Pizza, pasta i espresso

serbian_in_rome RSS / 07.11.2008. u 12:43

Ono sto ste mislili da o ovome znate, pa nikad nikog nista niste ni pitali. U stvari nemate pojma!

Pizza
"Pita" od dizanog testa sa svezim paradajzom kao osnovnim i najvise 3 alternativna sastojka ispecena u pecnici na drva (bolja varijanta) ili elektricnoj (losija). Cilj je postici dobar ukus sa sto manje a ne sa sto vise sastojaka od kojih su dozvoljeni sir, povrce, riba, meso, njihove reradjevine, a zakonom je kaznjiva upotreba kecapa umesto paradajza, kackavalja umesto mocarele i slicnih improvizacija i zamena za sastojke (majonez, senf...). Kvalitet pice je direktno srazmeran vremenu potrebnom za varenje iste, vreme varenja je obrnuto srazmerno visini testa a visina varira u zavisnosti od toga da li se interpretira rimska ili napuljska varijanta: prva je tanka skoro kao flis-papir (max 0.5 cm) dok je ona druga mnogo deblja (oko 1.5 cm). Otud objasnjenje za gojaznost Napoletanaca. Gojaznost Rimljana se objasnjava vecim precnikom pice.

Pasta
Izbaciti iz glave ideju da spageti, fuzili, makaroni, farfale, njoketi, pene & co mogu dobro da se naprave od mekog brasna: n-e---v-a-lj-a-j-u---r-a-s-k-u-v-a-j-u---s-e... fuj! Samo pasta od tvrdog brasna moze da bude "al dente" (prijatno tvrda pod zubima), pod uslovom, naravno, da se ne kuva duze od vremena koje je na kutiji obicno ispisano slovima vecim od imena proizvodjaca. Drugo: odvici se od vandalisticke navike ispiranja paste hladnom vodom posle kuvanja ne bi li se nekako otarasili ljigave materije kojom je ista obavijena! To je normalna pojava kod paste od mekog brasna u reakciji sa H2O na 100°C, te je eliminisanjem prvog problema resen i drugi. Trece: za svakih 100g (a ne 1000 kao sto je narodno verovanje) paste staviti 1 litar vode za kuvanje. Kljucni momenat: kad voda baci kljuc, pre bacanja paste o vodu, baciti kljucni dodatak - morsku so.

Espresso
U prevodu: "kafa koja se ispija s nogu brzinom munje" te se vremenski ne moze razvuci na 2 sata (!) niti kolicinski moze da prevazidje zapreminu od nekoliko gutljaja. Preciznije: caffè normale"= 2 gutljaja, skraceni=1 a produzeni= maksimalno 3. Sve ostalo sto sadrzi vecu kolicinu vode (na istu kolicinu kafe) je nekakva boza koju je uvredljivo piti. Satnica ispijanja igra vaznu ulogu, te ce biti izvrzen ruglu svako ko bude vidjen sa soljicom kafe neposredno pre rucka ili vecere, dok je posle dopustivo, u stvari, preporucljivo. Topli "koktel" od kafe, cappuccino, ima mnogo vise ogranicenu upotrebu i moze se piti u ranim jutarnjim casovima (a najkasnije do 11h pre podne), eventualno izmedju 16 i 18h, dok je ispijanje u ostalim delovima dana znak primitivizma i neshvatanja koncepcije konzumiranja kafe.

Naravno, stranci imaju pravo da jedu i piju sta god hoce i u bilo koje doba. A sad, excuse me, posto ce uskoro rucak, odoh na coffee break

Tagovi



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana