Huliganizam

MMMila RSS / 21.07.2007. u 09:24

FOTO:Bane Bumbar
FOTO:Bane Bumbar
Pocetkom aprila 2005. godine Liverpul i Juventus su odigrali prvi fudbalski mec nakon nesrece na Hejselu. Dvadeset godina nije bilo dovoljno da Italijani sasvim oproste Englezima zivote koji su ostali na rusevinama briselskog zdanja.

Ironija je da je upravo Hejsel bio prekretnica u odlucnoj borbi protiv huliganizma u Engleskoj ali i trenutak kada na ostrvu pocinje nova, bogata i bljestava era ovog sporta.

Nakon pogibije 39 navijaca na Hejselu, Englezi su bili suoceni sa dugogodisnjom totalnom izolacijom iz medjunarodnih takmicenja. Ni klubovi ni reprezentacija nisu imali prava nastupa bilo gde, sem na sopstvenom ostrvu. Fudbal je izmisljen na travnjacima lordova, izgledalo je kao da ce na njima i da umre.

Te osamdesete su bile crne za fudbbal u Britaniji. Hejsel je bio samo kulminacija serije strasnih dogadjaja. Po broju zrtava nije bio najgori, a uticaj huligana na poginule je u stvari indirektan. Stradali su od srusenog zida. Samo desed dana ranije, na stadionu Dredford Vali Parada izbila je vatra u kojoj je stradalo preko 40 osoba.

Huliganska izopacenost ipak nije imala granice. Navijaci Milvola su prednjacili, neredi u Lutonu su bili uzasni. Zatim, posle polufinala Liga kupa Engleske navijaci Celzija su napali protivnike iz Sanderlenda. Po ulicama su bile blokade, a najuzasnije su se izivljavali nad suparnicima. Zastitni znak stadiona Sanderlenda, smajli koji svojim osmehom pokazuje rezultat,  Celzijevci su “preneli” nozevima na lica navijaca, rasecajuci im usta!

 

Vecina analiticara u Engelskoj takvo stanje u tadasnjem fudbalu blisko vezuje za, naravno, socijalne prilike. Britanija nikada nije imala socijalnu revoluciju ali desavanja 1984. godine mogu da se i na taj nacin posmatraju. Margaret Tacer je u predizbornoj kampanji obecala da ce unistiti sindikate (koji su sedamdesetih bili veliki problem, strajkujuci i postavljajuci zahteve koji su, ruku na srce, ponekad bili i suludi). Nakon sto je dobila izbore 1983, gospodja Tacer je drasticno ojacala Metropolit policiju (londonsku). Iste godine je zapoceto i krajnje bezdusno zatvaranje rudnika, lociranih mahom na severu: Durham, Joksir, Notingem, Derbisir. Okolina Sanderlenda je, recimo, bila prepuna divljih naselja otpustenih rudara. Oko 80 % stanovnistva je bilo nezaposleno, bez penzija, otpremnina i ikakve druge zastite.

Preostali zaposleni rudari zapoceli su strajk podrske i naravno sukobili se sa policijom. Margaret Tacer je znala da ce se tako nesto desiti pa je londonska policija svesrdno i obilno ucestvovala u gasenju strajkova. Odnosi severa i Londona su bili zategnuti do krajnjih granica. Sukobi strajkaca i policije bili su svakodnevna slika.

Siromasni, kakvi jesu bili, rudari su imali jedinu zabavu vikendom – fudbal. Preko nedelje su se sukobljavali sa policijom zbog socijalnog statusa, neredi su produzavani i vikendom zbog fudbala.

Krajem osamdesetih u Engleskoj su se pojavili prvi fanzin caspocisi. Neoficijelni navijaci su se trudili da budu ironicni i smesni, simpaticno (ali nekada i cinicno) su se izrugivali sopstvenom timu, radije nego tukli zbog njega. Nekako je taj “urban revolt” bilo prvo suprotstavljanje huliganima koji odlaze na utakmice samo da se biju.

Novina u ponasanju fanova je bila i solidarnost i to sa protivnickim timom! Kada se Brajton nalazio u teskoj finansijskoj situaciji, sasvim normalno je bilo da se organizuje prikupljanje novca da bi se obezbedila sredstva za takmicenje. Ucestvovali su i protivnicki navijaci. Bez takve pomoci, Brajton bi bio ugasen.

Prava prekretnica je usledila nakon nesrece na Hilsbrou 1989. godine. Poginulo je 95 osoba i to zbog ograde koja je trebala da spreci huligane da istrce na teren. Usledio je “Izvestaj Tejlor”. Doneta pravila su bila stroga: ukidaju se tribine bez stolica, na primer. Stadionu postaju komforni. Naravno, ulaznica postaje skuplja, na utakmice dolaze oni koji mogu da plate, srednja klasa. Svaki deo gledalista je “pokriven” specijalnim policijskim kamerama i svaki izgrednik je snimljen, a potom i osudjen, ekspresno istog trenutka.

“Stadonska groznica”, knjiga koju je 1992. godine objavio Nik Hornbi (podrzavajuci Arsenal) je dodatno podstakla promenu misljenja o fudbalu. Ako inteligentni momak iz srednje klase, kakav je Hornbi, ide na utakmice, voli fudbal, pa cak i pise o njemu, onda mora da to i nije tako lose. Fudbal je postao “otmen”.

Iste te godine je startovala i Premijer liga. Klubovi su preuzeli kontrolu i organizaciju lige. Nekako se podudara i razvog satelitske televizije u Engleskoj, sto je zapocelo nadmetale u “upumpavanju” novca u fudbal. Po novoj organizaciji, ceo “kolac” je pripadao klubovima. Naravno, oni mali su se i dalje borili za prezivljavanje, a oni najveci su kupovali igrace, pa iz inostranstva.

Prva velika zvezda ne-Englez je svakako bio Erik Kantona! Utakmice su postale zanimljivije, publika je dolazila da gleda fudbal, bilo je i vise novca. Engleski fudbal je zablistao punim sjajem, bljestavije nego ikada, stadioni su puni, klubovi bogati, a igraci i reprezentacija svetski slavni.

U kom trenutku smo mi sada? Ko je nasa Margaret Tacer? Treba li da nam se desi Hejsel, Hilsbrou, Dredford? Hocemo li se politicki pribliziti a fudbalski udaljiti od Evrope?

Na kraju, razmislja li neko uopste o tome kuda ide srpski fudbal?

Atačmenti



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:11 21.07.2007

Milena..

...dobar post.
Dala si retrospektivu huliganizma u Engleskoj i način kako oni to rešavaju. To je čitav sistem mera koji se ne bi mogao realizovati da nije bilo novca koji je pratio te mere. I imaju sada stabilno stanje jer imaju funkcionalan sistem.
Fudbal je prvi pronalazak globalizma, prva opšta planetarna pojava, ako ne računam glupost..o))) Neki sociolozi sporta i politički filozofi poput Petera Sloterdijka pišu o fudbalskim fenomenima kao o ciljanom društvenom usmeravanju organizovanom tako da je fudbal "zamena za mnoge stvari, gde se naziva religijom a stadioni hramovima".
No, meni je zanimljiva jedna druga dimenzija ovoga što se događa, što gledamo i čemu se redovno čudimo.
Mi u našem fudbalu, i sportu uopšte, imamo sve elemente prvobitne akumulacije kapitala. Prva, rudimentarna faza koju ja nazivam "banditskom" je prošla. To je Arkanova era gde je fudbal isključivo služio pranju para i gde sada još ostaje ovo suđenje Ceci, kao poslednja ostavinska rasprava, ako je uopšte bude.
Ta faza je zamenila onu socijalističku, dogovornu čiji su simboli bili Džaja i Cvetković.
Sada imamo ovu 3. sa belim ovratnicima i tajkunima, te laganim ulaskom multinacionalnih kompanija ( Tojota) i priprepom za privatizaciju dva velika kluba. Zanimljivo je da je sve ove faze preživeo samo jedan čovek - Zečević iz Partizana.
E, sad. kako su nastakale te navijačke grupe. Strogo interesno. Delije, setimo se kraja osamdesetih i Arkana na severu. Grobari, navijači Rada, a onda i ostali prateći modu. To su više bile "firme" nego navijačke grupe. Uže jezgro tih grupa je imalo radni odnos sa klubovima, plate, privilegije, mogućnost da putuju na utakmice o trošku kluba, i da ne nabrajam. Čitava koreografija je smišljana u klubovima a ne u tim ad hock grupama. Njihovo ukupno delovanje je smišljano tamo.
Sportski mediji su u skladu sa takvim tendecijama služili za promociju tih grupa i njihovih postupaka. Tek ako bi ko poginuo bilo je malo kritike. Pa su rasizam na stadionima, tuče na gostovanjima, nacionalistički incidenti smeštani u kontekst patriotizma a ne kontekst divljaštva. Ako se tome doda neadekvatna kaznena politika onda je haos zagarntovan na duže vreme.
MMMila MMMila 11:51 21.07.2007

Re: Jos malo o Engleskoj.

Prvo, hvala:)

A sto se tice Engleza, jednu stvar moram priznati da je FA (njihov Savez) uradio fenomenalno: prebacio je medvedji deo odgovornosti u stvari na drzavu.

Naime, na stadionima se vise ne lome stolice, ne razbijaju glave, ne ugrozavaju zivotu. Sve to je izbaceno, nema ograda oko terena, red je! ALI... tuce i nasilje su prebaceni u gradove, odnosno na ulice! Tu sad drzava treba da se bori sa njima, a fudbal sa time nema veze!

Po meni, recimo, ako neko na stadionu polomi jednu stolicu, unistio je tudju imovinu (iako se ovde ne zna cija je) i za to treba da odgovara!

Zvucim ko idealista...ovde ne odgovaraju za unistavanje hiljada i hiljada zivota, a ce za jednu stolicu!
Fratello Fratello 14:00 21.07.2007

Drago...

Odakle ti ideja da su "popularne" Delije (kako bi rekao Milojko Pantic :p) nastale kao navijacka grupa pre Grobara? Vidi se da si "nov" u Beogradu...
Kazes koreografija na tekmama smisljana u klubovima. Ma kako da ne. Koreo na severu je smisljao i smislja Tima (bio je odbornik DOS na Zvezdari) , ucesnik na svim akcijama protiv SM (seti se Zvezda-Torpedo i koreografije posvecene Otporu i pesmice "Spasi Srbiju i ubi se...). Arkan je bio ubacen na sever od strane DB i brzo je sa svojom ekipom otisao odatle. Uostalom, procitaj Bujketovu knjigu o 5.oktobru, seti se hapsenja SM i podrske navijacha toj akciji...
Nije sve tako crno-belo.
Ovo su samo napomene, sa velikim delom tvog teksta sam apsolutno saglasan.

btw Englezi su prvi fanzin izdali 1989, mi smo nas prvenac napravili 1992 (Daj gol), ID smo svi gledali onako "na cekanje", Stadionska groznica se citala iz ruke u ruku...
Mila imas preporuku :)))
MMMila MMMila 14:02 21.07.2007

Re: Drago...

Pozdrav Timi iz prvih redova novinarske loze! I jedva cekam NJEGOVU knjigu:)
Fratello Fratello 14:15 21.07.2007

Re: Drago...

MMMila
Pozdrav Timi iz prvih redova novinarske loze! I jedva cekam NJEGOVU knjigu:)


Iako sam Grobar - Timi skidam kapu. Covek je sacuvao i obnovio "tribinu" posle naleta Arkana i DB olosha. Sada su dosli neki novi klinci (produkti ludih 90tih), ali da ne shirim pricu. Ima valjda ovde i boljih poznavaoca prilika na severu. Moj resor je JUG :)
MMMila MMMila 14:20 21.07.2007

Sever i Jug! Zvuci poznato!

Eh, na jugu sam "zaostala" jos u vremenu Cegija i kompanije. Cuj, pa to je isto Timino vreme:) Nekako mu ovi novi klinci, kako rece, nisu bliski. Valjda i zbog godina, ali valjda i bas zbog nekih drugih stvari koje nisu fudbal!

A na skidanju kape, iako si Grobar, svaka cast!

Digesija:

Tolerancija: Neka sudija i komsijama svira penal u poslenjoj minuti!

Secate se plakata...nek i meni crkne krava, sam nek komsi crknu dve... sala mala:)
Fratello Fratello 14:33 21.07.2007

Re: Sever i Jug! Zvuci poznato!

javascript:;
Lionsgate Lionsgate 11:52 21.07.2007

~~~

Po broju zrtava nije bio najgori, a uticaj huligana na poginule je u stvari indirektan. Stradali su od srusenog zida.


Uticaj huligana je u stvari indirektan jer su uradili samo to da su svojom masom i agresijom poterali Italijane na nesrecni zid... shta zna obichni engleski huligan sta se desava kada gomilu ljudi pritisnesh o zid i kad nemaju gde dalje.
Poginuli nisu stradali od srusenog zida vec od posledica pada na taj obruseni zid sa 2-3 metra visine i gomile koja je padala na njihova tela, jednostavno su bili pregazeni telima svojih sunarodnika.

Jos zive slike u secanju ali za ilustarciju postoji chak i tekst na B92

zeka Novi Sad zeka Novi Sad 11:54 21.07.2007

Ovo je strasno

Dakle ja ne mogu da verujem sta sam ovde procitao.Nemam nacina da prikazem koliko mi gadjenje izaziva ovaj tekst. U jednom tekstu se nalaze sve zablude i frustracije prosecno informisanog konzumenta ili (konzumentkinje) jeftine medijske propagande. Jos mi je odvratnije ovo sto sam procitao jer sam nedavo imao prilike da prisutvujem odlicnoj debati o ovoj temi ,koja se odrzala u CK 13 u Novom Sadu ciji su protagonisti mnogo vise "u temi" (Milos Perovic,Milos Saranovic Uros Djuric...) upravo kritikovali ovo sto se ovde prizeljkuje. Ta elitizacija fudbala, degenerizacija fudbalskih navijaca i zabrana pristupa radnickoj klasi fudbalskim utakmicama jeste za englesko drustvo tempirana bomba koja je gora od onih koje su eksplodirale nedavno u Londonu.
Najgore je medjutim prizeljkivanje nase "Margaret Tacer" posle svega navedenog sto je uradila. Svako ko ovo prizeljkuje verujte mi imace protiv sebe sve navijace svih klubova u Srbiji bez obzira na ideolosko opredeljenje. Jer ja cu se na isti nacin tome suprotstaviti kao i bilo koji prosecni navijac zvezde ,partizana i nacionalista, Nemojte me terati u koaliciju sa desnicarima svojim zakonima i zeljom da se fudbal pretvori u zabavu za retardiranu srednju klasu koja konzumira sve od fudbala do kokaina ne praveci razliku ... A to je upravo ono sto radite svojim pisnjem. Ne mozete uporedjivati situaciju u Britaniji osamdesetih godina proslog veka sa situacijom u Srbiji ili EX YU danas,to je nemoguce. U Engleskoj ste tada imali frustriranu radnicku klasu i prokletu kucku na vlasti koja je brutalnom silom slomila otpor radnika koji su isli na stadion jer im je to bila jedina dozvoljna zabava. U Srbiji danas na stadionima imate frustriranu nacionalisticku omladinu koja je nasilna uglavnom iz nacionalistickih pobuda. Ono sto se pre par dana desilo u Podgorici i Mostaru inspirisano je istim razlogom kao i neredi u Splitu ili Zagrebu pre 16 godina nacionalizmom. To znaci da se u nasim drustvima nista nije promenilo! I umesto da se borite protiv uzroka sirokom edukacijom i emancipacijom vi se borite protiv posledica tako sto hocete srpsku Megi Tacer i sto hocete da oterate navijace sa stadiona. Njihova frustracija i agresivnost prenece se na ulice i sta onda ??
Fudbal je na zalost danas postao veliki biznis i jedino sto mu daje tu sportsku ljudsku crtu jesu ljudi koji dolaze na stadion. Na kraju najvaznija stvar jeste da ste se u tekstu pod nazivom Huliganizam obrusili na sve navijace podjednako ne praveci razliku. A razlika postoji i ako ne budemo insistirali na toj razlici imamo diskriminaciju. Navijac se obicno u javnosti predstavlja kao zivotinja koja je vodjena instinktima i spremna da ucini najgore moguce stvari a pre svega da ugrozi bezbednost drugih.To apsolutno nije tacno i taj stereotip vodi ka diskriminaciji citave jedne drustvene grupe.O tome se vec pisalo na raznim blogovima i forumima.Dakle dok se ne promeni taj uglavnom netacni obrazac po kojem se navijac bilo kog kluba tretira kao zivotinja koju je moguce ili cak potrebno umlatiiti na ulici kao besnog psa imacete taj problem na stadionima. Kako to da vama koji ste za dijalog i toleranciju nije palo na pamet da zapocnete dijalog sa navijacima,kako to da vam nije palo na pamet da emancipacija i tolerancija mora da vazi podjednako za sve ljude bez obzira koliko tesko to bilo? Ne. Jednostavnije je pozvati policiju da umlati "skotove", sve ih pohapsi i osudi pa da onda na prazne stadione naselite vasu emancipovanu decu menadzere koji ce biti uljudni i trositi gomile novca za zabavu koja se nekad zvala fudbal. Odvratno!
MMMila MMMila 12:11 21.07.2007

Re: Ovo je strasno

Ne mogu vam zabraniti da ovako razumete ovo. Iznete su cinjenice, bez insinuacija! Ili mozda treba da jos jednom procitate?

Ja procitah dva puta vas komentar, i sasvim se slazem sa predlozima pa i konstatacijama u vezi s nasim fudbalom. Tacno je da toliko generalizujemo stvari, da ispada da su SVI koji su na stadionima huligani, razbojnici, neobrazovani idioti! (Tako kvalifikuju i nas novinare koji eto poslom sedimo na stadionima, usput receno.) Istina je sasvim drugacija.
Ali priznacete i vi (molim vas, samo pokusajte da pazljivo citate) da su sami navijaci doprineli da budu satanizovani zbog svojih izdvojenih (ili ne tako izdvojenih) grupica. Bilo je tu previse mesanja u politiku a sve s navijackim obelezjima. Bilo je tu i previse mesanja u fudbal a sve s politickim obelezjima.

Opet, priznacete da niko nije ovde prizivao Margaret Tacer (poo, poo daleko bilo) vec je samo pitanje gde idemo? Hvalimo se uspesima reprezentacije? (To radi predsednik Saveza) Hvalimo se "kvalitetnim" pojacanjima? (Klubovi...)

Jel neko nesto preduzeo? Stadioni su i dalje "rupe" bez pristojnog mokrog cvora, najcesce... poludovrseni (ili mozda vec polurazruseni). Semafor? Mislena imenica na vecini! To o infrastrukturi. O organizaciji (klubova i sl) da i ne govorim.

Elem...samo vas molim, procitajte pazljivije. Autorka nije pricala proizvoljno! Niti je bilo sta "nametala" kao resenje. :)

I za vase obavestenje, autorka (ja, glavom i kosom) je dugogodisnja sportska novinarka... tacnije, samo fudbalska!

:)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:44 21.07.2007

Re: Ovo je strasno

Jedan post a unutar njega "milion" nejasnoća..o)))
No ne samo nejasnoća, nego i nekih važnih polaznih netačnosti.
Kažeš Zeko da se navijač u javnosti predstvalja kao "životinja"...
Upravo je obrnuto. U javnosti se vrši potpuna afirmacija najgorih navijačkih osobina, a kritici izlažu neke maglovite pretpostavke, kao ovde kod tebe. Vrši se neviđena relativizacija očiglednih, teških ispada. Opravdava se nasilje, te grupe dižu na nivo nacinalnih heroja koji su, naročito ako je u pitanju sukob sa nekom grupom iz drugih zemalja bivše SFRJ, ustali u znak nacionalne časti.
Sećam se javne debate na nekoj od televizija, čini mi se RTS-a, nakon rukometne utakmice Partizan - Zagreb. Upravo su sportski novinari , listom, branili neodbranjivu glupost i primitivizam.
Žarište nasilja nije u tim grupama. U njih se žarište unosi iz klubova, politike, interesnih grupa, medija...Oni su samo topovsko meso..To dobro znaju oni koji "upavljaju tim grupama".
U Engleskoj su stadioni puni, karte unapred, u pretplati rasprodane. Navijačka grupa su svi prisutni. Nema to klasni karakter ali ima karakter elementarnog reda. Kod nas imaš sportske funkcionere koji se ponašaju isto kao vođe navijačkih grupa. Danilović, recimo....kako to objasniti...Nisam našao u sportskim ili bilo kojim drugim medijima osudu Danilovića, nego kuknjavu što može biti kažnjen.. Jeli to edukacija...
Da slažem se da je potrebna edukacija. Ali to nije spontan proces. Profesionalni sport ne može čekati dok se pučanstvo edukuje...To mora zajedno...
I koliko god ti hteo izbeći, ove stvari ne idu bez države...za jednu košarkašu utakmicu u "Pioniru", ako igraju Zvezda - Partizan, angažuje se na stotine policajaca. Na kilometre od hale....sa vizirima, pancirima, borbenom opremom..
Šta to tako napumpa atmosferu da je njihovo prisustvo neophodno, a neophodno je na žalost...Šta se dogodi da trista ljudi u grupi budu životinje, i ruše sve uokolo a pojedinačno funkcionišu potpno normalno...Zašto zbog toga što nosi neki fudbalski dres klinca od 18 godina, uvečer na keju, uhvate trojica njegovih vršnjaka i prebiju do smrti...

Fratello Fratello 15:45 22.07.2007

Poljud..

Marko Jevtic Marko Jevtic 13:12 21.07.2007

milvol

milvol je najjaci klub u englesko, cak sam hteo da idem na njihov mec za kvalifikacije KUP-a UEFA u Ruminiji.. prvi u istoriji klub.. za njih navijaju najsiromasniji slojevi Londona, a Del Boy je bio fan:)

Football Factory je odlican prikaz navijaca Celzija i njihovog odnosa prema svemu tome, pa pogledajte film, zanimljiv je
MMMila MMMila 13:21 21.07.2007

Re: milvol

the football factory

Hvala, coco rosie:)
zeka Novi Sad zeka Novi Sad 13:37 21.07.2007

Nisu svi isti

Huh ocigledno sam ja ispao taj koji ne poznaje dovoljno cinjenice :) Izvinjavam se ako sam nekog uvredio ali stvar je u sledecem. Fudbalski stadioni su uvek bili ogledala politickih tendencija i sukoba i bice jer se tamo pojavljuje masa ljudi koji su vec nekome ciljna grupa i tu se ne moze mnogo uciniti. Moze se medjutim ograniciti taj uticaj. Da se za trenutak ostavimo engleske i vartimo u Srbiju u kojoj je taj proces fudbalskog kapitalizma js u stvaranju. Problem jest u tpme sto su ljudi koji su imali koristi od toga decenijama unazad favorizovali cetiri kluba koji su bili pretstavnici dve najbrojnije nacije u SFRJ. Po raspadu zemlje u Srbiji se i dalje nastavilo sa tom praksom u Hrvatskoj se to svelo na favorizobvanje dinama odnosno Croatie kao drzavnog tj Tudjmanovog projekta. Armija navijaca koristena je u ratu na prostoru EX SFRj i time za vrlo dugo vremena sovinizovana do krajnosti. U post milosevicevskom periodu u Srbiji nastavljeno je takodje sa favorizovanjem Zvezde i Partizana na ustrb drugih fudbalskih klubova i Beograda na ustrb drugih fudbalskih centara, pa danas tako jedan Nis ,Kragujevac ili Krusevac ne mogu da imaju prvoligase jer se sve desava u jednom centru. Naravno kao drzavni projekti ova dva kluba bili su maksimalno zasticeni kao i njihovi navijaci jer su ucestvovali u pripremanju i izvodjenju neuspelog projekta velike Srbije. Zbog toga stite ih svi od predstavnika njihovih klubova preko medija do politicara. Tu lezi najveci problem jer se oligarhija koja je stvorena u navijackim grupama bogati raznim "poslovima" i prakticno postaje nedodirljiva. Pri tome navijaci zvezde recimo se upravo ponasaju kao ogledalo drzave.Na njihovom forumu jedino dozvoljeno pismo je cirilica,jedina bitna tema je ocuvanje Kosova u sastavu Srbije i uopste sve ono sto zalazi u domen drzavne politike , a ima malo ili uopste nema veze sa navijanjem za odredjeni klub. Dokle god se dakle situacija u drustvu ne promeni i politika prema tzv "vecitima" ne promeni imacete sve to sto ste nabrojali. Nisam optimista sto se toga tice ali donosenje takvih zakona koje ste pozeleli u svom tekstu opet ne bi resilo problem jer bi dovelo do daljeg devastiranja manjih klubova i njihovih navijaca a to ne bi uticalo ni na Zvezdu ni na Partizan ni na njihove navijace koji bi i dalje ostali zasticeni kao drzavni projekti...
MMMila MMMila 13:56 21.07.2007

Re: Nisu svi isti

Ako su cetiri kluba - dve nacije: Dinamo, Hajduk, Zvezda, Partizan, kako shvatiti tvrdnju iz serijala o fudbalu na B92 prikazivanom (a poprilicno istinitom i dokumentarnom) da je, pored sto je osnovan u Zagrebu, Partizan jedan od najvecih hrvatskih klubova???

Samo to pitanje... kratko! O politizaciji... pa normalna je. Na stadionima ima (bez obzira na praznocu koja vlada) jos uvek vise gledalaca nego sto neke partije imaju biraca! Ne odobravam politizaciju, ali eto... sta mozemo, tako je.

Ja mogu da se borim kako umem, u stvari! Ali to se ovde ne cita:( Sta cu, strani placenik sam i domaci izdajnik.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:59 21.07.2007

Re: Nisu svi isti

E, to već pije vodu...o))
Početak rešavanja je sklanjanje države i državnog kapitalizma iz Zvezde i Partizana koji sada deluju kao dva javna preduzeća i njihova privatizacija...Jer, vrhunski sport je tržišna roba i traži tržišno ponašanje a ne monopole...
Mirko Kontic Mirko Kontic 13:55 21.07.2007

Zabranniti Fudbal na dve godine

i preusmeriti navcijache na radne akcije. Posle toga cemo da razgovaramo o smislu:))

MMMila MMMila 13:57 21.07.2007

Re: Zabranniti Fudbal na dve godine

Tjutj, bre:( Nemoj izazivash! Vidis da su poljsku Legiju na dve godine izbacili... a nas preispituju!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:55 22.07.2007

Informativan tekst ...

...lepo i pametno napisan ... kako i prilici jednoj Mileni
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 10:31 23.07.2007

Re: Informativan tekst ...

Pre izvesnog vremena gledah u Kanadi neku Hokej utakmicu "visokog rizika". Hala preko 20.000 ljudi, svi jedu pijuckaju, porodična i poslovna okupljanja na tribinama, veselo, bezbrižno, najveći broj ljudi navija afirmativno za SVOJ tim, retko, ali vrlo retko neko prokomentariše veselo poput nekadašnjeg dobropoznatog komentara na utakmicama u bivšoj SFRJ tipa "SUDIJA NEMA PIIIŠUUU..". De, dragi moji skupimo se porodično pa hajmo na bilo koju sportsku predstavu "visokog rizika" počev od "Radnički-Bombarderi iz Male Moštanice" do "Zvezda-partizan" i budimo sigurni da će nam deca čuti samo sportsko navijanje bez prostota najgore vrste te da nećemo svi zajedno popiti stolicu u glavu. Smatram da niko nije naivan da veruje da u strogo ustrojenim i (kontrolisanim) organizovanim navijačkim skupinama, može neko slučajno da obuče majcu sa likom RM i RK ili da samovoljnmo krene u "spontano organizovanu i zakazanu" tuču. Dok se na bilo koji način ne izvršini potpuna privatizacija svih sportskih klubova i jasno ne primeni dakako usklađeno zakonodavstvo sa zemljama EU i spremnošću da se ono primenjuje, mi samo možemo da batalimo bilo kakav odlazak na stadione i gledamo na žalost strani sport na TV. j
ljiljaO ljiljaO 12:06 23.07.2007

A sta fali ovome -

oldtajmer oldtajmer 17:37 23.07.2007

Uticaj Medija

Jedna interesantna stvar u americkim sportovima je da se neredi, upadanja navijaca na teren, pirotehnika (koje gotovo da nema zbog rigoroznih kontrola na ulazima) tuce, itd. namerno NE PRIKAZUJU u TV prenosima utakmice. Logika je da takvo ponasanje ne zele da glorifikuju. Dakle, policija brzo uleti, ukloni pocinioce, a kamaer samo prikazuju teren i igrace koji cekaju... OK, Amerika nikad nije imala fudbalski huliganizam, niti je to postojalo u toj meri u ostalim americkim sportovima - bejzbol, kosarka, americki fudbal, ali mozda treba da se zapitamo da li su ovakve mere delimicno zasluzne...
MMMila MMMila 18:10 23.07.2007

Re: Uticaj Medija - OGROMAN

Eh, ja nisam za "cuskanje pod tepih"! Doduse, UEFA preporucuje da se NE SNIMA (ili bolje receno NE PRIKAZUJE) tribina ukoliko su na njoj neredi.
Kod nas policija ulazi kad oni odluce, tj. kad oni misle da je nesto (ili neko) ugrozen. Tako, recimo, na stadionu JNA su, makar se tako cinilo iz neutralnog ugla, najcesce "smirivali" tribinske nerede kada je jug trestao "Zeko odlazi" (poslednji-pardon pretposlednji put kada su grobari i bili na jugu, u porazu od Petrah Tikve). I prema Zakonu je "intervenicija" slobodna procena policije, nema veze sa organizatorom (gle apsurda... polome se hiljade stolica, a policiju to ne interesuje. Posebno ne ako komandir navija za vecitog rivala).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana