

gaus
Ja sam jedan od obrazovanih, mladih i lepih koji su, kao gradska ekipa, rasli i ziveli u Novom Sadu 80-tih i 90-tih, pa cu dati sebi za pravo da kazem sledece:

- "Ekonomista po obrazovanju, muzičar u slobodnom vremenu, stručnjak za marketing..." - kako licemerno zvuci ova vasa recenica, vi ili zaista nemate pojma ko je taj covek ili...

Nije rodjendan Nenadu Čanku, već LSV, čiji program nijeste ni pročitali jer u vrijeme kada ste se vi informisali o "privatnom" životu Nenadovom, nije bilo "Kurir"-a. Niste valjda otišli iz N.Sada zbog N.Čanka.
Vaš sastav je veoma prigodan za ispod Lipe, sačuvajte ga.
oldtajmer oldtajmer 16:02 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Dobro sada, nije ni Nesa bas idealan u svakom pogledu, kako ga prikazaste. Ima nekih mrvica istine u ovom malicioznom postu, iako ima puno neistine. Ima i on svojih mana kao i pozitivnih strana.

BTW, "Kole", je pretpostavljam Miodrago Kostic, vlasnik MK Komerca? Mislim NS je relativno mala sredina, nije toliko neobicno da se ljudi koji su generacija, i manje vise iz istog kruga, poznaju i druze. Pa i ja poznajem ljude koji su bili u Arkanovim Tigrovima?? Pa sta... isli sa mnom u skolu, i sta sad?

Nego, meni je najjaci utisak ostavio Canak, 91-e godine, nakon sto se vratio sa Slavonskog ratista, gde je bio prinudno mobilisan u dobrovoljacke jedinice (???) u jednom TV Duelu sa Ostojom Sibincicem, tadasnjim recimo predsednikom opstine Hrtkovci, kojega su inace zvali Srpski Terminator, a poznatom po progonu mestana Hrvata. Canak ga je razbio, i to njegovim jezikom. Secam se da sam pomislio, u tom ludilu nacionalne euforije koja je tada vladala maltene u svim krugovima drustva i politike, vlasti i opozicije, ovo je jedan od retkih glasova razuma!

To je moj utisak o njemu i ostace, bez obzira na sve ove price kasnije...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:13 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Postovani,
naravno da se prijatelji gledaju drugacijim ocima, mada sam ja ovde pisao o LSV.u, ali Nenad jeste olicenje te partije...Zaista bi bilo ruzno da ja pricam o njegovim manama,,,,a KO ih nema..ali cemu? Mene u politickom smislu zanima njegov program, koji ocigledno ima, da li ga i kako konsekventno sprovodi, a on ga sprovodi...koliko se to moze u ovakvoj Srbiji....Njegova partija je po mnogo cemu autenticna i sto je vrlo vazno nije stetocinska, a koliko je korisna znaju pre svega Vojvodjani...pa potom i ostali...Sto se tice hrabrosti i suprotstavljanja naci-ludilu, na to ne treba trositi reci...Njegov neuobicajen stil, prepoznatljiv svakako, samo govori o njegovoj kompetemciji i sigurnosti kojom vlada na politickoj sceni Srbije...Ponavljam, daleko od toga da je bezgresan, ali ono sto mu pripisuju pojedini tabloidi, ili licnosti koje rade za odredjene sluzbe, samo govori o tome da nismo rascistili sa Milosevicevim rezimom,....
poz
bkc
m.agrippa m.agrippa 16:27 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Zasto se Nenad Canak toliko zalaze za autonomiju Vojvodine dok je Vojvodina ultra-centralizovana? Kad cemo da poradimo malo na decentralizaciji/regionalizaciji Vojvodine? Ono sto on trazi od Srbije za Vojvodinu - ni u ludilu ne bi ponudio ni Backoj, ni Banatu, ni Sremu; a Vojvodina nije nista drugo do Srem, Banat i Backa (i Baranja - ali poj'o vuk magarca).

I kako se to LSV moze predstavljati kao nekakva vojvodjanska stranka (u smislu da predstavlja "Vojvodjane" kad ima 7 od 120 odbornika u Skupstini?
LSV je galamashka, konzervativna i autisticna stranka koja 18 godina uspesno prodaje zvaku da nije.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:36 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Ne branim da imate takav stav..To je Vase pravo i politcki osecaj...ne moze se decentralizovati Vojvodina, pre nego sto to ucini Srbija....a payljivije procitajte njegove predloge o decentralizaciji.....Vojvodjanska stranka bi bila da nema ni jedno poslanika u Vojvodjanskom parlamentu , a nekmoli sto ima predsednika Parlamenta...kao i u proslom sazivu!
Reci za LSC i Nenada su konzervativci....HM.....da su autisticni....!!! Pa sta bi bili onda DSS i SRS...?
Ali ok....Vase je pravo da tako mislite...pa i da gresite!
poz
BKC
m.agrippa m.agrippa 17:54 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Pa, kako nisu konzervativci kada zele zadrzati komunisticko nasledje i politicki monopol autonomaske "elite"? Najnovije svinjarije (a to bas jesu) oko izbornog zakona u pokrajini tome svedoce. Nije Goran Knezevic (doskorasnji predsednik DS-a za Vojvodinu) dao ostavku bezveze.

Dnevnik, 10.06.2007.:
Knežević, međutim, nije otišao tiho, već je u demisionarskoj besedi žestoko napao politiku koju DS vodi u Vojvodini. „U sferi političkih prioriteta, moja želja je da najvažnije polje delovanja Demokratske stranke u Vojvodini bude politika unapređenja ekonomije, politika privlačenja investicija i podizanja standarda građana, a ne da nam doveka najvažnije pitanje bude ustavni položaj Vojvodine”, poručio je Knežević. Po njemu, DS, kao najuticajnija u pokrajini, „morala je da izađe iz svojevrsnog koalicionog autizma i da pitanja u vezi izbornog sistema, ali i neka druga od najvećeg značaja za Vojvodinu, pokuša da raspravi u najširem krugu političkih činilaca”.

„Ne prihvatam stanovište da nam je stranka Bogoljuba Karića značajniji partner u razgovorima o budućnosti Vojvodine, od, na primer, DSS-a ili G-17 plus, ali i drugih stranaka sa značajnim uporištem među biračima”, naveo je Knežević. On je, takođe, rekao i da ne može da stane iza inicijative za promenu pokrajinskih izbornih pravila, „ako ta pravila u suštinskom smislu nisu i najbolja za Vojvodinu i građansko društvo u njoj, već su prvenstveno u interesu očuvanja vlasti aktuelne koalicije”. Knežević je na kraju demokratama poručio da „ne mogu biti veći katolici od pape, odnosno veći autonomaši od autonomaša”. „Bar trećina Vojvodine prirodno gravitira ka Beogradu pa joj jačanje Pokrajine, a time i Novog Sada kao administrativno-političkog centra, ne ide u prilog. Naša stranka bi, umesto da se takmiči sa regionalnim strankama na polju autonomaštva, trebalo snažnije da se založi za jačanje lokalne samouprave, jer je to u interesu svih građana”, poručio je Knežević sa vanredne izborne skupštine vojvođanskog ogranka Demokratske stranke.


Dakle, ovo je iz usta coveka koji je u svoj grad privukao oko 600 miliona evra direktnih investicija tokom prethodnih godinu i po dana.
gaus gaus 18:25 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Par cinjenica:

1) Mr Canak jeste veoma blizak sa Mr Nenadom Opacicem, naime oni su kucni prijatelji i kumovi. Cinjenica da je Mr Nenad Opacic osudjen na dugogodisnju robiju kao ubica i diler heroina/kokaina me tera da se zapitam kakvi su moralni kvaliteti Mr Canka kao njegove veoma bliske osobe. Cinjenica se politicar druzi sa ubicama i dilerima droge obicno natera ljude, o cijim sudbinama taj politicar odlucuje putem odluka koje donosi, da se zapitaju ko je i kakav je taj covek. Cini mi se da bi u nekoj normalnijoj zemlji to bio prvorazredan skandal - kod nas nije i ja kao clan DB-a moram o tome da pisem na blogu Mr Coleta.
2) Kada se politicar intenzivno druzi i kumuje sa multi-milionerom koji se obogatio na, blago govoreci, veoma sumnjiv nacin, to obicno izazove paznju ljudi cije interese bi trebao takav covek da zastupa. Naime, problem lezi u cinjenici da se taj multi-milioner (koji se inace odaziva na ime Miodrag Kostic, aka Kole) bavi privrednim kriminalom a da se junak ovog bloga, Mr Canak, nalazi u poziciju da mu omoguci da sebi pribavi protiv-pravnu korist. Cini mi se da bi u nekoj normalnijoj zemlji to bio prvorazredan skandal - kod nas nije i ja kao clan DB-a moram o tome da pisem na blogu Mr Coleta.
3) Kao javna licnost koja se bavi politikom, Mr Canak je podlozan sudu javnosti. Ja licno bih se zabrinuo za sebe, suprugu i sitnu đecu da o nasoj sudbini odlucuje covek koji je osvedoceno iskazao visok stepen nasilnosti prema sopstvenoj supruzi (bivsoj), usput je povredivsi toliko da je zavrsila u bolnici. Cini mi se da bi u nekoj normalnijoj zemlji to bio prvorazredan skandal - kod nas nije i ja kao clan DB-a moram o tome da pisem na blogu Mr Coleta.

I na kraju, ali ne i najnevaznije, odlucio sam da priznam (jer me je i onako soko okolovo Mr Coleta vec provalilo): "Ja, gore potpisani Gaus, sam drug clan najtajnije od svih tajnih organizacija - grupe TNT. Kajem se sto sam dopustio da me zavrbuju u izvesnoj cvecari u NYC i trudicu se da se popravim u nastupajucem periodu." Sve vas puno vole Bob Rock, Alain Ford, Grunf i Jeremija...
milandez milandez 18:39 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

PS>Malo je proslo vreme Milosevicevih agitacija i recnika koji odudara od civilizacijskog, cini mi se!

"Gausa" je ofirao jezik. Jednom "db" - zauvek "db". Podsetio bih "gausolike" na Lecovu: " Vise postovanja za izgovorenu rec - ne znas da li ti je poslednja".
gaus gaus 18:52 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

milandez
PS>Malo je proslo vreme Milosevicevih agitacija i recnika koji odudara od civilizacijskog, cini mi se!"Gausa" je ofirao jezik. Jednom "db" - zauvek "db". Podsetio bih "gausolike" na Lecovu: " Vise postovanja za izgovorenu rec - ne znas da li ti je poslednja".


E, Danice, Danice, kako si ti naivna...
milandez milandez 18:58 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Citat citata:
Bar trećina Vojvodine prirodno gravitira ka Beogradu pa joj jačanje Pokrajine, a time i Novog Sada kao administrativno-političkog centra, ne ide u prilog

"Priroda gravitiranja" je proistekla iz autisticnosti zemlje Srbije. Otvorite granice i videcete promenu pravca "prirodnog gravitiranja. Atrakcija "ovde" je, mozda, posledica repulzije "tamo".
oldtajmer oldtajmer 21:10 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

1) Mr Canak jeste veoma blizak sa Mr Nenadom Opacicem...

osim sto vi kazete da tako jeste, gde je dokaz? Nemojmo sa starim kominternovskim "zna se", "poznato je", itd... molim vas!

2) Kada se politicar intenzivno druzi i kumuje sa multi-milionerom koji se obogatio na, blago govoreci, veoma sumnjiv nacin...

pa cekajte, da li je to mozda Nesa kumovao sa pola Novog Sada?

i navnodno :
bavi privrednim kriminalom a da se junak ovog bloga, Mr Canak, nalazi u poziciju da mu omoguci da sebi pribavi protiv-pravnu korist.

Koliko se secam, doticni se obogatio mnogo pre nego sto je Canak bio ikakva vlast koja je mogla da mu omogucava protiv-pravnu korist. Kao sto i sami znate, nikakvog dokaza za ilegalnost MK-ovih poslova nema, te je i postupak protiv njega obustavljen.

Dakle, opet ajmo dokaze ako vec nesto ovako tvrdite. Nema!
gaus gaus 21:33 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

oldtajmer
Dakle, opet ajmo dokaze ako vec nesto ovako tvrdite. Nema!


Pretpostavljam da je izbor svakog coveka gde ce da zivi i sa kim ce da se druzi. Shodno tome, ako vi ne vidite nikakav problem sto je daleko najbogatiji covek u Novom Sadu gosn Miodrag Kostic, aka Kole, koji je zaradio milione za par godina i sto se jedan od najmocnijih politicara u tom istom gradu druzi sa ubicom i dilerom droge, onda, dragi prijatelju, neka vam bude - zivite tu gde zivite i na nacin na koji zivite. Ako imate decu, mozete slobodno da im pokazete na primeru nasih uglednih sugradjana (Koleta, Canka i Opacica) kako se uspeva u zivotu - i nece biti problema. Sta ima veze, sve je super dok nema dokaza...
expert expert 21:45 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

gaus
Par cinjenica:1) Mr Canak jeste veoma blizak sa Mr Nenadom Opacicem, naime oni su kucni prijatelji i kumovi. Cinjenica da je Mr Nenad Opacic osudjen na dugogodisnju robiju kao ubica i diler heroina/kokaina me tera da se zapitam kakvi su moralni kvaliteti Mr Canka kao njegove veoma bliske osobe. Cinjenica se politicar druzi sa ubicama i dilerima droge obicno natera ljude, o cijim sudbinama taj politicar odlucuje putem odluka koje donosi, da se zapitaju ko je i kakav je taj covek. Cini mi se da bi u nekoj normalnijoj zemlji to bio prvorazredan skandal - kod nas nije i ja kao clan DB-a moram o tome da pisem na blogu Mr Coleta.2) Kada se politicar intenzivno druzi i kumuje sa multi-milionerom koji se obogatio na, blago govoreci, veoma sumnjiv nacin, to obicno izazove paznju ljudi cije interese bi trebao takav covek da zastupa. Naime, problem lezi u cinjenici da se taj multi-milioner (koji se inace odaziva na ime Miodrag Kostic, aka Kole) bavi privrednim kriminalom a da se junak ovog bloga, Mr Canak, nalazi u poziciju da mu omoguci da sebi pribavi protiv-pravnu korist. Cini mi se da bi u nekoj normalnijoj zemlji to bio prvorazredan skandal - kod nas nije i ja kao clan DB-a moram o tome da pisem na blogu Mr Coleta. 3) Kao javna licnost koja se bavi politikom, Mr Canak je podlozan sudu javnosti. Ja licno bih se zabrinuo za sebe, suprugu i sitnu đecu da o nasoj sudbini odlucuje covek koji je osvedoceno iskazao visok stepen nasilnosti prema sopstvenoj supruzi (bivsoj), usput je povredivsi toliko da je zavrsila u bolnici. Cini mi se da bi u nekoj normalnijoj zemlji to bio prvorazredan skandal - kod nas nije i ja kao clan DB-a moram o tome da pisem na blogu Mr Coleta.I na kraju, ali ne i najnevaznije, odlucio sam da priznam (jer me je i onako soko okolovo Mr Coleta vec provalilo): "Ja, gore potpisani Gaus, sam drug clan najtajnije od svih tajnih organizacija - grupe TNT. Kajem se sto sam dopustio da me zavrbuju u izvesnoj cvecari u NYC i trudicu se da se popravim u nastupajucem periodu." Sve vas puno vole Bob Rock, Alain Ford, Grunf i Jeremija...

Niko Vas gosn gaus ne tera na obozavanje Nenada Canka, ali Vas sigurno kucno vaspitanje tera da ne lazete a prisustvo na blogu da ne izvrcete cinjenice. A cinjenice su:
Nenad Canak NIJE kum Opacicu
Definisite molim Vas termin "intenzivno druzenje"
Canak se druzi i sa mnogim naucnicima i umetnicima pa mu niko ne pripisuje njihove zasluge.
Miodrag Kostic nikada nije osudjen za privredni kriminal iz cega sledi cinjenica da se istim ili nije bavio. A ako je pomenutom gospodinu neko i mogao da pomogne sa politicke strane onda je to svakako DS gde je obavljao nekoliko godina funkciju direktora stranke.
Gospodjicu Vasic licno poznajem i kazem Vam: sram Vas bilo zbog tako gnusne i besomucne lazi da ju je Canak prebio. Pogotovo sto dok su bili zajedno Canak se jako tesko kretao pa cak i da je imao nasilnih namera nije bio u stanju da nasilje i sprovede. Mozda Vam je to neko ispricao kao pouzdan izvor a mozda i nije. Mozda ste samo los Lazov ili veliki naivcina.
gaus gaus 21:58 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

- Nenad Canak jeste kum Nanadu Opacicu, krstio mu je dete.
- Prva supruga Nenda Canka se zove CECA (ne, nije Marija Vasic, to je druga supruga) i ona je dobila na poklon od Mr Canka slomljenu vilicu.
- Mr Miodrag Kostic, aka Kole, je privredni kriminalac posto je prepakivao secer i vracao ga u zemlje EU (zajedno sa kineskim secerom). Zato Srbija ne moze da dobije preferencijale od EU.

Jednostavno ne mogu da verujem u kom autizmu vi zivite - ili je to ili ste pod masovnom hipnozom. Ili ste:
expert

samo los Lazov ili veliki naivcina.

expert expert 22:06 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

m.agrippa
Pa, kako nisu konzervativci kada zele zadrzati komunisticko nasledje i politicki monopol autonomaske "elite"? Najnovije svinjarije (a to bas jesu) oko izbornog zakona u pokrajini tome svedoce. Nije Goran Knezevic (doskorasnji predsednik DS-a za Vojvodinu) dao ostavku bezveze.Dnevnik, 10.06.2007.:
Knežević, međutim, nije otišao tiho, već je u demisionarskoj besedi žestoko napao politiku koju DS vodi u Vojvodini. „U sferi političkih prioriteta, moja želja je da najvažnije polje delovanja Demokratske stranke u Vojvodini bude politika unapređenja ekonomije, politika privlačenja investicija i podizanja standarda građana, a ne da nam doveka najvažnije pitanje bude ustavni položaj Vojvodine”, poručio je Knežević. Po njemu, DS, kao najuticajnija u pokrajini, „morala je da izađe iz svojevrsnog koalicionog autizma i da pitanja u vezi izbornog sistema, ali i neka druga od najvećeg značaja za Vojvodinu, pokuša da raspravi u najširem krugu političkih činilaca”.„Ne prihvatam stanovište da nam je stranka Bogoljuba Karića značajniji partner u razgovorima o budućnosti Vojvodine, od, na primer, DSS-a ili G-17 plus, ali i drugih stranaka sa značajnim uporištem među biračima”, naveo je Knežević. On je, takođe, rekao i da ne može da stane iza inicijative za promenu pokrajinskih izbornih pravila, „ako ta pravila u suštinskom smislu nisu i najbolja za Vojvodinu i građansko društvo u njoj, već su prvenstveno u interesu očuvanja vlasti aktuelne koalicije”. Knežević je na kraju demokratama poručio da „ne mogu biti veći katolici od pape, odnosno veći autonomaši od autonomaša”. „Bar trećina Vojvodine prirodno gravitira ka Beogradu pa joj jačanje Pokrajine, a time i Novog Sada kao administrativno-političkog centra, ne ide u prilog. Naša stranka bi, umesto da se takmiči sa regionalnim strankama na polju autonomaštva, trebalo snažnije da se založi za jačanje lokalne samouprave, jer je to u interesu svih građana”, poručio je Knežević sa vanredne izborne skupštine vojvođanskog ogranka Demokratske stranke.Dakle, ovo je iz usta coveka koji je u svoj grad privukao oko 600 miliona evra direktnih investicija tokom prethodnih godinu i po dana.

Pa sta ako je on to izjavio? Mrzi me sad da trazim njegove izjave dok je bio predsednik PO DS. Nisu bile ni nalik ovom govoru u stilu "Smenjujete me a zazalicete"
Da ne zaboravimo da su u Zrenjaninu na snazi privremene mere koje su uvedene za vreme vlasti ovog toliko uspesnog vladara.
Ko je po Vama odgovoran za "svinjarije" oko izbornih pravila?
expert expert 22:24 16.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

gaus
- Nenad Canak jeste kum Nanadu Opacicu, krstio mu je dete.- Prva supruga Nenda Canka se zove CECA (ne, nije Marija Vasic, to je druga supruga) i ona je dobila na poklon od Mr Canka slomljenu vilicu.- Mr Miodrag Kostic, aka Kole, je privredni kriminalac posto je prepakivao secer i vracao ga u zemlje EU (zajedno sa kineskim secerom). Zato Srbija ne moze da dobije preferencijale od EU.Jednostavno ne mogu da verujem u kom autizmu vi zivite - ili je to ili ste pod masovnom hipnozom. Ili ste:

expertsamo los Lazov ili veliki naivcina.

Canak je kum na krstenju deteta izvesnog gospodina Petkovica
Razveo se od prve zene Svetlane pre 15 godina u vreme kad nije bio ni blizu nekom politickom uticaju. Sigurno bi bio uhapsen za tako nesto a mnogi politicki protivnici bi takav slucaj jako eksploatisali
Kostic nije nikada optuzen a kamoli osudjen za prepakivanje secera.
Dakle: Canak NIJE kum Opacicu. Nije tukao svoju zenu. Kostic je slobodan covek i clan DS-a
Povlacim rec. niste naivcina
m.agrippa m.agrippa 02:26 17.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Sta je pesnik hteo reci? Kako se Vas komentar uklapa u ovu pricu o konzervatizmu i autizmu vojvodjanskih autonomasa/komunista?
m.agrippa m.agrippa 05:52 17.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Ko je po Vama odgovoran za "svinjarije" oko izbornih pravila?


Jos uvek niko. Nema krivicnog dela, pa tako ni krivice/odgovornosti. O ovome se dogovaraju u NS-u, a sama ostavka Knezevica je bas zbog tih dogovora. Ukoliko se sprovede, svakako vladajuca koalicija (a tu je i Kariceva PSS koja im daje vecinu). Pretpostavljam da DS snosi najvecu odgovornost buduci da je najjaca stranka.

Znaci, videcemo sta ce biti.

Daleko od toga da branim Knezevica ali su privremene mere uvedene zbog nekih drugih problema i nemaju veze sa njegovom funkcijom ili njim licno. Sve stranke u priv. odboru traze vanredne lokalne izbore ali obzirom da ce se izbori odrzati za koji mesec (decembar?)...

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:37 17.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Obicno to tako biva, kad ponestanu argumenti.....ali rekoh Vam ja...tako dajete sliku o sebi a ne o onom kome pisete...Sta da Vam kazem...?
Opustite se i prepustite volji gradjana NS i Vojvodine, a oni su odlucili da LSV bude i u Pokrajinskom i Republickom parlamentu....Sv ostalo je na nivou tabloida...ali sve je to Srbija..Na zalost!
gaus gaus 13:56 17.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

I sta reci posle svega...

Ne bih da lamentiram ni nad sobom ni nad drugima previse, ali cu reci samo ovo: rodjen sam u porodici vrhunskih intelektualaca i odrastao u Novom Sadu. Obrazovanje sam stekao u Novom Sadu, Beogradu, Londonu i NYC. Zapoceo sam profesionalnu karijeru u Novom Sadu, gde sam osnovao i porodicu. Naime, zeleo sam da moja deca rastu u Novom Sadu i da ga zavole na nacin na koji sam ga ja voleo - svim srcem. Pretpostavljam da sam imao srece sto sam bio suvise mlad za topovsko meso s pocetka devedesetih, a drugo poluvreme Slobine tiranije sam proveo po stranim univerzitetima. Kada je Milosevic otisao, bio sam uveren da je dosao i kraj balkanskoj bahatosti i primitivizmu. Medjutim, upravo tada je poceo najveci sunovrat moj Novog Sada. Kriminal, narkomanija i nerad su okupirali ovaj grad. Ali, stvar koja me je najvise iznenadila je totalno odsustvo kritickog osvrta prema ekipi koja pretenduje da vodi grad/pokrajinu/drzavu. Sve je bilo u smislu: Sloba je crni djavo (sto je zaista i bio), a svi ostali su sasvim ok samo ako su u opoziciji. Potpuni autizam! Canak je bio blizak prijatelj sa Opacicem - COVEKOM KOJI JE UBICA I DILER DROGE! Apsolutno ne razumem kako bilo ko dobronameran moze to da tolerise. Kakav palanacki duh, kakva zabokrecina uma! Pogledajmo samo reakcije ljudi ovde na blogu (to su njegove privatne stvari (??!!), ja sam clan DB-a(??!!), ja sam sve izmislio, treba da dam dokaze, trebe da definisem sta je to intenzivno druzenje, Mr Kostic je sasvim ok posto nije optuzen ni osudjen, itd).

Ja, nazalost, ne zivim vise u tom delu sveta gde se nalazi NS, kao i gomila veoma strucnih i obrazovanih ljudi. I mogu da vam kazem, nije samo novac u pitanju - ono sto meni (a i mojim prijateljima) najvise smeta je upravo taj "frame of mind". Izdvojio bih samo najvece bisere:
- ja sam clan DB-a/pisem za DB tabloid ??!! "Balkanski spijun" still lives.
- covek koji je zaradio milione za par godina tranzicije je sasvim ok, posto nije osudjivan??!!
- Canak nije tukao svoju prvu suprugu, posto bi bio optuzen/osudjen da jeste??!! To bi verovatno znacilo da niko protiv koga nije podignuta optuznica nikad nije fizicki nasrnuo na clana porodice??!! Kakav dokaz!!

Za kraj, zeleo bih da kazem da mi nije bila namera da bilo koga uvredim, vec nasuprot, smatrao sam da je dozvoljeno da se komentarise javna licnost koja poseduje prilicno problematicne strane - verujem da znate da je to sasvim uobicajeno tamo gde zive slobodnomisleci ljudi. Na zalost, ne i u gradu moje mladosti...
oldtajmer oldtajmer 15:05 17.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Ja, nazalost, ne zivim vise u tom delu sveta gde se nalazi NS, kao i gomila veoma strucnih i obrazovanih ljudi. I mogu da vam kazem, nije samo novac u pitanju - ono sto meni (a i mojim prijateljima) najvise smeta je upravo taj "frame of mind". Izdvojio bih samo najvece bisere:
- ja sam clan DB-a/pisem za DB tabloid ??!! "Balkanski spijun" still lives.
- covek koji je zaradio milione za par godina tranzicije je sasvim ok, posto nije osudjivan??!!
- Canak nije tukao svoju prvu suprugu, posto bi bio optuzen/osudjen da jeste??!! To bi verovatno znacilo da niko protiv koga nije podignuta optuznica nikad nije fizicki nasrnuo na clana porodice??!! Kakav dokaz!!


Ti uporno jedno te isto ponavljas, i ignorises argumente.

- Pitali su te ljudi odakle ti to kumstvo sa Opacicem?? Osim tebe, to izgleda niko ne zna. Ajde reci, molim te, odakle ti ta informacija??
- Opet ponavljas svoju pricu za Kostica, koje jednostavno nije tacna. Posto si suvise mlad da se secas prvog poluvremena Slobizma, mozda si suvise mlad da se secas kada i kako se Kostic obogatio. Ponavaljm ti, bilo je to mnogo pre tranzicije, a drugi ljudi ovde su ti rekli da je bio dugo direktor DS, i u vreme dok je DS bio opozicji, a i posle dok je bio vlast, tako da mu nije trebao Canak za nekakvu politicku podrsku. Takodje rekao sam ti, to sto se oni poznaju ne znaci nista jer su generacija, a Novi Sad je mali grad. Verovatno su isli zajedno u "Jovinu". Ni na to nemas odgovor.
- Da li je Canak tukao svoju suprugu ili ne, to ne znam. Sumnjam, ali ne mogu da tvrdim posto nisam bio prisutan. Mada ne znam samo kako ti to mozes znati obzirom na godine, i obzirom da je to sve bilo pre 15 i vise godina. Gde si ti video tu navodnu slomljenu vilicu, ili ti je mozda neko ispricao???

Iznosis prazne optuzbe na racun coveka bez ikakvog pokrica. Zato te svi optuzuju da si kao pisac DB tabloida.

BTW, cisto za ostale na blogu, verovatno je izvor ovih prica ovako nesto.

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:41 17.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Zaista Vas ponekad ne razumem...Ja Vas zamolim da ne pisete o privatnim stvarima, sto je moj generalni stav, tokom ovih godinu dana mog Blogovanja (sto mozete poveriti), a Vi umesto neceg politicki ili kako god proverljivog trlite jedno te isto...Zaista sramota za jednog visokoobrazovanog intelektualca....koji se skolovao gde se skolovao.Kazete da Vam nije zelja da bilo koga vredjate, a to bas cinite sve vreme i to na nacin kako rade tabloidi...a toga smo se nagledali i naslusali...Opacic koga spominjete je u zatvoru zbog onoga sto je cinio..i to bas u vreme kada su DOS-pa i Canak bili na vlasti...!! .Hm, nesto nije tu u redu, ako ga je "nasa" vlast osudila za ono sto je krivicno delo.....Vama to nije OK...
M.Kostic je bio bogat covek daleko pre nego sto je DOS, dosao na vlast..sto se takodje moze proveriti...a pri tom nije bio u LSV-u nego politicki direkotor DS-a sve do 05.10.2000-.te. Nije ni Vase a ni moje da zavirujemo u tudje dzepove, vec za to postoje nadlezne sluzbe..Sto se onog cuvenog izvoza secera tice...nisam siguran da ste pratili tu "aferu" do kraja..Njeno izvoriste je bilo van Srbije i van srpskih biznismena..pa se ta afera zataskala, ne zbog M Kostica, vec zbog njih...ili mislite da je zapad bezgresan? Uostalom pitajte Labusa ili sada Djelica koje tu "zasladio " prste..Ne mislite da bi Kostunica & Jocic , da je sve tako kako pisete, vec to poodavno iskoristili i strpali ih sve u zatvor..itd.
Sami ste krivi sto smo Vas tako pr-ocenili, jer ste se horski pridruzili DB-ovskoj kampanji...Moguce je da ste u to usli svojom voljom, naivno i iz neznanja....ali kao intelektualac morate stajati sa DOKAZIMA za sve sto tvrdite...Na kraju mozda ste i Vi svoju suprugu prebili..ko ce to znati izvan cetiri zida....osim ako postoji presuda, uverenje lekara....svedoci..i sl...
Ili mislite . mozda, da samo Vi znate istinu, da ste samo Vi onaj preki sud, moralni ili krivicni...ne daj Bozze preki
Naravno da mi je zao sto je veliki broj mladog i obrazovanog sveta van Srbije...naravno da to spada u jedan od najvecih grehova SM i njegovog rezima, ali zar samo zbog toga mislite da je ovde ostao priglup svet koji nije sticao razna znanja i obrazovanja,,,,,ili sada kad je rat zavrsen, kada su pokupljene caure, mrtvi sahranjeni...treba da bas vas cekamo na belom konju da nam kazete kako smo svi mi u stvari kriminalci...i banda..Necce biti!
Ponekad kad nesto napisete razmislite pre toga....a naravno da imate pravo da imate svoje misljenje i da ga iznosite..ali ga zasnivajte na nekim proverljivijim stavovima....I nije valjda da su od svih stranaka i lidera, bas Nenad I LSV krivci za sve pa i za Vase nostalgicne patnje za Srbijom, Vojvodinom, Novim Sadom...Ako Vam je bas toliko stalo, koliko sve nas optuzujete, onda se vratite i borite....Bar to vam niko ne brani...
gaus gaus 15:43 17.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Moram da ti kazem da zaista ne znas previse o temi o kojoj se prica. Pa da pocnemo:

- Prica o kumstvu je pocela od samog Opacica. naime, u NS postoji restoran "Kruna" (blizu Fruskogorske). E pa vidis, tamo je cest gost bio Opacic i cesto se hvalio da mu u gradu nista niko ne moze upravo zbog tog kumstva. Pretpostavljam da znas koliko je imao velika usta i koliko je bio bahat, verujem ne bez pokrica. Ali, molim te da mi objasnis kako to da niko ne komentarise samu cinjenicu prisnih veza izmedju Canka i Opacica i koliko je to u redu ili ne, nego je bitnije da li su kumovi ili ne? kako to da bas niko nije napisao ni rec o tome da se lider jedne politicke partije intenzivno druzi sa ubicom i dilerom droge? Sta bi ti rekao na to?
- O Miodragu Kosticu zaista ne znas previse. On je rodjen i odrastao u Vrbasu i nije isao u skolu u Novom Sadu (posebno ne u Jovinu) i nikako nije mogao da odraste sa bilo kim u NS. Doselio se u NS gde je otvorio prodavnicu zdrave hrane i izneneda, nicim izazvan, obogatio se u drugoj polovini 90-tih. Medjutim, nastavio je da se bavi privrednim kriminalom i kasnije. Za tvoju informaciju, secer koji je dolazio po damping cenama u Srbiju jeste bio vracan u EU po trzisnoj i izvesna evropska komisija nam je ukinula preferencijale za izvoz secera (jos uvek imamo probleme sa EU oko secera). I ne, Mr Kostic nije bio osudjen jer, gle cuda, Srbija i dalje vazi za korumpirano drustvo. I veruj mi, nije mi drago zbog toga - jer cim se stvari promene eto mene nazad da ulozim svu svoju energiju/novac/znanje u sopstvenu zemlju. Do tada, ne pada mi na pamet da mi deca rastu u drustvu gde, kada neko kaze ISTINU da se politicari druze sa ubicom/dilerom droge i lokalnim tajkunom, ekipa ga proglasi za DB-ovca/lazova. Prilicno sam siguran da mi to ne treba.
- O bivsoj supruzi Mr Canka zaista necu vise pisati, posto ni ona ni njena porodica nije zasluzila da se pominje u takvom kontekstu ovde. Koristim priliku da im se izvinim, jer znam da su ovo procitali.

Da ponovim jos jednom, nije povod mog kometara bio vredjanje, vec kometarisanje jedne licnosti koja, po mom misljenju ima tamne strane o kojima treba raspravljati - uobicajena stvar u drustvima ka kojima zelimo da idemo i gde cemo stici, kad-tad. Tada ce, nadam se, kriminalci biti na robiji a neki pametni i veseli ljudi sa svojom decom imati priliku da zive dostojanstveno u tom gradu koji zaista zasluzuje mnogo, mnogo bolje...
gaus gaus 15:56 17.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Moj prethodni komentar se odnosio na oldtimer-a.

Za Mr Coleta: ne, ne mislim da sam ja ni po cemu bolji i vredniji od bilo koga drugog niti mi pada na pamet da omalovazavam bilo koga, posebno ne u Srbiji. Ne, ne morate me cekati na belom konju da se vratim da bih vam drzao lekciju. I ne, nije u pitanju nostalgija. Vidite, u pitanju su mnogo ozbiljnije i smtonosnije stvari od nostalgije, stvari koje su se desavale mnogim porodicama sa nasih prostora. Ali naravno, to vise nije ni bitno - jednostavno to su stvari koje su me ponukale da udjem u ovu, priznajem, bezpredmetnu diskusiju.

Uzivajte...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:15 17.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

...daleko sam ja od bilo kakvog uzivanja...ali to je vec moj problem!
Sto se tice porodica koje su stradale...pa ako im je neko pomagao, to smo cinili mi (DOS) nakon preuzimanja vlasti, a sam Nenad je na tome mnogo radio...pre svega sa Hrvatskom i BiH...ali Vi ni reci o tome...Bar onako uzgred--Dakle kako ste poceli, tako Vam se vracalo....Nije lepo i nije posteno, a posebno nije tacno da sve nas trpate u blato...evo i ja sam imam jednu sliku sa Opacicem sa nekog mitinga u NS gde on stoji na bini, verovatno kao obezbedjenje, jer se ne secam da je govorio(!!!).Sumnjam da sam sa njim, makar i slucajno, razmenio koju rec....i sad treba moja deca da citaju sve sto Vi pisete...pa da vide tu fotku, koja je inace objavljena u jednom tabloidu (tako i znam za nju)....i onda da analogno vasim stavovima zakljuce...da sam i ja dilovao drogui sve drugo...Zatim na toj fotki su ,pored mene i Nenada, cini mi se Zarko Korac, MIle Isakov (sada mabsador u Izraelu) i cini mi se, nisam sigiran , Rasim Ljajic...(Tada smo mi cinili opozicinu grupaciju Savez demokratskih partija)
No..sve stvari tek treba da legnu, samo se ipak uzdrzite od prekih sudova i olako izricanja presuda...a mislite sta god hocette.
Diskusija je bespredmetna jer ste Vi otvorili tabloidne teme, a kao intelektualac morali bi da se bavite sustinskim temama, zar ne?
oldtajmer oldtajmer 17:06 17.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

Znaci, osnov za tvrdnju o bliskosti i kumstvu-odnosno-ne-kumstvu s Opacicem je sto se on sam time hvalio? Odlicno, sad verujem posto znam da dolazi od tako pouzdanog izvora.

Sto se Kostica i afere secer tice, Cole ti je lepo odgovorio na to. A cak i da je to sve sto kazes za Kostica tacno, to i dalje nema nikakve veze sa Cankom. Znaci, opet zamenjujes teze i levom i desnom.

A tvoj komentar apropo ex-Mrs-Canak (koju ne poznajem, niti uopste znam ko je) je krajnje cinican, kao ti ne zelis da se to iznosi ovim putem zbog porodice!! Ma nemoj! Bas si obziran! A ko je poceo pricu? Da ti nisi izneo tu bljuvotinu, mnogi od nas do danas ne ni ni znali da li je Canak zenjen ili razveden, a eto sada znam i da bije zenu (i to bivsu!)

Ja sam zavrsio sa ovom temom. Ne znam sta mi bi da se upustim u polemiku sa ovakvim vrhunskim intelektualcem!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:55 18.07.2007

Re: Novi Sad suzama ne veruje...

oldtajmer
Znaci, osnov za tvrdnju o bliskosti i kumstvu-odnosno-ne-kumstvu s Opacicem je sto se on sam time hvalio? ....Ja sam zavrsio sa ovom temom. Ne znam sta mi bi da se upustim u polemiku sa ovakvim vrhunskim intelektualcem!/../BTW, cisto za ostale na blogu, verovatno je izvor ovih prica ovako nesto.


Eh steta sto nisam pratio ovu temu do sada pa mi promaklo sve ovo "friziranje" Cankove istorije. I ja sam se u vise postova bavio Cankovom podrskom i PRIJATELJSTVOM sa Nenadom Opacicem. On se time dicio u vise intervjua pa i u onom intervjuu NIN-u. Prema tome ne vidim zasto g. oldtajmer pokusava da demantuje taj intervju??? Da to nije bilo istina onda se zna kako je gospodin Canak mogao da ga demantuje - na sudu!

Inace do pre par meseci su se na sajtu LSV nalazili razni intervjui Nenada Canka raznim casopisima (sad vidim da su oni reorganizovali sajt pa te starije intervjue sklonili. Valjda su ukapirali da diskredituju njih same i njihovog vodju. Hehe mozda sam im ja pomogao mojim ukazivanjem na to - a nisu mi se ni zahvalili. Ali ja sam sacuvao neke citate sa tog sajta i iz usta Nenada Canka:

...Jer, za iskreni opozicioni rad Nenadu Opacicu svaka cast, moje puno postovanje i zahvalnost, ali za to sto je trgovao narkoticima mora da debelo odrobija. /.../U svakom slucaju, to je covek koji je bio i ostao pravih opozicionih opredeljenja i ubeden u svoje ideale. Za to - kapa dole. Posto su sudovi otkrili da je pocinio krivicna dela, on je na izdrzavanju kazne. Ali, to je nesto drugo, sto se mora odeliti od ovog prvog. Povezivati te dve stvari je necasno, nemoralno ... /.../
I posle 5. oktobra Nenad Opacic pomogao je Novom Sadu u borbi protiv divlje gradnje, jer bilo je slucajeva kada je prilikom rusenja divlje izgradenih objekata bilo pretnji nasiljem. Opacic se tada pojavljivao sa svojim momcima i nikada nije bilo problema...


Pa se ovde vidi da je Opacic sa njegovim "momcima" kriminalcima pomagao svom PRIJATELJU Canku u odrzavanju reda u Novom Sadu i posle 5. oktobra.

Evo linka za jedan od mojih postova na tu temu na jednom ranijem blogu g. Coleta:

Postoji jos nekoliko clanaka za g. Kovacevica i gospodju Jelicu - o Canku . Tamo smo lepo razjasnili da su Canak i Opacic PRIJATELJI. A da je Canak vencani kum Kosticu. A da su Opacic i Kostic pashenozi. Tek toliko da se zna koliko su bliske i cvrste veze izmedju organizovanog kriminala, tajkuna koji se ekspresno obogatio i tadasnjeg predsednika skupstine Vojvodine Nenada Canka.

Tamo recimo postoji link na clanak u listu Danas u kome se vidi kako je Opacic dobio zemljiste na liciticaji u Novom Sadu za vreme vlasti svog prijatelja Canka ... na "postenoj licitaciji sa pistoljima"...

Evo jos jednog citata u kome se vidi kako je Canak zloupotrebljavao svoju vlast: "U avgustu prošle godine, obelodanjena je još jedna kumovska ujdurma. Nenad Čanak je svom kumu Miodragu Kostiću pozajmio dvojicu telohranitelja, pripadnika redovnog policijskog sastava, koji čine njegovo službeno obezbeđenje" (Danas)

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:59 18.07.2007

PS...

DA ne bude zabune: onaj NIN-ov intervju koji sad oldtajmer pokusava da diskredituje je do pre par meseci bio takodje na sajtu LSV ...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:27 18.07.2007

Re: PS...

Drago mi je
da sa paznjom pratite moje Blogove, a posebno neke teme, koje vam "odgovaraju" kako bi plasirali svoje ideje...ili sta vec. Kao sto znate tema Bloga je rodjendan LSV/a a ne Nenada Canka, ali par Vas uporno pokusava da zameni teze...No naravno da je lako napadati mene ili Nenada...a pustati Voju, Velju & ostale...jer oni su vlast...Vazzno je dicci prasinu na drugom mestu da se ne vidi ono sto vecina gradjana na svu srecu vidi...
DAKLE TEMA BLOGA JE 17.GODINA LSV/A, pa ako na tu temu imate nesto izvolite....nemam nameru da ucestvujem u necemu sto je prezvakano 1000 puta.,...Vec bi Voja & Jocic iskoristili to sto pricate da je istina...ne brinite
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:51 18.07.2007

Re: PS...

Branislav Kovačević Cole
Kao sto znate tema Bloga je rodjendan LSV/a a ne Nenada Canka, ali par Vas uporno pokusava da zameni teze...


Gospodine Kovacevicu,

nerealno je ocekivati diskusiju o partiji a da se ne pominje njen vodja ... posebno kad se ima u vidu koliko su nase partije "liderske". Pa kako se moze pricati o SPO a ne pominjati Vuk? Ja takoreci ne znam nikog iz te partije osim Danice i njega :))) A iskreno receno, ne bih se ni javljao da nisu neki drugi pokusali da opravdavaju kod Canka ono sto se ne da opravdati ...

Vec bi Voja & Jocic iskoristili to sto pricate


E tu ste vec nesto pobrakali. Ja ovde ne tvrdim da je Canak kriminalac (ono sto je protivzaonito dao obezbedjnje kumu Kosticu je sitnica koja samo pokazuje njegov odnos prema postovanju zakona). Biti prijatelj sa kriminalcem nije protivzakonito. I nije protivzakonito to sto ga on brani, istice njegove "zasluge za demokratiju" i stoji uz svog prijatelja ...

To je samo nemoralno za jednog politicara ... i takav covek bi u svakoj normalnoj demokratskoj zemlji morao da napusti aktivno bavljenje politkikom ... Takav covek moze dobiti poverenje biraca (cak i ovoliko malo kao Canak) SAMO U SRBIJI ... u kojoj su do juce (pa jos su uvek) kriminalci i zlocinci heroji ... a tajkuni svoje bogastvo nisu stekli sposobnostima ... nego sumnjivim vezama i poslovima ...
gaus gaus 00:11 19.07.2007

Re: PS...

To je samo nemoralno za jednog politicara ... i takav covek bi u svakoj normalnoj demokratskoj zemlji morao da napusti aktivno bavljenje politkikom ... Takav covek moze dobiti poverenje biraca (cak i ovoliko malo kao Canak) SAMO U SRBIJI ... u kojoj su do juce (pa jos su uvek) kriminalci i zlocinci heroji ... a tajkuni svoje bogastvo nisu stekli sposobnostima ... nego sumnjivim vezama i poslovima ...

Ne mogu da shvatim zbog cega bi bilo toliko tesko objasniti ljudima sta su to osnove nekoh normi ponasanja. Jos uvek, kada tako nesto spomenes, lepe ti etikete (DB, lazov, placenik, imas tajni zadatak da upropastis tako sjajnog coveka). Pa zar se ljudi jos uvek dele na dve Srbije, zar je sve jos uvek samo crno ili belo? Ruse bespravnu gradnju u NS i zovu kriminace u dilere droge da cuvaju strazu??!! I to ljudi progutaju? Kao, ma nema veze, to je bio ISKRENI OPOZICIONAR i nismo ga pitali cime se to bavi u slobodno vreme??!! To, izgleda, nije znao samo Mr Canak u Novom Sadu. Ma kako je samo naivan, Boze, Boze...

Pa sta bi vam falilo, momci, da ste birali drustvo? Ja odbijam da se druzim sa nitkovima i kriminalcima. Takvi, recimo, nemaju pristupa mojoj kuci. Sta je vas, Mr Canak, sprecilo da uradite isto?
expert expert 02:13 19.07.2007

Re: PS...

gaus
To je samo nemoralno za jednog politicara ... i takav covek bi u svakoj normalnoj demokratskoj zemlji morao da napusti aktivno bavljenje politkikom ... Takav covek moze dobiti poverenje biraca (cak i ovoliko malo kao Canak) SAMO U SRBIJI ... u kojoj su do juce (pa jos su uvek) kriminalci i zlocinci heroji ... a tajkuni svoje bogastvo nisu stekli sposobnostima ... nego sumnjivim vezama i poslovima ...Ne mogu da shvatim zbog cega bi bilo toliko tesko objasniti ljudima sta su to osnove nekoh normi ponasanja. Jos uvek, kada tako nesto spomenes, lepe ti etikete (DB, lazov, placenik, imas tajni zadatak da upropastis tako sjajnog coveka). Pa zar se ljudi jos uvek dele na dve Srbije, zar je sve jos uvek samo crno ili belo? Ruse bespravnu gradnju u NS i zovu kriminace u dilere droge da cuvaju strazu??!! I to ljudi progutaju? Kao, ma nema veze, to je bio ISKRENI OPOZICIONAR i nismo ga pitali cime se to bavi u slobodno vreme??!! To, izgleda, nije znao samo Mr Canak u Novom Sadu. Ma kako je samo naivan, Boze, Boze...Pa sta bi vam falilo, momci, da ste birali drustvo? Ja odbijam da se druzim sa nitkovima i kriminalcima. Takvi, recimo, nemaju pristupa mojoj kuci. Sta je vas, Mr Canak, sprecilo da uradite isto?

Mr. gaus, ja sam Vas nazvao lazovom zbog lazi o slomljenoj vilici. Stojim i dalje da je to laz, odakle Vam to palo na pamet ne znam a i ne tice me se.
Canku licno zameram sto je taj kontakt sa Opacicem opravdavao. Po onoj narodnoj: nije majka klela sina sto se kocka vec sto se vadi. U to vreme mnogi opozicionari su imali kontakte, intenzivnije nego ovde pominjani, sa svetom kriminala. Jedino se to Canku nije smelo desiti. Raspitajte se (mozete to cuti i u kafani Voje forpasa) o tome ko je obezbedjivao druge tada opozicione lidere. Koji su likovi bili oko Djindjica, Covica, Draskovica, Kostunice. Jedino je Canak ispao iskren i pogresio sto je to priznao javno.
Sto se Kostica tice, zar je on najgori od svih? Zar je bogatstvo Miskovica, Lazarevica, Hamovica, Drakulica i ostalih posteno steceno a njegovo nije? Ako je vec neposten, zasto za to njegovo nepostenje ne kritikujete DS ciji je clan i gde je vrsio duznost direktora stranke?
Hvalite se skolovanjem u inostranstvu. Lepo, ali ja znam mnoge koji to sebi nikako nisu mogli da priuste. Jel ima smisla da Vas pitam odakle vam novci za to? Jel bas posteno steceno?
Kazete da se Opacic hvalio kako mu je Canak kum. Kako Vi znate za to? Sedeli ste sa njim za stolom, zar ne? Pa ko se ovde druzi sa kriminalcima?
gaus gaus 02:52 19.07.2007

Re: PS...

Canku licno zameram sto je taj kontakt sa Opacicem opravdavao.

Valjda sto je taj kontakt postojao, a o ostalima sa vaseg spiska (Djindjic, Covic, Vucina i deda Kostunije...) ne bih trosio reci - slazem se sa vama, mracno drustvo.
Sto se Kostica tice, zar je on najgori od svih? Zar je bogatstvo Miskovica, Lazarevica, Hamovica, Drakulica i ostalih posteno steceno a njegovo nije? Ako je vec neposten, zasto za to njegovo nepostenje ne kritikujete DS ciji je clan i gde je vrsio duznost direktora stranke?

Zato sto trenutno razgovarama o Mr Canku. Inace se slazem sa vama, nema prevelike razlike izmedju ove gospode - lovci u mutnoj vodi tranzicije...
Hvalite se skolovanjem u inostranstvu. Lepo, ali ja znam mnoge koji to sebi nikako nisu mogli da priuste. Jel ima smisla da Vas pitam odakle vam novci za to? Jel bas posteno steceno?
Kazete da se Opacic hvalio kako mu je Canak kum. Kako Vi znate za to? Sedeli ste sa njim za stolom, zar ne? Pa ko se ovde druzi sa kriminalcima?

Pa naravno. Mene su u stvari, kao clana DB-a, na skolovanje poslali Opacic , Voja Forpas, Lajavi i Bata, a prvu lovu sam zaradio tako sto sam dilovao eksere ispred Tunela Jeftinoce. Sad vracam dug tako sto visim na internetu i obavljam tajni zadatak blacenja lika & dela Mr Canka, a u slobodno vreme radim na popularisanju opusa Cece & Mice Trofrtaljke po svim vaznijim kulturnim centrima trulog zapada...
expert expert 09:15 19.07.2007

Re: PS...

gaus
Pa naravno. Mene su u stvari, kao clana DB-a, na skolovanje poslali Opacic , Voja Forpas, Lajavi i Bata, a prvu lovu sam zaradio tako sto sam dilovao eksere ispred Tunela Jeftinoce. Sad vracam dug tako sto visim na internetu i obavljam tajni zadatak blacenja lika & dela Mr Canka, a u slobodno vreme radim na popularisanju opusa Cece & Mice Trofrtaljke po svim vaznijim kulturnim centrima trulog zapada...

Ja sam malo provocirao da bih Vam pokazao kako lako neke stvari mogu biti pogresno protumacene i, naravno, sta znaci ona cuvena prezumpcija nevinosti.
Vratimo se nazad u 1999-u. Smutnoe vremja, rezim se ljulja, ljudi bivaju ubijani svakodnevno a narocito ljudi iz sveta politike: Ivan Stambolic, Zika Petrovic, Pavle Bulatovic....... Opozicionim liderima stizu poruke: ujedinite se, povedite narod kao i poruke da ce biti ubijeni. Ti lideri izlaze da govore pred hiljadama ljudi a znaju da mozda je tu neka grupa "postenih" koja ima zadatak da napravi, srpski receno, sranje. Pada im na pamet da je tu mozda neki snajperista koji ih nisani, da ce mozda kada sidju medju gradjane im neko zabiti noz u grudi ili, ono najgore, da ce neko baciti bombu u masu. Pretnje su svakodnevne. Mitinzi takodje. Kome da se obrate? Policiji? Ha ha, pa oni su nas snimali iz hotela Vojvodina i doma JNA ,do kraja i ne sakrivajuci kamere, da bi nas imali sve na snimku za kasnije kad zatreba. Profesionalne firme za obezbedjenje? Nemoguce, oni su eto profesionalci i ne mesaju se u politiku. Imaju ugodan poslic obezbedjenja drzavnih firmi koji, jel, ne bi da ugroze. Ko ostaje? Svet kriminala koji im se nudi. To se zove prodati dusu djavolu. Canak je ucinio ono sto je jedino bilo moguce u datom trenutku. Kao sto sam rekao, svi politicari su to radili a jedino je Canak to hteo da opravda i ispao je grbav.
Hocu li ikada dobiti odgovor na pitanje: zasto se spocitava Canku druzenje sa Kosticem a ne DS-u?
I kad vec spomenu Batu, mnogo je jak u zadnje vreme. Zar ne?
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:41 16.07.2007

Srećan

rođendan!

Atomski mrav Atomski mrav 19:17 16.07.2007

Gde su, šta rade?

Ne bih da komentarišem LSV i Nenada Čanka, Cole zna moj stav o njima.
Mene je rečenica "Setimo se Kertesa, Zelenovića, Radomana Božovića (hoće li njega neko nekad spomenuti?), Milorada Vučelića....pa sve do nevinog (?) Brane Crnčevića...Sve vojvodjanski kadar!!!" navela na razmišljanje... Zelenović je i danas profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, ali stvarno gde je (K)Radoman Božović? U vezi s tim, kao i u vezi sa postom o Bati Živojinoviću (i Jasni Šekarić), predlažem da se napravi serija postova na blogu pod naslovom "Gde su, šta rade?" o tako nekim likovima iz prošlih vremena koji su se malčice sakrili a neki bogami i nisu, zahvaljujući nedostatku lustracije. Cole kao političar i recimo Jelica kao novinar sigurno imaju zanimljivih informacija o njima...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:39 17.07.2007

Re: Gde su, šta rade?

Moram da priznam da ne znam , gde su svi ti bivsi kadrovi..posebno ne Vojvodjanski....Ne kazem da ne mogu da se raspitam, ali to ne bi bilo toliko validno, kao kada bi o svemu tome napisao neko iz Vojvodine...Pa izvolite....!
Ja mogu o "mojima"....hahahah..mislim na Sumadiju////a svaka regija bi imala cime da se "podici"...
poz
bkc
cvijus cvijus 20:12 16.07.2007

Canak - Seselj

Za mene je Nenad Canak isti klovn kao i Seselj, cirkuzanti koji su na suprotnim stranama fronta. Samo cekam da vidim kada ce i njega da nose iz skupstine. Mada da ne gresim dusu, dok je bio predsednik vojvodjanske skupstine, pokazao je ipak dobru nameru prema manjinama, sto je za svaku pohvalu.
Mada Canak je za mene manje problematican nego program njegove partije. Naime sam naziv "Republika Vojvodina" mi uzasno bazdi na separatizam. Procitao sam zahteve, s jedne strane R Vojvodina bi imala te i te odnose sa drzavom Srbijom, blablabla. Uzeo sam da uporedim njihove zahteve sa ovlascenjima koje nemacke federalne jedinice imaju, pa LSV vise ovlascenja trazi nego sto nemacke federalne jedinice imaju, a opste je poznato da Nemacka je primer funkcionalnog decentralizma.
Ja jesam zato da se Srbija decentralizuje, jer samo tako bi mogla da funkcionise u svoju korist i korist njenih gradjana. Ali cemu svrha postojanja Vojvodine? Zar nebi Banat, Backa i Srem zasebno funkcionisali bolje u okviru Srbije?
A onda pitanje grba i himne. Jeste, u nemackoj svaka federalna jedinica ima grb, ma svako selo ima svoj grb, ali HIMNU. Canak sve mi se cini vidi sebe kao novog Tita. Jbg, komunjara ruho menja ali cud nikada.
gaus gaus 20:18 16.07.2007

Re: Canak - Seselj

Iskoristio bih priliku da se slozim sa Mr Cvijusom...
m.agrippa m.agrippa 02:36 17.07.2007

Re: Canak - Seselj

Mada da ne gresim dusu, dok je bio predsednik vojvodjanske skupstine, pokazao je ipak dobru nameru prema manjinama.


Iz cisto kalkulantskih razloga. Pogledajte tekst u vezi izbora na koji sam linkovao u mom prvom odgovoru. U sustini, Vojvodina ce po treci put promeniti izborni zakon u roku od 10-ak godina.

Ovog puta, tu su i manjinski nacionalni saveti koji ce sami obrazovati izborne liste (protivno Ustavu i zakonu - jer je ovo iskljucivo u nadleznosti RIK-a). Ko ce te liste kontrolisati? Pa, naravno, manjinski saveti (opet preko 'prava' koje im ne daje ni Ustav ni zakon). Drugo, vojvodjanski izvrsni organ je dao pravo (koje ne poseduje) tim savetima da obrazuju izb. liste.

Trece - Srbi mogu da glasaju jednom, manjine 2 puta (preko zakonskih/RIK lista i preko svojih manjinskih).

I onda se zgrazavamo sto je SRS najjaca stranka u Vojvodini.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:45 17.07.2007

Re: Canak - Seselj

Svako poredjenje Seselja sa N.Cankom je samo po sebi bez smisla, osim ako je zlonamerno, sto je u ovom slucaju....Porediti ili stavljati znak jednakosti izmedju dva surotna pola, kako Vi sami kazete je klopka u koju ste i sami upali...Kako mozete porediti nekoga ko je u Hagu optuzen za zlocine, sa nekim ko je Hagu isporucivao (politicki) te iste?????? Dakle tonsu floskule koje za cilj imaju da dezavuisu one koji su vodili antiratnu politiku...
Sto se tice decentralizacije Srbije ili statusa Vojvodine, najmanje je sporno da se ne slazemo u nasim vidjenjima ...Ipak sta god ko od nas pricao, mislio ili se zalagao mora da prodje odredjenu proceduru...Elem pa ako gradjani Vojvodine ili Srbije budu hteli ovako ili onako...bice tako...Dakle samo bez uvreda i diskvalifikacija..a neslaganje se podrazumeva...
I pokusajte ponekad bez uvreda...ne tera Vas niko da se slazzete...
cvijus cvijus 08:54 17.07.2007

Re: Canak - Seselj

Gospodine Cole, ajde da se slozimo da se Canak i Seselj u mnogome razlikuju iz upravo razloga koje ste Vi sa pravom gore naveli. Tu stvarno ja nemam sta da poreknem. Ali Cankovo cirkuzantstvo u medijima, pocevsi od pljuvanja i psovanja, pa do retorike koja je susta suprotnost SRS po argmentima ali ista sto se tice metodike je ista, pa do ekstremizma u njegovim izjavama (o fizickoj slicnoscu ipak necu). Pojava Nenada Canka mi je pokazala da cirkuzanti ne moraju da budu samo iz redova radikala. Kada je skidao tablu RTS, bez obzira sta je taj simbol predstavljao za sve nas koji smo bili protiv Milosevica, pljuvanje i primitivno psovanje je nesto nedopustivo za nekog politicara koji sebe predstavlja kao modernim, evropskim, demokratskim i koji za sebe tvrdi da sa sobom nosi tekovine Austrougarskog pristojnog ponasanja. Moja majka koja je Vojvodjanka iz stare vojvodjanske porodice kada ga je videla na TV-u da to radi, iako ona i dan danas iz dna duse mrzi RTS, za Canka je rekla "Vidi se da ovaj nije pravi Vojvodjanin". Pa naravno da nije, kad je Licanin.

Znate Cole, mislim da se oboje slazemo oko decentralizacije Vojvodine, medjutim Vi kazete "pa ako gradjani Vojvodine ili Srbije budu hteli ovako ili onako...bice tako", zaista mnogo puta ne samo kod Vas, vec i kod drugih sam naleteo na fraze "nije nase drustvo spremno, zrelo, pametno, svesno...itd". Dali Vi zaista mislite da bi vecina gradjana Vojvodine mogla da odluci racionalno ili emotivno?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:51 17.07.2007

Re: Canak - Seselj

Da pokusamo da govorimo jezikom cinjenica....a da pokusamo da izbegnemo razgovore na temu fizicke slicnosti...privatnih stvari..itd....!!!
Odnos prema medijima ili bolje receno nastupi u medijima>
Ne znam kada je Nenad rekao nesto bez argumentavanog pokrica u emisijama ozbijnog tipa...Ne racunam emisije zabavno estradnog tipa, kada su svi drugaciji...Neko peva, neko pametuje...a Nenad je odabrao svoj nacin, prepoznatljiv, duhovit, vrcav....ponekad na samoj granici....
Ipak, ono sto je najvaznije ON nikada nikoga nije pozivao u rat, naprotiv, za razliku od radikala koji su imali svoju paravojnu jedinicu...On nikada nije rekao., kao Radikali da ce bombardovati "tajnim oruzjem " (??!!) Rim, Zagreb....Zbog njegovih stavova, politickih, moralnih..i svakih drugih niko nije poginuo, nikada nijedan kuca nije gorela.....ITD...Dakle ako u tome ne vidite razliku...onda je to porazno!!
Sto se tice skidanja table t RTS/a, malo se setite konteksta...makar ja tako ne bih uradio, ali naravno da je i njima trebalo pokazati u tom trenutku da ozbiljno mislimo...da nismo samo "kilavi" intelektualci...
Opasna je Vasa teza da on ili bilo ko drugi nije pravi Vojvodjanin,,.,odnosno da je Licanin (da li je to mozda neki gradjanin drugog reda, samo zbog toga sto je nekada neko njegov dosao,. odnekle????)..Razmislite i o tome, sta ste napisali? Vas boli tabla RTS/a a vrlo hladno iznosite stavove o gradjanima I i II reda...HM?
Na sve to se nadovezujete tezom da gradjani Vojvodine nisu "svesni, pametni, spremni..." da za sebe donose valjane odluke...A ko DRUGi umesto njih?....ITD...
Dakle uz sve sto jesu nase razlike, prirodne, malo vise uvazavanja za to,,,,malo vise tolerancije....malo vise postovanja za nekog ko je predvodio Vojvodjane, onda kada je vecina bila za Milosevica & Seselja...A mane ?
Pa ko ih nema?
cvijus cvijus 10:11 17.07.2007

Re: Canak - Seselj

Cole, ne bih se slozio sa Vama oko argumenata Nenada Canka u njegovim javnim nastupima. Sve mi nekako svuci na demagogiju i presipanje iz praznog u suplje, ali to je moje licno misljenje. Ja kod Canka ne vidim neki kvalitet koji bi mogao da me privuce kao glasaca i to je moje pravo. To sto nije bio ratni huskas i sto nije imao svoje paravojne formacije i sto nije proterivao na nacionalnoj osnovi gospodine Cole nije za pohvalu, vec je to nesto sto bi trebalo da bude sasvim normalno i da se podrazumeva, razumete sta time hocu da kazem?
Sto se table tice, uvek se setim kad je Djindjic skinuo zvezdu sa starog dvora u Beogradu, sa dostojanstvom i u slavljenickom raspolozenju. Canak koji je to cinio pljujuci, lupajuci i psujuci na uobicajeni primitivni nacin me podsetio na one razularene mase na bliskom istoku koje pale zastave i lutke. Mada nije on tada bio deo mase, vec jedna javna licnost i stoga mora da ume da se ponasa. Nikad nisam u Nemackoj cuo nekog politicara da kaze scheisse (koja vise i nije psovka) a kamoli "Puu picka ti materina".
To sto je on Licanin ga ne cini gradjaninom drugog reda, daleko bilo. Ali onaj koji se najvise hvata za Vojvodjane cak nije ni Vojvodjanin. Sam je i priznao da je Licanin. Meni je to veoma cudno, ne znam za Vas.
Teza da gradjani Vojvodine nisu "svesni, pametni..." nije zakljucujuca teza vec samo jedna pretpostavka. Ako bolje pricitate moj prethodni post, videcete da nisam ja to koji to kaze, vec vecina ovde, i to se ne odnosi samo na gradjane Vojvodine. Naime, zeleo bih da znam dali autonomastvo u Vojvodini (koje zastupa Canak) izmedju redova predstavlja neku vrstu nacionalizma? Dali bi gradjani koji bi glasali za tu opciju glasali radi ekonomskih dobiti koje bi autonomija (koju vec imaju -datu od Zorana Djindjica) donela sa sobom, ili bi za tu opciju glasali jer im to predstavlja distanciranje o Beograda?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:09 17.07.2007

Re: Canak - Seselj

Kad sam rekao argumenata mislio sam na onaj, redak tip, emisija u kojima se o necemu vodi ozbiljnija rasprava...Cak mi se cini da bi Nenad u tim i takvim emisijama...daleko bolje prolazio...Ipak te i takve emisije su retkost...Drugo poznavajuci manje vise sve politicare na javnoj sceni,,,,mali broj onih je koji imaju tako siroko obrazovanje, ali i znanje, o mnogim stvarima izvan politike...Besmisleno mi je da govorim o privatnim stvarima...pa necu o tome...
Kazete da je normalno da se ne bude ratni huskas, da se nemaju paravojne jedinice..itd...Slazem se..ali najveci broj stranaka jeste bio takav, najveci broj lidera jeste bio takav....a setite se svih paravojnih jedinica koje su harale p[o Srbiji i izvan nje..Malo li je da se u tim trenucima stane protiv toga..Danas je lako biti kibicer u partiji koja je odigrana....Tada to nije bilo ni malo lako, a bilo je i prilicno rizicno...ili mislite da nije?
Ja nisam nigde napisao da je on Licanin, vec Vi, pa ste ga jos zbog toga diskvalifikovali kao Vojvodjanina, odnosno smatrate da ON i njemu slicni nemaju pravo da imaju svoje misljenje i da se za njega bore...Vec to mogu samo autohtoni Vojvodjani...?? Bas me zanima od kada.od koje godine se racunaju autohtoni Vojvodjani////Jesu li svi oni koji su dosli sa Arsenijem Carnovijecem i dalje dodjosi....? Ako je vazzno mesto rodjenja...Nenad se rodio u Vojvodini, ali cemu to ???Arkan je rodjen u Sloveniji...ne verujem da se Slovenci time diče? I na kraju krajeva zar nije irelevantno ko je odakle došao i kada, več da je vazno ko je sta ostavio iza sebe...
Da bi ste govorili o pojmu autonomije..morate poznavati sustinu....Kad Velja Ilic sklopi tajni ugovor o koncesijama za autoput, na vasoj teritoriji a Vi ne smete da znate ni sta pise u tom ugovoru, a nekmoli sto ne znate finansijske pokazatelje...onda bi zaista trebali da budete mazohista a da ne budete autonomas...Samo skidanje zvezde sa Dvora nije bilo tako civilizovano,,,kako Vi hocete da prikazete, ali je ona bila na takvom mestu da se samo to i videlo...Tabla onakvog RTS-a nije zasluzila bolju sudbinu nego da se nadje u prasini i blatu, gde smo svi bili upravo zbog RTS-a i S Milosevica.
Nemojte porediti Nemacku sa nama....ali sto se tice toga zar nisu Josku Fisera gadjali bojom, isti ti Nemci,,,zar nije neonacizam poceo ponovo da buja...itd....Malo se pozabavite sustinom ...a ne samo ispraznom retorikom i onim sto neki mediji prikazuju....a cenite i jos ponesto...o cemu sam vec pisao.
expert expert 11:13 17.07.2007

Re: Canak - Seselj

m.agrippa
Mada da ne gresim dusu, dok je bio predsednik vojvodjanske skupstine, pokazao je ipak dobru nameru prema manjinama.Iz cisto kalkulantskih razloga. Pogledajte tekst u vezi izbora na koji sam linkovao u mom prvom odgovoru. U sustini, Vojvodina ce po treci put promeniti izborni zakon u roku od 10-ak godina. Ovog puta, tu su i manjinski nacionalni saveti koji ce sami obrazovati izborne liste (protivno Ustavu i zakonu - jer je ovo iskljucivo u nadleznosti RIK-a). Ko ce te liste kontrolisati? Pa, naravno, manjinski saveti (opet preko 'prava' koje im ne daje ni Ustav ni zakon). Drugo, vojvodjanski izvrsni organ je dao pravo (koje ne poseduje) tim savetima da obrazuju izb. liste.Trece - Srbi mogu da glasaju jednom, manjine 2 puta (preko zakonskih/RIK lista i preko svojih manjinskih).I onda se zgrazavamo sto je SRS najjaca stranka u Vojvodini.

S`obzirom da se ovaj komentar pojavio na blogu posvecenom LSV, pretpostavljam da agrippa misli da je taj predlog izbornih pravila u Vojvodini predlog LSV. E pa nije. To je predlog DS. LSV se usprotivila tome upravo iz razloga sto je je vec 17 godina na strani borbe za ravnopravnost gradjana u svakom pogledu. Ravnopravnost se ne postize time sto ce neki biti ravnopravniji od drugih.
Fascinantno je ono sto proistice iz komentara na ovom blogu: LSV je mala i beznacajna stranka a kriva za sve sto ne valja u Vojvodini. Dakle izuzetno mocna i sveprisutna. Kontradikcija?
cvijus cvijus 12:18 17.07.2007

Re: Canak - Seselj

Upravo o tim emisijama ja i govorim. Canak me nije oborio s nogu sa bilo kakvim argumentima, cak sta vise vrti jednu te istu pricu non-stop bez ikakve sustine. Ali to je moje misljenje i pravo na to isto. Mislim da je vise nego jasno da ja Canka ne cenim kao politicara i to isto je moje pravo. Vi naravno ste bili poslanik i svakako da imate vise autoriteta od mene sto se tice poznavanja u detalju raznih politicara, ali Vas sud nikako ne moze biti obavezujuci za mene ili za bilo koga, ali mi je veoma drago da ja imam tu privilegiju da sa Vama o tome prodiskutujem.
I dalje tvrdim da je normalno ne biti ratni huskac i tako dalje i vidim da smo se oko toga i slozili i sasvim je normalno da se huskaci i osudjuju. Medjutim, cinjenica da je Canak bio medju onima koji su bili protiv ratova (sto je isto tako normalno i potrebno) ne znaci da ga sada moramo kititi ordenjem i dizati mu spomenike. Ako se inace tako nagradjuje moralna duznost, onda hiljade Srba bi morali isto tako da budu nagradjeni. Cankova anti-ratna proslost nebi trebala da pokriva ostatak njegovih akcija.
Sto se tice njegovog porekla opet me ne shvatate. Njegovo poreklo nije bilo kakva diskvalifikacija, vec njegovo poreklo i moguci kompleks ga teraju da mnogo ekstremnije istice svoje "vojvodjanstvo" od prosecnog Vojvodjanina cije poreklo vuce u Vojvodini vise generacija i samim time ima puna prava da se bori za svoje (sto opet ne znaci da Canak nema ta ista prava). Sami njegovi nastupi pokazuju koliko je on daleko od toga da u sebi poseduje odlike pravo Vojvodjanina (i zbog toga sam citirao svoju majku).
Sto se tice skidanja tabli i zvezde i farbe na Fischera, morate napraviti razliku od politicara koji sa sobom nosi neku odgovornost i ugled od mase. Djindjic se ponasao pristojno, Fischer nije histerisao, dok se Canak ponasao kao na autobuskoj stanici. Za mene i zvezda i tabla RTS-a pripadaju u djubru.
Gospodine Cole, ipak mislim da cete morati da priznate da autonomija za Vas predstavlja samo politicki termin i cilj, a ne funkcionalan. Zoran Djindjic je Vojvodini dao autonomiju po ugledu na nemacko federalno uredjenje. U Nemackoj káda drzava resi da izgradi autoput kroz teritoriju jedne federalne jedinice, ona ima sva prava da to uradi a federalna jedinica moze da se slika ako je protiv toga, jer drzava raspolaze teritorijom federalne jedinice. Ali, i drzava snosi sve troskove izgradnje (sem ako nije u pitanju koncesija). U Srbiji je problematicno to sto je ugovor pod velom tajnosti, i u tome ja podrzavam Kostresa, ali ne o onoj prici "...kroz nasu teritoriju". Drzava je dala autonomiju i drzava raspolaze ne samo teritorijom autonomije, vec samom autonomijom odredjene pokrajine, i tako je u svim decentralizovanim evropskim zemljama, svidjalo se to Vama ili ne.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:44 17.07.2007

Re: Canak - Seselj

Ajde da--skratimo...malo..Ne mislim da iko pa i Nenad treba da se kiti ordenjem, pa ni ja naravno.,..ali porediti ga sa radikalima.,.i sl...je u najmanju ruku neumesno...Naravno da imate pravo na svoje vidjenje..mi samo polemisemo...
Zoran nije dao takvu autonomiju Vojvodini, vec se za nju "krvavom" politickom borbom izborio Nenad sa svojim poslanicama. Bio sam svedok svega toga.,..Samo zahvaljucu Nenadu (i ostalim demokratskim poslanicima) vracen je deo nadleznosti...itd.
Drugo kao predsednik Skupstine Vojvodine on je licno uveo Vojvodinu u drustvo euro regija (AER)..pa je zbog toga i odrzana jedna, jedina sednica skupstina AER-a u Novom Sadu gde je bilo predstavnika iz preko 300 euro regija..Niko od zvanicnika iz Bgd-a nije dosao niti pozdravio skup, a na njemu sam samo ja, ispod Save i Dunava, prisustvovao-ucestvovao u radu..itd...Dakle mogao bih jako dugo da sve to navodim.
Put o kome govorimo jeste dat u vidu koncesije Spancima, pa Vi i sami navodite tu razliku...a o tajnosti da i ne govorim....sramota!!!
Za mene autonomija znaci ne samo nadležnost , nego i odgovornost !!! Ja sam o tome govorio i u vreme Milosevica, a i kasnije...Mnoge evropske drzave su decentralizovane...pa i Nemacka....ali nema matrice, recepta...Dakle treba uzeti njihova iskustva (Spanija, Italija...pre svega) pa i Nemacka...zasto da ne...i primeniti ih u skladu sa nasim interesima, mogucnostima, velicinom....Autonomija (decentralizacija-regionalizacija) je moj polticki, kao i Nenadov, program....
Uopste nije bitno sta se meni svidja ili ne..jer to nije politika...Kad bi bilo tako,. najveci broj stranaka ne bi ni postojao...ali u zivotu i politici nije tako...pa se i ne opredeljujem logikom ne - svidja mi se, vec da li je nesto korisno za Kragujevac, Sumadiju, Vojvodinu, Srbiju....!!!
Regionalizacija svakako jeste!
BKC
PS: I da preskocimo licna pitanja....mesto rodjenja,kad je ko dosao i odakle...
cvijus cvijus 13:32 17.07.2007

Re: Canak - Seselj

Po vasem pricanju o tome kako je Vojvodina stekla sadasnju autonomiju, mogao bi se steci utisam da je Djindjic bio autokrata koji je nakon teskog pritiska dao autonomiju, U to mi je tesko poverovati. Jeste Canak se izborio, ali je bila i Djindjiceva dobra volja da Srbiju reformise po ugledu na Evropu. Ne secam se tokom Zoranovog vremena da je bilo toliko prigovora na sadasnju autonomiju koliko sada, ali mozda se i varam. Moja je poenta da Vojvodina sada ima isti nivo autonomije koliko i recimo jedna nemacka federalna jedinica, a vise od jedne italijanske regije. To je cinjenica i zaista se nadam da se u tome itekako slazemo. Svi zahteve koji prevazilaze sadasnji nivo samouprave za mene smrde na separatizam.
Za mene decentralizacija predstavlja nesto sto sa sobom nosi funkcionalnu priroda, a ne politicku. Slazete li se sa mnom?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:41 17.07.2007

Re: Canak - Seselj

Naravno da se slazem sa Vasom tezom o funkcionalnosti...ali bez politicke volje-saglasnosti...nema ni funkcionalnosti...
Sto se tice decentralizacije...i Djindjica....ne mislim da je pok Zoran bio autokrata, naprotiv...ali se ni jedna vlast ne odrice lako kontrole, posebno finansijskih tokova, jer se preko njih dolazi i do polticke kontrole, ili obrnuto svejedno! DS u vreme Zorana, pa i danas, ne podrzava decentralizaciju, ali iskren da budem ne vidim ni jednu pol partiju, koja ima centralu u Bgd-u (a skoro sve su tamo!) a da voljno propagira tu ideju..DS je samo malo mudrija pa lokalnu samoupravu stavlja, navodno, u prvi plan- sto ne bi bilo sprono, da tu ideju prate odredjena zakonska i ustavna resenja, koja to i omogucavaju ..Otuda je Canak- LSV,,,,nesto sasvim drugo, od pocetka...Zbog toga je on kost u grlu..pa se onda sto sta izmislja, dodaje i pakuje...jer regionalizam je opasan ako postane infektivan i prenese se na sve regije u Srbiji...Vojvodina sustinski nema ni deo onoga sto imaju federalne jedinice u Nemackoj...uostalom Nemacka je federacija...!
cvijus cvijus 15:12 17.07.2007

Re: Canak - Seselj

Vidite gospodine Cole, ono sto ja smatram da je problem sa DS-om jeste sto njihov vide decentralizacije jeste da se ojaca okruzna vlast u odnosu na centar, sto po meni je sasvim uredu. Ali to bi moglo da dovede u pitanje svrhu postojanja Vojvodine, sto bi izazvalo reakcije i radi toga DS bi da odrzava status quo dok ideja o decentralizaciji ne sazri. Pitanje koje ja sebi postavljan jeste dali bi Canak stao kad bi mu se zahtevi ispunili, ili bi to bila samo jedna stanica u potpunom osamostaljivanju Vojvodine. Kad sam procitao njihov program za R.Vojvodine iskreno sam se zabrinuo.
Ne bih se slozio sa Vama da Vojvodina nema ni deo onoga sto imaju nemacke federalne jedince. Problem je sto je transparentnost u Srbiji losa pa se slabo sta i zna, a pritom je i kuknjava LSV-a za koju bi se zapitao dali je zaista opravdana, a mozda i gresim. Srbija je zemlje mnogo manja i maloljudnija od Nemacke stoga nema ni neke potrebe za federacijom, makar u nominalnom smislu. Nemacka ima svoje istorijske razloge zasto je federalna drzava, koje Srbija nema.
m.agrippa m.agrippa 18:45 17.07.2007

Re: Canak - Seselj

Znam da se LSV tome protivi (uz podrsku DSS i SRS, valja pomenuti) - zato i nisam optuzio LSV. Ne mogu da ih optuzujem kada su u pravu.

LSV jeste mala i beznacajna u odnosu na DS, DSS i SRS (pa i SPS) ali to je vec druga prica. Oni, takvi mali i beznacajni, ipak imaju ogromnu odgovornost jer predstavljaju jezicak na vagi (kad smo kod jezicaka, sta jedan PSS radi u Vojvodini? Nije li njihov predsednik begunac? I zasto se to tolerise?). Mozda je Knezevic na ovo mislio kada je govorio o "prirodnoj gravitaciji" 1/3 Vojvodine ka BG-u. Mada ja mislim da se radi o mnogo vise od 1/3.

I nije mi jasno kako se neka stranka moze (samo)prozvati autenticnom vojvodjanskom... kada ima 7 odbornika u Skupstini APV (od 120). Radikali su mnogo vise "autenticni" u Vojvodini jer svaki treci birac glasa za njih, dok su na lok. izb. uzeli oko 80% opstina (od 45).

jaglika jaglika 02:22 18.07.2007

Re: Canak - Seselj


nemaju nikakve slicnosti vec su suste suprotnosti.
Jezik i stil? Pa, sa Turcima-turski.
Sto se politike tice, program im je soft, po meni

Kajzerica

ipak, srecan im rodjendan.

Jerry Jerry 22:09 19.07.2007

Re: Canak - Seselj

Gospodine pogledajte malo oko sebe , naš najbliži sused Hrvatska ima županiju koja se zove Istra , a ta županija ima i grb i zastavu i himnu.
schneetzla schneetzla 20:30 16.07.2007

Retoriko, slatka retoriko

Hoce li neko od vas pametnjakovica da mi objasni zbog cega je najveca uvreda koju ste sposobni da udelite - "komunjara"?

Drugo - sa ili bez Nenada Canka, LSV jeste jedina istinska vojvodjanska stranka.

Kedvesem Nenad, samo napred.
Lionsgate Lionsgate 20:36 16.07.2007

Re: Retoriko, slatka retoriko

LSV jeste jedina istinska vojvodjanska stranka.

Savez vojvodj. Madjara?
m.agrippa m.agrippa 02:37 17.07.2007

Re: Retoriko, slatka retoriko

Sa 7 odbornika? E, vala, bas su reprezentativni...
Tanjučka Tanjučka 06:24 17.07.2007

Re: Retoriko, slatka retoriko

SVM da, LSV tek ponegde.
U Srbiji bez kumstva nema ni mutljavine pardon biznisa.
Školu je završio uz maminu i tatinu pomoć - čitaj urgiranje, jer su oni bili VIP tj. partijski kadar u vreme Titoizma i drmali su N.Sadom.
Čanak = Vrcav humor.

Gothsa Gothsa 20:57 16.07.2007

Cole

odlican post.
prosto je neverovatno koliko losih komentara je okaceno ovde na racun Canka i na racun LSV stranke.
Mogu samo da konstatujem da se nije nista promenilo.
Ne mogu ni da ocekujem da neko iz Srbije moze uopste da shvati program LSV jer taj nikad nije slusao od svog rodjenja bar 2 druga jezika mimo srpskog i to svuda, na ulici, u skoli, u komsiluku, u diskoteci, u restoranu, na fakultetu, na pijaci, na poslu....Narocito mi je bilo tesko, i bilo me je sramota, za vreme Milosevica kada su drugi jezici potpuno utihnuli i cuo se samo srpski(ekavski/ijekavski) ili akcentovani srpski(srpski nacionalnih manjina). LJudi su se plasili da pricaju na svom maternjem jeziku na javnim mestima-STRASNO!
Srecna sam sto moje dete raste u okruzenju u kojem sam i ja rasla, moja prica srpski, njen dobar drug Marijus prica rusinski, Ajlena slovacki i oni se razumeju i lepo se igraju!
Zasto LSV trazi otcepljenje? Pa zato sto Srbijanci ne mogu da skapiraju, i procice decenije dok im to udje u glavu, ovo sto sam prethodno ispricala. Nadogradnja na razlicitost jezika i kulture, jeste i obostrano uvazavanje te iste razlicitosti.
Sada ce neko odma da se zakaci za incidente na nacionalnoj osnovi. Nacionalne manjine su se za vreme Milosevica jako opekli, i agonija je trajala od jogurt revolucije pa do skorasnjih dana i zar je za ocekivati da naprasno poveruju novoj demokratskoj vlasti? Smesno. Ja im prva ne bi verovala. Mnogo bi morali da se dokazuju.
jos jednom Cole cestitke!

m.agrippa m.agrippa 02:40 17.07.2007

Re: Cole

Zasto LSV trazi otcepljenje? Pa zato sto Srbijanci ne mogu da skapiraju, i...



1. LSV ne trazi ocepljenje (sudeci po programu stranke). LSV ne predstavlja gradjane Vojvodine, vec svoje birace.
2. Ja sam iz Banata i kao Banacanin koji veoma dobro "kapira" kritikujem LSV.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:58 17.07.2007

Re: Cole

Mislim da ste "otcepljenje" potpuno pogresno upotrebili....a posebno mi se ne svidja podela na Srbijance....i druge...Ja sam valjda po toj logici takodje Srbijanac???
Dakle ako imate razumevanja za razlicitosti u jeziku, kulturi, veri,,,,onda malo vise tolerancije i malo vise informacija...pa ce nam svima biti bolje.
poz
bkc
Atomski mrav Atomski mrav 10:11 17.07.2007

Re: Cole

Što se "otcepljenja" tiče, pristalice LSV su pre desetak godina delile auto-nalepnice (nalik onima YU, SCG odnosno SRB) sa slovom V i natpisom Vojvodina. Onda se neko dosetio pa delio nalepnice sa slovom L i natpisom Liman :)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:20 17.07.2007

Re: Cole

..pa delio sam i ja nalepnice sa "Š"-Šumadija...pa?...To je bio deo kampanje...prepoznatljivosti,..nemojte u svemu traziti.,ono cega nema...! pa Šumadija je potpuno zbrisana Beogradom...cak i "teritorijalno"..Uznite svaki starji udybenik geografije, istorije....videcete da je Sumadija oblast izmedju pet reka: Save, Dunava, Morave(dve) i Kolubare...a danas je Beograd veci od Sumadije a Sumadijski okrug ima 5 malih opstina...Pri tom je i Beograd Sumadija,.,.ali centralisti vise vole Begradski pasaluk od Sumadije...u tome je problem
poz
BKc
Atomski mrav Atomski mrav 11:45 17.07.2007

Re: Cole

He he... sve se to svodi na ono što ste nazvali duhovitošću i... kako beše - vrcavošću? :) Nalepnica V i nalepnica L... pa i nalepnica Š (nisam znao da ste koordinirali akciju sa LSV, nisu mi to pominjale kolege sa faksa iz KG & okoline) :) Naravno, ne prija baš svima duhovitost i vrcavost pomešana sa provokacijom.. mnogi reaguju na prvu loptu a onaj ko je smislio recimo nalepnicu L sigurno nije od tih. Mislim da Čanak radi po poslovici "za dobrim konjem prašina se diže".
Što se Šumadije i BG tiče, osvanuće dan kad će i KG biti beogradska opština ako se ovako nastavi... tako da ste u pravu.
Neko pomenu promene izbornog zakona u Vojvodini... koliko sam uspeo da ispratim dešavanja oko toga, to je "maslo" DS i SVM, LSV je protiv toga.
Zastava - Čanak ju je "oktroisao" na isti način na koji smo dobili i državnu zastavu. Isto važi i za grb. Himne, za sada, još uvek nema. Kakva je da je, zvanična je. Ne pitamo se u ovoj državi o mnogo čemu pa ćutimo...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:58 17.07.2007

Re: Cole

Nije bila koordinarana akcija, ali je po nama bila savim prihvatljiva...Na kraju krajeva sva lomljava oko himne, zastave, grba....proizilazi iz eknomskog nezadovoljstva..Kad su ljudi zadovoljni ustajace i na Hej Sloveni i na Boze pravde, ali u suprotnom nam nece pomoci ni jedna ni druga..Drzava je ipak nesto drugo i vise od simbola...makar da su i oni vazni.,..posebno kad se polazi u boj...Setite se..sva rasprava o himni Hej Sloveni krenula je od Milosevica....pa su je prihvatili i Hrvati...itd
Pod zvanicnom zastavom su isli i Arkanovci...ali nije zbog rtoga zastava kriva...Nju nosi ko nosi.
Koliko ja znam sve promene drzavnih simbola zahtevaju referendum...a njega nije bilo ni za SCG, itd
Ipak sustina je bitna,.KAd su gradjani zadovoljni onda se oni mnogo lakse opredeljuju, izjasnjavaju za simbole...pevaju je na stadionima...itd...Zar nisu svi na stadionu Poljud plakali kad je Titto umro...zajedno zagrljeni delije i torcida, fudbaleri zagrljeni jedni sa drugima.,....a onda svako na svoju stranu...i znamo dalje...
poz.
BKC
ps: U pravu ste za izborni zakon..LSV je protiv
Atomski mrav Atomski mrav 12:57 17.07.2007

Re: Cole

Da, na Poljudu su 1980. svi plakali zagrljeni a onda su 10 godina kasnije na tom istom Poljudu spalili tadašnju zvaničnu državnu zastavu...
Bilo bi mnogo bolje da se političari bave time kako živimo u ovoj zemlji nego kakvi su njeni zvanični simboli. Naravno da oni treba da postoje i da to pitanje treba da se rešava brzo i efikasno, ali ne preko kolena... kod nas se razvlači u nedogled kako bi se skrenula pažnja sa važnijih problema.
Za LSV (Nenada Čanka, mislim ipak je on LSV i LSV je Nenad Čanak) ću se svakako složiti da je nekako uvek bila "kost u grlu" i svojim protivnicima i svojim saveznicima. Štaviše, Vi ste jedini koji javno brani Nenada Čanka, ostali ili imaju nešto protiv njega ili su ravnodušni...
Poređenje Šešelj - Čanak je nastalo nakon nekih njihovih duela gde je Čanak izašao kao pobednik ali tukuću Šešelja njegovim oružjem (ali realno - drugačije se i nije moglo).
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:30 17.07.2007

Re: Cole

...Ne branim ja njega samo zato sto smo kroz politiku stigli do nekih drugih odnosa.,,,! Naprosto on se ljudima svidja ili ne, nekome je simpatican ili ne...ali ono sto je nesumnjivo je da je kao jedna od retkih partija koja se od pocetka do sada zalagala za jedan te isto program (malo modifikovan, naprosto dogadjale su se razne stvari)..Dakle kad njima date glas, Vama je jasno sta je njihoc cilj, sta ce uraditi ili ne,..,.Dakle nece vas izdati i napraviti koaliciju sa onima koji su Vas dovde doveli, nece praviti Koaliciju sa nacionalistima...Borice se za decentralizaciju Srbije...itd..Dakle sa njima je sve jasno, pa ko to voli ili zeli...To je To!
Ako uzmete DS kao najvecu partiju ...oni su setali, programski, od nacinalista, pa sve do socijalista, od monarhista, do republikanaca....itd...Dakle niste sigurni bas do kraja o cemu se tu radi...da ne govorim o drugima DSS_u na primer, koji su spremni cak i na pakt sa radikalima samo da bi se ocuvali na kakvoj takvoj vlasti...Sta reci onda o Novoj Srbiji, Velji Ilic...i ostalima?
Druga je stvar sam Nenad..koji u svojim nastupima deluje kako deluje..Nekom je to Ok, nekome nije, ali ponavljam zbog njega niko nikada nije stradao....pa ipak, sve se lakse koliko vidim prasta Vucelicu, Dacicu, Tomi Nikolic, Vuccicu (zakon o informisanju..npr)..dok se Nenadu ne prasta nista....On je cudo, sotona, djavo...separatista opste prakse...itd..Pa ipak on je i u tom TV duelu nadgovorio Seselja,,,,a mnogi nisu ni smeli da budu sa njim u tv duelu...a prizancete prema protivniku vi birate i "oruzje"...E sad kad vec nemate sta drugo..onda ajd kao..on je nevaspitan, zato sto lopovima kaze da su lopovi , a ubicama da su ubice... Ma ne branim ga ja javno, zasto bih...Dovoljan je on sam ....jednostavno samo nabrajam cinjenice..koje su evidentne.,.
poz
bkc
Gothsa Gothsa 22:19 17.07.2007

Re: Cole

a posebno mi se ne svidja podela na Srbijance....i druge...Ja sam valjda po toj logici takodje Srbijanac???

Podela se odnosila na Pokrajinu Vojvodinu(i gradjane koji u njoj zive) i na ostali deo teritorije Republike Srbije a ne kako ste je Vi shvatili, u nacionalnom, pezorativnom i netolerantnom smislu.
Postovanje
Gothsa Gothsa 22:22 17.07.2007

Re: Cole

. LSV ne predstavlja gradjane Vojvodine, vec svoje birac

Upravu ste.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:26 18.07.2007

Re: Cole

Ja sam netolerantan sto ne pravim podele....zanimljivo>?Ali ok....
Gothsa Gothsa 12:49 18.07.2007

Re: Cole

podela mora da postoji jer je to prirodni fenomen, u mom kontekstu-teritorijalna podela. Upotrebila sam pojam Srbijanci a trebala sam Uza Srbija-moj propust i izvinjavam se. Podela ljudi, u smislu diskriminacije, nije za toleranciju i nisam nigde to u tekstu ucinila. Poenta price se odnosila na to da ljudi iz Uze Srbije(cast izuzecima, koje nisam srela ali verujem da postoje) naprosto ne mogu da shvate da u Vojvodini ima ljudi, pa i citavih sela, firmi...gde cete naci veliki broj onih koji uopste ne znaju srpski! Licno za mene je to potpuno normalna stvar i licna sloboda svakog kojim ce jezikom pricati ali iz licnih kontakata sa ljudima iz Uze Srbije zakljucila sam da oni ove gradjane posmatraju podozrivo, sa velikim nepoverenjem a i mene kad to mogu da tolerisem.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:25 18.07.2007

Re: Cole

Postovana,
mislim da je bila samo greska u percepciji i pogresno intoniranim terminima koji na ovom Blogu, punom adrenalina, ponekad dobiju iskrivljeno tumacenje,...Razlog za moguce takvo ponasanje, o kome govorite, je pre svega jedan specifican lokal autizam, koji je posledica nasih nepoznavanja stvari...Dakle ljudi koji zive u Vojvodini imaju neke svoje predrasude, kao i oni koji zive ispod Save i Dunava..Razlog za svoj losh standard uvek i pre svega vide u necem drugiome, a ne u sopstvenoj nesposobnosti, pogresnim verovanjima, pogresnom obrazovanju....pri tom politicari i mediji, na tim podelama grade citave karijere (pa i bogatstva!)....Puno je toga pisano u politickoj, socioloskoj, pa i psihijatrijskoj literaturi...pa da se ne bih u to upustao, kratim odgovor.Nase medjusobno nepoznavanje, razumevanje i nedostatak tolerancije nas je dovelo dovde...a ocigledno je da ni vi ni ja tome nismo doprineli...I sam sam imao odredjene predrasude o Vojvodini i Vojvodjanima pre nego sto sam ih upoznao...ili bar mislim da jesam...Danas daleko bolje razumem neke probleme koji jesu specificni za Vojvodinu, kao sto bi bilo uputno da se razumeju problemi Sumadije,npr! Tako bi nam svima bilo lakse...
Poz
BKC
szabad szabad 23:50 16.07.2007

Srećan rodjendan LSV

Zaista jesu jedina autentična vojvođanska stranka, a Nenad Čanak bez uvijanja govori o stvarima koje su tabu u našem usr.... društvu.
Samo napred!!!
domaci izdajnik domaci izdajnik 00:44 17.07.2007

Srećan rodjus dragi ligaši!



Srećan rodjus dragi ligaši!

Žao mi je što ove godine nisam bio u prilici da dodjem na žurku.
A Vi Cole, sa ovim postom ste odgovorni što sam rešio da se konacno registrujem iako sam manje-više redovan čitalac bloga bedevedesetdvojke od nastanka.
Obzirom da je prigoda svečana, ne bih da je kvarim trovanjem dežurnih Službenika, biće i za to prilike. Umesto toga, evo mali prilog možda nekoj budućoj zbirci Nenadovih "vrcavosti":
Na KZŠ-u u Media centru, tik pred svrgavanje balkanskog satrapa, pita jedan režimski novinar Čanka kako to da on koji se zalaže za kulturu u političkoj komunikaciji upotrebljava proste kvalifikacije za političke protivnike, na šta Čanak odgovara (parafraziram): a zašto da koristim neki eufemizam za, na primer, osobu sa nedefinisanim odnosom prema tudjoj svojini kada takvu najbolje opisuje reč lopov.
m.agrippa m.agrippa 02:42 17.07.2007

Re: Srećan rodjus dragi ligaši!

Da, bas smo takvu jednu (zastavu) skinuli sa Gradske kuce u ZR-u. Gradjanska inicijativa.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:55 17.07.2007

Re: Srećan rodjus dragi ligaši!

pretpostavljam da ste stavili sliki S Milosevica ili Kostunicinu, umesto nje...
Atomski mrav Atomski mrav 10:12 17.07.2007

Re: Srećan rodjus dragi ligaši!

Baš u ovoj našoj državi nemamo sreće sa zastavama, grbovima i slično. Niko nas i ne pita, biraju državne oznake kako im se ćefne...
expert expert 11:24 17.07.2007

Re: Srećan rodjus dragi ligaši!

m.agrippa
Da, bas smo takvu jednu (zastavu) skinuli sa Gradske kuce u ZR-u. Gradjanska inicijativa.

Gradjanska inicijativa? Ma dajte, zastavu je skinuo prinudni organ koji je u Zrenjaninu postavljen od strane DSS-a, stranke koja u tom gradu tradicionalno ne prelazi cenzus.
domaci izdajnik domaci izdajnik 11:32 17.07.2007

Re: Srećan rodjus dragi ligaši!

m.agrippa
Da, bas smo takvu jednu (zastavu) skinuli sa Gradske kuce u ZR-u. Gradjanska inicijativa.

Zastavu Vojvodine u Zrenjaninu je skinula prinudna uprava postavljena od strane kostunicine vlade a sacinjavaju je clanovi DSS, Nove Srbije i SPO, stranaka za koje u Zrenjaninu glasaju clanovi porodice, ako su bas dobro raspolozeni. Podrsku u skidanju su im dali radikali.
Tek toliko da se ogoli "gradjanska inicijativa".
Nego, agrippa, nadlezni organi bi mogli da vas priupitaju sta ste uradili sa zvanicnom zastavom.
m.agrippa m.agrippa 22:00 17.07.2007

Re: Srećan rodjus dragi ligaši!

Lose pretpostavljate. Stavili smo zastavu Republike Srbije.

Zastava Vojvodine uopste nije problem tj. nije problematicno da V ima zastavu. Problematicno je kada izvrsna vlast odluci kako ce ona izgledati (a ne izgleda kao zastava koju je Vojvodina imala) i kada ta ista izvrsna vlast, protivno tadasnjem Ustavu, preko skupstinske vecine usvoji pride i grb -- koji je pritom jos i protivan heraldickim pravilima (sto ce g. Ackovic iz Heraldickog drustva Srbije potvrditi).

Pri usvajanju simbola (zastave & grba), gleda se istorija. Ovde se istorija ignorisala. U redu, nista strasno. No, ako se vec ignorisala, onda je trebalo raspisati javni konkurs za nova resenja. Ni to nije uradjeno.

Skinuli smo "zastavu Vojvodine" jer je, izmedju ostalog, isticanje iste bilo protivno Zakonu o lokalnoj samoupravi (koji predvidja isticanje simbola lokalne zajednice -- u ovom slucaju Zrenjanina -- samo uz isticanje drzavnih).

Kada se ispostuje ustavna i zakonska procedura (a novi Ustav omogucava Vojvodini da ima svoju zastavu i grb) i kada gradjani Vojvodine na referendumu podrze resenja (kakva god bila), sve vracamo. Ja mislim da je to fer i demokratski. Ne?
m.agrippa m.agrippa 02:17 18.07.2007

Re: Srećan rodjus dragi ligaši!

DSS nijednom u ZR-u nije bila ispod cenzusa od 1992. Recimo, na poslednjim lokalnim izborima (2004), DSS je dobila 6 odbornika, sto je jednako koaliciji Zajedno za Vojvodinu (LSV et al), a vise od G17. (Izvor: CeSiD)

Na poslednjim skupstinskim, DSS je dobila 9.6% dok je koalicija oko LDP-a dobila 11.1% (ibid.). Ne znam koliko je to za LSV (pretpostavljam barem 5%, obzirom da je LSV 'iznela' koaliciju u Vojvodini). Mislim da sajt Skupstine ima tacne podatke.

packez packez 09:03 17.07.2007

rodoljupci

E ne mogu da verujem da su "Rodoljupci" Nenada Chanka doziveli sedamnaest leta?!

Uvek mi je zanimljivo da pitam: u cemu je razlika izmedju RADIKALSKOG srbovanja i LIGASHKOG autonomasenja? U stilu svakako nije...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:55 17.07.2007

Re: rodoljupci

Cime se pitate i TO NE VIDITE, onda je veci problem u Vama...sta da se radi...Pokusajte da procitate prethodne odgovore....kako se ne bih ponavljao....
Razlika je DRASTICNA, tolika da se te dve stvari ne mogu ni porediti!!!
domaci izdajnik domaci izdajnik 11:46 17.07.2007

Re: rodoljupci

packez
E ne mogu da verujem da su "Rodoljupci" Nenada Chanka doziveli sedamnaest leta?!

Uvek mi je zanimljivo da pitam: u cemu je razlika izmedju RADIKALSKOG srbovanja i LIGASHKOG autonomasenja? U stilu svakako nije...


packez, jedna od ove dve figure na slici je kvadrat, pogodite koja:
packez packez 12:10 17.07.2007

Re: rodoljupci

Divna ilustracija.

Primecujem, za pocetak, da je boja ista - CRNA.


Jos neki test?



I nemojte se vredjati, samo sam pokusao da primetim da su predstavnici obe politicke opcije jednako nevospitani.
domaci izdajnik domaci izdajnik 13:58 17.07.2007

Re: rodoljupci

packez

I nemojte se vredjati, samo sam pokusao da primetim da su predstavnici obe politicke opcije jednako nevospitani.

Pametnom je i jednom dosta, kaze narod. Vama ocigledno nije. Nemojte, molim vas, vise da primecujete i da poredite neuporedivo i izjednacavate stvari izmedju kojih znak jednakosti nije prirodan. Bas kao sto se ne sme izjednacavati:
Treci Rajh i Holokaust
Martin Luther King i Ku Klux Klan
Ratko Mladic i srebrenicke (i druge) zrtve,
itd...
Cak i da vam dozvolim taj luksuz da budete u pravu sa svojom tvrdnjom, razmislite o tome da li je od "ligaskog nevospitanija" ijedan zivot izgubljen, ijedna zemlja i narod unesreceni.
Ako vam i dalje nije jasno, zamolicu vas da se ponovo vratite testu sa slikom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana