Ministar nema mehanizam

ja_mrvica RSS / 29.10.2008. u 09:33

U emisiji ključ emitovanoj na  RTSu 27.10 2008 sa temom Ono što niste želeli da znate o vašoj deci gosti su pored ministra prosvete Žarka Obradovića, bili i Oliver Vidojević, dečiji psihijatar, inače čovek od struke i veoma cenjen medju kolegama i u stručnoj javnosti, Radmila Dodić  iz Foruma beogradskih osnovnih škola i dva predmetna nastavnika matematike čija su elementarna prava i to pravo čoveka na bezbednost i pravo na rad stavljena pod znakom pitanja i lupu javnosti. 

 Kao neko ko se i sam bavi decom, vaspitanjem i obrazovanjem, mogu da iznesem svoje i mišljenje jednog ne malog kolektiva koji su diskutovali na temu i zaključke ove emisije.

Ono što je evidentno u našem sistemu obrazovanja je da odavno nema sistema. Deca, roditelji i ljudi koji rade sa decom prepuštena su samo sebi i svojoj slobodnoj proceni šta je to obrazovanje, škola, ocena i ko to stoji na putu nekog zamagljenog životnog cilja generaciji mladih. Roditelji su sve više okupirani sobom, neki  pukim preživljavanjem a ne mali broj roditelja i "življenjem svojih života", veliki broj dece prepuštena je ulici, vršnjacima i roditeljima koji nisu pronašli sebe i napaćenoj generaciji prosvetnih radnika.
    Zašto napaćenoj generaciji prosvetnih radnika?
  Predpostavilo se ranije da ako je neko vredan, radan, samosvestan, organizovan, human, altruističan, završiće školu, studije i naći uhlebljenje kao nastavnik. Profesija koja se veoma poštovala pre mnogo godina. Vremenom je nastala promena u kome su kažnjavani baš ti, vredni, odgovorni, entuzijasti struke, i to  konstantnim obezvredjivanjem njihovog rada do evo kako vidimo iz poslednjeg slučaja nastavnika koji su gostovali u emisiji, šikanjiranjem i fizičkim napadom za vreme časa na radnom mestu.

    Naime, nastavnik nema status službenog lica. Nema nikakava prava na radnom mestu niti mogućnost da se zaštiti čak ni fizički dok je na poslu. Poznato je od ranije da nastavnik ne sme da omalovažava, vredja, kazni slabom ocenom učenikovo ponašanje, ne daj bože, udari učenika makar i u samoobrani, pa pitam u ime svih zaposlenih u školi: Koja su PRAVA prosvetnih radnika?  
  Zašto sve ovo pišem, kad je bilo sve lepo prezentovano u emisiji?
Razlog je jednostavan i poražavajuči. Elem, poštovani gospodin ministar ni jednom rečju nije stao u odbranu nastavnika ogradivši se rečenicom" ...mi nismo nadležni, Ministarstvo nema nikakav mehanizam da bi moglo da reaguje."
 Znate li gospodo kakve će  ovo posledice imati na celokupni odnos učenik-nastavnik  i u kakav je dalji položaj nastavnika?  



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana