Kuća na pola puta

omega68 RSS / 29.11.2008. u 17:33

Inspirisano poslednjim tekstom Vesne Knežević Ćosić

 

          Mlada devojka je pokušavala da zaspi na klupi u Velikom parku. Noć je bila hladna.Vedra.Njena sudbina, na žalost,  nije bila takva.Kako se osećala?O čemu je razmišljala.Da li joj je bilo hladnije ispod tankog džempera ili u mladom devojačkom srcu željnom ljubavi?Koliko je zavidela nama koji smo se preko puta, u zgradi, iza toplih prozora svađali sa svojim najbližima oko gluposti?Zbog trivijalnih gluposti skoro da ne vidimo prave tragedije oko nas.

          Za nju sam saznao kada se zaposlila kod nas u firmi.Rekoše mi da je primljena "neka iz doma "

Kolega mi je dalje objasnio.Njegova supruga, predsednica Upravnog Odbora firme, čula je da jedna devojka spava u parku.Pošto je devojka imala završen fakultet profila koji nam je trebao, nazvala je direktora i zamolila ga da je primi u radni odnos.Takvih je imalo dosta na birou rada, ali je naravno ona bila prioritet.Ime neću reći, samo ta gospođa je i dalje aktivna u forumu žena jedne( najveće) stranke.Redak primer humanosti i izuzetak kad su političari u pitanju.

          Još kasnije sam saznao i ovo.Dođe vreme kada štićenici iz doma za nezbrinutu decu moraju da napuste ustanovu.Bez posla, bez nade.Nikada o tome do tada nisam razmišljao.

          Danas u mom gradu postoji projekat Kuća na pola puta.Grad je preuzeo obavezu da izgradi stanove za one koji moraju da izađu iz doma i da oslobode mesto za nove pastorčiće sudbine.Nađu im i zaposlenje.U gradu u kome je velika nezaposlenost , ipak , postoji razumevanje za ovakve humane postupke.Moja supruga ima isti fakultet kao devojka sa početka i nema posao.Ali, Bog mi svedok, nikad je ne bih ni popreko pogledao zbog toga.Moja žena ima sve osim posla, a  moja koleginica nije imala ništa. I nikog.

         Pitate se , možda , šta je danas sa njom?Danas je srećno udata i ima dvoje dece.Nikad je nisam upoznao.Ne znam kako bih se ponašao.Kako izbeći onaj osećaj krivice za nešto za šta nisi kriv.A ipak, muči te to saznanje koliko ne znaš da si srećan.A oni... ?



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

malasneki malasneki 17:48 29.11.2008

Prva!

volim da igram ovu igricu, a sad odoh na citanje
malasneki malasneki 17:51 29.11.2008

Re: Prva!

Imala je srecu da zavrsi fakultet. Kako je i to postigla, sigurno joj nije bilo lako...
malasneki malasneki 17:53 29.11.2008

Opet ja

Evo, ode ti u moju VIP listu
omega68 omega68 17:53 29.11.2008

Re: Prva!

Hvala, ali na ovu temu ne mogu da se opustim i da nastavim sa igrom tipa : nešto za prvu.Mnogo mi je teško zbog svratišta i svega s tim u vezi.
malasneki malasneki 17:57 29.11.2008

Re: Prva!

ma ok razumem te, i ja sam ovih dana samo u tom "filmu" i mene je sve ovo pogodilo, i smiljam kao sto vidis na mom zadnjem blogu, kako da pomognemo toj deci. Htela sam samo malo da unesem osmeha, jer sa osmehom se lakse razmislja, a i produktivnije. U ostalom, mislim da toj deci fali najvise bas to, ljubavi i osmeha.
omega68 omega68 18:01 29.11.2008

Re: Prva!

Baš to, imao sam priliku da se malo družim letos sa tom decom, treba im ljubavi i najsrećniji su kad ih prepoznam i javim im se na ulici.
jednatanja jednatanja 11:14 04.12.2008

Re: Prva!

Ali, Bog mi svedok, nikad je ne bih ni popreko pogledao zbog toga.Moja žena ima sve osim posla, a moja koleginica nije imala ništa. I nikog.


Kamo srece da vise njih ovako razmislja....
omega68 omega68 22:05 04.12.2008

Re: Prva!

jednatanja

Hvala ti puno.
cassiopeia cassiopeia 17:54 29.11.2008

Kuća na pola puta...

je akcija Ministarstva zdravlja i socijalne politike, pokrenuta u više gradova. Znam za podatak da se u oktobru troje mladih uselilo u stan u Novom Sadu. Meni se čini da je to pravi način na koji se ovi mladi ljudi osamostaljuju.

Priča o tvojoj koleginici daje nadu i drugima da su promene moguće.

Ovaj projekat će nekima doneti sreću, ali više je njih koji napuštaju domove kad napune 18 nego što je moguće smestiti ih u ovakve stanove. To je tužno.


omega68 omega68 22:25 29.11.2008

Re: Kuća na pola puta...

Ovaj projekat će nekima doneti sreću, ali više je njih koji napuštaju domove kad napune 18 nego što je moguće smestiti ih u ovakve stanove. To je tužno.

Stvarno se treba boriti, ko god može, da se to ispravi.Pozdrav
Anjale Anjale 17:59 29.11.2008

Odličan tekst

Zbog trivijalnih gluposti skoro da ne vidimo prave tragedije oko nas.


Kako si ovo dobro pirmetio!

Kada se samo setim oko čega sam se sve nervirala, i sebi kidala živce, a nije bilo vredno.

A ovo o čemu ti pišeš su suštinski krupni problemi. Posebno mi je drago što ima i te kako humanih i plemenitih ljudi, koji su sprmni nesebično da pomognu
omega68 omega68 18:06 29.11.2008

Re: Odličan tekst

Hvala Anja, bićemo pravo društvo tek kad dostignemo stepen altruizma kakav pamtim iz detinjstva.Ovih 20 godina smo se vratili dva veka unazad
mariopan mariopan 18:29 29.11.2008

Re: Odličan tekst



Lepo pises o tom problemu , sa razumevanjem i toplinom.

U tim stanovima deca ostaju samo dok ne nauce kako dalje da zive, uce nesto sto druga deca nauce u kucama i porodicama vec do desetegodine zivota...na primer da sebi spreme jednostavan obrok, sta je plata i recimo vrednost novca. Oni to ne znaju iako su odrsli. O tome stalno pisem jer mislim da je to sve vreme provedeno u domu a da se to nije naucilo , uzalud izgubljeno vreme decijih zivota. Tada , kada najvise mogu da nauce, zapravo da steknu osnovu za svoj ceo buduci zivot , ta deca su u domovima samo "na broju".Steta je prevelika, izgubljeno vreme a i mnogi deciji zivoti upropasceni samo zato sto se niko nije setio da i tu decu uci svemu sto uci i svoju decu , ako ih ima.

Ne znam da li gresim ali u tim stanovima oni imaju pravo da ostanu do dve godine, to je ta podrska , a onda odlaze svojim putem ali daleko spremniji za zivot nego onda kada te podrske nema. Zato je ta ideja vredna truda, sta vredi sto su neko dete desetak godina zasticeno cuvali u nekom domu kada ono propadne kada izadje jer ne zna nista o stvarnom zivotu van doma.

Vrlo su retki oni koji su zavrsili fakultete, mogu na prste da se izbroje. I ako jesu , to je kasnije , velikim sopstvenim trudom. Imam druga koji je radio kao kucna pomocnica, cuvao decu, prao, peglao ves i studirao, zavrsio medicinu...to su za mene heroji zivota. Kao i ta mlada zena.

Komplimenti za pricu, za lepe reci koje svakako zaluzuje ta mlada zena
omega68 omega68 18:37 29.11.2008

Re: Odličan tekst

Lepo pises o tom problemu , sa razumevanjem i toplinom.

Za sada samo to mogu.Uvek sam mislio da imam mnogo para, davao bih za takve stvari.I za dečje bolnice.Ko zna, možda bi se promenio pa bih grabio kao i ovi što imaju.
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 18:12 29.11.2008

Ime

Ime neću reći, samo ta gospođa je i dalje aktivna u forumu žena jedne( najveće) stranke.Redak primer humanosti i izuzetak kad su političari u pitanju.

Znam da si ovo napisao iz najbolje namere. I moja namera je najbolja pa ne zameri sto ti kazem: gresis!!!

Treba da navedes ime. Ne stidimo se da navodimo imena onih koji brljaju na sve strane, kada ih stavljamo na stub srama, ali nam je neprijatno da nevedemo pozitivne primere.

Zato, treba ime i to velikim slovima i ponovljeno stotinu puta i ogromna slika.

Uostalom, za one koji brljaju, mnogo veca kazna ce biti ako odu u anonimnost.
omega68 omega68 22:23 29.11.2008

Re: Ime

Kontaktirao sam tu ženu i pročitala je blog.Ni ona ne želi tu vrstu reklame.Hvala na čitanju NE ZNAM-KAKO-BIO-PRE
jesen92 jesen92 01:04 30.11.2008

Re: Ime

Nekad bio kuki je bio kuki....Kuki, zena se zove Snezana, vrlo je uspesna u svom poslu a politika je ostala malo iza nje.......
omega68 omega68 01:16 30.11.2008

Re: Ime

U bre naježio sam se.Al dobro ...neka ga samo ime.
jesen92 jesen92 13:58 30.11.2008

Re: Ime

a sta fali i prezimenu, nece Sneza da se naljuti...sto rece neko, da je nesto ukrala bilo bi joj ime preko cele naslovnice....zato, nasa humana sugradjanka koju politika nije odvela u nehumanost, lopovluk....etc....zove se Snezana Lazovic.......
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:31 29.11.2008

nazvala je direktora

Njegova supruga, predsednica Upravnog Odbora firme, čula je da jedna devojka spava u parku

Bravo za njegovu suprugu. Kad svako neshto pokusha, necheg i bude.
dragoljub92 dragoljub92 18:46 29.11.2008

da

ja dado preporuku,a tema mi je suvise mucna da o njoj pricam,sto ne znaci da ne treba pricati.kad sam ,sproleca video onu reportazu na teveju bilo mi je mucno ,tad i uvek kad cujem ili pomislim o tome.
drzava svojim skotovima podeli plate od skoro milion dinara i to za nerad(nemoj dabimi neko reko da oni skotovi po upravnim odborima nesto rade) pa onda kaze kako nema pare da uradi ono zbog cega postoji
loader loader 18:48 29.11.2008

Primera,braćo, primera, a ne uzdaha i suza

Jedva se probih od sveprisutne "malasneki" :) da i ja nešto izjavim... E, pa, lepo, evo, izjavljujem, da je ovaj tekst pravi antibiotik humanizma u telu naše javnosti obuzete prljavim vešom pevaljki i nižerazrednih političara. Pozdrav i preporuka :)
constrictoria92 constrictoria92 19:06 29.11.2008

Re: Primera,braćo, primera, a ne uzdaha i suza

E, pa, lepo, evo, izjavljujem, da je ovaj tekst pravi antibiotik humanizma u telu naše javnosti obuzete prljavim vešom pevaljki i nižerazrednih političara. Pozdrav i preporuka :)


Parafiram prethodno napisano!

Omega, tetkino dete,

hvala ti sto si se prikljucio akciji svojom pricom.

Ovoj deci, ovim ljudima, moramo pomoci... Na prvom mestu drzava...

omega68 omega68 19:11 29.11.2008

Re: Primera,braćo, primera, a ne uzdaha i suza

Tetka , kad nešto obećam - onda ispunim.Da se ne zahvaljujem svima, nije mi ni bilo do neke slave.Glupo bi bilo da sam ovo pisao sa takvim ciljem ili svoje promocije.Sve je tako kako je napisano i to je bila namera, da se vide i ovakvi pozitivni primeri.
loader loader 01:15 30.11.2008

Re: Primera,braćo, primera, a ne uzdaha i suza

Ma, nema kiksa! To je pravi recept da se otope ledena srca mehaničara otuđenosti i neljudskosti!! Samo napred! Pozdrav :)
Budimac Budimac 18:51 29.11.2008

***

mikimedic mikimedic 19:11 29.11.2008

Jedan poznati politicar

je zime gospodnje 2000., daleko pre petog oktobra, na novogodisnje pitanje u ninu 'sta zelite u novoj 2000. godini' odgovorio:
'zelim da postanemo BOLJI ljudi'.

Nismo postali. Ne znam ni da li je i on. Ja znam da nisam.

Ali eto sad bar znam da jedna Gospodja (sa velikim G) je oduvek to bila...
a znam da je to i devojka. a i ti...

thx, omega.
omega68 omega68 19:13 29.11.2008

Re: Jedan poznati politicar

Hvala njoj, a hvala i tebi u njeno ime.
reanimator reanimator 19:34 29.11.2008

...

Omega..može preventivni ban? Mislim..nemam stomak za ove heavy teme, a ne garantujem da ovako neobuzdan neću pasti u iskušenje da trolujem...pa da u startu sprečimo neozbiljnost?
Unfuckable Unfuckable 21:45 29.11.2008

Re: ...

banuj u cugu i - mene
a preporuku imaš.
Lepo napisano, staloženo i bez patetike.
omega68 omega68 22:32 29.11.2008

Re: ...

ne garantujem da ovako neobuzdan neću pasti u iskušenje

Imam jednu...drugaricu koja obuzdava takve, al nemoj posle da mi se žali ...da te jebanovala.Priđi k čici...
omega68 omega68 22:40 29.11.2008

Re: ...

banuj u cugu i - mene

Evo ga još jedan neobuzdan.Ljudi, za mene je opravdano, ali VI... QQ,LL
Lepo napisano, staloženo i bez patetike.

Hvala the Najveći
dali76 dali76 19:39 29.11.2008

prica za pouku

ucimo cijeli zivot svjesni da toliko togaima da jos spoznamo ....
preporuka
i
Ne treba ti biti nelagodno susresti se s osobom kao sto ta djevojka to e sansa vise da pokazemo jedni drugima da prihvatamo jedni druge prije svega kao ljudska bica.
dali
omega68 omega68 22:33 29.11.2008

Re: prica za pouku

Hvala dali mnogo mi znači ta poruka
mara92 mara92 20:06 29.11.2008

Лепа прича

Да,
Јако лепа прича. Дивим се људима који неке ствари ураде потпуно спонтано, без помпе.
Можда треба да знамо њихова имена, а можда и не - њихова хуманост ионако није условљена медијском или било којом другом пажњом.
Браво Омего
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:12 29.11.2008

Re: Лепа прича

omega68 omega68 21:40 29.11.2008

Re: Лепа прича

њихова хуманост ионако није условљена медијском или било којом другом пажњом.

I ja tako mislim, hvala na čitanju
omega68 omega68 22:36 29.11.2008

Re: Лепа прича

Hvala Jelice vidimo se 08.12. na promociji tvojoj u rodnome gradu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:24 29.11.2008

Re: Лепа прича


Nema ni jedan smeško sa povezačom na pera, to je stvarno diskriminacija...
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 12:59 30.11.2008

.

su srecni, izgleda...
dzudi dzudi 15:26 30.11.2008

...

Dodala sam te na VIP listu, a ovaj post budi tugu, navodi na razmišljanje, inspiriše.

Jedno veliko BRAVO!
omega68 omega68 18:07 30.11.2008

Re: ...

Hvala i ti si na mojoj listi, da znaš

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana