NEDAJMO SKC

tajcica92 RSS / 21.11.2008. u 17:30

SKC ponovo u kandžama socijalista Objavljeno: Pet, 21. 11. 2008. 14:40 POVRATAK MIRINOG PULENA

y185188073275602738_2.jpg
Sumrak kultnog mesta: Studentski kulturni centar
PHOTO: STOCK

Studentski kulturni centar, nekadašnje kultno mesto urbane kulture i rokenrola, devedesetih se pretvorilo u kultno mesto SPS-a, na prvom mestu zahvaljujući tadašnjem, a i sadašnjem direktoru Slavoljubu Veselinoviću. e-Novine
Kako su pisali mediji, tih devedesetih, tokom mandata direktora Veselinovića, SKC nije imao nijednog programskog urednika, niti je u njemu radila ijedna osoba sa visokom školskom spremom. U stvari, radila je jedna, organizator svih programa koji je imao diplomu poljoprivrednog fakulteta. Glavni programi u Velikoj sali SKC-a bile su modne revije i tribine brakom vezanih partija JUL-a i SPS-a, kao i njihovog podmlatka. Krajem 1996, u vreme kada je SKC proslavljao 25 godina postojanja, Slavoljub Veselinović predvodio je delegaciju te institucije koja je predala specijalnu povelju predsedniku Slobodanu Miloševiću. Treba li napominjati posebno da je to bila jedina insituticija kulture koja nije pružila podršku demonstrantima 1996 / 97. Umesto kultne „Srećne galerije" koja je bila na spisku 200 najpoznatijih svetskih galerija, otvorena je privatna prodavnica diskova i audio kaseta.

Spisak zasluga u rušenju ugleda SKC-a Slavoljuba Veselinovića je predug, a razlog zbog kojeg se vraćamo na taj sramotni period Studentskog kulturnog centra kada su sinonim za kulturna dešavanja predstavljale modne revije i jedna predstava JUL-ovog doajena Desimira Stanojevića u polupraznoj sali, ali uz prisustvo Slobodana Miloševića i žene mu Mire Marković, jeste činjenica da je Vlada Srbije odlučila ponovo da ga vrati na mesto direktora te ustanove.

Pre tri dana, tačnije 18. novembra sa mesta direktora SKC-a smenjen je Vladan Cerović koji se na toj poziciji nalazio od 2005. a zvanično je postavljen Slavoljub Veselinović. Cerović nije hteo preterano da komentariše ceo slučaj, ali je za e-novine potvrdio da je smenjen.

„Neka svako pogleda moj rad i učinak za poslednje tri godine, videće se koliko sam radio i šta sam napravio od Studentskog kulturnog centra. Sa novim direktorom je dogovoreno da svi zakazani programi budu realizovani", ukratko je objasnio Cerović.

Kako saznajemo, Cerović ipak ostaje zaposlenik SKC-a i to kao programski direktor.

Slavoljub Veselinović je na čelo te kuće došao početkom devedesetih na insistiranje Ministarstva prosvete. Najpre je formalno preveo SKC iz nadležnosti Univerziteta u nadležnost Ministarstva a zatim ukinuo najvažnije upravljačko telo - kolegijum urednika. Za nekoliko godina uspeo je da otera skoro sve stare urednike i ugasi zasebne redakcije. One koji nisu hteli da odu, otpustio je 1999. U to vreme oko SKC-a cvetao je tada najrašireniji mali biznis u Beogradu - kiosci su nicali ko pečurke, a bašta SKC je zabetonirana, čim se napravio dodatni prostor za trgovinu. U vreme Veselinovića je nestao i veći deo arhive SKC, knjige, filmovi, fotografije, crteži, plakati, stvarane tokom zlatnog perioda SKC-a 70-ih godina. Kako je pisao list Danas 2005. navodno je svojevremeno jedan ovdašnji umetnik na smetlištu SKC našao tri velike, autorizovane fotografije Marine Abramović, koje je kasnije prodao za nekoliko hiljada maraka.

 


Posle petooktobarskih promena u SKC je uvedena uprava kriznog štaba, uskoro je na čelo te kuće došao Slavko Timotijević a Slavoljub Veselinović je nestao zajedno sa ključem svoje blindirane kancelarije. Zli jezici u to vreme su tvrdili da je neposredno pre smene iz svog ormara sklonio sabrana dela Mirjane Marković.

Hronologija događaja od odlaska Veselinovića bila bi otprilike ovakva: pod upravom Timotijevića SKC je postao jedna od važnih institucija kulture u Beogradu, vraćena je Srećna galerija a počeli su ponovo da se organizuju i Aprilski susreti, strip je konačno dočekao svoj Salon međunarodnog karaktera, počele su da se održavaju izložbe, predstave, promocije i koncerti.

U skladu sa međustranačkim dogovorima, direktori SKC-a se već godinama postavljaju samo po stranačkoj podobnosti, baš kao što je to slučaj i sa javnim preduzećima. Kao što je za dolazak Cerovića veliki uticaj imala Demokratska stranka Srbije, ovoga puta presudnu ulogu je odigrao Žarko Obradović, ministar prosvete, osvedočeni SPS-ovac i ljubimac lika i dela Slobodana Miloševića. SKC je po starom dogovoru potpao u nadležnost Obradovićevog ministarstva, pa ne treba da čudi što je odlučeno da se na čelo postavi upravo Slavoljub Veselinović.

Deklaracija o pomirenju DS i SPS i koalicioni dogovor te dve stranke tek izgleda izlazi na videlo a iznenađenja su sve neprijatnija.

 



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 01:24 22.11.2008

..

pa gde su Krstic i Saper sada? Oni imaju dovoljno moci da sprece ovu bruku ako to zaista zele.
constrictoria92 constrictoria92 02:11 22.11.2008

Re: ..

Moci imaju, ali, ocigledno, ne zele....
Odavno pricam da ce da radi DaNeKazemKakvaMotka! Ovo je prevrsilo svaku meru!
Unfuckable Unfuckable 02:29 22.11.2008

Liči mi

na blam.
Pardon ...BLAM
i to težak
iris.davidovich iris.davidovich 03:18 22.11.2008

Auuuu

.... cccccc
niccolo niccolo 09:24 22.11.2008

Ocekivano

Nista cudno, SKC verovatno ne donosi dovoljno novca da bi bilo kome (citaj DS-u) bio zanimljiv. Kladim se da mnogi iz DS-a ni ne znaju da je uopste postavljen novi direktor. A verujem i da ih i ne zanima previse.
omega68 omega68 11:45 22.11.2008

Pomalo sam i verovao

da su se neki evropeizirali, ali posle ovakvih stvari...više NE.
Čak i ja, kao istrajni borac protiv SPS-a iz 90- ih,podneo bih neke nove kadrove.Ali stare, posle svega,čak i posle Dačićevog zaokreta, ne mogu.Znam da je to ustupak njihovoj tvrdoj struji, da tako lakše mogu da pobede ovi makši, bez obzira - ne može.Još ONI nešto ne daju Protiću Strašno za DS
gorio92 gorio92 13:58 22.11.2008

Nema druge,

nego metle u ruke, djubreta je sve više.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 18:42 22.11.2008

logicno

s obzirom na to ko je na vlasti. Sto se cudite, pa nikome nije sps zasmetao kada su se mesale karte koalicije, zar odgovor nije bio, bolje sps nego radikali. Ovo je sada plod tog osemenjavanja.
Dawngreeter Dawngreeter 04:28 23.11.2008

Potpuno ocekivano

Svi znamo ko je na vlasti i kome je sve SPS prihvatljiv. A i ko bi sa njima da se miri. Ocekujem pocetkom sledece godine zvanicni prijem izvinjenja i srceparajuceg pokajanja nase vlade za Miru i Marka bas u SKC-u.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:45 25.11.2008

merlin, zdravko, seve...

hm, cudno,ovakva tema -9 komentara. ma vazne su teme Anabele Basalo - atraktivne za angazovanu blogersku populaciju. Vidim ja da nece uskoro biti vise mesta za mene...
vishnja92 vishnja92 15:24 25.11.2008

Re: merlin, zdravko, seve...

Teco dragi, da su uveli + i - preporuke od mene bi sad dobio obe.

+ jer ti je svaka ka' njegoseva a - jer joj povecavas citanost :))))
mogao si bre da linkujes naslovnu sa zumiranom Anabelom, a ne da joj ulazim na....to, htela/ne htela :)))

pozdravcic :)
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:08 25.11.2008

Re: merlin, zdravko, seve...

vishnja,
zivot je satkan od plusOva i minusOva, sotim se mora ziveti.
vishnja92 vishnja92 16:19 25.11.2008

Re: merlin, zdravko, seve...

e pa ti zivi sa plusom sad, tako softver zapoveda :)))))

vazno da se mi razumemo
Dawngreeter Dawngreeter 17:28 25.11.2008

Re: merlin, zdravko, seve...

Zadnjih dan-dva bas sve nesto kipi iz mene da reknem slicnu neku opasku. K'o reko', aj da ne budem pakostan. Al' kad je vec receno, izrazavam moje potpuno slaganje.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:52 25.11.2008

Re: merlin, zdravko, seve...

Zadnjih dan-dva

u mom slucaju, to je mesec-dva-tri-cetiri
vishnja92 vishnja92 17:54 25.11.2008

Re: merlin, zdravko, seve...

izrazavam ja svoje potpuno slaganje na temu kojekuda po blogu al bez bitnog efekta.

ko ce ga znati, nekakve karmicke zasluge iz prethodnog zivota.....
Dawngreeter Dawngreeter 19:02 25.11.2008

Re: merlin, zdravko, seve...

Aleksandar Stosic
u mom slucaju, to je mesec-dva-tri-cetiri


Ja imam takticku prednost - zadnja dva meseca sam u glavnom odsutan sa bloga zbog sistemskog shoka izazvanog vojskom
vishnja92 vishnja92 15:19 25.11.2008

a kako drugacije

Kao što je za dolazak Cerovića veliki uticaj imala Demokratska stranka Srbije, ovoga puta presudnu ulogu je odigrao Žarko Obradović, ministar prosvete

sve su lepo skockali - prvo ce Obradovic (u nizu Colic-Loncar-onaj treci) da mi zaglupi i upropasti dete skolom, a kad odraste takvo zaglupavelo, koji ce mu SKC?

odnosno, to je plan. ali - tzvrtz, pored mene zive

i stvarno - aj da ih spomenemo ponovo, rekreacije radi:
gde su Krstic i Saper sada?
Spiridon Spiridon 11:56 28.11.2008

Re: a kako drugacije

gde su Krstic i Saper sada?


otisli tetki lek da odnesu =]

Blogovi autora

Svi blogovi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana