JA(D)T

malasneki RSS / 08.10.2008. u 20:26

Pitam se pitam... zasto covek ne moze da putuje i pored najbolje volje, pasosa sa bele sengen liste, dovoljno para da kupi kartu i poplaca silne takse, a ima i gde da ode...

Mozda cete se zacuditi kako i zasto to. E pa, u JAT-u meni ne daju. Kazu "njet drugarka, ti koristisinvalidska kolica, a po NASIM pravilima, vama je zabranjeno da putujete sami. Cak i ako idete sa nekim, mi cemo vam to napomenuti, cisto da ne zaboravite, a i da se jos malo osecate bedno."...

Naime, nasa vrla avio-kompanija ima pravila od pre 1000 godina, a koja inace ne postoje nigde u svetu (ako neko zna za suprotno neka me ispravi). Kazu da po tim njihovim pravilima osoba koja koristi invalidska kolica i koja treba pomoc do sedista automatski dobija neku "sifru" i nema dozvolu da putuje bez pratioca. Nema veze sto je to kao prvo u suprotnosti sa ustavom i drugim zakonima, sto sam ja i do sad putovala mali milion puta sama, sto putujem sama i autobusom po celu noc, a avionom mi treba 2-3 sata, sto oni na aerodromima imaju specijalne sluzbe koje pomazu osobama sa hendikepom (al kad njima odgovara da nadju izgovor, onda ti sluzbenici ne smeju ulaziti u avion), sto to nigde u svetu nema, al oni tako kazu!

Pravdaju se navodnom skorom prodajom, pa eto moraju da postuju sva pravila. Navodno me je trebala "progurati" zena koja je inace pisala ta ista pravila, ali je ona "mnogo fina" pa hoce da pomogne... Koje licemerje, pa mislim da se odavno nisam naslusala vise budalastina.

I da se razumemo, ne boli mene to sto se jedna takva kompanija tu nesto trti, vec me boli sto ona i dalje odlikava dobrim delom svest naseg drustva, i sto tera coveka da se oseca vrlo, vrlo jadno za nesto sto nije apsolutno kriv. Sto uskracuju ljudima i ono sto mogu i zele sebi da pruze. Sto posle toliko samostalnih letova meni kazu kako za to nisam sposobna, i sto me je pri proslom cekiranju i poletanju "dobri" cikica upozorio da ja ne smem putovati sama iako sam isla sa koleginicom (u London) i sto je nju 5 puta pitao jel ide i ona samnom!

 

Pa dokle vise vetrenjace na svakom koraku (ili okretaju tocka whatever)?!?



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

MilutinM MilutinM 20:35 08.10.2008

JAT i beda

I tuga, i malogradjanština, i neljudskost, i idiotizam, i nadmenost ... uh, mogao bih još dugo. Dokle će bre da nas brukaju? Što ih ne prodaše i onim Indijcima, da bar liče na nešto. Ili je i ovo deo kampanje da se srozaju toliko da se nadje neki domaći spasilac da ih kupi za siću.

Sneki, mene je sramota što te je naša nacionalna kompanija tako šikanirala.
malasneki malasneki 20:56 08.10.2008

Re: JAT i beda

Ma nije im to prvi put, jednom su me, posle pola sata verbalnog maltretiranja, naterali da idem skroz na drugi kraj aerodroma da mi aerodromski lekar "da saglasnost" da putujem. I ja lepo sa sve koferom, srecom vukao ga je moj drug, odem tamo... "dobar dan-dobar dan".. "a vi ste to, ok mozete ici".. "al mene su poslali kod vas... mislim znate|... "a da da znam, sve je ok samo vi idite"... pa mislim sta reci!

Vec ih je jednom Ombudsman upozorio po ovim pitanjima, ali njih izgleda bas briga!
antioksidant antioksidant 13:57 09.10.2008

Re: JAT i beda

Vec ih je jednom Ombudsman upozorio po ovim pitanjima, ali njih izgleda bas briga!

da ih tuzis i trazis odstetu?

zahtevas da promene pravilnik koji nije u skladu sa ustavom (koji zabranjuje diskriminaciju)?
malasneki malasneki 14:30 09.10.2008

Re: JAT i beda

za sad mogu traziti jedino nematerijalnu naknadu jer kartu jos nisam kupila, a mogu ih tuziti i po Zakonu o zabrani diskriminacije nad osobama sa hendikepom.
antioksidant antioksidant 15:04 09.10.2008

Re: JAT i beda

malasneki
za sad mogu traziti jedino nematerijalnu naknadu jer kartu jos nisam kupila, a mogu ih tuziti i po Zakonu o zabrani diskriminacije nad osobama sa hendikepom.

tuzih ih zbog dusevnog bola koji ti nanose ponizavanjem i trazis materijalnu nadoknadu ( i za prethodna putovanja pa mozes da to definisies kao sistematsko ponizavanje (sto i jeste) a ne kao izolovani incident)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:26 09.10.2008

Re: JAT i beda

Antioks,
mogla bi da ih tuži da živimo u Belgiji, ali sa našim, rođačkim, pravosuđem ne polažem puno nade da bi neka eventualna tužba imala ploda.
drug.clan drug.clan 20:53 09.10.2008

Re: JAT i beda

Nema veze sto je to kao prvo u suprotnosti sa ustavom i drugim zakonima, sto sam ja i do sad putovala m

Da li vi znate da JAT placa 1 evro po kilogramu izgubljenog prtljaga. Pa za kofer pun robe od 22kg dobijete pare da kupite novu majicu.

Tuziti JAT je jos jedan juris na vetrenjacu!

Pored ovoga pogledajte sta kazu za prevoz trudnica iako im najduzi let traje dva sata:

Trudnice se mogu prevoziti do 36 nedelje normalne, nekomplikovane trudnoće. U slučajevima komplikovane trudnoće (blizanci i sl.), mogu se prevoziti do 32 nedelje trudnoće.
U periodu od 28 do 36 nedelje trudnoće, trudnica mora posedovati potvrdu svog ginekologa o starosti trudnoće i očekivanom terminu porođaja. Ova potvrda može biti izdata najranije u 28 nedelji trudnoće.
Potrebno je da buduća majka direktno obavesti JAT u vezi sa svojom trudnoćom već prilikom vršenja rezervacije mesta na letu. Služba Rezervacija je dužna da u rezervaciji putnika-trudnice (PNR) evidentira trudnoću starosti od 28 do 36 nedelja i upozna trudnicu sa obavezom posedovanja lekarskog uverenja. Ova informacija može se uneti i prilikom kupovine karte.

Lekarsko uverenje trudnica mora nositi sa sobom i na zahtev posade dati na uvid.
Putovanje avionom nije preporučeno u toku prvih 7 dana po porođaju.
Putovanje avionom nije preporučeno tek rođenim zdravim bebama u okviru 7 dana po rođenju.
thug_b thug_b 21:08 08.10.2008

hey,

pa jeli ombd. pokrenuo neki postupak ili ne? cini mi se da je rekao da hoce...
malasneki malasneki 21:14 08.10.2008

Re: hey,

Vec ih je jednom opomenuo i doneo niz mera, al kako Ombudsman da utice na takve krembile kad covek ni sam nema kancelariju, eto koliko je uvazavan...
thug_b thug_b 22:07 08.10.2008

Re: hey,

zastitnik ima konacno i office i website, t.j ako ga i iz novog office-a nisu izbacili

a sad odoh da napisem jedno pismo, if you know what i mean... necu nikod da iznerviram, obecavam... samo cu da sugerisem da meni nista od dole citiranog nije "ocigledno", te da bi mogli malo konkretnije da se izraze., kad vec imaju pravila...

Prevoz hendikepiranih putnika

Jat Airways posvećuje posebnu pažnju prevozu hendikepiranih putnika.

Hendikepirani putnici će se smatrati one osobe koje se kao takve deklarišu kod vršenja rezervacije mesta, kupovine karte, bilo da to rade sami ili neko u njihovo ime, ili kada je to očigledno.

U cilju bezbednog prevoza, neophodno je da budemo na vreme obavešteni kako bi bilo vremena da se preduzmu sve mere sa naše strane i hendikepiran putnik bude bezbedno prevezen.

Potrebno je da nas obavestite i naglasite ukoliko smatrate da prevoz avionom može dovesti do pogoršanja ili komplikacije osnovnog oboljenja (srčani i plućni bolesnici, operisani, ležeći bolesnici , bolesnici sa raznim povredama i prelomima itd.).
malasneki malasneki 09:57 09.10.2008

Re: hey,

Thug_b odgovorise li?
thug_b thug_b 01:28 12.10.2008

Re: hey,

nope, ali su dobili e-mail 100%, poslala sam na sve moguce adrese....
sentinel26 sentinel26 21:45 08.10.2008

JADt

Dobro si ih opisala, a i naslov im sasvim odgovara, mogli bi ime da promijene, jer bi ovo sasvim odgovaralo.

Ako se ne varam poslije intervencije Ombudsmana nešto su obećali, možda ima na nekom ranijem blogu kod Šabića.

mariopan mariopan 22:26 08.10.2008

Re: JADt

Jao bre....pa stvarno !
Ne znam cak ni sta da kazem na ovo. Bezobrazluk poslednje vrste.
Ne samo da nisu poslovni ni sposobni nego su jos i bezobrazni. Uvredljivi i drski.
Za ovakav postupak ja bih podnela prijavu nadleznom ministarstvu.
Umesto da sve ucine da se putnik bolje oseca i da pozeli opet da putuje njihovom kompanijom oni ce rasterati i ovo malo putnika koji MORAJU da putuju njihovim letovima.jer sa njima zista putuje samo onaj ko mora, ko moze da bira vec odavno leti drugim aviokompanijama.

Moja cerka je za prvomajske praznike dosla na kratko kuci i morala je dva meseca ranije da uzme kartu za JATov avion..mislila je da je taj avion pun pa zato mora tako rano da je plati.....kada je usla u avion javila se i kaze da je skoro prazan i da se pita zasto je onda morala dva meseca ranije da kupuje kartu?
KafaJeGotova KafaJeGotova 23:23 08.10.2008

ovo

je težak oblik diskriminacije i trebalo bi jat tužiti sa sve direktorom, pa naniže po hijerarhiji!!! sramota!!!
a, kako se licemerno smeška kad daje intervju
neny neny 03:32 09.10.2008

sramota!

tako me nervira sto nasa drzava umesto da se bavi zivotnim stvarima,realno ugrozenim ljudskim pravima,stalno nam na nos nabija taj velikodrzavni projekat.
umesto da nam salje poruku da nam je servis koji mi placamo,ali zauzvrat i dobijamo neka prava(da se bunimo kada se neko ovako izivljava nad nama),mi stalno dobijamo poruku o nekoj jakoj vojsci,crkvi,vjeri,nevjeri,stalno se trazi strah i stahopostovanje.
ja sam se nesto malo umorio od tog staha ,ne znam za vas?
thug_b thug_b 05:13 09.10.2008

Re: sramota!

ja se umorila od straha odavno, a tek od velikodrzavnih korenitih reformi za koje treba vremena i strpljenja (i ljudskih zivota koje niko ne pominje)....
a dok sam se odmarala, citala sam malo, i mogu vam reci da vi uopste niste u toku (verovatno malo zurite jer je drzava po mnogo cemu jos uvek u 2007. i ranije od toga). drzava radi, i sve tako kako radi zato sto "ne sme" brze i bolje. yes, yes...
prvo sam se iznervirala kad sam ovo, izmedju ostalog, procitala, ali sada, iskreno da kazem, mislim da joj na neki nacin i dajem za pravo da ne nudi bolje. pa smisljam ovih dana kako da joj javim da nisam jos toliko skrenula sa uma da bi ugrozila svoju ili tudju buducnost (zivot!).
ili cemo da cekamo da se uljude i u medjuvremenu da se zgranjavamo nad odlukama koje za nas (ne)donose, ili cemo da ih ubedimo da znamo sta hocemo i mozemo i da vredno trazimo nekog ko ce nam pomoci da to i ostvarimo.
uopste ne znam ponekad odakle mi sve ovo)))))))) ali ako neko hoce da "sve ovo", odakle god da je, iskoristi dok je jos tu... i'll stick around:)

laku noc...
filio67 filio67 09:32 09.10.2008

Sramota!

Sramota i ništa više, ali sve ide njima na dušu i obraz. Neće još dugo. Ili će ih kupiti neko ko će ih uterati u red ili katanac u bravu pa zbogom.
zeks92 zeks92 09:32 09.10.2008

da li su postovali pravilnik...

....kad su prevozili dzakove sa novcem za Kipar?
malasneki malasneki 09:55 09.10.2008

Da pojasnim

Ovih dana sam toliko besna na pomenutu firmu, da mi dodje da ih ... ma bolje da cutim, ipak sam ja jedan pacifista. U svakom slucaju, evo o cemu se tu detaljnije radi.

Ja zelim za novu godinu da idem kod drugarice u Holandiju, i htela sam na vreme da kupim kartu. Em je jeftinija ako kupujete ranije, em ste sigurni da ce biti mesta onaj dan kad to zelite. Medjutim, kako pomenuh, jos kad sam isla za London upozorili su me kako ja ne smem nigde sama, a kad sam rekla da sam ja to vec vise puta cinila, rekli su kako su eto oni fini pa su do sada izlazili u susret.

I sada kad sam htela da kupim kartu, naisla sam na toliko peripetija, za koje sam ja znala da egzistiraju, ali sam uvek pokusavala da ih resim sto sam uspesno i radila, ali svaki put bi se osecala tako bedno, jer vas prvo izvredjaju "od kud tebi ideja da putujes sama kad ti za to po nasim pravilima nisi sposobna?!". Ovaj put kartu (jos uvek) nisam ni kupila. Pokusavam da nekim kanalima proguram sve to jer je za sada JAT jedini koji leti direktno na liniji koja meni odgovara i najjeftiniji su. Ako ne uspem za dan dva, obraticu se Lufthanzi ili Germanwingsu pa cu presedati i 3 puta ako treba.
neny neny 11:40 09.10.2008

Re: Da pojasnim

"od kud tebi ideja da putujes sama kad ti za to po nasim pravilima nisi sposobna?!"


sa ovakvima sneki nikad nemoj biti pacifista.s olosem ne mozes nista fino postici!
Brooklyn Brooklyn 13:40 09.10.2008

Re: Da pojasnim

Ako ne uspem za dan dva, obraticu se Lufthanzi ili Germanwingsu pa cu presedati i 3 puta ako treba.

jeste da je cimanje, ali JAT stvarno ne zasluzuje da im ostavis svoje pare.
skyspoter skyspoter 15:40 09.10.2008

littlesneki

ne zelim da branim tete sa vecernjom skolom iz customer relationship zavrsenoj verovatno na Jatovom splavu ali postoje strogi uslovi za unosenje WH u avion ili za ljude u WH da idu na odredjena putovanja. Postoji i zakon ali je on jako maglovit...najgore je kada ga tumace tete...da li si isla na salter ili radila rezervaciju telefonom?
malasneki malasneki 15:51 09.10.2008

Re: littlesneki

ovo je sad vec postala sistemska stvar (idem sutra i u resorno ministarstvo) i licni obracun izmedju njih i mene (kao predstavnika svih ostalih). sad idem do kraja i ako treba tuzicu ih za diskriminaciju (iako oni nece ni da kazu kojim to propisom se propisuje pravilo koje oni tupe) ali cu na kraju verovatno putovati drugom kompanijom (iz inata)!
bobo92 bobo92 18:56 09.10.2008

Re: littlesneki

malasneki
sad idem do kraja i ako treba tuzicu ih za diskriminaciju (iako oni nece ni da kazu kojim to propisom se propisuje pravilo koje oni tupe)

I treba!
Jeste, tacno je da su avio kompanije zasticene ko beli medvedi (u stvari vise od njih) ali ljudi lako odustaju od ovakvih procesa, jer prosto nemaju zivaca.
Nadam se da ces dobiti spor, ako nista, makar ih javno ogolila, pa bi imali dodatni pritisak sa vise strana.
KafaJeGotova KafaJeGotova 21:06 09.10.2008

Re: littlesneki

malasneki
ovo je sad vec postala sistemska stvar (idem sutra i u resorno ministarstvo) i licni obracun izmedju njih i mene (kao predstavnika svih ostalih). sad idem do kraja i ako treba tuzicu ih za diskriminaciju (iako oni nece ni da kazu kojim to propisom se propisuje pravilo koje oni tupe) ali cu na kraju verovatno putovati drugom kompanijom (iz inata)!

svaka čast!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:26 09.10.2008

JADtm

dobrodošla u klub hejtera JADtm-a...

Sistah Snecky,

... i ja sam pisao o njima, ali su me nakrpili pošto sam previše razvezao jezik. to je jednostavno propala kompanija koju treba dokrajčiti što pre, i to za dobrobit svih ljudi iz Srbije.

valjda će Deki - il' ko već upravlja tasterima - da ugleda tvoj post i da ga instant stavi na naslovnu... znaš kako, valjda ako uperimo svi negativu ka njima, na kraju će i pući konačno.
Budimac Budimac 19:35 09.10.2008

Čestitam

ti od sveg srca na VIP statusu. Bravo!
zeks92 zeks92 19:42 09.10.2008

Re: Čestitam

...pravo mesto za buducu ministarku!
Unfuckable Unfuckable 20:06 09.10.2008

Re: Čestitam

pridružujem se čestitkama na vip statusu !!!
malasneki malasneki 23:30 09.10.2008

Re: Čestitam

au, nisam ni videla da sam vazna persona dok nisam procitala ovo :)

hvala svima na podrsci! :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:30 09.10.2008

ma ima i vishe od jednog konja

eh ti pravilnici i protokoli. onde kod krugoline sve propotokol do protokola. evo i jat ima konja za trku.
Черевићан Черевићан 20:34 09.10.2008

логичан ред

тазе ВИП нам блогер ево
ред је стога ЧЕСТИТАТИ
а шта даље јој је чинит'
ја несумњам да ће знати

гђице malasneki ево имене из армијe надолазећих честитара . . . . БРАВО драга
malasneki malasneki 23:36 09.10.2008

Re: логичан ред

Hvala Mr Черевићан... ma znam sta mi je ciniti, samo treba istrajati... :)
ecce-florian ecce-florian 21:14 09.10.2008

evo prave adrese

čestitam na VIP
Ko želi o ovom da obavesti generalnog direktora mail-om ili telefonski ili možda njegove najbliže saradnike ,evo podataka

Generalni direktor - Saša Vlaisavljević

Rođen 27. aprila 1968. god u Bihaću, BiH. Po zanimanju diplomirani saobraćajni inženjer, vazduhoplovni odsek. Zaposlen u Jat Airways-u od 1995. godine. Na mesto generalnog direktora Jata postavljen je odlukom Vlade Srbije 31. oktobra 2007. godine.
Telefon: + 381 11 3131-094, 3131-095
e-mail: CEO@jat.com

zamenik Nebojša Starčević
Telefon: +381 11 313-1094, 313-1095
e-mail: StarcevicNebojsa@jat.com

pomoćnik1 Novaković Živomir
Telefon: +381 11 3112-968, 3112-018
e-mail: NovakovicZ@jat.com

pomoćnik2 Tatjana Jovanović
Telefon: +381 11 2138 416
e-mail: jovanovict@jat.com

Možete ih obavestiti o ovom događaju( ako smatrate da je to celishodno) pojedinačno ili sve zajedno

Možda je celishodnije da ipak bave osnovnom delatnošću



malasneki malasneki 23:39 09.10.2008

Re: evo prave adrese

zvala sam ih ja danas ali se na te telefone niko ne javlja
queeria92 queeria92 01:27 10.10.2008

Re: evo prave adrese

Angry mails mogu biti dobro rešenje.
malasneki malasneki 07:53 10.10.2008

Re: evo prave adrese

danas preduzimam neke mere, obavesticu vas o toku dogadjaja :)
jande92 jande92 08:38 10.10.2008

umni balans

dear, sweet sneki, logistika pomenute kompanije je bila u obavezi da ti obezbedi pratnju do narednog aerodroma, to rade sve kompanije, a zaposleni su prosli obuku. Ali nas ponos, na nebu, lose radi na zemlji, jer se zaposljavaju osobe sumnjivog kvaliteta i niske inteligencije, barem 20 godina unazad. Nije jat propao sto je kriza u svetu, vec kriza u svesti zaposlenih.Mogao bih do sutra da ti nabrajam kakve sve gluposti mozes da cujes, ali cu ti reci samo da znam da su kaznili jednu dijabolu iz svojih redova koji je proslog leta na koferima samsonite, raznih boja, voleo da ''crta'' perorezom faluse, i poruke lascivnog tipa.I sam se javio, bilo mu dosadno. Oni nemaju konkruenciju. Sa budalama se ne raspravlja jer mora prvo da se spustis na njihov nivo, a onda te one pobede na iskustvo.
pozz....
marco_de.manccini marco_de.manccini 08:44 10.10.2008

Re: umni balans

a onda te one pobede na iskustvo.


priceless!
antioksidant antioksidant 09:26 10.10.2008

Re: umni balans

Sa budalama se ne raspravlja jer mora prvo da se spustis na njihov nivo, a onda te one pobede na iskustvo.

citat
bladerunner92 bladerunner92 11:47 10.10.2008

Re: umni balans

Oni nemaju konkruenciju


naravno da nemaju konkurenciju kad ne dozvoljavaju da se razvije konkurencija u Srbiji. Kako bi onda njihov direktor primao platu od 500 000 dinara??

A dokle li cu vise da slusam te zaostale zablude tipa -- nije dozvoljeno nositi gace u bolnici i nesposoban si ako si hendikepiran?! Uzas od zemlje!
malasneki malasneki 15:03 10.10.2008

Najnovije informacije!

Izgleda da gospoda iz JAT-a nemaju ama bas nikakav pravni osnov za ovo sto (mi) rade... Tesko im se, stali su mi na zulj debelo!

Za sada ne smem otkriti vise informacija, al bicete na vreme obavesteni :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:18 10.10.2008

Re: Najnovije informacije!

ma ja mislim da su samo pogreshno protumachili.

tamo gde pishe da ti ne smesh sama da idesh avionom do holandije u stvari pishe da mora u avionu da ima i pilot, kopilot, i josh osoblje u kabini. ne smesh sama. to je fakt.

malasneki malasneki 15:23 10.10.2008

Re: Najnovije informacije!

da znas da si u pravu! pazi kad o tome nisam ni razmisljala :))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:19 10.10.2008

To

je stvarno ružno i bezobrazno, ali
ono što je LEPO je to da smo te dočekali i DOBRODOŠLA na naslovnoj!
Ura Sneki :)))

parobrod parobrod 16:51 10.10.2008

Re: To

e u fransuskoj se deslio da ljudima na zelenckoj satnici koji su se nalazili u invalidsim kolicima nisu bili u stanju da obezbede adekvatan prevoz i da su vozili u postanskom vagonu, to je bilo na svim vestima u 8h uvece i tri dana posle kada su francusake zeleznice objavile javno izvijenje svim osobama sa slicnim problemom i pokazale sta ce da urade da se to vise ne bi ponovilo
malasneki malasneki 21:48 10.10.2008

Re: To

vatromet!!!!! huraaaaaaaaa :))))))))))))))))))))))))))))))))

hvala mila :****************

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana