Predlog Uređivačke politike lista „POLITIKA“ (2008 – 2012)

Filip Mladenović RSS / 23.10.2008. u 00:44

 

Autor: Filip Mladenović, novinar Beograda 202

  • 1. Tokom naredne četiri godine (2008 - 2012.) težište uređivačke politike biće na životnim, EKONOMSKIM temama: zapošljavanje, nova radna mesta, nove investicije, originalni patenti i preduzetničke inovacije, uspešni poslovni poduhvati, naročito za izvoz znanja, roba i usluga, mala i srednja preduzeća, porodične firme, naročito u manjim mestima i u selima, životni standard, regionalni razvoj, tržišna konkurencija i ukidanje monopola, privredna saradnja sa republikama bivše SFRJ i sa zemljama EU. Izbor ekonomskih tema diktiraće i najveće razvojne šanse Srbije: industrija, saobraćaj, poljoprivreda, trgovina, seoski (agro) turizam.
  • 2. Novinari će posebno pratiti rad sledećih Vladinih institucija: Komisija za zaštitu konkurencije, Uprava za javne nabavke, Komisija za zaštitu prava, Uprava za sprečavanje pranja novca, Savet za borbu protiv korupcije, Povereništvo za informacije od javnog značaja, Poreska uprava, Uprava carina. Istovremeno, čitaoci će biti detaljno upoznati i sa aktivnostima nevladinih organizacija, koje kontrolišu rad državne administracije i poštovanje zakona u Srbiji.
  • 3. U okviru redakcije biće formiran poseban tim novinara, specijalizovanih za istraživačko novinarstvo. Plan je da tokom naredne četiri godine istraživačko novinarstvo postane zaštitni znak nove uređivačke politike. Glavne teme novinarskih istraživanja biće tabu teme, a pre svega: Ko su finansijeri stranaka u Srbiji?, Kako su se obogatili sadašnji najbogatiji građani Srbije?, Šta se dešava sa istragama o ubistvima novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao i o pokušaju ubistva novinara Dejana Anastasijevića?, Dosijei BIA-e, Mafija u Srbiji...
  • 4. Nova uređivačka politika razvijaće poseban senzibilitet prema marginalizovanim i obespravljenim slojevima stanovništva u Srbiji: siromašni, nezaposleni, nacionalne manjine, deca ometena u razvoju, stare osobe, invalidi, porodilje, seksualno različiti... Takođe, akcenat će biti na razvoju društveno odgovornog poslovanja afirmacijom raznih humanitarnih akcija.
  • 5. Država se mora povući iz vlasničke strukture dnevnog lista „POLITIKA", ali istovremeno mora u ime tradicije i kulturnih standarda da na neki način obezbedi pouzdan i stabilan rad i rast. Kako? Tako što će država otkupljivati deo tiraža za one koji svoje plate primaju iz budžeta: za profesore osnovnih i srednjih škola, za lekare, za sudije, za policajce i vojnike, za vladine činovnike...
  • 6. Prezentacija dnevnog lista „Politika" na internetu biće i posećenija i profitabilnija kada se uvedu nove rubrike i novi pristup online izdanju. Na osnovu toga za četiri godine će web izdanje dnevnog lista „Politika" ozbiljno konkurisati štampanom izdanju, i po prodatom tiražu putem online pretplate i po prihodima od reklama/banera i od elektronske trgovine.
  • 7. Jedan od zaštitnih znakova nove uređivačke politike biće i drugačiji, znatno angažovaniji tretman humora i satire na stranicama dnevnog lista „Politike". Nove, originalne satirične rubrike i moderniji humor doprineće povećanju tiraža i broja oglašivača, kao i jačem uticaju „Politike" na naše javno mnenje.
  • 8. Rubrika „ČITULJE" biće poseban, adekvatno dizajniran separat dnevnog lista „Politika", sa kolor i crno-belim smrtovnicama, tako da će se moći čuvati za uspomenu, kao deo porodične ostavštine. Ujedno, i online izdanje rubrike „Čitulje" biće verna kopija štampanog izdanja.
  • 9. Po okončanju povlačenja države Srbije iz vlasničke strukture „Politike" odredjeni deo akcija imaće zaposleni u ovom dnevnom listu, i to po dva osnova: minuli radni staž i pravo preče kupovine.
  • 10. U cilju dostizanja većeg tiraža i kvaliteta najboljih evropskih dnevnih listova, redakcija „Politike" biće otvorenija za saradnju sa samostalnim novinarima/frilenserima. Takodje, u okviru redakcije biće uspostavljena svojevrsna „berza novinarskih ideja i tekstova", što će takođe doprineti većoj čitanosti.

U Beogradu, 14. oktobra 2008.                                                                                                                         Filip Mladenović



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stvarno?

je l' ovo sve istina i u praksi?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana