INSIDIIS SUIS CAPIENTUR MALI - Voždovačka skupština

schumann_mirko RSS / 15.11.2008. u 00:51

BEZAKONICI SE HVATAJU U SVOJOJ ZLOBI! 

Danas smo stigli do te tačke u kojoj je sve već rečeno, sve što je trebalo, što nije trebalo, i što je bilo dopušteno da bude rečeno. Predstavnici tužbe iznosili su svoje optužbe, tuženi su se od njih branili, zaključak je bio da će sud suditi iznošenjem činjenica, svedoci će svedočiti, dokazi ih dokazivati.

Pred očima odbornika otvorio se jedan isečak prošlih događaja, a na njima je da svojim odlukama doprinesu ishodištu, onim čuvenim: ZA ili PROTIV!

Na njima je bilo da svojim odlukama o samom smislu daju svoje mišljenje, da iz onoga klupka zbivanja kako se u njihovom viđenju slučila, razluče istinu od domišljanja i dobre namere od zle volje, jer dobre namere same neubeđuju zlu volju. Valjda zato nije van svakoga razuma to, što se u nauci o mišljenju smisaona veza između pojmova, i u pravnoj nauci ustanova koja odlučuje o smisaonoj vezi među zbivanjima, nazivaju istim imenom: SUD!

Sud kao ishod mišljenja može biti istinit, ali i lažan, kao što presuda kao ishod suđenja može biti pravična, ali i nepravična. Neistinit sud je i dalje sud, nepravična presuda je i dalje presuda. Njihova smislenost nije ugrožena neistinom i nepravdom. Zato je u povesti mišljenja toliko neistinitih sudova koliko u povesti pravosuđa nepravičnih presuda. Malo je šta lakše shvatiti od toga, i u mišljenu, i u pravosuđu, radi se o tome da se odgovori na ono najstarije i najteže od svih pitanja: ŠTA JE ISTINA?

Mi se, dakle, tada nađosmo suočeni sa takvim jednim pitanjem. Nas hoće da ubede činom usmerenim protiv izborne volje građana, kao da je neko pozvaniji od samog naroda da određuje prirodne i neprirodne saveznike. Još nas ubeđuju da su u stanju da proniknu u prave namere, tražeći od suda saglasnost za ocenu da su te namere bile nepoštene. Zato neka, za uzvrat, u žižu vaše rasudne pažnje bude vraćeno pitanje nepoštenih namera naših tužioca-odbornika, koji sa nama sedeše u dvoru razlučivanja mišljenja.

Misleći da će i dalje nesmetano moći da nameću svoju jedinicu mere zakopčavanjem istine i pravde u šinjel sa koga samo što nije otpalo i poslednje dugme. Oni, po svom običaju, zastrašivanjem i zloupotrebom sredstava javnog izveštavanja, najpre pokušavaju da prikriju slučaj od javnosti, besmislenim prekrajanjem građanske volje kroz blokadu opštinske izborne komisije i besomučnim odbijanjem da prihvate volju nove demokratski sačinjene većine, prostom rečenicom to pravdajući: ZATO ŠTO NAM SE MOŽE!

Kako se bezobzirno obračunavaju sa glasačima, koji nisu dali sud po njihovoj volji, a zatim čine sve da kod javnosti izazovu utisak da je i bez krivice i pre suđenja kriva većina, vršivši time i posredan pritisak na sve. I najzad dočekali su da javno mnjenje, omaškom novinara željnih senzacija, zadobije misao i tako nedopunjenu istinu shvati na način da u ovoj zemlji postoji zakon, jednak za sve, koji se primenjuje tek onda kada nekome bude dokazana krivica. Time se implicira da pre dokazivanja krivice ovde vlada bezakonje, da su oni koji dokazuju krivicu izvan zakona, ili je upravo njihovo bezakonje u primeni zakona jednako za sve.

ISTINA, čija će batina svojom pravednom stranom, kad prođe vreme bezakonja i dokaže se krivica pravih krivaca, udariti po glavi upravo one koji su, svojim tumačenjem zakona, u onome zveketu tužbi videli  svoje oružje. Udariće i njihove sledbenike koje su ti strašljivi istinoplašci stavili u sitvaciju da pozivanjem na svetu ustanovu zakona čine najveće svetogrđe.

U IME ISTINE I PRAVDE, u ovome za sve nas sramotnom sticaju, od kojeg jedino ne crvene oni, koji su inače crvenih obraza od straha pred došlošću istine, UDAHNIMO VAZDUH JAVNOG DOSTOJANSTVA UMA. Oni nam predočiše svoje viđenje istine, nebili ono neozbiljno tumačenje, inače krajnje ozbiljnom u svojoj neozbiljnosti da su namere bile nepoštene, usmerili protiv dobrobiti građana.

I zato smo svi mi jednako poniženi u svojoj neslobodi i netoleranciji, za njih mi svi zajedno nismo, mi ništamo, mi smo poništeni. Ali srećom preostalo je još onoga po kojem jesmo, i po kojem ćemo biti, i samo nas to može održati da se nesunovratimo u beskon.

SINE IRA ET STUDIO

OD MIRKA ŠUMANA

ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE VOŽDOVAC      

 

 

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana