Zadužbina iliti na šta je tačno Tesla mislio

MightyNora RSS / 20.10.2008. u 22:47

wwd_world2.jpgOnaj ko nije spreman da pročita ceo tekst, do kraja, ne treba ni da počinje.

Okam's razor - Okamova oštrica

"Ako postoje dve ekvivalentne teorije ili objašnjenja, i ako su svi ostali uslovi jednaki, jednostavnija teorija ima veću verovatvnoću da bude tačna."


Ovaj tekst su delom moje reči, delom nisu, no, ideja nije moja. Ipak, ja ću se voditi jednom rečenicom Karla Marksa koji je rekao da je svaka ideja društveno dobro.

...

Ako bih Vam rekao da je Tesla smislio proces u kome je jedna metalna šipka, pobodena u zemlju ispred Vaše kuće, dovoljna da Vam donese celokupnu električnu energiju koja Vam je potrebna, bez ijednog kabla, takoreći iz vazduha, da li biste mogli da poverujete u to?

Moje mišljenje je da biste verovatno mogli. Većina bi rekla da. I to ne zbog nečega specijalno, već samo zbog toga što je taj čovek bio neko koga smatramo za suvog genija. Kada bih Vam rekao da to nije uradio jer nije imao 50.000 dolara u trenutku kada je mogao da celom svetu obezbedi besplatnu električnu energiju, šta biste na to rekli? Neću da ulazim u to ko nije hteo da mu obezbedi taj novac i zašto... jer to nije poenta ove priče. Ispratite me sada, molim Vas...

...

images-miscellaneous-2006-eye-500x500.jpg 

 

Introduction

Oduvek sam se pitao kako bi izgledao neki drugi socijalni sistem u kome bi mogli da živimo. To mi nekako dođe kao i razmišljanje o svemiru. Dosta je teško zamisliti nešto što do sada nismo videli, probali ili makar čuli o tome. Da, kada pogledamo kroz istoriju, ni onim robovima u Egiptu ne bismo mogli da objasnimo šta znači i podrazumeva npr. feudalno, socijalističko, kapitalističko ili demokratsko društvo. Problem pretakanja društva iz jednog u drugi socijalni sistem predstavlja verovatno najveću revoluciju koja može da zadesi bilo koji narod.

We will see how very important it is to bring about in the human mind the radical revolution. The crisis is the crisis in conscioussness, a crisis that cannot any more accept the old norms, the old patterns, the ancient traditions,... and considering what the world is now with all the misery, conflict, destructive brutality, aggresion and so on, man, he is still as he was, he is still brutal, violent, aggresive, acquisitive, competitive and he has built a society along these lines."

Dakle, kako objasniti novi socijalni poredak? Kako postaviti nešto što je više održivo i na bolji način se ophodi prema ljudima, bez ikakvih razlika prema bilo kome. To će biti poenta ove priče.

Krucijalno je da za početak razumemo kako sadašnje društvo izgleda.

images-miscellaneous-2006-eye-500x500.jpg 

 

Chapter I

It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society." - Jiddu Krishnamurti

Očigledno je da je sastavljeno od niza institucija koje su se razvile tokom naše celokupne evolucije. Političke, pravne, religiozne, socijalne, društvene, obrazovne institucije... Od svih sistema koji su protkani u današnjem društvu izgleda da nijedan nije više pogrešno razumevan i više uzet za gotovo kao monetarni sistem. Pa kako to stvarno novac utiče na naš život?

„In a world where 1% of population owns about 40% of a world's wealth, where 34.000 children die every single day of poverty and treatable diseases and more then 50% of world's population lives on less then 2 dollars per day, one thing is clear - something is very wrong."

Da bih ovo razumeo, pitao sam se šta je sve čovek u stanju da uradi za novac. Novac je pokretač mnogih i korisnih i nekorisnih stvari, i sigurno je da našim životima vlada od najranijeg doba. Susretnemo se sa njime još od kada nam neko kaže:"Skupo, jeftino, imam, nemam..." Uskoro shvatimo da, takoreći ništa, ne možemo da uradimo bez novca. A novac ima tendenciju zarađivanja. Tačnije, plaćanja života koji vodimo. Plaćamo sve. Hranu, vodu, energiju (bilo koje vrste - benzin, naftu, ugalj, struju, gas...), porez i takse, zabavu, posao, sport, pravo na praking, ulaznicu u bioskop, frizuru, kartu za prevoz, turističko putovanje, parnu saunu, cigarete cigare i tompuse, novu CD muziku, selebriti magazine, alkohol, stil oblačenja, čak i vaša firma plaća za to što radite kod njih ...ma život uopšte. A kako je onda taj sistem tako stabilan, i tako human, i tako nepobediv u stanju da zbog većeg pomeraja dovede u ugroženost toliko ljudskih života? Nemojte samo da kažete „Kog pomeraja?", molim Vas...

Hajde da to parafraziramo - u ovom svetu, što manje ili više novca imate, manje ili više možete sebi da priuštite. Probajte to da objasnite ljudima koji žive na 2 dolara dnevno. Ili manje.

Ok, ok, skontali smo to oko monetarnog sistema - kažete vi. Sistem je ipak sistem. Ima svoje granice i svoja pravila. Mora da se održava da bi bio nosioc društva. Uostalom, dogurali smo dobrano u upoznavanju sveta uz pomoć njega. Nekada su ljudi umirali zbog obične prehlade koja se iskomplikuje. Danas imamo medicinu. Imamo fiziku i hemiju i ekonomiju i biologiju i matematiku, kompjutere, internet, letimo na Mesec, 50000 TV kanala, daljinski, veš mašinu, .... i da ne nabrajam sve. Ok, slažem se, prihvatam, kontam. Svet je postao pozornica i mi igramo na njoj. Tačno, evolucija.

Nikada nisam rekao da priča neće da se iskomplikuje. A to je baš ovaj trenutak.

Godine 1991 je smišljen prvi automobil na električnu energiju koji je imao autonomiju prelaženja 90 km za jedan dan punjenja strujom. Da, priča kako je smišljen je vrlo duga, ima svoj početak u jednom ingenioznom planu, koji je prodat da bi se automobil proizvodio za narodne mase. Finalni produkt je imao 300 probnih modela koji su bili dati populaciji na testiranje. I pored ekstremno dobrih kritika i još veće potražnje, ironično, proizvodnja je prestala. Patent za motor (kao i za sve ostale te vrste, čast nekim ovdašnjim izuzecima) je otkupljen i čuva se daleko od sviju nas. Moje pitanje je kako bi izgledao automobil na struju posle 17 godina usavršavanja?

Tačnije, moje pitanje je kome je u cilju da toliko zagađuje planetu? I zašto?

Tačnije, koliko bi naša okolina bila zdravija da smo razvijali koncept električnog automobila kroz sve ove godine?

Tačnije, čemu cela ta propaganda o globalnom zagađenju (ili protiv globalnog zagađenja, kako Vam lepše), kada nismo u stanju da sami sebe kontolišemo?

Tačnije, možete to pitanje da postavite kako god Vam volja, osećam, vidim i čujem da možete da razumete poentu. Pa probajte sami i da odgovorite na ova pitanja. Onako kako se osećate kada ga naglas izgovorite i u sasvim jasno vidite.

„Kroz Gordijev čvor se može proći samo Okamovom oštricom"

Kontrola naftnih ili gasnih derivata je najbolji primer licemerstva koje nam ovaj sistem nudi. Sve što ima cenu na sebi je uslovljeno cenom derivata koji omogućuje transport. Prirodnog resursa koji je ograničen. I što ga je manje, cena svega je skuplja. U bilo kom društvenom sistemu princip je isti - monetarni sistem je uspeo da objedini sve društvene sisteme - kapitalistički, socijalistički - you name it. Ko kontoliše naftu i gas, kontroliše cene. A sve ima svoju cenu. Ovo je aksiom koji se ne obara. Ili možda može da bude i drugačije...

Šta je interes koji leži iza takvog ponašanja? Znate, nije rešenje manjeg zagađenja EURO 4 motor. To je prevara. Smirivanje emocija naroda kroz propagandu veće zaštite prirodne okoline. Bolje se osećamo ako znamo da je uveden novi standard za kvalitet, valjda. Mleko koje pijemo je pasterizovano. Ajvar je pun konzervansa. Smoga je pun grad. Rešenje je - auto na struju.

Pa, sada je normalno pitanje da li je cena koju plaćamo prevelika za ono što dobijamo?

Najveća tragedija monetarnog sistema je to što ima ugrađen koncept korupcije u sebe. Proizišlo iz samog bazisa sistema, ponašanje koje pojedincu omogućuje da, pod okriljem lažnog morala, čovek čini ono što odgovara njemu zarad ličnog interesa. Profita. Novca. Novac briše granice svega i postavlja nove. Novac čini najveće neprijatelje plastičnim igračkama kojima se deca igraju u svojim pričama, novac briše rasne razlike, novac ne pita za starost, novca nikada dosta. Novac je ultimativni pokretač. I, počeću da se ponavljam, sve ima svoju cenu.

Nemoj samo da pomislite da govorim iz pozicije nekoga ko ga ima toliko da bi mogao da sutra ne ode na posao. Niti iz pozicije nekoga ko bi želeo da ga toliko ima. Ne polažem ja baš previše nade u njega. Dogurao nas je donekle, i evo nas sada u krizi istog. Nešto mi očuvanje ovakvog monetarnog sistema baš i ne izgleda ružičasto. Šta sve nosi ova monetarna kriza sa sobom ne mogu da prdvide ni najveći stručnjaci. Ako se i očuva, pitanje je na kakvim nogama će se održati? Koje vrednosti će propagirati? Šta ćemo u budućnosti morati da uradimo da bismo preživeli? Kako će naša deca živeti? Hajde da ne idem dalje...

Problem sa prethodnim delom teksta je to što definiše izazov koji imamo pred sobom, a ne daje vidljivo i opipljivo rešenje. Još manje mislim da sam rekao nešto što već nije toliko očigledno. Ipak te stvari će se do kraja promeniti, ja se bar nadam...

images-miscellaneous-2006-eye-500x500.jpg 

 

Chapter II

„A man's attitude... ...a man's attitude goes some ways the way his life will be. Is that somethin' you might agree with?
Sure.
Now, did you answer because you thought that's what I wanted to hear... or did you think about what I said... and answer because you truly believe that to be right?
I agree with what you said... truly.
What did I say?
That a man's attitude determines to a large extent how his life will be.

...

There's sometimes a buggy. How many drivers does a buggy have?
One.
So let's just say I'm driving this buggy... and if you fix your attitude you can ride along with me.
Ok."

Zamislite svet u kome se struja ne plaća. Zašto - nije pravo pitanje. Pitanje je kako. I pitanje je svih posledica koje takav način života donosi. Struja za dž predstavlja prekretnicu u načinu življenja. I transporta ako uzmemo ona električna kola od malopre. I ko će ga znati čega sve još.

Pored svih regularnih izvora današnje energije, električna energija je sigurno najzastupljeniji u korišćenju. Takoreći sve što imamo i što čini naš život ovakvim kakvim jeste, omogućava energija koja proističe iz kretanja elektrona kroz instalacije. Od svih načina da se električna energija proizvede, pošto nije resurs koji se samostalno kreira prirodnim procesom, čovek je izgleda našao par koji čine najveće moguće zagađenje okoline.

Ljudi, mi cepamo elektrone. Šta smo očekivali da će da se desi u Černobilu? Sećam se da nam tog leta roditelji nisu dali da se previše zadržavamo u zelenilu. Zbog radijacije. Jedna tako mala promena koja je imala jedan tako veliki uticaj na toliki broj ljudi - i ništa. Niko se nije ni pitao da li treba da nađe neki drugi način i da rešenje problema potraži u nekoj drugoj sferi života. Verovatno su samo poboljšali sisteme obezbeđenja. A ja bih da pitam da li mislite da jednoj Onakvoj Sili može išta da stane na put, kada nameri da pokulja, koliko god sigurno bilo? I koliko još Černobila će nam biti potrebno da bi shvatili da to nije najpametnije rešenje?

Postoji još najmanje 5 načina da se stvori električna energija na mnogo čistiji način. Tačnije, na ultimativno čist način. Sunce, Vetar, Morske Struje i Talasi su prve četiri.

Da li znate da Sunce, za vreme jednog sata podneva odašilje toliko sunčeve energije na Zemlju koliko svi mi zajedno potrošimo za vreme jedne godine? Način prikupljanja te energije i njegovo pretvaranje u električnu već posedujemo. Ako bismo uhvatili samo 1% te cele energije, svet nikada više ne bi morao da koristi nijedan od bilo kojih drugih izvora energije.

Vetar je dugo bio u senci, jer se misli da je njegova snaga nedovoljna ili premala da stvarno kreira energiju u velikim razmerama. Još postoji i pitanje lokacija sa kojih može da se ta energija akumulira. Ništa od toga ustvari nije problem. Toliko mesta postoji na ovoj planeti koja su u mogućnosti da pruže tu prirodnu energiju da nismo ni sami svesni njegove prave snage. Potvrđeno je da, ako se energija stvarana vetrom kolektuje u samo 3 američke države, ceo severni kontinent bi bio obezbeđen električnom energijom.

Morske Struje su čist i jednostavan izvor energije koji se takođe ne koristi uopšte. Jednostavnim postavljanjem turbina na već nađena mesta u moru može da se dobije čist i jednostavan novi izvor energije. U Velikoj Britaniji su već lokalizovana 42 mesta na kojima može da se proizvede dovoljno električne energije da 34% potreba za električnom energijom u toku godine.

Talasi su takođe jedan od čistih izvora. MIT je dokazao da ako bi se i ovaj način prikupljanja kreirao, mogao bi da obezbedi polovinu celokupnih potreba sveta za strujom na godišnjem nivou.

Dakle, gledajući samo ova četiri izvora čiste i suštinski beskonačne energije možemo da kažemo da bi ljudska rasa mogla da se obezbedi apsolutno potpuno, u verovatno neograničenom vremenskom periodu, celokupnu potrebu za električnom energijom, pri tome ne zagađujući okolinu uopšte (ili ekstremno manje). Ipak, pored svih trenutnih mogućnosti za prikupljanje čiste energije postoji za koji možemo da kažemo da prevazilazi sve ostale.

Geotermalna energija je nešto oko čega se u javnosti malo zna. Geotermalna energija (prikupljanje toplote) je ona energija koja se nalazi u Zemlji samoj i izlazi na površinu Zemljine kore. Toplota koja se nalazi unutar Zemlje je opet još jedan izvor, ali tako snažan, i toliko nepoznat da ga većina javnosti uopšte nije svesna. Po proračunima u Zemlji se nalazi oko 13.000 ZetaJula energije, od kojih je oko 2000 ZJ lako za kolektovati uz malo napredne tehnologije. Čistim zagrevanjem vode koja bi se grejala tim izvorima u mogućnosti smo da takođe kreiramo električnu energiju. Jednačina je vrlo jednostavna:

Ceo svet trenutno koristi 0,5 ZJ električne energije na godišnjem nivou. Ako bi kreirali procese prikupljanja geotermalne energije, i to samo tih 2000 ZJ koja može lako da se akumulira, praktično bi obezbedili ceo svet za 4000 godina energijom koja joj je potrebna samo od geotermalne energije.

Pošto tehnologija za sve ovo nije problem, recite mi - šta je to što nas sprečava da napravimo čiste i neograničene izvore energije koje bi mogli da stopiraju najverovatnije jedne od najvećih zagađivača planete, oko koje se sada toliko brinemo?

Zamislite koliko bi zagađenja smanjili time što bi na ulicu postavili električne automobile za koje već imamo tehnologiju.

Verovatno ste čuli za magnetni voz. Voz koji se kreće uz pomoć električnih magneta naizmenično postavljenih tako da vuku i guraju voz u željenom pravcu. Trenutna korišćenja ovog voza postoje u Japanu i mogu da razviju brzinu od 361 milju/sat (oko 577km/sat). Ipak, ta tehnologija je već zastarela. Postoji nova koja koristi oko 2% celokupne energije koja je potreba od one koja se koristi u avionoskom saobraćaju (koji je i ovako mnogo veći zagađivač i mnogo nesigurnije sredstvo prevoza). A ide oko 4000 milja na sat. Ček ček.... 4000milja/sat. Zamislite da idete od Vašingtona do Pekinga za 2 sata. Hmmmmmmm.....

Jednostavno, uz trenutnu tehnologiju, nikada više ne bi morali da sagorimo nijedno fosilno gorivo, od sada pa na dalje. Nikada.

images-miscellaneous-2006-eye-500x500.jpg 

 

Chapter III

Some people see things as they are and ask why. I dream things that never were and ask why not." - George Bernard Shaw

Čime bi ste se bavili da ne radite ovaj trenutni posao? Možda bi to bio isti posao, ali možda i ne bi. Da li bi ste menjali Vaš posao za neki drugi koji je manje dosadan, zamoran, jednoličan? Da li bi ste ga možda menjali za posao koji nije više uopšte posao?

Tehnologija i rad su uvek bili kompetetivna područja. Jedno uz drugo jesu išli ka razvoju i stalnom napretku, ali u monetarnom sistemu oni jednostavno brišu jedan drugog. Tačnije, svaki put kada se smisli i napravi tehnologija koja zamenjuje ljudski rad opstanak velikog broja ljudi je ugrožen jer su njihovi poslovi odjednom postali zamenljivi mašinama i/ili tehnologijom.

Sada, ako bi malo promenili perspektivu, moglo bi da se postavi pitanje - ok, ako mašine stvarno zamenjuju donekle ili u potpunosti ljudski rad, onda bi bilo logično da se radni sati skrate sa 8 na 4 sata po danu, ili već tako nekako. Problem koji ovde nastaje je da je monetarni sistem baziran na kreiranju profita, i izbacuje humanost u drugi plan. Tako mašine postaju direktna konkurencija ljudima i ljudi imaju realan razlog da ih se plaše.

Tako se kreiraju poslovi koji, ako ne nose profit, neće ni biti urađeni. Tako mi radimo svaki dan 8 sati da bi preživeli. Tako se kroz nestašicu stvara povećana cena bilo kog resursa na tržištu. Tako sistem koji ne može da nađe rešenje za problem, postavi zakon kojim reguliše ponašanje da bi probao da ga reši (rešenje za pijane vozače nisu kazne, već žiroskop koji kolima ne bi dozvolio da idu brže od granica bezbednosti). Tako sistem koji je baziran na profitu nema korupciju kao posledicu, već kao vodeću silu koja je u samoj srži problema. Ne postoji pristojnost ili poverenje u monetarnom sistemu. Ako se sve radi za novac, onda postoji samo jedna stvar koja definiše naše aktivnosti - interes. Naši poslovi i edukacija za njih je kreirana tako da odgovara monetarnoj ekonomiji.

Pitanje koje se uvek kreira za bilo koju aktivnost koja proizilazi iz monetarnog sistema je „Koliko to košta? i/ili Koliko sam ja tu dobar?"

Pravo pitajne koje treba da bude postavljeno je:

„Da li imamo tehnologiju i resurse da TO uradimo?"

Možete da se pitate šta je to TO? Slobodno, recite nešto kao - da li možemo da navodnjimo pustinju i da je napravimo u plodno tle koje bi prehranjivalo gladne? Da li možemo da napravimo mašinu koja će da sama sadi, navodnjava, održava i obrađuje voće i povrće? Da li možemo da napravimo mašinu koja će da sama operiše i leči? Da li možemo da sprečimo sve bolesti? Da li možemo da se obezbedimo čistom i stabilnom energijom na vrlo dugačak vremenski period? Da li možemo da se vratimo prirodi i da stavimo u balans sve stvari opet? Da li možemo da očistimo Zemlju?

Jer ako imamo resurse i tehnologiju da TO uradimo, šta nas stvarno sprečava? Cena?

E, da, u ekonomiji koja je bazirana na resursima nema cena. To sam zaboravio da kažem.

Sada bi neko rekao da je nemoguće napraviti tako nešto jer ljudska priroda nije takva. Ne postoji nešto što se zove ljudska priroda. Postoji samo nešto što se zove ljudsko ponašanje. I te dve stvari treba da se razlikuju. Ljudsko ponašanje je uveliko ustanovljeno uslovima koje okolina pruža. Svaki sistem ima nagon za samoodržanjem i vrlo je normalno da ljudi pribegavaju svim akcijama kada je njihov nagon za održanjem izražen. Kao što prosijak mora da krade da bi se održao u životu, tako i veliki sistemi moraju da urade sve (otpuštanje npr.) da bi preživeli. Sistem u mnogome prouzrukuje ponašanje pojedinca.

Sistem koji u bazi nema humanistički osvrt, nije u mogućnosti da ima veliki raspon održanja.

Ako uzmemo u obzir da mašine stvarno ne bi trebale da zamenjuju ljude, već da ih oslobađaju rada, ako bi rekli da možemo da napravimo neograničene izvore čiste i besplatne energije, ako bi napravili okruženje koje bi umanjilo zagađenje u neverovatnim razmerama, ako bi uradili sve što je potrebno da više nema gladnih ljudi na planeti, ako bi zanemarili postavke interesa, profita i sticanja bogatstva, šta nam iza svega toga ostaje?

Toliko vremena da se potpuno ispuni ljudski potencijal i da se ovaj socijalni sistem zameni jednim koji je mnogo više okrenut ljudima i humanosti. Toliko različitih podsticaja, toliko različitih od novca, da bi mogli da radimo uvek ono što smo oduvek i hteli. Kada su svi higjenski uslovi postignuti, ljudi imaju potrebu da rade stvari koje su u njihovoj srži. Kada napravite prelepu sliku, imaćete veliki podsticaj i uživanje da je poklonite i podelite sa još nekim, a ne prodate.

Da se setimo da smo postali sa ove planete i da ćemo u nju da se vratimo. Da smo simbiotički deo koji ne može da se ogradi od okruženja i da tako preživi sam za sebe. Da se sve razvija i menja i da ne postoji ništa što se do sada nije u ljudskim sistemima promenilo. Da ne postoji ništa na ovom svetu čega moramo da se plašimo.

Ovaj, novi sistem nije savršen, ali je mnogo bolji od sistema u kome živimo trenutno.

I ako je išta u ovome tekstu pogrešno, radovaće me. Jer to nije nešto čega treba da se bojimo, naprotiv, to treba da bude novi stepenik u razumevanju i proširivanju svesnosti.

An extraterrestrial visitor examining the differences among human societies would find those differences trivial compared to similarities.... Our loyalties are to the species and to the planet. Our obligation to survive and flourishis owed not just to ourselves but also to that cosmos ancient and vast from which we spring.

We are one species.

We are star stuff havresting star light."

Carl Sagan

images-miscellaneous-2006-eye-500x500.jpg 

 

Epilog

My country is the world, and my religion is to do good." - Thomas Paine

Ponoviću se, ovaj tekst su delom moje reči, delom nisu, no, ideja nije moja. Ipak, ja ću se voditi jednom rečenicom Karla Marksa koji je rekao da je svaka ideja društveno dobro.

Iako ne znam, pretpostavljam da je Zadužbina koju je Tesla hteo da nam ostavi verovatno je počinjala oslobađanjem električne energije tako da je svakome pristupačna i besplatna. Svet sigurno ne bi izgledao ovako kako sada to izgleda da se to desilo. Ne mogu da zamislim kako ga je on video, ali sigurno mogu da osetim.

Sada, pošto imamo tu tehnologiju koja može da nas oslobodi mnogih stvari, jedino pitanje koje možemo da postavimo je:

„Kakvu Zadužbinu Mi želimo da ostavimo svojoj deci?"

Izbor je samo naš.

What we are trying in all these discussions and talks here is to see if we can radically bring about a transformation of the mind. Not accept things as the are, but to understand it, to go into it, to examine it, give your heart and mind with everything that you've have to find out a way of living differently. But that depends on you and not somebody else, because in this there is no teacher, no pupil, there's no leader, there's no guru, no master, no saviour - you yourself are the teacher, the pupil, you are the master, you are the guru, you are the leader, you are everything and to understand is to transform what is."

P.S.

Zahvalnica Kumu, Marku i Jovani na fenomenalnim večerima i predugačkim raspravama na ovu temu. Takođe, hvala puno sestrama, Ninu, Peđi i Belom na velikoj podršci tokom pisanja ovog teksta. Da nije bilo Vas ne bi ga nikada ovakvog napisao.

Mighty



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jaril Jaril 23:33 20.10.2008

Препорука!

Није грешка, само допуна: новац не покреће свет; оно што покреће свет то је осећање сигурности (код мудријих) и осећање моћи (код мање мудрих); новац је ту само средство, посредник. Када бисмо одговорили на питања: сигурности од чега, моћи над чим? на прву лопту тврдим да нам на крају новац ни не би био потребан. Новац може да се схвати и као 'вредновање рада', па се поставља питање: коме је уопште то вредновање потребно?

Око енергије имам питање: ако толику количину електричне енергије црпимо из природе (можда може да се каже: из екосистема) онда она сама остаје без велике количине енергије, а и то је некакво загађење природе? Поготово што би, ако би била лако доступна, ел. енергија била нерационално коришћења (сијање свих сијалица током целе ноћи, прегрејавање зими да би се отворио прозор зарад проветравања...) и мислим да би то био претерани удар.

Нажалост, стање свести човечанства је такво, да природа да би се сачувала мора спутати задовољење свих потреба свих људи. Ипак су људи склони ненормалним компензацијама, па тако психичке проблеме компензују нерационалним трошењем (пример: шопинг). Ако би ел. енергија била толико доступна, онда би и аутомобили на струју били доступнији (могли бисмо лакше да их купимо јер не троше струју), а то би значило милијарде и милијарде аутомобила на улицама широм света. Може ли такав саобраћај функционисати? И може ли природа поднети толику потрошњу?

Да не дужим, не требамо се плашити промена. Питање је: јесмо ли њима дорасли? Иначе ћемо их упропастити.

И препорука за идеју водиљу:

Како у(нап)редити свет?
MightyNora MightyNora 23:46 20.10.2008

Re: Препорука!

Dobra pitanja, ae da probam...

Na prvo si više manje sam odgovorio - u svetu gde može sve da se svima obezbedi - da li je moguće da se išta može stvarno vrednovati. Kada imaš sve što ti je potrebno da živiš, da li je potrebno da radiš da bi "zarađivao". A sadašnja tehnologija nam dozvoljava da dosta toga obezbedimo što bi nam olakšalo i uprostilo život, što mislim da i sam vidiš...

Energija - pogledaj samo na Sunce i reci mi kako možemo da ga potrošimo. Još jedna stvar, ovako nešto podrazumeva promenu svesti ljudi i ne rasipanje već shvatanje da smo i mi deo nečega većeg, a ne "potrošači" toga što se nalazi oko nas.

A sve te kompenzacije bi se vremenom izgubile. Nestale jer postaju bespotrebne.

Nisam rekao da takva promena ne bi bila bolna, ali bi ostavila mnogo bolju zadužbinu nego ovu koju trenutno kreiramo našoj deci.

Poz & hvala na učešću
JJ Beba JJ Beba 00:28 21.10.2008

Re: Препорука!

preporuka
za a ovo doba noći toliko
MightyNora MightyNora 09:26 21.10.2008

Re: Препорука!

Fala... =)
morgenstern morgenstern 00:43 21.10.2008

Preporuka!

Odlična tema.

Par video-clipova.
MightyNora MightyNora 09:33 21.10.2008

Re: Preporuka!

Hvala, gledam pa odgovaram...

Evo npr... ovaj prvi... 3:58-3:59, naše fele neki veliki ratnici jurcaju na tenku u negativnom kontekstu (kad je ko još jurio na tenku u pozitivnom kontekstu)... =)

Pozz
Covek u belom Covek u belom 01:31 21.10.2008

Diskusija uvek

Interesantan tekst zasigurno, doduse samo sam ga letimicno prosao, citacu ga sutra natenane. Samo jedna napomena. Ovo je svet koji se rukovodi ekonomskim zakonima. Imao je Ivan Marovic sjajan serijal o alternativnim izvorima energija.
Jedini merodavni parametar u bilo kom razmatranju je koliko ce centi (dolara) da ispadne 1KW alternativne energije kad se preracunaju ulaganja u razvoj, ekspoloataciju, gubici i sve ono sto ide uz to.
Ako ti nesto izgleda uzasno jeftino i na dohvat ruke zapitaj se ipak malo dublje jer ako je jedna stvar sigurna, to je da "there is no free lunch".

P.S. Sad ti videh avatar, jel to gnome mage? :)
MightyNora MightyNora 09:42 21.10.2008

Re: Diskusija uvek

There is no free lunch - tačno, to je ono što si naučio i nemaš pojma da može drugačije. Moram da priznam jednu stvar. Ceo tekst je vođen idejom koja je jeste izmenjena, i ipak SUŠTINSKI OSTALA ISTA. Nema svih informacija da bi ste mogli da znate baš tačno o čemu pričam, tako da ako hoćeš da se informišeš...

Jedini merodavni parametar u bilo kom razmatranju je koliko ce centi (dolara) da ispadne 1KW alternativne energije kad se preracunaju ulaganja u razvoj, ekspoloataciju, gubici i sve ono sto ide uz to.
Ako ti nesto izgleda uzasno jeftino i na dohvat ruke zapitaj se ipak malo dublje jer ako je jedna stvar sigurna, to je da "there is no free lunch".


Pitaću još jednom, šta je ispravnije pitanje po tebi:

"Koliko košta da nahranimo sve gladne na planeti?" - Monetarni sistem

"Da li možemo da nahranimo sve gladne na planeti?" - Resource Based Economy

Ovo je priča o promeni socijalnog sistema. U potpunosti. To podrazumeva da se sistem koji do sada poznajemo zameni sistemom koji logički ide posle njega. U njemu se ne pitaš koliko nešto košta, već da li imamo resurse i tehnologiju da tako nešto napravimo. For greater good. Does it look impossible?

P.S.

Warlock gnome - magevi su smradovi sa freeze -ice lance varijantom. Fear, dot, dot, dot pa umiri polako =)
Covek u belom Covek u belom 14:30 21.10.2008

Re: Diskusija uvek

MightyNora
Ovo je priča o promeni socijalnog sistema. U potpunosti. To podrazumeva da se sistem koji do sada poznajemo zameni sistemom koji logički ide posle njega. U njemu se ne pitaš koliko nešto košta, već da li imamo resurse i tehnologiju da tako nešto napravimo. For greater good. Does it look impossible?

P.S.

Warlock gnome - magevi su smradovi sa freeze -ice lance varijantom. Fear, dot, dot, dot pa umiri polako =)

Procitao komplet. Pa da odgovorim.
Ideja je interesantna, ali da vidimo potencijalne probleme.
1) Kako implementirati novi sistem? Nikakva revolucija ne dolazi u obzir (ne samo sto bi revolucija tih razmera ucinila mnogo vise stete nego sto je korist od novog sistema, nego sto ju je u sadasnjem i verovatno buducem odnosu snaga jednostavno nemoguce uspesno sprovesti). Jedino mozemo da cekamo da ljudsko drustvo dostigne tacku kad ce shvatiti da je novi sistem bolji od starog i to ne ljudsko drustvo u celini (ono je nazalost nebitno), nego oni nosici moci koji odlucuju i kontrolisu danasnji sistem (onih 1% populacije sto trenutno kontrolise 40% svetskog bogatsva - btw. mislim da je cifra nazalost daleko veca). Znaci treba ocekivati promenu svesti i ispoljavanje humanosti kod tih ljudi. Ovo je po mom misljenju previse utopijski, prevelika vera u ljude. Doduse za dobrobit svih nas voleo bih da nisam u pravu.
2) Kako napraviti da je sistem zaista samoodrziv? Ovo podrazumeva da je sistem dobro definisan, da ima jasan cilj i da pruza ljudima dovoljnu motivaciju. Iz tvog teksta se ovo ne vidi bas najjasnije. Da parafraziram matrix, mozemo da napravimo i savrsen sistem, ali pitanje da li bi takav sistem prijao ljudima. Ovde jednu recenicu vidim kao posebno problematicnu "Sistem koji u bazi nema humanistički osvrt, nije u mogućnosti da ima veliki raspon održanja." Na osnovu cega ovo zakljucujes? Opet cini mi se prevelika (utopijska) vera u ljude.
3) Da li zaista raspolazemo resursima i tehnologijom koja bi omogucila da se novi sistem ostvari? I koliko bi trebalo vremena da se ovo ostvari da pocnemo recimo od danas? Ovo je po meni jedina tacka oko koje se moze sa naucne (a ne filozofske) strane konkretno diskutovati i mislim da stvari uopste nisu tako jednostavne kako si ih predstavio u drugom poglavlju. Ovde se opet vracam na prelazak iz starog u novi sistem. Kako god da se obavlja prelaz, realizacija i proracun troskova ce se obaviti po starom sistemu, sto novi sistem cini jos neprivlacnijim onima koji bi trebalo da taj prelaz dozvole/omoguce.

P.S. troll, pa gde bas naj OP klasu. Bas zbog tog fear, dot, dot, dot, moze i jednom rukom da se igra. Parafraziracu jednog ortaka, suck-ujem kao warrior, suck-ujem kao hunter, suck-ujem kao paladin, suck-ujem ko shaman, al kao lock, je..m kevu. Mora da sam prirodno talentovan za lock-a.
Covek u belom Covek u belom 17:17 21.10.2008

Re: Diskusija uvek

Inace sto se tice poglavlja 2 da dodam par napomena vezanih za alternativne izvore energije (u konceptu monetarnog drustva :)).

Teslina energija zracenja je mit (energija sadrazana u atmosferni je mizerna u poredjenju sa bilo cime sto nam danas treba - 1.6e10 J), al ajd da ne kvarim ljudim koji vole da veruju u Tesline ubernaucnicke sposobnosti.

Sunce, vetar, morske struje i talasi nisu kontinualni izvori, skupi su i sva je prilika da ce tako i ostati u buducnosti.

Ono sto ostaje na duze staze jeste geotermalna energija. One brojke koje si dao, malo su neprecizne al nema veze nije to ni poenta. Inace sjajna studija na tu temu moze se procitati (koga ne mrzi, s obzirom na obiman materijal od skoro 400 strana) ovde.

Ono kako ja vidim kretanje, je da cemo za 50-100 godina iscrpsti fosilna goriva i da ce na kraju ostati nuklearna (takodje jako cista i prilicno bezbedna - doduse ne sa laicke tacke gledista) i geotermalna energija. Ukoliko planeta prezivi jos 50-100 godina zagadjenja fosilnim gorivima buducnost i ne izgleda toliko crna. Ja sam licno optimista po tom pitanju.
MightyNora MightyNora 17:25 21.10.2008

Re: Diskusija uvek

1) Pa nije baš tako kako se odatle vidi. Vidiš tih 40% ima dovoljno snage da napravi promenu, no ja nisam hteo da se vežem za tu činjenicu. Revolucija mora da krene, ali sigurno ne onakva kakvu smo do sada imali. Šta bi se npr desilo kada bi neko stvarno krenuo da razvija te besplatne izvore energije. Prvi potezi ka boljem mogu da kreiraju promenu u percepciji. Postoji rešenje za to, no ipak ne bih sada o njemu (sorry, bazirao sam blog na drugačijoj percepciji).Dakle, pogled utopijski jeste, ali je dovoljna jedna kriza koja može da napravi shift of the tide.

2) Šta je najveća motivacija za tebe - to je pravo pitanje. Samoodrživost je produkt sistema koji ima mnogo veću fokusiranost i na ljude i na okolinu, dok ovaj naš sistem ima samo jednu fokusiranost - novac. Da, tekst jeste previše kratak da bi obajsnio sve aspekte, i tamo odakle sam ga pokupio nije do kraja objašnjen, ali ima mnogo više informacija nego ovde. Pravo pitanje je da li nam je jedini pravi podsticaj i motivacija samo novac? Šta bi se desilo kada toga više ne bi bilo? Pravi odgovor je - a šta si ti oduvek hteo da radiš a nisi mogao jer nisi imao dovoljno vremena za to? To je prava motivacija. E znaš od kada ja nisam bio na pecanju npr...

3) O daaaaaaaaaaaaaa. Pre 50 godina nismo, sada je imamo. I to je fakat. Možda ne za sve odjednom kako je napisano, ipak takva promena ne nastaje preko noći. Opet ću da se ponovim. Da smo od 1991 koristili kola na struju - kako bi ona sada izgledala? A za dozvolu - pa baš nisam siguran da bi smo ikoga mogli da pitamo. Takve stvari se baš ne pitaju. =)

P.S.
Shhhhhhh, ima u komentarima jedan hunter dole, si normalan, ako te čuje ima da nas obojicu shhhhhkkkkk. =))))
Time Bandit Time Bandit 03:38 21.10.2008

Jes Ti To sam Mighty il Ti neko pomogao?

procitah pocetak ..., izgleda se po jutru dan poznaje...blog o Ziki Obretkovicu je koliko juce objavljen (MMilutin)..
ali ne mari i MiniMax je uvek imao vise likova, kanda je neko sakupio njihova umovanja i finalno objavio ovaj tekst (pohvala ko vrata skupljacu / autoru teksta)...

Ako bih Vam rekao da je Tesla smislio proces u kome je jedna metalna šipka, pobodena u zemlju ispred Vaše kuće, dovoljna da Vam donese celokupnu električnu energiju koja Vam je potrebna, bez ijednog kabla, takoreći iz vazduha, da li biste mogli da poverujete u to?

Moje mišljenje je da biste verovatno mogli. Većina bi rekla da. I to ne zbog nečega specijalno, već samo zbog toga što je taj čovek bio neko koga smatramo za suvog genija. Kada bih Vam rekao da to nije uradio jer nije imao 50.000 dolara u trenutku kada je mogao da celom svetu obezbedi besplatnu električnu energiju, šta biste na to rekli? Neću da ulazim u to ko nije hteo da mu obezbedi taj novac i zašto... jer to nije poenta ove priče. Ispratite me sada, molim Vas...



vrlo sumanuto (usput i netacno), ali zanimljivo u svakom slucaju...PREPORUKA KO VRATA!!!
Sutra po danu cu procitati ceo tekst, od Introduction-a pa nadalje, davno nisam citao pro-komunisticke i socijalisticke pamflete...

Nego sta ovaj tip (mislim autor teksta, koji ima vrlo slicna shvatanja Krkobabicu) misli o povecanju penzija u SRB, mozda bi mogli umesto realnog povecanja da im uvalimo (penzionerima) neku od ovih prica, npr. da novac i nije tako vazna stavka u njihovim zivotima?
MightyNora MightyNora 10:12 21.10.2008

Re: Jes Ti To sam Mighty il Ti neko pomogao?

Prvo hvala na preporuci... drago mi je da ti se svidelo

Drugo moram te pitam nešto...
vrlo sumanuto (usput i netacno), ali zanimljivo u svakom slucaju


Kako tačno znaš da li je to istina ili ne? Ovo za Teslu, jel? Da li je mogao šipkom to da uradi ili ne?

Treće komunistički i socijalistički režimi nisu ništa manje monetarni od bilo kog kapitalističkog, fašističkog, despotističkog. Novac je gradivna i sveprožimajuća činjenica svih. Što kaže onaj čika - Šta VI mislite, da Rusi u Moskvi sada trenutno čitaju Marksa? Ne, nego su linernim modelima probali da definišu sledeća pomeranja na berzama...

Ali za ovo poslednje si apsolutno u pravu... Ovo mora da je samo priča za sve nas dok god se ne pitamo u šta idemo i kakve će sve to posledice da ima po sve nas. Znaš, baba me na poslednjim izborima pitala za koga da glasa. Ja sam joj rekao, ofc, bako glasaj za koga ti hoćeš. A ona će - e ti treba da živiš ovde a ne ja za 10 godina. Reci za koga i koja vlast će ti biti bolja i ja za njega glasam.

Nisu stari ljudi i uvek zatucani ili starijih shvatanja. Pitanje je percepcije i predstavljanja. Tako da ja mislim da oni ipak mnogo bolje vide iz svoje perspektive šta sve može da nas snađe. Ili da probam ovako to da ti kažem... Kada bi se pitao da li ćeš da imaš za hleb u budućnosti (dovoljno novca, ušteđevine) ili da se ne pitaš jer znaš da ćeš imati - šta ti biraš?

Pozz my friend
Time Bandit Time Bandit 15:05 21.10.2008

Re: Jes Ti To sam Mighty il Ti neko pomogao?


Kako tačno znaš da li je to istina ili ne? Ovo za Teslu, jel? Da li je mogao šipkom to da uradi ili ne?


Ispravno zakljucivanje, preciznije vise predpostavljam nego sto tvrdim, na osnovu toga sto ni sam Tesla nije imao metalne sipke ispred svog hotela da bi primao i koristio energiju iz svog izuma vec se oslanjao na svoj raniji dokazani izum - generator naizmenicne struje. Takodje ni autor teksta se ne moze pohvaliti instalacijom slicne aparature da bi dokazao svoju tvrdju (vise se svodi na rekla / kazala pristup), vec navodi da je sve stalo zbog samo 50k USD. Tesla kao izumitelj (vise analogicar) nije ostavio metodologiju, neku teoriju ili nesto slicno na cemu bi drugi dolazeci naucnici / izumitelji mogli raditi, tako da je saam ostavio dosta prostora spekulacijama...

Kako da se dize malim i siromasnim narodima?
Vlasnici naprednih tehnologija ne zele da dele svoja saznanja, prvo zbog znacajno ulozenih sredstava u njih a zatim i zbog ocekivane dobiti. Npr. jedan od ozbiljnijih lekova zaradi godisnje 20 do 30 mililjardi dolara, recimo to je slucaj sa Vijagrom. Pitanje je zasto bi zasto vlasnici patenta zeleli da podele to sa ostalima.
Poznati biciklista L. Armstrong je skoro zatrazio od US predsednika 100 milijardi dolara za istrazivanje raka ciji bi se rezultati podelili sa svim zainteresovanima u svetu, nije se obratio vlasnicima tehnologije jer oni za tako nesto nisu zainteresovani...

Nisu stari ljudi i uvek zatucani ili starijih shvatanja.

U ovom slucaju oni su avangarda ovoga drustva, prvi su kao socijalni sloj / grupacija uspeli da proguraju svoje predstavnike u Vladu koji se sada bore za njihove interese. Ja licno, i ljudi slicni meni nemamo svoje predstavnike ili one koje mozemo identifikovati sa svojim interesima u Vladi SRB.
Penzionere sam pomenuo, u odgovoru, vise kao nekog koji ocekuje realne interese (povecanje penzije za toliko i toliko dinara) nego pazljivog slusaoca "teorije na grani"...

MightyNora MightyNora 17:30 21.10.2008

Re: Jes Ti To sam Mighty il Ti neko pomogao?

Vlasnici naprednih tehnologija ne zele da dele svoja saznanja, prvo zbog znacajno ulozenih sredstava u njih a zatim i zbog ocekivane dobiti. Npr. jedan od ozbiljnijih lekova zaradi godisnje 20 do 30 mililjardi dolara, recimo to je slucaj sa Vijagrom. Pitanje je zasto bi zasto vlasnici patenta zeleli da podele to sa ostalima.
Poznati biciklista L. Armstrong je skoro zatrazio od US predsednika 100 milijardi dolara za istrazivanje raka ciji bi se rezultati podelili sa svim zainteresovanima u svetu, nije se obratio vlasnicima tehnologije jer oni za tako nesto nisu zainteresovani...


Vidis, to je core of the problem. Sve je vezano za profit. To je promena koja mora da se esi. Onoga trenutka kada počnemo da postavljamo pitanja sa "Jel TO možemo?", a prestanemo da pitamo "Koliko to košta?" tada ćemo napraviti pravu promenu. A za to je potrebna jedna korenita promena ljudskih vrednosti i shvatanja i poimanja sveta. Tu se prava borba odvija.

avangarda ovoga drustva


Tačno, iliti što bi u sarkastično/ironičnom stilu rekao jedan moj prijatelj:"Penzije mladima!"

Šalim se no kada ga tako kažeš - ima totalno smisla.

Pozz
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 05:46 21.10.2008

...

you yourself are the...

ceo tvoj tekst je o slobodi.
nešto o čemu volim da razmišljam, jer otvara...
MightyNora MightyNora 09:43 21.10.2008

Re: ...

Hvala, toliko dana mi je trebalo da ga uobličim kako valja =)
Unfuckable Unfuckable 05:51 21.10.2008

hm

Onaj ko nije spreman da pročita ceo tekst, do kraja, ne treba ni da počinje.

znaš kako, kad si ti u pitanju - ja prvom preporučim.

ps :
perfektno
MightyNora MightyNora 09:45 21.10.2008

Re: hm

Mimohodni,

bilo mi je uživanje pisati ga i razvrstavati misli po glavi poslednjih 10-tak dana. A tek je uživanje podeliti ga sa Vama =)

Pozz and hvala
vishnja92 vishnja92 07:25 21.10.2008

hej Majti :)

Kroz Gordijev čvor se može proći samo Okamovom oštricom

da, ali treba ga najpre prepoznati kao takvog. lako je s Okamom posle :)
sjajan tekst . razmisljanja 'izvan fioka' kod tebe, uvek .
MightyNora MightyNora 09:49 21.10.2008

Re: hej Majti :)

Heja Visnja long time no see =)

Uvek mi je drago da malkice razmrdam moždane ćelije svih oko mene. Taj sam tip, šta ćeš =)

Pozz
Milan Novković Milan Novković 08:59 21.10.2008

Occam's razor

Okam's razor - Okamova oštrica

"Ako postoje dve ekvivalentne teorije ili objašnjenja, i ako su svi ostali uslovi jednaki, jednostavnija teorija ima veću verovatvnoću da bude tačna."

Mighty, ja ne prepoznajem Okamovu oštricu kako si je ti definisao, čak i uz priznanje da mi je srpski matematički žargon pomalo zarđao.

Gde ti kažeš "..ekvivalentne teorije ili objašnjenja..." trebalo bi da stoji, po mom mišljenju, da teorije opisuju rezultate istih opažanja.

Gde kažeš "...ako su svi ostali uslovi jednaki..." ja bih stavio da se radi o uporedljivom pa sličnom skupu pretpostavki

"tačna" na krauju mi čini celu definiciju netačnom, porede se teorije koje su sve tačne.

Naime, ja bih to objasnio kao:

Ako dve teorije objašnavaju ono što vidimo koristeći korektnu logiku:
- Prvo, bolja je ona koja ima manje pretpostavki.
- Ako je broj pretpostavki isti bolja je ona koja je jednostavnija.

"Pretpostavka" uključuje promenljive, konstante itd.

Npr, zamisli da ti i ja teoretišemo na temu gravitacije:
1. Ako je ti opišeš gravitaciju sa dve mase, udaljenošću i konstantom (4 pretpostavke), a ja imam 7, tela su tačkasta, dajemo iste rezultate, tvoja teorija je bolja pošto imaš manje pretpostavki.
2. Ako ti ne koristiš tačkasta tela nego koristiš i geometriju planeta pa imaš bolje rezultate teorija ti je bolja ali nam teorije ni nisu uporedljive po Okamovoj oštrici, nisu podjednako tačne.
3. Ako obojica imamo 4 pretpostake, dajemo identične rezultate, tvoja formula je ko Njtnova a moja u mnogo duža, u 3 reda, tvoja je bolja pošto je jednostavnija.

vishnja92 vishnja92 09:10 21.10.2008

Re: Occam's razor

ja mislim da je Majti svesno ovako uoblicio Okamovu ostricu - dovoljno jasno naustrb preciznosti.
da mu ne bi pobegao fokus :)
Milan Novković Milan Novković 09:44 21.10.2008

Re: Occam's razor

vishnja92
ja mislim da je Majti svesno ovako uoblicio Okamovu ostricu - dovoljno jasno naustrb preciznosti.da mu ne bi pobegao fokus :)

Ja mislim da je Mighty imao focus (i tema je cool, meni, isto, posebno interesantna za razmišljanje) pa dodao Okama.

"..verovatvnoću da bude tačna..", po mom mišljenju, ne uobličava, nego je neki drugi princip, ne Okamova oštrica.

Prljavi big-biznis na stranu (energija u ovom blogu, primera ima na sve strane, u IT-ju, npr, se odavno priča da neke velike firme ne izlaze sa novim tehnologijama, iako ih imaju, dok ne "izmuzu" tekuću - ne treba zaboraviti da nema previše firmi koje ovo mogu da priušte, milijarde u istraživanja) nego i mimo tog prljavog ja bih obavezno teorije koje Mihty navodi ovom priliko proširio tako što:

- Uvedemo cenu kao observable - Mighti se uglavnom drži samo potrebne količine energije ili, još tačnije, urađenog rada.
- I to cenu ne samo kao statički parametar iz sadašnje perspektive, nego istorijski, pa kumulativni efekat (npr foto ćelije nisu uvek bile efikasne kao danas, niti ovako jeftine) pomeranja novca iz:
- Onoga što su danas industrija plastike, školstvo, socijalno, zdravstvo, itd.

Mighty je u pravo, sigurno je da smo mogli imati čistiju energiju, koliko nam treba, možda bi danas bila i jeftinija, ali ne bismo imali neke druge stvari.

Zamisli da ulažemo u bolju budućnost unuka, a svesno na štetu dece. Nije lako. Zamisli da pričamo o egistencijalnom, npr da detetu potpuno ukinemo zdravstveno osiguranje da bi nam unuci imali za privatne škole. Postaje nemoguće.

Niko od nas neće podriti egzistenciju dece sad da bi poboljšao nadradnju unuka.

Namerno sam rastegao primer, da izoštrim argumenat, i vraćam se na big-biznis prljavštine da ne bih bio pogrešno shvaćan, ja sam "House of Bush, house of Saud" (tako nekako) pročitao-prelistao čim je ovde u Uk izašla :)
MightyNora MightyNora 10:00 21.10.2008

Re: Occam's razor

Hija Milane, imenjače =)

Pa ovako, pre svega želim da podelim jednu činjenicu - izvor koji sam koristio (neću još uvek da ga navodim) je by far kompleksniji ili širi od ovoga što sam uspeo da stavim ovde. Nisam hteo dalje da ga širim, jer sam znao da ako krenem, neću moći da stanem, pa sam rešio da sve to stavim u jedan blog.

Inače, ovakvu Okamovu oštricu koristim od kada znam za sebe - mislim na "ovako jezičku" i pokazala se kao ispravna u mnogo slučajeva. Ne ,nije mi bilo bitno da bude apsolutno tačna po matematičkim zakonima. Tačnije to je kao u Marfijevom zakoniku - Presedan MightyNore na Okamov Postulat =))))))

Cilj mi je nekako bio da pokažem da postoje vrlo jednostavna objašnjenja za dešavanja u našem društvu koja nisu tako lako vidljiva, valjda baš iz tog razloga što smo toliko zaslepljeni nekim drugim stvarima i pokušavamo da tako jednostavne stvari predstavimo kroz mnogo komplikovanija objašnjenja. To mi je nekako bio cilj. E sad, što sam možda bio blago pesnički raspoložen =)

A što se tiče Resource Based Economy - pa ja nekako smatram da nije potrebno da mi trpimo da bi naša deca imala više. Ne sa ovom tehnologijom. Pre 50 godina je to bilo tako, ali je i zemlja bila razorena II svetskim ratom. Sada nije potrebno da se išta od svega toga dešava, ali se opet dešava. Sada, iako imamo tehnologiju i dalje zagađujemo okolinu sve više i više.

Kada bih te pitao, a probaj na to pitanje da odgovoriš - šta bi više voleo da ostaviš svojoj deci, ali TI a ne neko drugi, šta bi rekao? Tu negde treba da počne promena o kojoj se govori...

Socijalna promena a ne make up change!
Milan Novković Milan Novković 10:35 21.10.2008

Re: Occam's razor

Ma ja sam se Okama dokačio samo zato što je interesantan obrazac.

Blog mi je interesantan jedanko sa ili bez Okama na početku.

Sada, iako imamo tehnologiju i dalje zagađujemo okolinu sve više i više.


Meni je interesantnije, kao moj prilog diskusiji, skretanje pažnje na dve stvari:
- Višedimenzionalnost-slojevitost entiteta.
- Različito rastojanje a priory i a posteriori analiza na radnim zadacima.

Recimo ovo što sam sad stavio pod quotes - čim raslojiš zagađivanje po državama odamh jedan Okam prestaje da važi. možemo da ga zaboravimo, a drugi stupa na scenu:
- Set promenljivih koje posmatramo i pokušavamo da objasnimo je različit
- Različiti su modeli, pa tako i onaj nbajbolji

Sama činjenica da nemamo svetsku "vladu" baca fundamentalno novo svetlo na problem u poređenju na situaciju gde bismo je imali, a tebi je to pretpostavka kad kažeš "imamo", "zagađujemo" itd.

Ta "svetska vlada" može da bude i jak dogovor da se problemu pristupa zajednički, ali dok ga nemamo argumenat da zagađujemo sve više pomalo lebdi (UK, prtpostavljam, sve manje zagađuje, npr, i mnoge druge zemlje, kroz uoptrebu filtera, trgovine pravima na zagađivanje, reciklažom).

Kako bi isao protiv kineskih argumenata da se zapad razvio pa sad razmišlja o restikcijama u zagađivanju.

I od sad pa na dalje problem je slojevit, čak i bez nauke i istraživanja.

A nauka:

- Zamisli običan inženjerski problem - treba da napišem deo softwera i a priori analiza mi kaže da mi treba 10 dana.
- Trebalo mi je 11 dana i a posteriri analiza objasni razliku.

Bez obzira na razliku moje analize su i dalje relativno linearna kombinacija istorijskih obrazaca, mog isustva.

U mnogim oblastima lineranost se potpuno gub, kao što i a priori - a posteriori rascep ume da zauzme razne vrednosti, neke ogromne.

Zamisli trčim 100 m za 20 secundi. Idemo a priori, smislimo plag, ja ga odradim, za 3 meseca trčim 18 secundi, mislio sam da će da bude za 2.5 meseci, a posteriori objasni sa par sitnih teza.

Mogu tako, možda, i sa 18 na 16 secudni, a sa 12, ako ih ikad dostignem, na 10 najverovatnije nikad ni neću dobiti priliku da mlatim a posteriori analizom :)

U istraživanju, da ga uporedimo sa softwerskim primerom gore, situacija je još dramatičnija.

Zamisli neko ti zada zadatak da povećaš kapacitet akumulatora 10 puta. Koja će to analiza da ti "waterfall" plan rada po kom ćeš posao da završiš za, npr, 12 meseci.

Mi u nauci i istraživanju najčešće ni ne znamo u kom realmu je rešenje. Posle, u retrospektivi, stvari su jasnije, ali, u ovakvom slučaju, a priori i a posteriori su dva različita sveta.

Očigledno je da ja tendenciozno pokušavam da zaboravim na politiku, big-biznis i beskompromisnu jurnjavu za lovom :)
vishnja92 vishnja92 10:37 21.10.2008

Re: Occam's razor

Niko od nas neće podriti egzistenciju dece sad da bi poboljšao nadgradnju unuka.

Kada bih te pitao, a probaj na to pitanje da odgovoriš - šta bi više voleo da ostaviš svojoj deci, ali TI a ne neko drugi, šta bi rekao? Tu negde treba da počne promena o kojoj se govori...

(mali otklon od teme najpre - odricanje deci zbog unuka naspram odricanja sebi zbog dece su dve -hajde - mimoilazne postavke, al pretpostavljam da je previd. izvini, morala sam :))

vidi sad primer -

u ovom ovakvom svetu celo covecanstvo bi moglo da se prehrani kada bi preslo na vege ishranu. sa postojecim stanovnistvom, upotrebom resursa i proizvodnjom hrane ne moze. dakle - ne radi se o tome da je hrana pogresno rasporedjena, vec je - fakat - nema dovoljno.
medjutim, takvu ogromnu promenu u pristupu - sagledavanju - nacinu zivota - cemu god hoces - potpuno je nerealno ocekivati, iako je u pitanju 'samo' nacin ishrane. navodim ovo kao mnogo jednostavniji primer 'ustupanja interesa' (ili nazovi kako hoces) od postavke koja bi svet kakav znamo pretumbala naglavacke :)

pogledaj sta Milan Novkovic kaze
Prljavi big-biznis na stranu (energija u ovom blogu, primera ima na sve strane, u IT-ju, npr, se odavno priča da neke velike firme ne izlaze sa novim tehnologijama, iako ih imaju, dok ne "izmuzu" tekuću - ne treba zaboraviti da nema previše firmi koje ovo mogu da priušte, milijarde u istraživanja)

nazalost, meni se cini da je to odgovor na sva ova pitanja :(
dragan7557 dragan7557 10:53 21.10.2008

Re: Besplatno ! Šta je to?

Primer Skype pokazuje koliko je teško uveriti ljude da nešo postoji što ne košta ništa.
Telefonske razgovore VOiP koji su besplatni (prenos slike i tona ) postoji godinama a sada ga koristi samo oko 1/2 milijarde ljudi umesto SVI.
Poverenje u sistem koji je džabe (?) je vrlo teško sagraditi (jer kako nešto može da valja ako je džabe itsl.?????)
Deo teme koji ste obradili ima i ime a i svoje pristalice i promotere i naziva se E.T. = Energy Tehnologies, dok je jedan od velikih promotera Thomas Friedman (USA).
Naravno uvek će biti primedbi poput :

vrlo sumanuto (usput i netacno), ali zanimljivo u svakom slucaju...PREPORUKA KO VRATA!!!
Sutra po danu cu procitati ceo tekst, od Introduction-a pa nadalje, davno nisam citao pro-komunisticke i socijalisticke pamflete...

Ili ovakvih budalaština :
Ako ti nesto izgleda uzasno jeftino i na dohvat ruke zapitaj se ipak malo dublje jer ako je jedna stvar sigurna, to je da "there is no free lunch".

Na čega se nije potrebno osvrtati jer nas koji mislimo kao i ti i stvaramo nove koncepcije razvoja ljudskog društva ima svakim danom sve više.
Naravno preporuka i želja da ustrajete jer je jedina budućnost (ako hoćemo da se održimo) upravo u onome što iznosite.
dragan7557
Milan Novković Milan Novković 11:12 21.10.2008

Re: Besplatno ! Šta je to?

Poverenje u sistem koji je džabe (?) je vrlo teško sagraditi

Nije cena uvek razlog, nego kombinacija neznanja, letargičnosti, lenjosti, neodgovornosti ili zaziranje od tehnologije uopšte, strah. Skype je ovakav primer.

Gde bi nam bio kraj kad bismo bespotrebno bacanje para sveli pod bilo kakvu kontrolu.

Većina novih odraslih ljudi koje ja poznajem je sve pametnija na ovu temu.
vishnja92 vishnja92 11:17 21.10.2008

Re: Besplatno ! Šta je to?

Većina novih odraslih ljudi koje ja poznajem je sve pametnija na ovu temu

moram da izrazim zadovoljstvo :)
Covek u belom Covek u belom 12:08 21.10.2008

Re: Besplatno ! Šta je to?

dragan7557
Primer Skype pokazuje koliko je teško uveriti ljude da nešo postoji što ne košta ništa.
Telefonske razgovore VoIP koji su besplatni (prenos slike i tona ) postoji godinama a sada ga koristi samo oko 1/2 milijarde ljudi umesto SVI.
Poverenje u sistem koji je džabe (?) je vrlo teško sagraditi (jer kako nešto može da valja ako je džabe itsl.?????)
Ponekad treba imati i malo elementarne logike i poznavanja tehnologije kad se krene u komentarisanje. VOiP koristi mnogo vise ljudi, samo to ni ne zna. Telekomunikacione kompanije sve vise i vise na najduzim/najskupljim rutama (medjunarodni/interkontinentalni saobracaj) zapravo koriste VoIP. Njima je lako jer poseduju infrastrukturu, a samim tim i interface. Obican korisnik da bi koristio VoIP neophodno je da poseduje racunar ili mobilni "smart" telefon i brz internet. Koliko ljudi na planeti zamlji poseduje racunar i brz internet, da li vam je to palo na pamet pre nego sto ste poceli da pricate o poverenju? Brojka jos nije dostigla milijardu racunara, a brz internet ima izmedju 50 i 70% korisnika (i pritom gomila ovih racunara nisu licni nego korporacijski, gde su VoIP programi uglavnom zabranjeni). E sad dal vam to lici na onih vasih pola milijade???
Telefon je i dalje mnoogo prakticniji od VoIP-a za upotrebu, a u lokalu i medjugradskom saobracaju poprilicno je jeftin, tako da besplatan VoIP prosto nije dovoljna kompenzacija za gubitak prakticnosti.
Dakle dominantno nije u pitanju nepostojanje svesti ljudi i poverenja u dzabe sistem (ima i toga, pogotovu u zemljama treceg sveta), nego drugi razlozi.

U vezi sa tim "there is no free lunch" je parafraza (kritika preteranog pojednostavljivanja, videti kod Popera poglavlje Simplicity u The Logic of Scientific Discovery i Sobera-Simplicity), al je vi ocigledno shvatate bukvalisticki.

MightyNora MightyNora 17:41 21.10.2008

Re: Occam's razor

Sama činjenica da nemamo svetsku "vladu" baca fundamentalno novo svetlo na problem u poređenju na situaciju gde bismo je imali, a tebi je to pretpostavka kad kažeš "imamo", "zagađujemo" itd.

Ta "svetska vlada" može da bude i jak dogovor da se problemu pristupa zajednički, ali dok ga nemamo argumenat da zagađujemo sve više pomalo lebdi (UK, prtpostavljam, sve manje zagađuje, npr, i mnoge druge zemlje, kroz uoptrebu filtera, trgovine pravima na zagađivanje, reciklažom).


Ja moram da prvo, kažem nešto, a onda da te pitam.

Nisam ja baš 100% siguran u tu svetsku vladu. "Imamo i zagađujemo" se odnosi na velike zagađivače i koji to rade zbog profita i ničega drugog. Jel znaš da je jedna kompanija svoje lekove inficirane virusom HIV skinula sa jednog tržišta i poslala na drugo gde su se, pre nego što se sve to otkrilo, hiljade ljudi zarazilo HIVom? Pričamo o zagađivanju? Ma neeeeee, pričamo o profitu!

I od sad pa na dalje problem je slojevit, čak i bez nauke i istraživanja.


Jeste. Nikako nije toliko jednostavan. Ali niko ne može da me ubedi u to da se stvari ne rade zbog novca, and novca alone kada počne da gori pod nogama. I to je normalno. Sistemi imaju u sebi inkorporiran koncept održivosti. U stanju su da pribegavaju svim mogućim akcijama da bi se održali i opstali. Pitanje je samo po koju cenu. E a tu leži zerc, McCrory.

- Zamisli običan inženjerski problem - treba da napišem deo softwera i a priori analiza mi kaže da mi treba 10 dana.
- Trebalo mi je 11 dana i a posteriri analiza objasni razliku.


Ja bi nekako bio spreman na sve kada je u pitanju boljitak života. Koliko traje da traje, i ako je donelo rezultate, ne pita se koliko je vremena trebalo. No, opet, to sam samo ja....

Očigledno je da ja tendenciozno pokušavam da zaboravim na politiku, big-biznis i beskompromisnu jurnjavu za lovom :)


Dva palca za ovo =)))) Onako dineš ruke ispred sebe, stegnute u pesnice, a onda samo ispružiš palčeve na gore... i to ti je to =)
MightyNora MightyNora 17:49 21.10.2008

Re: Occam's razor


pogledaj sta Milan Novkovic kaze

Prljavi big-biznis na stranu (energija u ovom blogu, primera ima na sve strane, u IT-ju, npr, se odavno priča da neke velike firme ne izlaze sa novim tehnologijama, iako ih imaju, dok ne "izmuzu" tekuću - ne treba zaboraviti da nema previše firmi koje ovo mogu da priušte, milijarde u istraživanja)


nazalost, meni se cini da je to odgovor na sva ova pitanja :(


Ma ja i on se potpuno slažemo u ovome.... totalno potpuno u celini ukupo se slažemo. =)

I tu i leži problem. Socijalni sistem nije new make up story. Nije - sada sam se našminkao i bolje izgledam, pa sam odmah i drugačiji. Nije kozmetika.

On je suštinska promena. Ako mislimo da nismo spremni za nju - neko drugi će doneti tu odluku za nas - svidela nam se ona ili ne. To je nekako poenta. Iako možemo da rastemo svi zajedno, u monetarnom sistemu principi preživljavanja ne dozvoljavaju drugačije. Sad tek razumem da moram da napišem još jedan blog o uticaju sistema na ljude. Tek tada bih mogao da objasnim šta je tačno uzrok svemu ovome.

Hvala puno na ideji. Stiže kao sledeći!
Milan Novković Milan Novković 18:58 21.10.2008

Re: Occam's razor

Dva palca za ovo =)))) Onako dineš ruke ispred sebe, stegnute u pesnice, a onda samo ispružiš palčeve na gore... i to ti je to =)

Ja sam se po malo i šalio :), tj po pitanju prljavog big-biznisa sam se brzo složio sa tobom u:

...Prljavi big-biznis na stranu ....nego i mimo tog prljavog ja bih obavezno teorije koje Mihty navodi ovom priliko proširio tako što...


Ja samo skrećem pažnju da nije samo to problem nego i druge komponente koje su prisutne u mnogo većem delu nego što mnogi misle: troškovi, value-for-money, politika i niža koncentracija determinizma u aktivnosti koja se zove "istraživanje".
dragan7557 dragan7557 10:51 22.10.2008

Re: Besplatno ! Šta je to?

Ponekad treba imati i malo elementarne logike i poznavanja tehnologije kad se krene u komentarisanje. VOiP koristi mnogo vise ljudi, samo to ni ne zna.

Izgleda da vi niti imate Elementarno znanje logike niti vam je tehnologija baš hobi.

Ovo što ste napisali je tolika nepismenost da je ne bih ni komentarisao da nije drugih blogera jer vaš post i ne zaslužuje komentar.

1. Svaki računar brzine 700- 800 mega herca (Pentium III) je funkcionalan na VOiP u. LAN (kablovski)
2. Nikakav brzi Internet za VOiP nije potreban standardni internet (kablovski downlood > 200 Kb) je dovoljno funkcionalan.
3. Protokol je funkcionisao (u vojne a kasnije u naučne svrhe) još u vreme ARPA Net- a pre nego što je i postojao Internet
1. Skype funkcioniše (poseban telefon fiksni ) BEZ RAČUNARA
. E sad dal vam to lici na onih vasih pola milijade???

Što se ove "primedbe" tiče na Google a i drugim pretraživačkim mašinama (ako ste čuli za njihovo postojanje) stoje tačni podatci o umreženosti pa pre nego što žvrljate pogledajte.
Telefon je i dalje mnoogo prakticniji od VoIP-a za upotrebu,

Izgleda da vi još niste saznali da VOiP koristi i kablovske(TV I RADIO) a pored Telefonskih linija pa je svaka diskusija nepotrebna. Uzgred za telefonniju i Internet je moguće (osim ostalog) koristiti i OBIČNE KABLOVE KOJIM SE PRENOSI STRUJA = obične žice za ljepetriku, u čemu vaša Elementalogica nema pojma.
U vezi sa tim "there is no free lunch" je parafraza (kritika preteranog pojednostavljivanja, videti kod Popera poglavlje Simplicity u The Logic of Scientific Discovery i Sobera-Simplicity), al je vi ocigledno shvatate bukvalistic

Veselog Karla P. nemojte nadgrađivati na ovaj način, prepustite to ljudima koji su osposobljeni za ovaj posao.
A ako ste se našli uvređeni onda je to vaš problem i nije razlog za pokazivanje vašeg udela u Filosofiji pasivnim čitanjem i aktivnim citiranjem ovog ili onog autoriteta jer tim pokazujete nesigurnost u svoje znanje i svoj stav pa se držite dečijeg "moj tata je jači od tvog" pokazujući time svoju nezrelost.
Za ostalo:

Nije cena uvek razlog, nego kombinacija neznanja, letargičnosti, lenjosti, neodgovornosti ili zaziranje od tehnologije uopšte, strah. Skype je ovakav primer.
na čega nisam imao primedbi iako je meni upućen.

dragan7557
Covek u belom Covek u belom 14:40 22.10.2008

Re: Besplatno ! Šta je to?

dragan7557
Izgleda da vi niti imate Elementarno znanje logike niti vam je tehnologija baš hobi.
Prilicno smela tvrdnja, s obzirom da nemate pojma cime se bavim. A o tome ko je kakav autoritet, vase misljenje govori iskljucivo o vama, nikako o meni. I pritom ne govori nista lepo. Ovakim pisanjem delujeto kao neko ko spada u stariju gardu (koji su vec bili poprilicno matori kad se sklapala Galaksija) koja se trudi da drzi korak sa tehnologijom, ali je iz aviona vidljivo da u tome ne uspeva, jer ju je vreme poodavno pregazilo.
Ne bih komentarisao vase "argumente" (a i realno nema svrhe) jer su kao i po obicaju skrpljeni zbrda zdola, totalno nepovezani, nema logicke celine, obiluju "korisnim" informacijama koje u danasnje vreme zna svaki prosecan osnovac, a bez i jednog kvantitativnog argumenta. Vidljivo je i vase nepoznavanje terminologije (koja bi se cak tesko mogla nazvati strucnom). Vrhunski argument vam je izgleda UTFG, sto je faza koju ljudi kad pocnu aktivnije da koriste internet prerastu posle par meseci. Kod vas se to izgleda odrzalo.

koristiti i OBIČNE KABLOVE KOJIM SE PRENOSI STRUJA = obične žice za ljepetriku, u čemu vaša Elementalogica nema pojma.
:)))))))
Slucajno pre dosta godina razvijao isti kod Caje, a i u jednoj francuskoj firmi koju drzi nas covek (a siguran sam i da ima ovde na blogu ljudi koji znaju o cemu pricam).

A ako ste se našli uvređeni onda je to vaš problem i nije razlog za pokazivanje vašeg udela u Filosofiji
Ovo vam je ipak prilicno naivan nacin da prikrijete da ste ispali poprilicno neinteligentni, umete vi i bolje siguran sam :). A to sto ste teski bukvalista (sto i vrapci na ovom blogu vec znaju), pa nije toliko strasno, apstraktno razmisljanje je ipak napredna kategorija.

P.S. VoIP se ne pise VOiP :).
Glendhul Glendhul 09:56 21.10.2008

Kume...

sjajan tekst ofc. I zaista, Why not? Why not indeed?

Probacu da parafraziram Jovanu: "Ali, jeste li vi svesni da ja imam 30 pari cipela?! I da ne zelim da ih se odreknem! Kako bi to bilo moguce u tom sistemu, bez para?"
- "Jednostavno. Onda bi dobila jos 1100 pari cipela, i ako ti treba, i vecu kucu za tih 1130 pari cipela"...

Tako bi u osnovi funkcionisao "resource based system". Tesko da moze plasticnije od toga...

Mislim da je najvaznija rec danas, koja bi morala da se izdvoji od svih drugih, rec Monetarizam. Ta rec, i njeno puno znacenje je u potpunosti zamenila sve ostale reci poput Feudalizam, Kapitalizam, Socijalizam, Komunizam, Demokratija, Liberalna Ekonomija. Monetarizam je koncept koji je neophodno staviti u istoriju i pominjati kao Drugo Mracno doba.

Da parafraziram i Criss Rock-a: "We invade Oil countries, and the price of gas rises. Now, i didn`t go to fancy schools, but if i invaded KFC, there would have been some serious cheap chicken for me!"

p.s. ajd svrati, i to...
MightyNora MightyNora 10:18 21.10.2008

Re: Kume...

Put u kuću znanja vodi preko preterivanja. =) 1100 cipela =)

No, jel onda spremaš piletinu ili ne.... mislim pošto je cheap... da znam kada da svratim =)
dragan7557 dragan7557 11:05 21.10.2008

Re: Kume...

- "Jednostavno. Onda bi dobila jos 1100 pari cipela, i ako ti treba, i vecu kucu za tih 1130 pari cipela"..

Bolje bi bilo prišiti joj još trideset pari nogu pa je pitati kako se oseća kao "stonoga".
Čini mi se da je Aristotel postavio statement : "kada čovek popuni svoje potrebe za ićem, pićem i krovom nad glavom, ostalo vreme treba da se bavi naukom" (slobodna interpretacija).
dragan7557
dragan7557 dragan7557 11:20 21.10.2008

Re: Kume...Monetarizam


Mislim da je najvaznija rec danas, koja bi morala da se izdvoji od svih drugih, rec Monetarizam. Ta rec, i njeno puno znacenje je u potpunosti zamenila sve ostale reci poput Feudalizam, Kapitalizam, Socijalizam, Komunizam, Demokratija, Liberalna Ekonomija. Monetarizam je koncept koji je neophodno staviti u istoriju i pominjati kao Drugo Mracno doba.

Uz napomenu da je u pitanju KRAJ Druge "Svete" Inkvizicije koje su navedeni sistemi promovisali.
A da je ovom Zločinima Protiv Čovečanstva/ Čovečnosti došao kraj.
dragan7557
Budimac Budimac 11:19 21.10.2008

Maladjusted

„It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society." - Jiddu Krishnamurti

But I say to you, my friends, as I move to my conclusion, there are certain things in our nation and in the world which I am proud to be maladjusted and which I hope all men of good-will will be maladjusted until the good societies realize. I say very honestly that I never intend to become adjusted to segregation and discrimination. I never intend to become adjusted to religious bigotry. I never intend to adjust myself to economic conditions that will take necessities from the many to give luxuries to the few. I never intend to adjust myself to the madness of militarism, to self-defeating effects of physical violence. -- Martin Luther King

Žao mi je što mogu da dam samo jednu preporuku, ali ona je od sveg srca.
Kazezoze Kazezoze 12:51 21.10.2008

Bravo mighty !

odlichan tekst... ima jedan dokumentarac o tesli - missing secret of nikola tesla, u kojem se spominje i free energija kao i njegov sponzor j.p. morgan,kojem ti necesh da spomenesh ime, a koji je odbio da sponzorishe njegov projekat jer mu nije donosio profit.
bankarski recheno: "jebesh chovechanstvo i vrhunsku tehnologiju ako ne mozhesh na njemu zaraditi ! "
poshto im se ta pohlepa upravo razbija od glavu, ukoliko ne naprave neko jebeno ratno sranje, ideja o kojoj pishesh bi sasvim lako mogla da ozhivi, pogotovo shto prenos informacija pomocu interneta josh nije u potpunosti pod kontrolom.
u svetu o kojem ti prichash bi doshlo do veoma velikih promena u svim institucijama koje su svoju moc crpile iz monetarnog sistema, a te institucije se nece bash lako predati jer oni kontrolishu i vlast u svetu. u svakom sluchaju, vreme pred nama ce doneti josh mnogo uzbudjenja i obrta. svaka velika promena se deshavala ratom, a to ne smemo nikako smetnuti sa uma.
trenutna situacija u bankarskom sistemu "mirishe" na formulu : RAT = DUG i DUG = RAT!
Glendhul Glendhul 14:14 21.10.2008

Re: Bravo mighty !

RAT = DUG i DUG = RAT!


To je ujedno i najgora implikacija ovog trenutnog stanja u Americi. Bum ekonomije > Depresija > Rat. Nekoliko puta su to vec uradili po istom receptu. To je, bez sumnje, ono sto me najvise brine u svemu ovome. A to da se ova kriza nekome obija o glavu, to je istina, samo ne onima na vrhu.

Da citiram "The money masters" - "It is important to understand, that in the time of crisis, wealth does not disappear. It mearly changes hands"...
MightyNora MightyNora 17:58 21.10.2008

Re: Maladjusted

Budimac
„It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society." - Jiddu Krishnamurti

But I say to you, my friends, as I move to my conclusion, there are certain things in our nation and in the world which I am proud to be maladjusted and which I hope all men of good-will will be maladjusted until the good societies realize. I say very honestly that I never intend to become adjusted to segregation and discrimination. I never intend to become adjusted to religious bigotry. I never intend to adjust myself to economic conditions that will take necessities from the many to give luxuries to the few. I never intend to adjust myself to the madness of militarism, to self-defeating effects of physical violence. -- Martin Luther King

Žao mi je što mogu da dam samo jednu preporuku, ali ona je od sveg srca.


Hvala na lepim rečima i drago mi je da ti se svidelo.
MightyNora MightyNora 17:59 21.10.2008

Re: Bravo mighty !

missing secret of nikola tesla


Kaze, bro, ...

Full respect!

=)
MightyNora MightyNora 18:01 21.10.2008

Re: Bravo mighty !

Glendhul

Da citiram "The money masters" - "It is important to understand, that in the time of crisis, wealth does not disappear. It mearly changes hands"...


E ovaj trenutak sam čekao godinama!!!

Nije mearly, već merely!!!

=)
thebee269 thebee269 17:11 21.10.2008

Tesla

Velicina Tesle i jeste u tome sto je njegova svest o ukupnom covecanstvu pratila njegovo znanje.
Ovo o cemu ti pises jeste jako lepo i korisno ali ljudska svest je jos uvek na nivou prvobitne zajednice.
Pa mi se , kao ljudski rod , jos uvek ubijamo radi medje, parking mesta i slicnih stvari.
E, sad ti ljudima koji imaju puno para a na tom su nivou svesti objasni da uloze neki dinar u razvoj projekata za dobrobit citavog covecanstva, a da od tog nemaju licne koristi.
To ce se desiti znas kad...
MightyNora MightyNora 17:55 21.10.2008

Re: Tesla

Znam.

A jesi se pitao kako to?

and to understand is to transform what is.


Nije baš da je ljudska svest na nivou prvobitne zajednice (ima jedan komentar gore koji me je naveo na to da napišem još jedan blog na temu uticaja sistema na ljude, što ću i da uradim i da ga povežem sa ovim - nađi ga). Mi samo ne znamo da može drugačije. To je to.

Opet, ja samo gledam i komentarišem, ne znači i da sam u pravu.....
jasnaz jasnaz 11:30 23.10.2008

svemirska veza

Ne mogu da zamislim kako ga je on video, ali sigurno mogu da osetim.

Kroz svemirsku slušalicu
slušam zvezde šta kazuju.
Nekog novog su doveli
pa mu Olimp pokazuju.
"Eno tamo Arhimeda,
sa polugom vazda šeta,
kaže da je materija
isto što i energija,
a zakoni tvoji kruti
da su pusta ludorija."
"Al' na Zemlji ti zakoni
jošte važe i te kako,
a kad čujem sveže vesti,
uopšte mi nije lako.
Top svemirski, kažu, prave
one usijane glave."
"E moj, Njutne, ružno su se
s tvojom slavom našalili,
a nauku tvoju divnu,
naglavce su postavili.
I još neki Ajnštajn, luda,
s tobom hoće da se sprda.
Kaže da je materija
isto što i energija,
a zakoni tvoji kruti
da su pusta ludorija."
"Ja, Kelvine, ne uspevam
te finese da razumem,
makar sam se prevario,
bar sam sve od sebe dao.
Nego, popili smo kafu
i vreme je da se pođe,
a ti reci, tvoj drug Tesla,
hoće l' skoro da nam dođe?"
"Ma taj Tesla
uvek kasni,
nema smisla da se čeka,
na tog zaludnog čoveka."
Tad svemirska veza puče
i iz moje slušalice,
više nisam čuo ništa
osim buke sa ulice.
Kazezoze Kazezoze 13:15 23.10.2008

Re: svemirska veza

mighty, skontao sam odkud su doshle ove ideje... film sam pogledao nekoliko puta, ali celo vreme mi neshto nije shtimalo u celoj prichi... nisam imao pojma shta je dok jasna nije okachila ovu pesmu... to je to - nema poezije.
u svakom filmu, prichi, (bilo kog zhanra) uvek se nadje trachak poezije, ljudskosti. ovaj film toga nema.
pricha je, osim pochetka dok se bavila problemom, totalno hladna i oslobodjena svih emocija. kao da ju je pravio robot, a ne ljudsko bice... a mozhda i jeste. oni u nasi ili harpu poseduju tehnologiju o kojoj mi pojma nemamo. gde samo nadjoshe onog chichicu?

Digitalna Lamentacija

Kako smo se samo smejali toga dana
Sve je vrvilo od dvotachaka i zatvorenih zagrada.
Kad se setim, apostrof krene.

Kako smo zaboravili zvuk lishca koje shumi na vetru
Shumeca tableta magnezija koji se topi pred nama
Bila nam je dovoljna zamena.

Kako smo vlastiti ukus zamenili za globalni neukus
Tako smo i dobili shto smo podsvesno trazhili -
mentalne okove.

Kako nam je zbilja sve vishe odmicala
Dobili smo vlastitu simulaciju iste
Koja je sama sebe ozbiljila, da bi nas sve – uozbiljila.
MightyNora MightyNora 09:40 25.10.2008

Re: svemirska veza

Skracena verzija - hvala Jasna super tekst

Bio je čudo svog vremena. Ekscentrik koji je besprekorno elegantan u belom ili crnom smokingu pred zaprepašćenim posetiocima demonstrirao svoje pronalaske koji su tada delovali kao čista magija – propuštao je hiljade volti kroz svoje telo dok su mu iz prstiju vrcale varnice, palio sijalice dodirom, bez kontakta vrteo metalna jaja po stolu, malim oscilatorima izazivao zemljotrese, pravio munje duge 40 metara. Kada je prvi put daljinski pokrenuo maketu broda, zbunjeni posmatrači čuda neviđenog gacali su po vodi bezuspešno tražeći žice. Njegove fotografije eksperimenata iz Kolorado Springsa 1899–1900. na kojima on sedi i čita dok oko njega sevaju veštačke munje od njega su činile čudesnu pojavu. Sa urođenim smislom za marketing zblanutim novinarima izjavljivao je da je u stanju da raspoluti planetu kao jabuku, da komunicira sa Marsom, da svoje modele mašina konstruiše najpre u glavi i to do poslednjeg šrafa. Nije imao nimalo trgovačkog dara, bio je u stanju da se odrekne miliona dolara, na njemu su se bogatili, krali mu patente, palili laboratoriju. On je živeo asketski, potpuno posvećen svom poslu. Imao je i svoje mušice – brojao je korake u hodu, nikada nije odsedao u sobama čiji broj nije bio deljiv sa tri, plašio se liftova, vožnje fijakerom i dodira tuđe kose, izračunavao zapreminu tanjira i hrane pre nego što bi počeo da jede. Većinu bizarnih detalja iz svog života sam je opisao u autobiografiji objavljenoj 1919. godine u časopisu "Electrical Experimenter" Hjuga Gernsbeka i oni su se prepisivali u svim njegovim kasnijim biografijama. Da je rođen u Smiljanu jedne olujne noći, od oca, pravoslavnog sveštenika, i majke koja je bila toliko spretna da je mogla da zaveže tri čvora na trepavici, da je nekoliko puta u dečaštvu jedva ostao živ, da je patio od čudnih vizija, hipersenzitivnosti i da je do otkrića obrtnog magnetnog polja došao u stanju nervne razdražljivosti recitujući Geteovog Fausta u šetnji kroz budimpeštanski park. Spavao je dva sata dnevno, u poznim godinama bio strogi vegetarijanac, verovao je da je njegovo telo automat, nikada nije primao lekare i opsesivno je bio privržen golubovima. Posle rušenja Vardenklif tornja, zamišljenog kao svetska emisiona stanica, napustili su ga finansijeri i sve više se povlačio u sebe. Za rođendane je imao običaj da primi novinare i da im pripoveda o svojim čudesnim neostvarenim pronalascima i vizijama. Nije onda ni čudo da se oko ovakve jedne ličnosti ispletu najneverovatnije priče niti se treba čuditi umetnicima i amaterima kojima je on bio inspiracija.
MightyNora MightyNora 09:45 25.10.2008

Re: svemirska veza

gde samo nadjoshe onog chichicu?


Si provalio majke ti kakav je chicica... Majstor... Ali nikoga nisam video da prica sa takvim zarom o bilo cemu, a opet sa toliko razboritosti.

Sto se tice filma jesi u pravu. Ima poprilicno hladnoce, mada mislim da im je to bio i cilj. Na kraju se malo proteze sa onim pricama o tome sta bi smo molgi da budemo, ali samo u tragovima.

I mozda to i jeste najveci problem i prvog dela. Posle prvog dela nisam bas znao u sta da gledam. Kao u redu, slagao sam se sa svim, ali sta onda? Nisu ostavili resenje. Ovde se ipak nesto dalo i nazire se...

Koliko god nije perfektno, cini mi se boljim.
drug.clan drug.clan 19:23 24.10.2008

Tesla-legende-auto na struju-humanost

Par ispravki vezanih za energetski deo teksta:

1. Automobili na elektricni pogon su izmisljeni verovali vi ili ne u prvoj polovini 19. veka (1835.) i sve do 1915. su bili vise zastupljeni nego automobili sa unutrasnjem sagorevanjem. Sa njima su oboreni prvi brzinski rekordi (1899. rekord od 100km/h). Automobili sa unutrasnjim sagorevanjem su bili normalni razvojni put automobila. Ono sto je nenormalno na tom putu je cinjenica da SUS automobili nisu skoro ni malo napredovali od te cuvene 1908. kada je Ford izbacio T model. Danasnji automobili su slicniji Fordu T nego sto su danasnji cekici slicni cekicu iz 1908.

2. Urbana legenda vezana za Teslin sistem bezicnog prenosa energije. Naime Tesla ni u jednoj svojoj izjavi nije spomenuo besplatnu energiju u smislu besplatno "napravljene" vec je samo obecao besplatan bezicni prenos energije svim ljudima sveta kod kojeg nije moguce struju naplatiti po potrosnji tj. besplatnu energiju u smislu besplatnih puteva. Naravno da energija nije besplatna i da izvori nisu beskonacni i Tesla je vrlo dobro to znao. Najbolja ilustracija njegovih razmisljanja mogu se videti u njegovom tekstu 1931. pod nazivom Our Future Motive Power objavljenom u Everyday Science and Mechanic casopisu. (Ukoliko ste zaintersovani a ne mozete ga naci kontaktirajte me jer vam mogu poslati). Covek je jos te 193.1 bio svestan problema koje mi imamo danas i pokusao da objasni sta dovodi do tog problema i kakva su resenja moguca i zasto.

3. Vasih 5 izvora "ciste" energije: Sunce, Vetar, Morske Struje i Talasi + Geotermalna
U startu moram da vas razocaram da od ovih pet 3 otpadaju odmah jer nisu ni malo "cisti". Naime uzimanje oko 0.5ZJ energije ili bilo kog dela (pa makar i deset procenta iz) iz atmosfere ili okeana dovelo bi do posledica po ekosistem koje se u najmanju ruku u rangu sa zagadjenem koji danas izazivaju fosilna goriva. Naime vec sada uz minimalno iskoriscenje energije vetra pojavljuju se ekoloski problemi koji su u najmalju ruku osetni. Uzimanjem energije iz vetra menjaju se vazdusne struje i mikroklima mnogih mesta. Proizvodnja vetrenjaca je vrlo losa po ekologiju i zahteva fosilna goriva za proizvodnju. Vek trajanja im je kratak a odrzavanje vrlo intenzivno. Situacija je jos gora kada je energija okeana u pitanju. Osim toga takve turbine u razmerama koje vi spominjete bili bi pogubni po zivotinjski i biljni svet mora.

Ostaju sunce i geotermalna:
Sunceva ima jedan ocevidan problem a to je sunca nema kada je mrak i slabo je kada je oblacno. Navodite primer jednog sata dovolnog za celu godinu ali previdjate problem istog. Postavlja se pitanje koliku povrsinu zemlje moramo da prekrijemo "sakupljacima" energije koji znacajno odbijaju i 70% energije koja padne na njih. Ovo bi smanjilo ukupnu energiju koju planeta apsorbuje i dovelo do zahladjenja sa mnogo katastrofalnijim posledicama od price o globalnom otopljavanju.

Znaci ostaje geotermalna koja je po mom misljenju jedina sposobna da za malo duzi period (par stotina godina) obezbedi energiju potrebnu covecanstvu.


Socijani i humani deo "revolucije" koju predlazete ne moze se desiti bez zrtava i koraka unazad. To se potvrdilo nebrojeno puta kroz istoriju pa ni sada ne bi izostalo. Razlika izmedju danasnjeg civilizovanog coveka i nepoznatih plemena iz amazonije je skoro nepostojeca sto me dovodi do sumnje da je danas covek mnogo drugaciji nego covek od pre samo 60 godina kada je svet bio na ivici propasti zbog ljudskog ponasanja. Ne moze se racunati na to da su ljudi danas drugaciji.
MightyNora MightyNora 10:26 25.10.2008

Re: Tesla-legende-auto na struju-humanost

Druze clane, Volim dobru argumentaciju te cu gledati da odgovorim sto je bolje moguce.

Ima poprilicno smisla u tome sto si rekao (necu da persiram ipak nisam toliko star :) Verovatno da se dosta toga sto si spomenuo nije uracunalo i da dosta toga ima osnove da se razmotri.

Tacno, uzimanjem energije iz prirode, koje god, verovatno se nesto drugo dovodi u disbalans. Mozda uzimanjem i Geotermalne energije moze da se nesto dovede do stanja koje nije bas najbolje - nisam ekspert po tom pitanju, tako da necu bas previse da ulazim u to. Za ostatak navoda ima razloga da se dobro razmisli da li i na koji nacin moze da ima uticaja na prirodu i okolinu. I vetar i Sunce i struje i talasi su tu sa razlogom i cine ovaj trenutni balans ovakvim kakav jeste. Verovatno da bi koriscenjem tih energija doveli do nekakvih pomeraja. Ne poricem to.

Mislim da bi dobro balansiran mix koriscenja tih prirodnih resursa ipak doveo do racionalnijeg koriscenja energija nego sto je sada i da bismo mogli da postavimo jednu mnogo vecu ravnotezu nego onu ka kojoj trenutno srljamo.

Kako god, hvala na konstruktivnom komentaru :)

Pozz

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana