Kosovo - čemu služi sadašnja tvrda strategija

Drago Kovacevic RSS / 18.07.2007. u 17:22

Moram priznati da o Kosovu pišem vrlo nerado. Zato imam nekoliko razloga. Prvi razlog su moji prijatelji iz srpske zajednice sa Kosova koji su na to posebno osetljivi  i još uvek se nadaju nečemu  što  je teško  definisati, a sastoji se  u očekivanju da neće biti promene  spoljnih granica. Manje - više neartikulisano i na tragu službenih stavova srpske politike.

Drugi razlog je nervoza većeg dela srpske javnosti kad se o Kosovu javno govori kao o manje - više završenoj priči sa aspekta rešavanja državno - pravnog statusa i rizik da se u otvorenoj raspravi vrlo lako zaradi etiketa "izdajnika" koji ometa državu da "odbrani Kosovo". Iako većina ovih "branilaca Kosova" što su skloni etiketiranju, predviđaju privatno  šta će biti konačni status isto onako kako to ja vidim, iako ne vide neke osobita uporišta za svoje želje da ne bude onako kako za sebe predviđaju, iz nekog razloga pobesne ako se i ono što oni misle izrekne javno. Zato i u komentarima na ovaj post  mogu očekivati neke reakcije takvoga tipa.

Treći razlog je moja lična i profesionalna bojazan, da ne ispadnem "zloguki prorok"i da se, nastavi li se ovakva, nejasna i nerazumna politika koja je zakucana za samo jednu mogućnost i tvrdu retoriku, a i s obzirom na poruke koje se šalju srpskoj zajednici na Kosovu, može na jesen dogoditi, još jedan veliki talas srpskih izbeglica sa Kosova, tako karakterističan za Srbiju devedesetih godina. O tome govoriti, tek je naročito delikatno, bez obzira ko bio označen najodgovornijim za moguću humanitarnu katastrofu. Jer, ako se to desi, izbeglicama je potpuno svejedno ko je za takav ishod najodgovorniji. To ni malo neće ublažiti posledice kojima će biti izvrgnuti.

No pod ustiskom današnjih informacija koje sam načuo u NVO sektoru, a koje govore o tome da se velike međunarodne organizacije pripremaju i prave planove da ih ovakava mogućnost ne zatekne, te sasvim ekspilcitne izjave Nikolasa Barnsa o rešavanju statusa Kosova, te reakcija na nju, koje dajem sa sajta B92, mislim da se ovom temom moramo sasvim ozbiljno baviti. 

Berns: Nezavisnost do kraja godine
18. jul 2007. | 07:20 -> 17:55 | Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Brisel, Njujork, Berlin, Beograd, Priština -- Kosovo će tokom ove godine biti nezavisno, kroz odluku UN ili kroz neki drugi mehanizam, izjavio Nikolas Berns.

84779689469e1fe5e7b32979487643_big.jpg
Nikolas Berns (arhiva, FoNet)
"To će se dogoditi kroz SB UN ili drugim mehanizmima. SAD će priznati nezavisnost Kosova", rekao je on. Berns je rekao da SAD problem rešavanja statusa Kosova ne vezuju sa antiraketnim štitom. SAD neće dozvoliti da neko ometa nezavisnost Kosova, pošto će SAD održati obećanje dato narodu Kosova da će dobiti nezavisnost, izjavio je za BBC državni podsekretar SAD za politička pitanja.

"Mi se približavamo kraju rasprave u Savetu bezbednosti i SAD su do sada odlagale rešavanje statusa Kosova da bi videle stav Rusije i omogućili joj da bude deo tog procesa, ali Rusija nije bila konstruktivna", kaže on.

"Dalje odlaganje statusa moglo bi da dovede u opasnost stabilnost na Kosovu, zemlji u kojoj su naše trupe. Želimo mirno rešenje koje će Kosovu, kao i da Srbiji, omogućimo integraciju u NATO i EU", smatra on.

U međuvremenu, američka državna sekretarka Kondoliza Rajs i  ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarali su danas telefonom sa  o rešavanju pitanja statusa Kosova i Metohije, saopšteno je u Moskvi.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova navedeno je da su šefovi ruske i američke diplomatije, na inicijativu Vašingtona, "razmotrili problematiku rešavanja 'kosovskog pitanja', uključujući i diskusiju o njemu u Savetu bezbednosti UN".

Principijelnu poziciju Moskve, kada je reč o južnoj srpskoj pokrajini, Lavrov je izneo i u jučerašnjem i telefonskom razgovoru od subote, sa šefovima italijanske i nemačke diplomatije Masimom D'Alemom i Frank-Valterom Štajnmajerom.

Opširnije o reakcijama Beograda i Prištine čitajte u posebnoj vesti.

Oročeni pregovori ili rezolucija

SAD i EU sinoć i formalno predložili nacrt rezolucije SB UN o statusu Kosova, ali bez odluke o glasanju.

Rusija, država s pravom veta u SB UN, koja je ranije saopštila da neće podržati plan na koji Beograd ne pristaje, saopštila je da rezolucija ima "nula" šansi da bude usvojena.

Predlaganje rezolucije, u kojoj je došlo do manjih izmena, podrazumeva da glasanje može biti zakazano za 24 časa, ali i ne mora. Glasanje nije zakazano, što ukazuje na to da se čeka reakcija Moskve, ocenjuje Rojters.

Prema predlogu rezolucije, Beograd i Priština nastavili bi pregovore na 120 dana, posle čega bi UN prepustile administraciju na Kosovu Evropskoj uniji, dok bi trupe NATO-a ostale.

Na takve najave reagovao je i predstavnik Dume Boris Grizlov, koji se nalazi u poseti Beogradu, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Kritike Rusije

Iz Njujorka i dalje stižu kritike na odluku Moskve da odbaci i poslednji nacrt rezolucije. Zamenica ambasadora Velike Britanije u UN Karen Pris kritikovala je Rusiju i ocenila da će o predlogu rezolucije o statusu Kosova uskoro biti glasano u SB UN.

"Dobićemo instrukcije različitih prestonica kako bismo znali u kojoj meri i u kom ritmu treba da delujemo, ali za sada postoji tendencija da tekst nacrta što pre bude stavljen na glasanje, recimo u narednih 36 sati", rekla je ona i dodala da žali zbog toga što "Rusija izgleda više ne želi da deluje kroz Kontakt grupu".

Predstavnik Evropske unije Havijer Solana juče je izjavio kako je verovatno da će Kontakt grupa organizovati pregovore Beograd-Priština ako u SB UN ne bude rezolucije.

"Zovemo na pregovore, ali ne vremenski neograničene. Mislim da nemamo mnogo vremena da pokušamo da donesemo rezoluciju", kaže on.

"Ako to ne bude moguće, verovatno ćemo morati da krenemo dalje, otvorimo pregovore dveju strana, posredujemo između njih i bez rezolucije, i da na kraju vidimo kako se razvijala situacija u tih, manje ili više, 120 dana", kaže on.

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner ne očekuje dogovor sa Rusijom u Ujedinjenim nacijama o nacrtu rezolucije o Kosovu.

Kušner je posle sastanka sa britanskim kolegom Dejvidom Milibandom rekao da se "čini da Rusi nisu voljni da potpišu" nacrt rezolucije, preneo je Rojters.

"U tim uslovima neće biti dogovora o rezoluciji i u tim uslovima neće, nesumnjivo, biti ni rezolucije", rekao je Kušner.

Italija i Slovačka: Isti stav o Kosovu

Italijanski premijer Romano Prodi i premijer Slovačke Robert Fico izjavili su danas u Bratislavi da su stavovi Italije i Slovačke o Kosovu veoma bliski.

"Kada je reč o Kosovu, potvrđujem naš interes da damo zaista snažan impuls regionu da razvija odnose sa Evropskom unijom, a da, zajedno sa ostalim evropskim zemljama, kao osnovu uzmemo Ahtisarijev plan ", kaže Prodi.

 Ovome treba dodati, za mene naročito znakovitu izjavu Tomislava Nikolića,  datu pre neki dan RTS-u, nakon konsultacija o novoj rezoluciji o Kosovu koju bi skupština trebala doneti ovih dana, gde kaže  da je zadovoljan predlogom rezolucije  uz  dodatnu opasku da ona izgleda  - kao da su je pisali radikali -.

Ono što radikali brane, to, pokazalo je iskustvo, unapred je osuđeno na propast i najgori mogući razvoj događaja. Jeli to čitava srpska politika, predsednik države, vlada u kojoj njegova stranka čini većinu, parlament i druge institucije, preuzela radikalsku politiku u rešavanju kosovskog pitanja ?

trans.gif
Politika - Najvažnije vesti sreda 18. jul 2007.
trans.gif

Grizlov: O Kosovu samo u SB
15:17 -> 17:45 | izvor:Beta

Beograd i Priština - reakcije
17:56 | izvor:B92, Beta

Jočić o na

 



Komentari (86)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

yu1bcd yu1bcd 18:22 18.07.2007

Rusija

Povodom zapleta sa Englezima, jedan ekspert za Rusiju je lepo upozorio na iracionalno ponasanje politike sledecih nekoliko meseci dok prodju ruski parlamentarni i predsednicki izbori. Iz poverljivih izvora saznajem, da je Putin kandidat za direktora Gazproma pa daje veliku potporu Srbiji u zelji za pridobivanjem NIS i Elektroprivrede. Kosovski status ce valjda biti resen do sledeceg proleca. Onda ce lakse zadihati 85% Srbije sa 85% stanovnika koji nisu videli inostranstvo. Naravno pod uslovom da se pronadju Mladic i Karadjic...

yu1bcd yu1bcd 18:46 18.07.2007

Re: Rusija

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:44 18.07.2007

Re: Rusija

Rusija....pa uvek je to samo način da stvarno n******o.
AlexDunja AlexDunja 21:50 18.07.2007

nego drago

meni izgleda da znam i cetvri razlog radi kojeg nerado govoris
o ovoj temi:
javice se milutin,ultimativni labud, objasnice ti da o temi
NISTA NE ZNAS,jer resenje zna samo ON,avaj niko da
cuje nece.
gde ces na stenu kad si pesak?:))
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:36 18.07.2007

Re: alexdunja

Jesam li ja nesto pomesao ili mMILUTUN smatra da neku lovu tu treba maznuti?
Odoh sad da citam.
AlexDunja AlexDunja 22:45 18.07.2007

Re: alexdunja

znas ,blues,al se pravis:))))
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:52 18.07.2007

Re: alexdunja

ma samo da proverim - i da te pozdravim:))))

ps pobice nas Drago zbog trolcica.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:58 18.07.2007

Re: alexdunja

hoochie coochie man
ma samo da proverim - i da te pozdravim:))))

ps pobice nas Drago zbog trolcica.

Neću...kod mene možete sve....o))
AlexDunja AlexDunja 22:59 18.07.2007

Re: alexdunja

otpozdrav,od srca:)))
nece drago,zna on nas!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:00 18.07.2007

Re: nego drago

AlexDunja
meni izgleda da znam i cetvri razlog radi kojeg nerado govoris
o ovoj temi:
javice se milutin,ultimativni labud, objasnice ti da o temi
NISTA NE ZNAS,jer resenje zna samo ON,avaj niko da
cuje nece.
gde ces na stenu kad si pesak?:))

Eto...ofiran sam, što bi rekli....o)))
AlexDunja AlexDunja 23:22 18.07.2007

a sad bez sve sale

da li stvarno mislis da treba da se pitamo
cemu tvrda strategija sadasnje vlasti,
ili treba da jos jednom konstatujemo
da oni ,zapravo,samo hoce da ostanu na vlasti?
nevezano za kosovo?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:25 18.07.2007

Re: a sad bez sve sale

AlexDunja
da li stvarno mislis da treba da se pitamo
cemu tvrda strategija sadasnje vlasti,
ili treba da jos jednom konstatujemo
da oni ,zapravo,samo hoce da ostanu na vlasti?
nevezano za kosovo?

Da...baš to mislim...to je u sredini priče...
Samo će se neki iz toga jako teško ispetljati, mada srpska javnost ime pamćenje u milisekundama...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:56 18.07.2007

Jasno je

Sve mi se cini da je svima oko Kosova sve jasno. Kosovo ce biti nezavisno, kroz ili mimo UN. I ne vidim ko bi i kako tu stvar izmenio. Da budem iskren, ne vidim ni zasto bi to neko menjao. (Evo, i ja postadoh izdajnik). Jasno je to i Kostunici i Tadicu, kao sto je i Sloba znao da nije pobedio NATO. Samo nas prave budalama. I ne verujem da je to bez razloga, tek tako. Ta rezolucija koju spremaju ce biti slicna onom referendumu kad smo rekli, jos jedno u nizu, istorijsko NE. Sasvim u radikalskom duhu. Sprdnja do sprdnje.
Jedino ko mozda jos uvek iskreno veruje u pricu o Kosovu u Srbiji su Srbi koji zive na Kosovu. To je zanimljiva tema. Zasto? Ali u sta god da veruju, nije u redu da budu obmanjivani, i da se zloupotrebljavaju. O ljudima se radi. A jos uvek postoji nacin da se nijhovi interesi zastite. Ali ko jos o ljudima dole razmislja. Mozda o onima koji su nekada davno dole ziveli, negde oko 1389. god. i malo ranije. Ovi sad nisu vazni. Vazna je vlast po svaku cenu. A "Posle mene potop"
AlexDunja AlexDunja 00:02 19.07.2007

Re: Jasno je

hej blues ,kad budemo izasli iz te1389-te
ceka nas turbulentni i neizvesni 15-ti vek.
to treba objasniti politicarima ovde!
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:07 19.07.2007

Re: Jasno je

Pa - posle njIh potop
ps Mozda je Voja utripovao da je bas on NOJE
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:08 19.07.2007

Re: Jasno je

AlexDunja
hej blues ,kad budemo izasli iz te1389-te
ceka nas turbulentni i neizvesni 15-ti vek.
to treba objasniti politicarima ovde!

AlexDunja
hej blues ,kad budemo izasli iz te1389-te
ceka nas turbulentni i neizvesni 15-ti vek.
to treba objasniti politicarima ovde!

Haa..petnaesti vek...Nije loše...renesansa je tu...Stefan Lazarević uzima Beograd za prestonicu...
Meni se čini da bi pre mogli u 13...onako natraške, a i crkvenioj kuriji draži...o)))
AlexDunja AlexDunja 00:13 19.07.2007

Re: Jasno je

ako mogu da biram
ja bi i u tom slucaju na zapad.
jes da su spaljivali vestice
al' mozda bismo i mi bolje prosli
da smo tako radili:))))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:22 19.07.2007

Re: Jasno je

AlexDunja
ako mogu da biram
ja bi i u tom slucaju na zapad.
jes da su spaljivali vestice
al' mozda bismo i mi bolje prosli
da smo tako radili:))))

hahaha....koja lomača, manje više..0)))
Ma nisu ovde veštice, ali su do polovine 19.veka glave bile na kočevima uz kuće vojvoda i glavara...o))
Pa jedva su Njegoša ubedili da to skine. Hoće vezu sa svetom, hoće da mu dođu iz sveta, a oko odaja nanizane glave....kao doibrodošlica...o)))
AlexDunja AlexDunja 00:28 19.07.2007

Re: Jasno je

to su drago,bile vojnicke,ratnicke ,etc...nerazumemse glave...
ko je svoje vestice na vreme spalio,nije lose proso.:))))
to ja tako vidim:))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:31 19.07.2007

Re: Jasno je

AlexDunja
to su drago,bile vojnicke,ratnicke ,etc...nerazumemse glave...
ko je svoje vestice na vreme spalio,nije lose proso.:))))
to ja tako vidim:))

Zanimljivo...0))
Samo da te ne čuje Amfilohije....ko zna šta može tražiti od zeta...o)))
AlexDunja AlexDunja 00:34 19.07.2007

Re: Jasno je

ako i kada docekamo 15- ti
mozda nesto i naucimo:))))
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:34 19.07.2007

Re: Jasno je

Jel mu stvarno zet?
AlexDunja AlexDunja 00:37 19.07.2007

Re: Jasno je

ha,ha,ha, pa nego sta je!
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:39 19.07.2007

Re: Jasno je

ma cuo sam, znam da se prezivaju isto, ali sve se nadam da nije i rodbinski vezan. Propadose mi nade...
AlexDunja AlexDunja 00:41 19.07.2007

Re: Jasno je

ne znam ,majke mi,samo se igram.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:43 19.07.2007

Re: Jasno je

samo se ti igraj, pa ces na lomacu
AlexDunja AlexDunja 01:01 19.07.2007

Re: Jasno je

sto bre ja, blues?
nisam nista kriva,a garant mogu da prodjem
i one testove.:)))
mozda izmisle neke nove?
Tekunica Tekunica 02:05 19.07.2007

Jebaga

Truba je pisati o Kosovu, jer sustinski svi znamo sta ce da bude. Ovi nase valjda drze taj stav, da bi na kraju , uz te jebene Ruse, nesto iscupali. Severni deo. Kako ono ide...Ne daj Boze da te Grci hrane i Ruso brane...kako li se vec kaze.
Znam samo da ovde gde zivim kad sretnem i saradjujem sa Rusima, iskreno, drago mi je. Sloveni i Pravoslavci. (sramota je da sam ucio ruski 8 godina, al da s njima pricam engleski,mada je ruski jako, jako lep jezik, al aj sad) . Onda im kazem cuvenu srpsku frazu :"Majka Rusija".
A oni zabezeknuti. What a fuck, sta majka Rusija, pa sto, pa kako...Rusija je takav raspad da ni njima nije majka, al eto nama jeste.
Sta znam.
Ovaj Australijski baja ima fino pisanije:
http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/eo20070702gc.html
hoochie coochie man hoochie coochie man 09:20 19.07.2007

Re: Jasno je

sto bre ja, blues?
nisam nista kriva


Lepo tebi Drago kaze............. ajmo nazad, tamo su srpske zemlje na sve strane, Kosovo je srpsko, tamo nam je Sveti Sava, Nemanjici -aristokratija srpska (to sto su vadili oci jedni drugima je njihova porodicna stvar), imamo i zakonik....al tebi ne vredi govoriti, oces napred, a tamo inkvizicija. Kad te Amfilohije proglasi za vesticu i sibne SMS "zete - spaljuj!" bice ti djavo kriv.
Samo se ti igraj.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:31 19.07.2007

Re: Jasno je

hoochie coochie man
sto bre ja, blues?
nisam nista kriva


Lepo tebi Drago kaze............. ajmo nazad, tamo su srpske zemlje na sve strane, Kosovo je srpsko, tamo nam je Sveti Sava, Nemanjici -aristokratija srpska (to sto su vadili oci jedni drugima je njihova porodicna stvar), imamo i zakonik....al tebi ne vredi govoriti, oces napred, a tamo inkvizicija. Kad te Amfilohije proglasi za vesticu i sibne SMS "zete - spaljuj!" bice ti djavo kriv.
Samo se ti igraj.


HCM - govoriš kao iz jevanđelja...o)))
I ako hoće petnaesti vek ne mora se mučiti. Samo prihvati lunarni kalendar - onaj koga se drži Severna Koreja.
Po tome kalendaru smo u 1472. godini....o))) Jedino treba pregledati rezerve smole i perija za lomaču...o))
SMS je već poslan...zet primio poruku...o)))
hoochie coochie man hoochie coochie man 09:40 19.07.2007

Re: Jasno je

govoriš kao iz jevanđelja

ne bogohuli Drago, gresnice :))


'oces i ti na lomacu!?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:44 19.07.2007

Re: Jasno je

hoochie coochie man
govoriš kao iz jevanđelja

ne bogohuli Drago, gresnice :))


'oces i ti na lomacu!?

A čuj - lomača je vaspitno sredstvo....na tuđem primeru...o)))
Na vlastitom je konačno rešenje...o)))
hoochie coochie man hoochie coochie man 09:49 19.07.2007

Re: Jasno je

EVO GA, PRONADJENO JE!!!


lomača je .......... konačno rešenje


Javi Vasiliju (i Ostroskom i Virtuelnom)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:54 19.07.2007

Re: Jasno je

hoochie coochie man
EVO GA, PRONADJENO JE!!!


lomača je .......... konačno rešenje


Javi Vasiliju (i Ostroskom i Virtuelnom)

Javljeno...Vasilije nikada ne spava...o)))
hoochie coochie man hoochie coochie man 10:00 19.07.2007

Re: Jasno je

Vasilije nikada ne spava

Sad ce valjda malo da odspava. Da se odmori, jadan. Nije lako toliko se brinuti za Kosovo i sabornost.
Veliki si "sevap" uhvatio sto si mu pomogao da nadje konacno resenje :)))
hoochie coochie man hoochie coochie man 10:15 19.07.2007

Re: Jasno je

Eno i Milutin kod Zokstera predlaze nesto slicno:
Milutin Mladjenovic on Thu, 19/07/2007 - 10:05. Naravno, gde de sa salimo sa tom bagrom, sa njima samo ozbiljno pa TRECINU na sud, , TRECINU na giljotinu, a trecu trecinu na lomacu.
(doduse malo modifikovano)
Milutine, Milutine ne prepisuj. Jesi li ti cuo nekad za autorska prava?

AlexDunja AlexDunja 12:27 19.07.2007

Re: Jasno je

aj,aj,aj
dokle vi dodjoste dok me nije bilo:))))
hoochie coochie man hoochie coochie man 12:52 19.07.2007

Re: AlexDunja

el vidis sta je produktivnost.
Nego, svidja li ti se konacno resenje?
Vidim i mMILUTIN se slaze.


*Ne igraj se sa zivotom.
AlexDunja AlexDunja 13:11 19.07.2007

Re: AlexDunja

necu vise,ne pada mi na pamet!:)))
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:23 19.07.2007

Drago,

i ja spadam u one koji se slaze za sadasnjim kursom nase vlasti ... iako nisam preterano optimistican kad su u pitanju rezultati. Inace ne vidim nacina da vlada napusti svoje cvrste polazne pozicije. A to sto insistiraju na pregovorima i nalazenju kompromisnog resenja ukazuje da su spremni na kompromis. Inace sve dok se druga strana cvrsto drzi svog beskompromisnog stava, jasno je da ni oni nemaju sta da popustaju.

Uostalom ne mogu da verujem da "iza zavese" nema ama bas nikakvog pomaka. Pa pre nekoliko dana je bilo u stampi nesto o protestima u Pristini na kojima su protestanti optuzivali SVOJE politicare da su za podelu Kosova (ili odricanje od jednog njegovog dela).

Inace, sto se mene tice, postoji samo jedan nacin uticaja na USA: pokusati njihovoj javnosti prezentirati istinu o Kosovu. I to da je zapad direktno odgovoran bas za ono sto su koristili kao razlog za bombardovanje: humanitarnu katastrofu. To samo kosta i ne znam koliko su nasi u stanju da to urade ...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 08:07 19.07.2007

Vasilije nepopravljivi...

Virtuelni Vasilije
i ja spadam u one koji se slaze za sadasnjim kursom nase vlasti ... iako nisam preterano optimistican kad su u pitanju rezultati. Inace ne vidim nacina da vlada napusti svoje cvrste polazne pozicije. A to sto insistiraju na pregovorima i nalazenju kompromisnog resenja ukazuje da su spremni na kompromis. Inace sve dok se druga strana cvrsto drzi svog beskompromisnog stava, jasno je da ni oni nemaju sta da popustaju.

Uostalom ne mogu da verujem da "iza zavese" nema ama bas nikakvog pomaka. Pa pre nekoliko dana je bilo u stampi nesto o protestima u Pristini na kojima su protestanti optuzivali SVOJE politicare da su za podelu Kosova (ili odricanje od jednog njegovog dela).

Inace, sto se mene tice, postoji samo jedan nacin uticaja na USA: pokusati njihovoj javnosti prezentirati istinu o Kosovu. I to da je zapad direktno odgovoran bas za ono sto su koristili kao razlog za bombardovanje: humanitarnu katastrofu. To samo kosta i ne znam koliko su nasi u stanju da to urade ...

Vasilije, nepopravljivi, komplikovani...o)))
Teško će to tako ići. Ne može se i stisnuti i p***ti.o))
A to da se slažeš sa politikom državnog rukovodstva, odnosno da ti godi ova sabornost trijumvirata Koštunica - Tadić - Nikolić, ne treba niti pominjati ..o))
Pa, evo...šta bi za tebe bio taj čuveni "kompromis"....
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:41 19.07.2007

Re: Vasilije nepopravljivi...

Drago
Pa, evo...šta bi za tebe bio taj čuveni "kompromis"....


Drago,

da ne bih ja sad tu nesto filozofirao i kamikazirao evo ti kao moje misljenje ono sto je vec vrlo lepo, kratko i jasno formulisao covek koga obojica cenimo.

Đinđić piše: "Mi treba da tražimo: a) teritorijalnu podelu, b) efikasnu i modernu zaštitu za Srbe koji ostaju u albanskom delu, i c) poseban status verskih objekata."

Naravno moguce je da sve od ovoga ne moze da bude ostvareno, ali izgleda mi kao odlicna (interna) polazna tacka za nase ciljeve.

A drago mi je da se i nas dvojica u necemu slazemo, posto pretpostvaljam da i ti kao nastavljac i zastitinik Djindjicevog lika i dela isto/slicno mislis

pozz
dobronamjeran dobronamjeran 06:19 21.07.2007

Re: Vasilije nepopravljivi...

Đinđić piše: "Mi treba da tražimo: a) teritorijalnu podelu, b) efikasnu i modernu zaštitu za Srbe koji ostaju u albanskom delu, i c) poseban status verskih objekata."

Naravno moguce je da sve od ovoga ne moze da bude ostvareno, ali izgleda mi kao odlicna (interna) polazna tacka za nase ciljeve.

Recimo da se tocka a) ne moze ostvariti. Ostale tocke su u Ahtisarijevom planu sto znaci da se ti ne slazes sa politikom vlade koja uzgred budi receno niti nema neku politiku prema Kosovu osim da je Kosovo sveta srpska zemlja i nas i rusa trista miliona nego se slazes sa Ahtisarijevim planom osim u jednoj tocki a kako sam kazes da prihvatas i da je ta tocka neostvariva sto znaci nadgledana neovisnost Kosova na cijelom teritoriju.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:29 21.07.2007

Re: Vasilije nepopravljivi...

dobronamjeran
Recimo da se tocka a) ne moze ostvariti. Ostale tocke su u Ahtisarijevom planu sto znaci da se ti ne slazes sa politikom vlade koja uzgred budi receno niti nema neku politiku prema Kosovu osim da je Kosovo sveta srpska zemlja i nas i rusa trista miliona nego se slazes sa Ahtisarijevim planom osim u jednoj tocki a kako sam kazes da prihvatas i da je ta tocka neostvariva sto znaci nadgledana neovisnost Kosova na cijelom teritoriju.


Dobronamjerni,

od nase zadnje diskusije mislim da bi ti trebalo da promenis nick u "zlonamjerni". Posto jedino zlom namerom megu da objasnim onaj tvoj pokusaj da srpsko-hrvatskoj reci "par" das znacenje broja 5. A i onu tvoju zamenu mojih reci "nealbanske zrtve" sa "Srbi" ... posto se time, izmedju ostalog, ZNATNO umanjuje broj zrtava...

Ipak cu dodati par reci pojasnjenja mom prethodnom postu. Ono moje "moguce je da sve od ovoga ne moze da bude ostvareno" NIJE BILO PRECIZNO i mislio sam da se neki od ona tri zahteva ne ostvare u onoj meri u kojoj bi to srpska strana zahtevala/ocekivala (jasno je da za svaki od ta tri zahteva moze realizovati na bezbroj nacina). Inace su sva tri zahteva obavezna za postizanje bilo kakvog kompromisa/dogovora/resenja ...

Inace "tocka a)" SE MOZE ostvariti. Jedino ako USA/zapad to NECE ... ali onda nema ni resenja kosovskog gordijevog cvora. Kosovo je i sada podeljeno, pa kao sto Srbi nemaju kontrolu nad albanskim delom, tako i Albanci nemaju nad onim delom na kom su Srbi. Pitanje je samo da li se deoba ("korekcija granica" moze vrsiti a da se ne uzme u obzir gde i kako ce se onih par stotina hiljada nealbanaca vratiti iz izbeglistva ...

Inace za ove preostale tacke je bitno dodati da bi se moralo precizno definisati koje su obaveze albanske strane, njihovo priznavanje i prijem u medjunarodne institucije USLOVITI ispunjenjem tih obaveza i definisati sankcije ukoliko u buducnosti prekrse te obaveze (napr. iskljucivanje iz tih insititucija).

Ne vredi nista "poseban status verskih institucija" ako ih oni budu granatirali sa svoje teritorije - kao sto rade to ponekad i sad. Nego mora postojati jasno definisana ODGOVORNOST (i to ne samo licna nego i ona "komandna" i obaveze te buduce nezavisne drzave Kosovo i sankcije za njihovo neispunjavanje ...
dobronamjeran dobronamjeran 14:35 21.07.2007

Re: Vasilije nepopravljivi...

Kako mogu biti zlonamjeran ako vi niste precizirali svoje stajaliste. Sto se spominjanja stvari s drugih tema tice ne zelim prebacivati s jedne na drugu temu a zamjena nealbanski u srpski smatrajte kao omasku koju sam ispravio no vi ste mi i dalje ostali duzni odgovora.
Spiridon Spiridon 08:50 19.07.2007

Vasa opet kamikazirao

brateee, i blog postao kao i novine "Na zapadu nista novo"
glodur glodur 10:06 19.07.2007

Koje je vaše rešenje?

Sad se lepo stavite u ulogu šefa našeg pregovaračkog tima i kažite nam koja bi rešenja vi predložili, i šta bi radili drugačije u odnosu na ono što sada radi pregovarački tim. Jedno je konstatovati situaciju a drugo delati.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:30 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

glodur
Sad se lepo stavite u ulogu šefa našeg pregovaračkog tima i kažite nam koja bi rešenja vi predložili, i šta bi radili drugačije u odnosu na ono što sada radi pregovarački tim. Jedno je konstatovati situaciju a drugo delati.

Ako pitaš mene, evo šta mislim kud su trebali ići pregovori..
a) priznati pravo na referendum građanima Kosova..
b) priznavanje Kosova usloviti -
- decentralizacijom i pravom povezivanja lokalnih samouprava
- lokalnom samoupravom sa širokim ovlaštenjima za srpsku zajednicu
- posebne mere zaštite za srpske kulturno istorijske spomenike i crkvene objekte
- konstitutivnost srpske zajednice u ustavu Kosova
- dvodomni parlament u kome bi se odluke o stvarima važnim za srpsku zajednicu donosile koncenzusom..
- korekciju granica uz saglasnost obe strane (ne promenu granica), zbog toga što je recimo opština Leposavić ušla u sastav Kosova na krajnje nelegitiman način, jednom administrativnom odlukom iz pedesetih godina.
- garanciju specijalnih veza srpske zajednice sa Srbijom.
- krajnje liberalnu i propusnu granicu
- formulisanje zajedničke evropske perspektive...
Sasvim dovoljno da bude ono što se zove "kompromis"...i više nego dovoljno da nema izbegličkog talasa i "sto godina samoće"...
Covek u belom Covek u belom 10:47 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Dragec ti mora da se salis.
Drago Kovacevic

b) priznavanje Kosova usloviti -
- decentralizacijom i pravom povezivanja lokalnih samouprava
- lokalnom samoupravom sa širokim ovlaštenjima za srpsku zajednicu
- posebne mere zaštite za srpske kulturno istorijske spomenike i crkvene objekte
- konstitutivnost srpske zajednice u ustavu Kosova
- dvodomni parlament u kome bi se odluke o stvarima važnim za srpsku zajednicu donosile koncenzusom..
- korekciju granica uz saglasnost obe strane (ne promenu granica), zbog toga što je recimo opština Leposavić ušla u sastav Kosova na krajnje nelegitiman način, jednom administrativnom odlukom iz pedesetih godina.
- garanciju specijalnih veza srpske zajednice sa Srbijom.
- krajnje liberalnu i propusnu granicu
- formulisanje zajedničke evropske perspektive...
Sasvim dovoljno da bude ono što se zove "kompromis"...i više nego dovoljno da nema izbegličkog talasa i "sto godina samoće"...

Pa ako bi sledili ovo sto si ti napisao, to bi direktno znacilo da mi NIKAD necemo priznati Kosovo, jer REALIZACIJA ovoga sto si napisao je izvodljiva koliko i vojna pobeda Srbije nad SAD. Ono sto je u 1244 je neuporedivo lakse sprovesti, pa se X godina uslovljavala nezavisnost i to od strane svetskih sila Kosovu ispunjenjem 1244 i sta je ispunjeno od toga...jedno veliko NISTA. I ti ocekujes da bi bilo sta od ovih "uslova" koje bi Srbija postavila Kosovu bilo ispunjeno i doglednoj buducnosti (citaj 50 godina)?????
Ili u stvari predlazes da uslovimo samo papirom, a ne njegovom realizacijom?
U slucaju samo "papira", kakve bi garnacije imali i zasto bi uopste oni (probaj da se stavis u poziciju Albanaca) bilo sta ispunili?

Ovo sto si naveo nije nista drugo nego samo prodaja jeftine demagogije zarad par politickih poena. Ipak vise nego sto ovi tvoji imaju da ponude (al zato ovo i jeste tvoj stav, a ne stav tvoje partije).
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:04 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Ne beli, ne šalim se...
Sve što sam kazao je vrlo realistično i može se realizovati kroz proces za čiji bi uspeh bila naročito motivisana albanska strana. Dakle, šta će biti na Kosovu, zavisi najviše od kosovskih Albanaca. Nešto malo od Srbije i baš ništa od Rusije. Od SAD-a toliko da nekooperativne privodi pameti. Od Evrope da to sve plati.
Ako znaš neki drugačiji raspored karata...javi..
Nego, ličiš bre mnogo na dr wua...beli...o))
glodur glodur 11:12 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Pa to mi kaži, a ne tako kako se često rešenje problema Kosova predstavlja, ili bar ga tako javnost doživljava, da jedni neće nikad potpisati, a da bi drugi da su u prilici samo pitali "izvinite, gde treba da potpišemo?". Mada mi se čini da je deo ovoga što gore navodiš bio obuhvaćen pregovorima. I imam utisak da je sadašnji tvrd stav način da se na kraju dođe do ovoga što predlažeš. I da se to predstavi kao velika "pobeda" naših pregovarača. Ali to je već druga tema.
hoochie coochie man hoochie coochie man 11:21 19.07.2007

Re: kasno je za to, Drago

Da Drago, slazem se da su pregovori tako trebali poceti. I da je bilo sasvim moguce to ili nesto tako postici. Ali nisu. I ne smatram mogucim da ovi pregovaraci (Kostunica i Tadic) mogu da se prestroje na taj kolosek. Za promenu pregovaraca (izbori) vise nema vremena. Do tad ce Kosovo vec biti nezavisno. Ipak nije stvar sa Kosovom gotova. Jedino sto se jos moze uciniti, je da Srbija dodje u poziciju da se brine o pravima Srba koji zive na nazavisnom Kosovu. I da se njena rec po tom pitanju uvazava. Malo li je? Kako sada stoje stvari ni to necemo postici.
Doctor Wu Doctor Wu 11:24 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Nego, ličiš bre mnogo na dr wua


Sta je ovo? Nightmare, opsesija, :)?

Nego, Dragec, dobro si iskopao ovu slicicu ex-brke Burnsa (inace, 'visokog diplomate' i u vreme demokrate Clintona i, sada, u vreme desnog republikanca Busha). Mislio sam da su ga prekomandovali na Iran...
szabad szabad 11:42 19.07.2007

Poenta je zaštita ljudi koji su dole

U doba gandijevskog otpora devedesetih na Kosovu medju tamošnjim albancima bila je jedna šala gde Slobina policija tuče jednog albanskog civila dok strani posmatrač gleda sa strane i protestuje protiv takvog nasilja, brani civila. U jednom momentu nesrećni civil uzvikuje da ga više ne brane (strani posmatrači), jer ako nastave da ga brane on je totalno nagrabusio.
Sve mi se čini da su preostali srbi na Kosovu u identičnoj situaciji. Ne zato što se ne treba boriti da Kosovo ostane u Srbiji , već što se pri tome uopšte ne razmišlja paraleleno i o ljudima koji tamo žive. Prestati koristiti kosovske srbe kao klin u točkovima medjunarodnoj zajednici; po principu što srbima dole gore to naša pozicija u pregovorima bolja! Upravo to se radi; setimo se samo neplaćanja struje srpskog življa jer im je rečeno da ne potpisuju ugovor sa KEK-om (kosovska elektrodistribucija), na čijem čelu upravnog odbora inače sedi stranac, jer to tobeže znači prihvatanje nezavisnog Kosova; iako niko nikad nije rekao da u ugovoru stoji bilo šta slično, jednostavno je neprihvatljivo da potpisuješ ugovor sa tamo nekom ne-srpskom kompanijom. Besmislica! Struju svi moramo plaćati, ma gde živeli; u Srbiji ako ne plaćaš struju dobiješ isključenje, karatko i jednostavno. Veliki Brat iz Beograda pored TV -a poručuje malom bratu na Kosovu pored sveće : "... ne daj se, uz tebe smo..".
Treba učiniti da se srbi na Kosovu , bez obzira na krajnji status Kosova, osete da Srbija radi za njih da im obezbedi opstanak. Sadašnje stanje se najkraće može opisati kao : ako Kosovo ostane u Srbiji - moći ćete živeti na Kosovu, ako ne ostane - kud koji mili moji.
Covek u belom Covek u belom 12:43 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Nego, ličiš bre mnogo na dr wua...beli...o))
Sto zbog Dragec :) ? Pa to mi je simpaticno, podseca me na Smogovce koje sam ko mali gledao, a i nekako ti pristaje :).

A propos teme, podela je mnogo bolje resenje, i uprkos ispranoj prici o nestabilnosti koja nam se servira, mnogo bi manje nestabilnosti izazvala nego priznanje Kosova van UN-a.
Scenario po meni jednostavan za sprovesti, ali manjka volje pogotovu sa srpske strane.
1) ostavi se stranama da se dogovore (nastavak pregovora koji se sada zagovara, ali bez uslovljavanja od 120 dana)
2) predlozi se podela u fer procentima (85:15)
3) obe strane pristanu (Ameri pritisnu Albance), Rusi nemaju nista protiv
4) u UN se izglasa rezolucija da je Kosovo specijalan slucaj i da samo kao takvo podela (dogovoreno resenje) dolazi u obzir i da se apsolutno ne moze primeniti nigde drugde u svetu, dakle formalno potvrdjeni presedan.
5) poveca se znacajnije prisustvo UN trupa na Kosovu, i odradi se preuzimanje, sa UN na granici a srpske trupe ulaze u severno Kosovo.
6) Srbi iz unutrasnjosti sele se na severno Kosovo, ali to je pri bilo kom scenariju neizbezno.
7) "Albanskom Kosovu" se ostavlja sva sloboda i puna nezavisnost, bez bilo kakvog uslovljavanja (sem eksteritorijalnosti manastira i to onoliko koliko je zaista neophodno za funkcionisanje manastira, ne hektari okolo), moze da se ujedini sa kim god hoce itd...
Doctor Wu Doctor Wu 13:34 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Pa tako ce na kraju i biti, samo mozda uz malo zveckanja oruzjem na cemu ce i Ameri i Rusi da okrenu kintu. Ameri ce priznati Kosovo, severni deo Kosova ce proklamovati nezavisnost i prisajedinjenje Srbiji i imacemo novi Kipar koji ce trajati narednih 50-60 godina. Koliko vidim, sve ide u tom pravcu.

Amerima se, zapravo, ovakvo resenje kosovskog pitanja najvise isplati. Albanski padre padroni ce dalje tutkati pare za predsednicke i guvernerske izbore ne bi li se 'konacno' resilo kosovsko pitanje, US trupe ce im biti na terenu a sve zajedno ce se odigravati na terenu Evrope koja ce morati da snosi najveci deo troskova.

Rusi ce dobiti nasu infrastrukturu, mozda ce uspeti i da nam uvale neko oruzje i svi ce biti siti i na svome. Osim nas i Albanaca.
hoochie coochie man hoochie coochie man 13:53 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Covece u belom
Jeste li primetili da u vasoj projekciji resenja dominiraju procenti, trupe, teritorije severne i juzne, neizbezne seobe, Ameri, Rusi..., i sta sve ne. O ljudima samo to da ce morati da se sele. Gde? Hoce li im tamo biti bolje?
Imaju li na koga da se ugledaju? Da li su se pre njih neki selili? I kako im je sada? Stavite se na trenutak, u pozuciju nekog konkretnog coveka, koji treba da napusti sve svoje i da negde ode.
Sve sto ova vlast moze i treba da uradi je da prihvati cinjenicu da je stvar sa Kosovom u Srbiji zavrsena i da u tim okolnostima obezbedi normalan zivot dole. A to se moze.
Ne cini li vam se fraza o neogranicavanju pregovora malo budalasta? Kao malo nam je 120 dana, pustite nes da pricamo do u beskraj kako bismo mogli biracima da kazemo: jos Kosovo nije izgubljeno , glasajte (opet) za nas, mi cemo ga sacuvati. Kakvi su pregovori moguci ako se zastupaju sasvim suprotne teze? Probalo se nije islo. Zar je resenje vecito pregovaranje bez izgleda za bilo kakav dogovor? A u medjuvremenu ovo sadasnje stanje: jad i beda, i dole i ovde u Srbiji.
Ne postoji carobno resenje, i nemojmo se truditi da ga bas mi otkrijemo. Samo gubimo vreme.
Covek u belom Covek u belom 14:49 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

HCM, zvucite ko razlozloni Albanac sa Kosova kakvih u komentarima na B92 ima koliko hocete. No ono sto je licemerno kod vas je sto se kao Srbin (ako ste) zalazete za nezavisnost pod mantijom da ce Srbima dole biti bolje.
To je vrhunac licemerstva. Vise volim ljude koji su otvoreni i kazu da hoce nezavisnost da bi njima, u BG-u recimo, bilo bolje. Ili ljudi kao LDPetc koji to rade zbog politickog marketinga (da ne objasnjavam vise poznatu pricu o ekonomiji birackog tela).
S druge strane postavljate se kao da je vama stalo do Srba na Kosovu, kritikujuci iz udobne fotelje, a ismevate Nastica koji bar pokusava da ucini nesto konkretno za ljude dole.
Kazete 120 dana je za zamlacivanje biraca ovde. S obzirom da apsolutno ne postoji ni jedna realna indicija da ce Srbima na Kosovu posle proglasenja nezavisnosti biti bolje, sta vise svakom ko iole realno ume da razmislja potpuno je jasno da moze da im bude samo gore, svaki dan koji odlaze nezavisnost realno pomaze tim ljudima. A sad vi tvrdite da vi zagovarate boljitak ljudim dole, a ne vas licni boljitak, ili jos gore zagovarate nezavisnost zbog pada popularnosti partija protiv kojih ste???
A vas krunski argument je ni manje ni vise nego "A u medjuvremenu ovo sadasnje stanje: jad i beda, i dole i ovde u Srbiji", vise nego licemerna relativizacija.
Prvo razlika u stanju u Srbiji i stanju na Kosovu je kao razlika izmedju Slovenije i Srbije. A drugo, ocekivanja da ce se sa nezavisnoscu Kosova stanje za Srbiju bitno popraviti su nerealna, a za Kosovo infantilna. Jedino sto ce se u Srbiji promeniti je rast popularnosti radikala i donekle LDPetca na racun vladajuce koalicije i nesto ubrzane evropske integracije (ali ne bela lista i prijem u EU). A na Kosovu ce sve ostati po starom, kao sto rekoste, jad, beda, korupcija i kriminal, samo Srba nece biti.
Ja to da podrzim ne mogu, a vi slobodno lecite svoju savest da to radite zbog ljudi dole. Na cast vam bilo.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:48 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Doctor Wu
Pa tako ce na kraju i biti, samo mozda uz malo zveckanja oruzjem na cemu ce i Ameri i Rusi da okrenu kintu. Ameri ce priznati Kosovo, severni deo Kosova ce proklamovati nezavisnost i prisajedinjenje Srbiji i imacemo novi Kipar koji ce trajati narednih 50-60 godina. Koliko vidim, sve ide u tom pravcu.

Amerima se, zapravo, ovakvo resenje kosovskog pitanja najvise isplati. Albanski padre padroni ce dalje tutkati pare za predsednicke i guvernerske izbore ne bi li se 'konacno' resilo kosovsko pitanje, US trupe ce im biti na terenu a sve zajedno ce se odigravati na terenu Evrope koja ce morati da snosi najveci deo troskova.

Rusi ce dobiti nasu infrastrukturu, mozda ce uspeti i da nam uvale neko oruzje i svi ce biti siti i na svome. Osim nas i Albanaca.

Čemu ovolika neracionalnost Doktore..jedna glava a dva imena..Pa neozbiljno moram priznati, iako posluži za dupli pas...o))) Iako mi je simpatično. Znamo se po sintaksi. I znam da si gledao smogovce i znam ko je bio Dragec - Vragec...o))) Znam čak da si čitao "Zabanik" i da si gutao Alana Forda.. Sve je to OK....Ako me pitaš, meni je u "Smogovcima" najsimpatičniji bio Pero, onaj fudblaer, levak. Imao je identitet i uvek je ispadalo na najebe kad je već sve bilo za "crveni tepih"...o)))
No, Kosovo nije šala. Nema pravo tu niko da mudruje. Teritorija nije ono što je bila teritorija u 19. veku.
Šta ćeš ti lično uraditi kad Kosovo postane nezavisno, a u pitanju su meseci. Naročito, ako onih 70 hiljada ljudi iz enklava dođe u Srbiju..Hoćeš li se odreći nečega što sada imaš da im pomogneš, hoćeš li doći u dobrovaljački korpus koji prave foliranti, hoćeš li ičim mrdnuti...
Mislim, šta ćeš uraditi zemljače....jer su šanse za tragične posledice onoga što podržavaš velike..
Hoćeš li, ili hoćete li smisliti neko opravdanje za ono što sada podržavate i za politiku koju podržavate...hoćete li u znak razočarenja izvaditi onu stvar, staviti je na panj i zamahnuti sekirom...
Ništa od toga nečete prijatelju ili prijatelji....pa šta se onda džilitate...što se "mrčite kad kovati nećete"...
Covek u belom Covek u belom 16:21 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Dragec, opet nisi pazio na casu. Pa Wu i ja nismo cak ni u istoj vremenskoj zoni :).

Nego jedno statisticko pitanje za tebe, sta mislis koliko je dece rodjeno sedamdesetih citalo Zabavnik, gutalo Alen Forda i gledalo Smogovce?
Jos uvek ti slabo ide ta analitika.....
Doctor Wu Doctor Wu 16:34 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Kao prvo, oslobodi se te paranoje: ja se javljam iz Engleske, a Čovek u belom, čini mi se, iz Švajcarske. Znači, dva potpuno različita čoveka sa dva kraja Evrope.

Kao drugo, oslobodi se grandomanije. Patetisanje tipa:

Šta ćeš ti lično uraditi kad Kosovo postane nezavisno, a u pitanju su meseci. Naročito, ako onih 70 hiljada ljudi iz enklava dođe u Srbiju..Hoćeš li se odreći nečega što sada imaš da im pomogneš, hoćeš li doći u dobrovaljački korpus koji prave foliranti, hoćeš li ičim mrdnuti...
Mislim, šta ćeš uraditi zemljače....jer su šanse za tragične posledice onoga što podržavaš velike..
Hoćeš li, ili hoćete li smisliti neko opravdanje za ono što sada podržavate i za politiku koju podržavate...hoćete li u znak razočarenja izvaditi onu stvar, staviti je na panj i zamahnuti sekirom...
Ništa od toga nečete prijatelju ili prijatelji....pa šta se onda džilitate...što se "mrčite kad kovati nećete"...


sam više puta imao prilike da čitam i moraš se suočiti sa surovom činjenicom da od ovih tvojih i mojih pisanija baš ništa ne zavisi. Mi ovde samo izražavamo svoje mišljenje i viđenje mogućih scenarija. Niko ovde ne preti, ne kuje sablje, zamahuje sekire ili šta ja znam koje se već epske slike motaju po tvojoj glavi. Motive tvojih pisanija da će sudbina tih 70 hiljada ljudi biti volšebno rešena u nezavisnom Kosovu ne znam niti me zanimaju. Ja smatram da je podela Kosova u datim uslovima jedino racionalno rešenje i (samo) o tome pišem.

Ovo "zemljače, prijatelju" ostavi za svoje kamarade- ti i ja nismo ni zemljaci ni prijatelji.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:40 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Covek u belom
Dragec, opet nisi pazio na casu. Pa Wu i ja nismo cak ni u istoj vremenskoj zoni :).

Nego jedno statisticko pitanje za tebe, sta mislis koliko je dece rodjeno sedamdesetih citalo Zabavnik, gutalo Alen Forda i gledalo Smogovce?
Jos uvek ti slabo ide ta analitika.....

Hahaha...vidi, vidi...kakva složna replika...o))
S tim što beli od sebe pravi većeg foliranta....Dobro je momci, nema brige..čak i kad bi se radilo o dva organizma (a izgledi su taman ravni onima "više od nevinosti, manje od trudnoće", jedna je glava i isti duh...
Nismo prijatelji wu, nikad nismo ni bili....Sprdam se malo jer znam da ti i bez mene imaš dovoljno zemljaka..o)))
Nego, wu...
Gde nauči onolike narodnjake koje ovde prosipaš pod nickom od dva imena...Bogami, ono je tražilo dosta napora...
Za "beli deo" nemam pitanja...o)))
Svetlana S. Svetlana S. 19:55 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Doctor Wu
Ja smatram da je podela Kosova u datim uslovima jedino racionalno rešenje


na to albanci kažu – može, ali da se uzme u obzir i preševo, bujanovac, medveđa ... a to kažu, jer nastupaju sa maksimalističkih pozicija.
šta ti kažeš dalje? baš me zanima.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:19 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Svetlana S.
Doctor Wu
Ja smatram da je podela Kosova u datim uslovima jedino racionalno rešenje


na to albanci kažu – može, ali da se uzme u obzir i preševo, bujanovac, medveđa ... a to kažu, jer nastupaju sa maksimalističkih pozicija.
šta ti kažeš dalje? baš me zanima.

Ne kaže on ništa....On kaže ono što čuje od svojih favorita..o))
Pa naravno da bi to bila takva opasnost za Srbiju da ju je teško sagledati....Otvorilo bi se jedno dvadeset rupa...
A onda bi ovi domoljubi kao wu...govorili ...e a nama Republika srpska....kojoj Ameri nikada ne bi dali bili gde, jer bez nje nema BIH....ali ne kapiraju to domoljbni Srbi....mnogo lakše kukaju nego bilo šta skapiraju...
Svetlana S. Svetlana S. 20:36 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Drago Kovačević
A onda bi ovi domoljubi kao wu...govorili ...e a nama Republika srpska

ne verujem. za eksplicitno povezivanje kosova i bosne posljednji je imao hrabrosti dr zoran đinđić.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:51 19.07.2007

Re: povrsno covece

Covek u belom.......HCM, zvucite ko razlozloni Albanac sa Kosova
Ne znam sta znaci razlozloni ali nije ni bitno predpostavljam da je greska. Ideju komentara sam razumeo i zakljucak je: povrsno covece u belom, mnogo povrsno.
Ne bih da vas uvredim ali sticem utuisak da vi prosto ne mozete da shvatite da neko nema zadnje namere. Valjda u takvom okruzenju zivite
Vise volim ljude koji su otvoreni i kazu da hoce nezavisnost da bi njima, u BG-u recimo, bilo bolje.

pa onda i mene vise volite. Smatram da ce kad Kosovo bude nezavisno svima biti bolje. I meni naravno. Sta je tu lose kad neko sebi zeli dobro?Srbiji ce biti bolje zato sto ce imati problem manje. Uvek je bolje imati problem manje nego problem vise, zar ne? Ne razumem (da li?) vlast srbijansku sto pokusava nemoguce (a znaju da je nemoguce) i tako trose vreme i novac gradjana
S druge strane postavljate se kao da je vama stalo do Srba na Kosovu
A kako vi znate da mi nije stalo? Previse slobode uzimate za sebe, covece u belom.
S obzirom da apsolutno ne postoji ni jedna realna indicija da ce Srbima na Kosovu posle proglasenja nezavisnosti biti bolje, sta vise svakom ko iole realno ume da razmislja potpuno je jasno da moze da im bude samo gore, svaki dan koji odlaze nezavisnost realno pomaze tim ljudima.
Ako je odlaganje neminovnog boljitak onda ste u pravu. Problem je sto se to odlaganje vec meri danima. Ramislite za promenu da li mozda nije mudrije spremiti se za neminovno, nego gurati glavu u pesak i biti sretan sto je jos jedan dan prosao, a Kosovo ja u Srbiji. Imajte na umu i da to sto je neminovno ne mora da bude lose ako uticemo na njega a ne da ga samo odbacujemo.
Prvo razlika u stanju u Srbiji i stanju na Kosovu je kao razlika izmedju Slovenije i Srbije

Pa sta? Nije valjda cilj Srbije da samo bude bolja od Kosova. Ima i drugih sa kojima treba da se poredimo.
Jedino sto ce se u Srbiji promeniti je rast popularnosti radikala i donekle LDPetca

Nesto previse brinete o sudbini stranaka. E, vidite, ja ne mislim da bi se ista lose Srbiji dogodilo ako bi neke stranke cak i nestale. Stranacka sudbina je stranacka stvar, ja o tome ne brinem. Sta bi se lose desilo ako bi nestalo DS? Nista verujte, formirala bi se sledeca, bolja.
AlexDunja AlexDunja 21:38 19.07.2007

Re: povrsno covece

yes,blues!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:50 19.07.2007

Svaka cast Drago,

Drago Kovacevic

Ako pitaš mene, evo šta mislim kud su trebali ići pregovori..a) priznati pravo na referendum građanima Kosova..b) priznavanje Kosova usloviti -- decentralizacijom i pravom povezivanja lokalnih samouprava- lokalnom samoupravom sa širokim ovlaštenjima za srpsku zajednicu- posebne mere zaštite za srpske kulturno istorijske spomenike i crkvene objekte- konstitutivnost srpske zajednice u ustavu Kosova- dvodomni parlament u kome bi se odluke o stvarima važnim za srpsku zajednicu donosile koncenzusom..- korekciju granica uz saglasnost obe strane (ne promenu granica), zbog toga što je recimo opština Leposavić ušla u sastav Kosova na krajnje nelegitiman način, jednom administrativnom odlukom iz pedesetih godina.- garanciju specijalnih veza srpske zajednice sa Srbijom.- krajnje liberalnu i propusnu granicu- formulisanje zajedničke evropske perspektive...Sasvim dovoljno da bude ono što se zove "kompromis"...i više nego dovoljno da nema izbegličkog talasa i "sto godina samoće"...


Drago,

BAS si me odusevio sa ovim tvojim predlogom. Sto se mene tice on je u osnovi slican onom Djindjicevom (mozda samo malo manje radikalan ali si ti otisao dublje u detalje). To sto se "podela" kod tebe zove "korekcija" mi je sasvim ok ... ma moze se to zvati i "nepromenljive granice" - samo da ne budu ove sadasnje

Ali bez obzira ne odredjene razlike izmedju tvog i "mog" predloga, jako mi se svidja ovo sto si napisao. Jedino sto nisam bas znao kako da objasnim i kako to da izrazim, pa ti, evo, nudim tri alternative (a ti kazi koja je najbliza istini ... ili zadrzi za sebe:

1) Pored cestitiki za ovako razuman predlog, pomislio sam da ti predlozim da mozda promenis stranku i predjes u neku umereniju ...

2) Da ti pozelim da ostanes u istoj stranci, ali da ti se pridruzi jos vise ovakvih umerenih i razumnih pa da nadvladate one ekstremiste u "vasim redovima" koji se prosto utrkuju u tome kako sto brze i "bezuslovnije" priznati Kosovo ...

3) Da ti cestitam sto je tvoja partija promenila stav koji nam ti ovom prilikom saopstavas ...


Ne znam ni sam za sta bi meni izgledalo najdraze kao realan opis? Prve dve varijante idu vise u prilog tvojoj licnosti, odnosno pokazuju da samostalno iznosis svoje stavove koji nisu u skladu sa stavovima tvoje partije ...

Ova zadnja varijatna ne govori nista lose o tebi (pa boze moj, normalno je da partijski aktivisti zastupaju/saopstavaju stavove svoje partije) pa mi se cini da se i meni NAJVISE svidja ... i da je najbolja za Srbiju. Smatraj ti mene sujevernim, ali ja verujem u neku cudnovatu koincidenciju, po kojoj se ono sto tvoja partija zastupa, PRETEZNO poklapa sa stavovima nekih "bitnih faktora" na zapadu koji imaju odlucujci uticaj na razvoj ovih svih dogadjaja ...

pozz
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:57 19.07.2007

Re: povrsno covece

thanks, C(idonia) O(blonga) :)))))
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:02 19.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Dragec
Dakle, šta će biti na Kosovu, zavisi najviše od kosovskih Albanaca. Nešto malo od Srbije i baš ništa od Rusije. Od SAD-a toliko da nekooperativne privodi pameti. Od Evrope da to sve plati.


E moj Drago,

taman sam te gore pohvalio za razumne predloge a ti ovde izrece nekoliko besmislica ...

Ok, slazemo se da od Srbije zavisi "nesto malo" i od Evrope da sve plati ... Za ostale mislim da totalno gresis:

1. Od Albanaca ne zavisi nista ... oni moraju da igraju kako USA svira ... Kad bi USA "okrenula curak naopako" i recimo resila da se Kosovo podeli na pola, ne bi smeli ni da zucnu. Inace bi im se celo rukovodstvo naslo u Hagu ... a mozda bi dobili na poklon i neku humanitarnu bombu ... a mozda ne bi dobili ni autonomiju ...

2. Od USA zavisi sve ... a pre svega koliko su spremni da izadju u susret Srbima a da ne izgube kredibilitet "glavnog gazde" (zato lepse zvuci "korekcija granica" nego "podela". A i koliko su u stanju da ponude ustupaka Rusima. Albanci i Evropljani, hteli ili ne hteli, moraju da ih slusaju ...

3. I od Rusa isto zavisi (skoro) sve. Da nisu oni zapretili vetom ne bi ni bilo sadasnje diskusije i Kosovo bi vec bilo priznato - pa to je jasno i malom detetu (samo nije Dragecu koji nece da prizna da i Rusi imaju neki znacaj. Inace, za razliku od mog druga Spiridona, mislim da su Rusi sada (prilicno) nepotkupljivi. I to ne zbog nepotkupljivosti zajednicke nam "slovenske duse" ... nego zbog enormnog rasta cena sirovina na svetskom trzistu ... i neutoljive "zedji" Kine za istim ...

Da zakljucim: na kraju ce sve biti tako kako se USA i Rusi (ne) dogovore. Crnja variajanta moguceg resenja je ova koju nam opisuje Dr Wu. Ja sam ipak malo optimisticniji pa se nadam nekom dogovoru/kompromisu ... nesto u pravcu nasih razmisljanja. Pa bi onda bili svako (pretezno) na svome. Posto Kosovo, realno gledano, nije ni samo srpsko a ni samo albansko. A i Rusi i Amerikanci imaju pred sobom jos dovoljno spornih tema da bi vec na jednoj "sitnici" (kao sto je to Kosovo za njih) skliznuli opet u hladni rat ... I tako ce ih Kina ubrzo preshishati - jutros bas cuh na vestima da zamenjuje Nemacku na mestu trece industrijske/ekonomske sile na svetu ...

pozz
Covek u belom Covek u belom 22:22 19.07.2007

Re: povrsno covece

hoochie coochie man
Ne znam sta znaci razlozloni ali nije ni bitno predpostavljam da je greska. Ideju komentara sam razumeo i zakljucak je: povrsno covece u belom, mnogo povrsno.
Ne bih da vas uvredim ali sticem utuisak da vi prosto ne mozete da shvatite da neko nema zadnje namere.
Htedoh reci razlozni. Vidite ovako postoje samo 2 mogucnosti ili imate zadnje namere ili idealisticki (da ne kazem naivno) verujete u nesto sto je nerealno. Ne kazem da imate zadnje namere, ali mi jos uvek nije jasno kako ne shvatate da po proglasenju nezavisnosti Srbima na Kosovu moze biti samo gore i to mnogo gore nego sto im je sad, da ce to duboko unesreciti 50-100 000 ljudi. Ukupna dobit koju Srbija moze imate, pa da je samo to posledice (a ne jos gomila drugih koje za sobom povlaci nezavisnost Kosova) apsolutno nije vredna da bi se iko zalagao za nezavisnost. Diskutabilna neminovnost te nezavisnosti apsolutno nije nikakvo opravdanje da se za Kosovo ne bori svim silama (ajd sad da me neko hvata za jezik i pominje zveckanje oruzja) i to nije "mrcvarenje" i "nepotrebno gubljenje vremena" ni "trosenje novca gradjana". Ovo fraze su samo isprazna retorika koja definitivno vise prilici, kao sto gore rekoh, razloznom Albancu nego nekom ko Srbiji zeli dobro.

Ne razumem (da li?) vlast srbijansku sto pokusava nemoguce (a znaju da je nemoguce) i tako trose vreme i novac gradjana
Da li mislite da je Albancima na Kosovu pre 30 godina nezavisnost izgledala nemoguce? Zasto oni nisu odustali od toga da se za nju bore? Gornja fraza je cist defetizam i krajnje je diskutabilna iz nebrojeno mnogo razloga (istorija ne pocinje sa vama, istorijske prilike se menjaju, drustvo se menja, raspored snaga u svetu se menja) i da otpisujete nesto za vjek i vjekov zarad diskutabilne trenutne koristi, izvinite, ali vi nemate pravo. Ni vi, ni neki tamo Ceda Jovanovic, a ponajmanje autor ovog bloga.

Ako je odlaganje neminovnog boljitak onda ste u pravu. Problem je sto se to odlaganje vec meri danima. Ramislite za promenu da li mozda nije mudrije spremiti se za neminovno, nego gurati glavu u pesak i biti sretan sto je jos jedan dan prosao, a Kosovo ja u Srbiji.
Zamena teza. Spremiti se za neminovno (opet diskutabilno) nije isto sto i potpisati Kosovo Albancima. A odlaganje nezavisnosti se meri danima jos od januara, a sad je kraj jula, a pitacu vas i za 3 meseca jel ce i onda da se meri danima. Nesto se sa previse mnogo dana meri to odlaganje :>.

Nesto previse brinete o sudbini stranaka. E, vidite, ja ne mislim da bi se ista lose Srbiji dogodilo ako bi neke stranke cak i nestale. Stranacka sudbina je stranacka stvar, ja o tome ne brinem.
Kao sto vi smatrate da je "odlaganje nezavisnosti" za koju se po vama bore vladajuce stranke, samo zamlacivanje radi jeftinih politickih poena, tako i ja smatram da je zalaganje nekih stranaka za nezavisnost iz iskljucivo 2 razloga: jeftinih politickih poena i finansijske dobiti koju pojedinci imaju zahvaljujuci zalaganja za nezavisnost.
AlexDunja AlexDunja 22:30 19.07.2007

Re: povrsno covece

otkrij tajnu,
sta je ciganka rekla tvojoj majci
na dan kad si se rodio?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:55 19.07.2007

Re: povrsno covece

Covek u belom


Bez uvrede ali samo fraze:
po proglasenju nezavisnosti Srbima na Kosovu moze biti samo gore i to mnogo gore nego sto im je sad, da ce to duboko unesreciti 50-100 000 ljudi.

Kako konkretno gore? Sada zive dobro? Bio sam tamo 2000.god 15-ak puta, znam kako zive. Cilj je valjda da zive bolje.
Da li mislite da je Albancima na Kosovu pre 30 godina nezavisnost izgledala nemoguce

da, mislim, izgledala im je nemoguce. I bila je nemoguca. Onda su dosli Sloba, Seselj, Kostunica i to je postalo moguce i neminovno.
da otpisujete nesto za vjek i vjekov zarad diskutabilne trenutne koristi,

a ako ja Ceda i autor ne otpisemo ostace Kosovo u Srbiji? Budimo ozbiljni.
Spremiti se za neminovno (opet diskutabilno) nije isto sto i potpisati Kosovo Albancima

Ne mora se nista potpisati a Kosovo ce biti nezvisno. O realnosti se radi. Od nas ne zavisi. Ako vam je do Cede stalo.
odlaganje nezavisnosti" za koju se po vama bore vladajuce stranke, samo zamlacivanje radi jeftinih politickih poena,

problem je sto se te stranke zamlacuju o mom (i vasem) trosku. i trose moje (i vase) vreme. Ako vama to ne smeta, u redu! Ja nemam para i vremena viska.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:58 19.07.2007

Re: povrsno covece

The gypsy woman told my mother
Before I was born
I got a boy child's comin'
He's gonna be a son of a gun
He gonna make pretty women's
Jump and shout
Then the world wanna know
What this all about
But you know I'm him
Everybody knows I'm him
Well you know I'm the hoochie coochie man
Everybody knows I'm him

I got a black cat bone
I got a mojo too
I got the Johnny Concheroo
I'm gonna mess with you
I'm gonna make you girls
Lead me by my hand
Then the world will know
The hoochie coochie man
But you know I'm him
Everybody knows I'm him
Oh you know I'm the hoochie coochie man
Everybody knows I'm him

On the seventh hours
On the seventh day
On the seventh month
The seven doctors say
He was born for good luck
And that you'll see
I got seven hundred dollars
Don't you mess with me
But you know I'm him
Everybody knows I'm him
Well you know I'm the hoochie coochie man
Everybody knows I'm him

*Drago nisam ja kriv, ona je trazila!
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:04 19.07.2007

Re: povrsno covece

otkrij tajnu,
sta je ciganka rekla tvojoj majci
na dan kad si se rodio?


jel iscrpan odgovor?
:))))))))
AlexDunja AlexDunja 23:07 19.07.2007

Re: povrsno covece

totalno!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:21 20.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Svetlana S.
Drago Kovačević
A onda bi ovi domoljubi kao wu...govorili ...e a nama Republika srpska

ne verujem. za eksplicitno povezivanje kosova i bosne posljednji je imao hrabrosti dr zoran đinđić.

Ma nema veze...To je potpuno besmisleno...Nikada on to nije povezivao...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:28 20.07.2007

Re: povrsno covece

AlexDunja
otkrij tajnu,
sta je ciganka rekla tvojoj majci
na dan kad si se rodio?

Ovo je fora veka...o)))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:30 20.07.2007

Re: povrsno covece

hoochie coochie man
The gypsy woman told my mother
Before I was born
I got a boy child's comin'
He's gonna be a son of a gun
He gonna make pretty women's
Jump and shout
Then the world wanna know
What this all about
But you know I'm him
Everybody knows I'm him
Well you know I'm the hoochie coochie man
Everybody knows I'm him

I got a black cat bone
I got a mojo too
I got the Johnny Concheroo
I'm gonna mess with you
I'm gonna make you girls
Lead me by my hand
Then the world will know
The hoochie coochie man
But you know I'm him
Everybody knows I'm him
Oh you know I'm the hoochie coochie man
Everybody knows I'm him

On the seventh hours
On the seventh day
On the seventh month
The seven doctors say
He was born for good luck
And that you'll see
I got seven hundred dollars
Don't you mess with me
But you know I'm him
Everybody knows I'm him
Well you know I'm the hoochie coochie man
Everybody knows I'm him

*Drago nisam ja kriv, ona je trazila!


Hajde da je još jednom ponovimo...o)))
I da znate - vas dvoje, samo vas gledam...o)))
Svetlana S. Svetlana S. 11:30 20.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Drago Kovačević
Ma nema veze...To je potpuno besmisleno...Nikada on to nije povezivao...


a-ha. kako da ne. tu se ne slažete sa danijel serverom, koji je neposredno pred atentat na đinđića izjavio: to što đinđić otvara pitanje kosova – to je dobro, to što đinđić povezuje pitanje kosova i bosne – to nije dobro.
|
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:48 20.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Kakve veze sa ovim ima Daniel Server....
No, vi trvrdite isto što i Dobrica Ćosić a što je potpuna besmislica. Igrom slučaja sam bio u prilici da se informišem iz prve ruke o nameri pok. Zorana Điđića da preuzme incijativu oko ubrzavanja kosovskog rešenja. Ako se sećate on je to što je nastakalo na Kosovu zvao "divljom gradnjom" koju treba na vreme rešiti...
A to se rešava ili legalizacijom ili dodatnim uklapanjem u GUP i DUP, što bi otprilike političkim jezikom bila nadgledana nezavisnost. Naročito u situaciji kad realno niste u stanju da obustavite "divlju gradnju". Kad nemate nikakve ni formalne ni stvarne mogućnosti niti nadležnosti.
Priča da je on uzimao BIH kao protutežu su potpuna besmislica. To je mogao biti razlog za priču o srpskom entitetu na Kosovu, za konstitutivnost srpske zajednice, a ne nikakako za teritorijalno proširenje Srbije..
Da je tome tako, dokaz je njegova reakcija i reakcija DS nas izjavu Vojislava Koštunice u Malom Zvorniku u predsedničkoj kampanji u kojoj se takmičio sa Labusom, 2002. godine i tamo kazao kako će Srbija i RS biti isto.
Vrlo su žestoke bile te reakcije.
Dakle, ne poturajte ono čega nije bilo...

Svetlana S. Svetlana S. 13:13 20.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

’poturila’ sam samo izjavu danijela servera koju sam igrom slučaja 2003. čula iz prve ruke (ali verujem da negde postoji i zapis). to što ste je vi odmah smestili u kontekst sa dobricom ćosićem, to nije samo po sebi problem za tu serverovu izjavu. ja nisam ulazila u sadržaj poređenja kosava i bosne, ni šta to može dalje da znači. i neću, ovom prilikom.
dobronamjeran dobronamjeran 06:30 21.07.2007

Re: Koje je vaše rešenje?

Drago svaka cast pogodio si u centar stvari.
Spiridon Spiridon 14:03 19.07.2007

Moja poruka Amerima i EU

u vezi sa Kosovom

pa uzmi te ga vec jedanput !!! Bez zajebancije. Sto nas mrcvarite kada je sva moc i lova kod vas.(boli me uvo na kojoj je strani pravda).
Rujama pljunite kintu da cute (jer su Rusi podmitljivi po prirodi stvari).
Ako cekate na Kostunjavog, Tadica i Tomu od toga nema qrca.
Od Srbije ne treba ocekivati da je happy sto ostaje bez dela teritorije tako da o tome i ne treba razmisljati.

Uletite lovu i gotovo.

znaci, uzmi te ga vec jedanput !!!

mariopan mariopan 21:57 19.07.2007

Re: Moja poruka Amerima i EU

Citam,pa ne verujem ocima.... Pa zaista ne verujem ocima.


Znam sta je neminovno i znam sta ce biti ali da NASI to sve i predlazu i podrzavaju....e pa drugacije nije moglo ni da bude,to sad tek kapiram.Zive ljude,onaj jad i bedu koji cekaju od nas makar verbalnu podrsku vi ovde frljate ko krompire,jedan ih sve ,onako djuture,menja za mogucnost da putuje negde po svetu,vrat slomio na tom putu..

Nadjite mi bar jednog Albanca koji ne ponavlja ko mantru NEZAVISNO KOSOVO. Nama nudite nekakve autonomije u sopstvenoj zemlji, aloooo, ponudite to Albancima,oni su manjina u Srbiji...ili se ja to varam,mozda ja zivim u Albaniji pa treba sa zahvalnoscu da primim te mrvice koje mi nudite,naravno,samo deklarativno. To ce sve samo pisati na nekom papiru,da se zna da postoji ali u zivotu na Kosovu svega toga nece biti.

I lepo se brinete o Srbima KOJI CE OSTATI na Kosovu,da vas utesim NECE ostati tamo niko,Srbe ni za pelcer ne zele to i vi znate i manite se price i ubedjivanja,imali smo toga preko glave.Nego se spremite,otvorite supe i rupe gde cete da smestite sve te ljude,prosirite i groblja jer i mrtve ce na ledjima da donesu,peske kroz celo Kosovo,bar tako kaze majka ubijenog decaka ,secate se one dece koja su se kupala u reci,pa eto ni mrtvog ga majka nece ostaviti da ubice seire iznad njegovog groba.

Ne zameram autoru nista,znam sta je realnost i sta se sprema,pogotovu sto ste tako pazljivo birali reci i samo predstavili realnost ne navijajuci ni za jedno ni za drugo resenje,jednostavno tako je kako je,ali su me silno uznemirili komentari nekih blogera,aman ljudi imate li vi decu? Umesto da celom svetu govorite o zlocinima Albanaca,da bar pokusate da pokazete pravu sliku stanja u kome sada zive Srbi sa Kosova vi im otpisujete da uce siptarski i da se ne nadaju podrsci od nas .Pa na cast vam bilo.

A nasi politicari,kad god ih spomenem meni pripadne muka, izgradise svoje carstvo na kostima tih jadnika.Ma doci ce djavo po svoje i njima,nicija nije do zore gorela.To je poruka i nasim politicarima i Albancima. I ja podrzavam podelu kad vec ne moze bolje.Pa neka se razdvojimo ako ne mozemo zajedno.
mariopan mariopan 22:07 19.07.2007

Re: Moja poruka Amerima i EU

PS Svako ko se nada da ce predajom ili prodajom Kosova neki boljitak doci i za Srbiju strasno se vara. Razumem Spiridona,kad vec ide neka bar plate,i to mi je razumno jer otici ce izgleda i dzabe...ali boljitka nece biti,

Svako ko se nada nekoj licnoj sreci gradjenoj na nesreci svih ovih ljudi nece je docekati ni doziveti.Imaju Ameri u rukavu jos stapova i sargarepa ,ko jednom sagne glavu nista se od njega nece ubuduce ni traziti nego da tako,sagnute glave ceo zivot prozivi.Zivi bili pa videli.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana