Bits & Bobs (aka Trice i kučine)

Krugolina Borup RSS / 17.11.2008. u 15:40

 NAJAVA:

Sutra, u utorak 18.11.2008, u 16.30 sati, u emisiji Stanje nacije na TV B92 gostuju Dr. Prof. Tomica Milosavljević, ministar zdravlja i Branka Stamenković, pokretač građanske inicijative "Majka hrabrost". Tema emisije, tj. pitanje za ispitivanje javnog mnjenja (ako sam dobro zapamtila šta mi novinarka reče): "Da li su ginekološko-akušerska odeljenja legla korupcije u zdravstvu?"

SNIMAK EMISIJE MOŽETE POGLEDATI NA: http://blip.tv/file/1481576

***

Anketa koju smo zajedničkim naporima osmišljavali s Ministarstvom zdravlja, spremna je za reprodukciju. Iz Ministarstva zdravlja dobila sam informaciju da je anketa poslata "u Upravu" koja treba da odobri štampanje i trebovanje koverti. Uz anketu ići će i propratno pismo potpisano od strane ministra zdravlja, a predlog sadržaja potekao je od mene. Iz ministarstva mi kažu da je ono usvojeno skoro u potpunosti, uz minimalne ispravke. Evo šta sam ja predložila:

Poštovana,

Pred Vama se nalazi anketa koja ima za cilj da Ministarstvu zdravlja i meni lično pruži neophodne povratne informacije o kvalitetu usluga koje ste tokom boravka u porodilištu primili. Želim da Vas zamolim da anketu popunite i, u zalepljenoj koverti koju možete naći u prilogu, predate patronažnoj sestri kada Vas bude obilazila u danima koji dolaze. Ukoliko to, iz bilo kog razloga, propustite da uradite, uvek možete anketu poslati i poštom.

Ministarstvo zdravlja se trudi da iz godine u godinu poboljšava kvalitet usluga u sistemu javnog zdravstva, i uveravam Vas da ćemo u budućnosti na tome raditi još predanije i marljivije, a povratne informacije koje ćemo od vas kroz ovu anketu dobiti biće nam vodič za ono što je najhitnije i najbitnije popraviti. Zato Vas molim da u ovim danima nakon izlaska iz porodilišta, u kojima ste nesumnjivo preopterećeni mnogim drugim obavezama i ličnim oporavkom, ipak odvojite nešto od svog dragocenog vremena da s Ministarstvom zdravlja podelite svoje iskustvo, jer će to pomoći da Vama, ali i mnogim drugim ženama, budući boravci u porodilištu budu prijatniji.

Ova se anketa sprovodi potpuno anonimno, te Vas molim da budete krajnje iskreni i otvoreni u njenom popunjavanju, naročito kada je potrebno istaći nesavesne, protivzakonite i neetičke postupke kojima ste možda bili izloženi, ili ste im bili svedok.

Iskreno Vaš,

Ministar zdravlja

prof. dr Tomica Milosavljević

***

Što se tiče finalnog sadržaja same ankete, uskoro ću je u celosti postaviti na vebsajtu www.MajkaHrabrost.com. Takođe, za koji dan očekujem da proradi i mogućnost popunjavanja iste ankete na internetu, koju organizujemo mi, kao građanska inicijativa. Dobićete detaljnije informacije o tome čim ta mogućnost proradi.

***

Ministarstvo zdravlja napisalo je pismo kojim se svim zdravstvenim ustanovama nalaže da svi zaposleni u njima moraju nositi bedževe s imenom, prezimenom i funkcijom koju obavljaju. To pismo je prosleđeno Institutu Batut, koji treba da ga dostavi svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a ne samo porodilištima. Nisam dobila informaciju o tome koji rokovi su ustanovama dati da taj uslov ispune, ali raspitaću se dodatno sutra, pa ću vam proslediti informaciju.

***

U danima u kojima je blog bio u komi, posvetila sam se ažuriranju vebsajta Majka Hrabrost. Učitano je mnogo novih priča (trenutno ih ukupno ima 132), međutim, to nije sve, priča ima još, i iz dana u dan stižu nove. Za početak sam se koncentrisala na najsvežije priče (poslednjih 5 godina), prvenstveno iz Srbije, a unutar toga prvenstveno iz unutrašnjosti. Priče iz dijaspore i piče iz nešto dalje prošlosti, biće postavljene nešto kasnije. Ali, sve će biti učitane kad-tad!

***

Stigli su novi fotodokumenti - ovaj put iz Zaječarskog porodilišta. Evo jedne od pristiglih slika. Pred vama je soba za porodilje (jul 2008. godine):

Zajecar01.jpg

***

Toliko od mene za ovaj put. Nadam se da kroz komentare dobijem sugestije za sutrašnje gostovanje u emisiji. Osnovna stvar oko koje će se lomiti koplja - pretpostavljam - jeste to što ministar smatra da su slučajevi korupcije u zdravstvu pojava koja je svedena na pojedinačne slučajeve, dok ja smatram da je reč o masovnoj pojavi. Ovo jeste i jedino pitanje oko koga se na prvom sastanku u Ministarstvu zdravlja, 30.10.2008, nismo složili.

www.MajkaHrabrost.com



Komentari (324)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

scabies scabies 15:48 17.11.2008

opet prva

marco_de.manccini marco_de.manccini 15:51 17.11.2008

nisam siguran

naslov teme ""Da li su ginekološko-akušerska odeljenja legla korupcije u zdravstvu?"" zvuchi senzacionalno. Najverovatnije to i jeste cilj.

U svakom sluchaju, malo besmisleno. Sigurno je da chak i ako se korpupcija u porodilishtima iskoreni, ona nece nestati iz zdravstva.

Korpucije ima. Hajde da uchinimo neshto. A da li je najvishe ima tamo ili vamo, da li je leglo ili nije ... trice, kuchine, i senzacije.

Nemogice je dobiti ishta konstruktivno kad se postavi takva teza.
scabies scabies 16:07 17.11.2008

Re: nisam siguran

Definitivno korupcije ima. Ima je u sudstvu, skolstvu, privredi...i u zdravstvu! Kad je u pitanju zdravstvo, najvise je ima tamo gde najvise ima i prostora za nju. Retko cemo je sresti u primarnoj zdravstvenoj zastiti, ali visi nivoi su idealno tlo. Najpogodnije za korupciju su invazivne grane medicine (nije svejedno nikome kad treba nekome 'pod noz') i dijagnosticke procedure sa beskonacno dugim listama cekanja.
Ono sto bi Ministar trebao da zna je da je svaku bolest najbolje leciti delovanjem na uzrok, a ne suzbijanjem manifestacija. Hapsenje i sudjenje onima koji su nacinili takve prestupe je samo simptomatska terapija! Sto nije lose, ali ja bih primat ipak dala kauzalnoj terapiji! U ovom slucaju to bi znacilo: definisati pravila, ovlascenja, edukovati pacijente kolika su njihova prava i kako mogu da se zastite. A lako cemo posle hapsiti...
scabies scabies 16:11 17.11.2008

Re: nisam siguran

Ne razumem zasto je ubacio ovog sto namiguje??? Ja kad kliknem na "pregledaj" njega nema ali uporno iskace u textu i ne mogu da ga ukinem!!! Bolje je bilo dok su divljale preporuke :)
scabies scabies 16:13 17.11.2008

Re: nisam siguran

Uspela sam da ga uklonim. Problem je bio do znaka navoda, lakse mu je sa apostrofima
drug.clan drug.clan 16:20 17.11.2008

Re: nisam siguran

marco_de.manccini
naslov teme ""Da li su ginekološko-akušerska odeljenja legla korupcije u zdravstvu?"" zvuchi senzacionalno. Najverovatnije to i jeste cilj.

U svakom sluchaju, malo besmisleno. Sigurno je da chak i ako se korpupcija u porodilishtima iskoreni, ona nece nestati iz zdravstva.

Korpucije ima. Hajde da uchinimo neshto. A da li je najvishe ima tamo ili vamo, da li je leglo ili nije ... trice, kuchine, i senzacije.

Nemogice je dobiti ishta konstruktivno kad se postavi takva teza.



ima korupcije u porodilistima ali sigurno nije leglo. Pogledajte samo kako stoje stvari u kardivaskularnim klinikama i odelenjima, zatim u onkoloskim ili onima za plasticne operacije.
vakum vakum 18:00 17.11.2008

Re: nisam siguran

ima korupcije u porodilistima ali sigurno nije leglo. Pogledajte samo kako stoje stvari u kardivaskularnim klinikama i odelenjima, zatim u onkoloskim ili onima za plasticne operacije.


Koliko sam ja shvatio nije glavni problem što se nekom daju pare, već šta za te pare dobijaš.
Pojedine doktorske veličine uzimaju i šakom i kapom, a za uzvrat ti ponude prosečnu uslugu, ili te unakaze za celi život. Primer je carski rez po želji koji rade pojedinci, na zahtev zbunjenih pacijentkinja - a kako ih drugačije nazvati kada slede svetle primere Jelene Karleuše i Cece Ražnatović, ne znajući u kakve se rizike upuštaju, samo da bi pratile trend.
scabies scabies 18:09 17.11.2008

Re: nisam siguran

Pojedine doktorske veličine uzimaju i šakom i kapom, a za uzvrat ti ponude prosečnu uslugu, ili te unakaze za celi život.

Sta to znaci? Da uzimaju (traze?) samo oni koji ne rade dobro?
ili da oni koji dobro rade i treba da uzimaju????
Unfuckable Unfuckable 19:32 17.11.2008

Re: nisam siguran

vakum
nisi dobro shvatio, ali eto mene da ti objasnim (vidim da će ovo biti jedno zanimljivo druženje)
Dakle : ne znam gde si odrastao, ali jeste problem u tome da se nekome daju pare.
Verovatno nisi čitao prethodne Krugolinine blogove, žurilo se da se što pre krene s komentarima, ali - i nuđenje mita bi trebalo da jeste krivično delo.

Molio bih te da mi definišeš "prosečan carski rez" i da ga kompariraš sa, recimo - "nadprosečnim carskim rezom"

Osim toga - ne znam ni jednu zbunjenu pacijentkinju koja nešto - traži. Obično njima traže.

I kakve veze imaju Karleuša i Ražnatovićka sa tim što pokušavaš da "ušrafiš" u temu ?

Koji trend se prati podvrgavanjem carskom rezu ?
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 20:30 17.11.2008

Re: nisam siguran

Dragi Unfuckable,

U pravu si i nuđenje mita je krivično delo prema važećem Krivičnom Zakoniku Republike Srbije (donet 29. septembra 2005, stupio na snagu 1. januara 2006, Službeni glasnik 85/05). Krivično delo je reglisano u okviru 33. Glave, u sklopu Krivičnih dela protiv službene dužnosti, član 368, kao krivično delo "Davanje mita".

Za slučaj da nekoga interesuje prilažem kako je dato krivično delo definisano u Zakoniku. NAPOMENA: za situacije u kojima se nalaze trudnice, porodilje i njihovi muževi (tj. najbliži članovi porodice) relevantan je oblik definisan u stavu (2).

Давање мита
Члан 368.


(1) Ко службеном лицу учини, понуди или обећа поклон или другу корист да у оквиру свог службеног овлашћења изврши службену радњу коју не би смело извршити или да не изврши службену радњу коју би морало извршити или ко посредује при оваквом подмићивању службеног лица, казниће се затвором од шест месеци до пет година.
(2) Ко службеном лицу учини, понуди или обећа поклон или другу корист да у оквиру свог службеног овлашћења изврши службену радњу коју би морало извршити или да не изврши службену радњу коју не би смело извршити или ко посредује при оваквом подмићивању службеног лица,
казниће се затвором до три године.

(3) Одредбе ст. 1. и 2. овог члана примењује се и када је мито дато, понуђено или обећано страном службеном лицу.
(4) Учинилац дела из ст. 1. до 3. овог члана који је пријавио дело пре него што је сазнао да је оно откривено може се ослободити од казне.
(5) Одредбе ст. 1, 2. и 4. овог члана примењују се и кад је мито дато, понуђено или обећано одговорном лицу у предузећу, установи или другом субјекту.
(6) Поклон, односно друга корист који буду одузети од лица које је примило мито могу се у случају из става 4. овог члана вратити лицу које је дало мито.


Čisto radi poređenja prilažem i tekst člana 367, koji se odnosi na krivično delo Primanja mita (opet je za situacije koje se razmatraju u okviru ovog bloga relevantan oblik definisan u stavu (2)) :

Примање мита
Члан 367.

(1) Службено лице које захтева или прими поклон или другу корист или које прими обећање поклона или друге користи за себе или другог да у оквиру свог службеног овлашћења изврши службену радњу коју не би смело извршити или да не изврши службену радњу коју би морало извршити,
казниће се затвором од две до дванаест година.
(2) Службено лице које захтева или прими поклон или другу корист или које прими обећање поклона или друге користи за себе или другог да у оквиру свог службеног овлашћења изврши службену радњу коју би морало извршити или да не изврши службену радњу коју не би смело извршити,
казниће се затвором од две до осам година.

(3) Службено лице које изврши дело из ст. 1. или 2. овог члана у вези са откривањем кривичног дела, покретањем или вођењем кривичног поступка, изрицањем или извршењем кривичне санкције,
казниће се затвором од три до петнаест година.
(4) Службено лице које после извршења, односно неизвршења службене радње, наведене у ст. 1. до 3. овог члана, а у вези с њом, захтева или прими поклон или другу корист,
казниће се затвором од три месеца до три године.
(5) Страно службено лице које учини дело из ст. 1. до 4. овог члана, казниће се казном прописаном за то дело.
(6) Одговорно лице у предузећу, установи или другом субјекту које учини дело из ст. 1, 2. и 4. овог члана, казниће се казном прописаном за то дело.
(7) Примљени поклон и имовинска корист одузеће се.


vakum vakum 20:36 17.11.2008

Re: nisam siguran

Dragi nenadjebivi,


a za uzvrat ti ponude prosečnu uslugu, ili te unakaze za celi život


Ovim sam mislio da iako ti uzmu pare ne dobiješ nešto ekstra, što ne bi dobio i za džabe, već samo platiš ime koje ti to pruži.
A što se tiče one dve lujke, pa one su model ponašanja velikog broja porodilja, a i jednoj i drugoj je urađen carski rez bez ikakve indikacije, a Karleuši su još i posle operacije tri dana držali epidural, da bože moj, ne bi imala bolove. Verovatno je žena navikla na epidural dok su joj izmontirali svu plastiku koju ima u sebi.
vakum vakum 20:45 17.11.2008

Re: nisam siguran

.
Sta to znaci? Da uzimaju (traze?) samo oni koji ne rade dobro?


Pare unapred traže samo oni koji su beskrupulozno pokvareni, a to ne znači da su oni i najbolji doktori, obično samo imaju najbolji marketing, mada ne kažem da i oni što ne traže, ne dobiju pare. Dobiju i oni ponekad, poklon, pare ili slično, ali posle kao vid zahvalnosti, jer taj koji tada časti ima potrebu da se zahvali doktoru za svu pažnju i uslugu koju je uradio za njega
antioksidant antioksidant 21:19 17.11.2008

Re: nisam siguran

о службеном лицу учини, понуди или обећа поклон или другу корист да у оквиру свог службеног овлашћења изврши службену радњу коју би морало извршити или да не изврши службену радњу коју не би смело извршити или ко посредује при оваквом подмићивању службеног лица,
казниће се затвором до три годин

da li su lekari sluzbena lica?

znam da traze da dobiju taj status da bi se napad na nnjih tretirao kao napad na sluzbeno lice ali da li se za korupciju tretiraju tako?

verovatno da jer rade udrzavnoj (zdravstvenoj) ustanovi


chobanica chobanica 14:02 18.11.2008

Re: nisam siguran

Primer je carski rez po želji koji rade pojedinci, na zahtev zbunjenih pacijentkinja - a kako ih drugačije nazvati kada slede svetle primere Jelene Karleuše i Cece Ražnatović, ne znajući u kakve se rizike upuštaju, samo da bi pratile trend.


A zene to hoce da budu kao Ceca i Jeca, pa zato traze carski rez?

Zar ti nije palo na pamet da se to desava zato sto znaju u kakve rizike se upustaju ako se odluce na vaginalni porodjaj? Da je ona zena sto je rodila dete od 6,3 kg platila doktora da joj uradi carski rez "bez indikacija" ne bi joj dete imalo slomljena rebra, ruku, nagnjecenje mozga i sta sve ne.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 14:57 18.11.2008

Re: nisam siguran

Prema važećem Krivičnom Zakoniku Republike Srbije, lekari u smislu izvršenja krivičnih dela primanja (čl. 367) i davanja mita (čl. 368) se tretiraju kao službena lica, jer je u Glavi 12 - Značenje izraza, članom 112 - Značenje izraza u ovom zakoniku u stavu 3, tačka 3 pojam službenog lica opisan na sledeći način:

(3) Службеним лицем сматра се:
3) лице у установи, предузећу или другом субјекту, којем је поверено вршење јавних овлашћења, које одлучује о правима, обавезама или интересима физичких или правних лица или о јавном интересу;
4) службеним лицем сматра се и лице којем је фактички поверено вршење појединих службених дужности или послова;

GAKovi i porodilišta jesu javne zdravstvene ustanove, a lekarima jeste povereno vršenje javnih ovlašćenja kojima odlučuju o pravima i interesima fizičkih lica. Tačka 4) bi obuhvatala ostalo zdravstveno osoblje (medicinske sestre, babice i sl).

Članovima 367 i 368 se na opšti način propisuju pojave koje predstavljaju krivična dela primanja i davanja mita i odnose se na sve situacije kada oni kojima je povereno vršenje javih ovlašćenja kojima deluju na prava, obaveze i i interese fizičkih i pravnih lica traže ili primaju mito. To znači da se posebno ne reguliše kada se mito da li ga traži sudija, lekar, opštinski službenik, itd već se ovi članovi primenjuju na sva lica kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja. Jedino odstupanje od tog pravila je posebno regulisanje situacije kada se daje ili prima mito u vezi sa glasanjem na izborima (član 156, Glava 15 - Krivična dela protiv izbornih prava)
iris.davidovich iris.davidovich 16:14 17.11.2008

Dobar

je prateci tekst. mozda ne bi bilo lose da pored tomicinog parafa stoji i neki kome se stvarno veruje, tipa tvoj i saboraca ti, u kojoj god hoces formi - nezavisno telo za..., organ za..., inicijativa za..., blogerski sindikat...
BigBadWolf BigBadWolf 17:04 17.11.2008

slika

Cisto radi preciznosti, na slici nije soba za porodilje, vec soba za posete zajecarskog porodilista. Tu ocevima donesu bebu da je vide, jer im (nam) je zabranjen ulaz u samo porodiliste.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:28 17.11.2008

Re: slika

na slici nije soba za porodilje, vec soba za posete zajecarskog porodilista


Ja sam dobila dole postavljene slike s ovim tekstom: Porodila sam se jula 2008. god. Na slikama je porodiliste u Zaječaru. Imate priliku da vidite sam prilaz porodilistu, sobu za porodilje i sobu za posete. Mislim da slike sve govore, svaki drugi komentar je suvisan. Pozdrav

Šta je onda od svega ovoga soba za porodilje??





vakum vakum 17:44 17.11.2008

Re: slika

Kada budete u emisiji sa ministrom pitajte ga kako je u ovih 4 hvalospevnih mandata uspio ovako lepo da sredi porodilište.
Na šta je potrošio ogromne pare koje su se slile u zdravstvo od petog oktobra na ovamo.
Da li su morali biti baš toliko alavi (mislim provizijski naklonjeni) da ne pretekne koji procenat za Zaječarsko porodilište.
BigBadWolf BigBadWolf 18:16 17.11.2008

Re: slika

Sad sam konsultovao suprugu koja se dva puta porodila tamo, drugi put u avgusu 2008, i jedino prepoznaje zadnju sliku. To je prostor u WC-u gde se ostavljaju uzorci mokrace.Prilicno je sigurna da na nijednoj nije soba za porodilje. Misli da je druga neki deo oko sale za porodjaj.

Inace u celom porodilistu postoji samo jedna kabina za tusiranje. Zajecarsko porodiliste pokriva teritoriju sa oko 100 000 stanovnika, tako da ume da bude prilicna guzva tamo.
Unfuckable Unfuckable 19:25 17.11.2008

Re: slika

dakle, to je ono o čemu sam dosta puta govorio, a ovaj deo mi se najviše "dopada" :

i jedino prepoznaje zadnju sliku


moliću lepo, pitam :
a tko je onda poslao proklete slike sa tekstom
Na slikama je porodiliste u Zaječaru. Imate priliku da vidite sam prilaz porodilistu, sobu za porodilje i sobu za posete. Mislim da slike sve govore, svaki drugi komentar je suvisan. Pozdrav


'el imate virus u kompjuteru pa šalje slike sa attachmentom i još ispisuje tekst ?
Da li ste svesni da ovakvim "ležernim odnosom" prema činjenicama samo dezavuišete i dovodite u sumnju nečiji trud da svima bude bolje ?
Ako ovo radite nesvesno : hajde se malo uozbiljite, jer je o ozbiljnim stvarima reč.
Ako radite svesno, ok - dobro radite to što radite

Dakle, da preciziram : primećujem da se iznenada, ali ne i neočekivano, "imperija" oporavila od prvobitnog šoka i krenula u gerilsku borbu - najviše putem besmislenih komentara, skretanja teme na potpuno drugi kolosek (na čijem kraju stoji tabla "nema šanse, Sizife" kao i postavljanjem naučnofantastičnih "iskustava" ili stavovima tipa " ne mogu da se setim".
scabies scabies 19:38 17.11.2008

Re: slika

moliću lepo, pitam :
a tko je onda poslao proklete slike sa tekstom

Ne znam u cemu je problem? Zasto deluje nemoguce da su svi u pravu? Ona/j ko je poslao slike, jeste ih slikao u Zajecarskom porodilistu, a supruga BigBadWolfa ih jednostavno ne prepoznaje. To su iskazi koji se ne moraju iskljucivati. Ja verujem da porodiliste za podrucje od 100000 stanovnika moze imati jedan tus, ali ne verujem da je bas svaka porodilja uspela da vidi i zapamti bas svaki qtak.
Unfuckable Unfuckable 19:50 17.11.2008

Re: slika

problem je u nedoslednosti, hajde da se ne pravimo ludi.
A nedoslednost je predvorje nevolje.
ivana23 ivana23 19:58 17.11.2008

Re: slika

Unfuckable
problem je u nedoslednosti, hajde da se ne pravimo ludi.A nedoslednost je predvorje nevolje.

Razmisli Unf... ima zlonamernih na sve strane. Sta ako neko slika zapusteni javni WC, pa napise porodiliste XY u gradu QW.
Kru dobronamerno objavi slike nesumnjajuci u podvalu i... sta?! Ceo ovaj trud biva dezavuisan.
Treba proveriti istinitost slika, navoda... e, sad kako - nisam pametna.

Ovo zaista pisem iz najiskrenijih pobuda, da se ne upadne u zamku.
scabies scabies 20:05 17.11.2008

Re: slika

Za nedoslednost je potrebna (i dovoljna) jedna osoba. A ovde ih imamo 2 ili 3, ako racunamo i Supruga koji prenosi ono sto je ona videla. Ne sporim da taj problem postoji, ni da je veliki, niti bilo sta slicno. Jednostavno ne mislim da je Ovo takav primer.
Cini mi se logicnije da se Gospodja2 ne seca dobro svih detalja, nego da je neko poslao lazne fotografije. Pri cemu slike deluju potpuno realno.
Unfuckable Unfuckable 20:05 17.11.2008

Re: slika

pa o tome i ja pišem, nema šta da razmišljam, razmislio dobro još na njenom prošlom blogu kada sam video šta se dešava
A dešava se
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:35 17.11.2008

Re: slika

Gledajući sad ponovo ove slike, u drugoj postavljenoj u mom gornjem komentaru, u donjem levom uglu kanda nazirem deo mogućeg kreveta za porodilju? A tu je i kolevka za bebu.

Stvarno ne znam zašto bi me bilo koja žena koja mi bilo šta ovako lako proverljivo šalje - lagala. Uostalom, ako je i jedna jedina slika prepoznata kao autentična, nema razloga da se sumnja u autentičnost ostalih. Možda postoje različite sobe, pa jedna porodilja ne prepoznaje ono što je druga porodilja videla.
NNN NNN 00:51 18.11.2008

Re: slika

Stvarno ne znam zašto bi me bilo koja žena koja mi bilo šta ovako lako proverljivo šalje - lagala. Uostalom, ako je i jedna jedina slika prepoznata kao autentična, nema razloga da se sumnja u autentičnost ostalih. Možda postoje različite sobe, pa jedna porodilja ne prepoznaje ono što je druga porodilja videla.
Upravo tako. Može biti da nisu sve sobe iste (što je i logočno, kada se npr. renovira objekat, pa se sekvencijalno renovira (ili srpski krpi), da ne bi potpuno bio van funkcije i to kod nas zna da traaaaaje).
darkonduty darkonduty 17:56 17.11.2008

Još nisam rodila....


...al sad kad ste me uplašili sa ovim fotografijama, mislim da niti neću!
NNN NNN 18:49 17.11.2008

Kru pazi se

...Tomica je prehlađen (sad sam ga video na RTS1)!
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:51 17.11.2008

Re: Kru pazi se

kazhi mu da je sam kriv. poznato je da je limun dobra prevencija za prehlade.
Dr M Dr M 19:09 17.11.2008

Re: Kru pazi se

kazhi mu da je sam kriv. poznato je da je limun dobra prevencija za prehlade.


Da li ce, sutra, da ima kiselo lice od limuna ili od Krugoline?
scabies scabies 18:53 17.11.2008

Epiduralna

Jednom prilikom Jedan ginekolog-aqser iz GAKa je rekao: "Dok se epiduralna placala, jedina kontraindikacija je bila da je zena mrtva. Od kada se ne placa spisak kontraindikacija je predugacak." Nije rekao da se moze platiti i od kad se ne placa...
scabies scabies 19:41 17.11.2008

Pitanje za ministra

Znam da Krugolina ne zeli da se konfrontira sa Ministrom, ali se nadam da ce Voditelj/Voditeljka pitati koji podaci pokazuju da se korupcija u zdravstvu smanjila i koji su to potezi ministarstva zdravlja postigli takav rezultat!
Unfuckable Unfuckable 19:54 17.11.2008

Re: Pitanje za ministra

a, kako se to meri "povečanje" ili "smanjenje" korupcije ?
Ima neki merač ?
I - koja je to konstrukcija oko "konfrontiranja" s Ministrom ?
Svi se mi ovde konfrontiramo s Ministrom, da se razumemo - Tomica misli jedno, većina blogera drugo. Naravno da niko ne očekuje da Tomica kaže "Ah da - situacija je katastrofa!"
ali takođe misli da anketa o stanju u porodilištima ipak korisna, pa će se videti ko je u pravu.
Priča o korupciji je tek na trećem mestu cele Krugolinine akcije, a to što je medijima interesantna zbog "upotrebljivosti" drugi je padež.
scabies scabies 20:08 17.11.2008

Re: Pitanje za ministra

"Osnovna stvar oko koje će se lomiti koplja - pretpostavljam - jeste to što ministar smatra da su slučajevi korupcije u zdravstvu pojava koja je svedena na pojedinačne slučajeve" rece Krugolina.
Ne znam kako se meri, ali ocigledno da je Ministar izmerio
Ili pogresno tumacim rec SVEDENA?
Unfuckable Unfuckable 20:13 17.11.2008

Re: Pitanje za ministra

helou, ta emisija je koncipirana da ljudi malo troše sms i da se ispita javnost.
Niko posle nje neće biti pametniji, bolji ili lepši.
Čak i da rezultati budu "90% - da, leglo su" Tomica može da kaže da trebaju dokazi, itakodalje i odosmo u krug sa nadmudrivanjima.
Preporučujem ti da pogledaš malo prethodne Krugolinine blogove - korupcija nije prvi cilj koji se nišani ovom akcijom.
Emisija je spomenuta u uvodu, a ostatak teksta se bavi anketom - koja i jeste prvi cilj da bi se došlo do validnih informacija - ali, na koju ne obraćaš preterano pažnju.
Dakle, možemo o korupciji i o Krugolini i ministru još 100 komentara, a ništa nećemo rešiti.
Što je očigledno i cilj cele igre.
scabies scabies 20:24 17.11.2008

Re: Pitanje za ministra

Emisija je spomenuta u uvodu, a ostatak teksta se bavi anketom - koja i jeste prvi cilj da bi se došlo do validnih informacija - ali, na koju ne obraćaš preterano pažnju.

A gore pise:
"Anketa koju smo zajedničkim naporima osmišljavali s Ministarstvom zdravlja, spremna je za reprodukciju. Iz Ministarstva zdravlja dobila sam informaciju da je anketa poslata "u Upravu" koja treba da odobri štampanje i trebovanje koverti."
Koliko ja razumem prica sa Ankettom je privedena kraju, ceka se da se odobri stampanje. Ne razumem sta jos moze da se kaze/uradi tim povodom, sem da se sacekaju rezultati?
Sve sto je Krugolina gore iznala su cinjenice, na koje nema sta da se doda. Ali je rekla i:
Nadam se da kroz komentare dobijem sugestije za sutrašnje gostovanje u emisiji.
Jeste da ono sto sam rekla nije (neka) sugestija, ali sam stekla dojam da je to otvorena tema.

Dakle, možemo o korupciji i o Krugolini i ministru još 100 komentara, a ništa nećemo rešiti.

I nisam shvatila da je ovo jedini blog na kome se (iskljucivo) sme progovoriti sa nekim visim ciljem i jedino ono sto se moze realizovati.
Mozda sam zalutala...
Unfuckable Unfuckable 20:38 17.11.2008

Re: Pitanje za ministra

sori, zaista
ali to "zalutala" od tebe čitam već "n - ti" put, tako da ne znam šta da ti pametno odgovorim - ovo nije moj blog, a tebe niko ne tera da diskutuješ sa mnom.

Ali te i niko ne tera da spekulišeš kako "znaš da Krugolina ne želi da se konfrontira s Ministrom".
Konfrontacija je na delu, ako nisi primetila. Anketa i peticija se rade jer dve strane nemaju baš identične poglede na Problem.
Dakle, Krugolina se itekako konfrontira s Ministrom, kao i većina nas
Ali, konfrontacija ne znači i obavezno vređanje i pljuvanje, pa se izgleda teže prepoznaje.
Ili - ne želi da se prepozna
antioksidant antioksidant 20:50 17.11.2008

Re: Pitanje za ministra

Anketa i peticija se rade jer dve strane nemaju baš identične poglede na Problem.



Prvo što nam je rekao je da bi on prvi potpisao Peticiju, da nije njemu upućena, što ga u istom, jel', onemogućava. U startu se složio sa svim tačkama i potvrdio da je svestan problema koji postoje


cini mi se da dve strane imaju isti pogled na problem


scabies scabies 20:50 17.11.2008

Re: Pitanje za ministra

ovo nije moj blog, a tebe niko ne tera da diskutuješ sa mnom.

Naravno, ali ja i kad disqtujem sa tobom imam u vidu da je blog javna stvar i da sve sto je napisano, nije napisano da bi samo ti procitao (sve se nadam jos ce se neko ukljuciti u pricu). A disqsija sa tobom mi uopste nije toliko neprijatna koliko ti mislis (ili koliko je tebi).
A to sto se pogresno razumemo, to je druga prica. Ubi me nepostojanje neverbalne komunikacije.
Ali, konfrontacija ne znači i obavezno vređanje i pljuvanje, pa se izgleda teže prepoznaje.

Zato sto se tesko prepoznaje, zato se malo drugacije i zove (u mom recniq).
vakum vakum 20:55 17.11.2008

Re: Pitanje za ministra

Ovaj/ ova scabies je izgleda dobila/o zadatak da spava na blogu, vidiš da se pre krugoline ulogovala posle pucanja. Sve mi to pomalo smrdi, prvo sam mislio da je ginekolog, a sada mi se čini da je grupa građana, sa posebnim ciljem, ne bi se izjašnjavao kojim da ne bi izgledao paranoičan.
mirelarado mirelarado 22:57 17.11.2008

Re: Pitanje za ministra

Priča o korupciji je tek na trećem mestu cele Krugolinine akcije, a to što je medijima interesantna zbog "upotrebljivosti" drugi je padež.


Unf,
potpuno si u pravu! Treba insistirati na prva dva zahteva iz peticije. Sa korupcijom mora država da se izbori.
Kru može jedino da apeluje na buduće porodilje da ne daju mito! Emisija je i prilika da se utvrde rokovi, barem za bedževe.
vishnja92 vishnja92 14:30 18.11.2008

Re: Pitanje za ministra

Kru može jedino da apeluje na buduće porodilje da ne daju mito!

tyson tyson 20:56 17.11.2008

Emisija


Mislim da bi trebalo da pokušaš da izbegneš neku zapaljivu raspravu na ovako senzacionalistički formulisanu temu, inače će se svesti na još jednu od tisuću jednakih bučnih rasprava u studiju a la TV Pink.

Pokušaj da zvučiš staloženo i razložno. Onda će i sagovornik zauzeti manje defanzivan stav, pa možda i dođete do zajedničkog zaključka i poruke kako gledalištu tako i radnicima u zdravstvu - a to može imati daleko ozbiljnije posledice od neke bučne svađe i prepucavanja u stilu "e, baš sam mu skresala sve u brk".

Takođe, ako se relativno brzo složite oko nekih stvari, možeš lagano da skreneš priču na šire probleme u porodilištima, što je već više tvoj teren. Predlog: odmah na samom početku, bukvalno, reci: "Ne, ginekološko-akušerska odeljenja nisu legla korupcije u zdravstvu", i očas posla postigla si dva gola u gostima: rasprava dobija smireniji tok, dobijaš prostor da TI regulišeš tok rasprave, ministar će se opustiti, a i privućićeš pažnju gledalaca koji rade u GA odeljenjima koji će umnogome prestati da te doživljavaju kao nekog ko je a priori protiv njih (= neprijatelj) i biće otvoreniji za sugestije i kritike koje ćeš u nastavku emisije izreći.

Šta bi mogle biti poruke:

- Plaćanje "u sivoj zoni" za kojekakve usluge u porodilištima evidentno postoje i ne mogu se ignorisati; to stanje umnogome je nasleđeno iz perioda 90-ih, a naslanja se i na običaje naroda da "se doktor časti".

- Lekari i ostalo osoblje, prestanite da podstičete pacijente da vam plaćaju za usluge koje ste dužni da im obezbedite, jer je to klasična korupcija, primanje mita, i kažnjivo je.

- Građani - trudnice i članovi porodice - prestanite da tutkate zdravstvenom osoblju novac i poklone u džepove i tako ih navodite na greh; od osoblja na GA treba očekivati savestan rad i jednako dobar odnos prema svima. Ako građani osete potrebu da ih za to nagrade, neka to bude post festum u vidu nekih kolektivnih malih znakova pažnje

- Građani i kolege ne treba da se libe da prijave svaki slučaj traženja mita. Mito je grobar ne samo zdravstva - ali u ovom slučaju eto i zdravstva. Svako ko prijavi slučaj primanja/traženja mita treba da bude ponosan na sebe, jer je učinio/la veliku stvar za poboljšanje ukupnog stanja našeg zdravstva.

- Ministarstvo (tu pogled ide ka ministru, koji će onda biti obavezan da ti odgovori, i to afirmativno) da obrati posebnu pažnju na GA odeljenja što se tiče korupcije; ubaciti par - ne previše! - patetičnih rečenica da se tu donosi na svet novi život, poseban trenutak za svaku ženu, žene su tada u posebnom stanju, ranjive, traže pažnju blablabla, i stoga ih treba zaštititi od manipulacija od strane korumpiranih i bezdušnih zdravstvenih radnika.

- Revidirati pravilnike o kažnjavanju (par primera - bez navođenja imena - o lekarima koji su posle tri dana vraćeni na posao a dokazano im je primanje mita: kakvu to poruku šalje ostalim njihovim kolegama? dakle ne želiš osvetu i nisi krvoločna, već hoćeš efikasnu pravdu). Ako je neko kažnjen za primanje mita (dakle, pronađena i potvrđena krivica) to treba da uđe u "karakteristiku", dosije dotičnog u lekarskoj komori. Ta dosijea trbaju biti dostupna na uvid svima, na zahtev. Pa ako neko želi da zaposli takvu osobu, ili ako neko želi da se leči kod takve osobe - molim lepo. ALi mora da se zna da ta mrlja neće biti tek tako zaboravljena. Znači, obeshrabruje se korupcija dalekosežnim posledicama.

- Iako su zdravstvu u više navrata povećavane plate, regulisan rad "sa strane" itd, ministarstvo i Vlada treba i u budućnosti da se trude da povećaju plate. Ljudi treba da budu nagrađeni za odgovoran i stresan posao kojim se bave. Samim tim slučajeve korupcije treba još žešće kažnjavati.

- Pored korupcije, ministarstvo treba da obrati pažnju na izgled i opremljenost GA odeljenja. Ako ne postoji studija o tome - a verujem da postoji jer je još prošle ili predprošle godine najavljeno obnavljanje svih bolnica i domova zdravlja u Srbiji iz sredstava NIP - može se jako brzo napraviti i ministarstvo treba da oformi tim za to sa datim rokovima.

- Ministarstvo treba da donese održive programe obuke radnika u GA odeljenjima, kako za rukovanje aparatima i opremom (dati primer "pokvarenih" američkih kreveta koje samo treba uključiti u struju), tako i za odnose sa ljudima - SVIM ljudima, znači porodiljama, muževima, kolegama... Uključiti i stress relieve programe jer, jel' da, ti ljudi rade odgovoran i zahtevan posao svakoga dana i treba im pomoći u borbi protiv stresa i malo u tom stilu (dakle, pružanje ruke "suprotnij strani"; to radi povremeno, da te ne bi posmatrali kako neprijatelja, nekog ko samo kritikuje). Dakle, pomoć osoblju, a ne samo pretnja.

- Ministarstvo u saradnji sa GA odeljenjima i građanskim inicijativama (plus anketa itd.) treba da što pre učini prve korake za poboljšanje boravka trudnica i porodilja na GA odeljenjima - dopremiti odeljenjima dodatnu posteljinu, spavaćice, mrežaste gaće; uraditi brze najosnovnije poptavke (stakl ana prozorima, sanitarije po kupatilima/toaletima itd.), uputiti im dodatne neophodne aparate tipa mašine za pranje i sušenje veša po potrebi itd. Ne mora odmah grandiozno renoviranje, koje je obično samo izgovor za odlaganje rešenja.


Jel' vidiš kako se tema već skrenula sa korupcije na drugu stranu?

Kada pominješ nešto loše - naročito konkretne primere lošeg - ide ozbiljan i zabrinut izraz lica. Uz afirmativnu priču - osmeh i toplina. Slušaj sagovornike i gledaj ih u oči, uz povremeno lagano klimanje glavom kada pričaju "tvoju priču" ili odrično odmahivanje kada se ne slažeš. Zapisuj slobodno neke ključne delove na koje ćeš se osvrnuti kad dobiješ reč. Ne daj da te ućutkaju i da preko nečeg pređu bez tvoje reakcije - na početku svog odgovora reci npr. "odgovoriću na to pitanje ali prvo da se za trenutak vratimo na... ".
Budi kratka jer duga priča ne drži pažnju; koristi i jednostavan razumljiv jezik ali ne i poštapalice i "jezik ulice". Ne zaboravi na "hvala", "molim", "izvolite" itd. Treba da ostaviš pozitivan utisak, ali i da deluješ ozbiljno, odlučno, upućeno, ne i gnevno! Te gnevne niko ne voli i podsvesno ne shvata ozbiljno (osim LDPovaca )
Vodi računa o "govoru tela", šta radiš sa rukama, glavom, očima.

Možemo ovako do sutra. Sve u svemu: pripremi se, i opusti se :) Jednostavno je :)




scabies scabies 21:04 17.11.2008

Re: Emisija

Ne znam da li je iko (trazio) ocekivao ovako detaljna uputstva, ali u svakom slucaju mozemo ih objaviti kao Vodic za gostovanja u TV emisijama za politicare i ostale
Pozdrav od Grupe gradjana SCABIES
vakum vakum 21:08 17.11.2008

Re: Emisija

Revidirati pravilnike o kažnjavanju (par primera - bez navođenja imena - o lekarima koji su posle tri dana vraćeni na posao a dokazano im je primanje mita:


Ako im već znaš imena reci pa sa ih mi etiketiramo, za početak.

Budi kratka jer duga priča ne drži pažnju


Molio bih te da poslušaš svoj savet jer pismo ti je smarajuće i ništa novo nismo čuli.
lenamur lenamur 23:43 17.11.2008

Re: Emisija

@ tyson

Odlican post! Konkretni i pravi saveti.
anabras anabras 21:41 17.11.2008

nije samo korupcija

koliko se sećam, motiv za ovu inicijativu nije bila samo korupcija. Nehumani tretman koji porodilja dobija u porodilištu i besmisleni protokoli su prioritet. Ako se to iskoreni, porodilje više neće imati razloga da nude mito. Anketa, između ostalog, ima za cilj da iskoreni taj nehumani odnos. Međutim, nije dovoljno, isuviše je kod nas ukorenjen stav da žena TREBA da se muči na porođaju, valjda da bi postala krotka?...Neke edukacije, snimci porodilišta iz drugih zemalja, sankcije za nehumano ponašanje...Mora da se dela sa svih strana na svest (savest) zdrastvenih ratnika da bi se nešto promenilo. I bitna , i ne tako teško promenljiva stvar. Besmisleni protokoli. Porodilja može da da svoju spavaćicu da je " dezinfikuju" .To je izgovor koji stalno pominju, a pritom se u pirotskom i mnogim drugim porodilištima šetaju bubašvabe na sve strane. U pirotskom porodilištu vam ne dozvoljavaju da nosite ni vaše papuče (nego one njihove gumene smrdljive), ni bade mantil. To je mali korak za ovo zdravstvo, a velika stvar za žene.
Tokom svoje trudnoće čitala sam knjigu -Šta sve možete da očekujete u trudnoći-. Plakalo mi se na kraju kada vam savetuju da izaberete svoju muziku koju možete da date osoblju da vam pusti, kako bi vas opustila. Ah, pusti snovi, muzika na porođaju u 21 veku..... u Srbiji. Nemoguća misija.
Krugolina može da izda knjigu Šta sve možete da očekujete na porođaju u Srbiji. brrr Lynch bi nam pozavideo, kakva inspiracija. Nadam se da će doći do nekih promena, pa da za nekih 5 godina zateknemo drugačiju situaciju u porodilištima. Provinciji je to preko potrebno. Nije teško biti fin
maca22 maca22 15:01 18.11.2008

Re: nije samo korupcija

anabras
koliko se sećam, motiv za ovu inicijativu nije bila samo korupcija. Nehumani tretman koji porodilja dobija u porodilištu i besmisleni protokoli su prioritet. Ako se to iskoreni, porodilje više neće imati razloga da nude mito. Anketa, između ostalog, ima za cilj da iskoreni taj nehumani odnos. Međutim, nije dovoljno, isuviše je kod nas ukorenjen stav da žena TREBA da se muči na porođaju, valjda da bi postala krotka?...Neke edukacije, snimci porodilišta iz drugih zemalja, sankcije za nehumano ponašanje...

Potpis.

Kakvo je ovo zamjavanje sa tv pricama o korpuciji? To je, skretanje sa teme. I tracenje Krugoline.
scabies scabies 15:40 18.11.2008

Re: nije samo korupcija


Kakvo je ovo zamjavanje sa tv pricama o korpuciji? To je, skretanje sa teme. I tracenje Krugoline.

Ja mislim da je preambiciozno ocekivati da bilo koja emisija moze nesto da promeni. Promene se postizu na drugim mestima.
ta emisija je koncipirana da ljudi malo troše sms i da se ispita javnost.

Bas tako. Agencija za statistiq sprovodi svakodnevna istrazivanja (sto njih kosta), a ljudi salju sms ili zovu (od cega zaradjuju) pogadjajuci koji ce rezultat biti.
E sad, da bi potrosili pola sata (dosta ode na reklame), obicno dovedu dva gosta-suprotnog stava. Tema je takva da su procenili da jsu najkompetentniji da na datu temu nesto kazu-Ministar i Krugolina, koja je u javnosti prva (i jedina?) pokrenula pricu na temu stanja u porodilistima. I ja mislim da je to dobro za celu Akciju. A Krugolina je mogla i da odbije da je procenila da je sve to nepotrebno...
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:43 18.11.2008

Re: nije samo korupcija

Scabies, eto viš kako sve možemo da se složimo.
scabies scabies 15:56 18.11.2008

Re: nije samo korupcija

Pa kad pocinje Emisija? Zar nisi tamo? Ili ne ide uzivo? Ili ne ides ti?
vakum vakum 22:56 17.11.2008

Di su naši novci

Do kada će da puca ovo čudo.
Imam predlog, ajde da svi koji su nekad dali pare nekom, imenuju ga naravno ime i prezime i zašto su mu dali i koliko, pa da ga barem mi sa bloga anatemišemo. Ljudi ne bojte se ipak ste anonimni.
ssvetlana92 ssvetlana92 22:57 17.11.2008

Dobra si bila

Ne vidim u čemu je problematika. Bila si super do sada. Znaš šta hoćes, to odlično prezentiraš. Ne deluješ nervozno, ne gubiš nit. Samo tako nastavi. Ponosni smo na tebe!
dangubas dangubas 23:12 17.11.2008

..

Krugolina Borup Krugolina Borup 23:27 17.11.2008

Kasnim...

Celo popodne i veče teških problema imam da uđem na blog, evo sad tek uspeh, i pitaj boga da li će da izdrži dok pošaljem komentar. Dakle, izvinjenje zbog odsutnosti domaćice, ama imam opravdanje!

Par opštih komentara (moram ovako na gomilu, u strahu da će opet da pukne veza):

Što se tiče konfrontacije: postoji pozitivna konfrontacija i negativna konfrontacija. Mi smo, kao građanska inicijativa u Ministarstvu naišli na dobar prijem upravo zbog toga što je u našem nastupu od početka bilo isključivo pozitivne konfrontacije. Tj.: možda se u nečemu i ne slažemo, ali umesto da upiremo prstom i tražimo krivca, opredelili smo se na to da pored definisanja problema predložimo i moguća rešenja. Konfrontacija i dalje postoji, u smislu da mi postojimo, tu smo, nema da nestanemo i zaboravimo na obećano. Ali nema pljuvanja radi samog pljuvanja, već se energija troši na konstruktivan pristup.

Što se tiče teme emisije: nisam je ja birala. Tema je takva kakva je. Pominje se u našoj trećoj tački peticije. Dakle, vezana je. Slažem se da nije najbitnija, ali ljudi televizija je to, tako stvari funkcionišu na televiziji, novinari diktiraju, a ne mi! Naravno da ću ja insistirati da će se rešavanjem tačke 1 i 2 automatski sama po sebi rešiti i tačka 3. Ali ipak očekujem manje priče o ponašanju zaposlenih (izuzev korumpiranog ponašanja, tj. načina na koji traže i iznuđuju mito), a više o korupciji. Neka druga emisija imaće, nadam se, za temu tačku 1 i tačku 2 kao glavne stvari.

Što se tiče ministrove prehlade... nema brige, evo od večeras krećem da se kljukam belim lukom. Ako li se bude naginjao ustranu, bežeći od mene - znaćete zašto.

mirelarado mirelarado 23:31 17.11.2008

Re: Kasnim...

Što se tiče ministrove prehlade... nema brige, evo od večeras krećem da se kljukam belim lukom. Ako li se bude naginjao ustranu, bežeći od mene - znaćete zašto.


Samo napred, Kru! U borbi su sve taktike dozvoljene.
Blog opet "štuca" celo veče...
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:33 17.11.2008

Re: Kasnim...

Blog opet "štuca" celo veče...


Meni se, kanda, upravo pre 5 minuta "unormalio".
A dokle će, ne zna se...
ssvetlana92 ssvetlana92 23:48 17.11.2008

Re: Kasnim...

Ajde malo da okadimo i ovaj blog...valja se
NNN NNN 01:34 18.11.2008

Re: Kasnim...

Slažem se da nije najbitnija, ali ljudi televizija je to, tako stvari funkcionišu na televiziji, novinari diktiraju, a ne mi!
Nažalost, tako je. Iskreno, očekivala sam malo više takta i sluha od B92. Mislila sam da je trend ove televizije da menja svest i ponašanje ljudi, a ne da juri senzacije. Očekivala sam, shodno tome, da više pažnje obrate na druge stvari, pre svega na ono zbog čega je cela priča započela, a koliko se sećam to je bilo ružno, uvredljivo i nehumano ponašanje prema jednoj porodilji i njenoj tek rođenoj bebi.
Nadam se da ćeš uspeti (baš kao što je Tyson savetovao) da skreneš temu na bitnije stvari. (Političari to stalno rade ). Ova zemlja će jednog dana morati da se povinuje civilizacijskim tekovinama reda i zakona, i korupcije će biti sve manje..ali, kao što i sam ministar reče na sastanku, najteže je promeniti ponašanje ljudi te se da zaključiti da odsustvo korupcije neće sprečiti nekog da porodilji kaže: Digni guzicu!, ili da ga/je bude baš briga da odradi svoj deo posla.
Neka druga emisija imaće, nadam se, za temu tačku 1 i tačku 2 kao glavne stvari.
Ako B92 želi da opravda svoju reputaciju u svetu medija, moraće. Npr. predlog za Stanje nacije: Da li je istina da samo četvrtina majki u Srbiji doji svoje bebe? Pa da vidimo zašto je to istina.

Kengurica 002
Btw. odjavljujemo se na par dana..odosmo (odmah posle emisije ) u prirodu gde nema interneta.
man ray loves me man ray loves me 00:05 18.11.2008

pozdrav

naletela sam na ovu pesmu i pomislila kako je super i kako se odnosi na svakog ko pokrene nesto against all odds. inace je bila zvanicna pesma kennedy-jeve kampanje.
rubber-tree-plant ili high hopes, za krugolinu.
Hansel Hansel 00:21 18.11.2008

...

Moja kuma treba da se uskoro porodi. Njena sestra se porodila pre tri meseca i jako je loše prošla, ostavljena je za kraj, "jer nije bila ničija" (kaže da su se lekari i babice međusobno sporazumevali rečenicama tipa: "Je l' ovo tvoj-a?" i sl.). Poučena tim iskustvom, ona je na vreme rezervisala "svog anesteziologa", "svoju doktorku"... pretpostavljate na koji način. Može li iko da je krivi što je tako postupila, kada zna šta može da joj se desi ako to ne uradi? Nisam je ispitivao da li joj je neko tražio novac, ili ga je sama ponudila... treba li reći da joj (problematičnu) trudnoću vodi doktorka iz privatne prakse, koja, naravno, poznaje koga treba tamo gde...

Svemu tome se sigurno može stati na kraj, ali mere bi morale da budu radikalne, striktne, sa stalnim nadzorom... ne znam koliko je bilo ko oran da uopšte i razmišlja na taj način...

I još nešto da kažem Krugolini, ne znam da li ti je to bitno - mislim da je neko iskoristio/zloupotrebio tvoj pseudonim u komentarima na vest "Milosavljević: Štednja u zdravstvu". Moderacija nije objavila moj komentar s tom sumnjom, pa možda treba da znaš, ako vest nisi čitala... Inače, verujem da su ti komentari tačni, ali, svejedno...
vakum vakum 00:25 18.11.2008

Re: ...

Kome je bre dala para i gde, budi konkretan.
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:41 18.11.2008

Re: ...

mislim da je neko iskoristio/zloupotrebio tvoj pseudonim u komentarima na vest \"Milosavljević: Štednja u zdravstvu\".


Nope.
To sam bila genuinly JA.
Otkud sumnja?
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:43 18.11.2008

Re: ...

vakum
Kome je bre dala para i gde, budi konkretan.


Nebitno.
Prozivati pojedinačna imena u situaciji u kojoj je korupcija rasprostranjena koliko je rasprostranjena, svodi se na "lov na veštice", može biti pogrešno protumačeno.
Ko hoće da imenuje - ok.
Ali, insistirati da se imenuje, nije ok.
Oni koji su već uhvaćeni u primanju mita, naravno, mogu slobodno biti pominjani poimence. Novinari su ih već isprozivali svejedno.
Hansel Hansel 00:46 18.11.2008

Re: ...

Ne mogu ja, vaku(u?)m, da pričam u njeno ime, a i nisam mogao da je ispitujem na slavi.

Krugolina, izvini što sam (po)sumnjao. Negovala si na Blogu blaži ton, pa pomislih... je l' još nije stigao SMS odgovor?

I, nešto sam sada zabrljao - greškom sam, skrolujući, kliknuo na "obavesti moderatora" na nekom komentaru (mislim da je ssvetlanin), izvinite!

P.S. (EDIT) Na slici Zajecar05 vidi se odvodno crevo od koga majstor nije ni pokušao da napravi sifon (nije valjda da nije imao duže crevo?). Sifon, inače, služi da bude "brana" neprijatnim mirisima iz kanalizacije. Možete misliti da jedan takva loša "instalacija" bude u porodilištu... Na prvi pogled sitnica, ali nije... i simptomatična je...
Krugolina Borup Krugolina Borup 01:01 18.11.2008

Re: ...

Krugolina, izvini što sam (po)sumnjao. Negovala si na Blogu blaži ton, pa pomislih... je l\' još nije stigao SMS odgovor?


Pa, jesi video da sam počela s "Dragi ministre" a završila s "Iskreno vaša". A što se tiče onog između: kad prezentuješ činjenice, kako možeš da budeš blaži?

Ne, odgovor nije stigao, evo već (ček da uzmem digitron) 11. dan. Našla sam na netu izjave ljudi da njima odgovor nije stigao ni nakon 2 meseca.
Hansel Hansel 01:23 18.11.2008

Re: ...

Dobro, svi ti "detalji ljubaznosti" su izgledali, hm, ironično (da, da, samo ti oreol fali )

Činjenice su, naravno, činjenice, ali kontao sam da si imala prilike (i da ćeš ih imati) da mu ih lično saopštiš, pa mi je i zbog toga to javno "spočitavanje" nekako bilo nespojivo s onim "haj'te da ministru damo priliku" i sl. Još neko objašnjenje? :) Mislim, sumnja je bila dobronamerna, da ti neko ne pomrsi konce u taktici (prema kojoj sam ja, inače, gajio rezerve, to nije tajna, ali poštujem tvoj izbor...)
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:42 18.11.2008

KORUPCIJA, rak tranzicije

Uz držanje palčeva, ipak da ne zaboravimo da jedna TV emisija ne rešava ništa.
Mnogo bolje bi bilo da TV ekipa B92 snimi porodjaj jedne zene-dobrovoljca npr. u porodilištu
u Zaječaru, pa da nakon toga krene razgovor u studiju.

Nama, inače, nedostaje ta hrabra i dokumentarna vrsta žurnalizma, koju maestralno već godinama prikazuje Majkl Mur.

U suštini, nalazimo se na početku jednog VAŽNOG i DRAGOCENOG posla, da ne kažem misije.
Ako se u narednih par godina u Srbiji koliko-toliko popravi stanje u porodilištima, to može biti značajno ohrabrenje
za mnoge gradjane ove zemlje, koji su sada u apatiji i strahu od budućnosti.
cassiopeia cassiopeia 11:28 18.11.2008

Re: KORUPCIJA, rak tranzicije

Filip Mladenović
Mnogo bolje bi bilo da TV ekipa B92 snimi porodjaj jedne zene-dobrovoljca npr. u porodilištuu Zaječaru, pa da nakon toga krene razgovor u studiju.


Pa oni bi lepo za tu priliku nabacili osmeh i bili bi ljubazni, na bi to bila slika pravog stanja. Jedino što bi se moglo videti to je eventualno neodržavanje i prljavština... al' evo ja bih to i prebrodila nekako tih par dana u porodilištu da je ljudskog tretmana i dobre volje osoblja da mi izađe u susret i ne govori da ''dignem guzicu".
Inner Party Inner Party 12:43 18.11.2008

RTS

Sutra, u utorak 18.11.2008, u 16.30 sati, u emisiji Stanje nacije na TV B92


A STA JE SA JAVNIM SERVISOM PO OVOM PITANJU?!
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:11 18.11.2008

Re: RTS

A STA JE SA JAVNIM SERVISOM PO OVOM PITANJU?!


Nit zbore nit romore...
Vrlo sam se razočarala u javni servis, moram da priznam.
Unfuckable Unfuckable 13:46 18.11.2008

Re: RTS

mojne mi reći da si bila očarana, pre toga.....
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:49 18.11.2008

Re: RTS

više začarana, rekla bih...
chobanica chobanica 14:23 18.11.2008

Re: RTS

Inner Party

A STA JE SA JAVNIM SERVISOM PO OVOM PITANJU?!


A da pisemo Natasi Miljkovic???
NNN NNN 14:29 18.11.2008

Re: RTS

mojne mi reći da si bila očarana, pre toga.....
više začarana, rekla bih...
u tome jeste čar...
ivana23 ivana23 14:30 18.11.2008

Re: RTS

Inner Party
A STA JE SA JAVNIM SERVISOM PO OVOM PITANJU?!


Mislis, sa jaDnim servisom.
man ray loves me man ray loves me 14:56 18.11.2008

Re: RTS

A da pisemo Natasi Miljkovic???
Sto, jel Vendi zauzeta? (mislim, kao analog po sagledavanju weltschmerza)
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 16:33 18.11.2008

Re: RTS

Inner Party
Sutra, u utorak 18.11.2008, u 16.30 sati, u emisiji Stanje nacije na TV B92A STA JE SA JAVNIM SERVISOM PO OVOM PITANJU?!


Javnom servisu bi pokretanje ovakve teme na njihovim frekvencijama poremetilo koncepciju koju su ustoličili emisijama tipa "Vreme je za bebe" (u kojima se prate budući roditelji kroz trudnoću, gde se prikazuje njeno vođenje i sam porođaj, sa kamerama koje snimaju doktore i babice koji se pred istima prepodobiše od ljubaznosti i posvećenosti do neprepoznatljivosti, gde je sve tako ušećereno da je porođaj u holivudskim limunadama prava okrutnost, pa se može steći utisak da su trudnoća i porođaj lakši od šetnje po parku) i "U zdravom telu" (nekoliko puta trudnice su bile prikazane potpuno obezličeno i depersonalizovano, maltene kao živi inkubatori, čija je jedina svrha i zadatak da isporuče dete Srbiji kojoj pada natalitet i da u tom smislu moraju da stojički podnesu sve žrtve koje se od njih očekuju na tom putu i da nijedan bol i surovost nije velika cena za tako uzvišeni i sveti cilj, da se od njih očekuje da rašaju u mukama i ćute).

Problem sa navedenim emisijama je:
1) prikazuju virtuelnu stvarnost, što je opasno jer stvara privid da takav život stvarno postoji (TV kutijica je vrlo moćna, jer u današnje vreme predstavlja skoro člana porodice i sa njom se provodi više vremena nego sa REALNIM živim članovima), a time i osećaj/percepciju da one/i koje/e nemaju takva idealna i ušećerena iskustva predstavljaju izuzetak, odnosno da su u pitanju pojedinačni slučajevi, pa se kod tih osoba stvara i osećaj krivice kao da su same zbog nečega odgovorne što im se desilo tako loše iskustvo. Ovo je posebno slučaj u manjim i nerazvijenijim ili ruralnim sredinama gde sredstva za komunikaciju nisu razvijena i čija svest tretira ova pitanja kao ličnu stvar trudnice/porodilje čija je obaveza da to podnese kako zna i ume i u tišini. Zbog toga i Ministar zdravlja može govoriti da su problemi sa kojima se trudnice i porodilje suočavaju sporadične (pojedinačne) a ne sistemske (masovne) pojave.
2) prikazuju samo jednu stranu priče, tj. izostavljaju probleme i izazove sa kojima se svaka trudnica i porodilja i njena uža ili šira porodica mora suočiti u očekivanju novog člana porodice. Ti izazovi su višestruki i višeslojni i idu od materijalnih (kako bi trudnica imala odgovarajuću negu, ishranu i tretman kako bi se plod dobro razvijao, a njen organizam imao snagu i kapacitet da podrži i izdrži razvoj ploda; zatim sve ono što je potrebno da bi se dočekalo i negovalo novorođenče), zdravstvenih (fizičko i psihičko stanje trudnice i porodilje), emotivnih, porodičnih (promena dinamike u odnosima sa dolaskom novog i vrlo zahtevnog člana) do socijalnih (reintegracija u društvene odnose u novoj ulozi). Promovisanjem samo jedne strane priče stvara se iluzija i dovodi do zbunjenosti i nespremnosti budućih roditelja, a posebno mama za date izazove.
3) odgovornost za sva dešavanja tokom trudnoće, porođaja i nakon njega prevaljuje na trudnicu/porodilju i njenu porodicu (taj koncept se promoviše kao jedini i potpuno legitiman iako je žena u velikoj zavisnosti od lekara i ostalih javnih službenih lica). Simptomatično je da je država vrlo spora i neefikasna kad su u pitanju realizacija prava i interesa trudnica i porodilja, a opet vrlo brza i efikasna u ostvarivanju obaveza koje pojedinci, roditelji i njihova deca imaju u odnosu na državu. Taj disbalans je očigledan u svakodnevnom životu, vrlo bolan i demotivišući za bilo kog pojedinca, jer se ne oseća uvaženim ni kao građanin/ka ni kao ljudsko biće i predstavlja izvor velike frustracije u odnosu i komunikaciji građana/ki sa državom.
4) ne bave se suštinskim problemima već samo stvaraju privid da se njima bave i time da se nešto u datoj oblasti dešava. U tom smislu i pad nataliteta je samo posedica nedostatka adekvatne politike koja bi se bavila unapređenjem i zaštitom reproduktivnog zdravlja žene (ali i opšte zdravstvene zaštite žena, koja ima specifične potrebe u odnosu na one koja se pruža muškarcima) i tretmana i podrške (podsticaja) koji se pružaju trudnicama i porodiljama i njihovim porodicama koje su dobile prinovu, a "javni servis" tretira problem pada nataliteta (tj. samo simptom) potpuno isključujući problematizovanje uslova koji ga uzrokuju ili uvećavaju.

Problem je i što je javni servis koji ovo "javni servis" urla na sav glas, sakluplja harač u vidu obavezne TV pretplate od svih građana i sa punim pravom očekuje da joj ista bude u što kraćem roku i redovno dostavljana, ne vrši funkciju javnog servisa (tj. da služi građanima i građankama Srbije tako što će se na adekvatan način baviti njihovim realnim problemima i interesima, činiti ih vidljivim, problematizovati ih na konstruktivan način, edukovati javnost kako najbolje i najbrže mogu ostvarriti svoja prava i interese, promovisati kulturu dobre prakse u svim oblastima i odnosima, itd), već je zadržao mentalitet instrumenta vlasti kojim se zamazuju oči javnosti i u obilnoj meri fabrikuje virtuelna realnost. Ja sasvim sigurno znam da ne živim u virtuelnoj realnosti RTSa, ali je problem što RTS koristi NAŠE PARE da bi je stvarao i po tom pitanju treba nešto uraditi.
chobanica chobanica 17:38 18.11.2008

Re: RTS

"U zdravom telu" (nekoliko puta trudnice su bile prikazane potpuno obezličeno i depersonalizovano, maltene kao živi inkubatori, čija je jedina svrha i zadatak da isporuče dete Srbiji kojoj pada natalitet i da u tom smislu moraju da stojički podnesu sve žrtve koje se od njih očekuju na tom putu i da nijedan bol i surovost nije velika cena za tako uzvišeni i sveti cilj, da se od njih očekuje da rašaju u mukama i ćute).


Ja sasvim sigurno znam da ne živim u virtuelnoj realnosti RTSa, ali je problem što RTS koristi NAŠE PARE da bi je stvarao i po tom pitanju treba nešto uraditi.


U toj emisiji je jednog jutra prikazan neki propagandni materijal valjda SPCa, ne znam ciji bi bio, ultrazvucni snimak fetusa i poruka "abortus je ubistvo".

Ubistvo je, koliko ja znam, protivzakonito, tako da ako to nije bio poziv na zakonsku zabranu abortusa ne znam sta bi bilo. Emitovan na javnom servisu, o mom trosku.

Naravno, ni jedan urednik mi nije odgovorio na mejl koji sam im poslala, ali autorka emisije jeste, i to sa indignacijom, i prokomentarisala nesto tipa "samo ti pisi odgovornima, e bas da vidim sta ce da bude".
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:10 18.11.2008

TROL

Kenguri i ljudi dele zajedničku genetsku baštinu

Australijski kenguri genetski su sličniji ljudima nego što se pretpostavljalo i verovatno je da su se prvo razvili u Kini, saopštili su australijski istraživači
Autor: Tanjug | 18.11.2008. - 12:30
BLIC vebsajt

NNN NNN 14:34 18.11.2008

Re: TROL

FENOMENOLOGIJA
anabras anabras 15:57 18.11.2008

javni servis

čula jutros, onako usput, na javnom servisu, najavljuju neku emisuju o stanju porodilišta u Srbiji za 30. novembar. Kako se baš sad setili
Goran Vučković Goran Vučković 17:46 18.11.2008

Re: javni servis

čula jutros, onako usput, na javnom servisu, najavljuju neku emisuju o stanju porodilišta u Srbiji za 30. novembar. Kako se baš sad setili

A šta fali - baš odličan trenutak da se toga sete :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:02 18.11.2008

Re: javni servis

A šta fali - baš odličan trenutak da se toga sete :)


A to što nas ignorišu, verovatno samo zato što je sve poteklo s B92?
Šta je bitno - da je pokrenuta građanska inicijativa, ili gde je pokrenuta?

Misleeeeeem, stvaaaaaaaaaaarnoooo...
scabies scabies 18:12 18.11.2008

Re: javni servis

nije bas da ignorisu potpuno, budimo objektivni, bio je prilog u Dnevniq.
(i da se ne protumaci pogresno, ne branim RTS, daleko bilo)
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:22 18.11.2008

Re: javni servis

Sve je to Scabies ok, prilog u dnevniku i tako to.

Ali, praviti emisiju o stanju u porodilištima u Srbiji, a ne pozvati u emisiju nikog iz ove građanske inicijative (ne moram uopšte ja - nek ide Bilja, nek ide Dr M, nije bitno!) - jednostavno: NIJE U REDU.

Ili sam ja slepa kod očiju, pa ne vidim da je to, u stvari, totalno u redu?
scabies scabies 18:34 18.11.2008

Re: javni servis

Sto ti je prokletstvo: cim vidim svoje ime i znak pitanja na jednom mestu-moram da odgovorim: NARAVNO DA NIJE U REDU.
A pitanje je mozda bilo retoricko...
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:36 18.11.2008

Re: javni servis

Scabies, ovdi izgleda nema nikog do tebe i mene.
Esi ti sigurna da nisi Tomica?
Ili bar da ne radiš u ministarstvu?
Izgleda da reakcije na emisiju samo tebe i mene zanimaju.
scabies scabies 18:52 18.11.2008

Re: javni servis

Ja rekoh da nije pametno to sa znakom pitanja i da sam opsesivno-kompulsivna. Ali suzdrzacu se ovaj put.
Goran Vučković Goran Vučković 19:02 18.11.2008

Re: javni servis


A to što nas ignorišu, verovatno samo zato što je sve poteklo s B92?
Šta je bitno - da je pokrenuta građanska inicijativa, ili gde je pokrenuta?

Misleeeeeem, stvaaaaaaaaaaarnoooo...

Nema veze, bitno je da se nešto pomeri sa stanjem u porodilištima, rekao bih.
scabies scabies 19:11 18.11.2008

Re: javni servis

Esi ti sigurna da nisi Tomica?
Ili bar da ne radiš u ministarstvu?
Izgleda da reakcije na emisiju samo tebe i mene zanimaju.

Ako cemo tako, po tome koliko sam ovde (zainteresovana) ponekad se zapitam da nisam Krugolina
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:13 18.11.2008

Re: javni servis

Nema veze, bitno je da se nešto pomeri sa stanjem u porodilištima, rekao bih.


Jeste, to je jedino bitno.
Ali, koliko se ja razumem u RTS - samim tim što niko s naše strane nije pozvan, meni celu priču i način na koji će biti prezentirana unapred čini sumnjivom.
Možda grešim, daj bože da grešim, kad prođe emisija, ako sam pogrešila, javno ima da priznam grešku.
Ama, u ovom trenutku - sklona sam teoriji zavera.
iris.davidovich iris.davidovich 04:28 19.11.2008

Re: javni servis

Scabies, ovdi izgleda nema nikog do tebe i mene.


evo i ja sam tu (u mojih pola noci, naravno). nisam videla emisiju, neam gde, sa' cu da vidim el ima na youtube mozda
NNN NNN 16:40 18.11.2008

birds & dicks

DRUGO STANJE NACIJE
scabies scabies 17:57 18.11.2008

odgledala

Odgledala emisiju. I Ministar i Krugolina bili za pohvalu.
Mislim da je bilo dobro i da se nije pricalo samo o "trecoj tacki", da je prica bila prosirena koliko je bilo moguce (u 19min disqsije, sa pauzom).
Sad cekamo Krugolinine utiske...
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:00 18.11.2008

Re: odgledala

Ja sam zadovoljna, dok ne odgledam reprizu.
A onda ću vam reći da li sam zadovoljna izistinski.

U takvom formatu emisije, s tolikim trajanjem - to je to.
Takodje vrlo zadovoljna što se priča proširila na priču izvan korupcije.
scabies scabies 18:16 18.11.2008

Re: odgledala

A Ministar je zvucao kao da je bio ovde u spijunazi...
Paranoja? Ilil koincidencija?
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:25 18.11.2008

Re: odgledala

Pitam ja ministra, pred ulazak u studio: "Kako ste? Čujem da ste prehlađeni?"
A ministar se smeje i kaže: "Ma, nisam, nego blogeri videli da sam obrisao nos pred kamerama na RTSu, pa pogrešno zaključili."

Uzgred:
Ministar ne špijunira.
Ministar se informiše.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana