Sveti Martin u Pesiju

MilutinM RSS / 09.11.2008. u 21:58
Colombo2.jpg

 Foto: Reži Kolombo

 

Dan Svetog Martina je praznik koji se u seocetu Pesi, u predgradju Ženeve obeležava u prvoj polovini novembra. Ako se, kao ove godine, dogodi kasno miholjsko leto, eto izuzetne prilike za lep ugodjaj koji nose šetnja brežuljcima posutim vinogradima, domaćinska atmosfera i sjajna vina.

Pesi je malo seoce, sa nekih tridesetak domaćinstava. Smestilo se na brežuljcima iznad Satinjija, centra vinarstva na Desnoj obali, u regionu Ženeve. Poznato je po dobrim vinima i vrednim domaćinima. Ovdašnja vina prodaju se po celom svetu.

 

Pesi je na samoj granici sa Francuskom, ali to nikako ne možete primetiti sem recimo u susednom Šuiu gde jedna od kuća na kraju ulice ima jednostavnu tablu na kojoj piše da je stanica pogranične policije. S tim ško policajaca nema ni od korova.

 

Festival Svetog Martina je lepo lokalno slavlje kada vinski podrumi Pesija širom otvore svoja vrata i ponude svoja nova vina za degustaciju a odležale proizvode na prodaju. Prillika je to koju vrlo rado koristi šarenoliki narod koji polako i ležerno tumara seocetom, nadiše se čistog vazduha, napoji dobrog vina i pregrize nešto od specijaliteta.

 

Kako sam uspeo da prepoznam, medju posetiocima se odvajaju tri dominante grupe:

- Čitave porodice, u više generacija, sa decom u kolicima ili u čoporu

- Bonvivani koji se pomalo šepure i rumene od vina

- Stranci koji organizovano dolaze obavešteni putem mreže "glokalaca"

 

Svaki posetilac može za 8 franaka kupiti spomen čašu. Sama čaša ne vredi toliko, ali ako je imate, možete u svakom od podruma degustirati vino. U većini će vas uslužiti domaćini, vlasnici koji prave piće bogova i kojima nije teško da objasne svoj rad i promovišu kulturu vina. U par većih, gde je gužva toliko velika, flaše su jednostavno tu i ako ne stigne par kelnera da vas usluži možete i sami sebi doliti u čašu. Za 4 franka možete kupiti i držač za čaše koji visi na vrpci oko vrata i te će vam tako osloboditi ruke za jelo, fotografisanje ili šta god već.

 

Vina ima raznih, a prodaju se po ceni od 10 do 20 franaka po boci. Ovo je dobra cena, jer se kupuje na izvoru, pa mnogi npo degustaciji kupe po ceo karton vina koje im se baš svidelo. Ako ste pravi connoisseur, onda ćete možda prihvatiti preporuku jednog ovdašnjeg specijalizovanog časopisa za vino da potražite Gevurctraminer ili Merlo imanja Tres Etoiles, Findling imanja Charmes ili Okseroa imanja Grand Cour.

Celo selo je dugačko nekih 700 - 800 metara, pa se laganim hodom uz degustriranje vina može obići za nekih dva sata. Ja sam se nakon šetnje vratio u jedan malo mirniji i manje posećen podrum i na miru popio čašu vina uživajući u popodnevnom suncu. 

Pored vina, deljen je i "mou" - slatkasti tečni ekstrakt groždja ili topli sok od jabuka (vidi recept dole). Dovitljivi domaćini prodavali su ćuretinu i prasetinu pečenu na veoma zanimljivom "stojećem" roštilju, raklet, razna jela iz kategorije polu-brze hrane, pečene kestene (jedna kesica košta 6,5 franaka - skoro kao dve čaše vina!), a simpatična grupa devojčica nudila je domaće kolače.

 

Prvi put sam ovde probao jedan poseban vinski specijalitet - sir tom (Tomme) u komini od gamarea. Tom je vrlo lep sir, nešto kompaktniji od kamembera ali još uvek dovoljno mekši od kačkavalja. Komina mu daje poseban ukus jakog vina sa blagim tonom kiselog. Sir se bukvalno zatrpava u kominu preostao od vina i stoji dugo u njemu. Kada se seče, treba skinuti kominu, ali je lepo povremeno gricnuti neko polusuvo zrnce i osetiti dodatni jači ukus. Ovaj izuzetan specijalitet sam sa uživanjem mezio uz čašu gamarea.

 

Na par mesta posetioce su zabavljali orkestri, neki u podrumima a neki pod velikim za ovu priliku posebno podignutim šatrama. Troje prigodno obučenih muzičara svirali su alpske rogove - švajcarske tradicionalne dugačke drvene duvačke instrumente. Jedan šareni orkestar šetao je od podruma do podruma uveseljavajući narod. Mladi (ne baš deca, ali ne baš ni odrasli) imali su mogućnost da sami provozaju kola koja vuče mali konjić.

 

Ono što mi je zapalo za oko je da ima još dosta neobranih vinograda. Prilično toplo vreme za ovo doba godine (bilo je samo par nešto hladnijih dana krajem oktobra) valjda omogućava vinarima da ne žure i da tako dobiju poseban buke svojih ovogodišnjih vina.

 

***

 

Zainteresovani mogu da vide album mojih fotografija snimljenih juče.

 

Za ljubitelje vina preporučujem moj blog Vina Ženeve.

 

Za ostale, prilažem

 

Recept za topli sok od jabuka

 

- 2 dl vode

- Štapić cimeta

- 4 karanfilića

- 1 cm djumbira

- 1 litra cedjenih jabuka

 

U vodi kuvajte 10 minuta sve začine, a zatim dodajte sok od jabuka. Po želji zasladite medom ili zakiselite limunom u soku ili režnjevima

Atačmenti



Komentari (88)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

naroz naroz 22:04 09.11.2008

ajde da budem i ja prvi

svaka cast sta sve stize u dva dana
MilutinM MilutinM 22:05 09.11.2008

Re: ajde da budem i ja prvi

Svaka čast.

Ovo je bilo samo par sati juče popodne. A garnirung se pomalo krčkao danima, nedeljama, mesecima
dragoljub92 dragoljub92 22:18 09.11.2008

Re: ajde da budem i ja prvi

Celo selo je dugačko nekih 700 - 800 metara, pa se laganim hodom uz degustriranje vina može obići za nekih dva sata.

jak tempo to gazda.trba polagano od podruma dfo podruma,sve da se proba
MilutinM MilutinM 22:20 09.11.2008

Re: ajde da budem i ja prvi

jak tempo to gazda.trba polagano od podruma dfo podruma,sve da se proba

Boga mi, ima ono levo - desno, nigde...
naroz naroz 22:29 09.11.2008

Re: garnirung

Moja jedna drugarica sa posla nas svake godine vodi na zabecene planiske predele u francuskoj, za svoj rodjendan (inace ona je izvidjac) i tako pije se vino i pervezije od sireva. Samo sto sam ja jako los da sa imenima.
Inace i nemci imaju gaje vino (sto verovatno znas). Jednom sam se prdobudio u vozu u okolini Wuerzburga, mislio sam da sam pogresio voz i da sam u Francuskoj.
Inace festivali vina u nemackoj mi se ne svidjaju mnogo. Previse vasarska atmosfera. Verovatno je bolje da se ide u manja mesta.
MilutinM MilutinM 22:33 09.11.2008

Re: garnirung

Inace i nemci imaju gaje vino (sto verovatno znas)

Negde sam napomenuo (valjda u onom blogu o vinima) da je vino neizostavni deo trpeze u Romandiji - francuskom govorrrnom delu Švajcarske. Nemački deo uglavnom pije pivo. Tako je i globalna podela, mada uvek ima izuzetaka. Tako i nemci imaju dobra vina.

A švajcarska piva su možda i lošija nego naša (sem nekih artizanskih).


naroz naroz 22:38 09.11.2008

Re: garnirung

zaboravih, jedna od tih proslava je bila tik uz granicu sa svajcarskom, i peli smo se na neku planinu sa koje se vidi Zenevsko jezero i Zeneva.
Sad cu da nadjem sliku
MilutinM MilutinM 22:45 09.11.2008

Re: garnirung

peli smo se na neku planinu sa koje se vidi Zenevsko jezero i Zeneva

Ako je bilo izdalje, onda je možda Mon Blan

Ako je blizo, onda Salev
naroz naroz 23:00 09.11.2008

Re: garnirung

skroz blizu ali se na slici ne vidi ):

a nije Mon Blan ali ajde da se ne blamiram
MilutinM MilutinM 23:05 09.11.2008

Re: garnirung

Verovatno je Salev - on ima ovakvu stenu, sa one strane prema Ženevi. Ima i žičaru, a na vrhu je restoran i poletalište za paraglajdere
naroz naroz 23:11 09.11.2008

Re: garnirung

mi smo se peli drugacije ima neki kabal za koji se drzis i picis gore. Jeste Crevin jer je prvo brdo juzno sad sam video na google erath. Pogledaj face
dusanj92 dusanj92 22:17 09.11.2008

Lep provod

Samo ja od svih vina najvise volim pecenje

dragoljub92 dragoljub92 22:19 09.11.2008

Re: Lep provod

dusanj92
Samo ja od svih vina najvise volim pecenje


od svih tica prasica je nalepša
MilutinM MilutinM 22:21 09.11.2008

Re: Lep provod

Nema lepše tice od prasice

E, moj Bule. Ja na dijeti. Oči mi ispale ali...
dusanj92 dusanj92 22:24 09.11.2008

Re: Lep provod

Hej mozda nisam bio prvi komentar ali sam prva preporuka.
Ova drzava i kraj u kome zivim su poznati po siru. 20 milja juzno od mene je New Glarus, ili "Little Switzerland" i ima sira raznih vrsta.

MilutinM MilutinM 22:34 09.11.2008

Re: Lep provod

Svako sa sobom nosi svoju tradiciju.

PS Upravo gledam Rotlsbergera - ovde se hvali njegovim švajcarskim poreklom
dusanj92 dusanj92 22:45 09.11.2008

Re: Lep provod

Rotlsbergera - ovde se hvali njegovim švajcarskim poreklom

Nisam to znao. Iako smo ovde svi odnekud dosli verovatno mnogo manje nego sto bi neko mislio mi pricamo o tome. Jedino ako bas neko pita ili se sticajem okolnosti povede prica na tu temu. Vecina smo prvo Amerikanci narocito oni rodjeni ovde.
Ben Roethlisberger je inace odlican quarterback, veliki jak i danas igra povredjen. Pre par fodina Pitzburg je bio mnogo bolji. Moji Packers izgubise malopre sa 28:27, promasili field goal sa 52 yarde 21 sekundu pre kraja. Tolko sam se iznervirao da sam sa K,2 u piku igrao "all in" na poker turniru na internetu, i zamisli ispadnem.
MilutinM MilutinM 22:48 09.11.2008

Re: Lep provod

Tolko sam se iznervirao da sam sa K,2 u piku igrao "all in" na poker turniru na internetu, i zamisli ispadnem

Karta je kurva...
Budimac Budimac 22:22 09.11.2008

:)

Em zemlja koju volim, em volim sireve, a i vino, pa još sve to na Sv. Martina (koji je po jednoj teoriji Sv. Mrata). O fotkama da ne pričam. Elem, dovoljno za preporuku ko vrata.
MilutinM MilutinM 22:36 09.11.2008

Re: :)

zemlja koju volim



He, he: San Žilijen - prostor izmedju reka Rone i Arva, srednji vinogradrski region Ženeve
Budimac Budimac 22:39 09.11.2008

Re: :)


He, he: San Žilijen - prostor izmedju reka Rone i Arva, srednji vinogradrski region Ženeve

Ako te put nanese tamo pozdravi mesto u moje ime
MilutinM MilutinM 22:40 09.11.2008

Re: :)

na Sv. Martina (koji je po jednoj teoriji Sv. Mrata)

E, ovo nisam mogao da nadjem. Uopšte, malo dostupnih podataka sam našao o Svetom Martinu. Samo neki specifični, od Kompostele i slično.

Dakle: Mrata. Mada nigde snega?

A moguće je, evo šta kaže

СВЕТИ МУЧЕНИК СТЕФАН ДЕЧАНСКИ, КРАЉ СРПСКИ - СВЕТИ МРАТА
24. новембар по новом / 11. новембар по старом

11. novembar - taman ovih dana (ovde se poštuje novi kalendar)
Budimac Budimac 22:43 09.11.2008

Re: :)


Dakle: Mrata. Mada nigde snega?

globalno zagrevanje
Budimac Budimac 22:48 09.11.2008

Re: :)

A moguće je, evo šta kaže

СВЕТИ МУЧЕНИК СТЕФАН ДЕЧАНСКИ, КРАЉ СРПСКИ - СВЕТИ МРАТА
24. новембар по новом / 11. новембар по старом

11. novembar - taman ovih dana (ovde se poštuje novi kalendar)

Ta teorija, ja sam je čuo prvi put od brata od strica koji se nešto zainteresovao da nam uđe u poreklo, je po meni dosta tanka i svodi se manje-više samo na to poklapanje datuma (koliko se sećam).
MilutinM MilutinM 22:51 09.11.2008

Re: :)

od brata od strica koji se nešto zainteresovao da nam uđe u poreklo

Lepo, boga mi. Tradicija, bato
dusanj92 dusanj92 22:57 09.11.2008

Zima

Budimac
Dakle: Mrata. Mada nigde snega?globalno zagrevanje

Kod mene je padao sneg i u petak a i danas. Temperatura je 28F sto je oko -2C. Pocelo je.
Ja sedim kuci i gledam na Travel Chanel "Florida: Beaches of the sunshine state"

ivana23 ivana23 23:02 09.11.2008

Re: :)

MilutinM
E, ovo nisam mogao da nadjem. Uopšte, malo dostupnih podataka sam našao o Svetom Martinu. Samo neki specifični, od Kompostele i slično.Dakle: Mrata. Mada nigde snega?A moguće je, evo šta kažeСВЕТИ МУЧЕНИК СТЕФАН ДЕЧАНСКИ, КРАЉ СРПСКИ - СВЕТИ МРАТА24. новембар по новом / 11. новембар по староm
11. novembar - taman ovih dana (ovde se poštuje novi kalendar)

Ako je po novom, onda je ipak 24. novembar. Sad pogledala u kalendar SPC.
dusanj92 dusanj92 23:43 09.11.2008

Sveti Martin Martinsville, WI

Sv. Martin

Evo imam ja i to. 14 milja severno od mene je malo mesto Martinsville, WI. Tu je i crkva St. Martin's Mesto ima 20-tak kuca a preko puta crkve je bar "Korner Keg" gde subotom popodne igramo poker turnire. Simpaticno je jer je celo selo na brdascu a na vrhu crkva pa su tako blizi Bogu od nas u podnozju.
Ako se pitas zasto ovo pisem, verovatno jer mi je dosadno a dobih asocijaciju. Bogat ovaj kraj, znaci isto ko da sam u Svajcarskoj.

franzzjb franzzjb 11:59 10.11.2008

Re: :)

Ako je po novom, onda je ipak 24. novembar. Sad pogledala u kalendar SPC.


Kod nas je Sveti Mrata 24. novembra, kodnji je Sveti Martin 11. novembra.
Klasična razlika od 13 dana izmedju kalendara SPC i ostalih kalendara.
Kod nas je sveti Mrata retka porodična slava i nije od šireg značaja. Po svemu sudeći, nažalost
dusanj92 dusanj92 22:51 09.11.2008

Zavera

Kako ovo funcionise. Ja pritisnuo preporuci, ali i dalje pokazuje 0 preporuka. Ja pritisnem ponovo ono kaze "vec ste dali preporuku". Da nije ovo kao glasanje na Floridi, ne zna se kome idu glasovi/preporuke. (kao sto vidis posle vise od 20 meseci kampanje ovo nam se urezalo mozak i nemozemo jos dugo da se oslobodimo)
MilutinM MilutinM 22:52 09.11.2008

Re: Zavera

Preporuke se pojave tek kasnije, pogotovo tek nakon postavljanja teksta
chicadacha chicadacha 23:47 09.11.2008

Mnogo lepo

preporuka
MilutinM MilutinM 23:54 09.11.2008

Re: Mnogo lepo

preporuka

Hvala puno
NNN NNN 00:10 10.11.2008

lajf iz a bič

...ali neko mora da slavi i te praznike i da ide u te vinske podrume isl. E moj Milutine znaš ti šta je muka (šta sve ne snađe našeg čoveka u belome svetu)...
MilutinM MilutinM 00:27 10.11.2008

Re: lajf iz a bič

šta sve ne snađe našeg čoveka u belome svetu

Eto, vidiš, poslednje vreme došlo. Da ja kao iskazani pivopija moram da pišem tekst o vinu. Šta napravi kapitalizam od čoveka
NNN NNN 00:52 10.11.2008

Re: lajf iz a bič

Baš sam primetio s piva na vino, život je pun odricanja ( + dijeta c, c, c).
mirelarado mirelarado 01:30 10.11.2008

čist vazduh

Prillika je to koju vrlo rado koristi šarenoliki narod koji polako i ležerno tumara seocetom, nadiše se čistog vazduha, napoji dobrog vina i pregrize nešto od specijaliteta.


Sva sreća da je čist vazduh, pa razdragani posetioci posle izvrsnog vina mogu malo da dođu do daha i da manje prepliću nogama. Divan post, prelepe fotke, kao i uvek.
Pozdrav i preporuka
MilutinM MilutinM 09:09 10.11.2008

Re: čist vazduh

Hvala veliko.

Ma, sve je lepo kad je vreme lepo. A Švajcarci znaju da se kontrolišu, garant. Tako sam samo na jednom mestu video malo veseliju grupu, ali oni su nešto proslavljali. Mada, ako se proba sve što treba da se proba, ne pomaže ni čist vazduh
jack_bauer jack_bauer 03:58 10.11.2008

raklet rulez!

Dovitljivi domaćini prodavali su ćuretinu i prasetinu pečenu na veoma zanimljivom "stojećem" roštilju, raklet, razna jela iz kategorije polu-brze hrane, pečene kestene

gazda, jel' to onaj raklet kada u malom tiganjcetu proprzis slaninicu i ugrejes tanko seceni kackavalj, pa to prebacis preko isecenog barenog krompira? mmm...
MilutinM MilutinM 09:24 10.11.2008

Re: raklet rulez!

Da, ugrubo rečeno to je to. Da ukratko objasnim (nikako da stignem da napišem par postova o švajcarskim specijalitetima).

Tradicionalno, raklet je pravljen tako što se zagrevao oveći pljosnati kamen. Danas postoje posebni aparati čije se funkcionisanje svodi na električno zagrevanje jedne gusane ploče.

Ispod ploče je prostor za male "tiganjčiće", oblika najviše nalik špahtli sa uzgidnutim ivicama, u koji svako stavlja režanj barenog mladog krompira, režanj kobasice (najbolje nešto nalik kulenu) i list sira (postoje posebni sirevi za raklet ali svaki dobar kačkavalj vrši posao). Sve se to zapeče i onda jede.

U isto vreme, na ploču se stavlja šta god se nadje u frižideru. Uobičajeni artili su krastavci, paradajz, tikvice, riba, piletina, pečurke... Sve ovo stoji u činijama na stolu i svako sebi bira šta želi da pojede.



Prirodno, sve se zaliva vincem, mada ni pivo nije retko na trpezi.

U restoranima, koriste velike kotirove sira iznad kojih su grejači koji otope sir, koji onda kelneri preliju preko krompirića. Ostalo se servira, takodje u činijama.


Unfuckable Unfuckable 11:32 10.11.2008

Re: raklet rulez!

ček Gazda,
a šta je onda "fondi" ?
ili tako nešto....
MilutinM MilutinM 12:10 10.11.2008

Re: raklet rulez!

U, bre Unfe, ovo je tema za još jedan poseban blog. Ukratko:

Fondu je jelo nastalo u alpima, u dugim noćima u kolibama zavejanim snegom, kada se jede samo ono što se konzerviralo tokom leta i jeseni. U suštini je otopljeni kačkavalj, u koji se umaču komadići hleba nabodeni na dugačke viljuške. U fondu se obično stavlja malo belog luka, pavlake i/ili vina, a hleb se po želji umače u biber ili čak jabukovaču. Kao varijacije, u sir se dodaju i pečurke, paradajz, zeleni biber, razno mirišljavo bilje...



Fondu je i više od jela - to je društvena aktivnost. Obično se jede kada se okupi familija ili dodju gosti. Svako sebi odredjuje brzinu kojom jede i količinu hrane, a preko stola se vode razgovori o koječemu.

Pored ovog klasičnog fondua, postoje još i:
- burgondski ili mesni fondu: komadići mesa se peku u posudi sa vrelim uljem

- brešanski: komadići piletine se moće u krem i prezle, pa se peku u vrelom ulju
- kineski: komadići mesa kuvaju se u ključalom buljonu
- čokoladni: komadići raznog voća potapaju se u čokoladu


Moj favorit je ovaj klasični - mlogo volem sira
ivana23 ivana23 12:15 10.11.2008

Re: raklet rulez!

Unfuckable
ček Gazda, a šta je onda "fondi" ?ili tako nešto....


Fondi od sira



Potrebno: 250g sira emantalera - 250g sira gauda - 1 dcl belog vina - 1 dcl konjaka - 1 kašičica gustina - prstohvat orašćića - hleb iseckan na kocke - so i biber po ukusu

U posudu pribora za fondi stavite izrezan sir na kocke. Postavite posudu na poseban grejač za fondi. Kada sir počne da se topi, uspite vino stalno mešajući. U posebnoj posudi umutite gustin sa konjakom. Sipajte u sir. Dodajte orašćić so i biber. Svaki gost nabada na posebne dugačke viljuške kocke hleba i umače u sir.


Prijatno!


Budimac Budimac 12:28 10.11.2008

Re: raklet rulez!

svaki gost nabada na posebne dugačke viljuške kocke hleba i umače u sir.

Kome padne hleb sa viljuške u posudu plaća turu pića.
ivana23 ivana23 12:33 10.11.2008

Re: raklet rulez!

Budimac
svaki gost nabada na posebne dugačke viljuške kocke hleba i umače u sir.
Kome padne hleb sa viljuške u posudu plaća turu pića.


Unfuckable Unfuckable 12:36 10.11.2008

Re: raklet rulez!

nekako cijenim da, što vreme više odmiče - stiže sve više tura pića....
a time i više hleba otpada sa viljuški....
a time....
MilutinM MilutinM 12:41 10.11.2008

Re: raklet rulez!

Kome padne hleb sa viljuške u posudu plaća turu pića.

Ja znam da poljubi osobu levo od sebe
Unfuckable Unfuckable 12:45 10.11.2008

Re: raklet rulez!

čak iako sedi pored zida ?
Budimac Budimac 12:49 10.11.2008

Re: raklet rulez!

Ja znam da poljubi osobu levo od sebe

To je neka lokalna podvarijanta, čini mi se... U nemačkom delu kazna je tura pića... Hmm, Francuzi su romantičniji... Ko zna šta se radi u italijanskom...
MilutinM MilutinM 12:54 10.11.2008

Re: raklet rulez!

čak iako sedi pored zida ?

Jede se oko stola, ljudski

To je neka lokalna podvarijanta, čini mi se... U nemačkom delu kazna je tura pića... Hmm, Francuzi su romantičniji... Ko zna šta se radi u italijanskom...

Ne, bre - čist Bern Oberland!
Budimac Budimac 12:56 10.11.2008

Re: raklet rulez!

Ne, bre - čist Bern Oberland!

Možda su samo nas "gasirali" u Cirihu? Ko bi to očekivao od Švajcaraca...
MilutinM MilutinM 13:07 10.11.2008

Re: raklet rulez!

Budimac

Možda su samo nas "gasirali" u Cirihu? Ko bi to očekivao od Švajcaraca...

Ispod Mire sto djavola vire
ivana23 ivana23 13:13 10.11.2008

Re: raklet rulez!

Unfuckable
čak iako sedi pored zida ?

Sedi sa za okruglim stolom
Unfuckable Unfuckable 13:19 10.11.2008

Re: raklet rulez!

ujbt, cela Švica samo okrugle stolove ima ?
naroz naroz 14:20 10.11.2008

Re: raklet rulez!

ujbt, cela Švica samo okrugle stolove ima ?

i da nisu okrugli moze da sedi ukrug
MilutinM MilutinM 14:31 10.11.2008

Re: raklet rulez!

moze da sedi ukrug

Ja sam lepo rekao "oko stola" što ne mora da znači da je dotični, gorepomenuti okrugao.
Unfuckable Unfuckable 14:31 10.11.2008

Re: raklet rulez!

hm, al' onda neko mora na ćošak........
naroz naroz 14:40 10.11.2008

Re: raklet rulez!

ja se javljam samo zbog rime i duvana
mirelarado mirelarado 14:41 10.11.2008

Re: raklet rulez!

Ko zna šta se radi u italijanskom...


Ma nema nikakve kazne! Zato što svi pričaju dok jedu, i to isključivo o tome čija mama pravi bolji fondi, i koji sastojci smeju, a koji ne da se stave! Italijani su opsednuti hranomkaotakvom, ne i lepim manirima
Doctor Wu Doctor Wu 19:54 10.11.2008

Re: raklet rulez!

meni se od svih tih svinjarija najviše sviđa sloppy joe- oni nachosi sa topljenim sirom (neka vrsta teksaškog fondua) i mesom, sour creamom i halapenjosima. to kad počneš da jedeš ne znaš koliko je dosta.
jack_bauer jack_bauer 06:19 11.11.2008

Re: raklet rulez!

Ispod ploče je prostor za male "tiganjčiće", oblika najviše nalik špahtli sa uzgidnutim ivicama, u koji svako stavlja režanj barenog mladog krompira, režanj kobasice (najbolje nešto nalik kulenu) i list sira (postoje posebni sirevi za raklet ali svaki dobar kačkavalj vrši posao). Sve se to zapeče i onda jede.

ja sam ga jeo u parizu, u francuskoj varijanti. slaninica rezana na tanke šnite se przucka u tiganjcetu, dok se bareni krompir cisti od koze. sir se dodaje u tiganjce kada je slaninica pri kaju, samo da se malo rastopi. onda se zajedno iz tiganjceta prebace preko krompira koji je grubo raskomadan u tanjiru i zacinjen po zelji.

tada sam kupio raklet i doneo ga u beograd. i rakletisalo se bloga mi, onoliko :))
MilutinM MilutinM 09:23 11.11.2008

Re: raklet rulez!

U Belgijskoj varijanti, u tako prženu slaninicu dodaju se i umućena jaja. Svako je, očigledno, prilagodjavao svojim običajima i ukusu. Moja žena, na primer, uvek uz fondu zašareni astal raznim suhomesnatim proizvodima, salatama i ajvarima, "ako se nekome ne svidja".

Inače, kad već pomenuh Belgiju, najveći izbor fondua našao sam u Antverpenu! Ko bi rekao? Evo teksta sa mog bloga o ovom gradu:

Het Fondueke
Oude Koornmarkt 38

U restoranu "Mali fondu" možete naći razne vrste ovog inače tradicionalno švajcarskog jela. Najpre onaj izvorni, pravljen od sira, a zatim i mnoge druge vrste u kojima dominiraju meso (čak i kengurovo) i morski plodovi. Svaki sto najpre odabere da li će jesti fondu u buljonu ili ulju. Buljon se uglavnom uzima za plodove mora ili ako želite nešto 'lakšu' varijantu. Zatim svako odabira svoje jelo. Uz svako jelo ide odličan domaći hleb, pravljen u samom restoranu, krompir, salata i 6 različitih sosova. Na kraju, ako koš ima mesta, možete se zasladiti fonduom od čokolade ili vanile.

Restoran ima lepu atmosferu i mladu ali živahnu poslugu koja će vam rado pomoći oko odabira jela i savetima o načinu kozumiranja (što je za nas nedovoljno iskusne od velike važnosti). Ne zaboravite da rezervišete - ovde već 10 godina nema slobodnih mesta.

Unfuckable Unfuckable 10:34 11.11.2008

Re: raklet rulez!

he,he
ma sve to ima u domaćoj varijanti, bre
Srbin je to jeo pre 200 godina : krompir sa ljuskom, sečen na pola, u rerni pečen sa slaninom gore, a kada se izvuče - još malo kajmaka se stavi o'zgo - radi kalorija....
mikimedic mikimedic 10:41 11.11.2008

Re: raklet rulez!

Kako prosao provod? zaglavih u firmi do 10.
Biljana Beba Knežević Biljana Beba Knežević 08:59 10.11.2008

Slike su

lepe, najviše mi se (ne znam iz kog razloga ) dojmila ona crvenim lišćem i lampionom... Suvenir oko vrata je skroz simpatičan. Mogu samo ( pokušati ) da zamislim tu prirdu.
MilutinM MilutinM 09:29 10.11.2008

Re: Slike su

ona crvenim lišćem i lampionom

Da, na taj motiv sam se vraćao nekoliko puta tokom dana. Ovo je snimak pred sumrak, pa sam još malo zatvorio blendu.

Lepo je za šetnju, milina jedna. Brdovito a ne strmo, a gde god vidiš pukli vinogradi, Ženeva i jezero ispod a okolo planine. Skoro kao izmedju Aleksandrovca i Brusa
AlexDunja AlexDunja 09:40 10.11.2008

Re: Slike su

Skoro kao izmedju Aleksandrovca i Brusa

:))
Biljana Beba Knežević Biljana Beba Knežević 09:56 10.11.2008

Re: Slike su

MilutinM
ona crvenim lišćem i lampionom

Da, na taj motiv sam se vraćao nekoliko puta tokom dana. Ovo je snimak pred sumrak, pa sam još malo zatvorio blendu.

Lepo je za šetnju, milina jedna. Brdovito a ne strmo, a gde god vidiš pukli vinogradi, Ženeva i jezero ispod a okolo planine. Skoro kao izmedju Aleksandrovca i Brusa



Prelepo, naročito ako je "skoro kao između Aleksandrovca i Brusa " :))))))
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 12:06 10.11.2008

Gospon Milutine,

godi Vam ovaj umetnicki lajfstajl.

Sve zvuci odlicno i neobicno pristojno za srpska shvatanja festivala te vrste.
Nit' se ko penje na sto, nit' baulja ispod stola...

Preporuka
MilutinM MilutinM 12:11 10.11.2008

Re: Gospon Milutine,

Nit' se ko penje na sto, nit' baulja ispod stola...

Sve organizovano i po PS-u
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:30 10.11.2008

Preporuka kao vrata

zbog idilicne slike .....a i mi smo mogli da zivimo slicno, ako ne isto, samo da nam je bilo malo vise pameti a manje oruzja...
poz
bkc
MilutinM MilutinM 14:10 10.11.2008

Re: Preporuka kao vrata

Gos'n Cole,

Ima toga i kod nas. Eto, prošlog meseca bila berba u Arandjelovcu, ranije u Sremskim Karlovcima i Smederevu. Samo se u nas svaka proslava izrodi u seoski vašar. Da nam je malo više kulture a manje oružja...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:21 10.11.2008

Re: Preporuka kao vrata

MilutinM
Gos'n Cole,

Ima toga i kod nas. Eto, prošlog meseca bila berba u Arandjelovcu, ranije u Sremskim Karlovcima i Smederevu. Samo se u nas svaka proslava izrodi u seoski vašar. Da nam je malo više kulture a manje oružja...



Bas tako......ali se kod nas sve zavrsi "sa pevanjem i PUCANJEM!!" Ajducki narod, nema sta!
poz
bkc

Re: Preporuka kao vrata

da...
imao moj deda vinograd u dalmaciji.
juce sedim sa nekom drugaricom i ona mi prica o jednom mocartovom klavirskom koncertu koji joj je odsvirao jedan freak pianista koji svira obe ruke samo levom, koji je podsetio na detnjistvo. pijemo neko francusko crveno,a ja donela douro i icc mi ne lezi ovo francusko. kazem joj, gogo, molim te izvini ti imas uspomene na mocarta, a ja, ja ne mogu ovog francuza, ja moram douro, to je ukus mog detinjstva
MilutinM MilutinM 14:34 10.11.2008

Re: Preporuka kao vrata

ja ne mogu ovog francuza, ja moram douro, to je ukus mog detinjstva

E, neko mnogo upućeniji od mene trebalo bi da napiše najpre tekst o vinima južne Evrope (kako se sećam, jedan od prvih blogova koje sam pročitao ovde bio je lep tekst Dejana Stankovića o portugalskim vinima - o tom tebi omiljenom douru), a zatim i tekst o našim vinima toplih područja: dalmatinskim, hercegovačkim, crnogorskim, makedonskim, bugarskim, rumunskim...

Re: Preporuka kao vrata

stvarno, sta se desilo Dejanu Stankovicu?
MilutinM MilutinM 14:50 10.11.2008

Re: Preporuka kao vrata

stvarno, sta se desilo Dejanu Stankovicu?

Nit' pisma, nit' razglednice


Stvarno, nema ga odavno.

Re: Preporuka kao vrata

MilutinM
stvarno, sta se desilo Dejanu Stankovicu?Nit' pisma, nit' razgledniceStvarno, nema ga odavno.

sto je najgore, ni vina koje mi je obecao<_<
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:24 10.11.2008

pop i vino

Zanmljivo da niko nije komentarisao onu fotku fratra s casom vina oko vrata :) a gde je pop tu je i dobro vino, vazda bilo...
Milutine, rekoh li ti ja, posle onog bloga o Andaluziji, da si zreo za Bookera
MilutinM MilutinM 16:42 10.11.2008

Re: pop i vino

Popovi znaju za vino, garant. Najbolje što sam od njih do sad probao je u Dečanskoj vinici, u Velikoj Hoči. Kažu da je došao novi mladi pop i preuzeo vinicu, da je sredio, doterao, funkcionalizovao - milina jedan. nadam se da ću uskoro tamo, da proverim.

Da ll je onaj fratar il se pretvara ne znam - ali vodao je jedno jadno magare ceo dan po Peisiju Ovo je snimljeno oko 3, a kakav je bio oko 5 mogu samo da zamislim.

Pa, možda je i vreme da menjam posao...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:58 10.11.2008

Re: pop i vino

Ovo je snimljeno oko 3, a kakav je bio oko 5 mogu samo da zamislim.

ko, on ili magare?
trener92 trener92 17:05 10.11.2008

Re: pop i vino

Pa, možda je i vreme da menjam posao...
*novo

Nikad nije kasno MilutineM,
Odličan tekst i slike ,

Kako li se samo uzdržavaš od onolikih đakonija uz vino , ako si na djeti!

Eto, vidiš, poslednje vreme došlo. Da ja kao iskazani pivopija moram da pišem tekst o vinu. Šta napravi

Prodana dušo!
MilutinM MilutinM 17:18 10.11.2008

Re: pop i vino

Kako li se samo uzdržavaš od onolikih đakonija uz vino , ako si na djeti!


Dijeta mi podrazumeva (čak preporučljivo je) čašu crnog vina dnevno. Za ostalo, dovoljno sam krkao, pa je vreme da napravim pauzu. A i da napravim prostor za slavska i novogodišnja iskušenija

Prodana dušo!

Ma ja sam samo prikriveni ubačeni element u njihovim redovima. Da ih provalim i pokupim informacije. Upoznaj neprijatelja da bi ga pobedio!


MilutinM MilutinM 17:21 10.11.2008

Re: pop i vino

ko, on ili magare?

Magare je tu da ga posle odnese kući, onakvog
dusanj92 dusanj92 17:50 10.11.2008

problem

Jebes ti ovo. Ovaj blog goji.
mikimedic mikimedic 10:41 11.11.2008

Re: problem

Ovaj blog goji.


fenomenalno:)))
Milica 394 Milica 394 20:59 11.11.2008

Preporuka

tekst nije loš, ali je slika prasenceta presudila. Prasetina još lepše izgleda sad kad sam na dijeti :(
MilutinM MilutinM 21:04 11.11.2008

Re: Preporuka

Prasetina još lepše izgleda sad kad sam na dijeti :(

I ti...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana