Autobuska karta za dvoje... pardon, troje

serbian_in_rome RSS / 07.11.2008. u 12:54

Nekada su starije osobe u gradskom prevozu trazile da im ustupim mesto. Sad kad konacno i ja imam pravo na mesto, one hoce i vise od toga.

atac.jpg
Foto MattP33

Razlika izmedju rimskog i beogradskog gradskog prevoza je mala i vise je izrazena u ponasanju korisnika i ceni karte, nego u samom kvalitetu prevoza. Flota beogradskog GSP-a stvarno nema ni na cemu da zavidi rimskoj ATAC-ovoj, dok ATAC-ovi korisnici mogu sigurno da pozavide GSP-u na ceni karata: u Rimu kosta 1€ , dok je u Beogradu svega 20-30 centi. Zauzvrat, rimske starije osobe su mnogo manje prohtevne kad ne nadju slobodno mesto za sedenje - vrlo retko ce podici nekog mladjeg da bi sami seli i to samo sa mesta predvidjenih za starije, invalide, trudnice i osobe s decom. Svercovati se je verovatno jednostavnije u Rimu, posto kontrolori izlaze na teren uglavnom praznicima, ali su, na zalost, jako nemilosrdni kad nadju nekog bez karte.

Odavno sam odustala od ideje da se besplatno vozim, ali otkako spadam u kategoriju "trudnice" ne propustam priliku da iskoristim pravo na mesto za sedenje. Tako je bilo i proslog cetvrtka kada sam, nakon sto sam uredno otkucala kartu, pojurila na zadnji deo autobusa ne bih li zauzela poslednje slobodno mesto. Negde na pola puta me je zaustavila jedna ne mnogo starija zena i, posto sam pomislila kako hoce da mi ustupi mesto, krenula sam da sa osmehom odmahujem glavom, ali je ona u tom trenutku progovorila (na italijanskom):

- Dokle ides?

U prvi mah nisam razumela pitanje, a onda sam, u neverici, besno odgovorila pitanjem:

- A sto vas to interesuje? - razmisljajuci kako ce persiranje u Italiji uskoro potpuno da nestane. Gospodja mi je bez ikakvog ustezanja objasnila kako je imala nameru da kupi kartu, ali nije imala sitno, a prodavac nije imao da joj vrati kusur i, bla bla, bla... U medjuvremenu sam prestala da je slusam i smestila se prazno mesto. Necuveno, nije dovoljno ne ustupiti mesto trudnoj zeni, sad je cilj oteti joj i kartu u slucaju da silazi ranije!  

Nakon desetak minuta gospodji je zazvonio mobilni:

- Evo me, Milìsave, u autobusu sam, sad silàzim - na cistom juzno-srbijanskom.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana