Dve škole mišljenja

Vesna Knežević Ćosić RSS / 04.08.2007. u 13:25

Dok još nisam imala klince, drugarica ukapira da njen mališa, koji je bio prvi mladunac u društvu, ima ravne tabane i baci se na rešavanje problema. Medjutim, iz mesta upadne u procep koji se u matematičkoj logici lepo označava kao disjunkcija. Znato ono, ili- ili. Elem, čuveni specijalista insistirao je da se odmah krene sa dubokim ortopedskim cipelama, u kojima dete ne može ljudski ni da potrči. Moj drugar, ortoped, opet, smatrao je da klinja treba što više da "radi" tabanima, pa shodno tome preporučivao najlaganije patike, sa najtanjim džonom. meni nije ništa bilo jasno, ej bre, to je totalno suprotno, tvrdo i meko, nesavitljivo i savitljivo. hmm.

dva putića...
dva putića...
Onda sam ukapirala da se ovako dijametralno suprotni stavovi predstavljaju, ništa drugo nego dve škole mišljenja. Dok se nisam svikla, ovakva mogućnost izbora, uopšte me nije otvarala u faci. Vremenom sam se navikla i celo zamešateljstvo različitih škola mišljenja gledam pozitivistički, u fazonu, baš super, eto, mogu da biram i kad pojma nemam:)

Ista stvar mi se godinama dogadja i sa dilemom, uzeti antibiotike, ili jok. Moje dve dobre drugarice, obe lekarke, uvek mi kažu sasvim suprotono. Jedna da treba, po sistemu, nemoj da se zezaš, može da se iskomplikuje, druga, ne budi kreten i ne truj se.

Sada sam opet upala u procep dve škole mišljenja. I nerviram se, jer ne mogu da razaberem koje je bolje. Naime, kada sam gajila prethodnog psa, moju dragu Alisu, nemačku ovčarku, i odgajivači i veterinari složno su govorili da pseća klopa treba da ima trećinu mesa, trećinu povrća i trećinu celearija, tipa pirinač. kačamak.

Sada opet imam nemačku ovčarku, Maishe, upravo joj prolazi prvo teranje, a ja još uvek nisam razrešila neke dileme oko klope. Elem, sada veterinari forsiraju granuliranu klopu, a meni je to bezveze i samo za vanredne situacije. A i kad pogledam sastav, ne padam u nesvest, pa psu spremam hranu, onako kako sam navikla sa prethodnim. Međutim, čak tri drugara veterinara mi kažu, iju, ne smeš da daješ šargarepu, ne smeš peršun, bacili me u bedak totalni s povrćem.

Rečju, ne smeš psu da daješ povrće. Ma 'ajde bre, kako ne? Ok, znam za grašak, pasulj, kromipr, ali šta fali šargarepi? E, tu me dočekaše, kažu, ne, ne, ne valja, izaziva ovo ono, nisam zapamtila šta, al mnogo jezivo zvučalo. I tu ja ukapiram da sam opet u procepu dve škole mišljenja.

Pa zato koristim priliku da vas pitam, koje povrće pas SME da jede? Ja ne znam.

Atačmenti



Komentari (85)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pish pish 13:53 04.08.2007

vrlo individualno

Sme da jede ono sto mu prija i sto voli.
Moj jede sve od voca i povrca.
Lubenice maklja ko lud.

Isto kao sa ljudima.


nsarski nsarski 18:25 04.08.2007

Re: vrlo individualno

Lubenice maklja ko lud.

Isto kao sa ljudima.


Mislis, i ljude maklja ko lud?
pish pish 20:35 04.08.2007

Re: vrlo individualno



Mislis, i ljude maklja ko lud?


veri fani :)
IvanM IvanM 14:05 04.08.2007

Ti meni ja tebi

Najbolje je da da se pacijent konsultuje sa pacijentom :)
Dakle, ako imas neku muku pitaj nekoga ko se nasao u slicnoj situaciji.
Ovo za greske lekara se je vise nego tacno (bar kod mene).

Da li tvoji drugari (veterinari) imaju nekog kucnog ljubimca? I ponovo se vracamo na pocetak.


jama jama 14:29 04.08.2007

dve skole misljenja

ne mogu da ti savetujem koje povrce sme da jede,ali ti mogu dati jedan uopsten savet o tome kada u zivotu imas prilike da se odlucis izmedju dve skole misljenja.
nekako je najvaznije da uvek bas uvek moras sama da odlucis i veruj mi da skoro nikad ili bar retko ces pogresiti. jer i oni koji ti daju savete tako se ponasaju kada su u dilemi sta rade, jer svi smo mi skoro uvek informisani sa vise strana i kao sto je normalno trazimo misljenje vise ljudi o nekom svom problemu ili o nekoj stvari koja se tice opstih stavova.
pish pish 14:33 04.08.2007

ma pametna je vesna

samo proziva svetski :)
MMMila MMMila 14:36 04.08.2007

Kad sam ja pitala...

...za macka dodushe, ruskog plavushana, i kucu koja je povredila nogu, preporucili su mi forum.

Fini ljudi, ljubitelji zivotinja, a ima i strucnjaka!
dunjica dunjica 14:42 04.08.2007

Zdrav razum

koristiti što je više moguće. Uz informiranost o mogućim posljedicama, ne bi trebalo biti teško i nema da maši ;-)

Zato ja mojoj djeci ne dajem antibiotike, ovoj starijoj (7 godina) samo jednom u životu, kada nisam imala kapaciteta (vrijeme, živci) da liječim koristeći sanfte Methoden. Ovo drugo dijete (5 godina) NIKADA nije primilo antibiotike. Ponosim se time, a tko hoće da me "ruži", nek izvoli. Samo neka mi pri tome pokaže dijete naviknuto na antibiotike, a da je zdravije od ove antibiothic-free ;-))
MMMila MMMila 14:52 04.08.2007

Re: Zdrav razum

Svaka cast! U Srbiji je antibiotik ko andol! A deli se sakomi kapom kod lekara...
dunjica dunjica 14:55 04.08.2007

Re: Zdrav razum

Ja se ponekad (zlobno?) šalim i kažem da bi mnogi roditelji kod nas bili najsretniji da mogu svako jutro djeci mazati antibiotik na kruh / hleb ;-) Za svaki slučaj.
jama jama 15:03 04.08.2007

Re: Zdrav razum

za ovo si potpuno u pravu.ja sam zdravstveni radnik i svakodnevno se susrecem sa takvim roditeljima
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:02 04.08.2007

znala sam!

niko nema pojma za šargarepu. ccc
virgo intelecta virgo intelecta 15:14 04.08.2007

Kod nas na ostrvu je

prava ludnica od nekog blesavog virusa. Gripcina, a napolju prolece. Naravno, surf-uju i danas po okeanu, bas ih briga. Bili mi u setnji. Moj malisa je prosle nedelje bas bio zaglavio i lekar kaze evo antibiotik. Ja kazem , ma ne treba mi to samo me zanima sta imate da mu malko olaksa disanje nocu? On me gleda i kaze - Ma, uzmi ovo to je bas super, a jos dodaj da zaustavi kasalj. Ja ga onda pitam - Kako mislite da iskaslje tu hrpu mukusa. A on onako vec sludjen - Ma iskakice?!
Pa dobro bre ljudi, gde da se pobegne od tih ..benih antibiotika?
Ako ima tek kazes kako su virusi u stvari rezistentni na ove, onda pocinje raspava u plisanim rukavicama, pa ko se pre iznervira.
Onda lepo od lekara ja odem u cajnu radnju kupim malo timijana, malko necega sto pusti neke kao malecke slince i sve to uz supu od organic (citaj kukuruzom hranjene) kokoske 3x skuplje pravim supu i przim secer pa prelivam melkom i onda da prokljuca. I nerviram se jer nemam gde da nadjem ni slucajno mast od zeca ili guske.
Sirce za potapanje carapica imam hvala Bogu!
Sto se tice skole misljenja - vodi se stvarno onim kako ti kuca reaguje na spremljeno i briga te za skole. Ako joj je dobro daj i pasulj. Ili vec.
Poz
tom tom 08:22 07.08.2007

Re: Kod nas na ostrvu je

A znate li zašto lekari toliko propisuju antibiotike i ostale gluposti?
Zato što ih sponzoriše farmaceutska industrija.....
iza suda iza suda 16:07 04.08.2007

ne znam konkretno za sargarepu...

... ali znam da veterinari preporucuju granularnu hranu jer je to "izbalansirana" ishrana. Navodno su tu stavili sve sto psu treba. Bez obzira na to ja vidim da se nasa 6-godisnja labradorka najvise obraduje kad joj damo nesto od nasih ostataka. Zar nije to logicno, ko moze da jede jedno te isto dvaput dnevno svakog dana?

Dakle, ako trazis savet, granularna plus poneko mesno iznenadjenje i ne moras da mislis o sargarepi, origanu i cimetu (koji ja licno ne volem). Njihov sistem varenja je drugaciji od naseg.

P.S. Inace disjunkcija ti je ekskluzivna.
vlada dvm vlada dvm 17:00 04.08.2007

Granulirana hrana

Sto se tice granulirane hrane iliti suve hrane, ne verujte u sve sto pise na kesi. Hranite se vi samo grisinama i kikirikijem, pa da vas vidim. Kuvano, kasika sto kaze narod, je zdravije. Hrana za kucne ljubimce je postala veeeeliki biznis, a mi po ambulantama i klinikama to prodajemo i zaradjujemo, ali ako cemo da budemo posteni, kuvana hrana je zdravija, ali iziskuje odredjeno vremem za pripremu, pa to uz ovaj tempo zivota moze biti problem. Elem, ako psa hranite samo suvom hranom, kupujte samo naj bolje i naj skuplje. U suprotnom, ne kvalitetna suva hrana moze napraviti problem u vidu proliva, povracanja, gastritisa.....Prica je malo poduza, a uostalom, moram ja da nesto i naplatim...dr vet med
MMMila MMMila 17:06 04.08.2007

Re: Granulirana hrana

E, Vlado dr... Jel dobro onda za moju macu Wiskas??? TO tamani, drugo samo omirishe:(

A kuca voli najvise hleb:( koliko god to mene zgrazavalo! TO mu poslastica! Cak ga i zakopava! Pa saceka da se uudja, onda ga izvuce i sav ponosan nosa ispred mene!
Coa Smor Coa Smor 18:32 04.08.2007

Re: Granulirana hrana

MMMila
E, Vlado dr... Jel dobro onda za moju macu Wiskas??? TO tamani, drugo samo omirishe:(

A kuca voli najvise hleb:( koliko god to mene zgrazavalo! TO mu poslastica! Cak ga i zakopava! Pa saceka da se uudja, onda ga izvuce i sav ponosan nosa ispred mene!

Ja razumem da je to verovatno neumesno, ali LOL za kera
vlada dvm vlada dvm 21:05 04.08.2007

whiskas

Pa, nije los, ali ako nadjes, uzmi Royal Canine ili jos bolje Hill's. Hill's je Rolce-Royce medju hranama za pse i macke. 'Lebac izbegavaj kao hranu, ali kao zezalicu za zube je sasvim OK. Stari je pozeljniji. Izbegavaj, ako mozes tu varijantu sa budjavim hlebom. Ako je mlad, probaj da ga odviknes od toga.Mislim, ako je mlad pas.
MMMila MMMila 23:01 04.08.2007

Re: whiskas

Ma nije mlad! Nego je razmazen:) Vishe voli da se igra "nego leba da jede"!

Royal Canine Debi omirise i ostavi:( Nesto mu se ne svidja! Izbirac! Razmezen i on, naravno! Pojedu ostale (dvorisne i ne-rasne mace) u slast.

I Muki jedi svo voce (cak i kivi) ali se mrsti!!! Samo ako mu, naravno, dam iz ruke. Pa i tabletu za gliste jede tako sto mu ja dam iz ruke i kazem: Uzmi, Muki! Odmah trci po vodu, ali je car!
otrovnamaraja otrovnamaraja 16:42 04.08.2007

a šta bi sa ravnim tabanima na kraju?

jel pobedila tverda ili meka struja ? i jel pomoglo izabrano ?
vlada dvm vlada dvm 16:54 04.08.2007

Sta psi smeju da jedu, a sta ne

Psi ne smeju da jedu grasak, pasulj i boraniju (mahune), ne smeju da jedu pilece kosti, mada jagnjece i prasece mogu da napreve problem kod pasa manjih rasa. Sto se krompira tice psi mogu da jedu krompir, naravno kuvan. Ne znam ko je "pustio buvu" da psi ne smeju da konzumiraju krompir, ali to nije tacno. Psi ne bi smeli da jedu zivo meso, kao ni przeno na ulju. Trebalo bi izbegavati mesne preradjevine, mada bi to preporucio i ljudima i naravno, psi ne smeju da jedu zacinjenu hranu. Dakle, nikakve pikanterije, domace ljute kobasice, cvarke, fine slane, gulase, nikakvo dodavanje soli,a pogotovo ne vegete i slicnih industrijskih zacina. Mogu da jedu ribu, ali obavezno barenu....Pa dosta saveta za sada. Pozdrav kuckarima i mackarima...dr vet med
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:42 04.08.2007

Re: a šta bi sa ravnim tabanima na kraju?

e, dobar ti nick, kewe mi:)
dunjica dunjica 18:11 04.08.2007

Re: Sta psi smeju da jedu, a sta ne

Pričaju mi iskusni mačkari i kučkari da psima ne treba davati čokoladu. Također i ostalo što nabroja Vlada DVM. Ovo s čokicom posebno empatišem s psima ;-)

vlada dvm vlada dvm 21:11 04.08.2007

Cokolada

Prica oko cokolade je malo poduza, ali ukratko, jos jedna prica koja nije u potpunosti tacna. Da bi psi i macke osetili posledice konzumacije cokolade, morali bi da je TA-MA-NE u ogromnim kolicinama, ali boze moj, ako popijete u toku dana 367 litara vode bice vam jako lose, zar ne?! Elem, mozete dati kockicu cokolade svom ljubimcu s vremena na vreme, bez straha da ce se nesto ruzno desiti. Samo ne preterujte.
otrovnamaraja otrovnamaraja 07:57 06.08.2007

Re : Re: a šta bi sa ravnim tabanima na kr

eti ti ga sad, ima ih i što vole otrove. hvala na komplimentu, al` moje pitanje nije bilo onako, čist troll, stvarno me zanima
tom tom 08:30 07.08.2007

Re: Sta psi smeju da jedu, a sta ne

vlada dvm
Psi ne smeju da jedu grasak, pasulj i boraniju (mahune), ne smeju da jedu pilece kosti, mada jagnjece i prasece mogu da napreve problem kod pasa manjih rasa. Sto se krompira tice psi mogu da jedu krompir, naravno kuvan. Psi ne bi smeli da jedu zivo meso, kao ni przeno na ulju. Trebalo bi izbegavati mesne preradjevine, mada bi to preporucio i ljudima i naravno, psi ne smeju da jedu zacinjenu hranu. Dakle, nikakve pikanterije, domace ljute kobasice, cvarke, fine slane, gulase, nikakvo dodavanje soli,a pogotovo ne vegete i slicnih industrijskih zacina. Mogu da jedu ribu, ali obavezno barenu....Pa dosta saveta za sada. Pozdrav kuckarima i mackarima...dr vet med


doktore, ja sam imao mnogo mačaka i pasa kao klinac i mogu da Vam kažem da ništa osim mesa i kosti nisu hteli da jedu, ponekad sir. Al najviše su voleli pileće kosti, i nikad im ništa nije bilo od njih. Svi odreda su mlatili kosti jer ja tad nisam znao da "je zabranjeno". Moram da Vas pitam na čemu zasnivate svoj stav pošto ja imam empirijske dokaze da to nije tačno?
Atomski mrav Atomski mrav 22:04 07.08.2007

Re: Sta psi smeju da jedu, a sta ne

Tome, ja sam čuo da je to zbog toga što su pileće kosti, kao i kod svih ptica valjda, šuplje pa se lako lome i mogu da izazovu povrede organa za varenje naših najboljih prijatelja... čuo sam od više ljudi da su njihovi psi imali tih problema nakon konzumacije pilećih kostiju...
Tarkovski Tarkovski 16:48 04.08.2007

RE:

Najbrze se problemi resavaju tako sto se delegiraju -- tako Maishe-i chopsticks u sape i svedski sto pred njusku.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:45 04.08.2007

molim

da se koncetrišete na pitanjce
još ne vidim odgovor, konkretan.

:)

podrazumeva se da su trollovi dozvoljeni
Coa Smor Coa Smor 18:37 04.08.2007

Balans

Maaa, moraju se u životu kafa i votka balansirati, ja ih i inače najrađe pijem simultano, malo jedno, pa malo drugo :)

gogo gogo 18:38 04.08.2007

a ne znam

da ne sme šargarepa..
ali mora baš da se pazi sa količinom..
ima gomilu vitamina..
"overdoziranje" nekim vitaminima kod pasa je baš opasno..
npr. vitamin A. a šarga ima karoten, a karoten se valjda pretvara u A.. iltakonekako :>
di je onaj dr vet ?? :>> da objasni..
gogo gogo 19:04 04.08.2007

Re: a ne znam

e pa.. sad mi ništa nije jasno.. ukucala: hipervitaminoza A i psi..
i izleti mi članak neki u kome se kaže da to nije zabeleženo kod pasa..
ko tu koga sad laže.. kuku.
onda sam kopala dalje i nađem ovo (i tu kažu da je izuzetno retko): kljik
plus ovo: kljik2

eh.. zbun!
vlada dvm vlada dvm 21:15 04.08.2007

Vitamin A

Jedina dva vitamina koja mozete predozirati su vitamin A i D. Hiper-vitaminoza kod pasa moze da se pojavi kao problem, ali uglavnom ako ljudi daju AD kapi stencima u naj boljoj nameri, a u sustini prave ogroman problem. Sargarepu ne mozete nikako predozirati. Prica je poprilicno opsirna, pa ne bih mnogo da "peglam" blogere, ali slobodno hranite pse sargarepom. Bice sve OK.
gordanac gordanac 18:38 04.08.2007

psi&šargarepa?

DA
Dokazano na sledećim linkovima:
dogs ans carrots
Carrots in diet
carrots for dogs
Carrots? Yes!
Are carrots bad for dogs to eat?
Carrots? Oh, Yahoo Yes!
Carrots are fine
Why does my dog like carrots?

Dakle, davaj, bre, tom kučetu šargarepu, ovde imaš sudar kučeće volje sa izmišljotinom, a ne dva mišljenja! :)
A evo šta sami psi kažu o šargarepi (sami birajte snimak), ima ih božanstvenih!

Snimci raznih pasa koji jedu šargarepu

Esam ti dokazala, ha?
Daj kučetu, odma!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:10 04.08.2007

lele

dala
:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:17 04.08.2007

e

sad kad smo rasčistili oko šargarepe, može, brate, da se troluje:)
dunjica dunjica 19:25 04.08.2007

Re: e

E, sad...

dunjica dunjica 19:40 04.08.2007

Re: e

bocabole bocabole 19:33 04.08.2007

DILEME NEMA SVE NAM JE JASNO

Zeki ,papagaju sargarepa,a nasim najboljim prijateljima granule oli bareno meso sa pirincem ili hlebom.
Naseg prvog psa Edija /koker/ smo hranili poput petog clana nase porodice onim sto smo jeli mi,Kada se neizlecivo razboleo u 10 godini rekli su nam DR for zivotinje ,da smo ga ubili hranom.Zacini masno slatko povrce sve po redu itd.
Kada smo nakon 6 meseci kupili drugog psa /a rekli smo nikad vise ni p od psa/ u nasu kucu je stigao beli meda
ilitl SAMOJED ASTOR ,KOGA SMO NAZVALI po ledu AJS a u stanu jednostavno ACA /faca/ da se ne bi neko naljutio.
mislim na ljude ACE. Meni licno ne smeta sto se svaka druga mecka zove Bojana a bo,me i krava,Sada nas ACA FACA jede samo granuliranu hranu srednje klase pomesanu sa pirincem neki put sa tunjevinom.od voca banane end slatke jabuke po malo.najvise od svega voli hleb.suve perece end prazan burek.Za to se ogrebe od deceZa nas ponekad ide klot pasulj ili klot paprikas ali za njega mora biti.Jede jedanput dnevno a ne ko predhodni 3 puta kao mi plus uzina.
Sto se tice uopste suprotnih misljenja uverena sam da je to dobro i zavisi s kog se aspekta gleda.
Kad je misljenje svih isto veruj mi onda tu nesto smrdi.
pozdrav sa Limana u Novom Sadu ,koji je jedan od vodecih po drzanju pasa u stanovima.
Moj pas mi je doneo toliko prijateljstava sa ljudima koje ne bih nikada bez njega upoznala.
LJUBAV prema zivotinjama spaja i ljude jer se po tome prepoznaju kao srodne duse.
bojana
vlada dvm vlada dvm 21:19 04.08.2007

BOCABOLE

Suva hrana je suva hrana i nikako je ne mesajte sa pirincem ili mlekom ili vodom. Nabubri pre vremena. Bubrenje, ili vrenje mora da pocne u zelucu a ne u ciniji.
movas movas 20:45 04.08.2007

Ravni tabani - antibiotici

Dilema ravnih tabana nije "oduvek", ona je, zapravo poprilično pomodarstvo!
Hiljadama godina ljudi "šetaju" ravne tabane, a da se nisu ni obuvali!
A šta ako je i Hrist imao ravne tabane?
Ravni tabani nisu bolest, čak ni mana - oni su činjenica, nasledje i - sve je time rečeno.
Baveći se više decenija nameštanjem kostiju posle preloma i iščašenja, a naročito se baveći povredama sakro-ilijačnog šava i kičmenog stuba i vrata, imam verodostojne podatke da, recimo naši košarkaši, onakvi dvometraši i još po ha-ha centimetara, preko 3/5 imaju ravne tabane, a svaki drugi ima i "dibiduz" ravne tabane! Tako i u ostalim sportovima!
Često u besu kažem da su "ortopedska pomagala za ravne tabane", ekvivalent silikonskim ulošcima za sise!
Dakle, ne praviti paniku oko ravnih tabana: problem se javi samo ako se NA TO obraća pažnja. (ukratko: "lečenje ravnih tabana" je - budalaština)
Ima nešto drugo, što svakodnevno srećem i što me dovodi u očaj... Dubci u raznim oblicima, sa točkićima, a koji imaju platneni uložak na koga beba SEDNE, pa se odgurava po prostoriji SEDEĆI na "sedištu" od platna... A posle nekog vremena, kada se dete uspravi - shvati se da su stopala UVRNUTA... Najčešće, i po pravilu - prsti su zakrenuti ka unutra, a pete ka napolje. I, na žalost, budu deformisane obe noge. Upotreba tih (savremenih!) dubkova je zločin prema svom detetu!
- Oko antibiotika... Poluozbiljno kažem: lekare treba (po)slušati do pola.
Neki znaju, a bilo je davno, tamo sedamdesetih godina, kada je SFRJ bila na optuženičkoj klupi zbog ZLOUPOTREBE jonizujućeg zračenja i antibiotika! (postoji mišljenje, verovatno istinito, da što je neko društvo zaostalije, ekonomski i obrazovno - koristi nesrazmerno više antibiotika)
Otada je prestao TEROR (kazne, hapšenja i sl) za one koji su izbegavali ono budalsto FLUOROGRAFISANJE po autobusima! Zapravo, otada je prećutno i prestalo!!!
Opet na antibiotike: oni su često pitanje života i smrti... Eventualno i nekih trajnih posledica! Na primer kod encefalitisa... Svi znamo (?) al' da utvrdimo gradivo: antibiotici ne deluju na virusne izazivače infekcija. Kod drugih infekcija je jako bitno odabrati pravi antibiotik, što starije generacije lekara čine bez greške, jer postoje dve velike grupe mikroorganizama - podeljene po tome da li se boje (bojaju) ili ne - GRAM-pozitivni ili GRAM-negativni.
Problem naše(g) opšteg rasula i pogrešnih vrednovanja je da ni lekari nemaju izgradjenu doktrinu, pa ispadaju smešni - a po pacijente može biti tragično! Svakako je dobar savet: ako se krene sa antibioticima - mora se nastaviti po preporuci (bilo s uputstva ili lekara) da se odradi tzv karenca - ne sme se prekidati i time stvarati rezistencija na (taj ili sve) antibiotike.
Iz opisa "problema" se može dati tačan savet: ne treba sakupljati iskustva od prijatelja, telefonom, po NOVINAMA i drugim sredstvima, već dete odvesti u USTANOVU...
A koliko saveti "inventivnih lekara" mogu biti sprdačina, neki dan sam gledao dve doktorke, koje su očigledno preskočile osnovnoškolsku nastavu iz fizike: pričaju u seriji ružičastu priču o "magneto-terapiji", o magnetima... A znam najmanje tri smrtna slučaja, kada su magneti napravili ugrušak od supstrata krvi i ZADRŽANOG hemoglobina: lipidi radikali, holesteroll i holesterin, šećer - pa kada se otkačilo - napravilo je srčane embolije i izazvalo smrt, a u jednom slučaju i "moždani udar" - začepljenje velike arterije u vratnom delu, tj u korenu kučmenog stuba...
Ah, da, ove lekarke-doktorke (na žalost) si pričale, dejstvovanje magneta kao "spisak želja", a bez stvarnih podataka, najjadnije bilo kada su reklamirale "čarobni štapić" kojim namagnetisavaju vodu!!! Pitajte djačiće, oni koji su prošli polugodje sedmog razreda i starije, šta može da se NAMAGNETIŠE - pa će biti jasno do kojih grana silazi neznanje onih koji MORAJU to da znaju: mogu da se magnetišu (ili namagnetišu) samo tzv FEROMAGNETNI materijali - a nikako MASNOĆE, KAMENJE u bubregu i slične nebuloze, koje mnoge debelo koštaju finansijski, ali i na druge načine...
PS.
novinari, urednici, kojih je ovde dominantno, preduzmite nešto, odužite se savesti...
Atomski mrav Atomski mrav 18:24 05.08.2007

Re: Ravni tabani - antibiotici

Odličan komentar! (A i post je odličan)... preporuka oboma :)
Ja sam imao dobrog lekara koji mi je uvek govorio - ako ti ne prepišem antibiotike, ozdravićeš za nedelju dana; ako ti prepišem antibiotike, ozdravićeš za sedam dana. Pa kad mi zaista i prepiše antibiotike, znam da sam pošteno zglajzao...
dunjica dunjica 18:44 05.08.2007

Re: Ravni tabani - antibiotici

Meni se dogodilo da mi se dijete naprasno razbolilo za vikend, pa je odvela dezurnoj lijecnici. Ona odmah kaze - antibiotici. A ja prvo izbrojala do 10 u sebi (vidi gore moj stav prema nepotrebnom koristenju istih), pa pitah je l moze neka alternativa?

A zena ce meni: "Hvala Bogu da netko pita!! Znate, svi ovdje traze antibiotike, pa vise ni ne ulazim u diskusije." Pogodba je bila da sutradan dodjemo na kontrolu ako se stanje ne poboljsa (i, naravno, da lijecimo dijete "nasim" prokusanim metodama, sto ce reci: oblozi, cajevi). ... Sutra nije bila potrebe dolaziti ;-)

A propos obloga: moj muz je pohadjao seminar lijecenja oblozima. Za ne povjerovati je sto se sve oblozima moze lijeciti! Npr. kod nas u kuci je laneno sjemenje gotovo univerzalno sredstvo lijecenja u obliku obloga (sluz lanenog sjemena, preciznije). Ali to je sve poglavlje za sebe...

Vesna, ja navalila s trolovanjem, oprosti, ali te su mi teme na srcu, pa se ne znam zaustaviti.
Atomski mrav Atomski mrav 18:51 05.08.2007

Re: Ravni tabani - antibiotici

sad kad smo rasčistili oko šargarepe, može, brate, da se troluje:)


Dunjice, kao što vidiš, Vesna je dala zeleno svetlo za trolovanje :)
Tema je uvek aktuelna, pa nam ispričaj nešto o sluzi lanenog semenja, ili daj neki link :)
Inače, ja pokušao pre par meseci da lečim upalu grla Neoanginom i čajem od žalfije... ali nisam mogao da se izlečim bez antibiotika :( No, ipak sam pokušao... like I always do. Nisu mi jasni oni koji čim malo "crevo nalevo" opiče "jednu tablu Pentreksila"... sam svoj majstor. Inače, i antibiotici se razvijaju, ne znam koja je generacija danas aktuelna a mi se i dalje lečimo Dovicinom, Pentreksilom i Palitreksom...
dunjica dunjica 19:54 05.08.2007

Re: Atomski mrav

Upravo mi je "pobjegao", nestao poduži komentar. Sada moram staviti djecu na spavanje, javljam se kasnije s receptima.
Atomski mrav Atomski mrav 20:02 05.08.2007

Re: Atomski mrav

Mrzim kad se to desi... zato svaki duži komentar obeležim, CTRL+C, pa onda kliknem na Pregledaj... za svaku eventualnost, što bi rekao Gidra :)
dunjica dunjica 21:07 05.08.2007

Re: Atomski mrav

Ma, radim i ja to, stalno bekapovanje, ali kada istovremeno moram pratiti kakve nestašluke mi djeca trenutno sprovode, onda zaboravim i važnije stvari

Nego, da se vratim lanenom sjemenju. Osobno imam iskustva u slučajevima bronhitisa i upalama dišnih puteva, te sinusitisom, da oblozi pomažu. Čula sam da pomažu i kod drugih vrsta upala, kožnih i potkožnih čireva, problema s jetrom.

Postoje dvije škole mišljenja, da se izrazim Vesninim blogo-insajderskim jezikom. Škola moga muža kaže da se sjemenke potope u malo vode, dobro je ako odstoji, ali ne mora, pa se to ugrije. Najbolje na pari. Dobije se sluzava smjesa, koja se onako vruća, najviše što tijelo može podnijeti, stavi na oboljelo mjesto. Stavlja se u gazi ili lanenoj krpi/kesici. Na oboljelom mjestu se drži dok je toplo. Moj muž ima običaj da za redom izmejnjuje 2-3 obloga, kako bi produžio efekat topline, a vjerojatno i dodatno djelovanje te sluzi.

Druga škola kaže da se lanene sjemenke malo zdrobe, pa stave u gazu ili lanenu krpu/vrećicu, pa u vrelu vodu. Tu se drži 10tak minuta, pa onda, što je toplije moguće, na oboljelo mjesto.

To je bilo o lanenom sjemenju. A o ljekovitosti obloga od crvenog luka... ma, šta da kažem! Zbog njih moja djeca nikada nisu uzela antibiotike prilikom upala ušiju, koje nije da nas rijetko posjećuju. Odlaze bolovi najkasnije u roku od 45 minuta. ... Možda da napišem jedan tekst na temu isprobanih "bapskih" lijekova?
MMMila MMMila 21:12 05.08.2007

Re: Atomski mrav

caj od persuna za upalu besike... i tako toga...:)

caj od crnog luka (u ljusci) za kasljanje...:)

caj od domace nane za SVE!!!!!
Atomski mrav Atomski mrav 21:15 05.08.2007

Re: Atomski mrav

Dunjice, MMMila, neka jedna od vas napiše post o ovim stvarima... trebaju nam postovi o pametnim stvarima :)
dunjica dunjica 21:18 05.08.2007

Re: Atomski mrav

već sam smislila i naslov: Bapske priče ili Bapski blog. Malo samoironije nije na odmet.

Ako hoće MMMila, meni super, ionako nemam namjeru ništa tako pisati ovih dana kada se pakujem na odmor.
Atomski mrav Atomski mrav 21:25 05.08.2007

Udružite snage :)

MMMila će pisati post o Petru Boroti... onda ipak ti preuzmi Bapski blog na sebe :)
MMMila MMMila 22:15 05.08.2007

Re: Udružite snage :)

Vidi ti ovog dobro upucenog:)

Ja cu da se prikljucim bapskom blogu sa zadooljstvom! Ima iskopam i "Patin kuvar" ako treba:) Pun je saveta!
dunjica dunjica 22:20 05.08.2007

Re: Udružite snage :)

MMMila, nemoj da se priključuješ, nego pokreni. A ja ću da podržim ako treba.
MMMila MMMila 22:22 05.08.2007

Re: Udružite snage :)

Ma ja sam ti "sportska zena"...:( To mi nekako tema za blog, sta tju! Ajde please!!!! Molim te, molim te, molim te!!!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:16 05.08.2007

samo napred:)

od kako mi je gordanac u slici i rechi objasnila ulogu shargarepe u psecem zhivotu i oslobodila grizhe savesti shto dajem istu pashchetu, opushteno pratim savete po drugim pitanjima:)



Atomski mrav Atomski mrav 20:23 05.08.2007

Re: samo napred:)

Jel' zna neko da li je normalno da sibirski haski radikalno smrša tokom letnjih vrućina i da neće ništa da jede?
dunjica dunjica 20:55 05.08.2007

Re: samo napred:)

Pa, meni se čini kao da samo ime objašnjava sve: SIBIRSKI haski smrša tokom LJETNIH vrućina ;-))

Ali da ne pametujem, nemam pojma o psima.
Atomski mrav Atomski mrav 21:06 05.08.2007

Re: samo napred:)

I meni se čini da tu ima logike... ali opet logika i ja smo ponekad u svađi pa... :)
vlada dvm vlada dvm 21:16 05.08.2007

haski i vrucina

Nista ne valja kada je "vadikalno", pa ni kada pas "vadikalno" smrsa. Postoji smanjenje apetita u toku letnjih i vrucih dana, ali valjalo bi da vas dr vet.med ipak to proveri
Atomski mrav Atomski mrav 21:29 05.08.2007

Re: haski i vrucina

Nisam ja ponosni vlasnik te prelepe životinje, ali ću mu preneti... hvala :)
movas movas 11:58 06.08.2007

Telesna temperatura

Često se misli kako sav ljudski rod ima istu temperaturu - onu koja je na živinim toplomerima označena kao "crta"...
Temperatura je individualna osobina svake osobe, i kreće se od nekih 35,6 C stepena pa i do preko 37,2. Uglavnom se fiziološki definiše temperatura kao funkcija tzv bazalnog metabolizma.
Činjenica je da kod većine infekcija tel. temperatura skače. Ali, ne kod svih. Ima jako ozbiljnih infekcija i mikroorganizamskih bolseti gde temperatura zna i da opadne, na primer kod teberkuloze!
Najvažnije oko ove teme je kada temperatura naglo skoči na vrednosti i do 40 C stapeni! Pa još ako osoba nije pri svesti, ili ima pomućenu svest. I ovde ima (bar) tri oblika: kada su mišićne funkcije očuvane-prisutne, kada se oseća obamrlost i kada nastupi ukočenost. Ovo poslednje je najdramatičnije i najozbiljnije...
Evo jednog proverenog, jako dobrog načina da se "kontroliše temperatura".
(mali uvod: postoje dve velike grupe analgetika - acetilsalicilati i kofeinati! Ovi prvi su osnovni sastojak glavnine antipiretika: aspirina, acisala, acetisala, andola, anbola... A u njima je osnovna lekovita supstnaca acetilsalicilna kiselina. U prirodi je ova kiselina sastojak običnog, vinskog sirćeta!!!)
Uzeti obično VINSKO (ne alkoholno!) sirće 1 dcl. pa razblažiti sa 9 dcl vode: 1/9. Piti simptomski, može i u razmaku od desetak minuta po 0,5 dcl, ili malo redje ako se pije po 1 dcl.
Kombinovati sa oblogama od sirćeta po mekim delovima kože: po stomaku, grudnom košu.., a ako je temperatura izazvana bubrežnim infekcijama, pri pomeranju nekih vrsta kamenaca, koji izazivaju oštećenja bubrežnih kolika, onda obloge staviti na ledjima, iznad bubrega. Ovde je naročito značajno ako je u pitanju kamenac uratnog, koaksalatnog i - naročito - fosfatnog porekla: kod osoba koje koriste razne gel-ove za ublažavanje bola kod čira želuca i duodenuma...
Ako su u pitanju bebe, koje ne mogu piti ovu tečnost, ili je u pitanju osoba koja ima mišićne smetnje kod temperature pa ne može da guta, onda obloge stavljati i oko vrata, naročito iznad "babine rupe".
Učinak je pouzdan, iz više pravaca: prvo dejstvovanjem eliksirne kiseline, pa "ostataka" groždja u vinu (tanina), potom menjanjem kiselosti krvi i drugih telesnih tečnosti - što uvek ima pozitivno dejstvo, ali i udisanjem mirisa - što pročišćava disajne puteve. (poznato je dejstvo sirćeta kod onesvešćenih osoba)
- Jedna mala pomoć: pošto je rastvor sirćeta opor, kiseo, ne smeta ga popraviti, tj zasladiti. Ali, pošto se šećer teško rastvara u kiselim tečnostima, uraditi ovako. U nešto oko pola litra vode rastvoriti supenu (ili i dve) kašike šećera. Tek potom dodati 1 dcl sirćeta i doliti vode do 1 litra!
Pijenje ovakvog rastvora ne može da škodi, čak i starijim osobama, sa pomerenim pritiskom, šećerom i sl. Samo - ne preterivati! Sirće, u većoj koncentraciji je velika štetočina u organizmu!!! Rastvara pokosnicu, a naročito kosti, deluje destruktivno na hrskavice - "suši kičmeni stub".., a - naročito žene posle 63-65. godine - jako obazrivo - ako imaju smetnje s kukom. (provera: staviti u čašu sirćeta i kokošije jaje da prenoći - ujutro se vidi: ljuska je rastvorena!)
Kratka upotreba sirćeta je efikasna u ublažavanju bola, obaranju temperature - kako bi se zaustavio metabolizam invazivnih mikroorganizama u ljudskom telu. (u "redovnim okolnostima" - sirće je štetno i izbegavati ga!)
S druge strane, za spoljnju upotrebu - skoro da nema bolesti kože i sluzokože na koju sirće ne deluje blagotvorno! Od polnih bradavica kod oba pola, preko običnih bradavica - pa do herpesa i psorijaze!!!
Ukratko: sirće je spolja ELIKSIR a iznutra OTROV!
PS.
komentari oko raznih ulja, kao lekovitoj supstanci - ne drže (baš) vodu. Naime, kod povišene telesne temperature, nužna je i dobra transpiracija i disanje preko kože.., pa ako kožu umastimo kojekakvim salom (od zeca do kokoške, kako ima i kod Pelagića), ili biljnim uljima: maslinovo, ricinusovo, ulja raznog semenja - teško da mogu izdržati ozbiljne kriterijume...
MMMila MMMila 12:26 06.08.2007

DUNJICEEEEEE....

Evo jos jednog predavaca u nasoj Bapskoj skoli:)

Movas kvalifikovan(a)!!!!
dunjica dunjica 13:41 06.08.2007

Re: Telesna temperatura

Možda je važno dodati da pri skidanju temperature ne treba pretjerivati. Pri jednom "skidanju", odn. u kraćem vremenskom razmaku, dozvoljeno je povišenu temperaturu spustiti za max. 1 stepen. Sve preko toga je preveliki šok za tijelo.

Više o tome, kao i istinitost (možda), neka kaže stručna osoba.

Što se tiče sirćeta, provjereno sredstvo, iako sam osobno do sada bila uspješna i jednostavnim oblozima od vode na sobnoj temperaturi (voda). Sve ostalo kako je Movas opisala.
Covek u belom Covek u belom 14:15 06.08.2007

Re: Telesna temperatura

To za temperaturu je apsolutno tacno. Moja prirodna je od 36.8 ujutru do 37.2 uvece i tako ceo zivot. Mojoj majci pak je od 35.8 do 36.2. Dakle nista nije univerzalno.
movas movas 19:19 06.08.2007

Re: Telesna temperatura

dunjica
Sve ostalo kako je Movas opisala.

Moji hromozomi su, provereno, XY! :) (dokaz: četvoro dece a sve je rodila supruga!!!)
Od - Momčilo Vasić = movas
(Tja, ne stidim se za ništa u životu. Čak i ono kada sam, veoma retko, i brljao...)
movas movas 19:25 06.08.2007

Re: DUNJICEEEEEE....

MMMila
Evo jos jednog predavaca u nasoj Bapskoj skoli:)

Paaaa... Može, ako je u ženskom društvu - al' ovo, ako se podrazumeva druženje s babama... ;=)

Movas kvalifikovan(a)!!!!

Već sam rekao - sufix je -an.
A oko saveta, pa to mi je porodična tradicija.., a i moja - više od 50 godina na usluzi narodu, tj ČOVEKU kada je na muci. (Čovek je i XX i XY)
MMMila MMMila 19:42 06.08.2007

Re: DUNJICEEEEEE....

DVe "babe" Dunjica i MMMila!!! Joj, joj...

Znaci, Movas "deka" za bapski blog!!!

movas movas 20:06 06.08.2007

Re: Telesna temperatura

dunjica
Možda je važno dodati da pri skidanju temperature ne treba pretjerivati. Pri jednom "skidanju", odn. u kraćem vremenskom razmaku, dozvoljeno je povišenu temperaturu spustiti za max. 1 stepen. Sve preko toga je preveliki šok za tijelo.

Uglavnom tačno, mada se ne treba "otimati" oko "jednog stepena". Ovde se treba orijentisati prema uzročniku.., tj gde je kavum (žarište). I dok je za pluća dobro, poželjno čak, malo pustiti temperaturu da odradi u stvaranju imunizacije na odredjeni mikroorganizam, jer je zapravo povišena temperatura u prvim satima POSLEDICA prisustva MO, i pokušaj organizma da time "razdesi" životni ambijent za penetrirane mikroorganizme, kako bi oni, otprilike, "rekli": ovde je kritično, idemo na drugo mesto... Tek kasnije, nakon delovanja mikroorganizama, kada se bitno poremeti metabolizam, pre svega šećera.., temperatura je "bez veze" sa imunitetom i - treba je gasiti. Ovo sam jako pojednostavio. Inače je slično mišljenje i u savremenoj fiziologiji, u medicini kao nauci.., ali u praksi se odstupa - zbog straha od mogućih posledica, "nasrće se" odmah sa antipireticima...
U stručnim krugovima, naročito dok sam posećivao neke institute, (), zagovarao sam neku sredinu izmedju ovih doktrina, ako je infekcija u glavi: moždane ovojnice - meninge, pa ako je i i moždana masa - horea (jedan od retkih slučajeva da se infekcija ispisuje bez nastavka "is" - a da i nije "curenje" - kako se završavaju upale sa curenjem) - dakle, ako je infekcija u glavi - smesta i radikalno treba skidati temperaturu, jer posledice mogu biti trajne i tragične!
U svim ostalim slučajevima - ne treba žuriti s skidanjem temperature!
Postoji lekarsko uverenje kako su dugotrajne temperature štetnije od kratkotrajnih - a ekstremnih... Mislim da je ovo na "labavim nogama".
Dake, ovde "trolujemo" (ja, finog izraza...) o naglim temperaturama kod akutnih upala...
Posebna stvar su hronične pojačane temperature - ali o njima drugom prilikom?

Više o tome, kao i istinitost (možda), neka kaže stručna osoba.

U ploemici dva Jovana: Hadžića, na čelu Matice Srpske u N.Sadu, i Skerlića, na čelu Srpske književne zadruge (SKZ) u Beogradu, kada je Hadžić besno reagovao na strogu književnu kritiku Skerlićevu, naročito na "spisanije" "Ljubomir u Elizijumu" (Elizijum - Jerusalim) - Jovan Skerlić je rekao: nisam koka bit sposobna sneti jaje, al' ga imati med prstima - znam je li mućko! ...

Što se tiče sirćeta, provjereno sredstvo, iako sam osobno do sada bila uspješna i jednostavnim oblozima od vode na sobnoj temperaturi (voda).

Bilo koja tečnost - a ima tradicije kod naroda i obična šljivovica, pa prepečenica (prepek), pa lozovača, komovica - imaju STVARNO dejstvo na povećanje izlučivanja toksina preko kože, pa time i na obaranje temperature. A da bi bubrezi brže izlučivali mokraću, time i toksine - treba unositi pojačane količine bilo kojih tečnosti!
Tačan savet oko obloga i čajeva: obloge moraju biti rastvarači masti s kože - kako bi SVE pore bolje funkcionisale, temperatura ne sme biti puno iznad telesne - tj "negde oko sobne".., a za čajeve - da budu iznad telesne, a to znači od 40 do 50 stepeni. Ovime se vrši "temperaturni pritisak" i na celarni i intercelarni prostor u tkivima...
Važno, važno: nakon skidanja temperature, naročito nakon preznajanja, treba što pre nadoknaditi natrium-hlorid (kuhinjsku so) - kako se oporavak ne bi protegao! Bez soli će bol u zglobovima (što je čest simptom febrilnih stanja), bol u mišićima, pa do nagona na povraćanje ali i proliva, biti prisutan - sa sve posledicama toga...
- Pola kafene kašičice soli rastvoriti u pola kafene šoljice (ovih današnjih "noša", a ne nekadašnjih šoljica) vode - popiti na iskap, a potom s još toliko vode isprati usta. Grozno - ali jako korisno za zaustavljanje proliva, kod jakog bola čira, kod malaksalosti i bolova u zglobovima... I nije strašno i kod povišenog pritiska ovako uneti so - samo ne kod akutnog srčanog udara!!!
MMMila MMMila 20:15 06.08.2007

Re: Telesna temperatura

WOW, Movas, usvajam te!
Atomski mrav Atomski mrav 20:17 06.08.2007

Re: Telesna temperatura

I nije strašno i kod povišenog pritiska ovako uneti so - samo ne kod akutnog srčanog udara!!!


Čekaj, zar unošenje soli ne povećava krvni pritisak?


Postoji lekarsko uverenje kako su dugotrajne temperature štetnije od kratkotrajnih - a ekstremnih... Mislim da je ovo na "labavim nogama".


A ja sam čuo (u mojoj porodici je to rasprostranjeno verovanje) da se temperatura ne treba "spuštati" dok ne pređe 38 stepeni... ima li tu neke istine, ili treba odmah popiti neki antipiretik?

By the way, nikad nisam iskusio rapidnije sniženje temperature nego kad sam jednom prilikom popio Saridon... ne u cilju smanjenja temperature već bolova, ali...
movas movas 20:47 06.08.2007

Re: Telesna temperatura

MMMila
WOW, Movas, usvajam te!

Bog, ako to ON radi, kada krene da pravi NOVO LJUDSKO BIĆE - krene da pravi ženu - pa ako zabrlja - od ostatka pravi muškarca.
U stvarnosti: da nema žena pronalazio bi ih, ako ne bih uspeo - ne bi vredelo živeti!
:)
movas movas 21:10 06.08.2007

Re: Telesna temperatura

Atomski mrav
Čekaj, zar unošenje soli ne povećava krvni pritisak?

Svakako. Zato sam i definisao da je korist od jednokratnog uzimanja hipertoničnog rastvora (jakog rastvora soli) manje štetno za krvni pritisak od koristi po celo telo. Poznato je da pri pojačanom znojenju kod upalnih procesa - opadne i sistolni, a naročito dijastolni pritisak. Pa i zbog ovoga je korisno.
A ja sam čuo (u mojoj porodici je to rasprostranjeno verovanje) da se temperatura ne treba "spuštati" dok ne pređe 38 stepeni... ima li tu neke istine, ili treba odmah popiti neki antipiretik?

Ne samo da ima istine (iskustvo je jak argument!), već da proširim: i preko 39 - treba jedno vreme pustiti da se organizam (po)muči, da napravi u leukocitima antigen za TOG izazivača upalnog procesa. Ovo vreme treba kontrolisati - sve ako raste temperatura, a da je prešla (nešto) oko 38,4, treba biti u rezervi da se malčice interveniše, ali ako stagnira, a naročito ako krene na dole - treba i po više od 24 sata pustiti...
Gneralni savet ostaje: ne treba paničiti osim kod moždanih infekcija - naročito ne treba žuriti i paničiti kod pluća i grla - a to su najčešće infekcije koje daju febrilnost.

By the way, nikad nisam iskusio rapidnije sniženje temperature nego kad sam jednom prilikom popio Saridon... ne u cilju smanjenja temperature već bolova, ali...

Nisam sasvim siguran, ali mislim da je Saridon izbačen - zbog toksičnosti i onkogenosti. Treba se raspitati - ako grešim. S druge strane, neki su pouzdano izbačeni: Phenalgon, na primer - a znao sam osobe koje su po 4-5 tableta koristile...
I ako nisam NITI jedan penicilin "popio" u glutalni mišić, do sada, i ako nikada nisam bio bolestan - ne znam šta je grip - a idem cele godine bos, i po snegu i ledu.., znam da nisam etalon, ipak - kada me par puta godišnje zaboli glava, atipično, onda popijem po jedan ANALGIN, pa nakon pola sata, sat - zavisno od intenziteta, još jedan - da napravim koncentraciju... Dok, recimo, kofeinate (kofan, kafetin, kombinovani praškovi...) ne trebaju koristiti bolesnici od krvnih sudova, od srca, pritiska.., dotle salicilate ne smeju koristiti bolesni od želuca, žuči, jetre, slezine, creva (aspirin, acisal, acetisal, andol...) Obratiti pažnju: analgin nije ni jedno ni drugo - neutralan je...
dunjica dunjica 21:58 06.08.2007

Re: Telesna temperatura

Movas, 1000x sorry zbog pogresne pretpostavke! Dvoumila sam se, pa sam mislila, ajd idem drugacije nego je uobicajeno - da se pretpostavi musko iza "neutralnog" nicka. Odlucila se za zensko, a ono - mucak. Nadam se da mi oprastas ;-)

I jos jedna stvar oko skidanja temperature: rekli su mi da se sa "skidanjem" pocinje kada temperatura dosegne vrhunac, a to se prepoznaje po toplim (narod bi rekao: vrucim) tabanima. Ja se toga drzim kao pijan plota, ne pocinjem s oblozima dok se i tabani ne ugriju. I kao sto rekoh, uspjeh ne izostaje. Vodeni oblozi, pijenje dosta tekucine, malo slanoga (stapici npr.) i to je uglavnom to.

E, da, cetvero djece! Cestitam, takodjer i supruzi, naravno! Onda je tu sigurno obimno iskustvo pri lijecenju boljki i "boljkica".

A "Bapska skola"... pocelo s Bapskim blogom, koji je trebao okupiti tzv. bapske recepte (oblozi, cajevi i to) na jednom mjestu. Eto, Vesna, domacice, uradismo ti "bapski" od ljubimackog bloga. Nadam se da nije greda?
Atomski mrav Atomski mrav 22:09 06.08.2007

Re: Telesna temperatura

Saridona nema više nigde, tako da je sigurno povučen iz upotrebe. Nisam znao da analgin nije ni kofeinat ni salicilat - šta je onda? Ma nema veze, ako deluje :)
movas movas 09:06 07.08.2007

Re: Telesna temperatura

dunjica
Movas, 1000x sorry zbog pogresne pretpostavke! ... Nadam se da mi oprastas

Nisam ni uzeo za zlo...
I jos jedna stvar oko skidanja temperature: rekli su mi da se sa "skidanjem" pocinje kada temperatura dosegne vrhunac, a to se prepoznaje po toplim (narod bi rekao: vrucim) tabanima.

Da, znam za ovaj savet. I delimično je tačan.
Kao i ovi:
# kada krenu da pucaju usne
# kada se pojave crvene ospe po trbuhu
# kada krene buncanje (naročito kod odojčadi pa do 3-4 godine...)

Ipak, nije teško odrediti "dosta" za temperaturu, bilo da raste ili stagnira, treba zagledati BEONJAČE očiju!
Kod maksimalne koncentracije mikroorganizama i "kraja" naprezanja imunološkog sistema, beonjače počnu primati purpurnu boju!!!
Tada neizostavno treba krenuti s pomaganjem. Kao što rekoh, najproblematičnije je odojčadima: i inače oni nemaju izgradjen imunološki sistem, sve tamo negde do iza sedmog meseca... Pa još ako ne sisaju (što je na žalost dominantno), prepušteni su na "tragove" imuniteta preko mlečne kiseline iz animalnog mleka... Ali, to je u svim slučajevima surogat. Pa još kod ženske dece, kod koje su malčice drugačiji mehanizmi: ako nema u telu tzv DEDERLAJNOVIH bacila, onda se poremeti pH faktor, a to može da prolongira odbranu od infekcija. (Ovo je i čest slučaj kod odraslih žena - kada je "belo pranje" dojadilo, a da lekarske intervencije, lekovi i saveti "ne prolaze": nema u brisu patoloških infekcija, ali žena "da izludi"! I tada treba ići u sanaciju preko jačanja dederlajnovih bacila, kako bi se obnovila sliznica i svela deskvamacija u normalne mere... I ima "bapski lek" i za ovo)
E, da, cetvero djece! Cestitam, takodjer i supruzi, naravno! Onda je tu sigurno obimno iskustvo pri lijecenju boljki i "boljkica".

Hvala na čestitci, da se vrati! :) (Sticajem okolnosti - supruga je najzaslužnija! Da, da - svo četvoro su željeni...)
A iskustvo je porodična "imovina" (kada već nemam druge), više stotina godina.., uz moje najozbiljnije udubljivanje u problematiku...
A "Bapska skola"... pocelo s Bapskim blogom, koji je trebao okupiti tzv. bapske recepte (oblozi, cajevi i to) na jednom mjestu. Eto, Vesna, domacice, uradismo ti "bapski" od ljubimackog bloga. Nadam se da nije greda?

"Sindrom Balkanikum" - odavde se sve vidi: i istok (bilo? - Srbija na Istoku), i zapad (imamo i javnu kuću RTS - na Zapadu), i sever (Norvežani nam spasavali kožu pred demokratski izabranim Hitlerom) i na jug - zar ne kažemo kako radimo k'o crnci?!! Tako je i Vesna napabirčila razloge za pitanje "večne dileme": kuce i šargarepe, a mi zloupotrebismo. :)))
movas movas 11:59 07.08.2007

Re: Telesna temperatura

Atomski mrav
Nisam znao da analgin nije ni kofeinat ni salicilat - šta je onda? Ma nema veze, ako deluje :)

Po hemijskom sastavu je: methanesulfonate. Slobodnije rečeno - iz porodice alkoholnih soli sumpora! :)
Otuda je njegova funkcija bez vazodilatornih, ali i bez vazokonstipativnih funkcija. Bar ne izražajnije.
Samo treba znati da mu delovanje nije linearno kod svih osoba. I ako sam pokušavao naći razlog po literaturi, uključujući i internet, i nisam našao - mislim da je povezano s VRSTOM i koncentracijom: pepsina, žučne kiseline i želudačnog soka...
MMMila MMMila 13:12 07.08.2007

Re: Telesna temperatura

Nego movas... sta si po obrazovanju? Uz dobru "naucnu" osnovu imash i ovaj drugi deo...po meni bitniji...lep osecaj za "narodno", ili sto Dunjica i ja nazvasmo "bapsko"!
movas movas 14:11 07.08.2007

Re: Telesna temperatura

MMMila
Nego movas... sta si po obrazovanju? Uz dobru "naucnu" osnovu imash i ovaj drugi deo...po meni bitniji...lep osecaj za "narodno", ili sto Dunjica i ja nazvasmo "bapsko"!

Otac, dok je bio živ, pekao rakiju. Lepu, pitku, čistu - metohijska šljiva... Ali, i ako je TO obavljao pravu hemijsku reakciju, destilaciju, niko ga nije zvao hemičar; majka - 1920. godište, jutros bila na pijaci i po prodavnicama - kuka kako je sve krenulo u STAMPEDO sa cenama.., odnela nešto novca - trošila, računala šta koliko košta.., ali je niko nije nazvao matematičar! Kod nas, ako neko upotrebi vijuge, kukavica doleti i postavi jaje zvano "filozof". A i Habermansov učenik, što je u svetu najprestižnija karakteristika, (pok Djindjić) postaje predmet olajavanja: što rekao Nikola Tesla - nije mi krivo što kradu moje ideje - krivo mi što nemaju svoje! ... Otuda, ne bih više o svojim diplomama, i inače se ljudi zgražaju kad čuju, ali, na svoju žalost - imam dosta toga..: jadne noge šta nose! :)))
Ponosim se ovim komplimentom, zaista mi godi: "po meni bitniji...lep osecaj za "narodno".
Hvala!
dunjica dunjica 18:12 07.08.2007

Re: Telesna temperatura

Otac, dok je bio živ, pekao rakiju. Lepu, pitku, čistu - metohijska šljiva... Ali, i ako je TO obavljao pravu hemijsku reakciju, destilaciju, niko ga nije zvao hemičar; majka - 1920. godište, jutros bila na pijaci i po prodavnicama - kuka kako je sve krenulo u STAMPEDO sa cenama.., odnela nešto novca - trošila, računala šta koliko košta.., ali je niko nije nazvao matematičar! Kod nas, ako neko upotrebi vijuge, kukavica doleti i postavi jaje zvano "filozof". A i Habermansov učenik, što je u svetu najprestižnija karakteristika, (pok Djindjić) postaje predmet olajavanja: što rekao Nikola Tesla - nije mi krivo što kradu moje ideje - krivo mi što nemaju svoje!


I jos pjesnik pride. Srdacan pozdrav!
MMMila MMMila 18:33 07.08.2007

Ja bih dodala...

... i dobar covek, sto ipak naj naj najvaznije:)

movas movas 10:26 08.08.2007

Re: Telesna temperatura

Ako već ne postaje dosadno, a ono je red da "ponudim" svog favorita u sanaciji štete od mikrobskih infekcija?
- Kod Srba ima ružan običaj (kamo sreće da je samo ovaj!), da se mrtvac ljubi u usta (ranije bilo obavezno), obraz ili čelo... Nije se obraćala pažnja da li je smrt "došla" zbog povrede, starosti ili kakve bolesti. Pa i kada se umiralo od žutice, tuberkuloze (jektike), crnog prišta, "zlog grča" (tetanusa) ili bilo koje, manje ili više, zarazne bolesti.
Ali je NEKADA bio LEP (i nadasve koristan i zdrav!) običaj, da pored glave preminulog stoje buketi - bosiljka!!! (na prostoru ex-YU je poznat i kao: bosiok, bosilje, faslidjan, maslidjan. Oficijelni naziv: ocimum basilicum - asea aranion - athelas. Vidi se da i zvaničnih imena ima nekoliko! Ne čudi...)

Samo malo "uputstva: bosiljak se gaji plantažno, u vrtu, ali može i u saksiji! Voli sunca, ali ne trpi mrazeve, a niti zalivanje hladnom vodom! Ne voli vetrometine. Traži humus ili gnojenje stajnjakom - jako tlo. Koristi se CELA BILJKA! Za lečenje upale jednjaka, želuca i creva - najznačajnije je seme.

Bosiljak izgubi glavna lekovita svojstva ako se kuva, ali i ako se prelije vrelom, pa i toplom vodom. Dakle, za lekovitost bosiljka treba biti nežan: ako je svez - RUKAMA iščupkati listiće, cvasti i stabljiku. (koren se malo redje koristi) ali mu nema premca za lečenje atipičnih oboljenja digestivnog trakta, naročito kod melene (krvav proliv), kod Kronove bolesti (truljenje sluznice creva, naročito tankog), pa i kod kolona i mega kolona. Svakako je izuzetno korisno za rektocele! - Ako je bosiljak sušen - rukama izmrviti - koliko se može - samo ne koristiti metal u procesu spravljanja čajeva-melema!!! Dakle, bosiljak se sprema ČEKANJEM a ne KUVANJEM. :)
Mlakom vodom, na telesnoj temperaturi - do 40 C, preliti i poklopiti u porcelanskoj, akropalnoj - a nekada bilo u zemljanoj, posudi. Da odstoji nekoliko sati - piti u svim prilikama. Izuzetno je dobro ispiranje grla - grgoljenje, pa tek popiti. Ne postoji opasnost predoziranja, čega ima u nekim slučajevima kod nekog bilja.
Kao izuzetan bakteriostatik, a po svoj prilici i (možda jedini?) virustatik - nema premca. U kombinaciji sa čajem od kamilice - odlično sredstvo za odbranu od ifekcija koje izazivaju febrilnost!

PS.
Pošto nisam dobio "dozvolu" za svoj blog na teme narodnih umotvorina - ono tipa: ovo valja, dobro je; ovo ne valja - loše je.., i ako sam bar dva puta "konkurisao" - mada nisam zaludan, onda neka neko od povlašćenih pokrene - ako već nema takvog...
I baš mi se svidja termin: bapski blog!!!
MMMila MMMila 15:05 08.08.2007

JEL SMEM DA ZAPITKUJEM?

Takva sam bila, streber, sta cu! To Matematicka gimanzija vaspitala...volim da zapitkujem:)

Moze li nsto narodsko za probleme sa reumom i ...joj kako se strucno zove krivljenje zglobova (artroza, beshe???)!

movas movas 23:35 08.08.2007

Re: JEL SMEM DA ZAPITKUJEM?

Ako se (a kao u kartama, uvek pita "ko deli", onaj ko je na redu) odnosi na mene - svakako.
Evo jednog po malo čudnog - ali jako korisnog melema:
200 gr. bobice kleke
200 gr. trave ive
1,5 l kvalitetnijeg belog vina.
Bobice dobro istucati drvenom maljicom, oklagijom...
Ivu prstima rastresti.
Sve staviti u flašu od 2 litra. (svakako se misli na plastične flaše)
Dobro izmućkati. Na sobnoj temperaturi, dva-tri puta dnevno promućkati, držati u polumraku (ne izlagati suncu) - nedelju dana.
Procediti kroz jedan sloj gaze ili gustu cediljku.
Držati u frižideru, na dnu, negde oko 6-8 C.
Piti UVEČE, pred spavanje, po 0,5 dcl.
Obzirom da je moguće iscediti na kraju fermentacije oko jednog litra - trebalo bi da traje oko 20 dana.
Melem je dobar i za visok pritisak, za giht; za reumatoidni artrit... Uopšte, oko problema sa otocima zbog stečenih ili degenarativnih smetnji zglobova.
Nema kontraindikacija, osim malo oporog ukusa i mirisa na kleku.
Po pravilu je krivljenje kostiju, ako se pojavi nakon ulaska u "zrelo doba" - posle 35 godine, praćeno i smanjenim bakrom u krvi i tkivima!
PS.
Nailazi vreme bundeva (tikava) - pravi eliksir!!! Mogu neograničeno da koriste i dijabetičari.
Odlično sredstvo za "stabilizovanje težine", za saniranje "rožaste kože" posle letnjih ataka od sunca, za stabilizovanje stolice. Izvrstan diuretik! Donekle rastvara i kamenac u žučnoj kesi, pa u bubrezima. Ponovo: pravi eliksir!
Podjednako - kuvana ili pečena - ali bez zasladjivanja!
Inače, po mom kriterijumu, postoje nekoliko eliksirnih plodova: dinja, dunja, kruška, jabuka, lubenica, bundeva i - krastavac!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 01:18 08.08.2007

:))))

wow:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana