Ja : Taksisti = 1 : 1

Vodzo Modzo RSS / 14.11.2008. u 23:12

Upravo se vratih iz Amsterdama...

Pred odlazak sam razmišljao da li holandski taksisti koji vrebaju svoje mušterije na aerodromu ispoljavaju istu surovost i bezobzirnost prema turistima kao što to rade ovdašnje im kolege. Da ne bih upao u zamku, proverih lepo na Internetu koji taksi savezi postoje, koje su klasične prevare, kolike su standardne tarife.

E, kada sam sve to saznao, odlučih da uopšte ne koristim taksi, već lepo da uzmem voz, za 15 minuta stignem do centra grada, a posle je već lako. Tako i uradih, sve je bilo u najboljem redu... Taksisti 0 - ja - 1!

Međutim, kada sam se vratio u Beograd, ispred aerodroma stoji red taksista... Da li umoran od puta, tek dogodi mi se groznih 5 minuta kompletne nepažnje. Prilazim taksi stanici, neki mračan "taksista" mi prilazi, daje mi papir na kojem stoji neki podatak da je tarifa od Surčina do Beograd oko 1300 dinara... Uzimam taj papir i još mu kažem da sam sasvim upoznat sa tim, jer sam upravo za 1300 dinara (sa popustom je izašlo 1000 dinara) pre nedelju dana taksijem došao do aerodroma. On mi kaže - e onda lepo, uzmi prvi taksi u redu, mi ti to nudimo...

 

Beo - taksi... Ulazim ja unutra, krećemo... Čovek pali taksimetar - standardni start od oko 120 dinara. Kreće priča - gde si bio, šta si radio. Posle 4 minute pogledam na taksimetar - 550 dinara!!! Dakle tim tempom bi mi naplatio preko 4000 dinara do kuće! Kažem ja čoveku da li je poludeo, pa pre ulaska su potvrdili da su standardne tarife inače ne bih ni ušao... On mi otima iz ruke papir, gužva ga - kaže mi šofer - e pa batice, mora od nečega da se živi, šta ćeš... To svi delimo, da vas upecamo... Ja zapanjen, rekoh mu da nema šanse da mu platim, da znam koje su cene, da sam stalni korisnik taksi usluga... Hm, lik kaže da on nije Beotaksi, da već duže vremena vara ljude, i da ga baš zabole za tarife, kod njega nije ta tarifa... Rekoh, ovo neće na dobro da izađe, vidim da će se i poslednjim nasiljem poslužiti, pa rekoh šta ćemo sada? E tu se on zaustavi na 2200 dinara... Rekoh, čoveče, to ti je 100% na cenu, on neće da popusti...

 

I šta sada? Ništa. Evo ti pare. Šta da radim? Ne mogu mu ništa - ako to radi stalno, može da mi zapali sa prtljagom koji mi je u gepeku... Ne mogu mu ništa... Dao sam mu pare.

 

Na mom terenu su izjednačili... Katastrofa! Ali me čudi policija, taksi-udruženja, aerodrom Beograd... Jer ovo je očigledo razrađena taktika, totalno zločinačko udruženje. A ako su spremni rođenog sugrađana u nevolji da iskoriste i prevare, možete zamisliti šta rade strancima... Ili možda na drugi način da ovo stavim - da sam u Holandiji seo u taksi, šta bi mi se onda dogodilo? Možda bih posle par dana bio pronađen u nekom kanalu...Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana