Fašisti u REX-u

queeria92 RSS / 31.10.2008. u 21:40

fasisti-rex.4399.jpgDanas sam dobio informaciju da će u nedelju, 2. novembra u 19 časova, u Kulturnom centru „Rex" biti premijera dokumentarnog filma „Vrela krv", koji se bavi pitanjem zbog čega su ekstremne desničarske organizacije ojačale u Srbiji nakon promene vlasti 2000. godine. U dokumentarnom filmu „Vrela krv" prate se događaji čiji su učesnici pripadnici „Nacionalnog stroja", „Obraza" i „Pokreta 1389". Pored njihovih lidera, u filmu govore i sveštenik Žarko Gavrilović, reditelj Goran Marković, književnik Filip David, psiholog Žarko Korać i drugi.

Nakon filma organizuje se razgovor koji vodi Antonela Riha, a učesnici su: Miloš Teodorović (novinar), Milan St. Protić (istoričar), Simon Simonović (Evropa nema alternativu), Mladen Obradović (Obraz) i Miša Vacić (1389).

Mene je ova informacija dovela do ludila, ceo dan sam nervozan i boli me glava. A zašto?

Prvo me nervira činjenica da su Mladen Obradović i Miša Vacić dobrodošli u Rexu. Nisam izdržao, nego sam pozvao Rex da pitam o čemu se radi. Radi se o tome da su autori filma iznajmili prostor, a Rex neće da se meša u izbor njihovih govornika. To je valjda u ovo kapitalističko vreme legitimno, ali to ne znači da nije gadno. Negde smo navikli da su fašisti iz „Obraza", „1389" i ostalih bratskih organizacija ispred Rexa, gde uzvikuju svoje parole „ubij, zakolji, da (ko već je tada aktuelna) ne postoji", a ne u njemu. Negde sam se nadao da će dotični u Rex ući samo silom, ali sam se prevario. Organizatori ovog razgovora su izjednačili Miloša Teodorovića, Milana St. Protić i Simona Simonovića sa Mladenom Obradovićem i Mišom Vacićem, jer su svi legitimni govornici i ravnopravni učesnici tribine. Znači predstavnici klero-fašističkih organizacija su pozvani da legitimno iznesu svoj stav i da čujemo njihovu stranu. A njihova strana će širiti nacionalnu, versku, etničku i ostalu mržnju i netrpeljivost, koja je zakonom zabranjena, ali to se od fašista i očekuje, ali ne mogu da razumem one koji ima daju prostor da to čine.

Drugo zbog čega me boli glava jeste publika. Da li možete da zamislite kakva će publika biti na skupu na kome govore predstavnici „Obraza" i „1389"? Hajde, pustite malo mašti na volju. Kako ja to zamišljam na bini će sedeti Antonela Riha kao voditeljka (javlja mi se da će biti u sredini), sa leve strane Miloš Teodorović, Milan St. Protić i Simon Simonović, a sa desne Mladen Obradović i Miša Vacić, dok će u publici većina biti srbska omladina sa majicama Radovana Karadžića i Ratka Mladića koji su došli da podrže svoje vođe i nekoliko aktivista nevladinog sektora koji su dovoljno hrabri da dođu „mečki pred rupu". I to sve u „našem" Rexu, beogradskoj Sodomi i Gomori i izdajničkom centru - kako ga ti isti iz „Obraza" i „1389" zovu. Da li mislite da će takva publika dozvoliti da Mladen Obradović i Miša Vacić budu poniženi i gubitnici u verbalnom duelu?

Treće, ne znam na šta liči taj film, ali me, u ovo vreme nacionalnog pomirenja i pranja biografija, ne bi iznenadilo da na kraju filma iskoči Sonja Liht i kaže kako tu decu iz „Obraza", „Nacionalnog stroja", „1389" i ostalih patriotskih organizacija treba razumeti i da bi oni i „Žene u crnom", „Fonda za humanitarno pravo", „Helsinški odbor za ljudska prava" i ostale izdajničke organizacije mogle da potpišu neku deklaraciju o pomirenju. Glupo mi je da pričam o filmu koji nisam gledao, ali autori su sve učinili da ja taj film ne mogu da pogledam. Evo, ja priznajem da ne smem da odem u Rex da gledam film, jer bih time ugrozio svoj život i zdravlje. I najgore što nisam jedini.

Sećam se kada su u martu 2006. godine „Žene u crnom" pozvale na bojkot Medija centra, jer su svoj prostor iznajmili listu „Zbilja" da dodeli nagrade za životno delo Radovanu Karadžiću, Dragošu Kalajiću, Vojislavu Šešelju, Nebojši M. Krstiću, Predragu Dragiću Kijuku, Rajku Dočeku i Ivanu Čorti, jer odbijaju da prostor dele sa onima koji veličaju i slave zločince i njihovu ideologiju zločina, nasilja i mržnje. Ne znam da li danas imamo sličnu situaciju, ali ja znam da mi stomak ceo dan zavija, da me boli glava i da sam jako besan.

Tužna je nedelja u kojoj će Rex svoja vrata dobrovoljno otvoriti fašistima iz „Obraza" i „1389" da ga kontaminiraju.

Predrag M. Azdejković
- pas koji laje i ujeda -

Atačmenti



Komentari (132)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladimir petrovic vladimir petrovic 21:50 31.10.2008

Calm down!

Shvatam da se osecas nelagodno, da ti stomak zavija a glava puca.
Moj savet je da se smiris.
Treba njima dozvoliti da se eksponiraju. Neka se jasno i jos jednom vidi ko su i da li su, zaista, veliko zlo po drustvo.
Uostalom, ne kaze narod dzaba da "svako zlo ima i svoje dobro".
Ne ljuti se sto ti popujem. Ne branim ih, jer ne znam kako ce nastupiti.
Ali neka se i to dogodi. Posteriorno reaguj, ako budes imao adute.
Moze na kraju da se sve zavrsi dobro po tebe, jer medju onima koji tamo prisustvuje ima trezvenih ljudi.
Sacekaj.

P.S. Sta li ovo znaci, da sam prvi, meni se to, u trapavosti mojoj, nije do sada dogadjalo.
man ray loves me man ray loves me 22:31 31.10.2008

Re: Calm down!

slazem se.
prvo - ako u filmu govore goran markovic i zarko korac, ne vidim kakva je steta da i obrazovci dodju i pogledaju taj film. ako oni posle zele o tome da razgovaraju, to je u redu. hocu reci - dok god je razgovor civilizovan, garantovano je da ce oni da izgledaju kao budale koje jesu. ako predje u incident, opet ce oni biti ti koji ce da ga izazovu, na svoju stetu.
i don't see how it can fail.
ustvari je super ideja. to nije relativizacija i afirmacija vrednosti obraza, vec samo stvaranje sirokog prostora da svako kaze ono sto ima. a posle toga sledi - da cuje odgovor na ono sto je rekao. to je jako vazno, i to je ustvari znak da je ekipa iz reksa superiorna u odnosu na fashiste koji ne zele da cuju nista sto se razlikuje od njihove verzije.
ustvari, dok se kriju u mraku oni izgledaju kao velika pretnja. kad ih nateras na svetlo, da kazu dve recenice iz glave ili da odgovore na neko pitanje u drustvu pristojnih ljudi, mnogo bolje se vidi koja je to sacica dezorijentisanih jadnika.
na kraju ce se dobiti belacevic efekat - oni ce svojim ponasanjem da ilustruju ono o cemu film govori, suvise glupi da to shvate. da sam u bgdu, verovatno bih isla da to gledam. ustvari, mozda bih se smorila zbog simona i st. protica, ali da su pozvali koraca i markovica, ne bih propustila.
queeria92 queeria92 23:08 31.10.2008

Re: Calm down!

to je jako vazno, i to je ustvari znak da je ekipa iz reksa superiorna u odnosu na fashiste koji ne zele da cuju nista sto se razlikuje od njihove verzije.


Ali ovde nisu suprotstavljene ekipa koja želi da sadi ljubičice i ekipa koja želi da sadi gladiole, već oni koji uzvikuju "ubij, zakolji da Šiptar ne postoji" i borci za ljudska prava i antifašisti.

Ne vidim kome Rex dokazuje svoju "superiornost"?
man ray loves me man ray loves me 23:26 31.10.2008

Re: Calm down!

u cemu je steta od tog razgovora?
ok, mozes da smatras da obraz nema sta da razgovara, da ih treba sve potrpati u apsu i baciti kljuc. ustvari, i ja to smatram. ali nemam nista protiv sto reks zeli da razgovara sa njima pod ovim uslovima, naprotiv, postujem ih jer je to high road. i jedno i drugo su nacini da se resi problem, jedan djonom a drugi na finjaka.
queeria92 queeria92 23:31 31.10.2008

Re: Calm down!

Hm, mislim da te ništa ne razumem...

Moraćeš da mi ispričaš taj zamišljeni scenario raspleta, pošto očigledno meni fale neki specijalni efekti.
man ray loves me man ray loves me 23:35 31.10.2008

Re: Calm down!

nista zato, dok god imas srecan kraj.
queeria92 queeria92 23:40 31.10.2008

Re: Calm down!

dok god imas srecan kraj.


Pa videćemo u nedelju.
Doctor Wu Doctor Wu 23:49 31.10.2008

Re: Calm down!

man ray
ako u filmu govore goran markovic i zarko korac, ne vidim kakva je steta da i obrazovci dodju i pogledaju taj film.

a šta da u filmu ne govore marković i korać? da li bi onda bila šteta? loša ti argumentacija.
fašizam je bukvalno svugda i na svim stranama (i u srbiji i u hrvatskoj i u italiji i u austriji- treba li podsećati da trećina austrije u ovom trenutku glasa za fašiste?- i u nemačkoj i u švajcarskoj i u engleskoj). ali, jedini način da se boriš protiv njega je kroz priču. jednostavno da ljude talk into something. pokušati uljuđavanje. fašisti su, u principu, psihopate, nesposobne da osećaju bol koji nanose drugim ljudima (nešto se pitam, na koga li to na ovom blogu podseća?).
JJ Beba JJ Beba 03:10 01.11.2008

Re: Calm down!

fašisti su, u principu, psihopate, nesposobne da osećaju bol koji nanose drugim ljudima (nešto se pitam, na koga li to na ovom blogu podseća?).

dottore, ako misliš da su psihopate, jel onda to onda po tebi znaći da su bolesni a ako su bolesni jel onda misliš i da su izlečivi? nekim lekićem? sirupom?
ništa od toga nije tako.
Ljudi koji šire fašističke ideje, kad daju rasisisticke izjave, ne razmišljaju o tome kao o idejama koje šire mržnju vec su ubeđeni da govore istinu. Kad shvatite da rasisti ili fašisti o sebi misle kao o ljudima koji govore istinu shvaticete da te ideje koje definišemo kao fašističke ili rasističkie nisu anomalija, nisu spoznajni promašaj, nije popravljiva pogreška, nije nešto što se može dijagnosticirati i leciti – to je vizija istine koju koju mi preziremo i jedini način je da se takve ideje i govor prepoznaju kao govor našeg neprijatelja, a odgovor na govor svakog neprijatelja nije prepisati mu lek, “nego ga pokušati zgaziti”., a zgaićemo ga samo zabranom, zakonom...
treba ih sve zakonom zabtraniti
Doctor Wu Doctor Wu 09:23 01.11.2008

Re: Calm down!

ako misliš da su psihopate, jel onda to onda po tebi znaći da su bolesni a ako su bolesni jel onda misliš i da su izlečivi?

da. i mislim da sprečavanje diskusije samo pogoršava bolest.*
odgovor na govor svakog neprijatelja nije prepisati mu lek, “nego ga pokušati zgaziti”., a zgaićemo ga samo zabranom, zakonom...
treba ih sve zakonom zabtraniti

pa, vidi kako je zakonska zabrana i "gaženje" radila u austriji: od wwii tamo su ljudi zatvarani ako su negirali ili dovodili u pitanje holokaust (sećaš se slučaja onog engleskog istoričara), hitler nije smeo ni da se pomene. 60 godina kasnije, nacisti nikad nisu bili popularniji nego danas -30% zemlje glasa za njih (ej, 30%!)

* uzgred, mislim da psihopatija nije samo bolest fašista. ima još političkih grupacijica koje će "sebe izraziti" po svaku cenu, pljunuti i uvrediti druge, bez obzira na c(ij)enu i posledice uvrede. ne moraš da gledaš tako daleko od ovog bloga da bi iste identifikovala.
JJ Beba JJ Beba 15:00 01.11.2008

Re: Calm down!

pa, vidi kako je zakonska zabrana i "gaženje" radila u austriji: od wwii tamo su ljudi zatvarani ako su negirali ili dovodili u pitanje holokaust (sećaš se slučaja onog engleskog istoričara), hitler nije smeo ni da se pomene. 60 godina kasnije, nacisti nikad nisu bili popularniji nego danas -30% zemlje glasa za njih (ej, 30%!)

o tom "gaženju" tj zabrani ili ustavnoj zaštiti govora i delovanja, kakohoćeš se i radi....
sve demokratije zakonom regulišu takvo delovanje i širenje govora koji sledi iz takvih ideja a predstavlja govor mržnje.
I najveci zagovornici sloboda smatraju da se mora podvuci crta ispod kojih se ne sme ici (recimo antisemitizam, rasizam., fašizam....)
ako se već zalažete za demokratsko uređenje, onda demokratskim sredstvima to treba "zgaziti"
Doctor Wu Doctor Wu 15:27 01.11.2008

Re: Calm down!

najveci zagovornici sloboda smatraju da se mora podvuci crta ispod kojih se ne sme ici (recimo antisemitizam, rasizam., fašizam....)

i? jesu li demokratski zakoni sprečavali hajdera da traži proterivanje slovena i cigana iz austrije? ili pima fortuisa da traži izbacivanje severnoafrikanaca iz holandije? ili izbornu pobedu onih švajcarskih nacista koji su tražili proterivanje svih imigranata? ili onog manijaka bosija (koji je u berluskonijevoj vladi) da traži da se svi afrikanci pobacaju u more? stvarno ne znam o čemu pričaš, ali mislim da je skrivanje problema pod tepih kontraproduktivno, a zakonska zabrana kojom se kupuje prividni mir je upravo to.
corn mouth corn mouth 15:33 01.11.2008

Re: Calm down!

pa, vidi kako je zakonska zabrana i "gaženje" radila u austriji: od wwii tamo su ljudi zatvarani ako su negirali ili dovodili u pitanje holokaust (sećaš se slučaja onog engleskog istoričara), hitler nije smeo ni da se pomene. 60 godina kasnije, nacisti nikad nisu bili popularniji nego danas -30% zemlje glasa za njih (ej, 30%!)

ne bih se usudio da zabranu olako proglasim jedinim uzrokom.
imigracija je potpuno izmenila demografsku sliku austrije u poslednjih nekoliko decenija i stvorila plodno tlo za nacionalizam koji profitira na strahovima i predrasudama pripisujuci uzroke svih problema imaginarnom neprijatelju nacije.
zato je zaludno ovim primerima pokazivati da je bas zakonska zabrana u proslosti dala kljucni doprinos danasnjoj popularnosti ekstremne desnice.
Doctor Wu Doctor Wu 15:43 01.11.2008

Re: Calm down!

ne bih se usudio da zabranu olako proglasim jedinim uzrokom.
imigracija je potpuno izmenila demografsku sliku austrije u poslednjih nekoliko decenija.

pazi kakvo opravdavanje nacizma i to od strane koga?????

pa, nije li imigracija izmenila i demografsku sliku kosova u poslednjih nekoliko decenija? :)

s druge strane, nisu ti ljudi došli tek tako što ih je neko voleo, nego su uvezeni jer je austriji (a i ostalim zemljama) trebalo radne snage za podupiranje ekonomskog napretka. i gde je ta liberalizacija i globalizacija, ukidanje prepreka za protok ljudi i roba?

i po čemu to austrija više pripada nekom hajderu nego nekom ko se u nju uselio pre godinu dana? nadam se da nećeš početi da propovedaš "krv i zemlju"...
queeria92 queeria92 15:53 01.11.2008

Re: Calm down!

i? jesu li demokratski zakoni sprečavali hajdera da traži proterivanje slovena i cigana iz austrije? ili pima fortuisa da traži izbacivanje severnoafrikanaca iz holandije? ili izbornu pobedu onih švajcarskih nacista koji su tražili proterivanje svih imigranata? ili onog manijaka bosija (koji je u berluskonijevoj vladi) da traži da se svi afrikanci pobacaju u more?


Pa izgleda da su se ugledali na nas, te doneli zakone, ali se prave blesavi kada treba da ih primenjuju.

stvarno ne znam o čemu pričaš, ali mislim da je skrivanje problema pod tepih kontraproduktivno, a zakonska zabrana kojom se kupuje prividni mir je upravo to.


Mi imamo problem da državni organi neće da reaguju kada ti problemi vrše fizičko nasilje. Zakonska zabrana bez podrške medija, obrazovnih institucija, nevladinih organizacija, neće doneti ništa posebno. Ali, zabraniti one koji uzvikuju "Nož, žica, Srebrenica" je dovoljno dobra poruka pučanstvu, poruka koja pokazuje da je tako nešto nedopustivo i loše.
corn mouth corn mouth 15:55 01.11.2008

Re: Calm down!

pazi kakvo opravdavanje nacizma i to od strane koga?????

pa, nije li imigracija izmenila i demografsku sliku kosova u poslednjih nekoliko decenija? :)

s druge strane, nisu ti ljudi došli tek tako što ih je neko voleo, nego su uvezeni jer je austriji (a i ostalim zemljama) trebalo radne snage za podupiranje ekonomskog napretka. i gde je ta liberalizacija i globalizacija, ukidanje prepreka za protok ljudi i roba?

i po čemu to austrija više pripada nekom hajderu nego nekom ko se u nju uselio pre godinu dana? nadam se da nećeš početi da propovedaš "krv i zemlju"...

prvo sam mislio da su ti dve recenice dovoljne da ukapiras. a onda sam se setio da si to ipak ti u pitanju, sto znaci da je pretila opasnost da ces sve pogresno shvatiti kao po obicaju. zato sam editovao gornji komentar ali ti si nazalost vec pre toga replicirao.

sad se vrati pda procitas ponovo. pa da pricamo, ako hoces.

brz si na obaracu. ajd za promenu budi malo brzi u kapiranju.

Doctor Wu Doctor Wu 16:09 01.11.2008

Re: Calm down!

prvo sam mislio da su ti dve recenice dovoljne da ukapiras. a onda sam se setio da si to ipak ti u pitanju, sto znaci da je pretila opasnost da ces sve pogresno shvatiti kao po obicaju. zato sam editovao gornji komentar.

izeditovao si ga toliko da si potpuno promenio smisao napisanog. pošteno.

ali ni ova izeditovana varijanta ti nije dobra (nećeš valjda sad da nastaviš). problem sa zabranama je u tome što ljudi, kad nalete na probleme koje sa sobom donosi povećana imigracija, imaju pojačanu skolonost ka "olako obećanim brzim" rešenjima. a fašizam (kao i komunizam, uostalom) je na takvim rešenjima upravo zasnovan. i onda, kad u vremenima krize većina posegne za tim rešenjima, neupoznata sa svim konsekvencama koja ona donose (a nepoznavanje dolazi upravo zbog proverbijalnog "trpanja pod tepih", dolazi do masovnih tragedija.
kastor92 kastor92 16:51 03.11.2008

Re: Calm down!

queeria92
to je jako vazno, i to je ustvari znak da je ekipa iz reksa superiorna u odnosu na fashiste koji ne zele da cuju nista sto se razlikuje od njihove verzije.


Ali ovde nisu suprotstavljene ekipa koja želi da sadi ljubičice i ekipa koja želi da sadi gladiole, već oni koji uzvikuju "ubij, zakolji da Šiptar ne postoji" i borci za ljudska prava i antifašisti.

Ne vidim kome Rex dokazuje svoju "superiornost"?


Potpuno si u pravu da sa takvim ološem ne treba razgovarati i dizati im rejting publicitetom i "dijalogom" s njima, pa makar i iz najpedagoškijih razloga. Fašizam nije stvar pedagogije, nego politike, a samo političari tipa Sonje Liht ih mogu negovati da bi pokazali da su i oni nad nekim superiorni. Fuj! No, kakv nam je šminkerski antifašizam, takav nam je šminkerski i fašizam. Balkanski tranzicijski teatar apsurda.
man ray loves me man ray loves me 21:37 03.11.2008

Re: Calm down!

sminkerski? ja to ne vidim tako, vec ovako - nije ono sto pise na etiketi, vec ono kako se ponasa. if you're gonna talk the talk you gotta walk the walk. a superioran, ne "superioran", je onaj ko to ispunjava. isto kao sa ldp-om, na primer. ne mozes da se zalazes za kriterijume, a da ti glavni funkcioner bude tip koji je nasledio katedru na univerzitetu od caleta. ovo kazem jer sam procitala novo pismo biljane s. u kome ona potvrdjuje sve ono sto su (tj smo) neki blogeri govorili pre izbora. nema tu iznenadjenja - zaboravi etiketu, gledaj samo sta ko radi. isto tako i ovde - ako se zalazes za slobodno, demokratsko drustvo, a u tom drustvu nisi u stanju da hendlujes da tip kao obradovic moze da bude gost na kritickoj tribini (ne na svom mitingu, to je vrlo vazno!) - onda to nije demokratija kako je ja zamisljam.
i opet eksperiment je pokazao da se nista strasno nije desilo - dosli su, malo su urlali, dokazali da su moroni i otisli kuci. svi koji su tamo bili i gledali film, niko nije pomislio - bash je kul ovaj mladen. rezultat veceri je da je drustvo vise svesno 'rugobnosti' tih bednih organizacija, sto je i trebalo da bude. izgovor za zabranu je da se spreci propagiranje njihovih ideja, a do propagiranja uopste nije doslo.
queeria92 queeria92 23:45 03.11.2008

Re: Calm down!

i opet eksperiment je pokazao da se nista strasno nije desilo - dosli su, malo su urlali, dokazali da su moroni i otisli kuci. svi koji su tamo bili i gledali film, niko nije pomislio - bash je kul ovaj mladen.


Ne slažem se. Oni se sada osećaju jači nego što su bili, jer su usred izdajničkog grotla uzvikivali UBIJ UBIJ PEDERA... Meni je to strašno.
man ray loves me man ray loves me 00:10 04.11.2008

Re: Calm down!

bottom line je da je nacin da obraz i gnoj i garda i sl. prestanu da postoje samo jedan - da presusi drzavno finansiranje. to je potreban i dovoljan uslov. i u tom smislu se slazem da je tribina u reksu zamlacivanje - potrebna je samo politicka volja da se ocisti brlog, nista vise. niti imaju mnogo clanova niti imaju podrsku u stanovnistvu - stanovnistvo se uliva u radikale, ovi bi zaista bili marginalna pojava kad bi bili prepusteni sami sebi. ali nisu jer ih neko gaji. ali kao gradjanska inicijativa tribina je sasvim ok - oni su snimili film, rade sta mogu.
tako da ok, shvatam tvoj strah i zabrinutost. bez obzira na namere organizatora, dovoljno je da policija zakaze, pa da se i ovakva tribina izrodi u incident. to se ovaj put nije desilo. mozda je to znak da se stvari menjaju.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 22:02 31.10.2008

I sad da caskamo sa nacistima

uz caj i kolacice?
Oni bi trebalo da budu prihvatljiv sagovornik samo organima gonjenja.
Drugo,ko se uopste dosetio da dovodi pred publiku ove dve strane?
Haos ce da ispadne!
A nacisti ce da budu u vecini jer niko nece hteti da sa njima jede kokice tamo.
queeria92 queeria92 22:55 31.10.2008

Re: I sad da caskamo sa nacistima

A nacisti ce da budu u vecini jer niko nece hteti da sa njima jede kokice tamo.


Svratiš na kafu u Rex, a tamo Mladen Obradović radi za šankom u Obraz keceljici.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 14:47 02.11.2008

Re: I sad da caskamo sa nacistima

Ja ću danas otići na tu projekciju filma i diskusiju - ali ne zato što se zbog najava prisustva policije osećam bezbedno, niti idem zato što mislim da treba uvažiti Obraz kao legitimnog sagovornika.

Mislim da treba otići na tribinu zato što sebi ne smemo da dozvolimo skrivanje i uskraćivanje javnog prostora. Iz istog razloga smo 11. oktobra izašli na ulice i sprečili fašističke organizacije da kontaminiraju ulice Beograda. Tada smo svojom upornošću izdejstvovali odgovarajuću reakciju MUP-a, javnog tušilaštva i republičkog zaštitnika građana i doprineli stvaranju javnog mnenja na čijem je talasu predložena nova zakonska regulativa čijim bi se usvajanjem zabranilo delovanje fašističkih organizacija. To je bio skup mnogo većeg rizika od ovog danas, jer je tada Obraz u saopštenju (koje još uvek stoji na njihovom sajtu), najavio da će organizovati patrole koje će sprečiti naše okupljanje. Evo i pikantnog dela tog saopštenja:

"...Отачаствени покрет Образ указује србској јавности да иза тог скупа стоји најгори антисрбски олош: сорошевске НВО, анархисти, чедисти, педерски активисти и остали безбожници који су сви до једног испали из комунистичког шињела. [...] Обавештавамо србску јавност да ће у суботу 11. октобра од 16 часова припадници Образа патролирати централним београдским улицама како би спречили парадирање безбожника којима је једини циљ борба против свега што је Свето и Честито."

Obradović iz Obraza je ovo ponovio i u emisiji Olivere Kovačević na RTS-u, a na njeno pitanje da li to znači da će Obraz krenuti u nasilni obračun, on je odgovorio: "Videćete!"

Imajući sve ovo u vidu, vrlo sam razočaran što naše napore da već jednom stavimo ad acta sve organizacije koje šire mržnju i pozivaju na nasilje, organizatori tribine potkopavaju stavljanjem njihovih stratega u istu ravan sa drugim građanima Srbije. Nakon 11. oktobra jedna stvar je postala sasvim jasna i nedvosmislena - javna reč ovih organizacija je KRIVIČNO DELO, a svako ko im nudi javni prostor rizikuje da im postane saučesnik!

Tim pre, naša je odgovornost da dođemo na današnju tribinu i protestujemo protiv jednog oblika amnestiranja fašističkih organizacija privikavanjem javnosti na njihovo političko delovanje.
bobo92 bobo92 22:07 31.10.2008

Fuj!

Rex svoja vrata dobrovoljno otvoriti fašistima iz „Obraza" i „1389"


O ironije!

Slazem se sa tobom u potpunosti.
Fuj!

Pitanje je sta ostaje ljudima koji dele tvoje emocije.
queeria92 queeria92 23:09 31.10.2008

Re: Fuj!

Pitanje je sta ostaje ljudima koji dele tvoje emocije.


Da budu besni, da laju i ujedaju...

Ja sam ceo dan odlepitis.
bobo92 bobo92 23:18 31.10.2008

Re: Fuj!

queeria92
Pitanje je sta ostaje ljudima koji dele tvoje emocije.


Da budu besni, da laju i ujedaju...

Ja sam ceo dan odlepitis.

Pa kako da ujedaju? Tebi je frka da odes a iskreno i meni bi bila frka da odem, da sam u Bg.
Nisu svacija sretstva borbe ista. To sto ces ti (ili neko drugi) njih da iznerviras, ne boli kao kada oni nekoga pretuku ili ubiju.
Cemu sluzi jebena drzava i mediji?
queeria92 queeria92 23:32 31.10.2008

Re: Fuj!

Cemu sluzi jebena drzava i mediji?


Pa skoro je bila emisija na RTS, kada je bio zakazan fašistički marš u Beogradu.
Gosti, jedna cica iz antifa bloka, jedan iz Obraza, jedan iz Zveri i trojica upeglanih, nit smrde, nit mirišu...
neobavestena neobavestena 22:08 31.10.2008

nema druge strane

Njaveca zabluda i amaterizam je smatrati da u novinarstvu mora da postoji druga strana. Ne mora. Ovo je jos samo jedna promocija fasizma i fasista. Pre dve godine sam cula da postoje. Prosle godine sta rade. Sad im znam i imena. Sledece ce da imaju svoj termin na nacionalnoj tv? One tamo cu da ih zovem na rodjendan/slavu/imendan? Ma, ajde? Sramota. Alo, 21. vek a mi se pitamo nesto sa covekom cija organizacija nosi naziv 1389? Is, is, is!

I ja sam se iznervirala, sad. Podrzavam.

EX Kata
neny neny 22:29 31.10.2008

Re: nema druge strane

Sledece ce da imaju svoj termin na nacionalnoj tv?

Vec imaju.Pogledaj emisiju Olivere Kovacevic i sve ce ti biti jasno.

Alo, 21. vek a mi se pitamo nesto sa covekom cija organizacija nosi naziv 1389? Is, is, is!

Te igre s brojkama su karakteristika svakog ultradesnog pokreta,ono po cemu se Srbija razlikuje od drugih je to sto se druge drzave odgovorno bore protiv istih,dok se ovde te grupe neprestano od strane vlasti direktno podstrekavaju(setite se samo ministara vera koji se dice svojim prisustvom na nekoj od tribina veselih nam grupica)
Vidite samo kako oni pametno iskoriscavaju "rupe" videli da jedna iracionalna stvar ,kao sto je zal za bitkom iz 14. veka,predstavlja realnost u ovdasnjem politickom i drustvenom prostoru,i onda se lukavo drze za to.
Ja ne znam samo da li mi zaista mislimo da drugi narodi nemaju mnogo starije bitke,samo ne znam sta bi bilo kada bi ostali poceli da rade ono sto radi Srbija,verovatno bi se istrebili za 1 dan, u celom tom nadjacavanju nacionalnih supremacija.
queeria92 queeria92 23:11 31.10.2008

Re: nema druge strane

Sledece ce da imaju svoj termin na nacionalnoj tv?


Emisiju u obrazovnom programu "Srbstvo za decu".
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:48 31.10.2008

Re: Jezički savetnik

queeria92
Sledece ce da imaju svoj termin na nacionalnoj tv?


Emisiju u obrazovnom programu "SrBstvo za decu".

... B pred S moglo bi se ostaviti u riječi Srbski, ali da nas zapita kakav pametan čovjek, za što to činimo, ne bismo mu mogli pametna odgovora dati.




Vuk Stefanović Karadžić, Prepiska I (1811-1821), Prosveta, Beograd, 1988, str. 771
smdf smdf 03:51 01.11.2008

Re: Jezički savetnik

B pred S moglo bi se ostaviti u riječi Srbski, ali da nas zapita kakav pametan čovjek, za što to činimo, ne bismo mu mogli pametna odgovora dati.Vuk Stefanović Karadžić, Prepiska I (1811-1821), Prosveta, Beograd, 1988, str. 771


Eto, samo da se potpisem ispod pametnijeg :)
PS: da,da jesam isla u "jezicku" gimnaziju....
vishnja92 vishnja92 22:11 31.10.2008

e bre pedjo :(

bas se naslagalo, a?
autori su sve učinili da ja taj film ne mogu da pogledam

bruka ziva, i nemam pojma sta bih ti jos rekla.
cuvaj glavu, stomak i bes. trebace ti.
neny neny 22:20 31.10.2008

Pedja

i pored toga sto i meni zavija stomak odkada sam video ovo,moram da priznam da sam se pored svog crnila morao nasmejati na ovo:
ne bi iznenadilo da na kraju filma iskoči Sonja Liht i kaže kako tu decu iz „Obraza", „Nacionalnog stroja", „1389" i ostalih patriotskih organizacija treba razumeti i da bi oni i „Žene u crnom", „Fonda za humanitarno pravo", „Helsinški odbor za ljudska prava" i ostale izdajničke organizacije mogle da potpišu neku deklaraciju o pomirenju

hvala ti za osmeh.

meni samo nije jasno sta jos treba obradovici da urade da bi ih neko priveo.Znaci imamo snimke,vrsenje vise krivicnih dela(najtezih u KZ-u),covek priznaje sta hoce,jedino jos sam sebi da stavi lisice.
Ljudi da li ste vi svesni da njih drzava sada tretira kao nvo za ljudska prava.Ne znam da li shvatate sta to znaci?
Da su im ruke potpuno odresene,i da mi to treba da trpimo,prihvatimo kao normalno i progutamo celu stvar kao kiflu za dorucak.
Samo napravite kratki rezime sta je sve uradjeno za ovih 8 g. proevropskih vlada,rehabilitovano cetnici,nedic,velimirovic,kvazisvetosavlje se vratilo na velika vrata,..........
A to su sve matrice koje daju vetar u ledja takvim grupama.
Ne znam za vas ali ja samo osetim zuborenje u stomaku!
Covek u belom Covek u belom 22:34 31.10.2008

Re: Pedja

neny
Ne znam za vas ali ja samo osetim zuborenje u stomaku!
Aaaaah, probavita...
queeria92 queeria92 23:14 31.10.2008

Re: Pedja

meni samo nije jasno sta jos treba obradovici da urade da bi ih neko priveo.Znaci imamo snimke,vrsenje vise krivicnih dela(najtezih u KZ-u),covek priznaje sta hoce,jedino jos sam sebi da stavi lisice.


I ja imam isto pitanje.

Javno je priznao kako su članovi Obraza tukli ljude na gej paradi 2001. godine - i nikom ništa.

Queeria centar, Jukom i Žene u crnom su više puta tražile zabranu rada Obraza, ali se tužilac nikada do sada nije oglasio povodom toga.
wawy wawy 22:26 31.10.2008

slazem se

slazem se u potpunosti sa vasim vidjenjem stvari, ali mislim da ste ostali nedoreceni. jer u sustini ovdje se radi o principima.
znaci, u principu, u citavom svijetu se sa fashistima ne raspravlja, to nije jedna od strana u dijalogu, i kao sto ste i sami rekli - zabranjeni su zakonom u srbiji, i logicno je da ne sudjeluju u raspravi.
jednostavno, argumentacija takvih shovinista i fashista zaklonjenih pod nacionalisticki krov i nije argumentacija, bar nije ona koja moze da prodje u 21.-om vijeku. ona je opsteodbacena kao necivilizovano razmisljenje ili stav polovinom 20.-og vijeka.
cini mi se da je canak ranije predlozio zabranu ovih organizacija, i to poimenice, 'obraz', '1389', nacionalni stroj', i 'rasionaliste', pa neznam dokle je ta inicijativa stigla...
queeria92 queeria92 23:04 31.10.2008

Re: slazem se

cini mi se da je canak ranije predlozio zabranu ovih organizacija, i to poimenice, 'obraz', '1389', nacionalni stroj', i 'rasionaliste', pa neznam dokle je ta inicijativa stigla...


DRŽAVNI TUŽILAC SRBIJE NAJAVLJUJE BORBU PROTIV NEONACISTA

Javni tužilac Slobodan Radovanović predložio je Ustavnom sudu Srbije da zabrani delovanje političke organizacije “Nacionalni stroj”. On je to učinio na osnovu inicijative Ministarstva pravde da se zabrani delovanje organizacije “Nacionalni stroj” zbog izazivanja rasne i nacionalne mržnje.


“Danas, na osnovu inicijative Ministarstva pravde Srbije da se zabrani delovanje političke organizacije ’Nacionalni stroj’, republički javni tužilac uputio je predlog Ustavnom sudu Srbije da se zabrani rad toj organizaciji”, rekao je za B92 portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

“Ustav Republike Srbije garantuje vladavinu prava, prava na ljudsko dostojanstvo, a pošto je zaključeno da je Nacionalni stroj, na osnovu uvida u statut, program i proglase te organizacije, organizacija koja širi nacionalnu mržnju i netrepeljivost, republički tužilac smatra da su ispunjeni uslovi da im se zabrani delovanje”, rekao je Zorić.

Inače, Skupština Vojvodine od Vlade Srbije zatražila je još 2005. godine da se zabrani neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih grupa. Vojvođanska skupština je kao takve označila, pored “Nacionalnog stroja”, i “Krv i čast”, skinhede, “Rasonaliste” i “Obraz”. Takvom pozivu prethodila je informacija MUP-a Srbije, u kome se navodi da je policija utvrdila da su te organizacije neonacističke organizacije, dok je “Obraz” klerofašistički.

Najava državnog tužioca Slobodana Radovanovića da će država početi borbu protiv neonacističkih organizacija predstavlja prekretnicu u odnosu države prema fenomenu nacizma i borbe države sa neonacizmom i nacizmom, izjavio je gostujući u emisiji “Uvećanje” na TV B92 Info portparol Tužilaštva Tomo Zorić. On kaže da je država jasno stavila do znanja da nikakve pojave nacizma neće tolerisati i da je država opredeljena da to iskoreni kao pojavu.

Neonacizam kao pretnja

Agencija “Stratedžik marketing” obavila je za potrebe emisije Stanje nacije Televizije B92 istraživanje javnog mnjenja na pitanje “Da li su neonacisti ozbiljna pretnja Srbiji?”
Gotovo polovina ispitanika smatra da neonacisti jesu pretnja Srbiji - 47,8 odsto. Negativno je odgovorilo 28,3, dok nije želelo da se izjasni 23,9 odsto ispitanika.
Istraživanje je obavljeno na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.

“Tužilaštvo je već uputilo nalog policiji da se prikupe potrebna obaveštenja, informacije”, kaže on.
“Državni tužilac je, čak, tužilaštvu koje je nadležno za taj slučaj dao nalog da svi tužioci aktivno učestvuju i pomažu policiji u tome. Tako da je to, zapravo, jedna zajednička, koordinirana akcija i tužilaštva i policije u cilju identifikacije organizatora tog krivičnog dela”, rekao je Zorić.

Gostujući u emisiji “Poligraf” na TV B92, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je policija obavila svoj deo posla i da je zaštitila sve učesnike antifašističkog skupa. On navodi i da su privedeni svi koji su napadali policiju i građane ili su na skup došli sa fašističkim obeležjima, i kaže da nije na policiji da zabranjuje političke organizacije i pokrete, već da to treba da čine drugi državni organi.

“Mislim da tužilaštvo treba da ima u vidu, kada se daju takva saopštenja, koje su kompetencije policije, koje su kompetencije tužilaštva, a koje su kompetencije drugih državnih organa koji se tiču zabranjivanja ili dozvoljavanja određenih udruženja građana, političkih partija”, kaže on.
“Samo želim da se odvoje dve stvari - jedno je pitanje organizatora konkretnog skupa, a drugo je pitanje organizatora tih profašističkih udruženja partija ili pokreta. To nije na policiji da radi”, rekao je Dačić.
(B92, Beta)

Predlog poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju”

Poslanička grupa “Za evropsku Srbiju” podnela je parlamentu Predlog zakona o zabrani neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrene upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.

Kao podnosioci Predloga zakona potpisani su poslanici poslaničkog kluba “Za evropsku Srbiju” Nenad Čanak , Bojan Koštreš, Radovan Radovanović , Aleksandra Jerkov i Olena Papuga.

Ovim Predlogom zakona predviđa se zabranjivanje manifestacija , isticanje simbola ili znakova ili bilo kakvo drugo delovanje neonacističkih ili fašištičkih organizacija i udruženja kojima se na bilo koji način mogu povrediti ustavna prava ili slobode građana i predviđaju se sankcije za povredu tog zakona.

Ukoliko registrovano udruženje ili organizacija u toku svog delovanja pokažu sklonost ka neonacističkoj ili fašističkoj organizaciji ili udruženju brišu se iz registra po sili zakona, navedeno je, pored ostalog, u Predlogu. (Tanjug)
man ray loves me man ray loves me 23:14 31.10.2008

Re: slazem se

ja se slazem da obraz treba zabraniti zbog sirenja mrznje. ali se ne slazem da treba zabraniti whatisname obrazovcu da govori. zabraniti mitinge, ispitati finansijere, svakako. ali zabraniti mu da govori (danas kad protiv njega nije doneta koliko znam nijedna pravosnazna presuda) kao jedan od ucesnika na tribini u kojoj su njegovi stavovi podlozni kritici i diskusiji, it makes no sense.
queeria92 queeria92 23:38 31.10.2008

Re: slazem se

ali se ne slazem da treba zabraniti whatisname obrazovcu da govori.


Ma, nek govori, ali na slavama, porodičnim okupljanjima i svadbama... ali, govor mržnje je govor mržnje i to je nedopustivo.

Oni i dalje na svom sajtu drže proglas srbskim neprijateljima:

http://www.obraz.org.yu/Obraz/Nacela/Srbskim_neprijateljima.htm
deadbeat deadbeat 01:40 01.11.2008

idealizam i surovi realizam

ali se ne slazem da treba zabraniti whatisname obrazovcu da govori.

Ovde je pre rec o razumu nego o zabranjivanju - kako je moguce da ljudi iz Rexa i ostali organizatori nemaju common sense da predvide sta ce se na toj tribini dogoditi. Tacno ono sto je opisano - idealisti organizatori zamisljaju caskanje "uz caj i kolacice" u kome ce, argumentima i stalozeno ukazati zabludeloj mladezi u cemu gresi. Problem je sto naci ekipa ne pada na te fore. Ako im se ucini da nesto ugrozava njihove "svetinje", da nesto preti da okrnji sliku sveta koju su godinama formirali, odgovorice kako jedino umeju - nasiljem, verbalnim i fizickim. Sudar svetova - jedni misle da mogu da pobede razumom, drugi znaju da mogu da pobede pesnicama... i palicama, sipkama, lancima... Pedja je realista - ako je njegovo predvidjanje pogresno, onda zivimo u paralelnoj realnosti u kojoj su nacoši razumni a Srbija je normalna drzava.
biberkopf biberkopf 21:30 01.11.2008

Re: slazem se

ja se slazem da obraz treba zabraniti zbog sirenja mrznje. ali se ne slazem da treba zabraniti whatisname obrazovcu da govori.


FA blok AFA bloku sigurno ne bi dao priliku da govori ako bi bio u situaciji da se on pita kome ce se dati prilika da govori. (neko je spomenuo drugi ugao. verovatno je mislio na ovaj ugao, ili se ja varam. vec vidjeno!).

ko je FA blok, a ko nije, pitanje je sad?

ocigledno je da se radi radi o omladinskim organizacijama i dobrovoljnom vaspitno-obrazovnom omladinskom radu koji sa FA nema nista.

SRBIN ne moze nikada biti FA!

stvarno, o cemu se to ovde razgovara?

kakvi FA?
koji FA?
ja ne znam nikog ko je ovde i sada FA!

NISAM OBAVESTEN!
queeria92 queeria92 22:05 01.11.2008

Re: slazem se

SRBIN ne moze nikada biti FA!


Nisi ti biberkopf, već dummkopf.
biberkopf biberkopf 22:26 01.11.2008

Re: slazem se

Nisi ti biberkopf, već dummkopf.


ja samo ponavljam ono sto cujem, svakodnevno horsko pevanje (slobodarske tradicije, srbin ne moze ovo, ne moze ono... etc)

vise od 30% birackog tela godinama glasa za FA opciju (moja slobodna procena).

da li sam ja dumm ili biber, sasvim je svejedno.

onih vise od 30%, e to ne bi trebalo da bude svejedno.
debelo se zagazilo u FA.



queeria92 queeria92 22:39 01.11.2008

Re: slazem se

izgleda da sam ja ispao dummkompf, jer si ti ipak bio sarkastičan, ili?
biberkopf biberkopf 23:39 01.11.2008

Re: slazem se

jer si ti ipak bio sarkastičan


natürlich!

nemoj samo da kazes da si 'BIO NEOBAVESTEN'!

za svaki slucaj da ponovim:

SRBIN ne moze nikada biti FA!
SRBIN ne moze nikada biti PE!
SRBIN se saginjati nece nikada!
SRBIN ce jesti korenje!

etc...
queeria92 queeria92 23:57 01.11.2008

Re: slazem se

SRBIN ne može nikada biti neobavešten :))
biberkopf biberkopf 00:38 02.11.2008

Re: slazem se

SRBIN ne može nikada biti neobavešten :))


ako SRBIN nikada ne moze biti NEOBAVESTEN, a tvrdi da NIJE BIO OBAVESTEN, sta se onda desava? nista mi nije jasno! valjda zato sto sam biber ili dumm ili oboje u isto vreme!
queeria92 queeria92 00:40 02.11.2008

Re: slazem se

SRBIN nikad ne laže!!!
biberkopf biberkopf 10:08 02.11.2008

Re: slazem se

SRBIN nikad ne laže!!!


SRBIN koji laze nije (jeste) SRBIN?!
Goran Vučković Goran Vučković 11:17 02.11.2008

Re: slazem se

SRBIN nikad ne laže!!!

Za razliku od Krićana, koji uvek lažu...
Covek u belom Covek u belom 22:32 31.10.2008

Demokracija

Hehe, zahebana ova demokratija, ocigledno da je politicki komesarcici ne zamisljaju bas ovako. Oni bi ipak vise golootocki model diskusije...
neny neny 22:41 31.10.2008

Re: Demokracija

to sto vi nazivate demokratijom cisti beli covece naziva se zloupotreba demokratije.
bertold bertold 22:39 31.10.2008

Sve su to naša deca



flipper58 flipper58 12:58 01.11.2008

Re: Sve su to naša deca

пусти децу да се играју...
aquariusoptimist aquariusoptimist 22:52 31.10.2008

Pedja,

@
queeria92 queeria92 23:01 31.10.2008

Re: Pedja,

Kada je u pitanju fašizam postoji samo jedan ugao. Onaj drugi je zabranjen zakonom.
debela.hladovina debela.hladovina 23:15 31.10.2008

Re: Pedja,


Da li je moguce za nekoliko dana organizovati nesto kao kontra-panel, gde bi tkdj. bili Zarko Korac , Milan St. Protic..i neko drugi ko ima sta da kaze o fasizmu iz drugog ugla?

A oni će u REX-u da govore iz nekog ugla iz koga inače ne bi? Ili im taj kontra-panel dođe kao popravni? Čisto da možeš da im oprostiš učešće na ovoj tribini.
queeria92 queeria92 23:19 31.10.2008

Re: Pedja,

Hm, a možda izađu i kažu: "Pogrešili smo, bili smo u zabludi, nećemo više nikada. Živela Nataša Kandić. Živela Sonja Biserko. Živeo B92".
aquariusoptimist aquariusoptimist 00:35 01.11.2008

Re: Pedja,

queeria92
Hm, a možda izađu i kažu: "Pogrešili smo, bili smo u zabludi, nećemo više nikada. ŽivelaNataša Kandić. Živela Sonja Biserko. Živeo B92".


Nemoguce da ste me bas svi pogresno razumeli.
U eventualnom kontra-panelu ne bi ni bilo pripadnika Obraza, vec raznih strucnjaka koji bi lepo objasnili narodu sta je fasizam i zasto je lose propagirati ga na bilo koji nacin.
Ali izgleda da ne mislite da to korisna ideja, pa vas pozdravljam.
queeria92 queeria92 00:39 01.11.2008

Re: Pedja,

U eventualnom kontra-panelu ne bi ni bilo pripadnika Obraza, vec raznih strucnjaka koji bi lepo objasnili narodu sta je fasizam i zasto je lose propagirati ga na bilo koji nacin.


Slažem se... svaka tribina o fašizmu bez te druge strane je dobrodošla.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:52 31.10.2008

e moj pedja

sad si im ovim postom napravio takvu reklamu kakvu su samo mogli da požele.
queeria92 queeria92 22:59 31.10.2008

Re: e moj pedja

Oni se posebno raduju kada im ja pravim reklamu.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:00 31.10.2008

Re: e moj pedja

reklama je reklama. bila dobra ili loša.
Puerta Puerta 23:19 31.10.2008

Re: e moj pedja

Srđan Mitrović
reklama je reklama. bila dobra ili loša.

To sam prvo pomislio cim sam video naslov.
queeria92 queeria92 23:25 31.10.2008

Re: e moj pedja

Pa, vi onda zažmurite i ignorišete, možda tako problemi nestanu.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 01:31 01.11.2008

Re: e moj pedja

Pa, vi onda zažmurite i ignorišete, možda tako problemi nestanu.

na ovo neću da ti odgovorim, a bogami ni na ostalo.
pozdrav
Biljana Beba Knežević Biljana Beba Knežević 22:58 31.10.2008

Pa

to nece proci bez urlanja, batinanja i vredjanja. Jezim se pri samoj pomisli kakva ce im publika biti.
queeria92 queeria92 23:17 31.10.2008

Re: Pa

Nešto mi kristalna kugla kaže da će u publici vladati jednoumlje, a da će Miloš Teodorović, Milan St. Protić i Simon Simonović biti u manjini.
smdf smdf 23:17 31.10.2008

Re: Pa

Biljana Beba Knežević
to nece proci bez urlanja, batinanja i vredjanja. Jezim se pri samoj pomisli kakva ce im publika biti.


Slazem se, spusti loptu i dodji kod mene u London :)
Cudo cemo da napravimo :)
debela.hladovina debela.hladovina 23:18 31.10.2008

...

Organizatori ovog razgovora su izjednačili Miloša Teodorovića, Milana St. Protić i Simona Simonovića sa Mladenom Obradovićem i Mišom Vacićem, jer su svi legitimni govornici i ravnopravni učesnici tribine.


Nisu njih izjednačili organizatori, nego oni sami. Niko ih puškom ne tera na to, sami mogu da biraju sagovornike. I sami su odlučili sa kim će da razgovaraju.

E da, nešto me interesuje... Da li bi se nekome ovde stomak prevrnuo ako bi čuo skandiranje: Ubij, zakolji da Obraz ne postoji? Mislim, ovo pitam čisto iz radoznalosti...

queeria92 queeria92 23:24 31.10.2008

Re: ...

Da li bi se nekome ovde stomak prevrnuo ako bi čuo skandiranje: Ubij, zakolji da Obraz ne postoji? Mislim, ovo pitam čisto iz radoznalosti...


Pa, kada bih to čuo rekao bih: svi su oni ekstremisti, samo na različitim stranama. Ubistvo i nasilje je nedopustivo, bez obzira nad kim se vrši.
debela.hladovina debela.hladovina 23:56 31.10.2008

Re: ...

Pa, kada bih to čuo rekao bih: svi su oni ekstremisti, samo na različitim stranama. Ubistvo i nasilje je nedopustivo, bez obzira nad kim se vrši.


Naravno.

E sada, ako je onaj lik javno govorio kako je tukao ljude, a tužilac ćuti - onda je jasno da plaćajući porez izdržavamo bandu neradnika koja neće da se meša u svoj posao. A to što će njemu na crtu izaći jedan propali istoričar, novinar i tri lika bez zanimanja (osim ako Evropa nema alternativu ili Obraz nisu nekakva zanimanja) zapravo govori o tom novinaru ili istoričaru. Oni su ti koji daju legitimitet fašistima. Na isti način na koji im ova polemika daje publicitet.
tttomaz tttomaz 23:36 31.10.2008

Koliko


ja znam stormfront (Nacionalni stroj, Rasonalisti) i pravoslavni fundamentalisti (1389, Obraz) se gledaju kroz nisan.

Ako ste malo detaljnije citali forume jednih i drugih. Dve ideologije su nespojive. Stoga termin klerofasizam je dosta
glup.
Inace komunisticka kovanica tako da mislim da je suludo koristi pogotovo u tzv akademskim raspravama.
A inace ovakvih zucnih debata kao sto ce biti ova smo se vec naslusali. Ne verujem da neko polaze puno racuna na ovo.
ssvetlana92 ssvetlana92 23:42 31.10.2008

Nema logike!

Ta tribina mi je potpuno suluda. Pa zar su ti ljudi, (Korać, Protoć) toliko željni publiciteta da će sa ovom bagrom da polemišu? Sledeća tibina će verovatno biti sa pedofiličarima! Pa da čujemo šta oni ima da kažu na tu temu!
Ma da, kako da ne!
queeria92 queeria92 23:44 31.10.2008

Re: Nema logike!

Korać neće govoriti na tribini, već govori u filmu.

Učesnici tribine su:
Miloš Teodorović (novinar)
Milan St. Protić (istoričar)
Simon Simonović (Evropa nema alternativu)
Mladen Obradović (Obraz)
Miša Vacić (1389)

voditeljka: Antonela Riha
man ray loves me man ray loves me 23:51 31.10.2008

Re: Nema logike!

ovo ne razumem. ako neko kao naucnik (govorim o koracu koji je sociolog) zeli da objasni neku drustvenu pojavu, zar ce sebe da lisi razgovora sa protagonistima? isto vazi za umetnike. truman kapote je mesecima razgovarao sa onim tipom perijem da bi shvatio u cemu je stvar. ne znaci da je odobravao ubistvo.
kako ne pravite razliku? jedna je stvar kad kostunica zove obrazovce kao premijer da govore na mitingu ili im daje lovu iz budzeta, a sasvim druga kad ih grupa naucnika i umetnika koji se bave fenomenom fashizma zove da ucestvuju u toj ilustraciji. ovo drugo je edukacija sire javnosti i korist daleko premasuje stetu.
anyway, to je moj stav pa necu vise da dupliram postove. mislim da je ovde vise stvar o tome da se okupi klub istomisljenika koji ce da tapsu jedan drugog po ramenu.
queeria92 queeria92 23:55 31.10.2008

Re: Nema logike!

Ne.
Oni su govorili u filmu i to je ok.
Ali ovde govore na tribini, iznose svoj stav.

Kapote jeste mesecima razgovarao sa ubicama, ali ih nije zvao na promociju knjige da i oni iznesu svoj stav.
corn mouth corn mouth 00:00 01.11.2008

Re: Nema logike!

tttomaz

ja znam stormfront (Nacionalni stroj, Rasonalisti) i pravoslavni fundamentalisti (1389, Obraz) se gledaju kroz nisan.

Ako ste malo detaljnije citali forume jednih i drugih. Dve ideologije su nespojive. Stoga termin klerofasizam je dosta
glup.

Inace komunisticka kovanica tako da mislim da je suludo koristi pogotovo u tzv akademskim raspravama.

evo kako klerofasizam sam sebe definise na sajtu Obraza:

Образ > Начела > Србским непријатељима

СРБСКИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА


ЦИОНИСТИ (АНТИХРИШЋАНСКИ ЈЕВРЕЈСКИ РАСИСТИ)

Народ коме припадате имао је јединствену благодат да му се открио и у времену од Аврама до Христа јављао Бог Живи и Истинити. Сам Син Божији и Спаситељ људског рода, Господ Исус Христос, појавио се и проповедао је управо у вашем народу, али сте Га ви презрели, одбацили и распели. Зато сте изгубили своју богоизабраност, веру и разум. Почели сте да лутате и другим народима отимате оно без чега сте остали сопственом кривицом.

Од фарисеја и садукеја, преко кабалиста и манихејаца, па до масонерије и илумината – траје ваш поход против Христа и хришћана. У сулудој жељи да завладате целим светом, ви сте подстицали, организовали и финансирали највеће и најкрвавије светске ратове и револуције у којима су изгинули милиони људи.

У свој заслепљености ви сте, међутим, заборавили да чак и у вашој садашњој религији, сатанистичкој Кабали, стоји да се "зло учињено другима неумољиво враћа ономе ко га је починио". Ваша злодела одвешће вас у вечну патњу, јер лихварски новац можда може поткупити људе, али ништа не може поткупити Бога Правде – Господа Исуса Христа.


--------

toliko o nespojivosti ideologija Obraza i Stroja.
gledanje preko nisana moze da dolazi jedino odatle sto su jedni drugima konkurencija.
ssvetlana92 ssvetlana92 00:23 01.11.2008

Re: Nema logike!

Korać neće govoriti na tribini, već govori u filmu.


Već na početku teksta mi je krv jurnula u glavu, pa nisam obratila pažnju. Samo sam videla imena vezano za tribinu i eto, pukoh. Moje mišljenje je takvo i burno reagujem. Nikakvi demokratski, pomirljivi stavovi sa zlikovcima i njihovim sledbenicima mi nisu bliski!
tttomaz tttomaz 00:28 01.11.2008

Re: Nema logike!


Hmmmm a kako to opovrgava ono sto sam ja rekao. Tekst Obraza nije antirasni nego antiverski. Obraz bi prihvatio svakog Jevreja koji se odrekne Kabale i njenog tvorca sotone i prihvati Isusa Hrista za Boga.

Stormfrontovac ne moze da prihvati Jevreja makar dubio na trepavicama 5 puta dnevno.

Nadam se da si sad ukapirao.
corn mouth corn mouth 01:04 01.11.2008

Re: Nema logike!

Obraz bi prihvatio svakog Jevreja koji se odrekne Kabale i njenog tvorca sotone i prihvati Isusa Hrista za Boga.

Stormfrontovac ne moze da prihvati Jevreja makar dubio na trepavicama 5 puta dnevno

vrlo znacajna razlika hahah
trice i kucine...

nego
je li

se ti to lozis na Obradovice?

Goran Vučković Goran Vučković 01:06 01.11.2008

Re: Nema logike!


Hmmmm a kako to opovrgava ono sto sam ja rekao. Tekst Obraza nije antirasni nego antiverski. Obraz bi prihvatio svakog Jevreja koji se odrekne Kabale i njenog tvorca sotone i prihvati Isusa Hrista za Boga.

Samo to? Pa što se nisu odmah javili...
tttomaz tttomaz 01:12 01.11.2008

Re: Nema logike!

Goran Vučković

Hmmmm a kako to opovrgava ono sto sam ja rekao. Tekst Obraza nije antirasni nego antiverski. Obraz bi prihvatio svakog Jevreja koji se odrekne Kabale i njenog tvorca sotone i prihvati Isusa Hrista za Boga.

Samo to? Pa što se nisu odmah javili...



Kakvo javljanje? Budi malo decidniji.
man ray loves me man ray loves me 01:16 01.11.2008

Re: Nema logike!

a ti decentniji, rather than dementniji.
Goran Vučković Goran Vučković 01:21 01.11.2008

Re: Nema logike!

Kakvo javljanje? Budi malo decidniji.

Da li bi se ti odrekao pravoslavlja, ako bi savez kineskih ribolovačkih društava rešio da te zbog toga prihvate?
loader loader 23:49 31.10.2008

Šuplje crno zvono

Čudni ljudi ovi fašisti. Slušao sam ih par puta. Drčni, neugodni... - a kad ih neko pita o srpstvu, o njima samima.. - ništa ne umeju da objasne... Samo ponavljaju desne floskule i prete .. Kao nedozreli, a prerasli mladići koji se hvale pred svojom mamom...
queeria92 queeria92 00:17 01.11.2008

MLADIĆEVCI SA MOTIKOM

Pripadnici pokreta "1389" koji su osuđeni zbog lepljenja plakata sa imenom haškog optuženika okopavaju krompir u Padinskoj skeli

BEOGRAD - Radojko Ljubičić i Đurađ Čvokić, aktivisti pokreta "1389", koji se trenutno nalaze na izdržavanju kazne od 30 dana u Kazneno-popravnom zavodu Padinska skela, vreme provode u "društveno-korisnim aktivnostima", koje se obavljaju na zatvorskoj ekonomiji.

Kako za Kurir kaže portparol pokreta "1389" Miša Vacić, njegova dva "sabrata" rade oko krompira, a u slobodno vreme upražnjavaju i sport. Ljubičić i Čvokić prekršajno su osuđeni 23. maja zbog lepljenja plakata sa natpisom "Bulevar Ratka Mladića", zbog, kako je navedeno "uznemirivanja građana".

- Tri puta sam do sada išao da ih posetim, ali mi ni jednom do sada nije omogućeno da ih vidim, tako da smo primorani da razgovaramo telefonom. Čujemo se nekoliko puta dnevno - priča Vacić.

On dodaje da su aktivisti njegovog pokreta naišli na lep prijem u Padinjaku.

- Rade i Đurađ mi pričaju da su izuzetno dobro primljeni, da se stražari prema njima ponašaju izuzetno korektno, kao i robijaši. Niko ih ne maltretira, svi znaju da su politički zatvorenici, a prema njihovim rečima, mnogi zatvorenici ih podržavaju. Tokom dana njih dvojica imaju društveno korisne aktivnosti, okopavaju krompir, a u trenucima odmora bave se fizičkom rekreacijom - objašnjava naš sagovornik.

Kako tvrdi, i Ljubičić i Čvokić su zaposleni i sami izdržavaju sebe i svoje porodice.

- Rade okončava i studije političkih nauka. Obojica imaju punu podršku svojih porodica i prijatelja. Čujem da postaju idoli omladini u svojim naseljima zbog neustrašivog isticanja onog što misle. Mi u pokretu čekao da prođe još dvadeset dana i da naši drugovi budu na slobodi gde im je i mesto, među svim poštenim rodoljubima ove zemlje - smatra Vacić.
man ray loves me man ray loves me 01:07 01.11.2008

Re: MLADIĆEVCI SA MOTIKOM

Rade okončava i studije političkih nauka.

:))))))))))))))))
Bright Spot Bright Spot 03:36 02.11.2008

Re: MLADIĆEVCI SA MOTIKOM

Kuku majko, evo ga novi Moša Pijade... 8-O
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:26 01.11.2008

malo ja

hm, pa ti ljudi su na ovaj ili onaj nacin institucionalizoani u srpskom javnom mnjenju, mozda je ovo dobar nacin da se konacno razotkriju i postave na svoje mesto.Ali slazem se da je gadno...mnogo gadno...
Ono sto je strasno je cinjenica da uz publiku, kakvu imaju, tesko da moze da dodje do neke razumne raspave. Bio sam jednom na jednoj tribini na kojoj je govorio bivsi ambasador VB Carls Kroford i bio je maltene rascerecen. To su divljaci, koji bas i ne znaju da se kontrolisu.
Treba ih diskredivoati na naucan, intelektualan nacin, jakim argumentima i slicno, a ukoliko se upadne u defanzivu, onda ....
queeria92 queeria92 00:28 01.11.2008

Re: malo ja

mozda je ovo dobar nacin da se konacno razotkriju i postave na svoje mesto.


njihovo mesto je van mainstreama i medija...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:30 01.11.2008

Re: malo ja

njihovo mesto je van mainstreama i medija...

ma nemoj meni to da objasnjavas, nego onima koji ih smatraju nezrelim mladicima. U njihovim ocima oni treba da budu demistifikovani. ovo je lepa prilika
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:32 01.11.2008

Re: malo ja

i jos nesto, da se ja pitam oni bi bili ugaseni i zabranjeni za 2 sec zbog narusavanja ustavnog poretka...ali ne pitam se, pa sve stavljam u neki fukckin kontekst...
i mali trol: nisu oni fasisti, oni su nacisti - mislim na naslov
dolybell92 dolybell92 00:27 01.11.2008

U čemu je kvaka

Nakon filma organizuje se razgovor koji vodi Antonela Riha, a učesnici su: Miloš Teodorović (novinar), Milan St. Protić (istoričar), Simon Simonović (Evropa nema alternativu), Mladen Obradović (Obraz) i Miša Vacić (1389).


"Vrela krv" je dokumentarni film (?) - ali KO JE autor filma ?
Neko jeste.
E, pa taj ko je autor filma treba, (ako treba) - da kaže nešto o filmu,
i sa njim da se razgovara... bar je takav red, ako ga ima ?

Pitam se čija je tako stupidna ideja da se vodi razgovor,
zapravo tribina, posle prikazivanja tog filma i to sa,
htelo bi se reći, - glavnim glumcima ?
Šta uopšte jedni drugima još treba da kažu - i o čemu to
treba da debatuju i na kom nivou ?
Staviti ravnopravno za isti sto takav sastav učesnika
je u najmanju ruku - besmisleno, ako ne i uvredljivo,
i ne očekujem da će na tako nešto pristati, ako imaju
imalo dostojanstva Miloš Teodorović, Milan St. Protić i
Simon Simonović.
Šta će da radi Antonela Riha - nek se pita sama, jer taj film
u "Rexu" nema šta da traži, bar ne premijerno - ipak
on ima i neki naslov: "Vrela krv" - koji nešto simbolizuje,
predpostavljam.

Demokratija nikakve veze nema sa fašizmom,
nacizmom i nacional-socijalizmom.

Nije svaka biljka korisna - neke su i smrtonosne za čoveka.





queeria92 queeria92 00:31 01.11.2008

Re: U čemu je kvaka

autori: Milos Teodorovic, Ivana Lalic Majdak
reditelj: Marko Mamuzic
producent: Lazar Lalic, produkcija ARHITEL
gorran2 gorran2 00:34 01.11.2008

Gnusna podvala

Ne da se na tribini nešto može desiti - samim tim što im je dat mikrofon, što su postavljeni u istu ravan sa normalnim svetom, NEŠTO SE VEĆ DESILO! Pročitajte njihove "programske dokumente" i prelistajte njihove forume, i videćete da sa njima vredi razgovarati isto koliko i sa ludakovom guzicom.

Znači, ne radi se o "tribini" i "razgovoru", nego o gnusnoj podvali, a mi smo tamo pre svega zato što nam je građanska dužnost da ne tolerišemo netoleranciju, i da ne dozvolimo da razum i normalnost ponovo budu poniženi, ismejani i izrugani, kao toliko puta do sada.

O čemu to vredi "polemisati" sa njima? O jevrejskim i masonskim zaverama koje upravljaju svetom? O "prirodnim granicama" "Srbskog Otačastva"?

I još treba da "polemiše" s njima ona nesreća od str Protića...
Coco Rosie Coco Rosie 02:54 01.11.2008

!

Potpuno sam zatecena davanjem takvog i tolikog medijskog prostora fasistima. Neshvatljivo mi je, zaista. I kako je moguce da " Rex" pristaje na tako nesto? Pa da li to znaci da ce sutra imati i zakupljen termin ili prostor na nekom od medija a pod izgovorom drustvenog fenomena i problema modernog drustva?!
pakita pakita 06:19 01.11.2008

Bez "nojisanja", molim

Ja sam na Mister homofob-univerzumu glasao za Mladena, priznajem, te želim da se po drugi put sretnem sa miljenikom svojim (prvi put be'še u studiju RTSa par dana pred Antifašistički protest koji je održan 11.oktobra).

Obzirom da je dotični mladić jedan od onih koji se pojavljuju u tom dokumentarcu, zato je valjda i pozvan.

Verujem da je B92 (čiji je novinar Antonela Riha, a i Miloš Teodorović) svesna mogućeg bezbednosnog rizika, te da je ta medijska kuća obezbedila potrebno policijsko obezbeđenje zgrade (možda bi Peđa mogao da se bliže raspita o tome, obzirom da piše blog ovde, na devedes'dvojci).

S druge strane, kao što je ta emisija na RTSu bila i više nego javno propraćena, gosti zvanično najavljeni (...) incidenata posle emisije nije bilo, iako su Obradovića dva (jedan iz Obraza, drugi iz Dveri srpskih) imali svoje brojne pristalice i "saborce" u studiju.

B92 će ovo svakako propratiti video i tonskim zapisom, sasvim sigurno emitovati o tome prilog na radiju i TVu... i to znaju i Mladen iz Obraza i Miša iz 1389, te eto još jednog razloga za umirenje onih koji bi možda došli (al' ne smeju zbog nasilja).

Na Facebook-u je napravljen event za ovu premijeru (preko njega su i Boban i Peđa dobili pozive za projekciju), pozvano je preko 1300 ljudi koji ne pripadaju neonaci ili klerofašističkoj ideologiji i ja očekujem da pre svih TI ljudi dođu i popune REX.

Očekujem da se, kada je već izvesno da će na razgovoru posle filma biti prisutni Mladen i Miša, na tom istom mestu nađe neuporedivo veći broj ljudi koji neće dozvoliti da razum i život ponovo budu poniženi, izrugani i ismejani, kao mnogo puta do sada.

Očekujem da svako od vas svoje na Internetu ostavljene reči, bes, gorčinu (...) konačno verbalizuje na tom razgovoru.

Lazar Pavlović

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana