Najmladji prvak sveta u pokeru

dusanj92 RSS / 18.11.2008. u 19:29

poker_winner_1112104c.jpgWSOP je najnovije ludilo iz Amerike u ovom veku. U poslednjih deset godina poker je iz zadimljenih soba u pozadini barova izasao na glavnu scenu. Poker igraci su slavljeni vise nego sportisti, rokeri, glumci... San svakog igraca je "Main Event" koji je poslednji u seriji od preko 50 turnira koji se igraju tokom juna u Las Vegasu. Pobednik osvaja narukvicu, desetak miliona dolara i titulu prvaka sveta.  Svi mi, aktivni profesionalci ili amateri sanjamo o toj narukvici i da jednoga dana .... 

Od 1971 Binion's Horseshoe je domacin najboljim poker igracima. U pocetku se igralo samo uz specijalnu pozivnicu a kasnije uz mnoge promene doslo je do danasnjeg formata. Promenjena je i lokacija pa se igra u mnogo vecem hotelu Rio. WSOP je serija od 54 turnira raznih vrsta pokera. Od igara ima svega Omaha, Stud, i Texas Holdem sto je najpolularnija igra danas. Igra se limit, pot limit, i no limit. Ucesce na trurnirima je od $1500 pa do $50,000. Mnogi igraci se kvalifikuju igrajuci seriju jeftinih kvalifikacionih turnira koji su samo pedesetak dolara. Najvazniji od svih turnira je "Main Event" koji kosta $10,000 i uvek ima najvise ucesnika i rekordne nagrade.

2000512$ 1,500,000
2001613$ 1,500,000
2002631$ 2,000,000
2003839$ 2,500,000
20042576$ 5,000,000
20055619$ 7,500,000
20068773$12,000,000
20076358$ 8,250,000
20086844$ 9,152,416

Ova tabela pokazuje razvoj broja igraca na Main Event. Posle 30 godina uz ucesce od "samo" nekoliko stotina igraca dve stvari su doprinele za trenutni bum u pokeru. Tehnologija mini kamera koje su ugradjene u sto ispred svakog igraca omogucila je da i publici bude interesantno jer moze da prati razvoj igre i vidi svacije karte. 2003 godine amater, knjigovodja po zanimanju, sa pravim imenom za poker Chris Moneymaker osvojio je na internetu za samo $39 dolara kvalifikacioni turnir za Main Event. Uz dosta srece uspeo je da postane prvak i osvoji nagradu od 2.5 miliona dolara. Uspeh koji je postigao Moneymaker daje i nama smrtnicima nadu da ima sanse da mozda jednoga dana ...

Od tada uz internet, televiziske prenose i marketing poker je prerastao sve forme medijske zabave. Turniri nicu na sve strane.  Cela zemlja igra bez obzira na pol ili godine zivota. Iznenada imena kao Amarillo SlimPhil HellmuthJohnny ChanJohnny Moss, su poznatija nego mnogi sportisti i umetnici. I deca znaju da je Doyle Brunson "Godfther of poker" a  Stu Ungar verovatno najbolji igrac svih vremena, kome tragicna zivotna prica nije dopustila da potvrdi tu titulu. 

Ove godine na Main Event ucestvovalo je 6844 igraca.  Igralo se 7 dana, preko 65 sati, a kada je ostalo samo 9 igraca turnir je prekinut i zakazano je da se final table igra u Novembru. Na turniru je bilo puno profesionalaca pa i nekoliko nasih sa Srpskim poreklom. Najdalje je dogurao mladi Nenad Medic koji zivi u Kanadi. Nenad ima samo 26 godina ali je strah i trepet u Las Vegasu. Ove godine je osvojio i prvu narukvicu pobedom na prvom turniru u WSOP seriji. Main Event je i magnet za mnoge poznate licnosti iz sveta sporta, filma, muzike.

Sve vise ima i evropskih igraca a narocito su dobri igraci iz Skandinavskih zemalja. Hladna severna krv im verovatno pomaze u kontrolisanju emocija sto je izuzetno vazno jer poker se danas zasniva vise na matematici a sve manje na sreci. Zbog minimuma od 21 godinu, sto je zakon u Nevadi, ni ove godine nije mogla da igra Annette Obrestad, fenomen iz Norveske, koja je prosle godine sa 18 godina osvojila prvenstvo Evrope (WSOPE). Danasnji uspesni igraci uglavnom se skoluju igrajuci na internetu. Vecina su maloletni pa igraju koristeci account svojih roditelja i vec su milioneri. Najuspesniji pokazuju nadljudske sposobnosi.  Mozak im je u stanju da kao kompjuter procesuje informacije. Na internetu ne vide protivnika pa im je jedina informacija brzina reagovanja. Neverovatno je kako donose pravilne odluke secajuci se prethodnih slicnih situacija i brzine reagovanja protivnika. Sve se odigrava u sekundi i za nas smrtnike prebrzo.

Ne mogu ovde da opisem sve sto se dogadjalo tokom turnira.  Ipak zelim da svima u Srbiji dam bar osnovnu ideju o vaznosti turnira. Izdvajam ovde interesantan primer koji pokazuje kako se danas igra. Teorija se studira kao sahovske knjige. Postoje pripreme, skole i treneri. Disciplina je veoma vazna. Svaka situacija se analizira matematicki pa ako "nema rezona" nije tesko baciti tri keca pa cak i full house. Vazno je preziveti i uci u grupu koja dobija nagrade.

U ovom snimku je Phil Ivey jedan od najboljih profesionalaca danas. Ovaj primer ilustruje koliko se pazljivo danas igra i koliko je turnir igra drugacija nego "live cash game."

Ove godine zabelezeno je inace i nesto nemoguce, sto se dogadja teoretski jednom u 2.5 biliona deljenja.

Finale 

Posle 90 dana pauze poceo je final table uz ucesce 9 internacionalnih igraca. Od velikih imena i poznatih profesionalaca bas niko. Dennis Phillips igrac sa najvise chipova je bio i najstariji ucesnik sa 53 godine.  Najmladji ucesnik Peter Eastgate (22) Danac, ujedno je postao i najmladji pobednik u istoriji turnira sto je od 1989 godine bio Phil Hellmuth Jr.   Ivan Demidov Rus iz Moskve 27 godina, Kelly Kim (31) rodjen u Koreji ali zivi u California. Scott Montgomery (26) iz Perth, Craig Marquis (23) Texas, David Chino Rheem (28) Los Angeles, California, Ylon Schwartz (38) New York, Darus Suharto (39) rodjen u Indoneziji sada zivi u Toronto, Ontario Canada.

Phillips je odmah na pocetku izgubio vecinu svojih chipova i kasnije uz puno srece zavrsio na trecem mestu. Najvece  sanse da osvoji tuitulu davane su Rusu Demidovu. Chino Rheem je takodje pominjan kao potencijalni sampion jer je iskusan profesionalac i verovatno najbolji igrac za stolom, ali nije imao dovoljno chipova za ravnopravnu borbu. Borba je odlucena kada su poker bogovi poceli sa naklonoscu da gledaju na najmladjeg igraca.  Peter Eastgate je u roku od pet minuta imao dva trilinga sa kojime je izbacio Ylon Schwartz i Dennis Phillips. Ostala su samo dvojica da odluce o tituli. Kako je protekla zavrsnica pogledajte u ovom snimku.

Peter Eastgate vs Ivan Demidov Finale



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

MilutinM MilutinM 13:56 19.11.2008

Poker

JBT, ovo postaje ozbiljno. Daleko od onde igre koje nisam mnogo ni igrao dok sam bio mladji. Mada, ne mogu se oteti utisku da je ovo ipak kombinacija tog sporta i medijske pozornosti.

Lep ti tekst, Bule. Puno sreće u igri!


dusanj92 dusanj92 21:01 19.11.2008

Re: Poker

Puno srece u igri!

Mi poker igraci volimo da kazemo: bolje da sam sretan nego dobar igrac, i to je istina. Evo primer od pre 3 dana.
Nedelja popodne, i zavrsila se Green Bay Packers - Chicago Bears utakmica, sto je za nas neka vrsta derbija kao Zvezda-Partizan. Razbili smo ih ko zvecku. Bilo je oko tri popodne pa odlucim da odem na partiju pokera. Nedeljom redovno igramo u baru u jednoj kuglani. Pocelo je odmah uzbudljivo od prvog delenja. Dobijem kao dealer dva kralja (KK) covek koji prvi reaguje igra $12, i plate dvojica. Covek do mene digne za jos $25 na ukupno $37. Ja sam imao ispred sebe $100 i u tom momentu jedini potez je 'all in.' Plati me samo onaj do mene a imao je AK. Imao sam srece i u narednih pet karata nije se pojavio kec pa moja dva kralja odnesu oko $125. Pocelo je dobro i u narednih nekoliko ruku nisam mogao da izgubim i u roku od sat vremene nosim oko $500.

Igra se rasplamsala, ljudi vade sve vise para iz dzepa. Posle dva sata igre pomislim da je vreme da idem kuci jer nosim oko $700 i jedino sto moze da se desi je da ih izgubim. Ipak neda mi djavo mira pa ostanem. Negde oko deset uvece, imam ukupno oko $850 i desi se skoro ista situacija kao u prvom delenju. Imam dva crvena kralja KK. Prvi na redu igra $12 i dvojica plate. Ja dignmem jos $30 na $42 i samo onaj prvi plati. U potu ima preko $100. Dealer okrene 'flop' sledece tri karte koje svi delimo 6,7,8 od toga dve karte pik. Moj protivnik checkira a ja igram $100 jer ne zelim da vidim sledecu kartu koja moze da mu napravi boju ili kentu. On se zamisli pa plati. Cetvrta karta je 9 pik. Znaci dovoljna je desetka za kentu ili dva pika u ruci za boju, pa cak i jedan pik u ruci ako i peta karta bude pik. Moj protivnik igra $200. U potu ukupno $500. Ja da poludim. Pa zar ni malo srece. Ipak nije lose mogu i da bacim moja dva kralja jer do sada me kostalo samo $142. Pred ocima mi se zamaglilo. Tresnem besan rukom o sto i podjem da bacim moje karte kad odjednom cujem svoj glas kako kaze 'ALL IN' sto je jos $700. Rezon mi je bio da posto je on platio kada sam digo pre flopa mora da ima neki par kao QQ ili JJ a to moja dva kralja tuku.. Moj protivnik se zamisli i posle jednog dugog minuta plati i okrene svoje karte. Imao je 7,8 obe u hercu sto znaci da ima dva para protiv mog para kraljeva. Mislim da mi je nestao sav vazduh iz pluca i mozga. Zabelelo mi se pred ocima od muke kad dealer okrene poslednju kartu 6 karo. ta karta napravi meni dva para kraljeva sa sesticama i odnesem pot od $1700. Zapravo meni je moglo da pomogne 16 karata. 3 sestice + 3 devetke (pravim dva para) + 2 kralja (triling) + 4 desetke ili + 4 petice (kenta na bordu i delimo pot). To se kaze : 16 outs, a to je ogromno iako je moj protivnik imao mnogo vise.

Bruce, moj protivnink, inace jedan od boljih igraca u Medisonu zanemeo. Kaze 'kako si mogao tako da igras, pa ti si mnogo bolji igrac'. Cinjenica je da sam pogresio i to mi je bilo jasno tek sutra dan. Ja sam zaista mogao da bijem samo par QQ ili JJ je sve ostalo ka 10,10 ili 5,5 (pravi kentu) par 66, 77, 88, 99 pravi triling, nesto kao AQ ili AJ u piku pravi boju ... i ja zaista nisam imao rezona da platim njegovih $200 a kamoli da idem all-in. Sa tom sesticom na kraju sam sretno dobio pot , a moj prijatelj Bruce je ostao kraci za $700 ali ima jos jedan 'bad beat story.'

Ljude koji igraju kao ja ovo delenje nazivamo "donkey" ili "good customer", ipak ovo ilustruje i potvrdjuje 'better lucky than good.'



Ovo je vrsta pokera koja se zove Texas Holdem. Svako dobije po dve karte. Posle kruga kladjenja diler okrene 3 zajednicke karte(flop) i opet sledi krug kladjenja, pa jos jedna karta(turn) pa krug kladjenja i poslednja karta (river) i zavrsni krug kladjenja. Potrebno je da od 7 karata, dve u tuci i 5 na bordu napravis poker kombinaciju od 5 karata. Moze da se desi da svi koriste i svih 5 karata na bordu ako su im one u ruci lose, sto znaci da se pot deli.
Slicna vrsta pokera je Omaha, i tu dobijas 4 karte u ruci i 5 zajednickih i moras da koristis 2 u ruci i samo 3 sa borda.
MilutinM MilutinM 00:15 24.11.2008

Re: Poker

Svaka čast, Bule. Sada kada sam ti srećan, plaćaš ručak kada dodješ u Beograd

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana