Odlazak velikog avanturiste

MilutinM RSS / 05.11.2008. u 01:29

Otišao je Tom Sojer današnjeg doba. DNK Analiza kostiju nadjenih u Siera Nevadi prošlog meseca konačno je potvrdila da je jedan od najvećih avanturista današnjice mrtav. Stiv Foset, čovek koji je postavio 115 svetskih rekorda u nekoliko različitih disciplina, preselio se u legendu.

 

Stiv je od malena bio nerminog duha, željan visina i spreman da proveri svoje mogućnosti. Taj poriv vukao ga je da uradi ono što su samo najodvažniji i najspremniji postigli, da uvek proba nešto novo, da bude prvi koji će ostvariti nešto što drugima nije pošlo za rukom. Srećom, bio je spretan i u poslu, te je kao finansijski stručnjak zaradio veliko bogatstvo što mu je obezbedilo dovoljno sredstava za sve poduhvate. A kao tako bogat čovek nije se libio da proba najsmelije poduhvate i fizički najteže izazove.

Stiv je prvi čovek koji je sam obleteo svet balonom. Pošlo mu je to za rukom tek u šestom pokušaju 2002. godine. Nakon toga, za samo trinaest meseci od februara 2005. do marta 2006. godine, postavio je još tri rekorda: prvi je sam obleteo svet avionom bez sletanja, postavio je rekord u neprekidnoj dužini leta od 41,467km (leteći pri tom bez prestanka 76 sati 42 minuta 55 sekundi) i apsolutni rekord u zatvorenom kružnom letu oko sveta.

 

Tokom onog istorijskog leta balonom, najduže je od bilo koga leteo u roku od 24 sata u cugu- 5,128.65 km. Takodje, postavio je rekord i u brzini leta balonom - 200 milja na sat (skoro 322 kilometra na sat).

 

Foset je jedno vreme bio najbrži jedriličar u istoriji, ubedljivo brži od prethodnika. Tokom 2004. godine, za rekordno vreme je oplovio svet jedrilicom - za 58 dana i 9 sati a 2001. godine je postao i čovek koji je najbrže preplovio Atlantski okean - za 4 dana i 17 sati. Pored toga, u periodu od 1993. do 2004. godine postavio je 23 zvanična svetska rekorda (dva od njih jednom rukom), od kojih 11 još nisu oborena.

 

Jedrenje u vazduhu mu je takodje bila ljubav. Prvi je leteo 1500 kilometara u "triangl" letu i 2000 kolemetara u jednom pravcu. U tri poslednje godine aktivnosti postavio je 10 od 21 mogućih svetskih rekorda. Leteo je jedrilicom i u svemir - sve do preko 16.000 metara iznad Zemlje.

 

Stiv još drži svetske rekorde u obletanju Zemljine kugle srednje lakim avionima, u oba pravca kao i američke rekorde u transkontinentalnim letovima ne-supersoničnim avionima. Oktobra 2004. godine postavio je apsolutni svetski rekord u brzini leta vazdušnim brodovima vozeći Zeppelin NT.

 

Bio je dobar i u sportovima gde ne caruje tehnika već ljudska snaga i izdržljivost. Na trci saonica koje vuku psi prešao je 1875 kilometara za 15 dana. Na "Triatlonu čeličnih ljudi" na Havajima preplivao je 3,86 kilometara, prešao biciklom 180 kilometara i pretrčao celu maratonsku stazu - i to sve u 52. godini života! Dve godine kasnije, skijao je od Aspena do Vaila za rekordnih 59 sati, 53 minuta i 30 sekundi, a još dve godine kasnije postavio je rekord koji još nije oboren: od Aspena do Egla za 12 sati i 39 minuta. Preplivao je La Manš kao 270 čovek kome je to pošlo za rukama, mada sebe nije smatrao dobrim plivačem! Dva puta je vozio trku 24 časa Le Mana a odvozio je i reli Pariz - Dakar. Popeo se na najviše vrhove 6 od sedam kontinenata na svetu. Jedino se, zbog astme, nije popeo na Mont Everest. Pretrčao je Kolorado ultramaraton koji je dugačak 160 kilometara sa visinskom razlikom od preko 4000 metara.

 

Postoji jedna zamiljiva anegdota iz Stivovih studentskih dana. Kolege su ga naložile da prepliva do tada već dve godine zatvorenog zatvora Alkatraz i postavi zastavicu na njemu. Prirodno, preplivao je, ali ga je obezbedjenje sprečilo da se popne na obalu.

 

Prilikom postavljanja poslednjeg rekorda (onaj kružni oko sveta, februara 2006. godine), pri sletanju aviona pukle su dve gume, tako da je kraj puta prošao dramatično. To ga nije pokolebalo i tada je najavio da ne namerava da se zaustavi na tom rekordu i da priprema druge projekte. U svojoj 63. godini! Nažalost, izgleda da je to bio loš znak koji nije shvatio.

 

Foset je nestao 3. septembra 2007. godine. Tog dana, krenuo je na laki rutinski let iznad pustinje Nevade sa ranča čiji vlasnik je Baron Hilton. Želeo je da osmotri teren za postavljanje svetskog rekorda u brzini vožnje automobila. Za ovakvog avanturistu, po izuzetno lepo vremenu i čistom nebu, trebalo je to da bude sitnica. Medjutim, nije se vratio.

 

Pokrenuta je ogromna mašinerija - stotine aviona, helikoptera, hodača, Nacionalna garda, infracrvena oprema sa toplotnim senzorima - sve je to tragalo pustinjom sa ciljem da se Stiv nadje. Pretraženo je 50.000 kvadratnih kilometara. Porodica je dala milione dolara organizovanim tragačima a policija je sprečavala lovce na glave da se uključe u posao. Čak je postojala i Internet varijanta potrage na Googl Earth-u u kojoj ste mogli volontirati i pretraživati kvadrat po kvadrat satelitskih snimaka terena u pokušaju da ga nadjete. Moj kolega Radu je bio jedan od tragača, a verovatno i mnogi drugi skauti u svetu.

 

Tek godinu dana kasnije, jedan izletnik je pronašao njegove stvari: vozačku dozvolu, par patika, račun na 100 dolara, kreditne kartice i par kostiju (na dozvoli i patikama nadjeni su ostaci ugriza životinje). Kasnije su nadjeni i ostaci aviona. Danas je potvrdjeno da je kosti Stivove.

 

Prirodno, ovako iznenadni nestanak takvog čoveka u rutinskom letu otvorio je prostor za mnoge teorije zavere. Potpukovnik koji je portparol Civilnih Avio Patrola izjavio je da je nemoguće da se olupine aviona ne nadju vrlo brzo. I stvarno, tokom potrage za Fosetom nadjeno je 6 drugih aviona koji su ranije nestali!

 

Mnogi sumnjaju da je Foset vodio dvostruki život i malo po malo javljale su se priče o navodnim ljubavnicama sa kojima je negde sakrio i promenio život. Neki kažu i da je napravio katastrofalne poteze u investicijamai da se stoga sklonio (eto, ceo svet je danas u krizi: možda je naslutio?). A nije za bacanje ni podatak da je njegov život bio osiguran na 52 miliona dolara.

 

Medjutim, njegova supruga Pegi rekla je da je prošla kroz košmar i da je srećna da su dokazi skinuli veo misterije sa smrti njenog muža.

 

Stiv Foset je bio sjajan izvidjač. Poticao je iz skautske familije, a odrastao je verući se po planinama Kalifornije. Na prvu se popeo u svojoj 12. godini. Već tada je shvatio da nema sjajne atletske sposobnosti, ali da ga krase izdržljivost i volja. Kasnije, bio je na raznim dužnostima u skautskoj organizaciji SAD. Na položaju predsenika Udruženja nosilaca zvanja "Skaut orao" nasledio je tadašnjeg nacionalnog sekretara za odbranu Roberta Gejtsa.

 

Bio je član Svetskog skautskog komiteta. Tako smo se i upoznali, marta 2006. godine. Bio je veoma prijatan čovek, neposredan i pored svoje veličine. Zapazio sam njegove nemirne oči koje su stalno negde vrludale. Pravi skaut! Tada je izjavio da mu je skautstvo bila najvažnija aktivnost u mladosti, koja mu je pomogla da se izgradi u to što jeste.

 

Mi izvidjači imamo putne znake. Ostavljamo ih za sobom da drugima ukažemo na put, damo informaciju, upozorimo. Pravimo ih od kamenčića, grančica, crtamo po zemlji, stenama, drveću. Jedan od njih je "otišao (otišli) kući". Odavno već taj znak se koristi i da kažemo da se neko od naših vratio kući - Stvaraocu. Stiv je, eto, otišao kući.

Atačmenti



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jeremija92 jeremija92 01:37 05.11.2008

Otišao kući

Preselio se na ahiret, rekli bi neki naši zemljaci.
MilutinM MilutinM 01:43 05.11.2008

Re: Otišao kući

Preselio se na ahiret, rekli bi neki naši zemljaci.

Valjda će u dženet
jesen92 jesen92 01:39 05.11.2008

Nisam razumela..

..od kada je mrtav....Zanimljiv covek....i ja sam nekad bila izvidjac...a pojma nisam imala da to moze da bude zanimanje...eto, svasta se sazna na ovom blogu...:))
MilutinM MilutinM 01:42 05.11.2008

Re: Nisam razumela..

od kada je mrtav

Napisah: nestao je 3. septembra prošle godine.

Stiv nije bio profesionalni izvidjač.

Ja jesam
jesen92 jesen92 01:47 05.11.2008

Re: Nisam razumela..

..na tebe sam i mislila..:)...a za stiva mi nije jasno sta se desilo...prvo nestao pa pronadjen?
MilutinM MilutinM 01:51 05.11.2008

Re: Nisam razumela..

Izvini što nisam razumeo.

Pa, ima nas, ali ne baš previše. Recimo u Svetskom birou nekih stotinak na 160 organizacija sa 28 miliona članova. Neko mora da servisira sistem ))

Pronadjene su samo dve kosti i nešto ličnih stvari
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:41 05.11.2008

Re: Nisam razumela..

Pronadjene su samo dve kosti i nešto ličnih stvari

ostalo pojele zveri, da secam se dana kada je bila objavljena vest da je Stiv Foset nestao. Pomislio sam:"ma nemoguce"
jesen92 jesen92 12:47 05.11.2008

Re: Nisam razumela..

izvini sto je ispalo da "davim" ala ja sam previdela da si pomenuo nestanak 3. septembra prosle godine..btw..pisi malo vise o izvidjacima.....
MilutinM MilutinM 12:52 05.11.2008

Re: Nisam razumela..

jesen92
izvini sto je ispalo da "davim" ala ja sam previdela da si pomenuo nestanak 3. septembra prosle godine..btw..pisi malo vise o izvidjacima.....

Nema brige, i meni se dešava često ))

Pa, pišem pomalo. Da ne zagušim. I trudim se da pišem o ljudima koji se nisu proslavili samo kao izvidjači kao i da pišem priče o izvidjačima koje u sebi imaju i neku drugu zanimljivost. Ima toga, zaista puno. Kada se nadjemo i počenom da pričamo, dugi su to razgovori.

Srećom, ima i akcije. Pored svih ovih velikih i malih aktivnosti za decu, održavamo tempo sastajanja. Videla si blog o Ladi? Za deset dana imamo sličan skup u Prijepolju. To će opet da bude fešta...
DejanOz DejanOz 01:42 05.11.2008

Preporuka

Sjajan tekst!

"People often assume I am a thrill seeker, but I am not. I do not enjoy roller coasters, and you won't find me bungee-jumping... It is a disadvantage that my pursuits are inherently dangerous. A large part of my effort is to reduce the risk." (S. Fossett)
MilutinM MilutinM 01:48 05.11.2008

Re: Preporuka

A large part of my effort is to reduce the risk.

To nam je jedno od pravila - pazimo da ne ugrozimo ni sebe ni druge.
srki92 srki92 02:59 05.11.2008

Re: Preporuka

MilutinM
A large part of my effort is to reduce the risk.

To nam je jedno od pravila - pazimo da ne ugrozimo ni sebe ni druge.


Negde sam nasao ovu definiciju izvidjaca:

"Dečak obučen kao kreten kome zapoveda kreten obučen kao dečak."

;-).

MilutinM MilutinM 08:13 05.11.2008

Re: Preporuka

Da, da, vrlo se često nadje. Ima i drugih, takodje smešnih i zajedljivih. Šta da radimo - ne razumeju ljudi. Ovakvi primeri, srećom, dokazuju da nismo šalabajzeri
MilutinM MilutinM 09:22 05.11.2008

Eagle Scouts

A ima ih još, dosta. Evo, recimo, još nekih poznatih amerikanaca koji su osvojili znanje Skauta orla (ovo nije zezanje i podrazumeva dugogodišnji ozbiljan rad u izvidjačima):

Neil Armstrong
First man on the moon

Willie Banks
U.S. Olympic medalist, former world record holder in the triple jump

Michael Bloomberg
Mayor of New York City

Bill Bradley
Former U.S. senator, former presidential candidate, former professional basketball player

Stephen G. Breyer
Associate justice, United States Supreme Court

The Honorable Mike Crapo
United States senator, Idaho

William C. DeVries, M.D.
Surgeon and educator, transplanted the first artificial heart

The Honorable Mike Enzi
United States senator, Wyoming

Thomas Foley
Former Speaker of the U.S. House of Representatives, former ambassador to Japan

President Gerald R. Ford (deceased)
Former president of the United States

Steve Fossett (deceased)
World record holder, first person to circumnavigate Earth solo in a hot air balloon

Chan Gailey
Offensive coordinator of the Kansas City Chiefs, former head coach of the Dallas Cowboys

Bill Gates, Sr.
CEO of Bill and Melinda Gates Foundation, father of Microsoft founder Bill Gates

Michael Kahn
Academy Award-winning film editor

James A. Lovell, Jr.
Retired U.S. Navy officer, former astronaut

Gary Locke
Former governor of the state of Washington

The Honorable Richard G. Lugar
United States senator, Indiana

J. Willard Marriott Jr.
Chairman and CEO, Marriott International

George Meyer
Writer and producer of “The Simpsons”

Michael F. Moore
Academy Award-winning documentary filmmaker

H. Ross Perot
Founder of Perot Systems Corp., former presidential candidate

Gov. Rick Perry
Governor of Texas

Mike Rowe
Host of “Dirty Jobs” on the Discovery Channel

The Honorable Jeff Sessions
United States senator, Alabama

William S. Sessions
Former federal judge, former director of the FBI

Steven Spielberg
Academy Award-winning film director

John Tesh
Recording artist and performer

Togo D. West Jr.
Former United States Secretary of Veterans Affairs


srki92 srki92 09:58 05.11.2008

Re: Eagle Scouts

MilutinM
A ima ih još, dosta. Evo, recimo, još nekih poznatih amerikanaca koji su osvojili znanje Skauta orla (ovo nije zezanje i podrazumeva dugogodišnji ozbiljan rad u izvidjačima):




Nisam nikad bio izvidjac, ne volim tu paramilitarnu stranu organizacije, ali priznajem da su me odusevili klinci koje sam pre neku nedelju vodio na pecinarenje. To su neki lokalni boy scouts koji su hteli da vide kako je pod zemljom. Super smo se proveli, jedva smo ih isterali napolje, par komada sam skoro izgubio u pecini.







MilutinM MilutinM 10:36 05.11.2008

Re: Eagle Scouts

ne volim tu paramilitarnu stranu organizacije

I mi se borimo s tim. Ide, sve brže.

Na primer: ne znam da li ti je poznato da smo još 1997. godine prvi u nas preveli programski paket "Svi različiti, svi jednaki" i koristili ga u izvidjačkim jedinicama u tadašnjoj Jugoslaviji, ili da smo se još od sredine devedesetih organizovalo uključivali u akcije borbe protiv SIDE
dolybell92 dolybell92 04:28 05.11.2008

More

šta je sve radio i čime se bavio dosta je i dogurao...
i ostaće izgleda tajna zašto je tako završio.... mada
je otišao taman kako je i živeo... možda je tako trebalo ?

Pravi kockar - samo što se on kockao sa svojim životom.
MilutinM MilutinM 08:19 05.11.2008

Re: More

otišao taman kako je i živeo... možda je tako trebalo ?

Pravi kockar - samo što se on kockao sa svojim životom.


Kockar... šta znam? Pre verujem da je želeo da testira svoje granice, da dokaže...
Budimac Budimac 05:58 05.11.2008

Slava mu!

***
Biljana Beba Knežević Biljana Beba Knežević 08:09 05.11.2008

Znaci

da je vec neko vreme u drustvu "pravog" Tom Sojera. Treba ziveti svoje snove.
MilutinM MilutinM 08:14 05.11.2008

Re: Znaci

Treba ziveti svoje snove.

Stiv ih je baš proživeo
MilutinM MilutinM 09:28 05.11.2008

Našao sam i jednu svoju fotku

Mart 2006. godine
Stiv sa Lidijom Pozaić Frketić, tadašnjom predsednicom Evropskog skautskog komiteta


margos margos 01:17 06.11.2008

Re: Našao sam i jednu svoju fotku

Pročitala sam još prošlu noć i nisam znbala šta bih rekla. Imam ambivalentna osećanja - od svaka mu čast, preko šta mu je to trebalo i ono ravnodušno 'njegova stvar - radio šta je hteo i umro kako je hteo'. Verovatno da sam ga poznavala da bih imala samo jedno.

Ipak, nadam se da je ispunio svoje snove i otišao zadovoljan. I da se i dalje smeši odnekud, nestašno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana