"In Dixie Land I'll make my stand..."

flipper58 RSS / 16.10.2008. u 03:49

089-medieval.jpg

Reformski samit G8
BBCSerbian.com

Pad vrednosti deonica na berzi u Seulu i Australiji
Strah od globalne recesije razlog za pad vrednosti akcija na skoro svim svetskim tržištima; u Njujorku indeks Dau Džons zabeležio najveći pad u jednom danu za više od dvadeset godina
Lideri Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta saglasili su se da sa predstavnicima drugih bitnih država uskoro održe sastanak na vrhu na kojem bi se razgovaralo o reformi međunarodnog finansijskog sistema.

Lideri G8 su saopštili i da je postignuta saglasnost o ponovnom pokretanju pregovora o svetskoj trgovini koji su početkom godine doživeli slom.

Najava samita G8 usledila je tokom samita Evropske unije u Briselu na kojem su predstavnici zemalja članica razmatrali plan za spasavanje finansijskim nevoljama ophrvanih banaka.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi, čija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom, kaže da su predložene mere naišle na opštu podšrku članica Unije ali uz jedan broj rezervi koje, po rečima Sarkozija, tek treba da budu prevaziđene.

Vrednost deonica na svetskim berzama je u međuvremenu zabeležila nagli pad zbog straha investitora od globalne recesije i rasta nezaposlenosti. [url=http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2008/10/081015_g8_stocks.shtml][/url]

 

 

 

 

KOMENTAR: Ovo je prvi put u poslednjih pet nedelja, otkako je zapad priznao velicinu svetske krize, da se ne spominje samo G7. Znaci konacno priznaju da ne mogu bez Rusije, Kine, Indije, arapskog sveta, i drugih da spasu svetsku ekonomju. Ovo oznacava da je kralj dolar svrgnut.

Zasto je ovo neminovno? "Finansijski nadrealizam" koji je sprovodjen u anglo-saksonskom sistemu, u kojem je dozvoljeno sve sto nije zabranjeno, je stvorio neregulisanu pijacu (market) osiguravajucih ugovora (insurance contracts=credit default swaps) tzv. credit derivatives market, koja vredi 63 triliona dolara, sto je polovina svetskog bruto domaceg proizvoda. Ovo je samo vrh ledenog brega.

Na primer: britanske banke, RBS i Barclays, ucestvuju u ovoj igri sa po 2.4 triliona funti svaka.

Pitanje, kako verovati ljudima koji su de fakto hazarderi, dok je trenutno 900 miliona ljudi pred gladovanjem zbog visokih cena hrane?

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana