Zdravstveno osiguranje

milleemillee RSS / 24.11.2008. u 12:26

Elem, evo i ja resih da se prijavim na blog B92 i da napisem nesto o ovoj temi. Nailazim cesto na tekstove pojedinih autora u raznim dnevnim novinama, pa mogu slobodno reci i strucne literature  gde se mesaju znacenja pojedinih pojmova osiguranja, stoga cu se potruditi i da ovo objasnim.

U odnosu na nivo zdravstvene zastite  i vrstu usluga koja se nudi osiguraniku razlikujemo sledece tipove osiguranja.

- Obavezno zdravstveno osiguranje na koje se obavezuje drzava svojim propisima.

- Dopunsko zdravstveno osiguranje pokriva razliku do pune vrednosti koje su iznad paketa usluga obaveznog zdravstvenog osiguranja. To znaci da je za sklapanje dopunskog osiguranja potrebno prvo da drzava definise nivo obaveznog - osnovnog osiguranja. Usluge iz dopunskog osiguranja su deo pozeljnog nivoa zdravstvene zastite u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, ali ih iz razloga racionalnosti obavezno osiguranje ne obuhvata.

- Dodatno zdravstveno osiguranje je dobrovoljno osiguranje koje obezbedjuje osiguraniku pokrice vanstandardnih prava iz obaveznog i dopunskog osiguranja.

- Privatno zdravstveno osiguranje (koje i nije zastupljeno kod nas) je zdravstveno osiguranje koje placaju pojedinci ili njihovi poslodac.

Ovo sam napisao kako bi svaki pojedinac na sto laksi nacin mogao da uoci razliku izmedju ovih vrsta osiguranja, a o svakom od ovih moze se pojedinacno dosta toga napisati.

 

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana