Carska bara - carsko mesto za čaplju, detlića i buldožer

roisindsntlikeforest RSS / 09.11.2008. u 14:08

ulazak u carsku baru (zimi)
ulazak u carsku baru (zimi)
Jedno od deset „savršenih mesta" u Srbiji: carstvo ptica, netaknute prirode, u međurečju Begeja i Tise, tu je, nadomak glavnog grada (od Terazija 55 km). Carska bara se prostire na 447 hektara. Tu se gnezdi oko 250 vrsta ptica, od kojih su 140 stanarice, a 110 selice. One predstavljaju najveće bogatstvo ovog jedinstvenog rezervata i mnoge se nalaze u „Crvenoj knjizi„ svetskih i evropskih ugroženih vrsta.

 Tu, takođe, od davnina boravi i jedna autohtona vrsta jasena, ali od skora njegov boravak je proglašen štetnim te je na lice mesta izašla teška mašinerija predvođena buldožerom, kako bi se kilometri sumnjivog jasena uklonili ! ???

 Ono što ovaj prirodni rezervat zaštićen zakonom čini jednim od 10 najsavršenijih mesta je i njegova prirodna tišina oplemnjena zvukovima iz prirode. Međutim, ne bi Čovek bio čovek da nemože nešto i da poremeti. Dok ptice pevaju podrška u vidu hora basova i altova dopire iz novoizgrađenog brodogradilišta, tu, odmah preko puta ovog rezervata ! ???

 I tek da priča bude nezanimljiva, dok iz šume dopire svež vazduh obogaćen aromama raznog drveća, nemojte se iznenaditi ako osetite miris prasetine, pošto čuvari ovog nacionalnog parka i to izgleda tolerišu ! ???

Atačmenti

  • cb.jpg / 58.83 / KB image/pjpeg


Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana