Pedofilija na pravoslavni način (Update)

Queeria RSS / 04.08.2007. u 22:18

Poštovani čitaoci,

Imamo čast da vam predstavimo dve priče iz zbirke priča za decu „Pedofilija na pravoslavni način“. Pred vama se nalaze priče „Čiča Jovina koliba“ i „Avanture Tome Palčića“. Nadamo se da ćete uživati u njima.

Čiča Jovina koliba
Čiča Jovina koliba
Čiča Jovina koliba

Nekada davno, iza sedam mora i sedam gora u tolerantnoj Vojvodini živeo je jedan čika Jova, koji je jako voleo male dečake. Voleo je njihovu nežnu kožu, zategnute guze i malene piše. Čika Jova je živeo na Fruškoj Gori u svom manastiru Hopovo, gde su ga često posećivala mali dečaci, koji su voleli da se igraju s njim, jer im je posle svakog igranja davao zlatnike. Čika Jova se posebno radovao ekskurzijama. Autobusi puni dece ispunjavala su njegovo staro srce srećom i njegove stare gaće erekcijom. Posebno je voleo školsku decu, tako da je znao često da ode do školskog dvorišta i da se igra. Nekad s decom, nekad sam sa sobom.

Igranju je došao kraj kada su se deca pohvalila svojim zlim roditeljima kako je čika Jova divan i kako im daje zlatnike. Digla se roditeljska kuka i motika i pretukli su jadnog, nemoćnog čika Jovu, koji je samo voleo da se igra s decom. Ali muke jadnog čika Jove se tu ne završavaju.

Zli roditelji su ga prijavili policiji i u čitavu priču se uključio i sud. Čika Jova nije znao šta ga je strefilo, jer je on samo želeo da se igra s decom. Nepravedni sud je osudio jadnog čika Jovu na deset meseci zatvora, samo zato što je voleo da se igra s decom. Ali zlim roditeljima to nije bilo dovoljno, pa su se žalili i tražili oštriju kaznu. Nepravedni sud, koji ljubav prema deci ne razume, popustio je i povećao kaznu na godinu dana. Strašna je zemlja u kojoj sud može da osudi jednog čika Jovu na godinu dana tamnice samo zato što voli da se igra s decom.

Ali, Srbija je pokazala da nije sasvim poremetila pameću pa je nepravdu ispravila. Vrhovni sud Srbije poništio je nepravednu presudu kojom je čika Jova osuđen na godinu dana tamnice, jer je uložen vanredni pravni lek.

Nakon što je Vrhovni sud Srbije dobio injekciju pravnog leka u dupe, čika Jova je opet slobodan da se i dalje igra s decom. Živeli su srećno sve dok deca nisu postala punoletna.

Avanture Tome Palčića
Avanture Tome Palčića
Avanture Tome Palčića

Bio jednom jedan Toma, rođak čika Jove koji je živeo na jugu, koji je imao jako mali, te su ga zvali Toma Palčić. Toma je bio jako tužan i nesrećan što mu je bio mali, tako da se osamio u svom manastiru. Živeo je povučeno, ali ga je pored sve muke, mučila i nesanica. Danima nije mogao da zaspi. Okretao se i obrtao u svom krevetu, ali san mu nije dolazio na oči. Jedino što je moglo da mu pomogne jeste da mu mladi dečaci pevaju uspavanke.

Našao je nekoliko dečaka koji su imali divne glasove i koji su svako veče pevali Tomi uspavanke. Za kratko vreme vratio mu se san i počeo je da sanja mirne snove. Ali deca bejahu zla, kao što obično deca i jesu, pa su primetila da je Toma jako bogat, pa su odlučila da Tomu ucenjuju sve dok im ne da pare da snime album za City records.

Rekla su Tomi da će svima ispričati da ih je terao da ga pipkaju za Palčića ako im ne da dovoljno zlatnika. Toma je znao da je istina na njegovoj strani i nije hteo da pristani na takvu ucenu.

Priča se brzo širila gradom, mnogi su u nju poverovali, tako da je Toma stigao i do suda. Ali srpski sud, profesionalan i nezavistan kao što jeste, oslobodio je Tomu Palčića i naredio da dečaci za kaznu do kraja svog života moraju da pevaju Tomi uspavanke. Toma se sažalio na njih i tražio da im se ublaži kazna i da pevaju samo dok ne postanu punoletni i time pokazao da je Toma jedan dobri i plemeniti Palčić.

UPDATE:

07. avgust 2007. | Večernje novosti | D. Kljajić

Ateizam ili politika?

VRHOVNI poglavar SPC našao se ponovo na meti “blogera” sajta B 92: besprimerno i bestidno izdanje stranice internet-dnevnika naslovljeno sa “Patrijarh Pavle i čipkane gaćice” potpisala je grupa za gej i lezbijska prava “Kvirija”. Ne birajući reči i iskazujući otvoreno nepoštovanje prema patrijarhu, ova grupa čelniku SPC zamera što se “svojim autoritetom zalagao za ukidanje poreza na bebi-opremu”. Podvlačeći da je ateista i da “patrijarha ne zarezuje ni tri posto”, aktivista “Kvirije” Boban Stojanović je naveo da “priznaje da nije problem u Pavlu, nego u vlasti koja ga sluša”, te da su napravili namernu “rokadu” i umesto premijera Koštunicu, napali Pavla! Šta se krije iza cele priče: bogohuljenje, naše odrodnjavanje od vere ili je u pitanju politika? U SPC tvrde da su i ranije imali slična iskustva sa “Kvirijom” i sa “blogerima” sajta B 92:

- Ista grupa krajem 2005. godine objavila je na ovom sajtu bestidnu fotomontažu Njegove svetosti, ali tada niko iz B92 nije odreagovao - kažu u Informativnoj službi SPC. Na pitanje kakav će stav da zauzme SPC, “Novostima” je iz srpske Patrijaršije odgovoreno:

- Još tada smo odlučili i ostajemo pri tome da se SPC neće prepucavati sa homoseksualcima. To je specifična grupa koja danas upravlja svetom mode i šou-biznisa.

Da ovakve provokacije ne treba da utiču na vernike i njihovo poimanje SPC, govori i dr Vlajko Panović, klinički psiholog, podsećajući da slučaj “Kvirije” nije nova pojava:

- Provokacija grupe za gej i lezbijska prava, ima za cilj da istakne svoje ideje, i da napadom na crkvu, veru, na neki način “isprljaju” taj suštinski deo društva.

PRIČE

BLOGERI sajta B 92 nisu se zadržali samo na patrijarhu. Nedvosmislenu poruku, javnosti ili političarima, poslali su i kroz tzv. priče za decu “Čiča Jovina koliba” i “Avanture Tome Palčića”, objedinjujući ih pod imenom “Pedofilija na pravoslavni način”. Pretpostavlja se da su priče aluzija na nedavno optuženog igumana manastira Hopovo Ilariona.

 

Predrag M. Azdejković

www.queeria.com

Atačmenti



Komentari (161)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelena Jelena 23:01 04.08.2007

Istina

PMA, ti si jedan sjajan tip. Ne mogu da verujem da u ovoj Srbiji imas petlju da im sprasis u brk istinu.
Hvala.
Love:)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:04 04.08.2007

Re: Istina

Jelena
PMA, ti si jedan sjajan tip. Ne mogu da verujem da u ovoj Srbiji imas petlju da im sprasis u brk istinu.Hvala.Love:)

pedja je jedna sila od momka, a ume i kola da opravi, što se malo koji heterosexual može pohvaliti! :)
Queeria Queeria 23:07 04.08.2007

Re: Istina

Jelena
PMA, ti si jedan sjajan tip. Ne mogu da verujem da u ovoj Srbiji imas petlju da im sprasis u brk istinu.
Hvala.
Love:)


Hvala na podršci :)
Queeria Queeria 23:08 04.08.2007

Re: Istina

Srđan Fuchs
pedja je jedna sila od momka, a ume i kola da opravi, što se malo koji heterosexual može pohvaliti! :)


Hvala budući tatice :)

Da, ja sam se danas mnogo iznervirao kada sam čuo vest za Ilariona... Pukao sam skroz...
Jelena Jelena 23:09 04.08.2007

Re: Istina

Super pises. Nadam se da imas koristi od toga!
Queeria Queeria 23:11 04.08.2007

Re: Istina

Aha... Ubilo se... Jel se preteći mailovi smatraju za korist? Ako da, onda imam veliku korist :)
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:12 04.08.2007

Re: Istina

evo još jedna podrška!
Jelena Jelena 23:13 04.08.2007

Re: Istina

Pukao sam skroz


Razumem. U Srbijici stvari idu u pravcu potpunog gubitka zdravog razuma. Totalni sam pesimista, verujem da nam nema spasa.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:19 04.08.2007

Re: Istina

Queeria

Da, ja sam se danas mnogo iznervirao kada sam čuo vest za Ilariona... Pukao sam skroz...


pa, kada drže sudstvo pod kontrolom. ovakvi procesi će moći da se vode tek kad srbija stvarno postane građansko društvo. moja neka mlađa naučno-liberalna ekipa (nije nimalo isključeno da poznaješ nekog od njih) smešta to vreme u neku 2020., 2030. :(
Queeria Queeria 23:26 04.08.2007

Re: Istina

Baš sam danas pričao sa Bobanom (najverovatnije će opet da osvanemo u Kuriru) kako nema glasne kritike Crkve od strane građanskog društva. Moć Crkve je ogromna i retko ko sme da se uhvati u koštac s njom, jer se u Crkvu ne dira... Meni je to strašno...
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:07 05.08.2007

Re: Istina "Faggots, you're gonna rot in..

"Faggots, you're gonna rot in hell" Laura yelled.
Jedna izreka kaze: Sviraj, sviraj, pa za pojas zadeni.
Vi iz Kvirije stvarno preterujete u prostakluku. Cak i nekome ko pokusa civilizovano da bude "
gay-friendly" postanete odvratni. Svoju kvazi duhovitost ostrite na Crkvu.
Treba da vas je sramota. Ne morate biti pravoslavni vernici, ali nemate pravo da pravite sprdacine sa tako vaznom drustvenom institucijom. Neka je i od fagota, mnogo je.
Queeria Queeria 22:13 05.08.2007

Re: Istina "Faggots, you're gonna rot in..

E zabole me kita
Urosh Urosh 01:58 06.08.2007

Re: Istina "Faggots, you're gonna rot in..

vladimir petrovic
"Faggots, you're gonna rot in hell" Laura yelled.Jedna izreka kaze: Sviraj, sviraj, pa za pojas zadeni. Vi iz Kvirije stvarno preterujete u prostakluku. Cak i nekome ko pokusa civilizovano da bude "gay-friendly" postanete odvratni. Svoju kvazi duhovitost ostrite na Crkvu. Treba da vas je sramota. Ne morate biti pravoslavni vernici, ali nemate pravo da pravite sprdacine sa tako vaznom drustvenom institucijom. Neka je i od fagota, mnogo je.

Ne kenjaj!
Ne vredjaju veru niti vernike, vredjaju uterivace vere.
Koje i treba da vredjaju.
Bravo Queeria!
bobo bobo 05:18 06.08.2007

Re: Istina

Queeria
Baš sam danas pričao sa Bobanom (najverovatnije će opet da osvanemo u Kuriru) kako nema glasne kritike Crkve od strane građanskog društva.

O konacno neko da kaze na glas.

Pedja svaka cast za ovaj blog!

p.s. daj kuriru neku sliku gde si super ispao...kada te vec koriste, da imas i ti neke koristi
:))
toshke toshke 12:14 06.08.2007

Re: Istina "Faggots, you're gonna rot in..

Queeria
E zabole me kita

To ti je najgluplji moguci odgovor koji si mogao da stavis, ako vec propagiras kulturno uzdizanje i slicno.

Inace, odusevljen sam tekstom koji je napisan, svaka cast. Nije to samo na pravoslavni nacin, na zalost. Amerika je puna slucajeva gde propevednici bludnice sa decom. Pa ipak, za malu zemlju kao sto je nasa, ovo je previse za kratko vreme. Na zalost takva nam je zemlja i stvarno ce jos dosta vremena proci kada ce barem na 99% ljudi pravni sistem moci da deluje po zakonu.
sedam patuljaka sedam patuljaka 15:22 06.08.2007

Re: Istina "Faggots, you're gonna rot in..

A jel' to treba znači da krst i mantija mogu sve da sakriju i opravdajy - ako se desili naravno? Pa još se Martin Luter se pobunio, između ostalog, protiv zloupotrebe zaklona crkve za prikrivanje raznih zloupotreba - i bi reformistička revolucija.... Pametnima je i jedna dovoljna i o tome toliko.
A sto se tice završavanja u paklu, ako je suditi po Vasim merilima, ionako ce vecima mojih prijatelja tamo, dakle bice nam sigurno zabavnije nego sa vama cistuncima i ljubiteljima "Istine".
smizibizi smizibizi 16:17 06.08.2007

Re: Istina "Faggots, you're gonna rot in..

Pa sta ako je "Amerika je puna slucajeva gde propevednici bludnice sa decom"mos misliti,odmah se za Ameriku hvatamo...kao nismo mi najgori pogledaj odvratne amerikance...u USA bi ovi gadovi bili obelezeni za sva vremena i imali bi dosije na netu...davno bi bili u mraku...ovi se jos osilili pa hoce jos da im se deca izvine na kraju price...svi vi koji toliko branite ove pedofile u ime pravoslavlja,samo napred ako imate decu podmetnite ih malo da ih cikice"poduce",ne napada Pedja njih samo zato sto su deo SPC vec sto je SPC toliko licemerna da osudjuje njegov nacin zivota ,a ne osudjuje one u njihovim redovima koji nam siluju decu,i blagosilja koljace i ubice.Dajte ljudi malo zdravog razuma ako je moguce.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 23:22 06.08.2007

Re: Istina "Faggots, you're gonna rot in..


to smizibizi - recommendation
Dusan _ Silni Dusan _ Silni 14:00 07.08.2007

Re: Istina

Citajuci ovo imao sam osecaj da gubim vreme,sto mi se odavno nije desilo. Jos jedan neinventivni pokusaj jednog potpuno nevaznog coveka, koji na sve moguce nacine pokusava da privuce paznju, kako bi zadovoljio svoju sujetu i ubedio sebe da je nesto vise od ostalih. Citajuci izmedju redova ovaj tekst prosto vristi od potrebe (ne)pisca da neko obrati paznju na njega, ali ne vi dragi anonimni blogeri, vec neko vazniji i javan kako bi ovaj, koji se cak potpisao ispod teksta iako je vip bloger, konacno sam sebe mogao da svrsta u krug javnih licnosti. Argument vise za moju tvrdnju je sam priprost stil ovog teksta, a po vec dobro oprobanom receptu za samoafirmaciju koji je seselj patentirao na ovim prostorima, tj. ako nemas da kazes nesto pametno a ti budi prost sto si prostiji do si poznatiji.Zalosno je sto na raznim forumima na internetu mozete naci neuporedivo uboitije, elokventnije i nadasve pismenije tekstove protiv SPC, koje su pisali anonimusi ciji nije samo reklamiranje.
Queeria Queeria 14:36 07.08.2007

Re: Istina

Dušan Silni je kao i uvek u pravu :)
A što je i najgore od svega ja i uspevam u toj nameri... što je stvarno sramota...

Evo isečka iz prošlog broja magazina Vreme samo za tvoje uživanje:

Queeria Queeria 14:42 07.08.2007

Re: Istina

A ni kolega Boban mi nije ništa bolji:

07. avgust 2007. | Kurir
Patrijarh opet na meti B92

BEOGRAD - Njegova svetost partijarh Pavle ponovo se našao na meti grupe za gej i lezbejska prava "Kvirija" preko internet sajt www.b92.net! Ovoga puta "Kvirija" je na blogu (internet dnevniku) ove medijske kuće najbestidnije ocrnila našeg verskog poglavara jer se svojim autoritetom založio za ukidanje poreza na bebi opremu?!

U tekstu naslovljenom "Patrijarh Pavle i čipkane gaćice" aktivista gej i lezbo grupacije Boban Stojanović žestoko je ispljuvao poglavara SPC:

- Patrijarha Pavla ne zarezujem tri posto, ni kao svetost ni kao poglavara koje već crkve, jer sam građanin i ateista i samo me u okviru tih granica patrijarh i zanima. Dakle, zanima me šta to on radi i kako deluje kao Gojko Stojčević - jednakopravni građanin ove države, kao i većina nas - objasnio je Stojanović. On u izjavi za Kurir kaže da ga nervira to što je "patrijarh neupitni autoritet i što je njegovu intervenciju država uvažila prilikom ukidanja poreza, a čak 35.000 glasova građana nije". Iako priznaje da "nije problem u Pavlu, već u vlasti koja ga sluša", Stojanović objašnjava da je u tekstu napravio namernu rokadu, pa je umesto Koštunice napao patrijarha.
Dusan _ Silni Dusan _ Silni 15:15 07.08.2007

Re: Istina

Samo kurir moze da objavi ovakav tekst posto je potpuno u njihovom stilu tj. posle citanja postajes gluplji nego sto si bio.
Queeria Queeria 15:22 07.08.2007

Re: Istina

Ti si tekst već pročitao jednom... pazi se... njegov negativni uticaj se već primećuje :)
Dusan _ Silni Dusan _ Silni 21:52 07.08.2007

Re: Istina

Ne brini za mene redovno uzimam dovoljne doze Dostojevskog, preporucujem i tebi .... pazi se ..... u stadijumu u kojem si i najmanje doze mogu biti fatalne i za tebe i za ostale turbo zvezde kurira
Queeria Queeria 22:12 07.08.2007

Re: Istina

Ja najviše volim da čitam Anu Karenjinu od Tolstojevskog!
Dusan _ Silni Dusan _ Silni 22:31 07.08.2007

Re: Istina

Razumljivo, zasto bi rizikovao da postanes strejt.
pish pish 23:13 04.08.2007

oprosti dragi peđa



sto ti skrećem sa teme...
ti si rekao sve kad si se rodio, dragi Peđice
Vidi ovo!

LJudi, svašta će biti!

Živeli!!!!
Queeria Queeria 23:20 04.08.2007

Re: oprosti dragi peđa

U jebote, ovo je baš heavy...
pish pish 23:23 04.08.2007

Re: oprosti dragi peđa

ta šta je onda malo golicanje po nežnom obraščiću naspram ovog?

pish pish 23:28 04.08.2007

Re: oprosti dragi peđa

konkluzija:

pravoslavlje ili islam?
Šta se lakše guta?
AlexTheVeliki AlexTheVeliki 05:50 05.08.2007

Re: oprosti dragi peđa

Uuuu ovaj je neki liberal! Vidite da covek lepo rece da zene nisu roba (merchandise) )
gogo gogo 23:26 04.08.2007

???????????

advokat Ilija Radulović

Mene, sina sveštenika iz Kotora, kao da je sam Gospod poslao da ovog božjeg čoveka odbranim. Velika mi je čast što sam u tome uspeo

????????????





Queeria Queeria 23:38 04.08.2007

Re: ???????????

ćuti, ne smem ništa da kažem... to je već dno... anđeo advokat poslat od boga da spasi pedofila...
codex_casti codex_casti 00:39 05.08.2007

Re: ???????????

PO MATEJU 7

1 Ne sudite, da ne budete osuđeni; 2 jer kakvim sudom sudite, sudiće vam se, i kakvom merom merite, odmeriće vam se.
3 A što gledaš trun u oku brata svoga, a u svome oku grede ne primećuješ? 4 Ili kako ćeš reći svome bratu: pusti da izvadim trun iz tvoga oka, a gle, greda u oku tvome? 5 Licemere, izvadi prvo gredu iz svoga oka, pa ćeš tada gledati da izvadiš trun iz oka brata svoga.

Queeria Queeria 00:42 05.08.2007

Re: ???????????

Ništa ne razumem...
Jel to neka matra među hrišćanima?
nikson nikson 00:58 05.08.2007

Re: ???????????

medju svima nama dobri ljudi
Queeria Queeria 01:00 05.08.2007

Re: ???????????

vi dobri ljudi?
nemoj da se lažemo...
nikson nikson 01:01 05.08.2007

Re: ???????????

a sto nismo dobri? hriscani smo pobogu!
pish pish 01:01 05.08.2007

Re: ???????????

a gle, greda u oku tvome



kakva greda?

Bojan Zdravic Bojan Zdravic 02:03 05.08.2007

Re: ???????????


E niksone, batali ti to hriscani smo, pa sta ako smo hriscani, jel' to znaci da popovi imaju pravo da seksualno zlostavljaju decu, zato sto su hriscani. Daj molim te, i ja sam hriscanin, ali to ne znaci da imam pravo da krsim zakone. Pa da je moje dete maltretirao, ne bi ga spasio ni Bulatovic ni Jocic ni 100,000 udbasa, presudio bi mu na licu mesta. Batalite mi to trunje i kamenje i kodekse casti...

Ovaj Cika Jova (ili Pahomije, kako se zove, nije ni bitno, to je onaj sto je vec osudjen) nije isao u zatvor, zato sto je DB-ovac, za njih jednostavno ne vaze zakoni i presude, jednostavno DB je Bog u ovoj drzavi - a ne Isus Hrist.

Kriminal sakrivaju iza hriscanstva i srpstva. Nisu oni nikavi Srbi i hriscani, vec najobicnija pogan DB-ovska
ElectricDreams ElectricDreams 08:44 05.08.2007

Re: ???????????

pish
a gle, greda u oku tvome


kakva greda?



Nije greda, nego konj sa hvataljkama...
nsarski nsarski 09:14 05.08.2007

Re: ???????????

Konj sa hvataljkama:



Greda:


pish pish 09:50 05.08.2007

takozvane gredice

dunjica dunjica 21:31 05.08.2007

Re: ???????????

Kakve veze hrišćani i dobrota imaju jedno s drugim??

Vi što se smatrate hrišćanima, barem bi vam trebale biti poznate riječi apostola Pavla da smo po vjeri spašeni, vjerom, a ne dobrim djelima. Pa onda džaba i da si dobar kao što misliš da jesi.
micatrifrtalja micatrifrtalja 11:00 06.08.2007

Re: ???????????

Queeria
Ništa ne razumem...
Jel to neka matra među hrišćanima?



Ma, jok...ovo je redosled za slaganje baklave po 'starinski'
DejanOz DejanOz 02:05 05.08.2007

Retoricko pitanje

A u cemu se to tacno pedofilija na (srpsko)pravoslavni nacin razlikuje od (recimo) pedofilije na rimokatolicki nacin? Ili je ovo jos jedan pismeni zadatak na temu "ovo ima samo u Srbiji". Naravno da ima samo u Srbiji za one kojima je drugo slabo poznato, a ne daju se nauciti.
Queeria Queeria 02:08 05.08.2007

Re: Retoricko pitanje

Razlikuje se u tome što ja živim u Srbiji i imam problem sa pravoslavnom pedofilijom... i zato što katolička crkva pokušava da sankcioniše pedofiliju u svojim redovima dok njihove pravoslavne kolege zabole patka...
DejanOz DejanOz 02:19 05.08.2007

Re: Retoricko pitanje

Queeria
Razlikuje se u tome što ja živim u Srbiji i imam problem sa pravoslavnom pedofilijom... i zato što katolička crkva pokušava da sankcioniše pedofiliju u svojim redovima dok njihove pravoslavne kolege zabole patka...

OK za ovo prvo, to razumem. Sto se tice ovog drugog, situacija nije bas takva kakvu ti zamisljas. Slucajeva blokiranja procesa, oslobadjajucih presuda, itd ima mnogo vise medju rimokatolickom bratijom (prosto zato sto ima mnogo vise slucajeva to begin with).

Nemam nista protiv toga da se ovde protestvuje protiv toga sto su se krivci izvukli (jos jednom), i treba. Ali, ti uvek postavis temu tako kao da to samo u Srbiji ima i nigde vise. To je jednostavno netacno... poenta tog komentara nije da kaze "znaci, treba ih pustiti da se jeftino izvuku", vec da ne treba demonizovati celo drustvo (ili dobar deo) na konto onoga po cemu se uopste ne razlikuje od bilo kog drugog.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 02:22 05.08.2007

Re: Retoricko pitanje


I ti bre DejaneOz, ovde se ne radi o pravoslavnoj ili katolickoj pedofiliji, nemoj da izvrces teze, radi se o pedofiliji. Sta me boli kurac sto je pop, ima da ide u zatvor i gotovo
DejanOz DejanOz 02:25 05.08.2007

Re: Retoricko pitanje

Bojan Zdravic

I ti bre DejaneOz, ovde se ne radi o pravoslavnoj ili katolickoj pedofiliji, nemoj da izvrces teze, radi se o pedofiliji. Sta me boli kurac sto je pop, ima da ide u zatvor i gotovo
Bojane, pa potpuno se slazem sa tobom. Ali, naslov ove teme nisam ja postavio!
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 02:33 05.08.2007

Re: Retoricko pitanje


Pa jeste na pravoslavni nacin, zato sto je on pravoslavni pop, i zato sto se krije iza te pravoslavne mantije, da ne bi isao u zatvor. Tu pravoslavnu mantiju ne zloupotrebljava Pedja, vec ovaj pop.

Dajte ljudi, budimo samokriticni malo, ne vredja Pedja moju veru, vec ovaj pop, ne samo da treba da ide u zatvor nego ga treba izopstiti iz SPC, i ne samo njega, nego i ostale sto rade za DB, a satro popovi su.. Upropastise nam i crkvu i narod i zemlju....
Vera Johnson Vera Johnson 02:35 05.08.2007

Re: Retoricko pitanje

nisi, nisi, ali kod "nas" se to ne dogadja, pa o tome ne treba pricati?! ne treba ih zatvoriti dozivotno, bas zato sto su svestena lica? treba ih pustiti da "obrazuju" decu? da predaju katihizis? fuj...
DejanOz DejanOz 02:52 05.08.2007

Re: Retoricko pitanje

Vera Johnson
nisi, nisi, ali kod "nas" se to ne dogadja, pa o tome ne treba pricati?! ne treba ih zatvoriti dozivotno, bas zato sto su svestena lica? treba ih pustiti da "obrazuju" decu? da predaju katihizis? fuj...

Ja sam unapred odgovorio na ta "pitanja" u pretposlednjem postu. Izgleda da je za vas svet crno-beo, pa shodno tome u njemu vas i ostavljam.
dunjica dunjica 21:39 05.08.2007

Re: Retoricko pitanje

Sankcioniranje pedofilije u katoličkoj crkvi, hmmm, nije baš milo cvijeće kako misliš, Peđa. Da ne bih uzimala primjere iz stranjskih zemalja, pa i onih prekomorskih, gdje se zadnjih godina puno toga događalo, spomenula bih slučaj Brajša i Caritasovog Doma za nezbrinutu djecu u Brezovici blizu Zagreba. Da ne duljim, evo linkovi:
Pedofilija u Hr
Slučaj Brajša
micatrifrtalja micatrifrtalja 11:02 06.08.2007

Re: Retoricko pitanje

DejanOz
A u cemu se to tacno pedofilija na (srpsko)pravoslavni nacin razlikuje od (recimo) pedofilije na rimokatolicki nacin? Ili je ovo jos jedan pismeni zadatak na temu "ovo ima samo u Srbiji". Naravno da ima samo u Srbiji za one kojima je drugo slabo poznato, a ne daju se nauciti.


Alo, bre!!!!!!!!!..."ovo ima samo u Srbiji" jer zivimo u Srbiji...to sto istu stvar rade sirom sveta ne cini je ispravnom. Da li je moguce da ti je mozak toliko 'izmesten' od stvarnosti?
Kasper Kasper 11:22 06.08.2007

Re: Retoricko pitanje

*novo Re: Retoricko pitanje #LinkRazlikuje se u tome što ja živim u Srbiji i imam problem sa pravoslavnom pedofilijom... i zato što katolička crkva pokušava da sankcioniše pedofiliju u svojim redovima dok njihove pravoslavne kolege zabole patka...


Ne postoji pravoslavna pedofilija. Monahe koji su se ogresili o svetovne zakone treba da osudi drzava, zbog moralnih gresaka treba da ih osudi i postrize crkva. U tom delu se slazemo , mislim da niko normalan nema problem sa tim. Medjutim, mnogo generalizujes . Nije ni cudo sto ljudi ovo shvataju kao naruceni tekst protiv SPC. To u Srbiji ne prolazi lako, probali komunisti nije im uspelo ! A bili su mnogo jaci od gej lobija
pish pish 02:32 05.08.2007

patka

Radi se zapravo bas o toj patki.
Radi se takodje i o stepenu razvoja te patke i odnosa prema istoj.

Toliko priče o prirodnosti, o vraćanju istini i božijoj volji, rigidnosti i straha od zastranjenja- nužno vodi ka istom.
Psihologija iz srednje škole.



Licemerju kraja nema.

AlexTheVeliki AlexTheVeliki 06:00 05.08.2007

Matej 7, Zhika 5, Sima 9...

"1 Ne sudite, da ne budete osuđeni; 2 jer kakvim sudom sudite, sudiće vam se, i kakvom merom merite, odmeriće vam se.
3 A što gledaš trun u oku brata svoga, a u svome oku grede ne primećuješ? 4 Ili kako ćeš reći svome bratu: pusti da izvadim trun iz tvoga oka, a gle, greda u oku tvome? 5 Licemere, izvadi prvo gredu iz svoga oka, pa ćeš tada gledati da izvadiš trun iz oka brata svoga."


Jel ovo iz prirucnika "Kako relativizovati bilo koji zlocin koji zateknete"?

A drugo, u ovom slucjau "trn" i "greda" mora da su metfora za zlocin ili gresku o kojoj sudimo, jel tako? E pa pogledo sam u svoje oko, i bogami u njemu nema trna pedofilskog niti grede. Tako da nemam bas nista da vadim. A da su ovi pazili sta su vadili i pred kim sada ne bi ni bili u ovoj situaciji.

"jer kakvim sudom sudite, sudiće vam se".
Pa recimo da sudimo hriscanjskim sudom, (vrednostima) valjda je i za njega ovo zlocin?? Ili mozda nije za nasu drevnu crkvu?
codex_casti codex_casti 13:49 05.08.2007

Re: Matej 7, Zhika 5, Sima 9...

"E pa pogledo sam u svoje oko, i bogami u njemu nema trna pedofilskog niti grede. Tako da nemam bas nista da vadim"

a mozda ima neki drugi trunchic ili gredica??
micatrifrtalja micatrifrtalja 11:03 06.08.2007

Re: Matej 7, Zhika 5, Sima 9...

Ovo je...nemoj da gledas u tudji lonac jerbo ce i tebi kupus da zagori
bocabole bocabole 06:43 05.08.2007

JEDNIM UDARCEM DVE MUVE

Lepo si ti to smislio.Jednim udarcem dve muve,Kao sad cu malo oplesti pedofile a u stvari Pravoslavlje iliti Crkvu.
Ako pratis malo problem pedofilije ,videces da najveci procenat pedofila po zanimanju nije svestenstvo.
Naprotiv najmanji je.

Pedofilija je zlocin bez vrste nacina *pravoslavni* i ti to dobro znas ali kao skandalo pisac verovatno i pises za *Kurir*
navikao si da tako privlacis paznju.
U jednom se slazemo kazne su male za pedofile ali zamisli kad bi se uvele kazne po meni bi i trebalo,da se odsecaju penisi svima koji ucine polni akt nad detetom, koliko bi ih bilo
-roditeljskih
-rodjackih
-komsijskih
-mesnoludih
-prosvetnih
a koliko svestenickih
-

Ako si hteo da ozbiljno ucinis nesto za rigoroznije kazne pedofilima A NISI /opleo si vlast da stiti Crkvu /onda si izabrao

-QUEERIINA MUCKALICA NA ANTIPRAVOSLAVAN NACIN
zacin koriscen u ovom receptu -Pedofilija

bojana
ElectricDreams ElectricDreams 08:54 05.08.2007

Re: JEDNIM UDARCEM DVE MUVE

bocabole
Lepo si ti to smislio.Jednim udarcem dve muve,Kao sad cu malo oplesti pedofile a u stvari Pravoslavlje iliti Crkvu.
Ako pratis malo problem pedofilije ,videces da najveci procenat pedofila po zanimanju nije svestenstvo.
Naprotiv najmanji je.


Jezivo je kako ste složni kad vam se dirne u crkvu. Ne znam koji zločin da crkva napravi, vi bi našli neki izgovor :(
Užas nad užasima. Prosto mi se povraća. Hvala bogu da postoje ovako hrabri ljudi kakvi su Peđa i Boban, koji daju bar malo svetla nad ovom tminom koja se nadvila nad Srbijom odavno već. Ali se plašim da to nije dovoljno.

Ista priča kao sa onim slepcima koji kake po svim blogovima vezanim za srebrenicu, u fazonu "a šta je sa njihovim zločinima" i onda dođe njihov dan (pad krajine) i niko da se seti nešto da napiše. E to vas čini stokom kakve nema!

Onaj moron zna da pominje gredu u oku... pa ako on ima gredu u svom oku, ne znači da je i drugi imaju. ALO BRE, PEDOFILIJA!!! SA KOJE STE PLANETE DOŠLI?!?!?!? Zar obe moždane ćelije koristite da ne bi kenjali po dvorištu? Ajde bar jednu uposlite da razlikuje dobro od lošeg!

u.ž.a.s.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:19 05.08.2007

Re: JEDNIM UDARCEM DVE MUVE

bocabole, nema nikakvog razloga da napadas Pedju, kao sto nema nikakvog razloga da Pedja pise o pedofiliji u Argentini. Mislim, mozhe da se pishe o pedofiliji u Argentini, ali to nikako ne umanjuje zlochin u domacem okruzhenju i ja ne verujem da ti mislish da ga argument "pa shta, evo to i drugi rade" umanjuje.

Poenta je uzhasno prosta, niko ne sme da bude nedodirljiv, nema tabua vezanih za profesiju ili poziciju pochinitelja.

Ajde, ne bilo ti teshko, prochitaj josh jednom Pedjin tekst. Satirichan je na nushicevski nachin i zasluzhuje pazhnju. I pohvalu.
Queeria Queeria 09:19 05.08.2007

Re: JEDNIM UDARCEM DVE MUVE

Vidiš draga Bojana,
Kada pedofil bude oslobođen krivice samo zato što je pravoslavni pop, onda je to pravoslavni zločin i pravoslavna crkva kao institucija treba da se pravoslavno stidi... Ali ne, mi ovde imamo sasvim drugu pravoslavnu situaciju...
Ja prosto ne mogu da verujem da će vernici početi da brane pedofile u crkvenim redovima, samo zato što su deo crkve kojoj pripadaju...
Ali ono što ne razumem jeste da ja što se guzim sa punoletnim muškarcima za pravoslavnu crkvu i pravoslavne vernike nije ok, ali zato kada se Pahomije i Ilarion guze sa maloletnim muškarcima to je skroz prihvatljivo?!
bocabole bocabole 10:14 05.08.2007

Re: JEDNIM UDARCEM DVE MUVE

Dear Pedja

posto ne znam ko si a vidim da te drugi znaju i zovu Pedja moram da ti odgovorim da nisi pazljivo citao tekst.
MEDJU ONIM ODSECENIM BIO BI I POPOVSKI I TO JAVNO JER ZA SOBOM ODGOVORNOST I SVOJOM PROFESIJOM.
CRKVA I POPOVI nisu vera, vera se nosi u srcu i ne treba se klanjati likovima i zidinama.pa samim tim njih i posmatram kao sve druge.

A takodje ja bih pozvala na odgovornost one koji su doneli takvu presudu.Njih treba prozvati i pitati po kom osnovu iliti po cijem uticaju su to ucinili.Njih treba javno obelodaniti jer su po meni oni takvim presudama
/osim ako ne poseduju cvrste dokaze da delo nije ucinjeno/ postali saucesnici.
sto se tice tebe sta te briga da li imas osudu ili ne ,poenta je da li imas ljubav.
T-rex T-rex 11:26 05.08.2007

Re: JEDNIM UDARCEM DVE MUVE

Queeria
Vidiš draga Bojana,
Kada pedofil bude oslobođen krivice samo zato što je pravoslavni pop, onda je to pravoslavni zločin i pravoslavna crkva kao institucija treba da se pravoslavno stidi... Ali ne, mi ovde imamo sasvim drugu pravoslavnu situaciju...
Ja prosto ne mogu da verujem da će vernici početi da brane pedofile u crkvenim redovima, samo zato što su deo crkve kojoj pripadaju...
Ali ono što ne razumem jeste da ja što se guzim sa punoletnim muškarcima za pravoslavnu crkvu i pravoslavne vernike nije ok, ali zato kada se Pahomije i Ilarion guze sa maloletnim muškarcima to je skroz prihvatljivo?!



Naravno, pa vecina negira zlocine jer su ih pocinili pripadnici njihovog (naseg) naroda.

Kada se toga budemo resili, bice nam mnogo bolje.

Pozdrav
bocabole bocabole 18:00 05.08.2007

Re: JEDNIM UDARCEM DVE MUVE-

Postovani El.dreams
ako smo stoka sto smo vernici ,sto govorimo da

-zlocinac -ne znaci zlocinacki narod
-pedofil -ne znaci pedofilsku veru
-budala -ne znaci budalast narod
itd

onda nek ostanem stoka jer ja se ogradjujem od svih zlocina, pedofila bilo koje vere,i ljudi koji polemiku vode saljuci uvrede.
Mozda je komunizam /iliti zabraniti veru/ tvoje ubedjenje, i majmun tvoj predak ali moj definitivno nije.

bojana

Queeria Queeria 21:42 05.08.2007

Re: JEDNIM UDARCEM DVE MUVE-

Ako narod slavi zločinca i zločinca ne hapsi - onda je saučesnik u zločinu
Ako crkva čuva pedofila u svojim redovima - onda je crkva saučesnik u zločinu
Ako budala vlada jednim narodom - ona je narod budala...
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 22:34 05.08.2007

Re: JEDNIM UDARCEM DVE MUVE-


Pedjo, mnogo generalizujes stvari, samim tim mnogo i gresis. Bez obzira, srz tvoje poruke je ok ovde na blogu, potpuno te kapiram sta hoces da kazes i slazem se sa tobom uglavnom, ali nepotrebno iritiras ljude tim bespotrebnim generalizacijama koje su po samoj prirodi stvari netacne - koje obicno vode u neprijatane diskusije potom. Ponavljam, poenta ti je skroz ok i uglavnom se slazem sa tobom.

Jos jedna stvar, nemoj pogresno da me shvatis, samo da ti kazem svoje misljenje, cenim tvoje pravo da budes sta hoces u zivotu, ok svi znamo da si gej - ok, pa sta onda what a big deal, mislim tvoj stvar. Ne moras 20 puta dnevno da ponavljas to, mislim to je tvoja licna stvar sa kim ces da vodis ljubav. Mislim bilo bi glupo i bljak, kad bi sad svako od nas pricao u svakom postu kako vodimo ljubav sa zenama, devojkama, muzevima, ili whatever... 20 puta na dan, U fazonu kad ja naguzim zenu, ili kad me muz naguzi ili whatever.... Mislim, nemam nista protiv ni da nastavis - ali pomalo si dosadan i naporan....ponavljas se too much

Pozdrav
Bojan
MaNdRaK MaNdRaK 20:55 07.08.2007

Re: JEDNIM UDARCEM DVE MUVE-

"Majmun" nije nichiji predak, nego chovek i chovekoliki majmuni imaju zajednichke pretke.
Kec iz biologije ko vrata!!!

Queeria Queeria 21:28 07.08.2007

Re: JEDNIM UDARCEM DVE MUVE-

Bojan Zdravic

Pedjo, mnogo generalizujes stvari, samim tim mnogo i gresis. Bez obzira, srz tvoje poruke je ok ovde na blogu, potpuno te kapiram sta hoces da kazes i slazem se sa tobom uglavnom, ali nepotrebno iritiras ljude tim bespotrebnim generalizacijama koje su po samoj prirodi stvari netacne - koje obicno vode u neprijatane diskusije potom.


Navedi mi šta bi za tebe bila generalizacija u ovom tekstu... Konkretni primer generalizacije... Please...
man ray loves me man ray loves me 09:15 05.08.2007

hriscani

Odusevljavaju me ovi 'hriscani'. Pa jbt sta vi mislite da je hriscanstvo - da se jede zito, da se pliva za krstom, da se slusa sta mrsi patrijarh Gojko i da se mrzi svako ko ne razume u cemu je lepota svega ovoga?
Pa vi ne vidite osnovnu stvar - hriscanin mora da zivi u skladu sa deset zapovesti. NE UBIJ. VOLI BLIZNJEG SVOGA. Ako to niste u stanju, nemate pravo da se zovete hriscanima.
To je osnovno. Zar vam to nikad ne pada na pamet?
Sta vi mislite, sta bi Isus rekao Pahomiju?
Queeria Queeria 09:24 05.08.2007

Re: hriscani

A ne, srpski pravoslavni hrišćani ne vide 10 božijih zapovesti od:
NE SUDITE, DA NE BUDUTE OSUĐENI
tako da ne daju ni ratne zločince, ni lopove, ni pedofile... svi su oni pod zaštitom pravoslavlja!!! Sramota...
man ray loves me man ray loves me 09:48 05.08.2007

Re: hriscani

Ironija je to sto se deca i njihovi roditelji ponasaju hriscanski: oni su okrenuli drugi obraz, veruju u sud, traze civilizovano resenje. Nisu pribegli nehriscanskom resenju da skotu presude sami. Da je nasa 'crkva' bilo sta drugo do organizovana grupa prostaka koji se lazno predstavljaju i parazitiraju na nama, oni bi to videli.
G r o f G r o f 10:24 05.08.2007

Re: hriscani

....a da sam ja kojim slučajem vernik, jednog jutra, pitao bih Boga: " Bože moj, reci mi pošteno, na čemu si bio kad si pravio ovaj svet?"
ElectricDreams ElectricDreams 11:24 05.08.2007

Re: hriscani

Ova crkva već vekovima nema nikakvih dodirnih tačaka sa Isusom. Počevši od novopečenih "hrišćana" koji se krste u punom autobusu koji prolazi pored crkve, do vatikana i ostalih lelemuda kojima je na pameti samo lična korist, ma kakva bila. Ova naša crkva nije ništa ni gora ni lošija od bilo koje druge. Problem je u ljudima koji je a priori brane kao da je bogom dana. Ako je bogom dana, čemu onda gromobran na crkvama?
eli eli 00:01 06.08.2007

Re: hriscani

man ray loves me
Odusevljavaju me ovi 'hriscani'. Pa jbt sta vi mislite da je hriscanstvo - da se jede zito, da se pliva za krstom, da se slusa sta mrsi patrijarh Gojko i da se mrzi svako ko ne razume u cemu je lepota svega ovoga?Pa vi ne vidite osnovnu stvar - hriscanin mora da zivi u skladu sa deset zapovesti. NE UBIJ. VOLI BLIZNJEG SVOGA. Ako to niste u stanju, nemate pravo da se zovete hriscanima. To je osnovno. Zar vam to nikad ne pada na pamet?
Sta vi mislite, sta bi Isus rekao Pahomiju?

Vama bi sigurno rekao da bacite kamen ako nikada niste napravili greh,sto bi vi i uradili ,ako uzmemo u obzir da mazeloznistvo ne smatrate grehom,sto se Vladike Pahomija tice ako je sve to istina i ako se pokaje zasto da mu ne oprosti kao i Mariji od Magdale.Zar vama ne pada na pamet ili mozda ne znate da postoji Crkovni sud koji je znatno strozi i rigorozniji od svetovnog ali gde isto tako mora da se dokaze krivica a kada se to desi,obican zatvor za tog coveka je pesma,prema kazni koja mu sledi.p.s PATRIJARH SE ZOVE PAVLE!a,on veoma lepo,tiho,ljubavno i kulturno GOVORI!
Queeria Queeria 00:27 06.08.2007

Army of Lovers

I'm crucified
Crucified like my Saviour
Saintlike behaviour
A lifetime I prayed

I'm crucified
For the holy dimension
Godlike ascension
Heavens away

I've seen the deepest darkness
And wrestled with gods
Ride the noble harness
Raining cats and dogs
I stand before my Maker
Like Moses on the hill
My Guinness record breaker
I abide your will

The first of reciters
I saw eternal light
Best of vocal fighters
Beyond human sight
Where thorns are a teaser
I've played a double jeu
Yherushalaim at easter
I cry I pray mon Dieu
I cry I pray mon Dieu

I'm crucified
Crucified like my Saviour
Saintlike behaviour
A lifetime I prayed

I'm crucified
For the holy dimension
Godlike ascension
Heavens away

Prophets I've been reading
Stories I've been told
Before I end my breathing
I travel in the soul
Where thorns are a teaser
I've played a double jeu
Yherushalaim at easter
I cry I pray mon Dieu
I cry I pray mon Dieu
I cry I pray mon Dieu
Adieu mon Dieu

I'm crucified
Crucified like my Saviour
Saintlike behaviour
A lifetime I prayed

I'm crucified
For the holy dimension
Godlike ascension
Heavens away

I'm crucified
Crucified like my Saviour
Saintlike behaviour
A lifetime I prayed

I'm crucified
For the holy dimension
Godlike ascension
Heavens away
man ray loves me man ray loves me 09:53 06.08.2007

Re: hriscani

PATRIJARH SE ZOVE PAVLE!a,on veoma lepo,tiho,ljubavno i kulturno GOVORI!

A Risto, jel se i on zove Amfilohije, i kako on govori?
man ray loves me man ray loves me 09:57 06.08.2007

Re: Army of Lovers

Hvala za hit. Predlazem jos jedan klasik: Electric Six, 'Chocolate Pope'.
MaNdRaK MaNdRaK 20:59 07.08.2007

Re: hriscani

"mazeloznistvo" - shta je to?
Ozbiljno pitam.
man ray loves me man ray loves me 22:54 07.08.2007

Re: hriscani

"mazeloznistvo" - shta je to?



and it's a sin...
MaNdRaK MaNdRaK 00:13 08.08.2007

Re: hriscani

Znachi - homoseksualNOST?!
Pa je l' mora da se upotrebljava nekakav bajat izraz?

Edit: Queeria me ispravio, pa da se onda i sam ispravim
Queeria Queeria 00:27 08.08.2007

Re: hriscani

Evo ja ću opet... Otkačite se više od tog homoseksualizma... To ne postoji... već homoseksualnost
MaNdRaK MaNdRaK 00:46 08.08.2007

Re: hriscani

Dobro :)
Nenamerna greshka, izvinjavam se.
A shto ne ispravi tako drastichno onu shto tvrdi da su nam majmuni preci?
Jaril Jaril 12:20 05.08.2007

A kolateralna steta?

Sve si u pravu sto pises, ali si se toliko razmahao da si svojim nuklearnim pisanjem potkacio i mnogo "onih drugih".
Crkva nema samo pedofile u sebi,
ona ima i mnogo pravih svestenika i monaha, u punom duhovnom smislu tog pojma, a ti ovde uporno stvaras sliku da su svi pedofili.
Pa ja evo prvi kazem da ima i pedofila i narkomana i lopova cak... pa? Kakve to veze ima sa Pravoslavljem?
To sto se neki kriju iza Crkve to jeste ogroman problem Pravoslavne Crkve, ali smo mi ipak mlada Crkva (bez obzira na istoriju) pa se i ne snalazimo bas.
Ono sto nikako da se usvoji a to je da Pravoslavnu Crkvu ne cini samo svestenstvo. Zapravo, ono je tek manji deo, mnogo veci deo cine mirjani.
E zbog nepravde prema pravednim mirjanima i svestenicima, a koji se uvek strpaju u isti kos sa onim drugima, pravoslavci i krenu u odbranu. U toj odbrani se malo pogube pa svasta nesto napisu, ali to pisanje nikada ne treba shvatiti kao odbranu pedofila, vec kao odbranu pravednih. A ti pravedni su napadnuti jer se oni koji napadaju nepravedne (pedofile u ovom slucaju) pogube pa potkace sve redom.

Zato sto je Crkva zapravo mlada, mirjani tek razvijaju kriticko misljenje o svestenicima. Dok se to ne desi, 'ajde da probamo da bas u napadima na pedofiliju ne potkacimo one koji pedofili nisu.

A to sto vlast trpi autoritete koje ni mirjani ne trpe... to meni stvarno nije jasno. I zasto uopste drzava dozvoljava da pojedinci, zloupotrebljavajuci autoritet Crkve, pribavljaju politicku moc? To su meni tek nejasne stvari.
pish pish 12:35 05.08.2007

Re: A kolateralna steta?

Mene licno prepipavala dva igumana (jedan me i poljubio - uzas zivi), ali je mnogo veci broj monaha koji su mi otkrili jedno prostranstvo dobrote i ljubavi (bez sexualnih konotacija - molim!) pred kojim se samo zabezeknete.



Kakvo je to prostranstvo, objasni nam pliz
man ray loves me man ray loves me 12:36 05.08.2007

Re: A kolateralna steta?

Imenuj monaha koji te poljubio.
Dax Dax 12:37 05.08.2007

A kolateralna steta?

Nema prijatelju ovde kolateralne stete!Ostecena su deca jedino.Crkva treba da se oglasi kod ovih slucajeva a ne da napada neistomisljenike preko medija (Amfilohije,Filaret).I sta znaci to "Ima svugde dobrih i losih ljudi"?
Hajde jos malo da ublazavamo ovaj zlocin,pa mozda se javi neko iz SPC da nam objasni da u svakom zitu ima kukolja.Da imaju malo morala o kojem seru ceo zivot javili bi se isti dan i optuzili ove pedofile.A posto su isti kao i oni,nece da se jave .To je jedino sto moze da se zakljuci.Nema tu sporedne stete.Nego smo svi mi u ovoj crkvenoj drzavi taoci pedofila,matorih tradicionalista,pijanih popova,srednjovekovnog pogleda.Pravoslavna crkva u Srbiji je dno dna.
Jaril Jaril 12:40 05.08.2007

Kolateralna steta 2

@ pish
Kakvo je to prostranstvo, objasni nam pliz

Ne umem :( stvar dozivljaja

@ dax
Hajde jos malo da ublazavamo ovaj zlocin,pa mozda se javi neko iz SPC da nam objasni da u svakom zitu ima kukolja.


A ko da se javi? Znas li ti koliko "nekih" iz SPC ima. Pa svi oni sto se predstavljaju kao pravoslavci su "neko iz SPC". Nema tu nikakve kolektivne krivice SPC-a. Krivica je individualna i nema veze sa SPC-om. Ono sto ima veze je koriscenje autoritreta SPC-a da se izvuce. Sto je NEDOPUSTIVO za jednu drzavu. Lepo rekoh za drzavu.

Da imaju malo morala o kojem seru ceo zivot javili bi se isti dan i optuzili ove pedofile.


Ne dopustam da moje prijatelje zoves nemoralnima (a nazvao si ih jer se celu SPC nazvao nemoralnom. E to je kolateralna steta. Ja imam prijatelje pred cijim moralom bismo svi trebali da kleknemo, a koji su SPC. E tu ide ona pravoslavna: " za svaku rec..."

A posto su isti kao i oni,nece da se jave .


Problem je sto SPC nije politicka organizacija, a iz nje se vuce politicka moc. I tu nastaje jedan rascep neorganizacije. Jer se naprosto ne zna KO TREBA da se javi.

T
o je jedino sto moze da se zakljuci.Nema tu sporedne stete.Nego smo svi mi u ovoj crkvenoj drzavi taoci pedofila,matorih tradicionalista,pijanih popova,srednjovekovnog pogleda.Pravoslavna crkva u Srbiji je dno dna.


Zavisi koje parce SPC-a si upoznao. Ja poznajem onaj drugi deo. Koji je vrh vrhova. I koji mi ne da da odem iz zemlje. Zbog koga slobodnom voljom biram da budem taoc u crkvenoj drzavi, koliko god mi se to ne svidjalo.

Ostecena su deca jedino.Crkva treba da se oglasi kod ovih slucajeva a ne da napada neistomisljenike preko medija (Amfilohije,Filaret).


Da su deca ostecena nema sumnje. A ja sam licno PRETERANO osetljiv na povredjivanje dece. Nek' idem u pakao, ali nad tim nema oprosta. (Amfilohije, Filaret - nisu SPC, oni su tek dva clana klira SPC-a, a klir je opet manje brojiniji deo SPC-a. Ova dva su gotovo beznacajni deo. )
pish pish 12:42 05.08.2007

Re: A kolateralna steta?

heheh super!

Nadam se da je bar upola bajkovito kao Pedjine bajke za laku noc!?
Jaril Jaril 13:06 05.08.2007

Re: A kolateralna steta?

pish
heheh super!

Nadam se da je bar upola bajkovito kao Pedjine bajke za laku noc!?


Ja sad stvarno nista ne razumem sta si sa ovim hteo.

Ucinilo mi se da cujem ironiju...

A onda opet Pedjine bajke nazivas bajkovitim - odnosno, izmisljenim. A one su samo preformulisana stvarnost.

Bas ne znam...
Dax Dax 13:12 05.08.2007

Ko da se javi?

A da li moze crkveni sinod da se javi?Imali su misljenje o licnim kartama sa cipom.I iznosili ga javno..Pa hajde neka onda vrhovno telo crkve osudi i pedofile!
Ne izvrci moje reci nigde nisam napisao da je cela SPC nemoralna.Ali razumem vernik ,si pa zelis da se ogradis od sljama iz SPC sto je super.Jos kada bi svi bili tako raspolozeni....
man ray loves me man ray loves me 13:27 05.08.2007

Re: Kolateralna steta 2


@ man ray loves me
Imenuj monaha koji te poljubio.

'Oces broj?


Ocu.
Jedini nacin da se skine ljaga sa crkve je da se individualizuje krivica (...koliko puta smo ovo culi...) Ako ti je stalo do toga da ne bude 'kolateralne stete', treba da ucinis bas to. Da imenujes pojedinca koji je izvrsio krivicno delo, da se to delo ispita i na taj nacin spreci njegovo dalje delovanje i povredjivanje dece. Mozda ti 'prostranstvo ljubavi i dobrote' pomogne da pomislis na to kako ti nisi jedini koga je taj tip napao.
Jaril Jaril 13:38 05.08.2007

Re: Ko da se javi?

Dax
A da li moze crkveni sinod da se javi?Imali su misljenje o licnim kartama sa cipom.I iznosili ga javno..Pa hajde neka onda vrhovno telo crkve osudi i pedofile!
Ne izvrci moje reci nigde nisam napisao da je cela SPC nemoralna.Ali razumem vernik ,si pa zelis da se ogradis od sljama iz SPC sto je super.Jos kada bi svi bili tako raspolozeni....


Sinod? E kad bi bar on bio jedinstven. Ne zelis da znas koliko struja, frakcija, klanova tu ima. A verovatno i onoga "usluga za uslugu". Ali sva ta "upravljacka tela" nema direktne veze sa Pravoslavljem.
Davno je jos jedan ruski monah rekao da je Srpska Pravoslavna Crkva vise Srpska nego Crkva. Onda nisam uopste kapirao sta hoce da kaze.
Ima jedna stavka u srpskom (mada sigurne ne samo u srpskom) mentalitetu. A to je da ako bi se jedan svestenik rascinio i uhapsio da bi to bila blamaza za instituciju. Sto je totalna besmislica. SPC bi tada pokazala da je konacno sazrela. Kukolj se valjda svuda i uvek podrazumeva (uvek ce biti namrgonjenih salterskih radnika/ca, uvek ce biti korumpiranih politicara/ki, uvek ce biti ljudi koji se neodgovorno odnose prema svom poslu). PItanje je samo kako se neko prema kukolju odnosi. Ta nezrelost srpskog drustva je vidna i u SPC. Ne poricem.

I ne treba zaboraviti. U doba komunizma se ne bogoslovske skole primao ko je hteo. Posto tada uglavnom ljudi to nisu hteli. To je generacija monaha danas dobrim delom aktuelna. Isto kao sto se gradjanski nacin misljenja u Srbiji tek formira, isto se tako kriticko misljenje u SPC tek formira. Dug proces. Docekacemo valjda.

Do tad. Da preciznije ciljamo.
Jaril Jaril 14:00 05.08.2007

Re: Kolateralna steta 2

Misha B. Misha B. 13:33 05.08.2007

Funkcija religije

Zla ima i van crkve i u crkvi, pa je besmisleno optuzivati crkvu za pedofiliju kao da ju je ona izmislila pedofiliju. Problem crkve nije pedofilija, vec to sto ona omogucava coveku da se oseca privilegovanim u svom gresenju zato sto je pravoslavac, umesto da ga cini odgovornim zato sto je vernik. Crkva coveku pruza psiholosku satisfakciju kojom on ugusuyje svoje osecanje odgovornosti, pa otuda on moze da gresi slobodnije od osude savesti nego da je ateista. Da su ti vernici zaista pravi vernici, a to znaci da su zaista pokajani za svoje grehe, oni ne bi imali potrebe za svojim onim elementima religije zbog kojih se nazivaju pravoslavnima, vec bi bili zadovoljni jednostavnom jevandjeoskom verom u Boga koji milostivo im prasta grehe. Ali kako oni nisu pokajani za svoje grehe, vec su svoje grehe pod uticajem osecanja krivice ili sujete samo potisli u svim izrazavanju, njih i dalje muci necista savest, pa imaju potrebe za svim onim pravoslavno-paganskim novotarijama, koje ne postoje u Svetom pismu u toj funkciji, a kojim oni kod sebe izazivaju osecanje Bozjeg odobravanja i onda kada su nepokajani. Crkva svojomm izopacenom naukom i religioznim sistemom pruza satisfakciju nepokajanim vernicima, i tu je njena odgovornost. Moze ona grehe ljudi da osudjuje koliko hoce, ali je ta kritika licemerna, kada se ima na umu da je ona vernicima pruzila sistem psiholoske satisfakcije njihove neciste savesti, koji ljudima ne bi bio potreban da su se zaista pokajali za svoje grehe, a ovako ih cuva u stanju samozadovoljstva u njihovom nepokajanju i licemerstvu. Umesto da ode u disko klub i tamo se opije muzikom, crkva na gotovo isti nacin coveku omogucava da se opije religioznim osecanjima i da tako ugusi svest o svojoj odgovornosti. Umesto da ode kod psihologa koji ce coveku pruziti psiholosku utehu (umesto da ga navede da kroz pokajanje resi svoj problem), crkva kroz instituciju ispovesti pruza istu takvu utehu coveku koji da se zaista kaje za svoje grehe, ne bi imao potrebe da ih ispoveda nikome drugom no onome kome je zlo naneo. Umesto oslanjanja na politicke lidere, crkva ljudima pruza samo drugu formu idolatrija i oslobadjanja od odgovornosti, navodeci ih da svoju odgovornost prebaace na svoje duhovnike koji ce da misle i odlucuju umesto njih samih, sto je naravno lakse, jer coveka oslobadja od sopstvene odgovornosti. U pravoslavlju i katolicanstvu Bog se predstavlja kao idol, koji coveku pruza kobnu psiholosku sigurnost (promenu emocija), i tako oslobadja od odgovornosti rada na sebi, umesto da Boga predstavi kao Uzor (kako uci Sveto pismo), a koji ce svojim uzvisenim moralnim zahtevima coveka osvedociti o potrebu za promenom sopstvenog karaktera (a ne osecanjanja, kao sto je slucaj u idolopoklonstvu). Umesto da covek odgovorno preispituje smisao svojih motiva i postupaka, on kroz pravoslavno sujeverje prebacuje odgovornost na sporedan plan, pa se bavi time da li je radio na crveno slovo, a ne time da li je u srcu telesan, sebican, gord, ohol, sujeta, itd. Ako radi na crveno slovo, misli da ce ga strefiti kazna, a ako krade, laze, i sl. ne boji se kazne. Psiholoska uteha mu se pruza u magijskom shvataju religilznih rituala, pa misli da je resio problem ako je uzeo pricest, umesto da razmislja o svom stvarnom aktu pokajanja. Dakle, crkva zaista snosi odgovornost sto ljudima pruza citav sistem satisfakcije neciste savesti pruza utehu upravo nepokajanih vernicima, a pokajanim vernicima tako nesto ne bi bilo potrebno, nego bi bili zadovoljni jednostavnom i neizopacenom naukom jevandjelja. Otuda su religiozni ljudi danas gori nego ateisti. Istraživanje koje je obelodanio Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu otkriva "da najniže skorove spremnosti za pomirenje postižu oni koji se deklarišu kao ´ubeđeni vernici koji prihvataju sva učenja svoje religije i po njima se ponašaju´. Potom slede vernici koji ne prihvataju baš sve zahteve svoje vere, koji takođe imaju niže skorove od ostalih neodlučnih, nezainteresovanih i nereligioznih." (Dr. Nebojša Petrović, Psihološke osnove pomirenja, 265, 2005).
neverlander neverlander 14:52 05.08.2007

Pedjice, gde ce ti dusa?

zezam se. genijalan si kao i uvek.
nego - zasto se, bre neki novinar ne seti i krene od popa do popa da ih lepo pita sta oni misle o tim cikama. sto neko ne pita Paju?
ako vec imaju misljenje i pravo da kazu nesto o cipovima na ID karticama, onda bi mogli ohohohhooo o pedofiliji.
i ne samo o pedofiliji, vec i o zarenju ucenika po licu i ko zna cemu sve jos - o cemu se mozda neko dete jos nije osudilo da prica.
sto se tice nase crkve - moram da kazem da mi se poprilicno zgadilo kada sam zvala popa da mi opeva oca na sahrani. ne bih sada da trolujem, ali onakvo pogadjanje za pare necete nigde da vidite. onda lepo posle sahrane cika dodje i na rucak i kaze - ja necu da jedem sa vama, ali da mi spakujete to, to i to.
a mi mu onda lepo kazemo - Pope, mars napolje.
i da - tokom opela mu je dva puta zazvonio mobilni na koji se on uredno javio. pa jel tako neki lik treba da predstavlja crkvu. pa, hvala.
Jaril Jaril 15:12 05.08.2007

Re: Pedjice, gde ce ti dusa?

Ja znam za jedan primer gde je tip (svestenik) ladno nasnimio molitve za osvecenje kolaca na kasetu i kad neko oce da osveti kolac dodje kod njega kuci, i kad on nije tu njegova zena lepo pusti kasetu prelije prelomi i to je to.
Svasta ima :)

PS: Moj svestenik kad dodje da sveti vodicu, ja moram da ga jurim da bi mu tutunuo neke pare. Nece covek pa nece.
neverlander neverlander 22:37 05.08.2007

Re: Pedjice, gde ce ti dusa?

ja isto poznajem par stvarno dobrih, pa me je zbog njih malo zao da opletem po svima, ali ih je sve manje. problem je u onim popovima koji se ponasaju kao poslednja alava stoka. i problem je sto se to ne kontrolise, ne kaznjava - nego se svi medjusobno cuvaju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana