Organizirani kriminal u Hrvatskoj

Dejan Jović RSS / 17.11.2008. u 12:22

 

Piše mi jedan čitatelj ovih blogova da bi htio pročitati moju analizu razloga ovog zadnjeg vala kriminala u Hrvatskoj - pa evo da udovoljim. Pisao bih o tome i ranije, ali sam, nažalost, imao semestar pun obaveza, a i dovršavao sam američko izdanje svoje knjige („Yugoslavia - A State that Withered Away"), koje će se (napokon, nadam se) pojaviti u knjižarama u decembru - tako da ranije nisam stigao.

Po mom mišljenju, Hrvatska je (slično drugim zemljama post-socijalističkog Balkana, a dijelom i onima iz srednje Evrope) prekrivena mrežom organiziranog kriminala, koju je dosad - na jednoj strani - pokušala ignorirati (nadajući se da će ona sama od sebe nestati), a na drugoj joj se (toj mreži) jednostavno nije mogla suprotstaviti, zbog toga što se radi i dalje o relativno „slaboj" državi („weak state"). Hrvatska je relativno „slaba država" i zbog historijskog nasljeđa (tj. upravo socijalističke „države koja je odum(i)rala"), i zbog načina na koji je nastala -  prije sada već skoro 17 godina. Baš kao što je bio slučaj i s drugim post-jugoslavenskim, post-sovjetskim, pa (kako navodi Misha Glenny u svojoj knjizi McMafia) i post-čehoslovačkim državama, i u njenu su državnu strukturu u tim godinama kaosa i anarhije duboko penetrirali predstavnici organiziranog kriminala, pa se dugo nije znalo (a ni danas se sasvim ne zna) tko je državni službenik koji štiti interese građana, a tko je predstavnik organiziranog kriminala koji promovira interese određenih podzemnih kriminalnih grupa. Bez obzira na malo čvršću politiku koja se prema kriminalu vodi od ubojstva Ivane Hodak (studentice na magistarskom studiju u Zagrebu, na kome sam predavao prije dvije akademske godine) i Ive Pukanića (glavnog urednika Nacionala, koga sam također poznavao), nisam siguran da Hrvatska ima volje i snage da se s organiziranim kriminalom odlučno obračuna.

Zašto je to tako?

Prvo, kao i u Srbiji, i u Hrvatskoj su glavni zagovornici i organizatori rata u devedesetim godinama bili ne (samo) oni kojima je primarni motiv bio neki demokratski, domoljubni ili „nacionalni" interes, pa ni nacionalizam, nego (prije svega) oni koji su vodili računa o osobnoj financijskoj i statusnoj koristi. Taj rat je samo jednim dijelom (vjerojatno manjim) bio inspiriran nacionalističkom ili bilo kojom drugom ideologijom. Nacionalizam - bilo u „obrambenoj" ili „ekspanzivnoj" formi (kao „zaštita našeg naroda" ili kao „vraćanje naših teritorija") - bio je uglavnom izgovor onima koji su prije svega brinuli o tome kako da se na brzinu obogate, bez obzira na cijenu koju bi za to (drugi) platili. Ako malo detaljnije promotrimo akcije raznih samozvanih jedinica i vojski u tom ratu (a one su, zapravo, dominirale u akcijama), vidjet ćemo da je pljačka - od one male, za nekoliko stotina tadašnjih maraka koje su oduzimali od sirotih civila, pa do one krupne, u kojoj su oduzimali tvornice, stanove, i milijunske svote novca - bila njihova glavna aktivnost. Protjerivali su iz kuća, da bi ih mogli opljačkati, a potom su ubijali i palili da bi prikrili dokaze i eliminirali svjedoke. Nacionalistička retorika služila im je da bi pljačku, kriminal i razbojstvo prikrili nekim drugim - „državnim" ili „nacionalnim" razlogom. Pljačkaški karakter post-jugoslavenskih ratova tek treba do kraja razokriti, i dati mu pravo mjesto u analizama tog sukoba. (Takve analize već postoje kad se radi o sukobima u post-sovjetskom prostoru, naročito u Kavkazu - koga zanima više o tome, neka pogleda knjigu Potentials of Disorder, koju su uredili Jan Koehler i Christoph Zuercher).

Rat iz devedestih bio je moguć zbog kolapsa jugoslavenske države (koji je bio kaotičan, i čija je posljedica bio totalni slom bilo kakvog političkog, pravnog i moralnog poretka), a dogodio se uglavnom zbog nesposobnosti i zle namjere političkih elita koje su vodile novostvorene države. Tome je pomogla i međunarodna situacija, odnosno raspad socijalističke ideologije svuda u istočnoj Evropi. Pomogli su i financijski interesi čiji je korijen u drugim (nejugoslavenskim) državama.

Da budem sasvim precizan: veliko je pitanje bi li post-jugoslavenske političke elite mogle spriječiti kriminalizaciju rata, čak i da su to htjele. U uvjetima općeg kolapsa svih državnih institucija: vojske, policije, sudstva i obrazovnog sistema, te potpunog razbijanja bilo kakvog moralnog sustava, kriminalne su grupe bile jače od novostvorenih državnih struktura. Ali, isto je tako istina da su novim vladarima u post-jugoslavenskim zemljama, kriminalci trebali da bi im bili jezgro stvaranja novih vojski (paravojski), da bi im stvorili policiju, da bi odglumili novu „nacionalnu kapitalističku klasu", te da bi za njih odradili određene zakulisne i prljave poslove - uključujući i obračune (fizičke i druge) s potencijalnim protivnicima. Na drugoj strani, pobjeda tih novih elita omogućila je razne privilegije svima onima koji su im ponudili usluge: npr. brisanje prethodno stvorenih kriminalnih dosijea, oslobođenje od kazni (uključujući i onih za privredni kriminal), te potpunu promjenu statusa: od kriminalca u „uglednog građanina i domoljuba". Dakle, ne radi se samo o nesposobnosti i lošoj namjeri mnogih tadašnjih političara (naravno: ne svih), nego i o njihovoj aktivnoj povezanosti s kriminalnim grupama.

U svim post-jugoslavenskim državama južno od Sutle (a dijelom i u Sloveniji) došlo je do pakta između organiziranog kriminala, nove „poslovnjačke elite" i važnih dijelova nove političke garniture. Ta je sprega funkcionirala na načelu uzajamnog pomaganja. Kriminalci i nasilnici su dali svoj „golem doprinos" stvaranju i ekonomskom preživljavanju novih država (koje su se sve oslanjale na njihove usluge u kršenju sankcija, te ilegalnom uvozu: od cigareta i goriva do oružja), a država im se odužila tretirajući ih kao „heroje (domovinskog) rata", dajući im visoke činove, privilegije i  potpunu zaštitu od kaznenih postupaka. Država im je omogućila novi status u društvu, pristup centrima moći, te financijsku moć golemih razmjera. U dobroj maniri feudalizma, novi vladari su svojim lojalnim kriminalcima davali povlastice pri kupovini fabrika u društvenom vlasništvu, a često i zemlju da bi na njoj sagradili simbole moći nove kriminalno-političko-domoljubne elite. Mediji - naročito oni pod kontrolom države ili u vlasništvu novih „nacionalnih kapitalista" - stvarali su od njih uzorne građane, jednu vrstu role models.

Tko je u tom odnosu bio „gazda", postalo je jasno kad je jedna od tih grupa - u kojoj se nije znalo tko je državni službenik, a tko pripadnik organiziranog kriminala (nego su svi bili i jedno i drugo) stala na put pokušaju države da se konsolidira i emancipira iz tog zagrljaja s podzemljem. Kao što pokazuju knjige Miloša Vasića („Atentat na Zorana") i Mishe Glennya („McMafia"), u tome treba tražiti motiv atentata na srpskog premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. Nakon tog ubojstva, Srbija je ipak poduzela radikalne akcije, pa je - u operaciji „Sablja" - oslabila (iako vjerojatno ne i potpuno uništila) važne centre organiziranog kriminala. Ako već nisu uništeni, barem su se pritajili.

U Hrvatskoj se takav radikalan prekid nije nikada dogodio, iz više razloga. Prvo, Hrvatska je bježala od svake usporedbe sa Srbijom „kao vrag od tamjana". Organizirati „Sablju" u Hrvatskoj, značilo bi - pokazati da te dvije države nisu baš toliko različite koliko je hrvatska politička elita uvijek isticala. Drugo, Hrvatska nije nikada dodirnula dno, na način na koji je to bio slučaj sa Srbijom: nisu joj uvedene međunarodne sankcije, nije bila u ratu s NATO-om, nije izgubila nijedan dio svoje teritorije, nije imala svoj 5. oktobar, nije poslala svog predsjednika u Haag, nije joj ubijen premijer, a u njoj se nisu događala skoro svakodnevna ubojstva mafijaških šefova, da spomenem samo neke od primjera. EU je i dalje tretira bolje nego Srbiju, pa u njoj nikada nije postojala svijest da se nešto apsolutno mora  učiniti da bi se stvari radikalno promijenile.

Treće, dijelom i zbog ova prva dva razloga, Hrvatska je i dalje zarobljena svojim vlastitim narativom, koji zemlju vidi kao „žrtvu i pobjednicu" (što bi rekli Boduszynski i Peskin: ona je „Victim and Victor") u tzv. „Domovinskom ratu". Tome je ključno doprinijela činjenica da se glavni rat u devedesetima vodio uglavnom u Hrvatskoj (i Bosni i Hercegovini) a ne u Srbiji. To što su razarani Vukovar i Dubrovnik (a ne Kraljevo i Niš) služilo je i služi kao razlog da službena Hrvatska sebe vidi isključivo kao žrtvu, a svoju ulogu u ratu isključivo kao obrambenu. O tome je, uostalom, u doba vlade Ivice Račana (13 decembra 2000), hrvatski Sabor donio i posebnu deklaraciju. Iako je jasno da ona nije bila ni samo žrtva, niti se samo branila, istina je da je ona bila i žrtva, te da su mnogi sudjelovali u tom ratu zato što su branili svoje domove. Činjenica da je u tom ratu kriminal imao vrlo značajnu ulogu, nipošto ne znači da su svi koji su u njemu sudjelovali bili kriminalci. No, obrambeni karakter njihova sudjelovanja odlično je poslužio i ovim glavnim organizatorima nasilja (kriminalcima) da pokriju svoje glavne motive, i da se predstave kao „branitelji" i „domoljubi".

Narativ o „(isključivo) žrtvi i pobjedniku" zaštitio je glavne inicijatore rata na hrvatskoj strani. Sve dok on postoji, oni će biti percipirani u prvom redu kao „branitelji", odnosno „heroji domovinskog rata", a njihovi će motivi biti predstavljeni kao domoljubni i obrambeni, a ne kao privatno-pljačkaški. Iako u tom narativu sad već ima ozbiljnih pukotina - čemu su najviše doprinijeli neki od tih tzv. heroja: recimo, (umirovljeni) general Ivan Korade koji je prošle godine ubio petoro ljudi prije nego što se sam raznio bombom, a bio je „heroj domovinskog rata" - teško je očekivati da će on ikada biti potpuno uklonjen. Zbog tog narativa, od koga Hrvatska nikad nije odustala, kriminalnom jezgru ratnih profitera se i dalje - u najvećoj mjeri - „gleda kroz prste", prije svega zato što bi njihovo procesuiranje moglo ukazati da se nije radilo samo o jednom slučaju ili dva - nego o daleko široj pojavi, koja involvira značajan segment tadašnje političke, vojne, poslovne, pa i medijsko-intelektualne elite. To bi, dakle, za jednu od posljedica imalo otvaranje pitanja o karakteru nedavne hrvatske povijesti, a time bi možda poljuljalo i sada dominantno ideologijsko objašnjenje geneze suvremene hrvatske države.

Da se ne bi krivo shvatilo: neki su pomaci (i to ne sasvim zanemarivi) ipak učinjeni. Hrvatska je nakon 2000., a naročito nakon 2003. ipak uspjela suptilno „skloniti" neke (i to ne marginalne) protagoniste „braka" između organiziranog kriminala i države: pa je predsjednik Mesić prvo umirovio generale koji su mu oponirali, a potom je pravosuđe - što domaće, što haško - neke od njih i procesuiralo (na zadovoljstvo onih u hrvatskoj politici koji žele da se taj brak razvrgne). Od ljudi koji su s Tuđmanom podizali zastavu na kninskoj tvrđavi, nema više nijednog u aktivnoj službi: neki su umrli (Šušak), a drugi su u Haagu (Gotovina) ili u zatvoru (Norac). I neki političari, koji su bili simbol te veze su daleko od javnog političkog života - dok su drugi „preživjeli" promjene koje je uveo Ivo Sanader. No, hrvatske vlasti nisu nikada išle korak dalje: one i dalje stoje na poziciji određenog kontinuiteta s Tudjmanovim razdobljem, jer bi svako negiranje tog kontinuiteta dovelo u pitanje same temelje na kojima je - kako oni inzistiraju - formirana hrvatska država.

Umirovljenje iz javne službe, međutim, nije učinilo glavne protagoniste organiziranog kriminala manje aktivnima u onome što im je oduvijek bila glavna aktivnost. Državna služba im je bila sporedna, i služila im je samo kao zaštita. Samim umirovljenjem, oni su se još više okrenuli svojoj glavnoj aktivnosti, pokušavajući - na jednoj strani - legalizirati imovinu koju su stekli kao ratni plijen, a na drugoj: proširiti „biznis". Veze koje su uspostavili (još u devedesetima) sa „braćom po novcu" u drugim post-jugoslavenskim zemljama, pokazuju da se ne radi ni o kakvim ideološki uvjerenim nacionalistima. Grupe koje pripadaju toj mreži organiziranog kriminala su posljednji primjer „bratstva i jedinstva" u jugoslavenskom - pa i širem balkanskom - prostoru. Svaka od njih ima svoje Hrvate, svoje Srbe, Bošnjake, Albance, Makedonce i Bugare, ponekad i Turke i Talijane. Svi im oni trebaju da bi se roba ili ljudi proveli (bez problema) preko Balkana, dalje prema Zapadu ili jugoistoku. Novac nema nacionalnost, kao što ni ti kriminalci (uglavnom) nemaju neku izraženu nacionalnu svijest. Da imaju, ne bi ugrožavali sigurnost svojih država, ne bi tako lako pucali na policajce, niti bi se sklanjali u inozemstvo u bijegu pred domaćim pravosuđem, niti bi snabdjevali oružjem one koji ratuju protiv njihova naroda, niti bi tako lako surađivali s kriminalnim grupama koje su tvorile jezgro neprijateljskih vojnih formacija. Baš njih briga za nacionalne države - one im i tako koriste samo zato da bi se u jednoj mogli sakriti od druge.

Reakcija hrvatskih vlasti na nedavni val nasilja ostavlja otvorenim pitanja: želi li se i može li se Hrvatska odvojiti od organiziranog kriminala, te: može li ga i želi li ga pobijediti. Odgovor još nije jasan. Na jednoj strani, jasno je da hrvatske vlasti - i narod - ne žele živjeti u strahu od nasilja, koje može pogoditi i slučajne prolaznike, i potpuno nevine ljude. Na drugoj: Hrvatska ne može i ne želi sagledati gdje je, zapravo, rodno mjesto snage organiziranog kriminala. To je rodno mjesto u savezu između ekstremističkog jezgra državotvornog pokreta i pojedinaca koji su imali ne domoljubne ili demokratske, nego privatne i sasvim konkretne statusno-financijske motive. Oni su značajno pomogli nastanak novih država, a država im se odužila time što ih je učinila moćnima. Razvrgavanje tog braka je bolan i riskantan proces - i zasad, bez jasnog ishoda.



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 12:38 17.11.2008

Nisam baš siguran

da Hrvatska vuče konkretne korake u pravcu razvrgavanja tog \"braka\", što se može videti i po poslednjim dešavanjima koja su obično šmiranje kao i po tome što nema još više leševa na ulicama.
Jer - kada bi se ozbiljno krenulo u obračun sa etabliranim organizovanim kriminalom u Hrvatskoj - gorelo bi, do neba.
A, i mnogi \"velikaši\" morali bi da uhapse sami sebe, ako već ne bi bili pobijeni.
Takođe, žao mi je što u ovom, inače dobrom i analitičnom tekstu, nema malo više - imena
Dejan Jović Dejan Jović 12:46 17.11.2008

Re: Nisam baš siguran

Nomina sunt odiosa - doslovce
Unfuckable Unfuckable 13:00 17.11.2008

Re: Nisam baš siguran

pa ok - mada se na blogu Jelene Milić itekako pominjalo...
to poprilično umanjuje razumljivost priče.
A ima i nekih javnosti nedovoljno poznatih imena (i kombinacija)
filvas filvas 13:33 17.11.2008

Re: Nisam baš siguran

Ne mogu da se otmem utisku da se u Hrvatskoj reakcije javnosti na izjavu Vuka Jeremica svesrdno podsticu. Kada se tome dodaju i izjave Mesica o RS i Dodiku izgleda kao da hrvatski establisment pokusava da skrene paznju sa borbe protiv kriminala. Ne vidim sta se to u poslednje vreme dogodilo sto bi zahtevalo takve reakcije, osim ukoliko to nije odgovor na postepeno popravljanje sprske diplomatske pozicije u regionu.
Dejan Jović Dejan Jović 16:46 17.11.2008

Re: Nisam baš siguran

Filvas - u tome ima i toga. Ima i Mesićeve fiksacije time da je i dalje \"predsjednik Jugoslavije\", koji mora da da neki savjet u pitanju Kosova, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Ima i toga što se radi o čovjeku starog poretka (jedino su još on, Milo Đukanović i Haris Silajdžić ostali iz devedesetih) koji se sasvim približio kraju mandata, pa postaje sve manje \"diplomatičan\", kao da je nervozan. O tome sam već pisao ranije na ovom blogu. Ima, također, i moj tekst u Politici: \"Samopouzdanje Srbije - izazov za Hrvatsku\", koji već naslovom sažima argument. Val nasilja u Hrvatskoj dogodio se nekako istodobno kad je u Srbiji ipak prevagnula (i to značajno) pro-evropska i demokratska politika, kad su se radikali podijelili, i kad je Srbija ipak dobila neke poene u svojoj politici prema Kosovu. Dobila je i neke saveznike na Zapadu, uključujući i neke koji su tradicionalno bili skloni Hrvatskoj. Za neke je bilo mnogo lakše kad je Srbija bila ona stara, miloševićevska. Bilo je lakše biti \"demokratski uzor\", i \"regionalna sila\", if you know what I mean.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 18:06 17.11.2008

Re: Nisam baš siguran

moj tekst u Politici: \"Samopouzdanje Srbije - izazov za Hrvatsku\",

Gospodine Jovicu, da li mozemo da dobijemo link vaseg teksta u Politici? Hvala unapred :)
Dejan Jović Dejan Jović 18:11 17.11.2008

Re: Nisam baš siguran

Evo, izvolite:

http://www.politika.rs/rubrike/Tema-nedelje/Nesporayum-Srba-i-Hrvata/Samopouzdanje-Srbije-izazov-za-Hrvatsku.lt.html


Datum je 10. augusta 2008.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 01:56 18.11.2008

Re: Nisam baš siguran

Dejan Jović
Evo, izvolite:

http://www.politika.rs/rubrike/Tema-nedelje/Nesporayum-Srba-i-Hrvata/Samopouzdanje-Srbije-izazov-za-Hrvatsku.lt.html


Datum je 10. augusta 2008.

hvala lepo :)
filvas filvas 13:20 17.11.2008

Detektivi u drustvenim naukama

I ovo je odlican tekst, kao sto smo od vas i navikli, s obzirom da je vasoj knjizi o uzrocima raspada Jugoslavije i dalje tesko naci premca. Nazalost, imam utisak da je iz nekog razloga malo poznata citaocima u Srbiji izvan uskog kruga akademaca, a narocito bi bila od koristi mnogim blogerskim propagandistima nedovoljno upucenim u stvarnost.

Ponekad pomislim da su u Jugoslaviji vodjena dva rata, jedan izmedju komsija, (mene je fascinirala knjiga Tone Bringe, Being Muslim the Bosnian Way), a drugi izmedju kriminalaca. Cesto su zapravo kriminalne paramilitarne grupe zapocinjale operacije, ostavljajuci komsije da dovrse posao posto bi se oni namirili. Kriminalne grupe bile su potrebne da bi zapocele rat jer cak ni medijska propaganda i porodicni albumi sa slikama pobijenih i zaklanih, nisu bili dovoljni da zapale varnicu. Sukoba na nacionalistickoj osnovi izmedju grupa pijanih mladica uvek je bilo, ali oni nikada nisu bili dovoljni za rat. Tek kada su u igru ubacene paravojske, rat je mogao da bukne svom zestinom.

Ovo je faza u kojoj posao politikologa, antropologa, istoricara i sociologa pocinje da lici na posao detektiva. Naravno, ne mogu se sva objasnjenja svesti na tokove novca, ali otkrivanje i popisivanje veza ekonomskih interesa i tzv. nacionalnih interesa kljucno je za razbijanje fame o borbi za slobodu.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:30 17.11.2008

Ekselent, Dejane...

Dakle, napisao si dobar deo onoga sa čime se slažem i šta ja lično vidim.
Ono što od tebe očekujem, i što nema ko drugi obaviti a tebe čeka po znanju i po interesovanju, i po zaninamnju za problem u najširem kontekstu, i po vokaciji i po senzibilisanosti za problem, jesu neka buduća istraživanja koja se tiče sldećega:..?
a) kolika je bio stepen sinhronizacije srpske i hrvatakse elite oko raspada SFRJ..?
b) koliko su te strane bile u čitavoj stvari saveznici a ne protivnici..?
c) koliko je način na koji se raspala bivša SFRJ bio njihov zajednički \\\"zločinački poduhvat\\\" i \\\"hinjeni sukob\\\"..?
d) koliko su kriminalne strukture najvidljiviji deo nikada umrloga saveza oko ključnih pitanja na Balkanu po modelu koji su postavili Milošević - Tuđman...( podela BIH koja još egzistira u najbrojnijem delu elita kao konačan cilj i konačan ishod)..?
Ova pitanja upućujem tebi jer mislim da si u uskom krugom ljudi koji u istraživačkom smislu može napraviti prodor u razjašnjavanju tih pitanja..Naravno da ne očekujem da u ovom postu na njih odgovoriš...
Ovo shvati više kao moje očekivanje nego neki zahtev...
pozz
d_sandic d_sandic 09:02 20.11.2008

Re: Ekselent, Dejane...

Ono što od tebe očekujem, i što nema ko drugi obaviti a tebe čeka po znanju i po interesovanju, i po zaninamnju za problem u najširem kontekstu, i po vokaciji i po senzibilisanosti za problem, jesu neka buduća istraživanja koja se tiče sldećega:..?
a) kolika je bio stepen sinhronizacije srpske i hrvatakse elite oko raspada SFRJ..?
b) koliko su te strane bile u čitavoj stvari saveznici a ne protivnici..?
c) koliko je način na koji se raspala bivša SFRJ bio njihov zajednički \\\"zločinački poduhvat\\\" i \\\"hinjeni sukob\\\"..?
d) koliko su kriminalne strukture najvidljiviji deo nikada umrloga saveza oko ključnih pitanja na Balkanu po modelu koji su postavili Milošević - Tuđman...( podela BIH koja još egzistira u najbrojnijem delu elita kao konačan cilj i konačan ishod)..?
Ova pitanja upućujem tebi jer mislim da si u uskom krugom ljudi koji u istraživačkom smislu može napraviti prodor u razjašnjavanju tih pitanja..Naravno da ne očekujem da u ovom postu na njih odgovoriš...
Ovo shvati više kao moje očekivanje nego neki zahtev.


Drago, bez namere da vredjam, vi bi ste mogli odgovoriti na vecinu ovih pitanja. Mislim, u neku ruku ste direktan ucesnik.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:11 17.11.2008

TO NIJE BIO RAT, VEĆ...

razrada SCENARIJA IZ KARADJORDJEVA!

Podsetimo se: u noći izmedju 9. i 10. marta 1991, kada je režim Slobodana Miloševića bio opasno uzdrman devetomartovskim demonstracijama (tokom kojih je pala prva žrtva nacional-socijaliizma, srednjoškolac Branivoj Milinović, od metaka Slobinih milicioneri na raskrsnici ulica Maršala Tita i Kneza Miloša), na ulice Beograda izašli su tenkovi i borna kola JNA. Nekoliko dana kasnije tog grogiranog Miloševića poziva Tudjman na sastanak \"u pograničnom području\" Srbije i Hrvatske. Faktički ga diže iz politički mrtvih! I od tada pa do kraja balkanskih ratova teče neverovatno prijateljstvo Slobe i Franje.
Protekli ratovi bili su samo paravan da bi se opljačkala društvena svojina i da bi se po 200 familija u Srbiji i Hrvatskoj enormno obogatilo! Te krvava otimačina je poput društvenog zemljotresa, od koga još podrhtava balkansko tlo!
Organizovani kriminal je zapravo seizmograf tog velikog društvenog zemljotresa!
aguero aguero 17:02 17.11.2008

Balkanska mafija

Sve kriminalne organizacije u Regionu deo su onoga sto pesnicki zovemo "Balkanska mafija".Teritorija te kriminalne drzave mnogo je veca od teritorije bivse SFRJ.Vodje kriminalnih grupa imaju duze "mandate"od politicara na najvaznijim funkcijama.Istina,njihovi "mandati" tu i tamo bivaju nasilno prekinuti,ali to je rizik posla i ne ometa ih u pravljenju dugogodisnje strategije razvoja.
"Mafijaski"bosovi odlicno saradjuju sa svojim kolegama u susednim drzavama,mnogo bolje od politicara,a fali im jos samo kolektivno predsednistvo!Tek kada ga dobiju bice prava Mafija!
Oni koji bi trebalo da se bore protiv kriminalnih frupa ili su deo njih samih,ili su svesni opasnosti kojoj bi se izlozili kad ostanu bez adekvatne zastite.
Ne verujem da u Zagrebu ne znaju odakle vetar duva kada su u pitanju poslednji spektakularni zlocini.Bojim se da se vise ustrucavaju da o tome otvoreno govore.
Srpska policija zdusno saradjuje sa kolegama iz Hrvatske.
Bice vrlo nezgodno ako se utvrdi da su i ovi zlocini posledica nerasciscenih odnosa vezanih za nabavku specijalnog naoruzanja hrvatskih jedinica za borbu protiv Srba i za njihovo konacno proterivanje.
Mnogo je onih koji veruju da su narucioci poslednjih ubistava odavno na sigurnom - u zatvoru!Ima i onih koji smatraju da je ovo tek pocetak nekog konacnog obracuna.
Hrvatska je sada tamo gde je Srbija bila 2.oo3.godine po pitanju kriminala i obracuna sa "mafijom".Nemaju snage za akciju slicnu Sablji.Kao da im treba jos jaci povod.
Ili,ceo drzavni vrh treba da ode u istoriju,zajedno sa brojnim hipotekama koje nose iz ratnog i poratnog perioda,i koje im vezuju ruke.
"Mafija" na ovim balkanskim prostorom sa negativnim nasledjem nema problema - ono je njen najaci kapital!Jedna od tih moneta je beskrupuloznost,druga siroka infrastruktura,trece jedinstveno trziste,cetvrto strah (obostran),peto dobra perspektiva,sesto pojedine kolege koje su vec predsednici drzava i vlada....itd,itd.Vrlo profitabilno podrucje sa jasnim pravilima ponasanja i poslovanja,sto nema ni jedno drugo trziste u Regionu.
aguero aguero 17:02 17.11.2008

Balkanska mafija

Unfuckable Unfuckable 20:22 17.11.2008

oupsss

organizirano brisanje ?
Doctor Wu Doctor Wu 20:33 17.11.2008

još jedna bitna razlika

između hrvatske na jednoj, i srbije i crne gore na drugoj strani je i u tome što tuđman nikada direktno nije bio upetljan u kriminal. milošević i đukanović su, dočim, bili neposredno involvirani u šverc i direktno upravljali (odnson u đukanovićevom slučaju, još uvek upravljaju) mafijama.
aguero aguero 21:08 17.11.2008

Re: još jedna bitna razlika

tuđman nikada direktno nije bio upetljan u kriminal. milošević i đukanović su, dočim, bili neposredno involvirani u šverc i direktno upravljali (odnson u đukanovićevom slučaju, još uvek upravljaju) mafijama.

To nije tacno!Tudjman je bio isti razbojnik kao i oni.Poznato je koliko se tokom rata obogatila citava njegova porodica.Da je poziveo,danas bi bio glavni Kapo na Balkanu!
Doctor Wu Doctor Wu 23:42 17.11.2008

Re: još jedna bitna razlika

Tudjman je bio isti razbojnik kao i oni.Poznato je koliko se tokom rata obogatila citava njegova porodica.Da je poziveo,danas bi bio glavni Kapo na Balkanu!

O Tuđmanu mislim sve najgore ali stvarno nisam znao da je direktno naručivao ubistva, da je učestvovao u trgovini cigaretama, švercu nafte, heroina, ljudi, da je pokrao pare od Hrvata... A to što se obogatio i što je vodio dosta raskošan lifestyle za nekog istoričara (za šta je sebe smatrao) sam uvek više smatrao za pokazatelj efikasnosti i motivisanosti ustaške emigracije nego Tuđmanove direktne (naglašavam, direktne) umešanosti u kriminal.
ivana23 ivana23 00:57 18.11.2008

Re: još jedna bitna razlika

Krah poslovnog carstva Tuđmanovih

Nekad moćno carstvo porodice Franje Tuđmana, bivšeg predsednika Hrvatske i „oca nacije“, koje je ranije obrtalo desetine miliona evra, osam godina posle njegove smrti svelo se na nekoliko firmi koje danas ne zarađuju više od 100.000 evra, piše hrvatski „Jutarnji list“.

Porodica kontroverznog hrvatskog lidera, kojeg je samo smrt spasla da pred Haškim tribunalom ne odgovara za ratne zločine i proterivanje stotina hiljada Srba, nekada je imala pravu poslovnu imperiju od desetak firmi i obrt koji se merio milionima evra. Trgovali su, pravili kornete za sladoled, uvozili belu tehniku, posedovali streljanu, pa čak i kontrolisali moćnu hrvatsku „Kaptol banku“, što je sve zajedno vredelo na desetine, ako ne i stotine miliona evra.
Tuđmanovima je navodno ostala samo kompanija „Domovina holding“ i zagrebački ugostiteljski objekat „Lejdi Šram“ u vlasništvu Tuđmanovog sina Stjepana, kao i nekoliko manjih poslova koje vodi ćerka pokojnog predsednika Nevenka.
Ona je samo jedan od Tuđmanovih potomaka koji su optuživani za korupciju. Nevenka Tuđman je svojevremeno proglašena krivom za korupciju, ali joj kazna nije izrečena zbog zastarevanja krivičnog dela.
Nevenka Tuđman je bila krajem devedesetih najuspešnija u poslovanju od svih članova porodice - imala je tri profitabilne kompanije - „Kornet“, „Netel“ i „TNT plus“. Prve dve su ugašene, a kako pokazuju poslednji raspoloživi podaci iz 2004, prihodi treće, koja je nekad inkasirala pet miliona kuna godišnje, prepolovljeni su.
Iako se poslovna imperija porodice Tuđman znatno smanjila, nema govora o tome da žive loše. Udovica Ankica i kćerka Nevenka žive u velikoj vili u elitnom delu Zagreba vrednoj više od dva miliona evra, koju su Tuđmanovi početkom devedesetih otkupili za samo 214.000 nemačkih maraka, prethodno iselivši druge stanare.
Porodici je ostala i bogata Tuđmanova biblioteka i umetnička kolekcija, koja nije bila uključena u ostavinsku raspravu. Tuđman je u jednom intervjuu tvrdio da je u toj kolekciji i slika Pabla Pikasa.
Nijedna vlast posle Tuđmanove smrti nije iselila Ankicu Tuđman i njezinu „Zakladu“ iz velike superluksuzne vile, koja je izgrađena za vreme Tuđmanove vladavine. U javnosti je ostala zapamćena njena izjava da bi volela da su i drugi mladi ljudi sposobni kao njen unuk Dejan Košutić, koji je sa 28 godina postao vlasnik banke. Zna se i da porodica Franja Tuđmana danas nije u dobrim odnosima sa HDZ, strankom kojoj je Tuđman bio predsednik.

17 Maj 2008
Doctor Wu Doctor Wu 07:57 18.11.2008

Re: još jedna bitna razlika

Trgovali su, pravili kornete za sladoled

jbg, kad je voleo da živi opasno.

dobro, čak i da je sve što su tuđman & co uradili bilo nezakonito, ostaje činjenica oni su, ipak, svoju kuću otkupili od privatnika za 214K maraka dok je sloba svoju vilu u užičkoj otkupio od srpskih poreznika za 2K maraka. sem toga, nigde nisam čuo da je tuđman proneverio narodne pare (što sloba jeste, i to više puta), kao što nigde nisam čuo da je poubijao poslovne saradnike (kundak, vlada tref, badža stojković...).

čak i u takvoj situaciji iz teksta saznajemo da se članovima tuđmanove porodice ipak sudilo (pa i da su proglašeni krivim). kom članu miloševićeve porodice je suđeno u srbiji? nije im suđeno čak ni kada su pucnjavom pred svedocima ugrožavali živote i javnu bezbednost (toliko o čedinom shvatanju pravne države).
mayo1 mayo1 09:55 18.11.2008

Re: još jedna bitna razlika

Doctor Wu
O Tuđmanu mislim sve najgore ali stvarno nisam znao da je direktno naručivao ubistva, da je učestvovao u trgovini cigaretama, švercu nafte, heroina, ljudi, da je pokrao pare od Hrvata... A to što se obogatio i što je vodio dosta raskošan lifestyle za nekog istoričara (za šta je sebe smatrao) sam uvek više smatrao za pokazatelj efikasnosti i motivisanosti ustaške emigracije nego Tuđmanove direktne (naglašavam, direktne) umešanosti u kriminal.


Tuđman je imao fiksaciju "stvoritelja hrvatske države", odnosno "oca nacije".
Grb i zastava su najvažniji.
Sve drugo je njemu bilo od drugorazredne važnosti i samo sredstvo ostvarivanja "svetog" cilja - neovisne hrvatske države. I sve što se dešavalo - od pljačke u pretvorbi, kriminala, ratnih zločina i toleriranja počinitelja svih tih djela - je samo (manja) kolateralna šteta u odnosu na (veći) "sveti" cilj.
Vjerojatno ni sam nije shvaćao kakve rezultate će donijeti to guranje pod tepih.

A kao i većina političara iz Titovih vremena je želio na neki način uskočiti u Titove čizme - sviđao se Tito nekome ili ne, činjenica je da je znao uspješno voditi unutarnju i vanjsku politiku. I da je bio cijenjen u svijetu.
To je želio biti i Tuđman. "Čimbenik".
Otuda i Tuđmanove (bijele) uniforme, vojne parade, smiješne prijetnje Americi da će se okrenuti Rusiji itd.
Kao i Milošević, nije shvaćao su se svijet i vrijeme promijenili.
Jedan od uzroka raspada SFRJ je i bila promjena geopolitičkih odnosa.
No, to je druga tema.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 21:06 17.11.2008

Moralno ili ne

Treba ipak odvojiti dve stvari koje su sasvim nepovezane. Kao prvo krminalci uvek postoje. Njihovo postojanje nije uslovljeno politikom neke zemlje ili nekog pokreta. Države često koriste kriminalce za svoje poslove, često to urade preko posrednika tako da se ne uprljaju direktno.

Postojenje političkog "narativa" nije uslovljeno postojanjem kriminalaca i kriminala. Hrvatski nacionalistički narativ je postojao od 1945 do 1990 sasvim otvoreno - van Jugoslavije. To što su hrvatski državnici iskoristili kriminalce da bi se snabdeli oružjem ne diskvalifikuje i ne uslovljava njihov narativ.

Ako su ti kriminalci nastavili da se bave kriminalom onda treba postupati sa njima onako kako zakon to zahteva.


Viktor But (gore) je internacionalni trgovac oružjem i transporter oružja koji je trenutno u zatvoru.
Prodavao je sovjetsko oružje afričkim zemljama, u zamenu za dijamante.
Radio je i za britansko ministarstvo odbrane prevozeći oružje na Kosovo (2003).
Radio je i za američku vladu dostavljajući robu u Irak u vreme rata.

Dakle razne vlade koriste koga god mogu kada je potrebno završiti posao tj. pobediti u ratu.
maksa83 maksa83 08:22 18.11.2008

Re: Moralno ili ne

Viktor But (gore) je internacionalni trgovac oružjem i transporter oružja koji je trenutno u zatvoru.

Služio je kao uzor za Lord Of War (preporučujem).
Unfuckable Unfuckable 09:56 18.11.2008

Re: Moralno ili ne

meni samo nije jasno zašto neki komentatori ovde mogu da navode imena spretnih i preduzimljivih trgovaca & poslovnih ljudi,
a neki komentatori - kao ja - kada navedu isto tako neka imena dokazanih regionalnih privrednika & preduzimača - bivaju brisani?
mayo1 mayo1 09:59 18.11.2008

Re: Moralno ili ne

meni samo nije jasno zašto neki komentatori ovde mogu da navode imena spretnih i preduzimljivih trgovaca & poslovnih ljudi,
a neki komentatori - kao ja - kada navedu isto tako neka imena dokazanih regionalnih privrednika & preduzimača - bivaju brisani?


Eh, tako je to sa "neopravdanim i ničim izazvanim sankcijama".
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 10:12 18.11.2008

Re: Moralno ili ne

unfuckable
meni samo nije jasno zašto neki komentatori ovde mogu da navode imena spretnih i preduzimljivih trgovaca & poslovnih ljudi,
a neki komentatori - kao ja - kada navedu isto tako neka imena dokazanih regionalnih privrednika & preduzimača - bivaju brisani?


Eh, tako je to sa \\\"neopravdanim i ničim izazvanim sankcijama\\\".


kao blog veteranu tvoja naiva je malo naivna
Unfuckable Unfuckable 10:13 18.11.2008

Re: Moralno ili ne

pa ništa
samo neko objašnjenje, ako bi me autor udostojio toga,
ništa više.

sad videh ovu naivu, izvinjavam se.
Možeš li malo da mi pojasniš - ukoliko si uopšte video moj obrisani komentar, pošto je egzistirao sinoć oko 2 minuta, šta je to toliko smetalo ?
Dejan Jović Dejan Jović 11:46 18.11.2008

Re: Moralno ili ne

Unfuckable - ljudi koje ste Vi spomenuli su privatne osobe (nisu u javnoj domeni), i meni nisu poznati. Izvinjavam se na brisanju, ali to što ste ih naveli kao ljude involvirane u organizirani kriminal je potencijalno kazneno djelo, tj. oni mogu da tuže blog i mene osobno kao odgovornu osobu koja je dozvolila da se njihovo ime spominje u tom kontektu. Kad spomenete Đukanovića ili ovoga Buta - dakle: ili javne osobe, ili one koje su pravomoćno osuđene za kriminal - nemam ništa protiv. Isto tako, ako sam uvjeren da se doista radi o osobi involviranoj u organizirani kriminal, bez obzira što nije osuđena ili nije javno poznata - i to ću dopustiti. No, ako spominjete privatne osobe, koje su javnosti nepoznate a i meni su nepoznate njihove aktivnosti - a) pitanje je šta time ova rasprava dobiva, jer mi nemamo pojma tko su oni, a i nije tema ovog teksta da se govori o pojedinim slučajevima, nego o pojavi kao takvoj i njenim uzrocima, i b) ja stvarno ne mogu procijeniti da li je to što kažete tačno ili ne. Također, budući da ja ni Vas lično ne znam (a i odlučili ste ostati anonimni, tako da Vas ne mogu snaći nikakve posljedice objavljivanja eventualno netočnih informacija), ja doista ne mogu procijeniti da li ste ih spomenuli iz nekih drugih, privatnih, interesa - recimo, da ih kompromitirate u javnosti, ili slično. Dozvolit ćete da je to isto moguće (nadam se da to nije bio razlog). Zato je obrisano.

Vaši su prilozi inače više nego dobrodošli - nadam se da se ne ljutite zbog ovog brisanja.
ivana23 ivana23 12:50 18.11.2008

Re: Moralno ili ne

Unfuckable
evo malo i sa ovog Bloga, a niko tužen nije, takođe - tekst star skoro mesec dana (imate i par mojih komentara tamo


Unf, posle raspada bloga (proslog vikenda) na Blogu JM ostalo je samo 8 komentara :(((
Unfuckable Unfuckable 12:56 18.11.2008

Re: Moralno ili ne

ono što želim da čovek pročita, nalazi se u samom tekstu Jelene Milić, komentari i nisu toliko bitni
mada, ako se zaintačim, naći ću i njih

edit :
evo komentara svih, preko bloga može da se pristupi celom tekstu, ovo s Google je osakaćeno
ivana23 ivana23 13:10 18.11.2008

Re: Moralno ili ne

Unfuckable
ono što želim da čovek pročita, nalazi se u samom tekstu Jelene Milić, komentari i nisu toliko bitnimada, ako se zaintačim, naći ću i njih edit : evo komentara svih, preko bloga može da se pristupi celom tekstu, ovo s Google je osakaćeno

Isla sam preko linka koji si ti dao u prethodnom komentaru :))
Dejan Jović Dejan Jović 14:11 18.11.2008

Re: Moralno ili ne

Unfuckable : opet sam Vas obrisao, iz istog razloga. U odluci da Vas brišem mi je samo pomoglo to što se pozivate na dva vrlo vrlo vrlo sumnjiva izvora: Kurir i Hrvatsku Uljudbu !
Unfuckable Unfuckable 14:22 18.11.2008

Re: Moralno ili ne

hvala na brisanju, mada, nemojmo biti baš tako isključivi sproću Kurira - jeste da zastupaju kriminalce ovde, ali umeju ponekad i da zabodu nešto blizu istine a da to nije datum u zaglavlju. Konkretno, u ovom slučaju - zastupaju stanovitog Jocu kome se - izgleda - namešta igra (slično mu je smešteno i u Bugarskoj pre par godina...)
nego, šta kažete na Vreme i Globus &
što ne banujete Jelenu Milić, ili bar prijavite moderatorima (malo šale u ova ozbiljna vremena uvek dobro dođe ) ?
Ono što želim da kažem a što vidim da se izbegava - u razloge zašto, ne ulazim - je da je internet prepun Imena i Prezimena preduzimača i biznismena, da političare ne spominjemo - koji su do ušiju u ovoj temi.
Ako već pričamo o kriminalu u Hrvatskoj, morali bi ih spomenuti, a opravdanja zašto se to ne radi su - najblaže rečeno - čudna.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 14:27 18.11.2008

Re: Moralno ili ne

Upravu si nisam video tvoj komentar. Oprosti
Unfuckable Unfuckable 14:36 18.11.2008

Re: Moralno ili ne

kako stvari stoje, nećeš ga skoro ni videti
Dejan Jović Dejan Jović 14:49 18.11.2008

Re: Moralno ili ne

Unfuckable
kako stvari stoje, nećeš ga skoro ni videti



Sviđa mi se Vaša blagost, niste pretjerali s ljutnjom

Unfuckable Unfuckable 14:59 18.11.2008

Re: Moralno ili ne

pa nema šta da se ljutim, rekoh gore - ali objašnjenja su pomalo.....
Postoji i drugi pristup, mada ne želim da se udubljujem kada je već ovako oštar nivo moderisanja - a to je da postavim pitanje kompetentnosti i celishodnosti priče o kriminalu u Cro ako se sve te ličnosti uopšte ne uzimaju u obzir - jer ovo pomalo liči na stranačko lamentiranje tj retoriku Cro zvaničnika koji jure šljam ali boga mole da ga ne stignu
(a nikada nećemo saznati zašto jer su Unfuckableovi - i ne samo njegovi - izvori....sumnjivi)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:08 18.11.2008

Evo nešto od večeras..

Mislim da je prilično tačno..
Naročito zadnja rečenica...Ovo - "Istina je mnogo nevjerovatnija nego što bi netko mogao napisati u jednom romanu"..

Udba prva blagoslovila mafiju koja danas razdire Hrvatsku i Srbiju
Udba prva blagoslovila mafiju koja danas razdire Hrvatsku i Srbiju

"RASPADOM Jugoslavije destruirao se čitav pravni poredak, što je pogodovalo ljudima koje nazivamo sociopatima, ljudima koji svoje želje zadovoljavaju nasiljem. Ti sociopati bili su dragocjeni režimima u prvoj polovici 90-tih, prepoznati su od strane tajnih službi, a njih je iskorištavao i komunistički režim", kazao je odvjetnik Srđa Popović u večerašnjoj HTV-ovoj emisiji Latinica pod nazivom "Hrvatska i srpska mafija - gdje su spone".

Ratni profiteri koji iznajmljuju ratne zločince

Poput Popovića i drugi su gosti emisije naveli kako se organizirani kriminal na područja dviju nekadašnjih jugoslavenskih republika stvarao još u vremenima SFRJ, kada ih je jugoslavenska tajna služba (Udba) koristila za prljave poslove, a da im je zauzvrat dopuštala sitan kriminal - "Udba je kontrolirala kriminal i društvo", naglasio je novinar Gordan Malić. Neke institucije prijašnjeg poretka su ipak preživjele, ali to nisu bile one koje su pripadale civilnom društvu. "Riječ je o policiji i tajnoj policiji, dijaspori, crkvi, javnoj televiziji, ali to nisu bili stupovi civilnog društva. Sve te institucije su upotrebljene samo za jedna cilj: u Hrvatskoj za osamostaljenje, a u Srbiji za prisajedinjenje", pojašnjava Malić ističući kako "kriminal od 90-tih naovamo čine ratni profiteri koji iznajmljuju ratne zločince".

"Nismo raskrinkali patriotizam na ovim prostorima"

"Takvi ljudi surađuju zato što se mi nismo usudili progovoriti o karakteru rata, nismo raskrinkali patriotizam na ovim prostorima", upozorio je Malić. Prema njegovom mišljenju, na području bivše Jugoslavije dogodio se pakt bivših pripadnika Hrvatske vojske i bivših specijalaca srpske policije. "Procesuirali smo ratne zločince, ali nema nijednog procesa protiv ratnih profitera", kaže Malić, koji ne koncu rekao kako se zbog "Vladimira Zagorca i Hrvoja Petrača, koji se međusobno optužuju, a koji su početkom 90-tih švercali jugodinarima i oružjem, trese cijela država".

"Sjetite se kaubojskih filmova"

"Sustiže nas sudbina 90-tih i neprocesuiranje ratnih zločinaca - oni su bili heroji, direktno upregnuti u državotvornu mafiju", rekao je odvjetnik Anto Nobilo dodavši kako su kriminalci stasali u ratnim 90-tima samo nastavili svoj kriminalni put, dok je političari, s druge strane, "samo primijenili kapute, postali su uglađeniji". Prednosti premreženosti organiziranog kriminala na području Balkana, Nobilo je ilustrirao kaubojskim filmovima. "Sjetite se kaubojskih filmova.
Policija natjerava kriminalce do jednog potoka, a onda kaže da preko nije više njezina jurisdikcija", ocrtao je Nobilo problem zbog nepostojanja bolje suradnje između hrvatske i srpske policije. Ujedno je podsjetio na izjavu novog ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka kako je policiju potrebno depolitizirati, a što, prema njegovom mišljenju, najbolje govori kako je u Hrvatskoj policija izuzetno politizirana.

Nadalje, Nobilo smatra kako se u Hrvatskoj ne može govoriti o mafiji nego isključivo o organiziranom kriminalu, jer je posrijedi malo tržište, ne postoji stega u među takvim ljudima, te su puno fleksibilniji. "Riječ je o patologiji društva. U borbi protiv organiziranog kriminala je bitan stav društva, a malo nas je tu nevinih. Potrebno je društvo koje ima nulti stupanj tolerancije, čini mi se da po prvi put postoji politička volja", drži Nobilo.

"Ne treba pitati samo policiju zašto se nisu vodile istrage, treba pitati i politiku"

Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije kao najveći problem vidi stvaranje kriminalnih organizacija u emigraciji, a onda je problem povećao neselektivan pristup ustanovama nove hrvatske države. Potvrdio je da se hrvatsko državljanstvo dijelilo neselektivno, ali "da se sada određenim ljudima oduzme državljanstvo, ne bi to umanjilo kriminal". "Oni koji su trebali početkom 90-tih pronaći načina za borbu protiv organiziranog kriminala jednostavno su ga ignorirali. Ne treba samo pitati policiju zašto se nisu vodile istrage, nego i politiku", poručio je Borovec.

Mafija je učinila "nešto" za državu u vrijeme rata, država joj je višestruko vratila nakon rata, tako da ta igra između države i mafije nije od jučer, zaključili su svi gosti današnje Latinice. Najkrupnije ribe završile su u građevinarstvu, zaštitarskim poslovima, ali i unosnijem turizmu, a kako je najbolje dočarao novinar Šaša Leković, "istina je puno nevjerojatnija nego što bi netko mogao napisati u jednom romanu".

Vladimir Maričić Vladimir Maričić 10:10 18.11.2008

Re: Evo nešto od večeras..

Drago Kovacevic:
"Udba je kontrolirala kriminal i društvo", naglasio je novinar Gordan Malić. Neke institucije prijašnjeg poretka su ipak preživjele, ali to nisu bile one koje su pripadale civilnom društvu. "Riječ je o policiji i tajnoj policiji, dijaspori, crkvi, javnoj televiziji, ali to nisu bili stupovi civilnog društva. Sve te institucije su upotrebljene samo za jedna cilj: u Hrvatskoj za osamostaljenje, a u Srbiji za prisajedinjenje",


Malo je nategnuto govoriti o dijaspori kao instituciji. Ali s obzirom da je hrvatska emigracija dobila pravo glasa to i jeste bila nagrada za svu podrsku (novcanu) koju su pruzili prevashodno F. Tudjmanu barem od pocetka 80-tih godina. Za pracenje ove pojave najbolji je pratiti list "Zajednicar".

Drago Kovacevic

"Nismo raskrinkali patriotizam na ovim prostorima"

"Takvi ljudi surađuju zato što se mi nismo usudili progovoriti o karakteru rata, nismo raskrinkali patriotizam na ovim prostorima", upozorio je Malić. Prema njegovom mišljenju, na području bivše Jugoslavije dogodio se pakt bivših pripadnika Hrvatske vojske i bivših specijalaca srpske policije.


Opet se nece govoriti ocu nacije F. Tudjmanu nego o "pesadiji". Iz ovoga sledi da je kriva pesadija sto je obavljala svoju patriotsku duznost.
behemot123 behemot123 13:09 18.11.2008

Velike slicnosti

Ono sto je posebno zanimljivo u slucaju Pukanic jeste identicna reakcija o navodnom nepostojanju organizovanog kriminala pre ubistva (U Srbiji, pre ubistva Z. Djindjica). Pre Djindjicevog ubistva, kompletna Vlada Srbije prosto se utrkivala u tome ko ce pre da istakne da u Srbiji mafije nema. U tome je prednjacio Nenad Milic, verovatno pokusavajuci da istakne kako, on kao zamenik ministra, perfektno radi svoj posao. On je u intervjuima isao toliko daleko u negiranju postojanja mafije, da je isticao (parafraziram) kako su, otkad je demokratska vlast stigla, valjda na ulic ostali samo dzeparosi. Sinoc sam ga video na tv-u kako, objasnjavajuci slucaj Pukanic, „odgovorno” tvrdi da je mafija toliko isprepletana na svim nivoima, u Srbiji i u Hrvatskoj, da je to zastrasujuce. Isto tako se, o aktuelnoj situaciji u Hrvatskoj sada izjasnjava neki njihov policajac, ne znam mu ime, ali ubi se gostujuci po tamosnjim televizijama. I stalno naglasava kako je to sto se desilo Pukanicu, bio malecak previd, ali Boze moj, necemo gledati u proslost, treba sad zaleci na problem. Isti smo. Ministri i zamenici ministara, debelo ususkani u svoje pozicijice, mole boga da se ne desi tragedija. A kad se desi, onda ima mafije, ima kriminala, kao Kolumbija... Meni je najtuznije to sto oni i posle tragicnih gresaka, ostaju kao neki eksperti, koji objasnjavaju sta je mafija i koliko je uzela maha, poput navedenog Milica. Racunajuci, kao i uvek, na divnu srpskohrvatsku osobinu - kratko pamcenje!
aguero aguero 19:06 18.11.2008

Re: Velike slicnosti

A kad se desi, onda ima mafije, ima kriminala, kao Kolumbija... Meni je najtuznije to sto oni i posle tragicnih gresaka, ostaju kao neki eksperti, koji objasnjavaju sta je mafija i koliko je uzela maha, poput navedenog Milica. Racunajuci, kao i uvek, na divnu srpskohrvatsku osobinu - kratko pamcenje!

Mi mafijom zovemo olos koncentrisan tu i tamo u manje ili vece grupe,koji saradjuje sa ljudima slicnih kvaliteta iz okolnih zemalja.I vrlo cesto ne mozete predvideti na sta su sve te skupine spremne.Ponekad njihovi zlocini podsecaju na prave mafijaske akcije,ali njihovo delovanje vise je nusprodukt minulih ratnih operacija no stvarna mafijaska praksa.
Zato zvanicnici kazu da kod nas nema mafije,ali brojnih kriminalnih aktivnosti ima,pa i najmonstruoznijih zlocina.Medjutim,mi sve te aktivnosti nazivamo mafijaskim.Brkanje pojmova cesto zamagljuje stvarnu situaciju i cini se da drzave imaju posla sa veoma mocnim organizacijama!
Pogledajte samo surcinski i zemunski klan - kakav je to skup imbecila i pacera!Svaki magarac ima veci IQ!Da su sa druge strane od pocetka imali ozbiljnu drzavu sa ozbiljnim politicarima i policajcima,bili bi neutralisani kao najobicniji dzeparosi.

Ako su se Kum i Siptar u istom bazenu u Silerovoj ulici brckali sa Cedom i drugim clanovima tadasnje Vlade,postavlja se pitanje da li su se oni obracunavali sa Drzavom,ili je to bio obracun unutar iste bande!

I veliko je pitanje ko je bio bogatiji u trenutku konacnog obracuna - ubice ili ubijeni!A pocetkom poslednje dekade 2o.veka krenuli su sa istih niskih startnih pozicija u sticanje vlasti i slasti.
Zasto se nikada nece saznati kolko je bogatstvo iza sebe ostavio pokojni premijer?Zato sto bi to njegovo bogatstvo bilo jasan pokazatelj koliko su bogati oni koji su vladali zajedno sa njim,dok su zajedno vladali.
Mnogi se mnogo prave naivni,a nema nikoga ko bi im rekao - Dosta,napolje!
Ili - Unutra!
Zato se sve vise uspostavlja drzava koju,kao sto rekoh,pesnicki zovemo Balkanska mafija!Mocnija od svih zvanicnih u Regionu!
behemot123 behemot123 19:38 18.11.2008

Re: Velike slicnosti

Hvala na podrsci (ako sam dobro razumeo ovaj post). Opet, ne bih se slozio da su surcinski i zemunski klan „skupina imbecila i pacera”. Ili, ako jesu, oni su pobedili citavu drzavu ubistvom premijera iste! Pa, kakva je onda drzava, to jest njeni predstavnici u vlasti... Ono sto me najvise iritira u celoj prici oko Pukanica, jeste pranje prljavih ruku. Spinovanje, sto kazu marketinski strucnjaci. Da budem precizan, citava bujica tvrdnji kako se to ne bi desilo da su se tamo obracunali sa nacionalizmom. Aman, dosta! Mislim i na srpsku stranu u toj prici. Nema bre to veze sa nacionalizmom, nego sa KRIMINALOM. Sociopate su izvan i iznad nacije. Bedno je i to sto bi sada svako da izvuce korist iz tog ubistva (mislim da je ovo veoma bitno). Oni koji su zasrali, kako onomad ministar policije i njegov zamenik u Srbiji (imenovao bih i glavnog sefa Djindjicevog obezbedjenja, ali se plasim banovanja)., ili oni koji bi da prikupe sitne politicke poene jer su navodno sve vreme pricali da nacionalizam unistava Srbiju (Hrvatsku). Normalne drzave , kada jednom mafija pretera, krenu da ih unistavaju, ne jebavaju se etiketama. Nikada nisam cuo da Italijani isticu kako, bem li ga, mafioze glasaju za desno orijentisane stranke. Braco Hrvati, prihvatite, isti ste shljam kao Sorabi. Mislim da to nacionalno svesne komsije upravo najvise i boli... nacionalizam, kojeg se nikada nece odreci, vratio im se kao bumerang.
aguero aguero 19:49 18.11.2008

Re: Velike slicnosti

Pa, kakva je onda drzava, to jest njeni predstavnici u vlasti

Ja vas apsolutno podrzavam u vasoj analizi stanja!A zasto je ono takvo - bar kada je o Srbiji rec - kljucna je ona recenica koja govori o brckanju u bazenu u Silerovoj ulici.Pa,zar i u Hrvatskoj nije ista situacija sa spregom i pajtasenjem kriminalaca i politicara?Nije mi jasno zasto svi bezite od istine o tom zajednickom brckanju u bazenu i imetka koji je ostao iza pokojnog premijera?!Sto se vise bude bezalo od objavljivanja tacnih cifara ,one ce biti sve vece i vece...
Zar su jedan limar,nekoliko kradljivaca kola i zelenasa ozbiljna mafija?Cuo sam da su za njih pravi krimosi govorili da su "sline" (zargon) i da bez podrske pojedinih drzavnih funkcionera i dela policije ne bi bili problem ni za opstinu Zemun,a kamo li za drzavu Srbiju.
No,stice se utisak da je pozeljno pricati samo o porazenom delu klana (ili klanova),a o onom koji (jos) nije, to nije uputno,jer su jedan od stubova \"demokratskih\" promena u ovoj zemlji i \"perjanici\" na srpskom putu u Evropu.
Eto,od vas ocekujem da se izjasnite i o ovome i onda cemo svi imati kompletnu sliku.Kako u Srbiji,tako i u Hrvatskoj...
maksa83 maksa83 21:59 18.11.2008

Re: Velike slicnosti

Nikada nisam cuo da Italijani isticu kako, bem li ga, mafioze glasaju za desno orijentisane stranke.

U Japanu npr. desno orijentisane stranke konstantno sprečavaju donošenje zakona koji bi omogućio obračun sa Jakuzama a koje su oduvek bile i još uvek su izrazito desnokrilne orijentacije gde god i kad god se politički angažuju.
behemot123 behemot123 12:03 19.11.2008

Re: Velike slicnosti

Pa, ne znam sta bih vise dodao. Da bi se srusio Milosevic, bio je potreban snazan makijavelisticki obrt, koji je podrazumevao mobilizaciju kriminalaca, snazno ukorenjenih u bivsi rezim. To jeste bilo „nasledjeno stanje”, ali je vremenom ocigledno bilo veoma tesko kontrolisati ga. Nekako su se nove demokrate, uzbudjene zbog konacno osvojene vlasti, srodile sa tim, verovatno iz licne koristi. Mislim da je u Srbiji to moglo efektnije da se izvede, ali izgleda da nije bilo volje. Slazem se, potrebna je i revizija skore istorije, i dogadjaja koji se ticu ubistva Djindjica i njegovog stecenog kapitala. Jos jedna srpska osobina>idolopoklonstvo. Uzasno je to sto mu se desilo, ali mislim da politicari nemaju pravo na vremenski otkon. Medjutim, ne verujem da ce se to uskoro promeniti.
Sto se Hrvata tice, tu je stvar mnogo jednostavnija. Njihovi krimosi su, to je neko lepo primetio na njihovoj televiziji, ujedno i ratni heroji. Nasi su, pak, posto smo porazeni, ratni zlocinci. Zbog toga Hrvati nisu mogli da se obracunaju da svojima, perjanicama domovinskog rata. Mi smo imali tu priliku, ali nije bilo politicke volje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana