Bohinj

Jelica Greganović RSS / 27.07.2007. u 14:56

Kada i ako uspete da se probijete kroz letnju kolonu, usijanu zmiju, koja se uvija putem, naravno kad nego usred leta, u popravci i dočepate se poslednje uzbrdice, sa iste vam pukne pogled na Bled. Radost masovnog turizma. Miomirisi antiuvetridesetfaktor, iznervirani vlasnici luksuznih džipova, koji pokušavaju da se parkiraju u jedinoj slobodnoj krošnji drveta, tona betona u obliku socrealističkih, ko zna zbog čega i bordo hotela, poludeli od vrućine, izbezumljeni turisti, koji se spotiču po ulicama i razmaženi labudovi, spremni i za napad ako im ne bacite bar kilo hleba.

 

Kroz Bled treba proći. Mimo svih šetača planinskih trotoar-kolekcija, pored kičastih fijakera, sa konjima koji krepavaju od dosade i čiji vlasnici će vam, bez treptaja savesti, uzeti litar krvi i levi bubreg, za vožnju oko jezera, a sa krajnjim ciljem da pešake sateraju u plićak, a vozače u prvoj, na psihijatrijsko odeljenje obližnje bolnice. Čamce, »pletne«, ne treba ni gledati, da ne bi ostali bez drugog bubrega. Sve tako, mic po mic, do, čijenego, Titove vile i onda spust na levo, na pun krivina, put ka Bohinju.

 

Jer, Bohinj je druga priča. Tamo se turisti bar porasturaju po planinama i šumama, hraneći krpelje i natrčavajući na domaćine, Gorenjce, koji bi bili najsrećniji kada bi im gosti poslali novac preporučeno i ne bi dolazili lično da, svojim pogledima, troše prirodne lepote, koje su oni sami, svojim rukama, sve planinu po planinu, napravili. Od njih ne očekujte mnogo, nivo turističke usluge je ravan hajdučiji, nego uživajte u onome što je Dobri Boga, bilo koji, u duetu sa Mamom Prirodom, napravio u Bohinjskoj kotlini, slepoj ulici, stisnutoj u Julijskim Alpima.

 

Kao i svako jezero, koje imalo drži do sebe, tako i Bohinj ima legendu o svom nastanku i pripadajući, gratis, mit o čudovištu. Legenda kaže da, kada je bog delio placeve, Bohinjci su, za razliku od svih drugih ( a i svojih potomaka danas) stajali u kraju, smerni i skromni. Videvši ih takve bogobojažljive i nezajažljive, bog im je dao najlepše što je imao. Iz zahvalnosti, Bohinjci su prelepom jezeru dali ime Bohinj, jer su u ta ne-turistička vremena, boga zvali »boh«. A onda su odgalopirali na pridobijeni plac i pokazali svoje pravo lice. Koje se, izgleda, učinilo predstavniku nebeske opozicije, Đavolu, tako poznatim, da se odmah ugradio, investiranjem u, naravno, saobraćaj. Đavo je, prema netransparentnim izvorima, lično izgradio »Hudičev most«, đavolji most. Sa Đavolom je, kanda, stiglo i čudovište, koje niko nikada nije video, ali koje riče, stenje i grize led, kada zima počne da umire.

 

Ribčev Laz je poslednja civilizacija na Bohinju i mesto gde će vam se otvoriti pogled na jezero. Sa desne strane puta stoje i statue okamenjenih planinara, koji pokazuju ka Triglavu. Spomenik domaćim planinarima, koji su još 1778. godine uspeli da se uzveru na Triglav. Ako je dan lep i vedar, videćete, u smeru koji pokazuju, najviše vrhove Triglava, koji doduše ni malo ne liče na onaj sa grba. I gde, ako je verovati, preživeloj paganskoj legendi, živi slovenski bog Triglav, dok pod njegovim nogama, po opasnim stenama, provalijama i kršu, tumara i skriva se, Morana, boginja smrti. Pošteno, ja na Triglavu još nisam bila, a ni ne nameravam, bar dok ne zamene onu gvozdenu kajlu, koja vodi do vrha. Ne bih da se poigram provodnika za razgoropađenog Peruna, koji je tamo čest gost.

 

Na Triglavu živi i Zlatorog, kozorog zlatnih rogova, a njegova statua stoji na obali jezera, u Ribčevom Lazu. Onaj sa Laškog piva. Njegovi rođaci, gamsovi, žive, povremeno se pokazujući srećnicima i ograšavaju rikom na krečnjačkom Pršivcu, planini na desnoj strani jezera. Kroz Pršivc, protiču vode sedam Triglavskih jezera, a domaćini kažu da, u planini, koja se stalno kruši, ima još jedno jezero, tako veliko kao Bohinjsko.

 

Jedno od Triglavskih jezera, Črno jezero se, svojom bistrom vodom, probija kroz stenu Komarču i pravi dvojni slap, izvor reke Savice. U seocetu Ukanc, na kraju jezera, što mu ime kaže, jer »u kraj« se, tamošnjim dijalektom, kaže »u kanc«, se Savica, ledena i bledo zelena, penušava od kamenja, uliva u jezero da bi iz njega iz njega istekla kao Sava Bohinjka.

 

Tu, u Ukancu, sve do prošle godine, kada su deca ušla u pubertet, zbog čega su počela slabije da čuju i daju nesuvisle odgovore, mogli ste da nadjete i mene. Jedna od dve alpske kućice, na samoj obali, kraju jezera, pripada mojoj drugarici Urši. Urši, koja je i vlasnica najlepšeg pogleda u Sloveniji. Nema takvog foto-tapeta, kakav se iz Uršinog dvorišta sam od sebe pravi, u Ukancu.

 

Sedam proteklih godina smo nas dve, naizmenično, ceo juli, saterivale pet naših, maloletnih potomaka (ponekad i sa dodatnim maloletnim društvom), u Ukanc. Sedam godina sam, kao Hajdi, tumarala sa čoporom dece po okolnim šumama, tražila ih po žbunju i drveću i uveče ih stavljala u krevet, samo ih malo otresavši od jezerske trave.

 

Za samo jedan dan su načisto podivljavali, pretvarali se u alpske Moglije, tabanali bosi i kupali se u, za moje kriterijume uvek, ledenom jezeru. Nisu nikad ni kinuli. Čudo prirode. Padali su, u hladne večeri, obučeni u jezero, a onda bivali tuširani vrućom vodom, sa sve odećom, da se ne bi prehladili prilikom svlačenja. Vodila sam ih na divlju, desnu stranu jezera, na kupanja po sakrivenim plažama, gde su se mazali mokrom, skoro kao glina gustom ugljenom prašinom...Uveče smo, čamcem, odlazili u male uvale, gde su smeli da urlaju do iznemoglosti i slušaju gromoglasne odjeke, koje vraćaju Pršivc, Krn i Vogel. Naučili su da voze čamac i kanu, da izbegavaju visoke, sunčane travnjake sa poskocima, da čiste srnine lobanje, da prepoznaju kake i tragove od puhova i tvorova, koji nam noću odnesu ili pojedu, svo voće, koje zaboravimo na stolu...Naučili da je jezero za kupanje onda, kada po njemu zaplove patke. Da glupave ribice, Friglice, love plastičnim flašama i prave akvarijume u loncima.

 

A Bohinj je svet za sebe. Tamo se menjaju četiri godišnja doba dnevno. Predveče, Savica nestaje u karpenterovskoj magli i valja se mlečna ka jezeru. Do polovine noći, celo jezero i Ukanc, proguta gusta kao mleko magla, od koje se ne vidi ni susedna kuća. A tada se spušta i ledeni, gluvi mrak, koji krše samo lisice, dovodeći u smrtnu stravu gnezda jezerskih pataka.

 

Na Bohinju kažu da i kiša ima decu. Prave velike kiše stižu iz pravca Krna, oblaci koji se skupljaju na Voglu i Pršivcu su samo prevara. Tada jezero gubi smaragdnu boju i počinje da crni, dobijajući olovno sivu površinu. Teški oblaci se spuste na jezero i samo bljesak munja osvetljava drveće, koje se, pod udarima vetra, svija do zemlje. Kišina deca su male kiše, na koje se niko ni ne obazire. Deca se ni ne obuvaju, malo postoje pod krovovima i čekaju da skoče u bare.

 

Juče sam ih odvela tamo i ostavila Urši. Dok ja ovo pišem, izrasli mladunci, kao šumska deca, vilene jezerom. A obrazi im postanu crveni odmah. Dobiju pogled bistar kao sunčani, planinski dan. I jezike crne od borovnica. Tabane zelene od trave. Mogliji.

 

 

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (118)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 15:06 27.07.2007

Divota



Izvor Savice
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:15 27.07.2007

Na izvor vodimo

svakog gosta, koji nam naiđe, uz ponudu divljih malina usput...i Zoisovih zvončića na stenama levo od slapa...mada ja sam zimi najmanje bila na Bohinju, a tada je najlepši...pretprošle godine se jezero, posle dugo vremena, celo, debelo zaledilo, moglo je da se prepešači. Sneg je do pola zatrpao kućice...idila.
Sa Palube Sa Palube 15:15 27.07.2007

slovenacka jezera

...spadaju mi medju najlepse uspomene iz detinjstva. I porodicna spartanja Gorenjskom en general
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:19 27.07.2007

Meni je, uz sve

doživljaje po Bohinju, najupečatljiviji utisak ostavio zemljotres...pre dve godine...baš fini, jači...sve se ljuljalo, slomila se vrba na obali, otkinulo čamac sa priveza...a zemlja je bubnjala strašno. Nikada pre toga nisam doživela zemljotres u prirodi, da se sastraviš. Pršivc, onako bušnjikav, kada je zatutnjao, nije prestao da tutnji još deset minuta pošto je prestao zemljotres...iz šuma poispadali turisti, izviđači, šumari, vojska...imaš utisak da nigde nikog nema, idila, kad odjednom vidiš da po šumama samo mrgoli od sveta...
Nevena Nevena 08:48 28.07.2007

Re: slovenacka jezera

Najlepse uspomene nosim iz tih krajeva kada sam odmarala i uzivala u lepotama i cistoci Sovenije.
cincili cincili 15:56 27.07.2007

sve

bas sve si, slatka, pomenula. evo me bicujem se zbog ispada s bledom, nacisto. e, a spomenuh ga samo cerez kalorijske bombe.

bohinj je definitvno prelep. nikada necu zaboraviti pogled na njega sa gornjeg dela zicare koja vodi na vogel. zicara se bila zaglavila pa smo te daleke 1979. godine imali prilku da 15 teenagera vise pod pola sata "uziva" u pogledu na bohinj. bohinj, u kome se okolne planine kao u ogledalu ogledaju...stvarno kao najgori kich foto-tapet.

slap savice je takodje nesto fenomenalno. jurcali smo duz obale po onim ogradjenim stazama i odusevljavali se cas virovima, cas mirnim delovima u kojima se pracaju pastrmke...nezaboravni prizori.

e, sad se spremam da sto pre skoknem do soce. gledala sam jednu bozanstvenu reportazu o toj reci i njena boja (nesto smaragdno poput drine, neretve ili morace) mi se urezala u secanje i to moram da vidm na licu mesta. to cu u drustvu vec spomenute drugarice koja je odlican vodic kroz svoju dezelu, a kako ni ona ne zivi vise tamo i njoj ce prijati.

vazda je uzivanje citati te )

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:13 27.07.2007

Hvala,

a evo Soče...koja je, sasvim neverovatno i uživo ove neverovatne boje


jedino ima problema sa autohtonom soškom pastrmkom...mada uskoro se očekuje da tih problema više ne bude, jer neće biti ni pastrmki...naselili su im neke stranjske proždrljive i dozlaboga napadne pastrmke, koje su navalile na ove domaće i nastao pogrom...tako da je to obaška problem...tu i tamo plivka još neka na smrt prepadnuta, čudom preživela, soška pastrmka, al' neće dugo...
A u Bohinju žive zlatovščice, pastrmke sa zlaćanim tačkicama na trbi, brze kao bljesak.
cincili cincili 19:50 27.07.2007

Re: Hvala, i tebi

joooooooooj, to je to! taj ton, ta boja. stvarno je bozanstveno.
da, da, bi i u toj spomenutoj reportazi pricica o pastrmkama autohtonim i ovim stranjskim prozdrljivicama.
moram sto pre da se spakujem pravac dezela na malo uzivanja
DEDA DEDA 16:50 27.07.2007

Osvezenje

undefined
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:11 27.07.2007

O, pa

to je stigla jesen u Bgd, samo 32? Još malo pa će da u'vati mraz od 29 stepeni...a jes, na Bohinju je takva blažena hladovina i planine su načisto očupavile i podivljale od vlage i toplote...da se ti mozak i oči odmore. A u hladu, engleskih, idealnih 24 stepena, radost...
Pape Pape 18:08 27.07.2007

Re: O, pa


Jedina prednost Bleda je što je tamo moguća poduža šetnja (oko jezera je osvetljeno) i kada padne mrak. I Bled je ustvari lep, samo kad se dovoljno udaljiš da ne vidiš bemveje.
Inače je Bohinj naravno prava stvar, i izvor Savice, i pogled sa Vogela. Nisu ni Karadjorvići bili mutavi. No, naši prijatelji nemaju kuću kraj Bohinja nego na Bledu, tjah.
Prošle godine sam poveo kevu i ćaleta takoreći pravo sa Konjarnika gore do izvora Savice, keva je tada još imala dijagnozu angina pektoris. Reko', 'ajd polako pa kad stignemo. Kad, pope se starica majka gore kao od šale. Kažem, mama, kakva angina kakvi bakrači, niko sa anginom se još nije popeo dovde i ostao živ. Keva dobi neku veru u sebe...posle doktori prekrižili dijagnozu kao pogrešnu, keva se okuražila pa na izlete, šetnje, putuje, živnula žena prosto. Da kucnem u drvo. Što su ti slovenačka brda, i gore.
A Gorenjci su pitom soj, uvek spremni za toplu dobrodošlicu putniku namerniku. Sreća te su mahom naoružani samo vilama, kosama i tanjiračama...i (ah, kvragu) paprenim cenama.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:28 28.07.2007

Pa i oko

Bohinja može da se šeta skroz oko jezera i još je poduže no oko Bleda, a i sa manje betona...
A Gorenjci pitomi...xexexe..jako
triton triton 17:55 27.07.2007

Krem pite

A te čuvene Krem pite kakve su?
ivana23 ivana23 18:36 27.07.2007

Re: Krem pite

triton
A te čuvene Krem pite kakve su?



Najbolje na svetu! (na slici - original)
jaksa scekic jaksa scekic 18:46 27.07.2007

Re: Bohinj


Pa nije bivsa Polova zena glupa kad je pazarila kucu na Bohinju,i ja bi za 400.000 funti.

Jelice il ima nesto jeftinije?


JS


http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/showbiz/showbiznews.html?in_article_id=470053&in_page_id=1773
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:47 27.07.2007

Iliti blejska krem rezina,

svaka od po' hektara...meni nisu baš nešto spektakularno, a i ometa me kada mi prah šećer uđe u nos. Nedavno je proizvedena, jubilarna, 9-milionita...
cincili cincili 19:51 27.07.2007

Re: Krem pite

odgovorno tvrdim da su one u portorozu jos bolje ;-) u poslasticarnici, kraj obale.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:54 27.07.2007

E, juče sam išla da

vidim šta je Heder pazarila...pored seoskog imanja Stare, putić na desno, sve do male litice, pod kojom huči Savica. U šumi. Lepo je. To je bio protokolarni, vladin objekat, brvnara velika. Tu je mahom Drle čučao mesecima. Ima i za manje pare od toliko funti. Ali ako žena ima, što da ne zaračunaju. Al' sad ima nešto problem sa papirima. Inače, kuća je nacionalizovana. Pripadala je srpskom oficiru, koji se oženio medicinskom sestrom, Škotinjom, upoznali se za vreme 1. rata. Putovali i po Slo, Bohinj im se dopao i napravili kućicu. Pričala mi tetka moje Urše. Njena majka se družila sa ćerkom tog para. Posle rata su im uzeli brvnaru. O denacionalizaciji su, o zamisli, bili malo prekasno obavešteni, jer mahom žive po svetu belom, potomci...i tako je brvnara ostala u rukama vlade, mada koliko čujem, potomci bi nazad svoje, a ko i ne bi...
A zahvaljujući Polovoj srećnoj raspuštenici, pored turista, sada Ukancem tumaraju i fotoreporteri tabloidski i traže tu kuću, juče nam par takvih ušao, sav pogubljen u dvorište...verovatno još lutaju šumama.

p.s. evo vidim, baš sad, da se javila gospođa kći vlasnika brvnare, slovenačkim vlastima i traži svoju brvnaru nazad...počekaće raspuštenica.
jaksa scekic jaksa scekic 20:02 27.07.2007

Re: Krem pite

cincili
odgovorno tvrdim da su one u portorozu jos bolje ;-) u poslasticarnici, kraj obale.



Bogami tesko,probao i te i one u Hotelu Jezero na Bledu


J

PS:

Jelice,kako se zove kafana na Bledu,jezivo skupa,vlasnik je zena stevka koja je radila u Jat-u pa presla u Adria Airways,blizu je onog kineskog restorana na Bledu.u ulci koja se spusta direktno na jezero,sedeli mi tamo,za susednim stolom bio neki Nemac,kad mu zveknula racun,covek se umalo ne zanesvesti..unutra je lepo,kao u nekoj biblioteci..na zidovima slike poznatih koji su bili..klopa jeste lepo,ali cene pica-ubija
Kazezoze Kazezoze 20:03 27.07.2007

bio u sloveniji

a ne videh bohinj. posle ovog tvog zaljubljenog opisa bohinja vidim koliko sam propustio.
prvom sledecom prilikom kad budem doshao u sloveniju neizbezhno ce mi biti da vidim bohinj.
ko da ga vec pochinjem osecati kako dishe.
hvala drugar.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:06 27.07.2007

Ne znam Jakša, ja

Bled stvarno izbegavam... (rekla mi deca da je taj kineski restoran baš fini, uvek se čuje cin-cin iz kuhinje, to mikrovalna radi posao) Pravo da ti kažem, baš na Bledu da jedem pice, a drugog nešto ni nema, nije mi u radost. A cene su test inteligencije, ko da si kupio kafanu, a ne ručak...Zato probaj kod Erlaha, na Bohinju, ajdove žgance sa domaćim kiselim mlekom i borovnice, sveže, šumske sa malo šećera...a ima i svinjskih ekstremiteta raznih.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:25 27.07.2007

Kaze, obavezno,

ali i da se javiš pre toga, da ti pokažem dvorište sa foto-tapetom, kič uživo...
A evo ga i Đavolji most


p.s. inače, gore na sličici na blogu, druga odozgo je Uršina kuća, levo iza cvetnog žbuna...tamo se mogu naći, kako tumaram i hranim krdo dece.
jaksa scekic jaksa scekic 20:56 27.07.2007

Re: Ne znam Jakša, ja



Moja baza je bila uvek na Bledu,ali zatvorise mi hotel Villa Preseren,uzelo je Minstarstvo odbrane nazad..

steta,bila na sjajnom mestu,i divan neki svet radio,bili mi u martu pre dve godine,oni ljudi odu kuci oko devet uvece i nama ostave kljuceve hotela,i lepo kazu,ako Vam sto treba slobodno idite u kuhinju i uzmite sta nam treba..Bilo sjajno..kao da smo imali privatan dvorac..

J


A inace penjem se na Vogel,tek tamo kakvo je kiselo mleko
Pape Pape 21:54 27.07.2007

Re: Krem pite

Opisu odgovara kafana "Okarina", mada je tu odmah pored i kafana hotela "Lovec". "Okarina" je inače bila manje fensi krajem osamdesetih, kada joj je lokacija bila u jednoj od uličica "pod gradom" (pod brdom na kojoj je zamak). I tada su bili skupi, čak i kranjska sa kiselim kupusom, jedan od obroka kojih se i danas sećam. Danas vode politiku da se po cenama mere sa naj-posh restoranima po belom svetu, a ono je's da ima budala...inače najpaprenije je izgleda u restoranu "Vile Bled", ali tamo bar znaš šta plaćaš, istorijski šmek, mada naravno nisam probao, džaba ih bilo...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:04 27.07.2007

Džaba bi i probao,

nabudžena folirancija, čista prevara...
Kazezoze Kazezoze 22:08 27.07.2007

Re: Kaze, obavezno,

budi sigurna da cu ti se javiti chim budem nameravao da posetim te krajeve.
gde boljeg vodicha da zamislim... samo ne verujem bash da ce to biti bash uskoro.
Dejan K. Dejan K. 23:54 28.07.2007

Re: Iliti blejska krem rezina,

Izvini, u moje vreme se to zvala KREMSNITA... u Kazinu, preko puta hotela Park... sve ostalo su bili falsifikati...
ivana23 ivana23 00:10 29.07.2007

Re: Iliti blejska krem rezina,

Dejan K.
Izvini, u moje vreme se to zvala KREMSNITA... u Kazinu, preko puta hotela Park... sve ostalo su bili falsifikati...

Dejane, da li si ti onaj sto se vencao na Bledu. Necu da ti otkrivam indentitet, samo kazi da ili ne.
Olga Medenica Olga Medenica 20:28 27.07.2007

WOW

wow, wow, wow.......
Super si, Jeco.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:34 27.07.2007

Hvala, draga,

pogledaj Savicu

a travica na obali je dvorište vile, sa apartmanima, drugi najlepši pogled na Bohinju. Zaslužilo svraćanje pod obavezno.
cincili cincili 21:14 27.07.2007

ma, bozans

ja cu da sacekam dok se ti pocrnela vratis s ostrva, pa cu onda da kremen do bohinja i tog dvorista kucice u cvecu...sicher!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:20 27.07.2007

Važi, cincili,

a ovo da se setiš...
49 41 49 41 15:09 28.07.2007

Jelice, odmori mi oci

i vrati me 20 god. unazad.
Moze li se poslati "parce" Bohinja i Savice i ... triglavskih jezera PREKO BARE da odmorim i telo i dusu UZIVO ???
Olga Medenica Olga Medenica 19:29 28.07.2007

Re: Hvala, draga,

Nisam bila u tim krajevima od kad sam bila mala.
Jedino kada pomisljam na cinjenicu da je zivot kratak je kad krenem da sabiram gde bih sve htela da odem "USKORO".
Evropa je vec prevelika da se stigne.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:44 28.07.2007

49 41,

samo sam te čekala :)))
Može da se pošalje, evo upravo sam se vratila sa Bohinja, pokupila mladunčad...oči i mozak mi se odmorili, jedan dan, jedan dan...Idući put za tebe ću da ispresujem neku biljčicu i da ti pošaljem preko bare...
samo za tovje očo
49 41 49 41 03:43 29.07.2007

Re: Bilo pa se propoveda

Hvala za presovanu biljcicu unapred; valjda ispresovana i sasusena ce zadrzati Bohinjske mirise divljine i planine - tragove jutarnjih rosa.
Jednom smo radnu subotu (tada su bile radne) proveli na pikniku u dolini Savice. Zavrsili smo "teski radni dan"
ispijajuci koktele po Bledskim hotelima.
Da sam se tada ja pitao; ja, bih pravac Bohinj na plivanje po njemu ili neku dobru gobovo juho.
Mnogo puta sam odbiciklario od Kranja do Bleda (starim putem). Nazalost, na Bohinj samo par puta.
Ipak, secanja na Bohinj su mi dublja i trajnija.

oh la la oh la la 21:45 27.07.2007

nikad dosta slika!

Evo si me naterala da iščeprkam svoj CD sa slikama

Moji prilozi diskusiji:

Bleđanka:


Bohinj:


Soča:
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:50 27.07.2007

Re: nikad dosta slika!

Tako je Oh la la...Bleđančići su slatki ko šećer!
Evo ga i Zlatorog
cincili cincili 06:47 28.07.2007

Re: nikad dosta slika!

lepo ja kazem da je socha vrh vrhova!
nisam se jos bavila kacenjem slicica, a pored vas profesionalaca ni ne moram da se trudim. ali zato je sve sto jelica napise tako slikovito-bajkovito. spomenuh ja "ogledalo" na bohinju koje izgleda nestvarno. za uvrat kad se namraci nije bas prijatno.
ivana23 ivana23 22:12 27.07.2007

Malo panorame...Triglav

[url=http://www.hribi.net/panorama.asp?lng=1&goraid=1][/url]
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:24 28.07.2007

Ivana,

fali ti zatvarajuća zagrada kod prvog url, zato nema sličice...
Kazezoze Kazezoze 09:56 28.07.2007

Re: Malo panorame...Triglav

mislim da fali rech link izmedju ][
al' izgleda da ni adresa nije dobra, nemozhe se naci...
ivana23 ivana23 10:46 28.07.2007

Re: Malo panorame...Triglav

Kazezoze Kazezoze 11:19 28.07.2007

Re: Malo panorame...Triglav

opet nishta od panorame, mozhda na neki drugi nachin... ovako
ivana23 ivana23 13:27 28.07.2007

Re: Malo panorame...Triglav

http://www.hribi.net/panorama.asp?lng=1&goraid=1

Ovo je pravi link. STVARNO SAM UPORNA. Izvinjavam se sto nisam odmah uspela.


teodora teodora 22:20 27.07.2007

joj, lepote...

bogami, definitivno se udajem u greganoviće. donosim sa sobom veliki narodni kuvar, prababin kredenac, trokrilno ogledalo i šifonjer iz dvajs i neke i par krpica na kojima sam naučila da vezem. ementaler (tj. pokušaj pletenja) ću izostaviti. svekrvo draga, kad me vodaš po alpima?

u stvari, jel' ima ta tvoja drugarica visokih muških potomaka?

Jelica Greganović Jelica Greganović 08:27 28.07.2007

'De si snajka...

al' si ubola sa pitanjem...vidi, drugarica, njen sin i kći, to sve visokooooo, mi smo ko patuljci u poređenju sa njima...Luka, student matematike, visok ko moja beba, a majka mu obaška...dakle, uzimaj taj đevđir il' đerđef, nema veze, važno je da radiš kao i put pod noge!
teodora teodora 19:57 28.07.2007

Re: 'De si snajka...

bome, dolazim u sloveniju prvom prilikom, da biram muža.

nego, nadje li starkice?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:45 28.07.2007

Nisam postigla,

ali zato moja ćer videla onu sličicu i od tada mi mira ne da...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:08 28.07.2007

E bas se rashladih na ovih 36 C...

Nekako mi se posle ovakvih Blogova budi u meni novi srpski velikonacionalni hegemonizam u osvajanju lepih delova nase bivse nam i mile otadzbine...Hm....razmislicu oko te ideje preko leta....Il da sacekam da sve ipak Miskovic kupi...pa ce to biti opet NASHE????
Nije lose.....da sacekamo da Jelica zbrise na more....pa onda?
poz
bkc
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:28 28.07.2007

Evo ga teritorijalni manijak

opet...pa dobro bre komšija 'el nismo to već jednom, jedva nekako izgurali, 'el te nije dunjica izribala?! Mora on...

p.s. Nego, ja ponovo krećem na Bohinj, idem decu da pokupim, pa ću da vam se javim direkt odande...to je baš lepo jel'da...
jaksa scekic jaksa scekic 09:11 28.07.2007

Re: Evo ga teritorijalni manijak



ma kad si vec tamo vidi il ima neki posao za nas s juga :)))


J
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:23 28.07.2007

Re: Evo ga teritorijalni manijak

Pa sta cu kad volem....al samo zanimljive delove ex Yu....pa da ja budem gazda od svega....Hm.,...
Ajd putuj.,...srecno bilo I LEPO, naravno!
bkc
DEDA DEDA 09:31 28.07.2007

Re: Evo ga teritorijalni manijak


S'juga nema ali zato s'ford tranzit pun lubenica c'bidne nesto:))))))



pozdrav
cincili cincili 10:18 28.07.2007

lepo tebi

a bice lepo i nama uz tvoje opise. sad, kad imas marrrri nista ti nije daleko, ocas posla skoknes po tolikoj dezeli ;-)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:45 28.07.2007

Ima al'

za one s ladu :)
dunjica dunjica 23:58 28.07.2007

Re: Evo ga teritorijalni manijak

Cole, a ti najzanimljiviji dijelovi nekako uvijek u komšiluku, je l da? Naša Slavonija, naš Bohinj, naša Bjelašnica, ...

dunjica dunjica 00:00 29.07.2007

Re: E bas se rashladih na ovih 36 C...

E, Cole, ako treba Mišković da kupi, onda odmah javljam Todoriću ;-)
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:10 29.07.2007

Ama, šala, Dunjice,

šala...ja sam mislila da smo to prevazišli... :) na ovom blogu bar...
Mada Cole je posebno neprevaziđen
(sutra kad ode u kancelariju, pa nađe ovo ovde, metlom će me...:)))))
Shumar Shumar 09:09 28.07.2007

Dezela



Jelice, svaki put se oraspolozim kada vidim taj divni dragulj bivhe Jugoslavije, Sloveniju.

jedan od mojih kumova je Slovenac, sin Titovog ex generala, od onih koji su "zauzimali Trst" , kada smo letovali na Brionima i odsedali u Titovoj rezidenciji na Bledu.
I ja sam veliki zaljubljenik Triglava (jel se i on topi kao i ostali Alpi ?), i Bohinj mi je daleko drazi nego Bled.Mada volim da se camcem vozikam po Bledu.

Nisam odavno bio u dezeli, a pomalo sam se zazeleo planinskog doma na vrhu uspinjace na Triglavu i njhovog obroka : "kranjsko sa zelijem " i veeelika krigla tocenog piva.

Steta sto ni vi niste dobili vishe od morske obale, hrvatima je zaista "upala kashika u med" po tom pitanju.

Ostajte mi u lepim uspomenama,zdravlju i lepom raspolozenju.


PS. I dobro pazite na onu elektranu Krsko !
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:12 29.07.2007

Pazimo, pazimo...

evo za tebe, kranjska in zelje, pa še zabeljeno z ocvirki
yu1bcd yu1bcd 10:22 28.07.2007

Triglav

Gazdarice, i pored znacajnog doprinosa dezeli u obliku tri mlada Stajerca, ipak treba verifikovati drzavljanstvo na jedan od tri nacina: skupljanjem pecuraka, horskim pevanjem ili usponom na Triglav! Posto ja nisam imao talenta za prve dve aktivnosti, kolege radioamateri su mi pomogli u trecem projektu. Moj ovdasnji domacin u Kopru je prvi stigao do Kredarice, a ja i pokojni Zare sa 6 sati zakasnjenja. Svakih 20 m visinske razlike Zare popusi cigaretu, a ja jedem cokoladu i pijem vodu! Naravno drustvo je bilo strucno za odbranu od grmljavine. Usput smo odradili i desetak radioamaterskih veza sa Triglava. Ovog vikenda bi morali biti na Krku ali se klapa nesrecno raspala.

Ne zaboravi da se nekada penjalo 100 zena na Triglav sa 80-godisnjakinjama! Pa nisi ti Sosa iz Banata nego krsna Kragujevcanka, bre
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:48 28.07.2007

Ja se

tu držim nadasve mudre slovenačke izreke koja kaže: Niso gore nore, nori so ljudje...
Tako da ja jurim pečurke i poneku i stignem...najčešće na pijaci, ono šumsko odeljenje...a onda uprizoravam kmečko gobovo juho, kojom, objektivno gledano, ozbiljno konkurišem autohtonima.
Hemičarka Hemičarka 20:55 28.07.2007

Iz Banata...

Pa nismo ni mi Banacanke bas nesposobne za penjanje, vezbamo na Vrsackom bregu. :) Jes' da nije bas k'o Triglav, ali je najvisa tacka Vojvodine...

Mada, stalno kukam kako je ovaj Pitsburg brdovit. Ja iz Banata, pa sa Novog Beograda dodjoh u ova brda i moram da se pentram svakog dana do laboratorije...

Jelice, hvala za tekst i slicice. Nisam nikad bila u Sloveniji i necu skoro, mada, nikad se ne zna...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:18 28.07.2007

Hemičarko, za tebe,

Savica...čeka te :) sa mostića u Ukancu, pred ulivanje u jezero...
Hemičarka Hemičarka 22:05 28.07.2007

Re: Hemičarko, za tebe,

Hvala! Cekace sigurno jos koju godinu, ali nece ona nigde...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:08 29.07.2007

Ma kakvi...

mada sam ja moju Vojvođanku iz Bečkereka naterala na Savicu, pa mi je nizbrdo cvilila...od viška planina...a i moj kum u Logarskoj dobija napade klaustrofobije, navikao čovek na široko, ravno, otvoreno...ovo mu stisnuto...
yu1bcd yu1bcd 22:19 30.07.2007

Re: Ma kakvi...

I mene posle 30 godina dezele iznenadi Vojvodjanska ravnica pa se setim Ohaja i napisa na nadvoznjacima autoputa: Ostani budan, ostani ziv!
gordanac gordanac 12:29 28.07.2007

slikom da ti odgovorim...

...a pre toga da ti zahvalim za ovo:
Tu, u Ukancu, sve do prošle godine, kada su deca ušla u pubertet, zbog čega su počela slabije da čuju i daju nesuvisle odgovore

...jer su se meni smejali kad sam predlagala da se uvede "zabranjeno držati decu u stanu". Zaboravili smo koliko su stanovi u zgradama ustvari neprirodni za život ljudi i odraslih, a kamoli dece. Uvek ponudim da se zamisli da su zgrade sa zidovima od stakla - tek onda i drugi vide da ljudi treba da žive na zemlji, a ne jedni drugima na glavi....
Evo pozdrava Bohinju iz Vojvodine:





Jelica Greganović Jelica Greganović 21:12 28.07.2007

Ooo, draga

kako je lepo, a tek ona prva zaljuljana ravnica...
A ovo sa decom...pa to je čudo...kada ih pustiš napolje, odvedeš u divljinu...kako se probude, kako su lepi kad podivljaju...a spavaju tiho i mirno kao hrčci, posle celog dana kupanja u jezeru i zavlačenja po žbunju...Još kad se umusave borovnicama, danima ne možeš da ih opereš...a od onog vazduha su ko kajsije već sutradan rumeni i oči počnu da im cakle...evo danas smo otišli po njih, ne možemo da ih povatamo...kreću se u čoporu, tutnje po dvorištima, ispadaju od svuda, puni fleka i bosi...boženedaj da bi se neko obuo, ni slučajno...jedva smo ih navatali i saterali u auto...kekeci...
Vlasta Vlasta 16:11 28.07.2007

Pejzaž

nešto ne mogu da okačim, ali vas sve puno pozdravljam.

Kekec
gordanac gordanac 16:19 28.07.2007

kekec

da okačimo kekeca? el to?
stiže kekec u narodnoj nošnji :))
direktno sa Bohinja


Vlasta Vlasta 17:39 28.07.2007

Re: kekec

Ej, ajd sad pravog Kekeca, onog sa naslovne strane stripa, pise Kekec (najbolji gandru google - images - kekec).
Ajd, pa ti dodjem jednog.
dunjica dunjica 18:31 28.07.2007

Re: kekec

DEDA DEDA 18:42 28.07.2007

Re: kekec

Casopis mog detinjstva , vidite kako se nekada crtalo
bravo za pronalazak
pozdrav
gordanac gordanac 19:15 28.07.2007

pravi kekec :))





Kekec, Mojca in Rožle gredo zjutraj v planšarsko kočo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:05 28.07.2007

Na

ajdove, zabeljene z ocvirki, žgance...pa še kislo mleko povrh'...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:07 28.07.2007

Kikec in

Mojca...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:34 28.07.2007

Evo, Vlasto...

Vlasta Vlasta 22:11 28.07.2007

Re: Evo, Vlasto...

Hvala, sestro, hvala. Kada sam bila klinka, 1.januara puštali su obavezno jedan od sledećih filmova:
1. Kekec
2. Saša (partizanski, neko koka neprijatelje i ostavlja potpis - Saša)
3. Kosa
4. Kapetan Mikula mali

dunjica dunjica 22:23 28.07.2007

Re: Evo, Vlasto...

Skoro zaboravila, hvala na podsjećanju, Vlasta!

Ja rado gledala sva 4; Sašu, doduše, samo da bih mamu mogla zadirkivati zbog neke njene ljubavi iz mladosti, nekog tajanstvenog Saše.
dunjica dunjica 18:28 28.07.2007

Još malo ravnice

Moja Slavonija


Kopački rit


I ravnica svoju faunu za trku ima ;-)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:03 28.07.2007

Čarobno, a

za uzvrat, Planika
dunjica dunjica 21:28 28.07.2007

Re: Čarobno, a

Hvala, Jelice, za simbol Alpa, runolist.

Divan ti je onaj opis dječurlije kada ih hvataš rastrkane po ljepoti!

Evo tebi zauzvrat dunjica, biljka:
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:30 28.07.2007

Jel' to ona detelina?

Što raste po livadama, a ima i belkasta sa lila vrhom latica...ima pravi livadski miris...hvala :)
dunjica dunjica 21:37 28.07.2007

Re: Jel' to ona detelina?

Da, prije 3 dana saznala da se zove mojim nickom ;-) Daje jako dobar med, kažu pčelari
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:40 28.07.2007

Stvarno nisam

pojma imala da se to tako zove, evo smo nešto naučili...
A kad smo kod meda, ja najvolijem bagremov med...i ovde u Sloveniji mi baš nedostaje bagrem, skoro ga i nema. Par ulica dalje od mene, pored jedne škole raste visoki, stari bagrem, kada procveta, stalno tuda prolazim, samo da se podsetim mirisa. Nedavno sam se tako obradovala, kada sam videla da su duž susedne ulice, sa obe strane, posadili bagremove...još su mali, ali porašće i valjda će i cvetati, na moju radost...
dunjica dunjica 21:48 28.07.2007

Re: Stvarno nisam

Ja sam na Kaleniću kupovala med od žalfije, lavande, silnih čuda, ovisno je l grebe u grlu ili bi se samo sladila. Takvog meda nikada više ne nađoh, osim tamo.
MMMila MMMila 19:49 28.07.2007

Eto mene zimus...

Na skijanje:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:01 28.07.2007

Najbliži Ukancu,

za skijanje je Vogel, a sa njega neopisiv (naročito u jesen) pogled na jezero...
dunjica dunjica 21:30 28.07.2007

Re: Najbliži Ukancu,

Ovaj pogled sa uspinjače, mnogima je satjerao srce u pete ;-)
cincili cincili 06:52 29.07.2007

zicara

ko je spomenuo zicaru za vogel? visila 45 min s pogledom na bohinj spomenuh to vec. e, ako se tad ne nagledah tog "ogledala" necu nikad )) samo kad se setzim jadikovki, prizivanja mama i ostale mnogobrojne rodbine...ja bila mrtva 'ladna, rekao nam covek da ce nas u krajnjem slucaju jedno po jedno spustati u nekim kao vrecama ;-))
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:06 29.07.2007

Bogami,

ni mojoj Gorici nije bilo svejedno, ali je ona imala mnogo veće posledice od retkog i čistog vazduha, jer nam se razevala još na Voglu, a posle je dobijala napade spavanja ko beba...
Hemičarka Hemičarka 21:09 28.07.2007

gordanac

Hvala Vam mnogo za ove slike ravnice. Htedoh da uslikam nesto skoro kad sam bila tamo, ali sam bila u tolikoj zurbi da sam stalno zaboravljala da ponesem foto-aparat. Sve sto imam sada na svom racunaru su slike elementarne nepogode od pre tri godine...




Jelica Greganović Jelica Greganović 21:26 28.07.2007

Sve je lepo i divno,

ali meni, počesto, nedostaje moja Šumadija...Cooole!

reci komšija, ko bi reko da su ovako lepi Veliki Krčmari...
Vlasta Vlasta 08:59 29.07.2007

Re: Sve je lepo i divno,

Ja sam u prošlom životu sigurno bila dagnja ili lignjoslavka, jer mi uvek nedostaje more.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:04 29.07.2007

Dagnjice,

ja sam nameračila da do srede sabajle, kada krećemo na more, posvetim moretu jedan blog...ja nisam iz te priče i moru ništa ne verujem, ali...a do tada, evo ti moje plaže, u Brelima...
Vlasta Vlasta 11:16 29.07.2007

Jelice, Brelice,

ja sam ti na ovoj divoti već jednom pozavidela, priznajem ponizno. A ti me opet na jedan od grehova navodiš. Ja ću, kao što rekoh već jednom 200 puta na blogu, ovoga puta u Istru. Veruda. Još dve nedelje. Što bi rekla moja Lena: "Koliko još puta treba da spavamo?" Već počela da se pakujem.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:55 29.07.2007

Xexexe, čuj počela...

nas već uhvatila laka frka pred more, nemirno spavamo, a spisak "poneti" postaje dug ko zmija...jeeedva čekam...
ovako sunce zalazi u Brelima...
Baric Dragan Baric Dragan 09:34 29.07.2007

Bohinj

Jelice,

Hvala Vam na ovako duhovitom i plasticno prikazanom Bohinju. Podsetili ste me na moje detinjstvo, jer sam sa roditeljima ziveo deset godina na Gorenjskoj i bio bezbroj puta na Bledu.
Kad je rec o Kekecu, koliko ja znam film je uglavnom sniman u Gozd Martuljku
Bled je sesdesetih godina poceo da gubi na kvalitetu vode, pa je izveden vestacki dotok vode, koji je spasio jezero od propasti.
Niste spomenuli Vintgar koji je blizu i ne razlikuje se puno od kanjona Soce.

Dragan

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana