Lada: jedna, jedinstvena

MilutinM RSS / 10.10.2008. u 22:36

In šoma, godinu i kusur prije vengo san se ja rodila (pa stoga ne mogu pričat baš ka' objektivni pripovidač), 2. listopada 1968., kažu knjižice i još nike karte, Lada je ulizla u izviđački svit. U ovih 40 godin nima šume u Rvackoj u kojoj se ni „snuždila“, izviđačke akcije na područjiman od Vardara do Triglava na kojoj ni najranije otišla spavat, europski važnije akcije na kojoj ni osvojila nove prijateje,... i zato ih je sad, za veliku feštu – PRVIH IZVIĐAČKIH 40 – okupila u svomen gradu (naravno, ne i u svomen podrumu), ali čemu služe prijateji???

Prošlog vikenda u Splitu se okupilo društvo iz bliza i daleka. Razlog je bio više nego značajan: naša Lada slavila je 40 godina izvidjačkog staža. Ej, 40 izvidjačkih godina od 44 života! Mogla bi i u penziju, ali životnu - u onu izvidjačku i ne pomišlja.

 

Lada je jedinstveni slučaj u izvidjačkom svetu na Balkanu, Srednjoj Evropi, ma gde god, a poznata je i u mnogim drugim svetovima. Sve joj je izvidjačko: majka, otac, brat, oba sina. Muža je toliko uvukla da je postao jedan od vrhunskih stručnjaka za školovanje. Ne samo da je do srži zaljubljena u izvidjaštvo nego je i planinar koji se ne libi borbe sa vrhovima. Poznata je i kao jedan od nosilaca "Optimista" - jednog od najistrajnijih, najveselijih i najžilavijih klubova ljubitelja Djordja Balaševića. O stručnom radu u bolnici da ne govorim. I, uz sve to, drug, prijatelj, saborac, supruga i majka. Evo par mojih uspomena iz našeg druženja.

 

Čudan je način na koji sam je upoznao. Na Svetskoj skautskoj smotri 1995. godine u Holandiji, u praskozorje i u tokom "Oluje", svi moji hrvatski prijatelji morali su se kloniti susreta sa nama. Nalazili smo se u zamračenim budžacima velikih šatora da se barem pitamo za zdravlje. U svoj toj tenziji, jedan dan žurio sam preko centralnog platoa kad začuh iza mene trupkanje i dahtanje. Okrenuh se, kada za mnom trči devojka u hrvatskoj skautskoj uniformi. "Stani, ne mogu te više jurit. Tražin nikog iz Srbije da se upoznan". Nije fermala pritiske i htela je da se ispriča sa nekim "od njih". Tako je počelo naše prijateljstvo, tako sam našao sjajnog druga.

 

Vidjali smo se kasnije povremeno, kada je za to bilo prilike, na retkim akcijama koje su bile zajedničke. A onda, krajem 2002. godine, javlja se Lada: "Dolazim sa nekoliko prijatelja na koncert Balaševića. Vidimo se uskoro!". I došli su, zanesenjaci. Uprkos upozorenjima i grdnjama porodica i prijatelja. Hrabro i odlučno. Vodili nas u Indjiju na "Nenormalne", našli nama Beogradjanima karte, razvili natpis "Optimisti" na koji je Djoka veselo mahnuo.

 

Krajem 2005. godine, putovali smo na jednu od poslednjih aktivnosti Moba projekta. Gojko nas je potrpao u kombi i po snegu i poledici nekako izvukao na Rajac. Pogodilo se da je Lada sela pored mog šefa - Direktora Evropske skautske kancelarije. Iskusni Irac rekao mi je posle tog puta: "Zbog ovakvih zanesenjaka vredi biti izvidjač!" Ova žena nosi takvu energiju da je nemoguće ne voleti je.

 

I tako se nastavilo: Ohrid, Svetska smotra prošle godine, moj jubilarni rodjendan i druženje u Prijepolju... Kad god je moglo. Kada sam proletos najavio da ću krajem septembra slaviti 40 godina članstva u najlepšem pokretu na svetu, Lada se odmah javila: "Hej, pa i meni je 40 godina. Nemoj biti neki - slavio si prošle godine. Pusti sada mene". Ko bi joj mogao odoleti? Tako smo se prvog vikenda oktobra našli u Splitu. Kako je bilo? Bolje od mene opisale su Ladina nekadašnja planinka Herci (koja je napisala i uvodni pasus na čistom Dalmatinskom) i Lana.

 

LADA – PRVIH IZVIĐAČKIH 40

Create a Better Scout World/Izviđački svijet čini boljim...

 

Tijekom dana koji su predhodili, izviđačkom događanju godine... potrošeno je puno sati na stvaranje rečenice – slogana koji bi u svega nekoliko riječi opisao Ladu... Govorili su nam da se ne ograničimo riječima Izviđački svijet, ali mislimo da za nju ne postoji ništa van tog svijeta i da je baš time sve rečeno...

 

Iako je 2.10. na samu godišnjicu (tako kaže mala požutjela članska knjižica) okupila izviđače Hrvatske, prije svega Splita, mi smo prema Ladinom konceptu zavrijedile i ulaznicu za „after party“ u krepalinsko-međunarodnom okruženju.

 

Lada nam se danima radovala... I unatoč prividu spontanosti, imam osjećaj kao da je odavno pripremano naše prijateljstvo, jedinstven osjećaj zajedništva, ljubav prema čokoladi, kajmaku i ljudima koji se zovu prijatelji... Svima nama, kao da je baš ona, oko vrata svezala maramu u neraspletiv čvor prijateljstva...

 

Za ovu tamno zelenkastu noć, za najdraže goste i sve one koji su tada s nama samo dijelili isto nebo ili nam se s njega osmjehivali najljepšim jadranovskim osmjehom, prostrla je svoju izviđačku mladost,  predivno djetinjstvo i život kao more... Sa crno bijelih fotografija smješili su se mršuljavi i nasmijani Ladini biseri, kao da nas je tog trena izvadila iz Ohridskog jezera...Promjenili smo se silno... Samo je još Lada potpuno ista, kunem se, potpuno ista...

 

Iskrena do boli... Svoja... Uz vas kad vam najviše treba...Svi koji je i trunku poznajete bar jednom ste osjetili tu oštricu istine i čudite se jer je baš zbog toga volite... I dok mnoge mudre glave pokušavaju razbistriti taj vrhunarevni humanistički pojam istine i poštenja, nama za to jednostavno služi Ladina slika  (naravno, u nekoj zelenoj majici)... Jer istina je zelene boje...

 

U najljepšem podrumu na svijetu (hvala Mireli), okupilo se četrdesetak prostih duša slavenskih ispod zelene duge i zvjedanog neba najlipšeg grada na svitu, podno Marjana kojim su nekada patrolirale patrole izviđača iz svih krajeva Hrvatske čuvajući ga od požara. 

 

Ulaz zabranjen za djecu i malograđane...

 

Mirisi orjenta i domaće spize (nezamislivo dobrog dalmatinskog pršuta) skladno su se miješali i nadopunjavali uz neke stare pjesme Panonskog mornara čije smo riječi svi razumjeli, znali i osjećali... I nijedna nije počinjala iz D-mola, a svaka je unosila nevjerojatan zanos i ponos, baš kao da smo te noći preplivali Piran.

 

Sve je prožeo čudnovat sklad. Razlika se nije osjećala ni u godinama, ni u rodnim gradovima, ni u maramama bez obzira na njihovu raznovrsnost. Jednostavno, svi mi, te večeri odabrani, bili smo samo Ladini prijatelji, biseri rasuti po cijelom svijetu, ni bolji ni lošiji, ni draži ni manje važni, ni veći ni manji izviđači. 

 

Cijeli vikend je u svakom svom dijelu imao duh izviđačke aktivnosti, igrali smo se, natjecali, pjevali, razgledavali, plovili, smijali se, ljubili... i ništa više... Majke mi... ništa drugo nismo...

 

A vi, ako do sada niste upoznali Ladu... ma šta uopće pitamo... odakle vam uopće prvi javor... pa to je glavni uvijet... Ništa kontra Lade, ništa kontra Jadrana, Marjana i Splita!

Atačmenti



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

radojicic92 radojicic92 22:41 10.10.2008

...

prvi?
MilutinM MilutinM 22:46 10.10.2008

Re: ...

Svaka čast, kume. Mogao bi za nagradu da nam se pridružiš sledeći put ))
radojicic92 radojicic92 23:41 10.10.2008

Re: ...

MilutinM
Svaka čast, kume. Mogao bi za nagradu da nam se pridružiš sledeći put ))


vrlo rado nisam neki izvidjac, ali dobro skljocam, ako primate takve
A za Ladu puno pozdrava
imate najlepse zanimanje na svetu

Doctor Wu Doctor Wu 22:56 10.10.2008

prelepa

pricica.
MilutinM MilutinM 23:05 10.10.2008

Re: prelepa

Doture, nama je bilo divno. Evo šta je napisao Indijanac kao svoj utisak:

Oporavljam se od šoka.
1. shvatio sam da sam malo ostario..
2. noć prije nisam spavao
3. s posla na put
4. tulum do 5
5. rano buđenje
6. kišno šetanje - radi nekih 300 jedrilica
7. prejeo sam se Kosorovog pršuta, nečijeg sira, pravog kajmaka, ajvara, nekih duvan čvaraka, kruha ispod peke, .... gemizla, gefufna, fečvica, ....
8. Ah da, da ne bi zaboravio: čuo da neki neznaju ni 2 od 7 sekretara SKOJ-a, neki nisu čuli za ofenzive, neki neznaju boju zastava, ... himnu jedva otpjevaše ...
9.  Onako umoran vratio se nazad u Zagreb u društvu Crnog i Pugija
10. ..... zar ovo nije dosta....
 
Šalim se, bilo je odlično.  Čuo sam da ćeš proslaviti i 41.  - Mislim na četrdeset i jednu godinu rada u izviđačima, u podrumu opet, nadam se.

simkke simkke 23:10 10.10.2008

evo ti lada

MilutinM MilutinM 23:13 10.10.2008

Re: evo ti lada

Ma, ovo je krntija. Naša Lada je avion


49 41 49 41 03:55 11.10.2008

Re: evo ti lada

MilutinM
Ma, ovo je krntija. Naša Lada je avion




Lada avion ? NIKAKO !

Boginja; kao sto joj i ime kaze.

i

Kraljica; kao sto joj i staz kaze.

P.S.
Lada, kad se kaze to; svi se prvo stvarno hvataju za KRNTIJU Ladu-kao sto je i Jugo i Stojadin bio.

Malo ko zna; Lada je ime jedne od NAJSTARIJIH i NAJLEPSIH Boginja Proleca starih slovena.
Cini mi se da sam davno video i sliku Freske - ocarao se njome; a, inace obozavam kratka-zvucna zenska imena.
naprednjak naprednjak 00:14 11.10.2008

kalina

Nemo ja da slikam moju kalinu, da vish shta e avion. Letiiii
margos margos 00:22 11.10.2008

E!

Ništa kontra Lade, ništa kontra Jadrana, Marjana i Splita!

Zavidim ti na vikendu provedenom u Splitu sa tako dobrim društvom!
Nima Splita do Splita!
MilutinM MilutinM 00:35 11.10.2008

Nima Splita do Splita!

dolybell92 dolybell92 01:49 11.10.2008

Povod

za jedan takav vikend u Splitu je sjajan...
Čestitam na četrdesetgodišnjici i pomalo vam zavidim...
onako, kao bivši skaut...
Predivno mesto gde ste se skupili...

mariopan mariopan 07:40 11.10.2008

Re: Povod

Bravo za Ladu )))
A moj muz i ja takodje bivsi izvidjaci ))
Tog vremena se secam kao najlepseg dela detinjstva, putovali smo po celoj Jugoslaviji, druzili se i takmicili sa svim izvidjackim odredima iz svih republika, sve smo videli i doziveli izbliza, mozda nam je to pomoglo kasnije da se ne primimo na price (one ruzne) o drugima, jer eto, mi ih znamo malo bolje.
Lepa prica i lep jubilej stvarno , cestitam Ladi.
MilutinM MilutinM 09:30 12.10.2008

Re: Povod

mozda nam je to pomoglo kasnije da se ne primimo na price (one ruzne) o drugima, jer eto, mi ih znamo malo bolje.

Prirodno, nisam imao nikakvih problema da se sretnem sa starim prijateljima još u toku svih naših ratova, a kamo li posle njih. Jedan zanimljiv slučaj bio je da su se izvidjači sa dve zaraćene strane u Bosni tokom rata nalazili u Madjarskoj, da se vide i održe prijateljstvo. Ono što je mene posebno iznenadilo je odnos mladih, koji se nisu znali pre rata. I oni se druže kao da su prijatelji od ko zna kada!
ecce-florian ecce-florian 08:55 11.10.2008

Gazda Milutinova akcija

Never eat alone
epizoda 162.
Pozdrav Ladi i čestitke
Pozdrav gazdi
Pozdrav i ostalim i još više smeha
edit: fotke treba pokazivati deci da vide da i ovi od 4/5 banki mogu da se smeju
Unfuckable Unfuckable 12:42 11.10.2008

Re: Gazda Milutinova akcija

fotke treba pokazivati deci da vide da i ovi od 4/5 banki mogu da se smeju

jeste
i sve lepo pojedu iz tanjira, i ne mrljave.... ; )))))))
odličan tekst Gazda,
Lada je jako simpatična, pozdrav Splitu
MilutinM MilutinM 09:27 12.10.2008

Re: Gazda Milutinova akcija

fotke treba pokazivati deci da vide da i ovi od 4/5 banki mogu da se smeju

Samo da još malo dodam. Pre skoro godinu dana dobijemo novu koleginicu. Nikada nije bila izvidjač - prethodno radila u jednom pozorištu. Posle tri nedelje, pitam je kakvi su joj prvi utisci. Kaže: iznenadila sam se koliko ste normalni ljudi! To mi je jedan od najboljih utisaka koji sam čuo.
49 41 49 41 14:30 11.10.2008

Secanja

Svaki septembar u osnovnoj skoli, kasnije i gimnaziji se odvajao cas sa uciteljicom svako ponaosob se pitao:
Gde ko bio i kako se proveo skolski letnji raspust.

Ja sam bio jedini u razredu; koji nije imao nikog ni do najdaljih rodjaka igde i ikoga na selu- za, kojim sam tada strasno patio.
Uvek sam kao klinac, posle podnosenja izvestaja dolazio iz skole uplakan. Majci prebacivao da nigde i nikoga nemamo na selu; a, pola razreda se podsmevalo:
"Sad ce on i njegovi Izvidjaci-J... ga njegovi izvidjaci i da nam opet nabraja bar jedno 5 ili vise mesta gde je sve bio sa Izvidjacima".





MilutinM MilutinM 09:32 12.10.2008

Re: Secanja

"Sad ce on i njegovi Izvidjaci-J... ga njegovi izvidjaci i da nam opet nabraja bar jedno 5 ili vise mesta gde je sve bio sa Izvidjacima".

A možeš li zamisliti sada, kada naša deca dodju sa Svetske smotre ili drugih akcija u svetu?
49 41 49 41 14:53 12.10.2008

Re: Secanja

MilutinM
"Sad ce on i njegovi Izvidjaci-J... ga njegovi izvidjaci i da nam opet nabraja bar jedno 5 ili vise mesta gde je sve bio sa Izvidjacima".

A možeš li zamisliti sada, kada naša deca dodju sa Svetske smotre ili drugih akcija u svetu?


Pa, evo rezultata; iz sadasnje perspektive - moga plakanja, ceznje za selom/ koga nikad/nigde nisam imao:

Tog pola i vise razreda sam "strpao" u SIJ - Savez Izvidjaca Jugoslavije. Ti koji su mi se najvise smejali na nasem prvom ozbiljnom takmicenju su ridali ko mala deca - vec visoki momci ceo moj Vod plakao samo se ja smejao; vikali mi mi idiote, nasrtali na mene vikali mi u lice "sta je tebi-svi placemo a ti se samo smejes".

kad nas je politika - gurnula sa I na III mesto. Svi su nam kliktali na cilju PRVI STE !, prethodne veceri kad smo se doteturali u 10 h navece, iako smo krenuli u 4 ujutro.

STOP !- nema sanse da se osniva IV Odred SIJ-a u Gradu i okolini; nemamo prostorija ni za ova prethodna tri, nemamo vise para ni za vas i za ovo sto imamo, necemo primati vise nijenog u Izvidjace/ navalili ko blesavi; svi hoce. Tog leta '66 (kad je skliznuo A. Rankovic)-saputalo se u vozu na nasem putu ka XX Susret SIJ-a Fruska Gora gde je bilo cca 25. 000 Izvidjaca. Smesteni u blizini sela C(H)EREVIC.

Kad mi je Vinko-prijatelj iz Splita; koji je bio na Aerodromu - pokazivao svoju prodavnicu "zdrave hrane"/ verovatno, prvu u Splitu ja se smejao i rekao mu: Moj Vinko, da ti organizujem da u prodavnici imas 5 velikih vreca krupnih zdravih Kestenova; da ne prodajes ove sitne smezurane. U Decanskim sumama se; kojima sam bio 10-tak puta kao Izvidjac, se ne moze hodati od krupnih zdravih kestenova.

Kad je neki sandzacki ultra nacionalista/ cekajucu lift - po mom ponovnom ulasku u svoj stan/posle punih 12 god. iza mene u Sarajevu vikao: "Je... mu pas mater, verovatno sas'o sa Sar Planine"- ja se samo smejao,
dok sam razmisljao kako sam u svojoj 14-stoj godini u maju obisao Sar Planinu, kao izvidjac uzduz i popreko, zapamptio za ceo zivot njene sume, majsko planinsko cvece, kliktaj i cvrkut ptica, nagledao se mnogih divljih zivotinja- kao u najlesem Zooloskom Vrtu; a, da on nije ni siguran gde se vise nalazi- a, jos manje bio na njoj. On je i dalje urlao iza mene.

Smejao sam se punim ustima; bas kao Lada i ti MilutineM na slici.

Ako bih ponovo plakao; plakao bih; sto nisam bio Izvidjac - kao Lada,
sto nisam jos 15 puta BIO na Mokru Goru (za koju je Jovan Cvijic rekao da je najlepsa planina na Balkanu, Triglav, Ucku, Prokletije, Bjelasicu (iznad Biogradskog Jezera-kao i na njemu), Bajgoru i njenu vrh Plackovicu, Kosovske Plitvice (sakrivene od icijih ociju), Hrvatske Plitvice, Beli i Crni Drim,Radin, Rugovsku Klisuru, Kanjon Tare i Pive, Ade na Bojani, ... Trodosu ( na Kipru), Rhodos, ... Santorini,...Zug Spitz (Garmisch Partenkirchen,...

Al' se duboko nadam da cu stici da obidjem Peru, Boliviju i Makc(h) Pikc(h)u ... makar me infarkt strefio posle tog smeha, jer bih znao da mi je srce eksplodiralo puno.



MilutinM MilutinM 18:33 12.10.2008

Re: Secanja

jer bih znao da mi je srce eksplodiralo puno.

Majstore, kakav si komentar napisao! Šteta što ne može barem 10 puta da se preporuči.

Ostaj zdravo i putuj, što više.

Svet je knjiga. Oni koji je putuju pročitali su samo jednu stranu.
Sveti Augustin
49 41 49 41 17:16 13.10.2008

Re: Secanja

Svet je knjiga. Oni koji je putuju pročitali su samo jednu stranu.
Sveti Augustin


Avion kao Kamion!

Radilo se nekad u toj bransi; kad mi je avion bio kao kamion ili tramvaj. A, GEN i duh detinjstva, izvidjastva, planinarstva, ...

da se vidi sto vise, da se stigne sto dalje; vidi - nevidjeno, cuje - necujeno, upozna - neupoznato, prepozna - davno/(u)(s)poznato.




marco_de.manccini marco_de.manccini 22:28 11.10.2008

e bash ti je teshko milutine

bio i u izvidjachima, kako nisam.

nauchilo me da vezhem neki chvor koji izgleda kao lisice za ruke ili kao leptir mashna. lichi na chvor ali kad povuchesh oba kraja nestane. deca me stalno teraju da im pokazujem i kikocu se.

i josh sam skakao u vreci.

i posle vishe nishta. izgubili smo se.
MilutinM MilutinM 09:36 12.10.2008

Re: e bash ti je teshko milutine

i posle vishe nishta. izgubili smo se.

Hebi ga, nije više lako. Javite mi u kom ste odredu bili, ili barem u kom gradu ili kraju Beograda. Ja sam još uvek u vezi sa mnogima, možda i saznate gde su vam stari prijatelji.

PS Evo mene i mog starog druga Tašeta iz Skoplja na jedrenju u prošlu nedelju, u Splitskom kanalu


ecce-florian ecce-florian 14:16 12.10.2008

Re: e bash ti je teshko milutine

priznajem
zavidim

Re: e bash ti je teshko milutine

MilutinM
i posle vishe nishta. izgubili smo se.Hebi ga, nije više lako. Javite mi u kom ste odredu bili, ili barem u kom gradu ili kraju Beograda. Ja sam još uvek u vezi sa mnogima, možda i saznate gde su vam stari prijatelji.PS Evo mene i mog starog druga Tašeta iz Skoplja na jedrenju u prošlu nedelju, u Splitskom kanalu

super prica. jedrenje je naj naj...
MilutinM MilutinM 18:36 12.10.2008

Re: e bash ti je teshko milutine

jedrenje je naj naj...

Prvi put sam baš jedrio. Ne mnogo, ali dovoljno. Baš je lepo


ecce-florian ecce-florian 19:10 12.10.2008

Re: e bash ti je teshko milutine

ma sladi ti, samo sladi. To tako i počinje. Navućićeš se i ti. Prećeš ti u rečne( jezersko-morske)
MilutinM MilutinM 19:18 12.10.2008

Re: e bash ti je teshko milutine

Pola sam gotov ))


j.bre j.bre 14:56 13.10.2008

Re: e bash ti je teshko milutine

Hvala Milutine na divnom tekstu. Crkoh od zavisti :)

Splita vidila nisan 17 godina. Nima lipsega grada na svitu cilom.

"S ponistre se vidi Solta
piva klapa ispo' volta
U daljini svitle koce
piva klapa šoto voce..."

MilutinM
Evo mene i mog starog druga Tašeta iz Skoplja na jedrenju u prošlu nedelju, u Splitskom kanalu


Ajd' sad... vodu na usta! :)

Inace, barba mi je kapetan i ponekad vozi bas tim istim kanalom. Zna covek sta je zivot.
MilutinM MilutinM 16:48 13.10.2008

Re: e bash ti je teshko milutine

Nima lipsega grada na svitu cilom

Ća će mi Copacabana
Akapulko i Madrid
kad ja iman svoju kalu
kad ja iman svoju malu
tamo je moj cili svit
49 41 49 41 17:43 13.10.2008

Re: e bash ti je teshko milutine


Prvi put sam baš jedrio. Ne mnogo, ali dovoljno. Baš je lepo


... Lepota !

Samo jednom ( NAZALOST ) u ukolini Minhena - korpi velikog balona;

SPORO, KLIZIS, KLIZIS ... Nebom, preko zemlje, tihim vazduhom.

Pod nogama; Alpi, sume, planinska jezera, proplanci, livade, "mirisi" svih njih - pomesani.
U daljini, iza njih beskraj - neograniceni.

i, klizis, klizis ... , NEBOM SPORO.
MilutinM MilutinM 21:18 13.10.2008

Re: e bash ti je teshko milutine

E, to je tek lepo. Mogu da zamislim. Blago tebi i svima koji to mogu sebi da priušte
mirelarado mirelarado 16:11 12.10.2008

Ča je pusta Londra kontra Splitu gradu

Poštovani Milutine,
nema ničeg lepšeg od negovanja prijateljstva i druženja i to u okviru izviđača koje smatram najznačajnijim od svih ekoloških pokreta, jer iza njega ne stoje bilo čiji neposredni politički & ekonomski interesi. Treba što više pisati o ljudima poput Lade... oplemenjuje. Blago Vama što ste bili deo tako lepe fešte. srdačan pozdrav.
MilutinM MilutinM 18:37 12.10.2008

Re: Ča je pusta Londra kontra Splitu gradu

Ovo u sredini je poster na kome su Ladini prijatelji veliko sazveždje. Drago mi je što sam jedna od tih zvezdi


denistz denistz 10:19 13.10.2008

Lada

Tek sad žalim što nisam mogao doći, jer ekipa i sav program su kako vidim bili fantastični.
Šta reći o Ladi a već nije rečeno, osim što mi je učinila veliku čast jer me je stavila na spisak pozvanih.
Pokušaću se svima odužiti naredne godine kada ja slavim 30 godina u najvećoj i najboljoj organizaciji za mlade.
Moram takođe istaći da je Milutin naveo neke stvari o Bosni i kako smo se nalazili u ratu i nakon rata.
Moj prvi odlazak u Banja Luku 1997 je bio nezaboravan jer sam vodio 15 djece, u grad koji nisu nikada vidjeli i na druženje sa ljudima koje nisu nikada vidjeli.Po dolasku sam odvojen od ostalih iz razloga što moji dugogodišnji prijatelji nisu htjeli da me prepuste svima nego da cijelo vrijeme provedem samo sa njima.Na kraju tog vikenda suze,plač i djeca ne žele kući, rodile se nove ljubavi, prve simpatije i nova neraskidiva prijateljstva- e to su izviđači.
E takva je i Lada-izviđač punog srca koja je tu za Vas u sreći,radosti i žalosti-jednostavno prijatelj do kraja života.
MilutinM MilutinM 18:18 17.10.2008

Evo i prologa iz Slovenije

Ja sam se tako odusevio, da sam ostao bez rijeci.
 
I jos uvjek nemam puno da kazem osim toga:
- da sam se stvarno lepo proveo
- da mi je zao, sto sam morao napustiti tulum vec u subotu
- da mi je bilo drago upoznati sve koje do sada nisam znao (pogotovo hvala na druzenju Crnome i Indijancu sa kojima sam pru biti proveo najvise vremena (putujuci iz Zagreba in nazad
- i da mi je bilo lijepo opet sresti meni veoma drage izvidzacke prijatelje
- da sam utvrdio sta sve mora da naucim o bivsoj Jugoslaviji
- i da se na kraju jos jednom zahvalim Ladi i support timu, koji sve to organizirao kako treba.
 
Uf kad krene....
 
Pozdrav iz Slovenije, Njemačke, Španjolske, Bosne i Hercegovine...
 
Pugy

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana