3 is a magic number (dvolična igra sa trima trećim licima)

srdjan.zivkovi92 RSS / 13.10.2008. u 17:02

Danas je u trećem opštinskom sudu održano ročište po predlogu tužioca da sud privremenom merom zabrani tuženim stambenim zgradama da ga ometaju u izvođenju radova, a njihovim stanarima i svim trećim licima koja ne učestvuju u izvođenju radova da ulaze na građevinsku parcelu.

To se sve događa posle više od tri godine agonije stanovnika Petog parka. Izgleda da je došlo vreme da se donese odluka: puška ili prsten, rastanak il' venčanje, dža ili bu, opanci ili obojci. zelenilo ili beton, deca ili građevinski investitori sumnjivih referenci, pravda ili nepravda, građanska inicijativa ili partijokratija, ... Ili će opet da ispadne nešto treće.

U današnjem podnesku u trećem sudu, devetotuženi (3 x 3, 3 na kvadrat, 3+3+3) grad Beograd, koga zastupa gradsko javno pravobranilaštvo iz Tiršove br. 3, tvdi da je ugovor zaključio sa trećim licem, a ne sa tužiocem. Zato ga upućuje da naknadu štete namiri od bilo kog trećeg lica sa kojim je ugovorom ustanovio da neometano izvodi građevinske radove.

Devetotuženi ukazuje da nema zakonskog osnova da se ogran nadležan za odobrenje za izgradnju (to je organ devetotuženog) tereti u slučaju da bilo koje treće lice (ili više lica, ne kaže se da li su i ta ostala lica treća lica) faktički sprečavaju investitora da gradi. Moje mišljenje je da je devetotuženi sada ne misli više na isto treće lice sa kojim je zaključio ugovor, naprotiv, treće lice sa kojim je devetotuženi zaključio ugovor je veoma poželjano za devetotuženog da vršlja po parceli u koju ga je devetotuženi, po sopstvenom tvrđenju, uveo. Za razliku od prvog trećeg lica, drugo treće lice, koje je izabralo odbornike devetotuženog i od čijeg se plaćanja poreza izdržava, od strane devetotuženog nije poželjan na parceli, ali devetotuženi nije nadležan da ih spreči da tamo zalaze.

To prvo treće lice je najpre pre tri godine izdejstvovalo da se (tek) u trećem mišljenju komisije JKP Zelenilo, preduzeća koje pripada devetotuženom, nakon trećeg obraćanja opštine Zvezdara, koja se obratila nakon tri intervencije trećeg lica, dozvoli da se poseče, uništi, masakrira, zatre trag 21 odraslog stabla (3 x 7 = 21) neprocenjive vrednosti kjigovodstveno procenjene na preko dva miliona dinara. Ali Zelenilo u subotu, šestog (3+3) dana u nedelji, u šest (3 + 3) ujutru obara tačno 27 stabala (3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3, x 3 x 3, 3 na treći).

Ali da bi sve bilo u znaku broja tri, Devetotuženi na kraju podneska Trećem opštinskom sudu uvodi i treće treće lice. izražava simpatije za "ljudski opravdano i razumljivo nezadovoljstvo zbog opstrukcije u poslu" trećeg trećeg lica. Treće treće lice u ovom slučaju je sam tužilac, sa kojim devetotuženi tvrdi da nije u vezi i da mu nije činio opstrukcije i "radio je po zakonu". Devetotuženi je tražio dodatno vreme, nadam se ne zato da devetotuženi i ostvari tu, čini se željenju, a neostvarenu vezu sa trećim trećim licem.

Da li će osvanuti dan kada devetotuženi prestane da tretira životni prostor drugog trećeg lica kao devetu rupu na svirali? Drugo treće lice je valjda zaslužilo da ne živi kao u favelama trećeg sveta.

Pozdrav,

Drugo treće lice

Atačmenti



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

constrictoria92 constrictoria92 20:02 13.10.2008

Nema predaje!

Ocekujem da će se ubrzo pridružiti i drugi blogodrugari & blogokolege sa savetima šta nam je činiti!

Ja više nisam pametna... Al' ne predajem se ja tako lako!
Dr M Dr M 21:24 13.10.2008

Re: Nema predaje!

Nije trebalo da cestitam pobedu, izgleda da sam urek`o:))
Mislim da na Djilasa treba uticati da pritisne tuzitelja da povuce tuzbu-inace nije zavrsio posao a toliko se hvalio.
limunada.sa_vanilom limunada.sa_vanilom 21:53 13.10.2008

Re: Nema predaje!

Da bi bolje razumeli tekst, pročitajte najpre podnesak "devetotuženog", i biće vam sve jasnije...
[url=http://www.petipark.info/images/stories/dokumenti/devetotuzeni.pdf][/url]
MilutinM MilutinM 21:55 13.10.2008

Re: Nema predaje!

Urban Guerrilla ako se stvari iskomplikuju.

Nema predaje!

PS Tekst je sjajan. Svaka čast i dobrodošao u blogerski svet Srdjane.
margos margos 22:07 13.10.2008

Dajte, ljudi,

prevedite ovo na srpski, molim vas. Kakav je to 'devetotuženi' i njegov 'podnesak'?
Ja mislila ti se zezaš pominjući tu nakaradu od naziva, a ono zvaničan dokument tako glasi. Strašno!
srdjan.zivkovi92 srdjan.zivkovi92 23:39 13.10.2008

Re: Dajte, ljudi,

prevedite ovo na srpski, molim vas. Kakav je to 'devetotuženi' i njegov 'podnesak'?
Ja mislila ti se zezaš pominjući tu nakaradu od naziva, a ono zvaničan dokument tako glasi. Strašno!


Verovatno pravnicima ti termini nisu toliko smešni kao nama laicima, svaka struka ima svoje termine.

Ono što nedostaje ovom blogu, (ili baby blogu, pošto ja ne mogu da objavim pravi blog nego samo kao autorovu temu) je sama tužba firme BEGA ING. Ona je objavljena na sajtu petog parka www.petipark.info i ima svoje sopstvene pikanterije zbog koje je vredi pročitati. Tu bi videla da je BEGA ING tužio redom 8 ulaza, tj. njihove skupštine stanara, a grad je naveo na kraju, pod rednim brojem 9. Tako je grad Beograd postao Devetotuženi. Podnesak je uobičajeni termin za papir sa nekim činjenicama koji sudu prilaže neka od strana u sporu. To je moje laičko objašnjenje, molim pravnike ili studente prava da se umešaju i tačno definišu.

Strašnije od tog formalizma koji rešava naše sudbine je ravnodušnost kojom zastupnik grada prepušta tužene građane njihovoj sudbini, a izvlači svoju g..... Biranim rečima objašnjava kako je grad sve učinio da se zgrada ipak izgradi, da bi se na kraju na neverovatno ljigav način šlihtao ovima što ih tuže, izražavajući razumevanje za njihovo nezadovoljstvo.

To što su oni napisali verovatno koristi cilju da grad ne plati odštetu, ali veze nema sa onim što je Gradonačelnik javno obznanio, da je pronađen kompromis za 5. park. Pa se ja pitam, ko koga postavlja, pravobranioci gradonačenika ili ovaj njih?
margos margos 10:57 14.10.2008

Re: Dajte, ljudi,

Hvala ti na odgovoru, značilo mi je ovo pojašnjenje.
Otišla sam juče odmah na sajt, ali me neverovatno iznerviralo čim sam počela da čitam - osetila sam mučninu, te reči koje čitam nisu mogle da se pretvaraju u smislene celine - prosto sam bila besna. Zato sam odustala od čitanja i zamolila za 'prevod'.

Toliko je vaša borba za parkić, za onoga ko želi da je reši, jednostavna, a toliko komplikovana kada oni koji treba da rešavaju ujedno imaju neki interes da ne rešavaju. Ko koga sve tu drži u šaci, kupuje vreme i ljude, verovatno bi bila dobra priča za neki film. Usput, iscrpljuju vas, maltretiraju, i čekaju da odustanete, pa otud i pojedinačne tužbe po ulazima, da bi vam okrnjili jedinstvo. Sve već viđeno - a tako mučno.

Držite se:)
NNN NNN 00:07 14.10.2008

3. koren iz 3

Ne sećam se (ispravite me) da je neko rekao koja je alternativna lokacija (možda 4. park, ili 5. samo pola metra u levo?).
U svakom slučaju branioci neće odustati, i ako bude u pitanju neka kita od "dogovora".
jeremija92 jeremija92 08:09 14.10.2008

?

Koliko ja razumem stvar, vaše šanse pred našim sudovima su slabe. Pre bi uspeli pred nekim međunarodnim sudom.
Vaše prednosti su u organizovanom građanskom otporu, ali dobro osmišljenom. Naime, čuo sam nedavno na Peščaniku P. Lukovića gde psuje i vas i Peti parkić. Valjda ste zatvorili neku ulicu pa on ne može otud da prođe kolima.
Jer, Beograđani podržavaju proteste samo dotle dok borci za svoja prava ne počnu da blokiraju ulice i ometaju saobraćaj. Tu svako saosećanje prestaje.
Podržavam vašu borbu i divim joj se, ali ne znam kako da vam pomognem.
Sigurno je jedno, ne treba se predavati.
srdjan.zivkovi92 srdjan.zivkovi92 09:17 14.10.2008

Re: ?

P. Luković se nervirao što je grad neprohodan i generalno što vlada haos. Samo je za haos optužio pogrešnu stranu. Naime, tih dana je ulica bila zatvorena jer građevinsko preduzeće nije htelo da pošalje kamion da pokupi ogradu koju smo im izneli na ulicu. Tako da smo mi sami otišli u opštinu da tražimo da se organizuje da se ograda skloni. Opština je pozvala gradsku službu, tj. parking servis i oni su tek tad tu ogradu utovarili i odneli. Uz ovu tužbu smo dobili i procenu štete na toj ogradi, zaboravio sam koja je suma u pitanju, recimo nekoliko hiljada evra, a neki veštak je veštačio u Krnjači. Zašto je ograda odneta baš u Krnjaču, ne znam.
flash92 flash92 10:42 14.10.2008

3. 3. lice

Bojim se da je jedino rešenje da se u igru uvede treće treće lice (mislim da nije dovoljno imati samo dva treća lica čime se narušava balans magičnih brojeva u priči).

Jedno od mogućih rešenja je da građani dotične opštine raspišu referendum i otcepe se od ove države, pa da onda kao posebna država razreše taj problem.


Koliko god ovo zvučalo kao opozitno podršci koju očekujete (sa pravom) od drugih građana ( da ne kažem trećih), ovo suštinski jeste kritika upućena državi koja ne namerava da reši taj problem.

Šalu na stranu, već neko vreme me je intrigiralo jedno pitanje:
Postoji li ikakva ekonomska protivvrednost koja bi namirila nedostatak parka?

srdjan.zivkovi92 srdjan.zivkovi92 11:24 14.10.2008

Re: 3. 3. lice

Bojim se da je jedino rešenje da se u igru uvede treće treće lice (mislim da nije dovoljno imati samo dva treća lica čime se narušava balans magičnih brojeva u priči).


Nema razloga za bojazan, samo pročitajte tekst do kraja:

Ali da bi sve bilo u znaku broja tri, Devetotuženi na kraju podneska Trećem opštinskom sudu uvodi i treće treće lice. izražava simpatije za "ljudski opravdano i razumljivo nezadovoljstvo zbog opstrukcije u poslu" trećeg trećeg lica. Treće treće lice u ovom slučaju je sam tužilac, sa kojim devetotuženi tvrdi da nije u vezi i da mu nije činio opstrukcije
flash92 flash92 11:40 14.10.2008

Re: 3. 3. lice

:(
Stidim se što mi je to promaklo.

Elem, stoji pitanje koje sam postavio na kraju.
srdjan.zivkovi92 srdjan.zivkovi92 14:56 14.10.2008

Re: 3. 3. lice

Za pojedince sigurno postoji. Tako je Gradonačelnica potpisala uništavanje parka ispod svog prozora, promenila stranku na izborima, promenila stan posle izbora. Ali nije na nama da utvrđujemo koliku je ona materijalnu korist izvukla iz tog "posla", postoje organi nadležni za to.

A ako vas zanima šta su pisali u vezi vrednosti drveća bacite pogled na http://www.petipark.info/priprema-i-izrada-plana/182-argument-br-3-zelenilo-realizacija.html

Postoji cenovnik pojedinačnog stabla u slučaju da mora da se poseče iz nekog višeg interesa. Ali onda se valjda u neposrednoj blizini zasadi drugo stablo ili više njih od naplaćenih para. Ali to nije prava računica u slučaju kad se poseče čitava šuma, koja ne može da se obnovi narednih 30 godina. U ovom slučaju viši interes bio je taj da Crnotravac zaradi pare.
MilutinM MilutinM 18:36 14.10.2008

Re: 3. 3. lice

Gradonačelnica potpisala uništavanje parka...

...promenila stan posle izbora...

...nije na nama da utvrđujemo koliku je ona materijalnu korist izvukla iz tog "posla"

Nije ništa uzela, taman posla. Jedino se ovajdila što je promenila pogled. Pa nije luda žena da gleda u monstruma od stakla i gvoždja. Ostavlja to vama, bivšim komšijama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana