Kome je danas Rodjendan

Julishka RSS / 07.10.2008. u 17:01

Sta je ovo?.. Iju iju iju, znam da treba da ustanem, znam da cu inace zakasniti na posao, sve znam... Ali jako sam nenaspavana, jako mi je toplo ispod cebeta, - ali stvarno, STA je ovo? Bude me sirene??? Uf, j*bote, opet me zeza ova paradoksalna faza sna kad sve ide naopacke, bas losa fora za budjenje...

Kafica...i opet sirene! Ma sta je to, da li su opet nekoga zgazili meni ispod prozora?

E neee, ovo je nesto drugacije: sirene sviraju sa policijskih kola koje prate tonirani mercedesi, iduci na crveno i zuto i zeleno, ne praveci razlika, brzinom vise od 120 km na sat. A policajci u praznicnim uniformama (bele kosulje, posteni osmeh) prate kolonu svecanim pozdravom, stojeci na desetak metara daleko jedan od drugoga dug celog puta.

Majke mi, sta se desava? I grad je pun policajca - i onih saobracajnih, i ovih jos u akademiji sa praznicnim osmehom. Valjda su njima i gace nove jutros. Koji je danas datum? Mozda nesto znacajno praznuje otadzbina, a ja opet ignorisem?

Dosao je Premijer (aka Vladimir Vladimirovic aka Putin) u svoj rodjeni grad da se provede za rodjendan. Programska sema rodjendana je pocela u Konstantinovskom dvorcu jos nocu 6. oktobra i polako presla, posle ponoci, na 7. oktobar kad je premijer predstavio javnosti novi medijsko-obrazovni projekat za razvoj ljubavi prema sportu kod mladih: film-udzbenik za dzudo pod nazivom "Radi ovo kao Putin". Svi novinari su zapazili jednu recenicu iz premijerovog filma o kojem vec kazu da otrkiva sustinu dzudoa kao filozofske osnove politickih strategija vise predsednika i premijera u svetu:

"Ustupci i kompromisi kao sto i povlacenje su mogucni, a ponekad cak i pozeljni, ali samo kada vode konacne pobede".

Na dnevnom redu Rodjendana bila je medjunarodna sednica zemalja-ucesnica Interpola koja je po prvi put u 80 godina odrzana u Rusiji, i to ne u Moskvi (wow!) i tokom koje u Interpol su bile primljene tajne sluzbe Vatikana. Ili, mozda, na kraju krajeva, Vatikan je primio Interpol kao svog.

A jos u toku dana dosao je premijer u posetu Sindikatskom univerzitetu drustvenih nauka da mu cestita osam(ili deve-)deset drugu godisnicu i svecano rekao da od 2008. do 2011. je planirano da ce drzava davati naucnicima i studentima grantove, ukupno 40 miliona rublja. Znaci, po deset miliona godisnje. Znaci, u evrima to je otprilike manje od 300 hiljada evra. Kad jedan mikroskopski kompjuterni skaner-tomograf za trodimenzionalnu rendgenolosku analizu mikrostruktura kosta vise od 250 hiljada dolara. A moze da se koriste za istrazivanja u fizici, biologiji, zubarstvu, cak i slikarstvu. A naucnici su slusali premijerove reci i samo izrazavale svoj impresioniranost i odusevljenje... Mogli bi prosto reci - "I nas iskreno bole za nauku!"



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

malasneki malasneki 18:51 07.10.2008

Prva!

i ceo program si naucila :))
mariopan mariopan 19:27 07.10.2008

Re: Prva!

Juhuu druga
Stvarno kome je to danas rodjenadan?
Salim se, hvala za pricu Juliska, ne bih znala da nisam procitala tvoj blog, veruj jedne godine sam i svoj rodjendan promasila )
Pozdrav
Julishka Julishka 19:32 07.10.2008

Re: Prva!

malasneki
i ceo program si naucila :))


naravno... i nazalost, naravno - kad ceo taj program je glavna vest svih kanala u Rusiji...

vec i ne znam, da li su se tolilko novinarima pao nivo profesionalizma da vec nemaju pojma sta jeste vest, a sta nije, - ili to je vec postala partijska linija od koje se ne moze udaljivati ako kanal ili program zeli da sacuva svoju dozvolu za rad.

i, kao rezultat, rodjendan Putina vise niko ne moze promasiti (dok svoj i dalje moze :)))
Unfuckable Unfuckable 19:56 07.10.2008

pa,

odavno je poznato da
ne podržavanje Josipa Broza Kobe Putina
dugoročno ume škoditi zdravlju....
Zanimljivo je gledati svo to "divljenje do imbecilnosti"

pozdrav Juliska !
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:42 07.10.2008

Re: pa,

Živeo Vojnovič za sva vremena!
Julishka Julishka 23:17 07.10.2008

Re: pa,

Unfuckable

dugoročno ume škoditi zdravlju....


danas je godisnjica ubistva Ane Politkovske, koje, po jedne od najjacih verzija opozicije, je bilo poklon doticnom gospodinu za njegov rodjendan.

sada ubica kao sto i trojica onih koji su narucili ubistvo (po verziji generalnog tuzilastva) su u pritvoru.
Out of Beirut Out of Beirut 09:11 08.10.2008

Re: pa,

Julishka

Unfuckabledugoročno ume škoditi zdravlju....danas je godisnjica ubistva Ane Politkovske, koje, po jedne od najjacih verzija opozicije, je bilo poklon doticnom gospodinu za njegov rodjendan.sada ubica kao sto i trojica onih koji su narucili ubistvo (po verziji generalnog tuzilastva) su u pritvoru.


Hajmo postovati prezumpciju/pretpostavku nevinosti dok se ne utvrdi drugacije - kako povodom Putina, tako povodom tih u pritvoru.

Sto se tice price o rodjendanu, Rusija jos uvek ima veliki procent populacije kojima je idolopoklonstvo prema autoritetu stvar - dobrih manira. (Kada je to ikada bilo drugacije? Nikada?) Pa, pitam se, sta bi bilo kada bi te ljude njihov vodja 'razocarao'? Neki bi se sigurno upitali "Da nesto mozda nije u redu sa Putinom, negovim (mentalnim) zdravljem?" A vecina tih ljudi bi svakako bila losije raspolozena. I ne bi bilo preterano reci da bi se pogorsala atmosfera u naciji - sto nije mala stvar za nedovoljno razvojenu zemlju koja je takoreci do juce prezivljavala teske traume.

Pitam se da li bi se i ja usudio da promenim odsecno (/preko noci) ustaljene navike.

Eto tako to izgleda iz moje centralno-balkanske perspektive. .
A ti me uvek impresioniras tvojim vladanjem srpskog.
Atomski mrav Atomski mrav 12:16 08.10.2008

Re: pa,

Naravno da impresionira, a sinoć slušam i savetnika japanskog ambasadora na TV - 'ajde što bolje priča srpski od našeg vajnog prestolonaslednika nego skoro da bolje priča i od mene!
Julishka Julishka 17:16 12.10.2008

Re: pa,

Out of Beirut

Pitam se da li bi se i ja usudio da promenim odsecno (/preko noci) ustaljene navike.

Eto tako to izgleda iz moje centralno-balkanske perspektive. .
A ti me uvek impresioniras tvojim vladanjem srpskog.


Hvala ti puno na komplimentu!

Sto se tice navika, sad smo vec u tom stanju da one ne moze se promeniti niti preko noci niti preko dugih dana jer je vec, po mom misljenju, suvise efikasno odradjeno ispiranje vecini mozaka.

Naravno, nisam mislila da iznosim misljenje o krivici ili nevinosti Putina u slucaju ubistva Politkovske; kako sam navela, radi tuzilastvo po tom pitanju, neka... Prosto zanimljivo je bilo gledati kako vecina kanala i programa nije ni smopenula ubistvo niti Politkovsku dok drugi su prosto pljuvali po vladajuce partije i premijeru. Jako mi je zao da nema programa na kojem i jedna vest i drugi uspomen mogli bi si stajati skoro na istom mestu, sa ocenom rada tuzilastva, sa iskazivanjem misljenja opozicije, sa iznosom mnenija vlasti. To bi mi prijalo.
Atomski mrav Atomski mrav 12:14 08.10.2008

Sećamo se...

... sličnih parada za rođendan rahmetli Josipa Broza. S tim što je on svoj rođus pretvorio u državni praznik ali da ne bude providno, nazvao ga Dan mladosti. Ima još analogija sa Putinom ali da ne dužim...
malasneki malasneki 12:23 08.10.2008

Hej

Cestitke na izlasku iz potpaljublja :)))
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 16:59 08.10.2008

A danas je Julishki rođendan :)

Sretan rođendan draga naša Julishka!

Uz pjesmu:



drug.clan drug.clan 17:27 08.10.2008

Re: A danas je Julishki rođendan :)

Jelena Krajšić
Sretan rođendan draga naša Julishka!

Uz pjesmu:




A gde su slike sa sleta?
Atomski mrav Atomski mrav 07:52 09.10.2008

Re: A danas je Julishki rođendan :)

Srećan rođendan, Juliška!
Julishka Julishka 17:17 12.10.2008

Re: A danas je Julishki rođendan :)

Hvala, Jelena!
nsarski nsarski 21:16 10.10.2008

Juliska,

danas je slavljenik dobio lep poklon:


Da mu kvarimo veselje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana