Energetski sektor Srbije - ostavljena i prevarena mlada?

Zorana Z. Mihajlović Milanović RSS / 23.11.2008. u 16:32

 

LAKO JE NAUCITI ZIVOTINJU. LAKO JE NAUCITI PROSTAKE. ALI JE TESKO NAUCITI ONOGA KO JE NENAUCEN VEC POSTAO UCITELJ DRUGIMA

Vladika Nikolaj Velimirovic 

Prekretnice, izbor puta su najvažniji ali najteži događaji u životu bilo privrede i zemlje, bilo ljudi.  Puno je faktora koji uslovljavaju njihovu pojavu, ali samo saznanje, šta se hoće i kakve su vizija i cilj mogu rezultirati izborom pravog puta. Tada je prekretnica „odskočna daska" za korak napred, razvoj i prosperitet.

Prva važna prekretnica za energetski sektor Srbije bila je 1991/92.godine. Umesto da je tada nastavio put intenzivnog razvoja, i dalje ostao izvoznik električne energije, ovaj je sektor krenuo „put bez povratka".

Do 1992. godine elektroenergetski sektor je bio organizovan u preduzeće Združena Elektroprivreda Srbije (ZEP). Profitabilno i razvojno orjentisano,  ono je od 1971.godine postalo najveći prodavac električne energije na Balkanu. Do 1990.godine prodalo je 123 mil kWh, dok je instalisana snaga elektrana povećana 11, proizvodnja uglja 20, a električne energije 17 puta.  Na žalost od 1992.godine, u sastav ZEPa pored proizvodnih kapaciteta, prenosa i rudnika, ulaze rudnici sa podzemnom eksploatacijom, i distributivna delatnost. Tada nastaje preduzeće Elektroprivreda Srbije - glomazno, inertno sa previše opterećenim kWh, i nadasve neefikasno.  Upravo zbog toga do 2000.godine, instalisana snaga elektroenergetskih kapaciteta je povećana za samo 1, a proizvodnja uglja smanjenja za 11%, a električne energije za 14%.

Nedovoljnost investicija, loše održavanje, rabljenje sektora, kulminirano bombardovanjem rezultirali su nedostatkom svih energenata - nafte, gasa i električne energije.

Pogrešan izbor puta, početkom 90tih godina koštao je energetski sektor Srbije zaustavljenog razvoja i mraka.                  

Nova prekretnica i nada trebalo je da budu promene od 2000.godine. Od tada do danas je prošlo osam godina. Očekivanja nisu ispunjena a nade su izneverene. Niskorišćene mogućnosti, koje nisu bile mit danas su se pretvorile u svoju suprotnost. Umesto pozicije lidera, energetski sektor Srbije danas  je na začelju regiona, i bori se za opstanak.

Neispunjena očekivanja energetskog sektora Srbije kao „ostavljene i prevarene mlade" imaju svoju cenu. Ona šalju loše signale građanima, kompanijama, postojećim i potencijalnim investitorima, političkim partijma, jednom rečju - svima.

Biti lider donosi prosperitet i razvoj, potrebne investicije, nova radna mesta, bolji životni standard. Donosi zasluženo mesto zemlji u njenom okruženju, respekt, ugled i poštovanje - sve ono što zemlja u usponu, sa osvešćenim političarima treba da ima. Začelje u regionu, srpski energetski sektor duguje svim ministrima energetike u prethodnih osam godina, a njih je bilo ni manje ni više nego sedam, što je još jedan dokaz nemanja svesti o značaju sektora. Danas je ovaj sektor profitabilniji od sektora naoružanja, i nema kompanije u ovoj oblasti koja ne ostvaruje visoke neto profite. U Srbiji je samo Elektroprivreda Srbije u 2007.godini zabeležila nego gubitak od 1,24 mlrd €!! U isto vreme cene električne energije u prethodnih osam godina su porasle za preko 560%!!

Umesto da EPS bude pokretač razvoja, građani Srbije preko cene električne energije, iz svojih kućnih budžeta,  finansiraju sa jedne strane njegovu neefikasnost, ali i činjenje i nečinjenje nedoraslih, nesposobnih i korumpiranih ministara, sa druge.

Osim što su energetska preduzeća podeljena u veći broj, ništa više od toga nije učinjeno na reformi ovog sektora, podizanju efikasnosti, prilivu investicija i modernih tehnologija.  

Bez izgrađenih dodatnih objekata sa stalnim rastom tražnje za električnom energijom, Srbija ne samo da postaje uvoznik već će u godinama koje dolaze imati ozbiljnih teškoća sa nabavkom električne energije.  Godinama javnost  sluša priče o izgradnji TE TO Kolubare B (koja je sudeći po planovima i strategijama trebalo da bude na mreži još 01.01.2007), novog bloka Tesla 3, HE Buk Bijela, velikog broja mogućih HE na reci Drini sa R.Srpskom, kao i mogućeg Đerdapa 3. Da je planove i realizovala, Srbija bi postala izvoznik energije, i sigurno imala mogućnost uticaja na visinu  cena električne energije u regionu.

Od zemlje koja ima zaokruženu celinu naftnog kompleksa (od istraživanja, proizvodnje sirove nafte i gasa, prerade i trgovine) zaštićena i subvencionirana naftna privreda (oko 300 mil €/godišnje) i danas pravi najnekvalitetnije derivate, u regionu po najvišim cenama. Cenu plaćaju kućni budžeti građana, ali i ceo sektor, jer je NIS mogao biti investitor u druge naftne privrede u regionu.

Iako poseduje rezerve domaće nafte za još najmanje 40 godina, koje danas zadovoljavaju 20% srpske godišnje potrošnje, Srbija danas prodaje pravo na njihovu eksploataciju (u većinskom paketu). Umesto da je iz procesa privatizacije izdvojila domaća istraživanja i proizvodnju nafte, i tome dodala istraživanja i proizvodnju sintetičke nafte iz uljnih škriljaca (sa čijim potencijalom Srbija itekako raspolaže) i time obezbedila u predstojećim godinama naftnu energetsku sigurnost, politički vrh se svojim lošim odlukama, u stvari opredelio za energetsku nesigurnost, odnosno gubitke, visoke troškove i razvoj trgovine na štetu proizvodnje.

Gasni sektor umesto što je od podzemnog skladišta gasa Banaski dvor napravio „Skadar na Bojani", mogao je danas ubirati prihode od iznajmljivanja, kao što je mogao biti osnova energetske bezbednosti u momentima visokih pikova potrošnje, ili evenualnih gasnih kriza (poslednja2005/2006, 2008 (XI) i najave novih problema Rusija-Ukrajina).

Ne samo da je drugog pravca gasovoda moglo biti pod povoljnijim uslovima, već je Srbija mogla nastaviti sa direktnom nabavkom gasa za svoje potrebe od R.Federacije. Ali nije.

Sigurnosti u ovom sektoru nema, kao što nema ni drugog pravca i skladišta gasa. Cena gasa idu u sunovrat, trgovci se bogate, a to opet plaćaju građani Srbije i njihov životni standard.

Iako je sektor obnovljivih izvora energije jedan od najperspektivnijih u svetu, u Srbiji se na njemu hvata paučina. Potencijali ovih izvora mogli su biti preliveni u energetske kapacitete i proizvodnju elekrične i toplotne energije za ovih 8 godina, čime bi bile zadovoljene potrebe zemlje za ovim energentima.

Nema potpunog zakonskog okvira za iskorišćenje ovih resursa. Država čuva monopol, ne radi monpola već radi ličnih i partijskih interesa. Interesi nekolicine do par hiljada članova neke političke stranke su ispred interesa 7 miliona građana Srbije!!

Danas u ovom sektoru caruju tajkuni, koji dogradnjom i modernizacijom gradskih toplana, dobijajući poslove zahvaljujući svojim prljavim i korumpiranim vezam a sa srpskim političarima. Najveći investitori u srpski energetski sektor su oni koji su do juče bili nekakvi koordintori ekonomskih timova vlade, „patriote" koji kapital sele u druge države van Srbije, finansijeri svih mogućih i nemogućih političkih stranaka. Oni na koje se vrše atentati, i koji su na ivici života i smrti, zbog preglednosti poslova kojima se bave, pa ih čuvaju horde bivših i sadašnjih policajaca...Oni koji bi da kupe udele po srpkim naučnim institutima gde je sva pamet ove zemlje. Umesto da budu deo vlada, i tako pomognu razvoj zemlje, oni dolaze u situaciju da  rade za bivše kafedžije a današnje „proslavljene" tajkune.

Rezultat jesu izneverene nade, i očekivanja, pad morala, poremećeni kriterijumi vrednosti. Rezultat je i odlazak školovanih i iskusnih kadrova, a povlačenje onih koji ne žele da odu. Rezultat jeste srpski energetski sektor pretvoren u trgovački sektor sa „crvenim fenjerom", umesto da je Investiciona meka regiona.

Da bi se išlo napred, i iz problema izašlo, račui se moraju položiti. Sve dok se to ne desi, svaki novi ministar biće loša kopija prethodnog, lošeg. Svedoci sadašnjosti neće moći unucima da objasne zašto su postali najamni radnici a ne naučnici.



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 16:53 23.11.2008

Akceptni nalog istorije ..!

Danas u ovom sektoru caruju tajkuni
Na žalost, mora se postaviti pitanje - A u kom to sektoru ne caruju tajkuni? Blaga propast energetskog sektora nije nikakav izuzetak. Kao ni to što školovani kadar radi za bivše kafedžije, danas "biznismene". Naprosto, to je stigao račun. Jer. Ova zemlja danas izgleda tačno onako kako je njeno građanstvo htelo. Skoro svi se sećamo, na primer, kako se masovno i svesno prihvatala činjenica da se struja ili ne plaća, ili da se plaća obezvređenim novcem... Po sistemu, dok traje, nek traje, pa šta bude. Ovo danas je cena. Sad je valja platiti.
gorio92 gorio92 18:24 23.11.2008

Re: Akceptni nalog istorije ..!

Ova zemlja danas izgleda tačno onako kako je njeno građanstvo htelo

Ovome se nema šta dodati, niti oduzeti.
Preporučujem.
ivana23 ivana23 18:37 23.11.2008

Re: Akceptni nalog istorije ..!

Zar nas 90-ih nije tadasnja opozicija pozivala na neplacanje struje i dr. dazbina?!
Zasto?!

Re: Akceptni nalog istorije ..!

Skoro svi se sećamo, na primer, kako se masovno i svesno prihvatala činjenica da se struja ili ne plaća, ili da se plaća obezvređenim novcem... Po sistemu, dok traje, nek traje, pa šta bude

Bas tako. Medjutim, i pored toga sa potencijalima koje Srbija ima, i koje je mogla priznacete za ovih 8 godina da iskoristi, a nije - energije je moglo biti dovoljno.
Danas postoje gotovo na drugom mestu pitanje cene, danas je pitanje obezbedjenja energije primarno. Nema je.
I umesto da ono sto imamo poput obnovljih izvora na primer iskoristimo (od biomase, do malih ha), ili izgradimo sa R.Srpskom hidroelektrane na Drini, ili ostale..i...vode se price i price...a od realizacije nista.
KOliko je samo puta svaki ministar energetike na primer rekao kako ce se bas sad, samo sto nije raspisati tender za npr TE TO Kolubar B? i nista...
I ta cena elektricne energije o kojoj se govori...,Da li je vise dobro za EPS, kao EPS da mu se stalno odobrava cena..a da je on u sve vecim gubicima? To nije zbog cene.
loader loader 23:38 23.11.2008

Re: Akceptni nalog istorije ..!

ivana23:
"Zar nas 90-ih nije tadasnja opozicija pozivala na neplacanje struje i dr. dazbina?!
Zasto?!"
Pozivala je na to, i na opštu građansku neposlušnost, jer je šteta koju je režim S.Miloševića činio državi mnogostruko veća od bilo koje pojedinačne "akcije neplaćanja".

Građani su u neplaćanju struje saučestvovali, zajedno sa režimom koji im je to nudio, zato što su u tome videli ličnu olakšicu, odnosno materijalnu korist, a ne zato što su u tome tražili metod političke borbe koja će na kraju dovesti do spasa društva. Dakle, čist utisak ćara.
loader loader 23:50 23.11.2008

Re: Akceptni nalog istorije ..!

Medjutim, i pored toga sa potencijalima koje Srbija ima, i koje je mogla priznacete za ovih 8 godina da iskoristi, a nije - energije je moglo biti dovoljno.
Nije mogla. Ako je sam vremenski faktor osnova te logike, onda je Srbija mogla i od 1990. da oporavlja energetski sektor. Ali nije. Iako je na raspolaganju imala toliko godina. Zašto? Zato što se ekipa na vlasti bavila isključivo otimačinom društvene imovine i radije govorila o ratu, nego o oporavku zemlje. A od 2000-te? Aj da se prisetimo prve i svih narednih godina. Konstantno smo imali: trećina uticaja novih, demokratskih snaga, trećina uticaja DSS-a, trećina uticaja snaga bivšeg režima. U takvim okolnostima se moglo samo simbolično nešto činiti. Na žalost, ostala je ta famozna datumska fraza, "od 2000-te na ovamo moglo se mnogo, a nije..!" Tek od letos politika ove zemlje iskreno pokušava da bude pretežno proevropska, integrativna, razvojna...
ivana23 ivana23 23:51 23.11.2008

Re: Akceptni nalog istorije ..!

loader
ivana23:
"Zar nas 90-ih nije tadasnja opozicija pozivala na neplacanje struje i dr. dazbina?! Zasto?!"
Pozivala je na to, i na opštu građansku neposlušnost, jer je šteta koju je režim S.Miloševića činio državi mnogostruko veća od bilo koje pojedinačne "akcije neplaćanja".Građani su u neplaćanju struje saučestvovali, zajedno sa režimom koji im je to nudio, zato što su u tome videli ličnu olakšicu, odnosno materijalnu korist, a ne zato što su u tome tražili metod političke borbe koja će na kraju dovesti do spasa društva. Dakle, čist utisak ćara.

Da samo utisak, dobro si rekao. Posle djavo dosao po svoje, pa dugovi otplacivani na rate, glavobolje silne...
loader loader 23:55 23.11.2008

Re: Akceptni nalog istorije ..!

E, ovo danas nije utisak ! Deluje kao da je stvarno?!
ivana23 ivana23 00:00 24.11.2008

Re: Akceptni nalog istorije ..!

loader
E, ovo danas nije utisak ! Deluje kao da je stvarno?!


loader loader 00:15 24.11.2008

Re: Akceptni nalog istorije ..!

Ipak je Stvarno !! Računi, dugovi, kalkulacije, istorijske okolnosti, ohrabrujuće izjave ministara, istočni resursi i zapadne cene, svetska berza, domaći posrednici, korekcija cene, zaostali računi, kamate...
ivana23 ivana23 00:22 24.11.2008

Re: Akceptni nalog istorije ..!

Bas tako...

loader loader 00:46 24.11.2008

Re: Akceptni nalog istorije ..!

Al' bejaše lepo vreme. Mora se priznati. Struju plaćali nismo.
A umesto svake sekiracije imali smo:

ivana23 ivana23 00:47 24.11.2008

Re: Akceptni nalog istorije ..!

loader
Al' bejaše lepo vreme. Mora se priznati. Struju plaćali nismo.
A umesto svake sekiracije imali smo:


?
loader loader 00:53 24.11.2008

Re: Akceptni nalog istorije ..!

?
Vračare udbašice
ivana23 ivana23 00:58 24.11.2008

Re: Akceptni nalog istorije ..!

loader
?Neće da se pojavi. Animacija, kao i ove dve prethodne.

Desava se...
Evo je, gatara i carobna kugla.
man ray loves me man ray loves me 17:04 23.11.2008

pa dobro

prevarena i ostavljena mlada uvek moze da zaboravi svoje nevolje i da se razonodi citanjem nikolaja velimirovica.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:05 23.11.2008

Preporuka


LAKO JE NAUCITI ZIVOTINJU. LAKO JE NAUCITI PROSTAKE. ALI JE TESKO NAUCITI ONOGA KO JE NENAUCEN VEC POSTAO UCITELJ DRUGIMA Vladika Nikolaj Velimirovic


Dobar vam je moto.
Dobar vam je post.
Slazem se sa ovim:

Zorana...
Da bi se išlo napred, i iz problema izašlo, računi se moraju položiti. Sve dok se to ne desi, svaki novi ministar biće loša kopija prethodnog, lošeg. Svedoci sadašnjosti neće moći unucima da objasne zašto su postali najamni radnici a ne naučnici.


Sto pre to ucinimo, to bolje po nas.

Re: Preporuka

Sto pre to ucinimo, to bolje po nas.
Sta treba da se desi, pa da do toga i dodje?
Goran Nikolić Goran Nikolić 19:00 23.11.2008

ok

preporucujem tekst
nadam se jednom
sa ciframa (megavati)
o nasim kapacitetima
belgrade_joker belgrade_joker 10:28 24.11.2008

Energetski sektor Srbije

Rekli ste sve što ste trebali!
belgrade_joker belgrade_joker 10:36 24.11.2008

Pitanje?

Da li bi možda za ovu zemlju bilo pametnie, pošto od svega ovog sa Rusima najverovatnije hvala bogu neće biti ništa, da se NIS, prodaje, tj da se podeli u 2 dela? dve potpuno odvojene firme za preradu nafte, sa svojim mrežama pumpi, a koje bi koristile delom zajedničku infrastukturu. Jedna bi bila koncentrisana oko rafinerije u Pančevu, a druga oko rafinerije NS?

Re: Pitanje?

Pitanje? #Link Replika: 0Da li bi možda za ovu zemlju bilo pametnie, pošto od svega ovog sa Rusima najverovatnije hvala bogu neće biti ništa, da se NIS, prodaje, tj da se podeli u 2 dela? dve potpuno odvojene firme za preradu nafte, sa svojim mrežama pumpi, a koje bi koristile delom zajedničku infrastukturu. Jedna bi bila koncentrisana oko rafinerije u Pančevu, a druga oko rafinerije NS? *

Za energetski sektor Srbije , a u ovom slucaju NIS najbolje bi bilo da se domaca istrazivanja i proizvodnja nafte i gasa izdvoje i od njih formira posebno preduzece, jer ne samo da ima nafte u Srbiji, vec su strucnjaci iz Naftagasa uglavnom prvi u svim takmicenjima za koncesije po inostranstvu..a to se takodje racuna u domacu naftu, onda.
pored toga Srbija ima i odrecene rezerve vrlo kvalitetne nafte - naftneska nafta (koje ima na nekoliko samo mesta u svetu) a iz koje se prave transf.ulja...i iz koje bi Srbija mogla godisnje 1mlrd evra.
sto ce reci da ce strateski partner da isplati svoju investiciju za manje od godinu dana ... Zasto to nije mogla biti Srbija?
Rafinerijama trebaju investicije, i u ovoj danasnjoj situaciji, nema vise cekanja..te strateskog partnera mora biti...
...Ali problem je sto vreme prolazi. a nista se ne radi. Nista gore od toga. Svi idu napred, ili bar to pokusavaju. MI stojimo u mestu, i gledamo kako da zaokrenemo unazad.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana