Rodila si devetoro - ne trebaš nam više

Krugolina Borup RSS / 14.11.2008. u 12:23

csl0357l.jpg

Da li ste pročitali vest? Ako niste, pročitajte, pa mi onda recite - kakav osećaj ona u vama izaziva? Bes? Tugu? Nemoć? Gađenje? Krugolina je prošla ceo tobogan pobrojanih emocija.

Tužna sam što se majka devetoro dece još uvek bori za svoj život.

Besna sam što joj lekari nisu ukazali pravovremenu i propisanu pomoć.

Osećam nemoć da na bilo koji način utičem da se krivci kazne i, što je mnogo važnije, zauvek sklone s radnog mesta na kome će zločin (možemo se skoro pa kladiti) ponoviti.

Gadim se činjenice da još uvek nisu pretrpeli nikakve posledice, a ako ih budu i pretrpeli - to će biti suspenzija od samo tri dana.

"Ako hoćete da krivci budu kažnjeni - morate da ih prijavljujete!"

Da li je baš tako?

Evo tri primera, pa prosudite sami:

  1. U novembru 2005. godine, čitali smo vest da su dr Vesna Mrđenović iz GAK Narodni front i dr Sonja Đurović iz KBC Zvezdara, uhapšene zbog primanja mita (sa sve obeleženim novčanicama). Danas, tri godine kasnije, otiđite na vebsajt GAK Narodni front. Dr Vesnu Mrđenović naći ćete na spisku zaposlenih. Potom otiđite na vebsajt KBC Zvezdara. Dr Sonju Đurović naći ćete na spisku zaposlenih. Porodilje koje su ih prijavile - pa, cenim, još uvek čekaju na pravdu. I verovatno se, cenim, ne usuđuju ponovo ostati u drugom stanju, jer valja ići pod nož istim onima koje su hrabro prijavile.
  2. Maja Tasić 1. aprila 2008. godine, u 32. nedelji blizanačke trudnoće, dolazi u GAK Višegradsku, žaleći se na bolove u stomaku. Lekari konstatuju da porođaj nije počeo, da je reč o "bubrežnim kolikama". Nedelju dana kasnije, 7. aprila, otpuštaju je iz bolnice, iako ona i dalje pati od bolova. Maja Tasić 11. aprila ponovo odlazi na GAK Višegradsku, još uvek u nesnosnim bolovima koji nikad nisu ni prestajali, gde konstatuju da su bebe mrtve. Samo dan ranije, ultrazvuk na privatnoj klinici pokazao je da su bile žive. Maja smatra da su ona i njeni sinovi bili žrtve nesavesnog lečenja, da su njene bebe umrle nepotrebno. Maja želi pravdu. Maja poštuje zakonsku proceduru. Maja podnosi prijavu. Interna komisija bolnice ustanovljava da nije bilo propusta. Maja ide na višu instancu - žali se inspekciji. Inspekcija zaključuje da ima elemenata za "spoljnu istragu". Od maja 2008. godine, Maja čeka da inspekcija oformi i zakaže "spoljni nadzor". Šest meseci. Maja još uvek čeka. Lekari i dalje rade, kao da se ništa nije desilo.
  3. Udovac Milan Popović piše: Andjelka Trifunovic Popovic, 31 godina, iz Cukojevca kod Kraljeva je imala svog ginekologa koji joj je vodio trudnocu. Andja se redovno kontrolisala  i od strane ginekologa dobijala uveravanja da i ova, treca trudnoca, tece u najboljem redu. Andja se radovala trecem detetu i borila se protiv bele kuge. Trebalo je da se porodi krajem oktobra. 25. septembra 2008. zabolela je glava i ostala je na odeljenju u  ZCStudenica u Kraljevu sa visokim pritiskom. Posle dva dana, 27.9.2008. Andja je sa visokim rizikom, previsok pritisak, prebacena u KBC Kragujevac. U podne je uradjen carski rez, beba je rodjena ziva i zdrava, Andja je pre ponoci umrla. Bez obzira sto je troje dece ostalo bez majke, bez obzira sto je Andja bila odgovorna prema svom zdravlju i redovno se kontrolisala, niko se od odgovornih nije oglasio, niko nije javno rekao ko je odgovoran za smrt mlade zene. Niko nije objasnio kako su kraljevacki lekari trudnicu sa ekstremno visokim pritiskom drzali u Kraljevu dva dana a onda je bez pratnje lekara poslali za Kragujevac, sto je protivzakonito. Da li je moguce da za smrt mlade i zdrave zene koja je zivot izgubila zbog lekarske neodgovornosti niko ne odgovara? Troje Andjine dece je zasluzilo odgovore na ova pitanja. Milan se obratio okružnom javnom tužiocu. Odgovor koji je dobio glasi: "Probaću malo da otškrinem ta vrata." Milan ne želi da se ta vrata otškrinu. Milan želi da se ta vrata širom otvore. A lekari? Lekari i dalje rade kao da se ništa nije desilo.

Ne znam kako vi, ali nakon jutros pročitane priče o nepotrebnom dvodnevnom vozikanju devetostruke majke sa slomljenim rebrima, nakon tek obavljenog carskog reza i u komi, Krugolina ovog decembra ima par želja za Deda Mraza:

  1. Želim da svaki put kad postoji osnovana sumnja da je neko od medicinskog osoblja zgrešio, isti ne bude suspendovan na tri dana, već da bude suspendovan sve dok se kompletan komplikovani postupak dokazivanja krivice ili nevinosti ne završi. Ako Svetlanin suprug, Maja i Milan moraju da čekaju - neka čekaju i osumnjičeni. Šta, nije moguće - zakon ne dopušta? Menjajte zakon. Odmah.
  2. Želim da čitam vesti o tome kako je neko dobio otkaz zbog nesavesnog lečenja. Želim Uroša u zdravstvu. I to po jednog nedeljno. Cenim, za godinu dana nedeljnog Urošavanja, imali bi mir na stadionu. Pa da može čovek na miru da se razboli, da mogu žene na miru da se bore protiv bele kuge.

Deda Mraze, donesi nam za Novu 2009. godinu Urošavanje, moli te Krugolina!

http://www.majkahrabrost.com/

 



Komentari (143)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

malasneki malasneki 12:41 14.11.2008

Upravo citam vesti

I nisam mogla da verujem!
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 22:32 14.11.2008

Nastavak iste vesti

I sto je najgore nastavak vezano za ceo slucaj nije ni malo ohrabrujuci[url=http://www.blic.co.yu/hronika.php?id=65540][/url]

Ne samo da je jedna zena neljudski i neprofesionalno tretirana, vec nedostaje i volja da se slucaj tretira na ljudski nacin. Komisija samo ima zelju da zataska stvar i mazanjem ociju usled fokusiranja na pogresnu stranu da stvori privid da je nesto preduzeto i zastiti "svoje'. Nazalost, moram ovako da pisem, jer Komisije izgleda nisu ni nezavisne niti je njihova funkcija kontrola vec zataskavanje.

Ono sto mene ljuti je sto je zivot u Srbiji potrosno dobro, odnosno zivot se ovde najmanje ceni!!! Zato je pojedinacan zivot (makar kreirao i devet novih) nevazan naspram profesionalnih senlucenja i bahatosti lekara.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 22:36 14.11.2008

Re: Nastavak iste vesti

Izgleda da nisam bas uspesno stavila link na vest koja se nalazi na sajtu Blica pa prenosim ovde ceo tekst

Neodgovorno ponašanje bez kazne
Komisija štiti lekare koji su vratili porodilju
Autor: Sonja Todorović | 14.11.2008. - 20:00


BEOGRAD - Stručni tim koji je u Kliničkom centru formiran da ispita zbog čega je Svetlana Vučković, teško povređena u saobraćajnoj nesreći kod Smedereva, vraćena iz Urgentnog centra, u prvom izveštaju je naveo da lekari nisu načinili propust. Međutim, ta komisija se uopšte nije bavila odgovornošću lekara zbog vraćanja porodilje u komi, već analizom obavljenog pregleda, što nije ni trebalo da bude njihov zadatak, saznaje „ Blic”.

Tako, u prvim rezultatima nije utvrđeno ko je i zbog čega teško povređenu pacijentkinju uputio nazad u požarevačku bolnicu. Naime, posle saobraćajne nesreće, lekari u Požarevcu su Svetlanu odmah operisali. Carski rez i operacija trajali su od 12.30 do 13.30, a već u 14.30 časova ona je bila u sali za reanimaciju u Urgentnom centru u Beogradu. Odmah posle pregleda u Beogradu, lekari u Urgentnom centru su dopustili da se pacijentkinja sa teškim povredama glave ponovo transportuje u Požarevac. Sutradan, kako se pacijentkinji stanje pogoršalo, ona je ponovo prevezena u Urgentni centar. Zbog toga se u ovom slučaju ne radi o tretmanu lečenja, već o nehumanom ophođenju prema tek operisanoj ženi.

Prvi rezultati
- To su prvi podaci stručnog tima. Istraga još nije gotova. Treba još da raspravimo o tome zbog čega je nisu prvi put primili u bolnicu. Ceo postupak biće gotov u utorak ili sredu - kaže za „Blic” dr Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije.
On je ponovio da nijedan pacijent ne sme biti vraćen iz UC.
- Osnovna stvar je da je pacijentkinja sada stabilna i da se polako oporavlja - ističe dr Bajec.
U saobraćajnoj nesreći povređeno je i troje Svetlanine dece. Emina, koja je hospitalizovana u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj za sada je dobro. Tek rođena beba smeštena je u Institutu za neonatalogiju. Nalazi se u inkubatoru, a stanje joj je stabilno.
Unfuckable Unfuckable 22:49 14.11.2008

Re: Nastavak iste vesti

Osnovna stvar je da je pacijentkinja sada stabilna i da se polako oporavlja


Osnovna stvar je da se ovakve svinjarije više ne događaju, druže Bajec.

Međutim, ta komisija se uopšte nije bavila odgovornošću lekara zbog vraćanja porodilje u komi, već analizom obavljenog pregleda,

Drugim rečima : Perica je bio vezan pojasom dok je vozio auto. To što ga je vozio kroz kolonu dece - nije bitno.
Rešivoje Rešivoje 12:54 14.11.2008

Urošavanje...

...je zaista neophodno ovom društvu! I to ne samo u oblasti zdravstva već u svakom njegovom segmentu. I mišljenja sam da od nas samih, kao individua, moramo početi.
Bravo Krugolilna, želje upućene Deda Mrazu su odlične, i nadam se da će ih čuti i ispuniti.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:20 14.11.2008

Re: Urošavanje...

Rešivoje, ajde i ti se privati posla, čoveče, vidiš da su problemi na sve strane - rešavaj!!
sedma sedma 12:55 14.11.2008

Draga Krugolina,

samo zelim da te pozdravim i da ti se zahvalim za sve sto radis po pitanju borbe protiv bele kuge.
Pitam se da li ja nesto mogu da ucinim po tom pitanju...
A za tekst nemam komentar jer sam totalno zabezeknuta i jednostavno nemam sta pametno da kazem.
Ljubim te puno
reanimator reanimator 13:22 14.11.2008

Re: Draga Krugolina,

sedma
samo zelim da te pozdravim i da ti se zahvalim za sve sto radis po pitanju borbe protiv bele kuge. Pitam se da li ja nesto mogu da ucinim po tom pitanju

Pa sad..ovaj..khm,khm..
scabies scabies 23:46 16.11.2008

Re: Draga Krugolina,

samo zelim da te pozdravim i da ti se zahvalim za sve sto radis po pitanju borbe protiv bele kuge.
Pitam se da li ja nesto mogu da ucinim po tom pitanju...

Odgovor je vise nego logican! Samo malo razmisli...
Unfuckable Unfuckable 13:00 14.11.2008

Totalno

dno dna licemerja i "nemešanja u svoj posao"
Odlično prezentovano.

I još jedna želja za Novu 2009 :
dodeljivati višemilionske odštete oštećenima.
(Žao mi je, penzioneri - Vi ste bar - živi.)
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:21 14.11.2008

Re: Totalno

još jedna želja za Novu 2009 :
dodeljivati višemilionske odštete oštećenima.


Lako ćemo sa željama, nego... gde Deda Mraza da nađemo??
drug.clan drug.clan 14:25 14.11.2008

Re: Totalno

Unfuckable
dno dna licemerja i "nemešanja u svoj posao"
Odlično prezentovano.

I još jedna želja za Novu 2009 :
dodeljivati višemilionske odštete oštećenima.
(Žao mi je, penzioneri - Vi ste bar - živi.)

visemilionska odseteta je najgora stvar koju mozemo uvesti jer ona dovodi do toga da se svi lesinari ovoga sveta (osiguranja, advokati koji zaradjuju na ljudskoj muci...) ubacuju u proces koji tada postaje korumpiran kao sistem u americi! A ko to na kraju plati? Mi bilo kroz porez ako drzava daje te pare bilo kroz cene zdravstvenih usluga ako se lekari osiguraju protiv takvih slucajeva! Najgore u svemu je sto onaj ko je ostecen dobije najmanje (jer skoro sve pokupe ovi lesinari) a ni to mu ne moze nadoknaditi gubitak. Tako u americi posle sudjenja ili nagodbe u ovakvim slucajevima osteceni dobije u proseku oko 10% sume koja mu je dodeljena ali zbog toga on i svi drugi u drzavi plate nekoliko hiljada godisnje vise za zdravstveno osiguranje nego u ostatku sveta. Osim toga lekari se mnogo i ne uzbudjuju zgog toga jer ne placaju oni posto su osigurani, tj i u slucaju presude da su bili nemarno njima se nista ne desi. Drugim recima te tuzbe ne uticu mnogo na zalaganje lekara te se broj gresaka ne smanjuje.

To nam nikako ne treba, trajno ukidanje licence ili zatvor za teze slucajeve za one koji su to napravili je bolja mera da se znatno smanji broj gresaka zbog nemara u zdravstvu.
Vlasta92 Vlasta92 14:25 14.11.2008

Re: Totalno

Nemam dodovljno reči da opišem koliko se slažem sa ovim, kao i sa svim dosadašnijm Krugolininim nastojanjima!
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:43 14.11.2008

Re: Totalno

Tako u americi posle sudjenja ili nagodbe u ovakvim slucajevima osteceni dobije u proseku oko 10% sume koja mu je dodeljena

Potpuno pogreshan podatak.

Evo link na limite koliko advokat mozhe da uzme od odshtete u raznim drzhavama u USA (da, zakoni su razlichiti u razlichitim drzhavama)

Za one jkoje mrzi da chitaju (a vole da pogadjaju) evo i ovde podataka za Connecticut:

33.3% od prvih $300.000
25% od sledecih $300.000
20% od sledecih $300.000
15% od sledecih $300.000
10% od svega preko $1.250.000.

Dakle, na priomer, ako vam je dodeljen $1.000.000 advokat ne mozhe dobiti vishe od

300.000/3 + 300.000/4 + 300.000/5 + 100.000*15/100 = 250.000

a ovo meni lichi da je oshteceni dobio 75% a ne 10%.

Uostalom onaj link sadrzhi podatke za mnoge drzhave u USA, pa gledajte i rachunajte, ko voli.
drug.clan drug.clan 17:09 14.11.2008

Re: Totalno

marco_de.manccini

Potpuno pogreshan podatak.

Evo link na limite koliko advokat mozhe da uzme od odshtete u raznim drzhavama u USA (da, zakoni su razlichiti u razlichitim drzhavama)

Za one jkoje mrzi da chitaju (a vole da pogadjaju) evo i ovde podataka za Connecticut:

33.3% od prvih $300.000
25% od sledecih $300.000
20% od sledecih $300.000
15% od sledecih $300.000
10% od svega preko $1.250.000.

Dakle, na priomer, ako vam je dodeljen $1.000.000 advokat ne mozhe dobiti vishe od

300.000/3 + 300.000/4 + 300.000/5 + 100.000*15/100 = 250.000

a ovo meni lichi da je oshteceni dobio 75% a ne 10%.

Uostalom onaj link sadrzhi podatke za mnoge drzhave u USA, pa gledajte i rachunajte, ko voli.


Ovde nisi uracunao troskove sudjenja i advokata vec samo platu advokata (attorney fees), ponekada se te odstete cak i oporezuju (federal, state ili local tax)
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:28 14.11.2008

Re: Totalno

nisam. ali procenat koji ostane oshtecenom skoro nikad nije ni blizu samo 10% a kamoli da to bude prosek. ovo je zato shto

1) do sudjenja najcheshce nikad i ne dodje. jeftinije je bolnici da se nagodi nego da se sudi i izgubi zato shto su u sluchaju sudjenja otshtetne sume mnogo mnogo vece. dakle u vecini slushajeva skoro da nema nikakvih troshkova (par poshtarina i to je to).

2) ako se ode na sudjenje i dokazhe se krivica, onda se visina otshtete odredjuje tako da su svi troshkovi pokriveni i ostane sasvim razumna suma za oshtecenog.

3) definitivno ne postoji federal tax na otshtete povezane sa medicinskom greshkom (osim ako deo otshtete ne pokriva i izgubljenu platu zarad izgubljenih dana na poslu u kom sluchaju se placa porez samo na taj deo, ali taj porez bi se platio svakako).

Re: Totalno

ovo isto vazi i za uk
drug.clan drug.clan 19:04 14.11.2008

Re: Totalno

marco_de.manccini
nisam. ali procenat koji ostane oshtecenom skoro nikad nije ni blizu samo 10% a kamoli da to bude prosek. ovo je zato shto

1) do sudjenja najcheshce nikad i ne dodje. jeftinije je bolnici da se nagodi nego da se sudi i izgubi zato shto su u sluchaju sudjenja otshtetne sume mnogo mnogo vece. dakle u vecini slushajeva skoro da nema nikakvih troshkova (par poshtarina i to je to).

2) ako se ode na sudjenje i dokazhe se krivica, onda se visina otshtete odredjuje tako da su svi troshkovi pokriveni i ostane sasvim razumna suma za oshtecenog.

3) definitivno ne postoji federal tax na otshtete povezane sa medicinskom greshkom (osim ako deo otshtete ne pokriva i izgubljenu platu zarad izgubljenih dana na poslu u kom sluchaju se placa porez samo na taj deo, ali taj porez bi se platio svakako).


federal tax se placa na odsetetu koja se odnosi na pretrpljeni dusevni bol! Uz to mnoge states oporezuju ceo iznos koji se dobije kaoi neke lokalne zajednice.
Istina je da osteceni dobiju veci deo 2/3 sume koje se dobiju nagodbama su su te sume uglavnom daleko od visemilionskih koje su na pocetku ovde spomenute.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:07 14.11.2008

Re: Totalno

u americi posle sudjenja ili nagodbe u ovakvim slucajevima osteceni dobije u proseku oko 10% sume koja mu je dodeljena

Istina je da osteceni dobiju veci deo 2/3 sume koje se dobiju nagodbama

dakle uz koje tvrdjenje sada stojish? prvo (u proseku 10%) ili drugo (veci deo od 2/3)?
Uz to mnoge states oporezuju ceo iznos koji se dobije kaoi neke lokalne zajednice.

stvarno nemam vremena da idem u dubinske analize poreznog sistema i slichno, ali ceo iznos se nikada ne oporezuje (kako se mozhe oporezovati deo koji i ne dobijete, kao na primer deo koji ode za attorney fees, ili deo koji ode za medicinske troshkove?).

da bi ostali na temi ja ne bih dalje o ovome. ima istne u onome shto kazhesh, ali 10% je preniska i odokativna procena koju si dao samo zato shto podrzhava stav koji iznosish.

a na kraju krajeva, neka je i 10%. i to je neshto. a bolnica ce razmisliti da li da zadrzhi ljude koji je svaki chas skupo koshtaju.

a chak i lekari koji rade privatno i ne zavise od bolnica, ako prave previshe greshaka placaju previsoko osiguranje koje u jednom treutku vishe ne mogu sebi da priushte i ispadaju is biznisa. a ja ne zhalim za takvima, daleko im lepa kuca, i treba da ispadaju.
NNN NNN 00:24 15.11.2008

Re: Totalno

Džabe se raspravljaš sa drugom članom on sve zna i između ostalog i da će Amerika i Engleska (koja će da se oCepi od UK) biti zemlja proleterska (mislim, već je počelo)
jeremija92 jeremija92 13:07 14.11.2008

Samo da ukažem...

.... na neumitnu činjenicu da je aktuelni ministar zdravlja jedini misnistar treći ili četvrti mandat, od petooktobarskih promena, neprekidno u svim vladama.

Slušao i gledao intervjue sa njim na raznim medijima. Uvek osion, odgovara kao da je sa Olimpa. Priča o velikim rezultatima reformi u zdravstvu, a većina pacijenata zna da je do lekara sve teže doći, čak i do lekara opšte prakse.

Pokušajte, npr. da zakažete snimanje magnetnom rezonansom redovnim putem, na osnovu uputa. Zakazuju za januar 2009. godine, a ako platite (trenutna cena 9.800, 00 na KBC Bežanijska Kosa) može odmah sutra.
Lično se uverio. Isto je i sa svim drugim ozbiljnijim snimanjima, pregledima, operacijama. Kako je to moguće? Ili ima termina za snimanje ili ih nema.

Lekarima je povećao plate, to je OK, ali pacijenti od njegove reforme malo toga imaju. Sem da plaćaju preglede.

Mislim da je vreme da ministar ustupi mesto nekom drugom. Umorio se, osam godina bi svakog iscrpilo na tom mestu, ako radi svoj posao.

Sasvim sam dobronameran, Krugolina.

Krugolina Borup Krugolina Borup 14:22 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Sasvim sam dobronameran, Krugolina


Znam, Jeremija, znam.
thebee269 thebee269 17:22 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

jeremija92
.... na neumitnu činjenicu da je aktuelni ministar zdravlja jedini misnistar treći ili četvrti mandat, od petooktobarskih promena, neprekidno u svim vladama.

Slušao i gledao intervjue sa njim na raznim medijima. Uvek osion, odgovara kao da je sa Olimpa. Priča o velikim rezultatima reformi u zdravstvu, a većina pacijenata zna da je do lekara sve teže doći, čak i do lekara opšte prakse.

Pokušajte, npr. da zakažete snimanje magnetnom rezonansom redovnim putem, na osnovu uputa. Zakazuju za januar 2009. godine, a ako platite (trenutna cena 9.800, 00 na KBC Bežanijska Kosa) može odmah sutra.
Lično se uverio. Isto je i sa svim drugim ozbiljnijim snimanjima, pregledima, operacijama. Kako je to moguće? Ili ima termina za snimanje ili ih nema.

Lekarima je povećao plate, to je OK, ali pacijenti od njegove reforme malo toga imaju. Sem da plaćaju preglede.

Mislim da je vreme da ministar ustupi mesto nekom drugom. Umorio se, osam godina bi svakog iscrpilo na tom mestu, ako radi svoj posao.

Sasvim sam dobronameran, Krugolina.



pa dokle ćemo da mislimo da jedan ministar ne može da reši ništa a kada dodje drugi taj će rešiti sve.
Mislim da nije stvar u tome.Probleme treba rešavati sistemski počevši od najbanalnijih stvari, npr. da svi mi prestanemo , kao savesni ljudi , da tražimo vezu kada podjemo kod lekara, jer čim nekoga poznajemo ko radi u zdravstvu odmah ga cimnemo da nam sredi nešto preko veze, a kao ljutimo se kada to rade neki drugi.


drugo, jako je važno uporno i dosledno iznositi u javnost sve ružne stvari koje se svakodnevno dešavaju i insistirati da se one rešavaju.
Treće , jednom sam već ovo napisao, puno ljudi se boji da bilo šta prijavi jer sutra ponovo mora doći kod istog tog lekara ili sestre.Treba narod edukovati da se oslobodi te vrste sraha, naučiti ga da to i to ima pravo, jer pojedinac plaća te koji ga leče, zar ne.
Četvrto, drastično pooštriti sankcije za greške zdravstvenih radnika, proveravati njihov rad putem nadzora i svih mogućih kontrola.
Ja dugo radim u zdravstvu, verujem da nismo ni svesni koliko puno ima pogrešnih i nepotrebnih dijagnostičkih pretraga koje niko ne kontroliše i sankcioniše.
Ko uopšte proverava koliko je puta jedan lekar opšte prakse bespotrebno nekoga uputio kod pogrešnog specijaliste , na rengen u labaratoriju ili neku invazivniju dijagnostičku proceduru.
Znate li uopšte koliko puta lekari iz manjih ustanova šalju pacijente na preglede i Bgd ili NS bez ikakve potrebe ili još gore koliko puta to urade kada je već kasno. Da li neko uopšte vodi statistiku.Koliko puta lekari prepisuju lekove koji su u koliziji sa lekovima koje pacijent već koristi, pa jedan drugom potiru efekat lečenja ili su još gore kontra indikovani za zajedničko korišćenje.

I milion drugih,, sitnica;, da ne nabrajam,Problemi su jako veliki i zato treba menjati sistem iz korena.
drug.clan drug.clan 17:27 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

thebee269


pa dokle ćemo da mislimo da jedan ministar ne može da reši ništa a kada dodje drugi taj će rešiti sve.
Mislim da nije stvar u tome.Probleme treba rešavati sistemski počevši od najbanalnijih stvari, npr. da svi mi prestanemo , kao savesni ljudi , da tražimo vezu kada podjemo kod lekara, jer čim nekoga poznajemo ko radi u zdravstvu odmah ga cimnemo da nam sredi nešto preko veze, a kao ljutimo se kada to rade neki drugi.


Nije ovde u pitanju moc ministra nego volja
Hansel Hansel 17:43 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

jeremija92
.... na neumitnu činjenicu da je aktuelni ministar zdravlja jedini misnistar treći ili četvrti mandat, od petooktobarskih promena, neprekidno u svim vladama.
...
Umorio se, osam godina bi svakog iscrpilo na tom mestu, ako radi svoj posao.Sasvim sam dobronameran, Krugolina.
Nemoj tako, pa on je tek jedan celi mandat na položaju! Evo šta nam o tome ljubazno kaže:
Kako objašnjavate činjenicu da su se četiri vlade promenile od 2000. godine i da ste Vi praktično jedina konstanta?

U normalnim zemljama to se smatra uspehom i posledicom nekih dobrih rezultata. Radi se o jednom sticaju različitih okolnosti. Ovo će mi biti peto polaganje zakletve, a ja imam tek jedan pun mandat na mestu ministra zdravlja. Ono što je dobro nije što sam ja na tom mestu u kontinuitetu, nego je pre svega dobro za kontinuitet rada Ministarstva zdravlja, za neprekinutost nekih započetih stvari koje su se ovih nekoliko godina radile bez prekida.

Posle svih ovih godina mogu da kažem da su u mnogo čemu pomerene stvari nabolje. Što ne znači da je sve idealno, ali je četiri puta veća plata nego što je bila, u zdravstvenom sistemu glavna tema više nije, nema kanalizacije, vode, mašina, nego je tema kvalitet, akreditacija, licence, prevencija, čuvanje zdravlja...

Politika, 8. jul 2008. (preuzeto sa sajta G17+)

jeremija92 jeremija92 17:59 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Hansel
Ovo će mi biti peto polaganje zakletve, a ja imam tek jedan pun mandat na mestu ministra zdravlja.

Možda je dobar lekar, ali dobar je ministar, kao što je dobar i matematičar.
kako li taj računa mandate?
jeremija92 jeremija92 18:00 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

drug.clan

Nije ovde u pitanju moc ministra nego volja

Ili još bolje : volja za moć ministra.
jeremija92 jeremija92 18:02 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

thebee269
.

I milion drugih,, sitnica;, da ne nabrajam,Problemi su jako veliki i zato treba menjati sistem iz korena.

Ja bih ipak prvo smenio ministra zdravlja. Za svaki slučaj, da kažemo.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:12 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Posle svih ovih godina mogu da kažem da su u mnogo čemu pomerene stvari nabolje. Što ne znači da je sve idealno, ali je četiri puta veća plata nego što je bila, u zdravstvenom sistemu glavna tema više nije, nema kanalizacije, vode, mašina, nego je tema kvalitet, akreditacija, licence, prevencija, čuvanje zdravlja...


Ja bih se ovde ipak složila s Ministrom.
Dakle, po svedočenju porodilja koje iz porodilišta u Srbiji izlaze, smeštaj UGLAVNOM više nije problem.
Problem je ponašanje zaposlenih.
Jedino što bih ja tome posvetila više pažnje nego što se posvećuje prevenciji, pravo da vam kažem.

Na vebsajtu Ministarstva zdravlja, kao vest se može pročitati i učitati Plan o zaštiti kvaliteta usluga u zdravstvu.
Bila, učitala, navrat-nanos pročitala.
Zvuči odlično.
Na papiru.
Sad samo da se sprovede u praksu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:14 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Ja bih ipak prvo smenio ministra zdravlja. Za svaki slučaj, da kažemo.


Ja bih da mu ipak damo šansu da uradi što je obećao.
Ako ispadne ono "obećanje ludom radovanje", onda važi - da ga smenimo.
jeremija92 jeremija92 18:40 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Krugolina Borup
Ja bih ipak prvo smenio ministra zdravlja. Za svaki slučaj, da kažemo.


Ja bih da mu ipak damo šansu da uradi što je obećao.
Ako ispadne ono "obećanje ludom radovanje", onda važi - da ga smenimo.


krugolina, zamsli sledeću sliku:

Grupa lekara specijalista iz Srbije učestvuje na stručno - naučnom skupu na Baliju ili Havajima.
Svi odseli u hotelima sa 5 *
Čovek bi pomislio pa OK neka ih, nek se obučavaju, nek se usavrašavaju, na tim međunarodnim skupovima. Nek čuju, nek vide, pa da ovde primenjuju, da nas bolje leče.

Međutim, svi lekari na tom skupu su iz Srbije, ni jedan starni.
Naučni skup uopšte nije međunarodni, on je domaći da kažemo, ali je na Baliju...a mogao je biti u Beogradu ili Vrnjaćkoj Banji, npr.

Ko to plaća?
Strana farmaceutska kuća.

A zašto?
Korupcija bez presedana, par exselans.

Kontaš, krugolina.
Pitaj ministra nešto o tome kad se vidite sledeći put.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:42 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Pitaj ministra nešto o tome kad se vidite sledeći put.


Ok, pitaću.
A jel' bio i on na toj konfereciji?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:47 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Grupa lekara specijalista učestvuje na stručno - naučnom skupu na Baliju ili Havajima.
Svi odseli u hotelima sa 5 *


pa dobro to je "normalno" za njih. ja znam za sluchaj kad su lekari (dodushe ovi nisu bili iz srbije) otkazali skup u aspenu jer nije bilo snega. shto ce dzaba tamo da idu kad nema skijanja??? znachi to je internacionalni simptom nije to da su nashi izmislili.
jeremija92 jeremija92 18:48 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Krugolina Borup
Pitaj ministra nešto o tome kad se vidite sledeći put.


Ok, pitaću.
A jel' bio i on na toj konfereciji?

Ne, nije. On tako kupuje popularnost kod lekara. Lekari ga podržavaju. Pacijente niko ništa i ne pita.
Umesto na Bali, oni će ionako na Orlovaču ili Novo groblje. ILOVAČA SVE LEČI.

PS: ako ga stvarno pitaš: Bali i Havaji su metafore, ali pitaj ga o Edinburgu, Budimpešti, Istanbulu, Milanu...
to su uobičajene destinacije.
Mnogi lekari iz Kliničkog centra više su na putu, na tim skupovima, nego u ordinacijam ili amfiteatru.

Re: Samo da ukažem...

njanja_de.manccini
Grupa lekara specijalista učestvuje na stručno - naučnom skupu na Baliju ili Havajima.Svi odseli u hotelima sa 5 *pa dobro to je "normalno" za njih. ja znam za sluchaj kad su lekari (dodushe ovi nisu bili iz srbije) otkazali skup u aspenu jer nije bilo snega. shto ce dzaba tamo da idu kad nema skijanja??? znachi to je internacionalni simptom nije to da su nashi izmislili.

poredjenja radi, u uk je od pre 2 godine zabranjeno da farmaceutske kuce finansiraju bilo kakve hepeninge koji nemaju naucni sadrzaj i takodje je zabranjeno da se kongresi i predavanja odrzavaju u bilo kom centru koji je okarakterisan kao luksuzan tj ima spa, terene za golf ili slicno.
inace, high flyeri iz svih profesija imaju okupljanja na egzoticnim turistickim lokacijama - bankari, advokati ... to se zove bonding
jeremija92 jeremija92 18:59 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

njanja_de.manccini
[znachi to je internacionalni simptom nije to da su nashi izmislili.

Ne, ovi naši se tek uključuju u globalne tokove.
Poenta je da to plaćaju farmaceutske kuće, a lekari za uzvrat prepisuju njihove lekove.

Pričao mi čovek od struke, da bi svetska farmaceutska mafija lako mogla da pronađe lek protiv karcinoma. NO, im se ne isplati. Ovako im je bolje, da ga godinama leče, sve sa njihovim lekovima.
Užas.

Krugolina Borup Krugolina Borup 19:03 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

PS: ako ga stvarno pitaš: Bali i Havaji su metafore, ali pitaj ga o Edinburgu, Budimpešti, Istanbulu, Milanu...
to su uobičajene destinacije.
Mnogi lekari iz Kliničkog centra više su na putu, na tim skupovima, nego u ordinacijam ili amfiteatru.


Pa, to je onda, pohvalno!
Idu da uče, čoveče!
(Izuzev ako nije finansirano od strane farmaceutskih kompanija, ama ti meni prvo reče Bali, pa sad kažeš nije Bali, tako da moš se ispostavi da i nema farmaceutskih kompanija u celoj priči).

A što se tiče odabira destinacije... e, čoveče, ASTROLOZI neće u Las Vegas s konferencijom, kažu ima lošu reputaciju (grad greha i tako to, kao loše je za imidž profesije). Nego sve nešto tako s golf terenima i koješta po Americi... Što bi lekari bili gori od astrologa?
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:05 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Poenta je da to plaćaju farmaceutske kuće, a lekari za uzvrat prepisuju njihove lekove.


Moguće.
Ali, možda i nije.
Daj, navedi konkretnu konferenciju, gde, kad, ko je finansirao, ko je učestvovao od naših?
U suprotnom - sve se svodi na rekla-kazala.
jeremija92 jeremija92 19:06 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
[
poredjenja radi, u uk je od pre 2 godine zabranjeno da farmaceutske kuce finansiraju bilo kakve hepeninge koji nemaju naucni sadrzaj i takodje je zabranjeno da se kongresi i predavanja odrzavaju u bilo kom centru koji je okarakterisan kao luksuzan tj ima spa, terene za golf ili slicno.
inace, high flyeri iz svih profesija imaju okupljanja na egzoticnim turistickim lokacijama - bankari, advokati ...


U UK su to shvatili, ovde još nisu.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:09 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

poredjenja radi, u uk je od pre 2 godine zabranjeno da farmaceutske kuce finansiraju bilo kakve hepeninge koji nemaju naucni sadrzaj i takodje je zabranjeno da se kongresi i predavanja odrzavaju u bilo kom centru koji je okarakterisan kao luksuzan tj ima spa, terene za golf ili slicno.
inace, high flyeri iz svih profesija imaju okupljanja na egzoticnim turistickim lokacijama - bankari, advokati ...

ma te farmaceutske kompanije su izvor svog zla u zdravstvenom sistemu u usa (mislim rame uz rame sa osiguravajucim kompanijama). a normalno da svi imaju konferencije ponekad na egzotichnim mestima, ali druge profesije, ovde govorim o bilo kojoj drugoj osim lekarske, advokatske, bankarske, se ne okupljaju toliko chesto na takvim ezotichnim mestima. pa u mom primeru o aspenu vidi se da im nije bilo uopste stalo do nikakvog nauchnog produhovljenja nego do skijanja. mislim kakav je to nauchni skup koji se otkazhe jer nema snega????
jeremija92 jeremija92 19:12 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Krugolina Borup
Poenta je da to plaćaju farmaceutske kuće, a lekari za uzvrat prepisuju njihove lekove.


Moguće.
Ali, možda i nije.
Daj, navedi konkretnu konferenciju, gde, kad, ko je finansirao, ko je učestvovao od naših?
U suprotnom - sve se svodi na rekla-kazala.

Svakog meseca na desetine lekra je na sličnim skupovima. I ove nedelje.
Ja nisam privatni detektiv, a ni UDBA.
Ja, krugolina... da prostiš ,,,samo pišem.
a ti pošto se tim pitanjima baviš, raspitaj se malo.
porodilišta su samo deo problema.

Hansel Hansel 19:26 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

jeremija92
kako li taj računa mandate?
To je izvoleo naznačiti jednom drugom prilikom (mislim - u intervjuu Jeleni Veljković), a ja ću, čak, to pojasniti - pošto se G17+ povlačila iz vladâ pre isteka njihovih mandata, pa znate ono - dok se raspišu izbori, pa kad se raspišu prođe neki mesec, pa kad se dese prođe neki mesec da se formira nova vlast... i zbog tih proceduralnih stvari naš ministar (molim sve - po Pravopisu, piše se malim slovom! - s velikim ispade da nam je ministar Bog), nije pošteno mogao da sastavi jedan ceo mandat u kontinuitetu (mada su njegovi saradnici ostajali na svojim mestima, koliko znam), pa sve tako sa seckanjima... Da l' zaista u zbiru nema četiri godine, ne znam, možemo da računamo. A pritom, ni u Đinđićevoj vladi nije bio od samog početka (prethodnik mu je bio Obren Joksimović)! Je l' vidite da sam na njegovoj strani?

Nego, znate šta, ja to napisah svojevremeno još negde, mislim da je krajnje vreme da se izborimo da ministar zdravlja, u stvari: zdravstva bude - "civil", neko ko je samo s ove strane, jer, objektivno, teško je ministru da "gazduje" kolegama. Ministar zdravstva mora da bude - pacijent! (ma kako ovo zvučalo! ) Pa onda - podresor u Ministarstvu - za zdravlje, gde ima glavni da bude lekar, jer on zna štra se radi ako izbije epidemija, ili šta već sve ne, što je usko pitanje struke... mislim da razumete šta hoću da kažem, da ne objašnjavam dalje...

U-PS - sad videh da sma napisao "nije pošteno mogao da sastavi jedan ceo mandat " - molim da se ne insinuira da sam hteo da napišem nešto što nema veze s poštenjem... takav nam je jezik...

Re: Samo da ukažem...

jeremija92

njanja_de.manccini[znachi to je internacionalni simptom nije to da su nashi izmislili.Ne, ovi naši se tek uključuju u globalne tokove.Poenta je da to plaćaju farmaceutske kuće, a lekari za uzvrat prepisuju njihove lekove.Pričao mi čovek od struke, da bi svetska farmaceutska mafija lako mogla da pronađe lek protiv karcinoma. NO, im se ne isplati. Ovako im je bolje, da ga godinama leče, sve sa njihovim lekovima.Užas.

jeremija, sad preterujes!
ti verovatno zamisljas da je svaki rak isti. za tvoju informaciju, efikasni lekovi protiv raka vec postoje (npr dojke i prostate, za slucaj da se nisu mnogo prosirili)

Re: Samo da ukažem...

Krugolina Borup
Poenta je da to plaćaju farmaceutske kuće, a lekari za uzvrat prepisuju njihove lekove.Moguće.Ali, možda i nije.Daj, navedi konkretnu konferenciju, gde, kad, ko je finansirao, ko je učestvovao od naših?U suprotnom - sve se svodi na rekla-kazala.

kako ti to zamisljas, jeremija? da prepisuju iz zahvalnosti ili se obavezu? nemoj da si smesan.
u svakoj zemlji postoji spisak odobrenih lekova koje fond placa. u slucaju srbije to su uglavnom najjeftiniji iz grupe. privatno, naravno moze bilo sta.
scabies scabies 20:32 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Pričao mi čovek od struke, da bi svetska farmaceutska mafija lako mogla da pronađe lek protiv karcinoma. NO, im se ne isplati. Ovako im je bolje, da ga godinama leče, sve sa njihovim lekovima.
Užas.

Treba minimum zdravog razuma da se shvati da bi se i te kako isplatilo!!!!
I jos truncica da se shvati da to i nije tako jednostavno.

Re: Samo da ukažem...

jeremija92

Krugolina Borup
Poenta je da to plaćaju farmaceutske kuće, a lekari za uzvrat prepisuju njihove lekove.Moguće.Ali, možda i nije.Daj, navedi konkretnu konferenciju, gde, kad, ko je finansirao, ko je učestvovao od naših?U suprotnom - sve se svodi na rekla-kazala.Svakog meseca na desetine lekra je na sličnim skupovima. I ove nedelje.Ja nisam privatni detektiv, a ni UDBA.Ja, krugolina... da prostiš ,,,samo pišem.a ti pošto se tim pitanjima baviš, raspitaj se malo. porodilišta su samo deo problema.

ljudi, ja mislim da vi zastranjujete.
nije vas problem koliko su placeni lekari ni kako zive, vec kako rade i ponasaju se na radnom mestu. za to se treba boriti!
vakum vakum 20:59 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Direktora onkološkog instituta su farmaceuti vodili mesec dana po Floridi, zato se tako često i menjaju citostatski protokoli, tako reći od tendera do tendera. Proveri malo to ako smeš.

Re: Samo da ukažem...

ne volim kad rasprava ode u rekla-kazala pravcu. to je veliki gubitak na kvalitetu.

ja mogu da vam kazem da sam zbog kongresa obisla ceo svet. pola gradova se ne secam, jer sam sve vreme provela na -2 spratu u nekoj sali za konferencije. tako sam bila 4 dana u bostonu, duze sam imala jet lag, nego sto sam tamo bila. poslednji put u barceloni sam ostala 2 dana. krenula sam u 6 iz manchestera, stigla u grad oko 8 i odmah usla u salu za sastanke u kojoj je sluzen i rucak, tako da dam je napustila u 8 uvece. sutradan je bilo isto tako, a u 10 sam vec bila na aerodromu.

znam da u srbiji postoji taj trend da se na kongrese ide u shopping i sl, ali mislim da kad lekarska komora pocne da trazi dokaze o ucescu za neophodne cpd poene, da ce se stvari promeniti.

protokoli moraju da se menjaju u skladu sa najnovijim saznanjima. u onkologiji je to vrlo cesto. ne pokusavam da opravdam coveka o kom pisete, ja zaista nemam pojma ni ko je on, ni kakav je, a jos manje sta je radio na floridi.

farmaceutske kuce rade razne stvari. one imaju obavezu da jedan deo novca potrose tako sto ce finansirati nauku. tako je moja plata za vreme doktorata dolazila direktno iz jedne od farmaceutskih kuca, zato sto su oni jedan od glavnih proizvodjaca leka za lecenje bolesti cijim proucavanjem sam se ja bavila. nikad mi nije palo na pamet da zbog toga radje prepisujem njihov lek nego neki drugi. za to vreme sam ucestvovala u 2-3 studije sa konkurentskim farmaceutskim kucama.

vi ocigledno polazite od predrasuda o lekarima kao potpuno nemoralnim ljudima. to nije uredu. tako se nista ne postize. mozda vam jedino znaci to sto se pismenim putem ventilirate i delimicno oslobadjate svog besa. to je daleko od konstruktivnog resavanja problema.
vakum vakum 21:15 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

A joj priče. pa ako je neko nekad pročitao program za neki kongres u svetu , lepo se vidi da uz predavanja ima isto toliko pratećih sadržaja, ako ne i više, a to su obično izleti, večere, posjete znamenitosti, a onaj koji ne ide na sva predavanja taj se bogme dobro odmori. A ono što je najinteresantnije više od pola lekara koji idu na kongrese koji se održavaju u egzotičnim destinacijama, ne znaju ni da beknu na engleskom a to provereno znam.
Unfuckable Unfuckable 21:15 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

ne volim kad rasprava ode u rekla-kazala pravcu. to je veliki gubitak na kvalitetu.

vi ocigledno polazite od predrasuda o lekarima kao potpuno nemoralnim ljudima. to nije uredu. tako se nista ne postize. mozda vam jedino znaci to sto se pismenim putem ventilirate i delimicno oslobadjate svog besa. to je daleko od konstruktivnog resavanja problema.



Podržavam :
tema je nesavesan odnos prema pacijentu i sporo sankcionisanje tog (ne)činjenja.
Mislim, čitao sam negde da postoji i automobil na vodu - a proizvođači nafte to, naravno kriju - ali nije tema.
vakum vakum 21:17 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Žena sama priznaje da radi za farmaceutsku mafiju. Ako je žena.
Unfuckable Unfuckable 21:21 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

? ? ?

Re: Samo da ukažem...

Žena sama priznaje da radi za farmaceutsku mafiju. Ako je žena
mislite na mene?
ja radim kao lekar. za to me placa drzava.
u jednom periodu svog zivota sam se bavila klinickim istrazivanjem koje u svetu UVEK neposredno ili posredno finansira farmaceutska industrija. da i zena sam, ako vam je to neki vazan argument.

Re: Samo da ukažem...

vakum
A joj priče. pa ako je neko nekad pročitao program za neki kongres u svetu , lepo se vidi da uz predavanja ima isto toliko pratećih sadržaja, ako ne i više, a to su obično izleti, večere, posjete znamenitosti, a onaj koji ne ide na sva predavanja taj se bogme dobro odmori. A ono što je najinteresantnije više od pola lekara koji idu na kongrese koji se održavaju u egzotičnim destinacijama, ne znaju ni da beknu na engleskom a to provereno znam.

mozda nika niste posmatrali situaciju iz tog ugla, ali neki ljudi i prezentuju na kongresima. te prezentacije ukljucuju prikazivanje svega onoga na cemu ste radili mnogo godina i podrazumevaju da vladate materijom do te mere da poznajete sve relevantne publikacije na temu. onda izdjete da to sve na zanimljiv nacin predstavite na ispred 1000 ljudi. sama priprema za takvu prezentaciju traje po nekoliko nedelja.

jos jednom bih vas podsetila na temu bloga kojoj ne bi bilo lose da se vratimo



antioksidant antioksidant 21:40 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Krugolina Borup
Sasvim sam dobronameran, KrugolinaZnam, Jeremija, znam.

da budem i ja malo dobronameran?


vakum vakum 21:42 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Koji je procenat lekara koji na svetski ili evropski kongres odu sa napisanim radom, a koliko je miljenika farmaceutskih kuća, političara, lokalnih moćnika. Mislim da je ovih drugih mnogo, mnog više.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:45 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

ana, ne pravdaj se svakome. ne vredi. preskochi.

Re: Samo da ukažem...

to nije pravdanje. ja mislim da ljudi zastranjuju i zato sve ovo pisem.
krugolininu akciju podrzavam od samog pocetka, ali ne zelim da ona postane vaser.
vakum vakum 23:17 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Vi ste gospođo odavno zastranili čim ste prodali vjeru za večeru. Sigurno će te se jednom pokajati što ste sarađivali sa gigantima farmaceutske mafije. Sjeti te se Hipokrata, nije Sveti Kozma i Damjan, ali je pravo zborio.

Re: Samo da ukažem...

u kom vremenu vi zivite? i kako uopste shvatate svet oko sebe?
ivana23 ivana23 23:37 14.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Sveti Kozma i Damjan


...su bas danas. Vraci.
jesen92 jesen92 02:04 15.11.2008

Re: Samo da ukažem...

Vi ste gospođo odavno zastranili čim ste prodali vjeru za večeru. Sigurno će te se jednom pokajati što ste sarađivali sa gigantima farmaceutske mafije. Sjeti te se Hipokrata, nije Sveti Kozma i Damjan, ali je pravo zborio.
...Ja ne znam da li ste vi gospodja ili gospodin ali vidim da vi ne znate da Ana zivi u UK a ne u Srbiji ili CG...to je veoma vazna cinjenica za sve ono o cemu vi govorite....Kongresi, simpozijumi, seminari i svi vidovi edukacije su veoma vazni za svakoga ko se bavi naukom ili nekim ozbiljnim poslom...Prateci sadrzaji ovakvih okupljanja su sasvim normalna stvar....Druga je stvar sto je u regionu ex yu, od pocetka devedesetih, znaci jos u vreme ratova, pocela preksa odlazaka lekara i farmaceuta na kongrese, koji se po pravlilu desavaju na zanimljivim destinacijama, u masovnom broju....Njihovo finansiranje su devedesetih sponzorisali razni domaci biznismeni koji su preprodavali lekove a kasnije farmaceutske kuce..Ipak, ne verujem da farmaceutske kuce finansiraju ceo avion vec da placaju samo one koji imaju naucne radove, menadzere i sl..a da se ostali putnici snalaze na volsebne nacine.....Moja prijateljica koja je radila u Klinickom centru Beograd licno je videla devedesetih na spisku za neki kongres Miru Skoric narodnu pevacicu...doduse ona je tada imala muza lekara ali nije mogla da se nadje na spisku "kongresmena"...kao supruga o svom trosku moze da ide gde hoce...Nasa stvarnost je zaissta ruzna i mora mnogo toga da se ispravlja i popravlja ali to nije razlog da se pljuje po svima onima koji se ozbiljno bave naukom i koji nas na najbolji nacin predstavljaju u svetu....
constrictoria92 constrictoria92 13:20 14.11.2008

Strasno, uzasno, grozno...

Krivcima visegodisnje robije i oduzimanje licence - ODMAH!

Ostecenima visemilionske odstete - ODMAH!

Krugolina Borup Krugolina Borup 14:22 14.11.2008

Re: Strasno, uzasno, grozno...

E, pa to mene najviše nervira - što za sve treba X godina.
A stanje je takvo da je trebalo da se rešava - PREKJUČE!
bladerunner92 bladerunner92 13:20 14.11.2008

Ne znam da li se secate

ovog horor slucaja?

http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2007/03/17/srpski/D07031602.shtml

Posle mrcvarenja majke i zdrave napredne bebe i preloma kod bebe 9 rebara, ruke,otoka mozga i reanimacije prilikom porodjaja -doktori su zakljucili NARAVNO da niko nije kriv.
Mozda da se vrate jos malo da uce , mozda ce onda znati da procene kolika je beba?
bladerunner92 bladerunner92 13:22 14.11.2008

Re: Ne znam da li se secate

Lekari niške klinike poriču grešku za povredu novorođenčeta
Nisu znali da beba ima šest kila?
Tvrde da su aparati "limitirani" i greške su moguće, te da nisu znali da je dete ima 6.300 grama. Beba na porođaju teško povređena

NIŠ - Lekari Ginekološko-akušerske klinike odbacili su juče odgovornost za povređivanje Luke Smiljkovića, koji je prilikom rođenja zadobio teške telesne povrede zbog kojih je proveo dvadeset dana na odeljenju intenzivne nege Dečje hirurške klinike.

Mališan je iz porodilišta prebačen na Dečju hiruršku kliniku sa prelomom devet rebara, ruke, otokom mozga i teškim povredama unutrašnjih organa zbog čega je bio reanimiran. Rukovodstvo Kliničkog centra u Nišu povređivanje bebe pripisali su komplikacijama prilikom porođaja koje se nisu mogle izbeći i izrazili zadovoljstvo što su majka i dete ipak preživeli ovako rizičnu trudnoću.


KRIVI NOVINARI

Direktor Kliničkog centra Srbobran Trenkić naglasio je da će i sam sprovesti istragu te, ako se utvrdi da su lekari krivi, da će odgovarati. Međutim, u suprotnom, kako je dodao, tužiće novinare koji su napravili aferu i angažovaće najbolje svetske advokate koji će braniti lekare svetskog ranga, kakvi rade u niškom Kliničkom centru.

LALOVIĆ: TRAŽIĆU ODGOVORNOST OD DIREKTORA DO LEKARA

Ministar koordinator u Ministarstvu zdravlja Slobodan Lalović rekao je juče u Nišu da će tražiti odgovornost "od direktora do lekara", ukoliko se ustanovi da je bilo nemara u slučaju porođaja Sonje Smiljković na Ginekološkoj klinici u tom gradu.
- Kada sam saznao za taj slučaj, naložili smo odmah inspekcijski nadzor - kazao je Lalović Tanjugu i dodao da pretpostavlja da je nadzor završen.
On je naglasio da će, ukoliko se utvrdi da je bilo propusta prilikom porođaja, "svi morati da ponesu svoj deo odgovornosti".

U saopštenju stručnog kolegijuma, koji je novinarima podelio direktor GAK Zoran Pop-Trajković, navodi se da su "povrede deteta nastale kao posledica zastoja ramena, veoma teške nepredvidive porođajne komplikacije koja je u visokom procentu praćena neonatalnim morbiditetom i mortalitetom kao i maternalnim morbiditetom, odnosno smrću deteta i majke. Zaključak stručnog kolegijuma je da u radu dežurne ekipe nije bilo stručnog propusta niti nesavesnog ponašanja".

Mila Milosavljević, šef ekipe koja je obavila porođaj, istakla je da su ga obavili iskusni stručnjaci, ali da je problem nastao jer je beba bila teška čak 6.300 grama, što se nije moglo unapred utvrditi.

- Prilikom utvrđivanja veličine ploda u 30 odsto slučajeva moguća je greška. Procena našeg lekara bila je da je dete teško oko četiri kilograma, jer se radilo o porodilji drugorotki, čija je prva beba bila te težine, a ništa nije ukazivalo da je u ovom slučaju reč o krupnijem plodu. Nije bilo indikacija da se porođaj obavi carskim rezom. Porođaj je počeo normalno, glava je izašla, ali se beba zaglavila ramenima zbog čega je došlo do preloma ruke. Žao nam je što se ovo desilo, ali smo srećni što su i majka i beba žive - rekla je Milosavljevićeva.

Zoran Pop-Trajković naglasio je da su krupne bebe česte kod majki sa dijabetesom, ali da ovaj poremećaj nije konstatovan kod Sonje Smiljković, pa nije postojala sumnja da je dete toliko krupno.

- Trudnica je bila u našoj ustanovi od 17. januara, pratili smo njeno stanje i prilikom ispitivanja ultrazvučnim aparatom utvrdili smo da je dete teško oko 3.800 grama. Greška u proceni je nastupila jer su aparati tehnički limitirani zbog čega se nije mogla utvrditi prava težina deteta - rekao je Pop Trajković.

Objašnjavajući zbog čega je mali Luka nekoliko časova boravio u porodilištu pa je tek onda prebačen na Dečju hiruršku kliniku, on je naglasio da je beba "patila" zbog čega je bilo neophodno preduzeti mere za njenu stabilizaciju pre upućivanja na dalje lečenje.

U Ginekološko-akušerskoj klinici u toku je nadzor po nalogu Republičke zdravstvene inspekcije, koji bi, prema rečima načelnice Dane Mihajlović, trebalo da bude okončan za nekoliko dana.
margos margos 13:35 14.11.2008

Re: Ne znam da li se secate

Tvrde da su aparati "limitirani"

Ko i šta je ovde limitirano, sem neograničene sposobnosti da se skine odgovornost sa pojedinaca i ustanove?

Krugolina, besna si? A ko ne bi bio?!!?!!
bladerunner92 bladerunner92 14:08 14.11.2008

Re: Ne znam da li se secate

Ma jedino sto je u ovom slucaju bilo limitirano, sigurna sam, je samo njihovo znanje.
I kad bolje razmislim ili je kriva majka sto nije imala dijabetes pa nisu mogli da pretpostave da ce beba biti toliko teska ili je kriva beba sto je bila tako napredna i zdrava i toliko teska. Oni nisu krivi definitivno. Ko da je tamo dosao da zenu poradja neki pekar ili kamiondzija.
Samo me straaaasno ljuti sto ONI NIKAD NISU KRIVI
To je prosto neverovatno! Evo i sad sa setanjem jadne zene u komi kojoj nije dovoljno sto je pretrpela saobracajku i craski rez nego i daj malo da je provozamo.
Strasno!
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:24 14.11.2008

Re: Ne znam da li se secate

Krugolina, besna si? A ko ne bi bio?!!?!!


Nisam lekar, ama dovoljno sam načitana da znam da aparat ne može da pogreši za duplo.
Da oni bebu od 6.300 procene kao 3.800??
To pogrešno može da proceni samo onaj ko ČITA APARAT.
Tj., onaj koji NE ZNA DA ČITA APARAT.
scabies scabies 18:23 14.11.2008

Re: Ne znam da li se secate

Objašnjavajući zbog čega je mali Luka nekoliko časova boravio u porodilištu pa je tek onda prebačen na Dečju hiruršku kliniku, on je naglasio da je beba "patila" zbog čega je bilo neophodno preduzeti mere za njenu stabilizaciju pre upućivanja na dalje lečenje.


Samo mi objasnite zasto mislite da novorodjence koje je vitalno ugrozeno treba odmah transportovati na Decju hirursku kliniku? I sta mislite da sati menjaju u takvoj situaciji?
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:27 14.11.2008

Re: Ne znam da li se secate

Samo mi objasnite zasto mislite da novorodjence koje je vitalno ugrozeno treba odmah transportovati na Decju hirursku kliniku? I sta mislite da sati menjaju u takvoj situaciji?


Scabies, kad već imaš stručnog znanja, ajde leba ti, umesto da postavljaš pitanja u odbranu lekara, di ti nama pojasni jel' može aparat da "slaže" duplo, tj. da bebu od 6.300 prikaže kao bebu od 3.800?
scabies scabies 19:21 14.11.2008

Re: Ne znam da li se secate

umesto da postavljaš pitanja u odbranu lekara

Ja samo poqsavam da budem objektivna, a vi me stalno optuzujete ili da previse (na licnoj osnovi) napadam ili da nekriticki branim nekoga
vakum vakum 20:46 14.11.2008

Re: Ne znam da li se secate

Vecina modernih aparata koriste slične programe za izračunavanje težine bebe i oni su limitirani na 4500 grama. Ukoliko unesete podatke koji bi dali veći iznos kompjuter se oglasi porukom out of range. A drugi deo priče je da aparat je kalibrisan da pravi dozvoljenu grešku od + - 33 % težine, tako da dobije te rezultat - vaša beba je teška 3000 grama + - 1000 grama. A to je upravo tako napravljeno da bi se izbegle tužbe tipa - doktor mi je rekao da je moja beba teška 4 000 grama a ona se rodila sa 3600 grama - koje mojoj bebi ukrao 400 grama. A predviditi da je beba teška preko 6 kg, a takvih se beba u celom svetu možda rode tri godišnje je smešno.
rapunzel rapunzel 13:37 14.11.2008

Očajna sam

i naprosto ne mogu da verujem ko to radi po bolnicama i domovima zdravlja. Pročitala sam ovu vest na pauzi i posle sat vremena ne mogu da dođem sebi. Ovi "lekari" moraju hitno krivično odgovarati. Kakva suspenzija, u 'aps odmah! Sve dok se ne digne optužnica ima da leže u zatvoru bez leba, samo na vodi. Spavaju li ti ljudi uopšte? Čime im je obraz premazan? Svašta bih sada rekla, ali bi bilo suviše vulgarno pa se suzdržavam.
Pre dvadesetak godina moja koleginica je zbog greške lekara rodila mrtvu devojčicu. Muž polupao porodilište, došla milicija da ga hapsi, a neki lekar koji ga je od toga spasio mu je dao "očinski savet" da sve to zaborave, jer niko nije nikada dokazao krivicu lekara. Ništa se nije promenilo! Strašno, jadno, užasno...
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:25 14.11.2008

Re: Očajna sam

Ovi "lekari" moraju hitno krivično odgovarati.


Misliš... državni tužilac bi trebalo da "odškrine ta vrata" ?
I ja cenim da bi morao.
scabies scabies 01:42 15.11.2008

Re: Očajna sam

Ovi "lekari" moraju hitno krivično odgovarati. Kakva suspenzija, u 'aps odmah! Sve dok se ne digne optužnica ima da leže u zatvoru bez leba, samo na vodi.

Cak da sve drugo sto ste napisali zanemarimo, ovo je skandalozno. U zemlji Srbiji, kao i u celom civilizovanom svetu-covek je nevin dok se ne dokaze suprotno!
Ljudski zivot je vrhunska vrednost! I kad je u pitanju Pacijent, ali i Lekar!!!
ssvetlana92 ssvetlana92 13:42 14.11.2008

Najzad optuženi

Optuženi doktori klinike „Decedra”
- Treće opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv četvoro lekara klinike „Decedra” zbog nesavesnog lečenja Jelice Radović (19), koja je posle operacije čukljeva preminula od sepse - izjavila je juče tužilac Gordana Čolić.
Prema njenim rečima, optužnica je stupila na snagu i uskoro bi optuženima trebalo da bude zakazano suđenje. Zbog nesavesnog lečenja optužnica je podignuta protiv hirurga ortopeda Slavka Tomića, anesteziologa Olivere Jeremić i Miodraga Stojanovića, protiv koga će postupak biti izdvojen pošto je u inostranstvu i nije dostupan našim pravosudnim organima. Vlasnica klinike Svetlana Sremčević optužena je za nesavesan rad u službi. Ukoliko se na suđenju dokaže da su počinili ta krivična dela, njima preti kazna zatvora do osam godina. Jelica Radović je operisana 5. septembra 2006. Dan posle operacije roditelji su primetili da joj je loše. Tek 8. septembra prebačena je u Urgentni centar, gde je utvrđeno da je u kritičnom stanju, jer je dobila sepsu, a sledećeg dana je umrla.

Dr Slavko Tomić je i mene operisao pre osam godina. I dalje idem na rehabilitaciju zbog posledica. Odbila sam da me svaki čas operiše, kako je predlagao. Preterano siguran u sebe, prosto zaljubljen...pa mi nije čudo da je napravio ovakav propust.
vagabunda vagabunda 13:47 14.11.2008

bela kuga

krugolina, sve si lepo rekla, a narocito ovo za urosavanje.

inace, odlicna ti je akcija za sredjivanje porodilista, i hvala ti na njoj.

jedno mi nije jasno: kakve veze ima medicinska etika sa belom kugom? da je povredjena gospodja imala tek 1-2 deteta ili nedajboze nijedno, bilo bi ok da je utovare nazad u auto i put pod noge?

hocu da kazem, ako ce mi neko spasavati zivot zbog borbe protiv bele kuge, neka hvala, ne moraju da se trude.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:26 14.11.2008

Re: bela kuga

jedno mi nije jasno: kakve veze ima medicinska etika sa belom kugom? da je povredjena gospodja imala tek 1-2 deteta ili nedajboze nijedno, bilo bi ok da je utovare nazad u auto i put pod noge?

hocu da kazem, ako ce mi neko spasavati zivot zbog borbe protiv bele kuge, neka hvala, ne moraju da se trude.


Potpuno si u pravu.

EDIT: Ali, ostaje činjenica da je, povrh svih povreda koje je u saobraćajnoj nesreći pretrpela, Svetlana dodatno imala i carski rez, i prevremeno rodila bebu. Mene su, nakon carskog reza, zbog bolničkog protokola, TRI DANA vezali za krevet na intenzivnoj nezi, a nju šalju kolima nazad za Požarevac? Taj "mali detalj" u Svetlaninoj generalno tragičnoj priči samo dodatno naglašava ono o čemu Krugolina laje već izvesno vreme: da se porodilje u zemlji Srbiji, koja od njih očekuje da im reši problem bele kuge, tretiraju kao stoka.

Upravo zbog toga što je imala carski rez, Svetlana je morala dobiti dodatnu negu na dodatnu negu! A ona nije dobila ni osnovnu negu, već je poslata nazad za Požarevac.
trener92 trener92 13:48 14.11.2008

Užas

Bes? Tugu? Nemoć? Gađenje? Sve od navedenog. Odavno se izgubila humanost , koja je prva i najvažnija i koja treba da bude u glavi (mnogih sadašnjih) nazovi lekara , uz veliku ogradu i poštovanje ne malom broju istinskih humanista, bez obzira na uslove u kojima rade, i stanje u zdravstvu, .Ko zna iz kojih pobuda mnogi biraju da im to bude životno opredeljenje, ali očigledno ne iz onih koji se navode u Hipokratovoj zakletvi, nažalost.

[i]U času kada stupam među članove lekarske profesije
svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti.
Prema svojim učiteljima sačuvacu dužnu zahvalnost i poštovanje.
Svoj poziv cu obavljati savesno i dostojanstveno.
Najveća briga ce mi biti zdravlje mog bolesnika.
Poštovaću tajne onoga ko mi se poveri.
Održavaću svim svojim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja.
Moje kolege ce biti braća.
U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utacati nikakvi obziri,
vera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost.

Apsolutno ću postovati ljudski život od samog početka.
I pod pretnjom neću popustiti da se iskoriste moja medicinska znanja,
suprutna zakonima humanosti.
Ovo obećavam svečano, slobodno pozivajući se na svoju čast[
/i]

Zašto li ih se sve više bavi politikom, pitam se?!
bane_lala_iz_banata bane_lala_iz_banata 13:51 14.11.2008

u 3....

JBT,ne verujem!!!!!!!!!!!!!stvarno,dokle VISHE!!!!i sta sada kazna 10,20% sa plate i to je to...UZASSSSSSSSS!!!!SVE U 'APSSS!!!!ne besan nego topim metal!!!! i jadan jer ne mogu nista da ucinim...fuck...
112358oo 112358oo 14:07 14.11.2008

ponavljam sebi da se ovo stvarno dešava!!

...u kliničkom centru već je i formiran stručni tim koji treba da izvrše unutrašnji nadzor......i predsednik etičkog komiteta navodi da po protokolu nisu smeli da vrate bolesnicu......zdravstvena inspekcija ministarstva zdravlja će ispitati ovaj slučaj......slučaj bi trebalo da razmatra i sud časti u lekarskoj komori srbije...

izvor blic
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:19 14.11.2008

Re: ponavljam sebi da se ovo stvarno dešava!!

112358oo
...u kliničkom centru već je i formiran stručni tim koji treba da izvrše unutrašnji nadzor......i predsednik etičkog komiteta navodi da po protokolu nisu smeli da vrate bolesnicu......zdravstvena inspekcija ministarstva zdravlja će ispitati ovaj slučaj......slučaj bi trebalo da razmatra i sud časti u lekarskoj komori srbije...izvor blic


Da, ali...
- ako stučni tim ustanovi da su krivi, kazniće ih: suspenzijom od 3 dana (izem im kaznu!)
- predsednik etičkog komiteta nema ingerencije da daje otkaze
- inspekcija ministarstva zdravlja, bar u slučaju Maje Tasić, na slučajevima radi maratonski dugo
- sud časti lekarske komore, koji je trebalo da proradi u novembru, još uvek nije proradio, ponovo je rok pomeren, sada za decembar

Zašto kod nas sve mora da traje više godina? Da bi se stvar zaboravila, a krivcima omogućilo da ostanu da rade tu gde su? Bar u slučaju dr Mrđenović i dr Đurović, čovek se ne može oteti takvom utisku.
112358oo 112358oo 16:09 14.11.2008

Re: ponavljam sebi da se ovo stvarno dešava!!

Krugolina Borup

Da, ali...
- ako stučni tim ustanovi da su krivi, kazniće ih: suspenzijom od 3 dana (izem im kaznu!)
- predsednik etičkog komiteta nema ingerencije da daje otkaze
- inspekcija ministarstva zdravlja, bar u slučaju Maje Tasić, na slučajevima radi maratonski dugo
- sud časti lekarske komore, koji je trebalo da proradi u novembru, još uvek nije proradio, ponovo je rok pomeren, sada za decembar

Zašto kod nas sve mora da traje više godina? Da bi se stvar zaboravila, a krivcima omogućilo da ostanu da rade tu gde su? Bar u slučaju dr Mrđenović i dr Đurović, čovek se ne može oteti takvom utisku.


ne znam krugolina, ali u pravu si, ovde sve traje mnogo duže.. ljudi su nekako dugo vremena bili otuđeni od sebe i društva, moje se skratilo na lično i ko bi se u svemu tome brinuo za drugoga.. osim evo tebe i tebi sličnima.. pa neće uvek biti ovo nije moje i "nije u mojoj nadležnosti", možda se neki još uvek opiru, ali kada jednom krene, kada izvadimo ovaj naš točak iz blata, biće nam svima mnogo bolje!

Krugolina Borup Krugolina Borup 16:12 14.11.2008

Re: ponavljam sebi da se ovo stvarno dešava!!

pa neće uvek biti ovo nije moje i "nije u mojoj nadležnosti", možda se neki još uvek opiru, ali kada jednom krene, kada izvadimo ovaj naš točak iz blata, biće nam svima mnogo bolje!


Upravo ta nada me zadržava da ne pobegnem iz ove zemlje, glavom bez obzira!
Budimac Budimac 14:52 14.11.2008

Posle ovakvih vesti mozak staje

...
Lepljiva Lepljiva 15:32 14.11.2008

Re: Posle ovakvih vesti mozak staje

Osećam nemoć da na bilo koji način utičem da se krivci kazne i, što je mnogo važnije, zauvek sklone s radnog mesta na kome će zločin (možemo se skoro pa kladiti) ponoviti.


E to je ono što čoveka ubija u pojam :(

NNN NNN 15:41 14.11.2008

Očekivano

Prvo, ovde nas ništa više ne čudi (nažalost), i drugo očekivali smo tvoju reakciju, Kru (čekali smo dva dana, ali oprošteno ti je, vidim da si ažurirala sajt (baš)).
A vidimo i da si ovde stavila ove užasne priče (imam jednu baš užasnu, ali ne bih da je objavljujem, kad se potresam čitajući ove grozote, onda mi kao melem dođe neko lepo iskustvo kao npr. kengurica 108).
Pozdrav
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:57 14.11.2008

Re: Očekivano

očekivali smo tvoju reakciju, Kru (čekali smo dva dana, ali oprošteno ti je, vidim da si ažurirala sajt (baš)).


Tek sinoć mi je jedan bloger na pp poslao link na vest - pre toga nisam znala za ovaj slučaj. Bila sam, kao što kažeš, zauzeta ažuriranjem sajta (www.MajkaHrabrost.com). Učitala sam nove priče, a ima ih još... i stiže ih svakodnevno još i još...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:25 14.11.2008

reakcija

sto je najgore, ovakve stvari su postale svakodnevica.
Taska Dana Taska Dana 16:42 14.11.2008

Pitanje?

Da li postoji neki casni sudija ili grupa casnih sudija koji bi uzeli ovaj konkretan primer (kriminalnog ponasanja sa dobrom izvesnoscu da nece biti kaznjeno jer su zakoni takvi kavi jesu), da se uporno i casno zainteresuju se za njega,stave na vagu pravde i izdejstvovuju zakon koji bi napokon omogucio zadovoljenje pravde i uvodjenje etike i pravog reda u zdravstvu?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:45 14.11.2008

Re: Pitanje?

ne postoji!
nimrod88 nimrod88 16:59 14.11.2008

Propusti u lecenju i broj dece

Apsolutno se slazem da se u medicinu u Srbiji mora uvesti red, i da lekari/medicinsko osoblje treba da pocnu da razmisljaju o licnoj odgovornosti. Ali, koliko god se sablaznjavao od vozikanja ove nesrecne zene u Bg i nazad, jedna stvar mi bode oci - kakve veze ima sto je zena rodila devetoro dece? Jel bi vest bila manje strasna da je rodila cetvoro, dvoje ili ni jedno? Strasna je stvar sto je morala da prodje kroz carski rez (hvala bogu te je beba ziva), ali bi isto tako neodgovorno bilo voziti pacijentkinju koja nije rodila ni jedno dete sa svim tim povredama u iz Pozarevca u Bg i nazad.
Ili ja gresim?
menon menon 17:17 14.11.2008

Strasno!

Kada ovakve stvari procitamo, onda mozemo samo moliti Boga da smo zdravi! Jer ako dodjemo u ruke tim "mesarima" i "operiranim" od svake lijecnicke etike i makar zrnca savjesti, onda smo gotovi!
Hvata me uzasan osjecaj nemoci kad ovako nesto procitam ili cujem, jer zaista je najgore kada si prepusten "takvima" drugima na mislost i nemislost!
Jadna zena i svi ostali koji su slicno pretrpjeli! Blagi uzas!
Svaka cast na tekstu i komentarima! Bravo!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:34 14.11.2008

kako je ovo strasno!

takve stvari u meni bude zver, uvek pomislim da bih to resila po ratkom postupku, za primer. samo ne ide to tako (ili mozda ide?).

tebi krugolina evo jedan pehar.



a evo nesto i za nase pravosudje.

scabies scabies 17:42 14.11.2008

druga strana price

Koliko je poznato, Hipokratova zakletva, medicinska etika, elementarna humanost i zdrav razum obavezuju sve lekare da prema svim pacijentima postupaju jednako, nevezano za njihovu rasnu, versq, nacionalnu pripadnost, pojedinacne zasluge (i broj dece koje imaju)... Stoga ovaj slucaj ne bih izdvajala iz mase drugih koji se u Srbiji svakodnevno desavaju. Podatak o devetoro dece je dobar za naslovne strane, ali nimalo ne menja uzas samog postupka. Pod uslovom da se sve tako odigralo, kako novine prenose... Cini mi se da u textu, po navodu anesteziologa iz Pozarevca koji je bio u pratnji pacijentkinje, pise da u Urgentnom centru nije bilo slobodnog respiratora.... Uopste mi se cini da je text u Blicu prilicno nesredjen i pun kontradiktornosti. Deluje kao da su samo nabacane cinjenice i izjave bez ikakvog reda. Jedni kazu ovo, jedni ono, a niko ne zna sta je onaj drugi rekao, i nit' potvrdjuje, nit' demantuje... Te nije bilo respiratora, te nije bila za operaciju... Treba sacekati neko definitivni izvestaj sa kompetentnog mesta, pa onda bacati kamenje, i licence...
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:21 14.11.2008

Re: druga strana price

Podatak o devetoro dece je dobar za naslovne strane,


Pa naravno.
Zato je naslov takav kakav jeste.
A blog - eno ga na naslovnoj.

scabies scabies 18:38 14.11.2008

Re: druga strana price

onda-za naslov-preporuka!
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:39 14.11.2008

Re: druga strana price

onda-za naslov-preporuka!


scabies scabies 18:12 14.11.2008

Udovac Milan Popovic pise...

Uz postovanje bola supruga tragicno preminule mlade zene, moram da reagujem na gore iznesenu pricu...
Ljudi ophrvani bolom posle tako uzasnih tragedija uvek se preispituju i traze krivce. A u situacijama poput gore navedene, najlogicnije je krivce traziti medju zdravstvenim radnicima. Ljudi cesto oceqju da su lekari bogovi, i smatraju da je svaka smrt posledica nesavesnog lecenja, narocito kad letalni ishod nastupi tako iznenadno i po njihovom misljenju iz jedne ne tako ozbiljne situacije (u ovom slucaju se navodi glavobolja i povisen pritisak). Ne bih se usudila da postavljam dijagnoze na blogu ni da drzim smarajuca predavanja o medicini, ali treba znati da je povisen pritisak u trudnoci jedno jako ozbiljno stanje (preeclampsia, eclampsia) koje se moze tragicno zavrsiti i uz sav napor,trud i znanje lekara.
Zato bih volela da kad se ovakve price iznose da uz njih stoji adekvatno objasnjenje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana