ENHL na listingu berze

Rade Rakocevic RSS / 19.07.2007. u 23:21

Poslije nekoliko mjeseci najava i odlaganja, Energoprojekt Holding se konačno pojavio na zvaničnom listingu Beogradske berze. Na taj način, Tigar iz Pirota je dobio društvo u ovom elitnom razredu, a investitori još jednu kompaniju koja je spremna da poštuje svoje obaveze prema javnosti i akcionarima. I do sada, ove dvije kompanije su objavljivale svoje poslovne rezultate i planove, tako da je i logično da su one tu, ali je veliko pitanje dokle će ostale kompanije koje posluju kao javna akcionarska društva izbjegavati ovu obavezu?

Očigledno je da razuđena akcionarska struktura daje mogućnost većinskom vlasniku i menadžmentu u srpskim kompanijama, da upravljaju kompanijama uz dobro staro skrivanje informacija od svih ostalih, a posebno poreskih organa. Moram da priznam da mi zaista više nisu jasni motivi za ovakvo ponasanje, osim ako se ne radi o ideji da se otkupe akcije od ostalih akcionara po što nižim cijenama ili da se još uvijek koriste „alternativni“ načini izvlačenja profita (kad bolje razmislim, to i nisu tako „mali“ razlozi :-). Oni malobrojni koji shvataju će sutra potencijalni investitor insistirati na „čistim“ papirima, shvataju i da je listiranje na berzi važan pokazatelj ozbiljnosti u poslovanju svake firme.

Pravi potez je povukla NBS, koja je smanjila dozvoljeni procenat ulaganja penzionih fondova u nelistirane kompanije, čime će  akcije koje su na listingu postati još interesantnije ulagačima (pogledajte kretanje cijene ENHL, ali i TIGR za bolju analizu). Bilo bi zaista bitno za naše tržište da se broj listiranih komanija poveća, očekujem da će i neke od banaka uskoro shvatiti značaj listinga, jer ionako već  javno objavljuju kvartalne izvještaje.



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Nikolić Goran Nikolić 12:23 20.07.2007

ENHL na listingu berze

OK, vest je dobra, i verovatno ce uskoro jos biti takvih
ono sto mene, kao malog investitora, vishe zanima je mogucnost smanjivanja
ili ukidanja poreza na kapitalnu dobit
za sta se vi, inace i zalazete.

pozdrav uz preporuku
by Goran(che)
antioksidant antioksidant 13:53 20.07.2007

l

Pravi potez je povukla NBS, koja je smanjila dozvoljeni procenat ulaganja penzionih fondova u nelistirane kompanije, čime će akcije koje su na listingu postati još interesantnije ulagačima (pogledajte kretanje cijene ENHL, ali i TIGR za bolju analizu).

pravi potez - ali za koga? posto ta odluka stupa na snagu krajem godine (ako se ne varam) a do tada ce ostati poprilicno ogranicen broj kompanije na listingu A (sada ih je 2 a bice ih maksimalno 5-6), a fondovi ce u njih morati da uloze veliku kolicinu para...
zakljucite sami.
sto se tice
očekujem da će i neke od banaka uskoro shvatiti značaj listinga

ocekujem i ja
sentinel26 sentinel26 17:54 20.07.2007

Kako stojimo sa zakonima?

Gospodine Rakočeviću bilo bi dobro da pojasnite (što kraće) naše propise do koje granice kompanije koje su registrovane kao AD mogu da izbegavaju "izlazak" na berzu? Da li je to u skladu sa zakonom? Šta može da uradi mali akcionar koji želi da proda akcije kompanije koja izbegava pojavljivanje na Berzi?
Jesu li istekli svi rokovi?
Da li i ko toleriše takvo ponašanje?

Skrivanje informacija od poreskih organa nije moguće bez tzv. "pomoći". Vama je poznato ko je posijao "svoje" kadrove u poreskim organima širom Srbije. Veliki dio tih novih kadrova je nesposoban i za prostije fore i fazone od ovih koje primjenjuju kompanije koje vi s pravom prozivate.
Poz.

Ski Manijaci Ski Manijaci 13:17 23.07.2007

Re: Kako stojimo sa zakonima?

Po Zakonu o privrednim drustvima, sva otvorena akcionarska drustva moraju biti listirana na berzi za razliku od zatvorenih. Sto se tice razlike izmedju otvorenih i zatvorenih AD, svako preduzece koje ima vise od 100 akcionara mora biti otvorenog tipa dok kod kompanija koje imaju manje od 100 akcionara kompanije mogu same odluciti kom ce tipu pripadati. Inace, ranije je za izlazak na berzu bio uslov da direktor potpise prospekt pa su oni to odbijali da bi sto duze ostali u svojim foteljama.
Slazem se sa svim sto je G-din. Rakocevic rekao u smislu objavljivanja kvartalnih izvestaja o poslovanju, menadzmentu verovatno ne odgovara da javnost sazna sta se desava unutar kompanije da bi samo oni mogli da koriste insajderske informacije zarad sticanja profita.
Pozdrav sa Krfa :)

Vladimir Krechmer
sentinel26 sentinel26 15:53 23.07.2007

Re: Kako stojimo sa zakonima?

Ski Manijaci
Po Zakonu o privrednim drustvima, sva otvorena akcionarska drustva moraju biti listirana na berzi za razliku od zatvorenih. Sto se tice razlike izmedju otvorenih i zatvorenih AD, svako preduzece koje ima vise od 100 akcionara mora biti otvorenog tipa dok kod kompanija koje imaju manje od 100 akcionara kompanije mogu same odluciti kom ce tipu pripadati. Inace, ranije je za izlazak na berzu bio uslov da direktor potpise prospekt pa su oni to odbijali da bi sto duze ostali u svojim foteljama.
Slazem se sa svim sto je G-din. Rakocevic rekao u smislu objavljivanja kvartalnih izvestaja o poslovanju, menadzmentu verovatno ne odgovara da javnost sazna sta se desava unutar kompanije da bi samo oni mogli da koriste insajderske informacije zarad sticanja profita.Pozdrav sa Krfa :)
Vladimir Krechmer

Jasno je meni ovo, želio sam da malo proširimo temu jer za skrivanje informacija i namjerno izbegavanje direktora da stave potpis na koji su po zakonu obavezni nije ista odgopvornost. Za ovo drugo mora da se odgovara ili da jednostavno neki državni organ objavi spisak svih onih koji su bili dužni da to učine.
Direktor jedne poznate fabrike namještaja je čak slao prijeteća pisma i sa kletvama da ne prodaju akcije a sam je to svojim "nepotpisom" sprečavao više od dvije godine. Šta mislite da li je sada tržišna vrijednost tih akcija i za koliko niža od nominalne?
Poz.
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 23:21 24.07.2007

Re: Kako stojimo sa zakonima?


Ispunjavanje zakonskih obaveza koje menadzeri kompanija imaju prema akcionarima u javnim kompanijama predstavlja kljuc za dalji razvoj trzista kapitala u Srbiji, ali i na ostalim berzama u regionu (Banja Luka, Sarajevo, Podgorica, Skoplje). Dok god insider-ske informacije budu jedan od vaznijih faktora za uspjeh u berzanskoj trgovini, tesko je da ce to privuci mnogo novih investitora. Problem je sto primjera poput ovog navedenog u gornjem komentaru ima dosta, ali moram da kazem da se situacija ipak popravlja, i siguran sam da ce stanje biti sve bolje.

Broj firmi koje se nalaze na zvanicnim listinzima na berzama u Istocnoj Evropi nije mnogo velik, npr. na Praskoj berzi iznosi 32, na Budimpestanskoj 41 kompanije, a u Bukurestu 61. U Srbiji ih sigurno nece biti vise od dvadeset, i to u slucaju da banke pojave na listingu (ne znam zasto Komercijalna banka i Dunav osiguranje to vec nisu uradili, posto je drzava tu vecinski ili najveci akcionar).
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 23:27 24.07.2007

Re: Kako stojimo sa zakonima?


Hvala na javljanju sa Krfa, zelim dobro more i mirne gore (da ne gore)!

antioksidant antioksidant 08:50 26.07.2007

Re: Kako stojimo sa zakonima?

ne znam zasto Komercijalna banka i Dunav osiguranje to vec nisu uradili, posto je drzava tu vecinski ili najveci akcionar

Дунав:
• физичка лица 0,64394%
• правна лица 3,40733%
• збирни кастодни рачун 1,33544%
друштвени капитал не исказан у акцијама (неноминован капитал) 94,61329%


Verovatno jer vlasnicka struktura Dunava izgleda ovako

Za Komercijalnu ste u pravu, kao i za ostale benke (u smislu da su vec ispunile vecinu uslova za pojavu na listingu)
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 16:22 26.07.2007

Re: Kako stojimo sa zakonima?


U pravu ste za Dunav osiguranje, hvala na korekciji, mada je zaista nejasno zasto jos uvijek postoji kategorija drustvenog kapitala, koja je davno ukinuta. Vjerovatno postoji jos javnih preduzeca koji nisu organizovani kao akcionarska drustva, nadam se da ce se i to uskoro rijesiti, cime se stvaraju uslovi za buduce javno ponude akcija.
Milan Rakić Milan Rakić 20:01 26.07.2007

Uticaj svetske berze na Belex

Da napravim malu digresiju, no držaću se i dalje teme, berze. Do koje mere mislite da je Belex zavisan od svetskih finansijskih tokova? U trenutku dok ovo pišem Dow Jones je gravitira u minusu između 2.5 i 3%, britanski FTSE je danas pao oko 3% a nemacki DAX oko 2.5%. Biće zanimljivo sutra...
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 22:24 26.07.2007

Re: Uticaj svetske berze na Belex


Belex nije vezan za kretanje velikih svjetskih berzi, cak i kretanja globalnih tokova likvidnosti ovdje dolaze kao daleki odjeci. Mislim da je mnogo veci uticaj interesovanja koje Istocne i Centralna Evropa ostavljaju kod svjetskih investitora i da kretanje indeksa u Poljskoj, Madjarskoj, Ceskoj, a u posljednje vrijeme i Rumuniji mogu lagano da naslute kretanja na Beogradskoj berzi.

U posljednje vrijeme likvidnost odrzavaju domaci investitori, cije investicione odluke najcesce nisu povezane sa globalnim tokovima vec su pretezno rezultat domace ili regionalne likvidnosti i ocekivanja, tako da mislim da ne moramo da brinemo da cemo postati dio svjetske berzanske mreze u skorijoj buducnosti :)
Ski Manijaci Ski Manijaci 22:11 09.08.2007

Izigravanje Zakona o HoV

Slucajno sam nasao na sajtu Vojvodjanske Banke sledece:

'Brinući se o interesima brokerskih kuća i naših zajedničkih klijenata, a u cilju postizanja još veće efikasnosti u realizaciji svojih naloga iz trgovanja, omogućavamo:'

-korišćenje novčanih sredstava iz očekivanog, a nesaldiranog priliva od prodatih hartija od vrednosti za nove kupovine hartija od vrednosti, po principu „Danas prodaš – sutra kupiš“, tzv. „NETING NOVCA“

Zanima me Vas komentar o ovome, obzirom da kliring i saldiranje traju 3 dana, da li je ovo neki oblik trgovanja na margini i da li banka zloupotrebljava to sto se namenski racuni nalaze kod nje a ne kod brokerskih kuca, pa koriste ta neplasirana sredstva za beskamatno kreditiranje svojih klijenata?

Vladimir Krechmer
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 00:44 02.11.2007

Re: Izigravanje Zakona o HoV


Vlado,

izvinjavam se zbog mnoogo kasnooog odgovora na pitanje, ali koliko znam, neting nije dozvoljen, iako mislim da bi i on, kao i marginsko trgovanje i mogucnost "short selling"-a pomogla daljem razvoju trzista.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana