Urbano, samo urbano

hoochie coochie man RSS / 28.10.2008. u 01:07

 

 

 

Ma pusti ga, seljacina.

Koji si ti seljak!

Seljacka politika, seljacko ponasanje, seljacki mentalitet, otisao iz sela ali nije selo iz njega...

Dakle postoji odredjeni socijalni sloj, drustvena grupa, koje je dozvoljeno omalovazavati, vredjati, smatrati nizim od sebe a  pri tom sebe smatrati tolerantnim.

Opravdanje (ako neko i oseti potrebu za tim) je uglavnom "a ne, ne mislim ja na ljude iz sela, nego na ONE seljake" kao da postoje neki drugi seljaci i kao da za ONE ne postoji neki drugi izraz.

A jesu li i seljaci krivi za to?

Jesu. Zato sto pristaju da budu zadovoljni ako se na njih gleda kao na nesto egzoticno, nesto sto pripada proslosti i sto eventualno moze da posluzi za uzivanje onoga ko ih gleda i ko im se kao divi. Slicno kao u zooloskom vrtu.

A mnogo nas je. Seljaka. I previse. Oko 44%. Ako bi se stanovnistvo onoga sto se zove varosicama svrstalo u ruralno, a mirne savesti moze, onda bi taj procenat isao preko polovine populacije. U zemljama cijem standardu tezimo taj procenat je jednocifren.

Laici, a takva je ogromna vecina medju onima koji se selom profesionalno bave, (ministri posebno) jadikuju nad odumiranjem, starenjem, nestajanjem i kako li se sve nece setiti da nazovu taj pozitivan proces, sve zaleci sto se dogadja. Umesto da ga ubrzaju zale se sto se uopste odvija. I tu budalastu zalopojku seljaci prihvataju kao nesto sto je u njihovu korist.

Politicke partije ni jedna (i slovima ni 1) nema nikakav program za poljoprivredu osim demagoskih fraza o vaznosti sela i vaznosti proizvodnje hrane, koje onome ko se i malo u to razume budu zalosne. Smesne nikako.

Prica o buducnosti Srbije u poljoprivredi je malo verovatna, ali nimalo verovatna, tj cista glupost je prica o buducnosti sa ovakvom strukturom stanovnistva. Hranu proizvodi savremena tehnika i tehnologija u poljoprivredi a ne mobe i zetelacke pesme. Ne postoji razvijena poljoprivreda u drzavama sa velikim procentom seoskog stanovnistva. I ne postoje razvijene drzave sa takvim procentaom istog.

Dakle urbani, spremite se da nas (lepo) docekate u gradovima. Nema vam (ni nam) druge.

Pa kako vam (nam) bude.

 


 



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

marco_de.manccini marco_de.manccini 17:21 28.10.2008

tendencije

hoochie, te tendencije su razlichite u razlichitim zemljama. u usa svi pokushavaju da pobegnu iz urbanih centara. ko zhivi u centru znachi da nije uspeo u zhivotu (iskljuchak su samo manhattan, san francisco, i josh poneki).
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:47 28.10.2008

Re: tendencije

u usa svi pokushavaju da pobegnu iz urbanih centara

Cuo sam.:)
Ali sigurno ne da bi se bavili poljoprivredom, ako se dobro secam, (iz literature, nikada tamo nisam bio) u USA udeo stanovnistva koji se bavi ovim poslom je oko 2%.
Kada se u Srbiji prica o seljacima misli se na one koji zive od sela i u selu.


marco_de.manccini marco_de.manccini 03:53 29.10.2008

Re: tendencije

u pravu si. ne bezhe zbog poljoprivrede.

ali od onih 2% koji se bave masovnm poljoprivredom, nijedan ne zna da napravi paradajz. nijedan.
urbanosaurus2 urbanosaurus2 20:28 28.10.2008

chekam i ja vas... :]

Dakle urbani, spremite se da nas (lepo) docekate u gradovima.


chekamo, chekamo al' neshto vas neeeema...
a onda, kao nekad, svi zajedno pred skupshtinu... :]
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:03 28.10.2008

Re: chekam i ja vas... :]

Samo da pritegnemo opanke, eto nas
Al ne vracamo se vise
pred skupstinu - pred skupstinu:)
Poz

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana